[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 893
113
Nem, nem kapták vissza.

Pl. a fára van orosz szankció a "barátságtalan országokkal" szemben, de kőolajra vagy gázra nincs. Még a lengyel illetve bolgárral szemben sem. Jelenleg az a szituáció, hogy a két ország a gázt megkapta, de nem fizette ki. Ha leállítod a gázszállítást, akkor nem szankciózol - egyszerűen az "ingyen gáz" opciót szünteted meg. Szerintem, ha ezen országok fizetnek, akkor menne továbbra is gáz Nekik ...
Ez oké, viszont a hiszti az hiszti.

Mindezt úgy, hogy nyilvánosan SE NEM SÍRTAK, SE NEM FENYEGETŐZTEK az oroszok amikor bukták a manijukat, ingatlanjaikat, hajóikat, stb.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle and dkes

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
A negyvenmilliós Ukrajna, ahonnan a különleges katonai művelet kezdete óta elmenekült már vagy négymillió ember, kivérezteti a 140 milliós Oroszországot. Sok sikert hozzá.

Februárban inkább volt 30-35 milliós ukrajna, azóta csökkent egy laza 10 milliót, mivel csak a nyugatra menekülteket tartják számon.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Bő két hónap telt el a "különleges katonai művelet" kezdete óta. A mai nap egy fordulópont. Nem csak azért mert az oroszok valamennyire összeszedték magukat és már "Novorosszija" területére koncentrálnak, hanem főleg azért, mert Ukrajna váltott stratégiát. Eddig mereven elzárkózott tőle (feltételezem nyugati nyomásra), hogy az orosz föderáció katonai és katonai infrastruktúrához nélkülözhetetlen célpontjait támadja, de a mai nappal áthatóan ez megváltozott (szerintem úgy látják a nyugat kérésének értelmetlen eleget tenni és hátrakötött kézzel harcolni, arra várva, hogy a nyugat küld majd annyi fegyvert, ami ezt kompenzálja, már kb megkapták amit megkaphatnak minden mást olyan szállítási határidővel ígérgetnek, hogy nem érdemes tovább "finomkodni"). Az ukránok ma már módszeresen támadnak célpontokat az orosz föderáció területét a határtól akár 100 kilóméternyire, valamint az orosz föderáció katonai alakulatait és raktárát pl. Moldáviában. A konfliktus eszkalálódásának kockázata most már az egekben. A Cobasnai fegyverraktár sokszorosan érdekes. Papírforma szerint régi bedöglött fegyverekkel van tele, de ha ez lenne a helyzet szerintem nem őriznék ilyen szorgosan. Az ukránok nagyon egyszerűen rátehetik a kezüket akármi is van ott, de egyben lehet csali is... ha támadnak az ukránok rájuk robbantják és rájuk kenik... elvileg egy hirosima méretű konvenvionális robbanásra lehet számítani.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 816
113
a mesékben talán, meg kis buksidban, itt a valósagban meg érdekes módon a ruszkik meg voltak győződve hogy az ukránok leteszik a fegyvert az első héten. Szóval meg ők se hitték el hogy az ukránok tamadnak majd meg piszkos bomba meg 1000 f15 meg a többi mesebeli lfsz.

Miért támadtak most és nem előbb? Hagyjuk most a "Putyin megőrült" stb-t.
Azért, mert 2021-ben változások álltak be a Nyugat oldalán (Washington, Berlin). Úgy gondolták, inkább előbbre hozzák a nyílt balhét, vagy lassan fogják megfojtani őket, nem gyorsan, így viszont még van esélyük jobb pozíciókat szerezni. Igen, feltehetően az FSZB félretájékoztatta a vezetést az ukrán hangulatot illetően...
A jelenleg hatalmon lévő amerikai elit számára célkitűzés az oroszországi rezsimváltás, amit megkíséreltek már Hillary Clinton külügyminisztersége alatt is, arab tavasz receptre. Kijevben bejött, Moszkvában nem sikerült akkor. Aztán Belaruszban is próbálkoztak, Kazahsztánban is. Pedig Putyin Oroszországa nem volt túl veszélyes, Ukrajna példája is mutatja, hogy gyenge, papírtigris.
Jó szöveg persze a demokrácia támogatása, csak hát mindig ott erőltetik a megdemokratizálást, ahol nem hódolnak a geopolitikai céljaik előtt. (Végső soron a bolygó erőforrásai feletti ellenőrzésről szól az egész, ásványkincsek, termőföld, energiahordozó, édesvíz... vajon erőre kapnak-e hamarosan a szaúdi demokratikus változást követelők, miután jüanban akarnak olajjal kereskedni Kínával?)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 893
113
Koszovó státusza szerinted akkor mi ? Elismeri az ENSZ mint önálló országot ? vagy csak bizonyos országok ismerik el mint önálló országot ? lehet neked sem kellene erőlködni
Meister Proper! Nem Kijev Szelleme. Tudtam, hogy ismerős a stílus. Már a névválasztás miatt is. Minden más szintén ugyanaz. Ő is banon.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
egy egészen "apró" dolgot felejtesz el ezzel kapcsolatban,hogy azok a háborúk nem az USA küszöbén voltak,hanem több ezer km-es biztos távolságban,viszont úgy elszakadt a cérna náluk a kubai rakétaválság során,hogy azóta is beszédtéma ,és még az sem volt olyan közel hozzájuk mint Ukrajna az OF-höz. (térkép azért sokszor segít)

Afganisztán viszont az USSR küszöbén volt. (térkép azért sokszor segít)
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 777
40 037
113
Karl Nehammer osztrák kancellár cáfolta azokat a reggeli információkat , amelyek szerint az ország beleegyezett az Orosz Föderáció rubelben történő gázfizetési feltételeibe. Twitterén hamis orosz propagandának nevezte:

„Természetesen az OMV továbbra is euróban fizeti az Oroszországból érkező gázszállítást. Ausztria szigorúan betartja a közösen elfogadott uniós szankciókat.”

@OpenUkraine
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Bloomberg: 10 európai ország már nyitott speciális számlákat a Gazprombanknál, hogy rubelben fizethessenek a gázért.

Ezek között van Magyarország és Ausztria. Lengyelország és Bulgária ezt elutasította, és a Gazprom leállította a szállítást.
Szóval szurkoljunk az orosz-magyar határért, mert különben beszoptuk...
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Aki itt ukrán győzelmet vizionál, nézzen már rá Oroszország méretére és nézze meg Moszkvát, hogy néz ki 8 év szankciók után!


Ezt az országot akarják elverni az ukránok? :D
Ukrajnának az a győzelem, ha területi veszteség nélkül kerül ki a konfliktusból. Ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni.
Azt, hogy Oroszországot megtámadni szándékozott Ukrajna, csak az itt önigazolást keresők állították. Elverni biztos nem fogja.
A térképpel kapcsolatban pont úgyanúgy igazad van, mint anno a német világhódító terveknél; csak rá kellett volna nézni a térképre, hogy látszódjon az értelmetlensége a gondolatnak :)
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Miért támadtak most és nem előbb? Hagyjuk most a "Putyin megőrült" stb-t.
Azért, mert 2021-ben változások álltak be a Nyugat oldalán (Washington, Berlin). Úgy gondolták, inkább előbbre hozzák a nyílt balhét, vagy lassan fogják megfojtani őket, nem gyorsan, így viszont még van esélyük jobb pozíciókat szerezni. Igen, feltehetően az FSZB félretájékoztatta a vezetést az ukrán hangulatot illetően...
A jelenleg hatalmon lévő amerikai elit számára célkitűzés az oroszországi rezsimváltás, amit megkíséreltek már Hillary Clinton külügyminisztersége alatt is, arab tavasz receptre. Kijevben bejött, Moszkvában nem sikerült akkor. Aztán Belaruszban is próbálkoztak, Kazahsztánban is. Pedig Putyin Oroszországa nem volt túl veszélyes, Ukrajna példája is mutatja, hogy gyenge, papírtigris.
Jó szöveg persze a demokrácia támogatása, csak hát mindig ott erőltetik a megdemokratizálást, ahol nem hódolnak a geopolitikai céljaik előtt. (Végső soron a bolygó erőforrásai feletti ellenőrzésről szól az egész, ásványkincsek, termőföld, energiahordozó, édesvíz... vajon erőre kapnak-e hamarosan a szaúdi demokratikus változást követelők, miután jüanban akarnak olajjal kereskedni Kínával?)

Nagy képet kell nézni, a jelenlegi sakkjátszmában ukrajna szó szerint egy sötét paraszt a táblán, ezért harcolnak az oroszok is félgázon, elhúzódó konfliktus a jó nekik, mert addig mehet a szarkeverés a világ többi részén, fegyverszállítások se álltak le külföldre, sőt új rendeléseket vesznek fel, annyira megterheli a "háború" az iparukat.

Salamon szigeteki kínai támaszpont globálisan lényegesen nagyobb horderejű.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
Remélem nem lesz atom semmilyen formában, azért talán ruszki iván sem olyan hülye!
Meg nincs is nagyon szükség rá. Utánpótlási útvonalakat elvágják így nem jutnak el a fegyverek, felszerelések a kelet ukrajani csapatokhoz, lassan felőrlik az ukrán ellenállást, ha hat év alatt akkor hat év alatt, ráérnek. A nyugat előbb utóbb beleun és abbahagyja a támogatást, a szankciók maradnak.. egy darabig (meddig is nem ismerték el a kádár kormányt? Hét évig?) Mondjuk az azovsthal védői ellen sanszos a vegyifegyver, de inkább ingerlő gázt tartok valószínűnek, ami majd a felszínre kényszeríti a védőket. Az oroszok mentalitása más, nehéz megérteni őket nyugati gondolkodással, náluk nagyon összezárnak ha úgy érzik meg kell védeni Rodgyina Maty-ot, akkor elvannak vodkán meg uborkán évekig. Más világ!
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ukrajnának az a győzelem, ha területi veszteség nélkül kerül ki a konfliktusból. Ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni.
Azt, hogy Oroszországot megtámadni szándékozott Ukrajna, csak az itt önigazolást keresők állították. Elverni biztos nem fogja.
A térképpel kapcsolatban pont úgyanúgy igazad van, mint anno a német világhódító terveknél; csak rá kellett volna nézni a térképre, hogy látszódjon az értelmetlensége a gondolatnak :)
Szerintem az a probléma, hogy sokan ezt hiszik. Valójában Ukrajna szempontjából az a győzelem, ha marad Ukrajna bármilyen méretben. Akárhogy denácizzák meg demilitarizálják az oroszok a területeket, amiket elfoglalnak törvényszerűen ami megmarad ultranáci és állig felfegyverzett lesz kényszerűségből a korábbiakra tekintettel. Oroszország csak akkor győzhet ha képes bedarálni az egészet. Nyilvánvaló, hogy az orosz területek megtámadása részükről arra terjed ki, hogy a z orosz háborús erőfeszítéseket Ukrajna területén szabotálják, és az oroszok kénytelenek legyenek kiegyezni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby