[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

A Gidrán páncélzata a STANAG 4569 szabvány szerint 3. szintű vagyis 7,62 mm-es páncéltörő lövedékek ellen minden irányból védett. Ezen felül kibírja a 10 kg tömegű aknák robbanását a kerekek alatt, karosszéria alatt 6 kg TNT robbanásnak is ellenáll. A jármű útszéli bombák (IED) ellen is védett: az ajtók mellett felrobbanó 50 kg TNT sem tehet kárt utasaiban. (forrás: Éless-Horváth-Nagy-Tóth: Leopard 2A4 és Gidrán, Haditechnika fiataloknak. Zrínyi (2021))

az ajtók mellett felrobbanó 50 kg TNT sem tehet kárt utasaiban
Na ez itt kérem a gátlástalan valósághajlítás. :D Tökre finoman fogalmazva. :D Nézd meg mi történik egy hk-val kb. 10-15 kg TNT mellette történő robbanása után.

5a82fd81d030721a008b46f6

main-qimg-357ec1750614505d45bc6fe343cbb574.webp

main-qimg-aa39dcae0884bf3877694bb1abf914e0.webp

Az M795 155 mm lőszer 23,8 font, azaz kb. 10,7 kg TNT egyenértékű robbanótöltettel bír. Ez az 50 kg TNT nagyon messze kell, hogy mellette robbanjon, különben gereblyével szedik össze a két marék vegyes ember-gidrán maradékot.

Na ez itt kérem a gátlástalan valósághajlítás. :D Tökre finoman fogalmazva. :D Nézd meg mi történik egy hk-val kb. 10-15 kg TNT mellette történő robbanása után.

5a82fd81d030721a008b46f6

main-qimg-357ec1750614505d45bc6fe343cbb574.webp

main-qimg-aa39dcae0884bf3877694bb1abf914e0.webp

Az M795 155 mm lőszer 23,8 font, azaz kb. 10,7 kg TNT egyenértékű robbanótöltettel bír. Ez az 50 kg TNT nagyon messze kell, hogy mellette robbanjon, különben gereblyével szedik össze a két marék vegyes ember-gidrán maradékot.
A megadott forrás állítja a gyártó tesztjeire hivatkozva. Az állítás nem az hogy járgány nem megy tropára vagy nem borul fel, hanem hogy a benne ülők nem sérülnek meg.
Arról mondjuk a nem szól a fáma, hogy a "mellette" az 5, 10 vagy 20 métert jelent. Ha nincs a robbanás lefojtva, irányítva, akkor szerintem elképzelhető hogy a járműben ülők túlélik, hiszen a robbanás erejének kis része érné a járművet, nagyobb része a szabadba távozna.
Ahogy írják: a jármű hasa alatt csak 6kg TNT-t visel el - szóval nem mindegy a robbanás iránya...

A megadott forrás állítja a gyártó tesztjeire hivatkozva. Az állítás nem az hogy járgány nem megy tropára vagy nem borul fel, hanem hogy a benne ülők nem sérülnek meg.
Arról mondjuk a nem szól a fáma, hogy a "mellette" az 5, 10 vagy 20 métert jelent. Ha nincs a robbanás lefojtva, irányítva, akkor szerintem elképzelhető hogy a járműben ülők túlélik, hiszen a robbanás erejének kis része érné a járművet, nagyobb része a szabadba távozna.
Ahogy írják: a jármű hasa alatt csak 6kg TNT-t visel el - szóval nem mindegy a robbanás iránya...
Elég ritkán mászkál csak úgy egy vad 50 kg-os TNT csomag formázás nélkül a szabadban egy katonai járművet várva, hogy kisebb hatékonysággal robbanjon. :D Szóval mégha igaz is lenne ebben a formában, akkor sem jelentene az égvilágon semmilyen gyakorlatban hasznosítható információt és csak varázsige. Nem felborul a jármű tőle, vagy behorpad kicsit, hanem:
Screenshot-2020-10-27-at-12.54.34.png

• Hűha
Reactions: LMzek 2.0
Én is kíváncsi volnék. Furcsa ez a fajta kommunikáció.
Elhalasztják egy héttel az adást, nem szerepel benne az előre beharangozott gyárlátogatás, sem a meglepetés. A török ceo bejelenti az nms-t, magyar oldalról viszont teljes a hallgatás.

Maróth azt mondta valamelyik az elmúlt néhány napban megjelent interjújában, hogy nehéz a török-magyar-német hármas eltérő "világ"át összehangolni.
Azt is mondta, hogy ő haladna jobban, de nem rajta múlik a sebesség. Ezt úgy raktam el magamban, hogy a Honvédség lassabb nála valami miatt.
Persze felkészülni egy új rendszerre tovább tarthat, mint megvenni, és ha mindekni valami mással van már elfoglalva...

A műsorban "3-as szintű" védelmet mondtak.

Raspergert én erős fenntartásokkal kezelem.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Elég ritkán mászkál csak úgy egy vad 50 kg-os TNT csomag formázás nélkül a szabadban egy katonai járművet várva, hogy kisebb hatékonysággal robbanjon.
A barkácsol útszéli bombák (IED) ilyenek sok esetben...
Megosztottam az infót forrással együtt - aki hiszi hiszi, aki nem az nem. :)

Szerintem szól a fáma. Ott vannak a STANAG 4569 szabvány leírásában (amit linkeltél).

Ez nem túl jó hír, ahogy a szimpla összeszerelés se az a totalcar-cikkből:
"Ezek mindegyike Ejder Yalçın típus, amelyek közül néhány tucat Szíriában már átesett a tűzkeresztségen, igen rossz eredménnyel.

Mind az ISIS, mind a kurd lázadók kilőttek néhány darabot az MRAP-okból, amiket nem sokkal később ki is vontak a háborús övezetből, ugyanis a Nurol Makina átépíti őket, hogy legközelebb jobban bírják majd a harci bevetéseket. Az első átépített és megerősített páncélvédettségű Ejder Yalçınok már szolgálatba álltak a török hadseregben. Azt jelenleg nem tudni, hogy a magyar változatok is megkapták-e ezeket a fejlesztéseket vagy a mieink még a korábbi változatból valók-e?"

"Ezek mindegyike Ejder Yalçın típus, amelyek közül néhány tucat Szíriában már átesett a tűzkeresztségen, igen rossz eredménnyel.

Mind az ISIS, mind a kurd lázadók kilőttek néhány darabot az MRAP-okból, amiket nem sokkal később ki is vontak a háborús övezetből, ugyanis a Nurol Makina átépíti őket, hogy legközelebb jobban bírják majd a harci bevetéseket. Az első átépített és megerősített páncélvédettségű Ejder Yalçınok már szolgálatba álltak a török hadseregben. Azt jelenleg nem tudni, hogy a magyar változatok is megkapták-e ezeket a fejlesztéseket vagy a mieink még a korábbi változatból valók-e?"
A totalcar-t ne tekintsd hiteles forrásnak... ;)

Amíg a totalcar harckocsinak hívja, addig egyetlen kijelentésükkel sem érdemes foglalkozni szerintem :p

". Épp, ezért jó lenne tudni, hogy vajon milyen szakmai szempontok szerint választották ki ezeket a török harcjárműveket? Ugyanis ilyen, vagy legalábbis nagyon hasonló, harcjárműveket a hazai ipar is elő tudna állítani, hiszen a Gamma 2012-re kifejlesztette a az általunk is próbált Komondor harcjármű családot, amelyek tudásukat tekintve teljesen ugyanolyanok, mint a most törököktől vásárolt MRAP-ok. Ebből a 60-70 milliárdból bizonyára kitelt volna 250 Komondor is, ami nagy lökést adhatott volna a hazai hadiiparnak ahhoz, hogy megcélozhassa az exportpiacokat is, ezzel új munkahelyeket is teremtve."

Szerintem a totalcart hanyagoljuk :D:D