[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 436
8 686
113
Eléggé bizonytalan hírnek tűnik, de ha már megjelent a Sky News-on:

"Russian troops tried to storm Mariupol steel works, according to Ukraine

The Ukrainian armed forces have claimed Russian troops attempted to storm the Azovstal steel plant in Mariupol on Thursday.

Earlier today, President Vladimir Putin said he ordered the Russian military to cancel plans to storm the site, where the last remaining Ukrainian troops are trapped.

Instead, he claimed he wanted the steel works to be so securely blockaded that even "a fly" could not pass through unnoticed.

It is understood most of Mariupol is under Russian control, but Joe Biden said this afternoon that reports the city has fallen can still be "questioned".

Mr Putin said this morning that Russia would guarantee the lives of those who leave the facility, adding they will be treated with respect.

It is thought that, alongside Ukrainian troops, between 300 and 1,000 civilians are hiding in underground bunkers at the Azovstal steel works."
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 493
18 429
113
Előbb vagy utóbb be kell menni. Vagy marad az ürgeöntés. Afganisztánban 2001-ben volt hasonló eset.
Az idő tényező a legfontosabb a harcban.
Putyin szerintem jó döntést hozott, mert Donbassz a lényeg.
Ha az megvan, meglesz ez is. Minden erő kellhet Donbasszban neki.
Ha ott nincs hadműveleti szintű siker, akkor még mindig molyolhat Mariupollal.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Meg fognak próbálni kitörni, az ukránok pedig erőszakkal folyosót nyitni nekik, esetleg NATO erők támogatásával. Ami persze az eddigiekhez képest eszkaláció lenne, de valamiért nagyon fontos onnét evakuálni valakiket vagy valamit.
Na igen, elég érdekes hogy már Nuland is NATO asszisztos evakuálásról beszél...
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 467
16 855
113
Meg fognak próbálni kitörni, az ukránok pedig erőszakkal folyosót nyitni nekik, esetleg NATO erők támogatásával. Ami persze az eddigiekhez képest eszkaláció lenne, de valamiért nagyon fontos onnét evakuálni valakiket vagy valamit.
Ahhoz a folyosóhoz kellene Herbert Otto Gille,és két Waffen SS hadosztály. Azokat az időket már túlhaladtuk,hogy a Cserkasszi katlan feelinget érezzék az ukik.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
318
1 579
93
Leo1-t ha most kapnák meg, még akkor sem tudnák bevetni Donbaszban.
A lengyelektől csehektől kapott T-72-t Bmp-t és esetleg (a ma bejelentett) Szlovén M-84-t ,tudják bevetni Donbaszba.Az ukrán vezetés ragaszkodik Donbaszhoz mert szerintük attól a csatától offenzíváról függ a tárgyalási pozíciójuk Oroszországnak szemben.
Még a típusazonos technika azonnali használatbavétele sem egyértelmű. Egy zsákmányolt ukrán hk. kapcsán megszólaltatott szaki harckocsizó pl. azt mondta hogy a gépben már nyugati rádiók voltak, vissza kellett alakítani hogy a saját hírrendszerükkel kompatibilis legyen.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Vagy megtartja alku alapnak, erre nem gondoltál?? Körbe vannak zárva, egymás hugyát isszák lassan, nem lesz kaja sem... és tud rájuk alkudni bármikor... az idő vele van mert előbb utóbb ehenhalnak ott bent. .
én egy 500 méteres sávban a földig rombolnék egy sávot körülöttük, a periméteren pedig géppuskásokat, mesterlövészeket raknék le , aki nem fegyver nélkül jön ki azt leszedném, aki meg nem jön ki az ott rohadhat meg mind :)))
 
W

Wilson

Guest
Még a típusazonos technika azonnali használatbavétele sem egyértelmű. Egy zsákmányolt ukrán hk. kapcsán megszólaltatott szaki harckocsizó pl. azt mondta hogy a gépben már nyugati rádiók voltak, vissza kellett alakítani hogy a saját hírrendszerükkel kompatibilis legyen.
Pontosan, ahhoz, hogy a nyugati technikában lévő potenciális ki tudják használni az ukrik az bizony időbe kerül,és akkor még az üzemeltetéséről nem is beszéltünk, persze ha csak eldobható egyszer használatos technikakênt használják őket akkor más a helyzet....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 493
18 429
113
Azért a figyelmedbe ajánlanám, hogy az oroszok még csak nem is mozgósítottak. Azért gondolom te sem hiszed el, hogy az oroszok ötször annyi harckocsit vesztettek, mint az ukránok?? Meglátjuk, hogy darálják le a donbasszi ukrán csoportosítást.
Ha az MH-val csatázna az orosz, mi alig veszítenek pár tankot.
;)
Én ezt látom a kisebb ukrán veszteségek mögött, illetve azt, hogy az orosz támad, manővereznek, mélyen az ellenség területén. Az ukrán meg rejtegeti erőit, kerüli a nyílt összecsapást.
Az orosz elég kramanc fegyvereket, elég szedett vedett csapatokat vetett be. Biztos van tartalékja, de mivel megköpdöste a NATO -t, kénytelen azokat az erőket vegszükségre tartani....
Az a baj az általad felvázoltakkal, hogy innen már csak sikereknek kellene jönni, de eddig az rendre elmaradt.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 542
5 096
113
Azovatali bunkerek felderített járatait sok sok robbanóanyaggal berobbantották. Láttam a videón ahogy vitték a játatokhoz a robbanóanyagot. A fickónál tudta 6-8 tégla nagyságú robbanóanyag volt rúdra ferakva.
A másik az oroszoknak megjött az eszük , a lakóépületek között nem letraztak meg finomkodtak mint először. A taktika lényege szétlőtték az épület tetejét tankkal, aztán ugyanazzal lövettek bejáratot az épület belsejébe.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113

Észtország és Lettország parlamentje is népirtásnak ismerte el Oroszország ukrajnai akcióit​

Az észt parlament közleménye szerint az orosz fegyveres erők „szisztematikus és tömeges háborús bűnöket” követtek el az ukrán nemzet ellen, azt írják:
“ezeket a bűncselekményeket ideológiailag Oroszország politikai és katonai vezetése, valamint nemzeti propagandahatóságai ösztönzik.”
“Az ideiglenesen megszállt területeken az oroszok „népirtást” követtek el a polgári lakosság ellen” – folytatta a közlemény.
A lett parlament is egyhangú nyilatkozatot fogadott el, amiben népirtásnak minősítette Oroszország ukrajnai fellépését. A parlamenti képviselők a nyilatkozatban az orosz hadsereg által elkövetett „tömeges brutális bűncselekmények” bizonyítékaira hivatkoztak.
“Ukrán civilek, köztük nők és gyermekek megölése, kínzása és szexuális zaklatása Bucsában, Irpinyben, Mariupolban és másutt.”
.
.
Azért baj, hogy egyes országok igy túlpörögnek, mint korábban a lengyelek is, hogy ezek kiprovokálhatják a háború szélesedését.... :( Ráadásul a baltiak pattogása teljesen felesleges, ülnének meg a seggükön és várnák ki csendben az egész végét.
 
W

Wilson

Guest

Ramzan Kadirov bejelentette, hogy "Mariupol a miénk!"​

Csecsenföld vezetője azt állítja , hogy a március eleje óta orosz ostrom alatt álló várost "teljesen és visszavonhatatlanul elfoglalták". Kadirov szerint a város egész területét "szisztematikusan megtisztították a nacionalistáktól".

Kadirov azt is elmondta, hogy az Azovstal kohászati üzemének adminisztratív épületét, "amely különösen stratégiai jelentőségű", ellenőrzés alá vették, és a teljes szomszédos területet "megtisztították".

Korábban, március 21-én Szvjatoszlav Palamar, az Azov-ezred parancsnok-helyettese azt mondta, hogy az ukrán csapatoknak sikerült visszaverniük az orosz offenzívát.

Április 21-én éjjel Kadirov bejelentette, hogy Azovstalt "ebéd előtt vagy ebéd után" viszik el. Vlagyimir Putyin orosz elnök délután elrendelte az üzem elleni támadás leállítását.



Az Azov-ezred parancsnok-helyettese, Szvjatoszlav Palamar a The Washington Postnak elmondta , hogy
az ezred és az ukrán haditengerészet 36. különálló tengerészgyalogos dandárjának képviselőit bekerítik, de "továbbra is védekeznek" Mariupolban.


Palamar azon a napon vette fel a kapcsolatot a kiadvány újságírójával műholdon keresztül, amikor Vlagyimir Putyin elrendelte az Azovstal gyár elleni támadás leállítását, ahol Mariupol védelmezői rejtőznek.

A kiadvány beszélgetőtársa azt állítja, hogy az oroszok két napig próbálták ellenőrzésük alá vonni Azovstalt. Elmondása szerint az ukrán harcosok visszaverték az orosz offenzívát, és megsemmisítettek három orosz harckocsit, négy páncélozott járművet és "nagyon sok gyalogságot". Megjegyezte, hogy Putyin parancsa ellenére az orosz erők továbbra is ágyúzzák az üzemet.