[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Zeze

Active Member
2020. június 7.
64
198
33

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 404
8 628
113
  • Tetszik
Reactions: zsolti and Kopi2000

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
538
1 948
93
Megint a tényszerűségért!

Az átlag ukrán emberrel nekem sincs semmi bajom, sőt aktívan segítem őket most is! A helyzet az hogy ez a csótány Zelenszkij azzal nyerte meg a választást Poroschenkóval szemben, hogy békülékenyebb hangnemet, kiegyezést ígért az oroszokkal, így lett és főleg ezért megválasztva!

Aztán jött az hogy durvábban beleszállt az oroszokba, mint bármelyik Ukrán elnök előtte!

Putyin meg bármennyire is fura, most hogy megindította a háborút, népszerűbb mint valaha, szóval az orosz átlag polgárok nagy többsége támogatja.
Igen, azt ígérte hogy ő lesz a béke hírnöke! Ezzel szemben.....
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ha nincs meg a megfelelő támogatottsága az ukrán haderőnek Harkovban akkor a harkovi civilek az oroszokat segíteték volna,nem kell ahhoz neki menni az ukrán haderőnek, hogy szabotálják a működésüket, jó pár ilyen példa van a történelemben.

Ezzel egyébként érdekes dolgot pedzegetsz. Pont most minap volt hír, hogy az SBU igen komoly erőket megmozgató nyomozásokat folytat, mivel Harkov illetve annak környékén messze az országos átlagot meghaladó pontosággal találnak el az oroszok igen érzékeny és fontos célpontokat folyamatosan. Azaz bizony könnyen előfordulhat, hogy a civilek arrafelé lehet nem olyankor állnak ellen amikor éppen belenéznek a Kala csőbe, de adott esetben megtalálják a módját, hogy ...
 
W

Wilson

Guest
Ezzel egyébként érdekes dolgot pedzegetsz. Pont most minap volt hír, hogy az SBU igen komoly erőket megmozgató nyomozásokat folytat, mivel Harkov illetve annak környékén messze az országos átlagot meghaladó pontosággal találnak el az oroszok igen érzékeny és fontos célpontokat folyamatosan. Azaz bizony könnyen előfordulhat, hogy a civilek arrafelé lehet nem olyankor állnak ellen amikor éppen belenéznek a Kala csőbe, de adott esetben megtalálják a módját, hogy ...
Nem biztos ,hogy nagy nyomozást kell folytatniuk, kb 2 hete olvastam ,hogy az SBU "lekapcsolt" egy
15 éves ukrán fiút aki pénzért Sumy régiójában
rendszeresen informálta az oroszokat az ukrán egységek mozgásáról és jó pár alkalommal a pontos helyzetéről is.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and zsolti
W

Wilson

Guest

Amíg a világ a Donbassért vívott csatára vár, Oroszország és Ukrajna folytatja a tárgyalásokat. A Meduza megtudta, hogyan haladnak előre – és miben próbálnak most megegyezni a felek Spoiler: a háború utáni Ukrajna határairól​

2022. április 22. 17:19

Forrás: Meduza

Csaknem egy hónap telt el az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások utolsó fordulója óta Isztambulban. Úgy tűnt, azóta a tárgyalások gyakorlatilag befagytak - különösen Mariupol megszállása és a kijevi térség felszabadítása hátterében, aminek következtében a világ tudomást szerzett az orosz hadsereg által elkövetett mészárlásokról. Április 22-én azonban az orosz delegáció vezetője, az Orosz Föderáció korábbi kulturális minisztere, Vlagyimir Medinszkij megerősítette , hogy "több hosszas beszélgetést" folytatott az ukrán féllel. A Meduza megtudta, hogyan haladnak a tárgyalások, és pontosan miben is próbál most megegyezni Oroszország és Ukrajna.

A tárgyalások nagy része – nevezetesen a felek személyes találkozása – az orosz csapatok által szinte teljesen megszállt mariupoli helyzet miatt most befagyott. Erről egy, az ukrán delegációhoz közel álló forrás nyilatkozott a Meduzának.

A munkacsoportok azonban továbbra is dolgoznak a „dokumentum komponensen”. Sőt, a Meduza a tárgyalások menetét jól ismerő forrásai szerint (orosz és ukrán oldalról is) több előzetes megállapodás is "betonozódott".

A Meduza beszélgetőpartnerei szerint jelenleg két megállapodásról tárgyalnak:
  • az első politikai megállapodás Ukrajna semleges, nem nukleáris státuszáról és azokról a biztonsági garanciákról, amelyeket a kezes országoknak biztosítaniuk kell Oroszország agressziója esetén;
  • a második a "kultúrák kölcsönös tiszteletéről" szól, ami azt jelenti, hogy az országok egyenlő alapon működnek együtt kulturálisan. Például, ha Ukrajnában megnyílik bizonyos számú orosz nyelvű iskola, akkor Oroszországban is meg kell nyitnia a megfelelő számú ukrán nyelvű iskolát.

A tárgyalások fő kérdése Ukrajna háború utáni határai​

Jelenleg folyamatban van a biztonsági garanciák algoritmusának kidolgozása. Olaszország és az Egyesült Királyság nyilvánosan bejelentette, hogy készek ilyen kezesként fellépni , de ezzel kapcsolatban még nem írtak alá dokumentumokat – derült ki egy, az ukrán delegációhoz közel álló forrás a Meduzával folytatott beszélgetésen.

Ugyanakkor Ukrajna háború utáni határainak legfontosabb kérdése még nem megoldott – erősítették meg a Meduzának mindkét delegációhoz közel álló források. „A megállapodásban van egy cikk, hogy a kezes országok biztonságot garantálnak Ukrajna határain belül, a térképen feltüntetve. A térkép [a megállapodás] mellékletében található.De ez a térkép még nincs kész” – mondta a Meduza egyik beszélgetőtársa.

Az ukrán delegációhoz közel álló forrás szerint Kijev álláspontja egyszerű: az orosz csapatokat ki kell vonni minden, a háború alatt elfoglalt területről.

Oroszország ezzel szemben a Meduza beszélgetőpartnerei szerint a megszállt területek nagy részét (ha nem az összeset) meg kívánja tartani. A Meduza egyik Kreml-közeli forrása szerint az orosz hatóságok nem adják fel a „tenger elvételét [Ukrajnától]” (Ukrajna Herson, Mikolaiv és Odessza régiói a Fekete-tengerhez nyúlnak). Rusztam Minnekajev, a Központi Katonai Körzet megbízott parancsnoka április 22-én nyilvánosan kijelentette , hogy Oroszország "teljes ellenőrzést tervez Ukrajna déli régiói felett" – anélkül, hogy pontosította volna, mely régiókra gondolt. Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének képviselője nem kívánta kommentálni ezt a kijelentést.

Két másik, az elnöki adminisztrációhoz közel álló Meduza beszélgetőtársa szerint Oroszország a tárgyalások előrehaladásától függetlenül „nem adhatja fel” a Herson régiót Kijevnek . Szerintük „népszavazást” terveznek ott tartani, amelynek eredményeként a térség kikiáltja „függetlenségét” Ukrajnától.

Moszkva sem akarja Mariupolt Kijevnek hagyni: "Egyébként általában érthetetlen, hogy miért volt mindez

Hogy mi lesz a Krím-félszigettel, a DPR-vel és az LPR-vel, arról a háború után szeretnének tárgyalni a felek​

Az, hogy Donbász és Krím státuszának megvitatása nem lesz a tárgyalási folyamat része, az orosz és ukrán delegáció március végi isztambuli találkozóját követően vált ismertté. A felek azt javasolják, hogy akár 15 évig is tartsanak a tárgyalások ezekről a területekről – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök .

„Ezeket a kérdéseket párhuzamosan, de külön-külön tárgyalják. A Donbászszal és a Krímmel kapcsolatos kérdéseket akkor lehet megvitatni, amikor a csapatok távoznak innen. Furcsa lenne ilyen kényes területi kérdéseket megvitatni, miközben folyik a háború” – mondta a Meduza ukrán részről származó forrása.

Még [az isztambuli megbeszéléseken] is azt javasoltuk, hogy hozzanak létre egy nemzetközi krími bizottságot, és kötelezzék a feleket, hogy 15 éven belül találjanak megoldást. Ugyanez a Donbass. Nem is fogunk beszélni arról, hogy ez a mi területünk. De felismerve, hogy Oroszország de facto irányítja őket, készen állunk a nemzetközi tárgyalásokra ebben a kérdésben” – mondta a Meduzának Alekszej Arestovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

Ugyanakkor megjegyezte, ez volt Kijev javaslata az isztambuli kapcsolatfelvétel idején: „Azóta megváltozott a helyzet. Javaslataink is változhatnak.”

A Meduza kérdéseket küldött Vlagyimir Zelenszkij irodájának, az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálatának, valamint Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének képviselőjének, a megbeszéléseken részt vevő orosz delegáció vezetőjének, Vlagyimir Medinszkijnek, valamint a tisztviselőnek. az orosz külügyminisztérium képviselője, Maria Zakharova. A megjelenés időpontjában a szerkesztők nem kaptak választ.

A munkacsoportok a „kultúrák kölcsönös tiszteletéről” szóló dokumentumot készítenek elő. Azt akarják benne előírni, hogy Ukrajnában „lehet orosz nyelv”​

A Meduza Kreml-közeli forrása szerint a "kultúrák kölcsönös tiszteletéről" szóló megállapodás elsősorban "nyelvi kérdéseket érint". A dokumentum azt sugallja, hogy Ukrajnában „lehet egy orosz nyelv”, feltéve, hogy az ukrán egyenlő mértékben képviselteti magát Oroszországban – mondta a Meduzának az ukrán delegációhoz közel álló forrás. Szerinte ez a dokumentum „elég pozitív”.

„Ez egy keretmegállapodás a kultúrák kölcsönös tiszteletéről, amelyben, ahogy feltételezzük, kellenek valamiféle tükörmegoldások... Mi tiszteljük az ön kultúráját, te tiszteljük a miénket. Nem avatkozunk bele sem a tiédbe, sem a miénkbe, de kölcsönösen tehetünk valamit egymással” – mondta a Meduzának.

Elmondása szerint a tervek szerint a dokumentumba kiegészítéseket is beépítenek „egy képlet formájában, ahol például [fel lesz tüntetve], hogy hány főre hány [külföldi] iskola lehet”. „Vagy például Ukrajnában nyitnak valamilyen csatornát. És ugyanez az ukrán tévécsatorna megnyílhat például Oroszországban” – tette hozzá.

A dokumentum rendelkezései – amint azt a Meduza két tárgyalópartnere jelezte – Magyarországra és Lengyelországra is vonatkozhatnak. Ezeket a pártokat "megkérik a kérdés megvitatására", de az esetleges részvételükről egyelőre nincs konkrétum.

Vlagyimir Zelenszkij elnök is beszélt egy ilyen dokumentum előkészítéséről az orosz médiának (köztük a Meduzának) adott interjújában : „Csak a tisztelet tükörképe. Megállapodás a történelem, a nyelvek, a kulturális értékek tükörtiszteletéről minden szomszéddal. Ezt elfogadom."


Hogy a tárgyalások meddig tartanak, nem tudni.​

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 22-én bejelentette , hogy a tárgyalások "elakadtak". Azt is felvetette, hogy Ukrajna képviselőinek "egyáltalán nincs szükségük ezekre a tárgyalásokra, [mert] beletörődtek a sorsukba".

A Meduza beszélgetőtársai ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a tárgyalások folynak. Az orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij volt Orosz Föderáció kulturális minisztere is megerősítette , hogy április 22-én "több hosszas beszélgetést" folytatott az ukrán delegáció vezetőjével, David Arakhamiával. Tartalmuk ismeretlen.

Hogy a tárgyalások meddig tartanak, nem tudni. „Az ügyet bonyolítja, hogy az ukrán tárgyalók [Vlagyimir] Zelenszkijvel futárokon keresztül tartják a kapcsolatot, míg a mieink [Vlagyimir Putyinnal] érthető” – tette hozzá az orosz elnöki adminisztrációhoz közel álló Meduza-forrás.

„Talán [tart még egy] hétig. Talán egy hónap” – kommentálja a Meduza ukrán forrása. "Attól függ, hogyan alakulnak most az események Donbasban ."

 
W

Wilson

Guest

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium bejelentette , hogy egy halott és 27 eltűnt a Moszkva cirkáló elárasztása során.​

Az április 13-i tűzvész következtében a Moszkva rakétacirkáló súlyosan megsérült a lőszerek felrobbantása miatt. A legénység kísérletei a tüzet eloltani nem jártak sikerrel.
A hajó túléléséért folytatott küzdelem során egy katona életét vesztette, a legénység további 27 tagja eltűnt. A maradék 396 legénység tagját a cirkálóról a térségben lévő Fekete-tengeri Flotta hajóira evakuálták, és Szevasztopolba szállították.
Korábban a védelmi minisztérium nem számolt be a Moszkva cirkáló áldozatainak számáról.

A Fekete-tengeri Flotta parancsnokságához közel álló Meduza-forrás azt mondta , hogy a hajó legénységének 37 tagja meghalt, és további mintegy 100 eltűnt. Összesen körülbelül 500 ember tartózkodott a hajón.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and zsolti

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
318
1 579
93
Az orosz fasizmus alapja.
  • Mindenki ellenük van. Az egész világ.
  • Le kell győzni az ellenséget.
  • Az egész világ ellenség, tehát az egész világot kell legyőzniük.

Szomorú.
hAHPHjvxHDA.jpg

Most már értem. Ronda fasiszta felvarró. :cool: (amúgy a kep Szíriában készült)
 
W

Wilson

Guest
A partnerországokkal folytatott tárgyalások az Ukrajnának nyújtott biztonsági garanciákról egy héten belül lezárulnak. Erről Mykhaylo Podolyak, az OP vezetőjének tanácsadója számolt be egy országos televíziós maraton során.

Elmondása szerint jelenleg konzultációk folynak azokkal az országokkal, amelyek beleegyezésüket adták, hogy megvitassák, milyen garanciákat vállalhatnak.

"Természetesen lesznek különböző csomaggaranciák. Ami számunkra fontos, az a fegyverellátás, az égbolt lezárása, a katonai konzultációk és a további fegyverek gyors beszerzéséhez szükséges eszközök. Úgy gondolom, hogy ezeket a kérdéseket legfeljebb egy héten belül le lehet zárni" - mondta Podolyak.

Közben Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy az amerikaiak tárgyalásokat folytatnak Ukrajnával a garanciákról.

"Jelenleg is folynak tárgyalások a kormányok között, amelyek nem nyilvánosak, és csak annyit mondhatok, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Kijevvel azokról a biztonsági garanciákról, amelyeket Ukrajna kaphat" - mondta Nuland.

Emlékeztetőül, az ukrán fél korábban azt mondta, hogy a biztonsági garanciák a NATO-szerződés 5. cikkelyéhez hasonlóak lehetnek (azaz kötelezettségvállalás a háborúra). Több ország azonban azonnal világossá tette, hogy nem fog ilyen garanciákat nyújtani.

 
W

Wilson

Guest

Kivásárolhatja a Renault részesedését az Avtovazban az egyik kínai autógyár – mondta egy forrás a TASS -nak.​

Korábban a Gazeta.Ru egyik beszélgetőpartnere az AvtoVAZ-nál azt mondta , hogy a Renault megkezdte az üzem előkészítését egy orosz tulajdonosnak történő eladásra.

A Renault 68%-os részesedéssel rendelkezik a Rosteccel közös vállalatban, az LLC Lada Auto Holdingban, amely az Avtovaz 100%-át birtokolja.
 
W

Wilson

Guest
TASS

A Moszkva cirkáló tisztjeinek, kadétjainak és szerződéses tengerészeinek túlnyomó többsége továbbra is a Fekete-tengeri Flotta hajóin akar szolgálni - közölte a védelmi minisztérium.

Ugyanakkor a cirkáló számos olyan katonája, aki más helyőrségekbe kívánt átkerülni, más flották hajóin fog tovább szolgálni - tette hozzá a minisztérium.

Arról is beszámoltak, hogy a Moszkva cirkáló sorköteles katonáit szolgálati idejük lejártával a tartalékosok közé fogják elbocsátani.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 890
65 725
113
Ukrán katonák tömegsírba temetése.
Van ott egy Royal Marine Commando zubbony is...

(Ez a telegram csatorna azt hiszem elég sok halott ukránt fog még ábrázolni...)
Erdekes hogy mennyi felszerelesi targyat es meg fegyvereket is eltemetnek veluk. Ugy latszik van boven minden orosz oldalon, nincs szukseg sisakokra, mellenyekre, tarakra, fegyverre...