[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 072
83 374
113
Tiszta Suicide Squad ez az orosz-ukrán konfliktus ...

Titkos usa projekt más országban, kiderülése esetén az ország usa általi feláldozása. Odaküld zsoldosokat elvarrni a szálakat, de ő személyesen nem avatkozik be. A zsoldosok meghasonulnak, pedig tudják szart támogatnak, de harcolnak. Végül fellázadnak amikor a civil lakosság veszteségei súlyosbodnak, annak ellenére, hogy az usa parancsmegtagadás esetén meg akarja ölni őket, és mindezek ellenére vállalkoznak arra, hogy megmentsék a civileket a szörnytől, amerikai támogatóik még az usa vezetőt is "ideiglenesen" eltávolítják. A szörnyet legyőzik, 90 év után bukik a helyi junta, és tényleg demokratikus választások következnek. Mindezek előtt a szörny "megsemmisíti" a helyi junta vezetőjét, majd a legvégén a helyiek végeznek a full junta összes prominens személyével, esetleges utódjával ...

:)
 
  • Vicces
Reactions: meszike91

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 937
65 935
113
a ma az azovstalbol kijött civil család hölgy tagja:
Ez tudjatok ki ez?
Ez egy ukran szuperkatonano, fomesterlovesz, Kijev Szellemenek rokona.
Mar vagy tobb szaz oroszt lelott Azovos harcos amazon.
Tegnap lattam hireket rola csak nem ertettem teljesen.
Amugy szerintem o is a Zelenszkij filmstudio alkalmazottja.

Jah most olvasom a nevet, Olena Bilozerska.

 
W

Wilson

Guest
Na ezt a szarkeverőt kellene meghívni Kijevbe és rögtön indítani egy pár iszkandert, mert megérdemelné.
Nincs semmi új a nap alatt így működik a geopolitika és a történelem amikor az USA Koreában harcolt akkor az SZU nyomta ezerrel fegyverrel Észak-Koreát amikor az USA Vietnamban háborúzott akkor az SZU ész nélkül tolta a fegyvert Észak-Vietnámba, amikor az SZU Afganisztánban háborúzott akkor az USA tolta fegyverrel és pénzel a mudzsahedine deket , most az Oroszok Ukrajnában háborúnak így az USA tolja be a fegyvert és a pénzt Ukrajnában. Ugyanaz a verkli csak időnként felcserelodnek a szerepek.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 788
113
Ennekem is sokat, emberfelettien kell most dolgoznom.. Most fekszem le ujra, napi 2-3-szor alszom elore lathatoan meg egy honapig, 2-3 orat. Minden felkeles utan ket kavet iszom, minden elalvas elott altatot es nyugtatot eszem, ha fennt vagyok, meg froccsokkel nyomom el az agyam ellenkezeset a monotonitassal szemben. Meg nem is vagyok egy haboruban allo orszag vezetoje. Hidd el, sok feladata volt es van meg lesz, kb. O is nyomhatja azt amit en. Megcsak nem is kell az illegalis droghoz nyulni, garantaltan meglatszik az emberen. De a teljesitmenyt fenn kell tartani a szervezet berzenkedese ellenere is...
Belolezek ukran iranyba csopog a csupa joakarat csupab azert, mert mergesen vagytok, hogy lelepleztek a vilagvero orisz gadsereg gyengeseget, amiben biztatok...
En drukkolok neked. Slava Kopi2000!:hadonaszos:
 
W

Wilson

Guest
Morning sunshine :D

Ez félig off, de semmi kedvem péppé taposott hullákat nézegetni szombat reggel.
Mennyivel másabb világ, mennyire másabb generáció :(
A 2.ww alatt 1000főből 5,5 (!!!) dezertált, 1977-ben 31,7.
Elnéztük ezt a sok elhagyott RU technikát, elmenekült UA hadköteleseket, most mennyi lehet? 200-500?

Egyre több az olyan szerződéses katona az orosz haderőben akik az ukrajnai "üzleti út" után nem hajlandóak visszatérni, és a szerződésük felbontását kérik csak az nem egy egyszerű dolog.Csak az orosz haderő múlik, hogy hozzájárulnak -e a szerződések felbontásához, ráadásul elég nagy nyomás alá helyezik ezeket a katonákat , hadbírósággal, börtönbüntetéssel fenyegetik őket, hogy vonják vissza a kérelmüket a szerződésük felbontásáról.
 
  • Vicces
Reactions: cirqle

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Azok lesznek. Nem lehet eltüntetni őket varázsütésre, több tíz milliós tömegről beszélünk, ha az ukránságról van szó. Szerintem a hosszú távú stabilitásra csak úgy van lehetőség, hogy valamiféle igazságos egyezség születik a harcoló felek közt, ahol szépen kb. a logikus etnikai - és geopolitikailag elfogadható választóvonallal, katonaföldrajzilag is védhető osztozkodás lesz. Ez szerintem valahol a Dnyeper mentén, és alul a vékony tengerparti sávban kb. megáll maximum az oroszok részéről.

Bármennyire is hihetetlen, én nem az ukránság vesztét kívánom, vagy Ukrajna államiságának totális eltörlését, csak hogy vegyenek visszább a pofájukból, és legyenek demilitarizálva amennyire lehet!

Ha ők törekednek majd a jó szomszédi viszony kialakítására, én is azt tartanám helyesnek saját részünkről, ebben ennyi van!
Ehhez mondjuk a jelenlegi vezetésüknek purgálódni kéne a picsába, ez tény!


Olyan dolgokat sorolsz fel amik Ukrán vezetésnek elfogadhatatlanok. Külön tetszik a demilitarizálják magukat az események után. Persze, hogy aztán Putyin lazán anektálhassa komplett Ukrajnát.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni and meszike91
W

Wilson

Guest
Rogozin már elrendelte, hogy nincs külföldre utazgatás, gondolom máshol sincs máshogy. Ettől még szivárgás mindig volt meg rakás területen nincs korlátozás. IT vonalon pl masszív a diszidálás.
Ok, de az orosz stratégiai hadiipar magasan képzett szakembereit pláne akiknek valamilyen köze is van az orosz fegyvergyártashoz/fejlesztéshez hét lakat alatt őrzik....
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Egyre több az olyan szerződéses katona az orosz haderőben akik az ukrajnai "üzleti út" után nem hajlandóak visszatérni, és a szerződésük felbontását kérik csak az nem egy egyszerű dolog.Csak az orosz haderő múlik, hogy hozzájárulnak -e a szerződések felbontásához, ráadásul elég nagy nyomás alá helyezik ezeket a katonákat , hadbírósággal, börtönbüntetéssel fenyegetik őket, hogy vonják vissza a kérelmüket a szerződésük felbontásáról.
Pedig a nyugat még menekültként be is fogadja őket.
De mondjuk ezt uugy írtam az UA-ra is.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 540
45 058
113
Olyan dolgokat sorolsz fel amik Ukrán vezetésnek elfogadhatatlanok. Külön tetszik a demilitarizálják magukat az események után. Persze, hogy aztán Putyin lazán anektálhassa komplett Ukrajnát.
Nem így látom. Vissza lesznek szorítva a jelenlegi de jure Ukrán területek egy jó részéről de facto, ebben én biztos vagyok, de abban is hogy nem célja az oroszoknak egész Ukrajnát elfoglalni és annektálni.

Ez a háború meg pont addig fog tartani, amíg Ukrajnának lesz nehézfegyverzete, és/vagy katonája azt üzemeltetni. Le lesznek fegyverezve ha tetszik ez az Ukrán felsővezetésnek, ha nem, éppen folyamatban van, és ebbe beleszólásuk nincs. Ha a nyugat annyi harckocsit - SPG-t, repülőt és helikoptert küld amennyit csak tud, akkor addig fog tartani a háború amíg el nem fogy az ukrán harckocsivezető, meg helikopter és repülőgép pilóta, akkor az lesz a szűk keresztmetszet.

Akkor is az orosz akarat fog érvényesülni, ha ehhez tönkre kell lőjék egész Ukrajnát, az a rész ami az oroszoké lesz már tönkre van lőve, szerintem nem okoz nekik lelki problémát azt a részt is földdel egyenlővé tenni, ami maradék Ukrajna területe lesz majd.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 540
45 058
113
Volt szó már 16 darab önjáró lövegről is, de vannak BMP-ik is.
Lassan nem parcellázni kellene az "országukat", csak bevonulni :hadonaszos: :hadonaszos: Kár hogy nem nagyon van mivel
Igazából áttételesen, de az a vicc hogy az oroszok Szlovákiát demilitarizálták hamarabb mint az ukránokat, egyre viccesebb ez az egész annak fényében, hogy ahogy fogy a fegyverük, egyre jobban rettegnek tőlünk a szlovákok...

Lehet hogy sokkal jobb lenne a hangulatuk/nyugodtabb az álmuk drága szlovák barátainknak, ha nem adták volna oda kompletten a haderejük puszira az ukránoknak?!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 493
18 424
113
RIA Novosztyi

Lavrov interjút adott a kínai Hszinhua hírügynökségnek. Kivonatok:

▪️Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások nem mennek jól, mert Kijev nyugati kezelői uszítanak.

▪️A delegációk naponta videokapcsolaton keresztül vitatják meg a szerződéstervezetet.

▪️Ukrajna nukleáris mentes státusza és a denazifikáció mellett a szankciók feloldásáról is tárgyalnak.

▪️A NATO-országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Moszkva és Kijev közötti politikai megállapodások révén megakadályozzák az orosz hadművelet befejezését.

▪️Az USA és az EU "az utolsó ukránig" harcolni akar Oroszország ellen, nem érdekli őket Ukrajna mint független ország sorsa.

▪️Ha a NATO-országok érdekeltek a rendezésben, abba kellene hagyniuk a fegyverszállításokat Ukrajnának.

▪️Az orosz hadművelet szigorúan a terveknek megfelelően alakul, a célokat az ellenállás ellenére is el fogják érni.

▪️Az orosz hadsereg mindent megtesz a polgári áldozatok elkerülése érdekében.

▪️A Nyugat oroszgyűlölő irányvonala kilátástalan: nem gyengülhetünk meg.

▪️A szankciókra válaszul a dedollarizációra, a deoffshorizációra, az importhelyettesítésre és a technológiai függetlenség erősítésére fogunk összpontosítani.

▪️A Nyugat kész veszélyeztetni a világ egész régióinak energia- és élelmiszerbiztonságát az Oroszország elleni szankciókkal.

▪️Oroszország jóhiszeműen teljesíteni kívánja az energia, műtrágya és mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó szerződéses kötelezettségeit.

Szerintem még nem akarnak békét.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 218
61 372
113
Ezzel részben egyetértek. De a II. Vh ból nem lehetett kimaradni. Pl Bulgária nem üzent hadat az oroszoknak nem harcolt ellenük de ugyanúgy elfoglalták mint minket. Ők jutalomból kaptak amit mi büntetésből. Ugyanúgy a románok vagy a lengyelek.
A bolgárok nem álltak bele a szovjet megszállásba, nem is verték szét őket.
A románok konkrétan harcoltak is a szovjetek ellen, elfoglalták Odesszát, odahaza meg kaptak a pofájukra, de időben kiszálltak.
Volt revans, de idejében abbahagyták.
Mert a román nem feszült rá jobban a kelleténél.
Csak mi hősködtünk a Don-kanyartól hazáig.
Meg még utána is. Meg is lett az eredménye.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Nem így látom. Vissza lesznek szorítva a jelenlegi de jure Ukrán területek egy jó részéről de facto, ebben én biztos vagyok, de abban is hogy nem célja az oroszoknak egész Ukrajnát elfoglalni és annektálni.

Ez a háború meg pont addig fog tartani, amíg Ukrajnának lesz nehézfegyverzete, és/vagy katonája azt üzemeltetni. Le lesznek fegyverezve ha tetszik ez az Ukrán felsővezetésnek, ha nem, éppen folyamatban van, és ebbe beleszólásuk nincs. Ha a nyugat annyi harckocsit - SPG-t, repülőt és helikoptert küld amennyit csak tud, akkor addig fog tartani a háború amíg el nem fogy az ukrán harckocsivezető, meg helikopter és repülőgép pilóta, akkor az lesz a szűk keresztmetszet.

Akkor is az orosz akarat fog érvényesülni, ha ehhez tönkre kell lőjék egész Ukrajnát, az a rész ami az oroszoké lesz már tönkre van lőve, szerintem nem okoz nekik lelki problémát azt a részt is földdel egyenlővé tenni, ami maradék Ukrajna területe lesz majd.
Ha és amennyiben P elrendeli a hadiállapotot.
Anélkül ezek a jelenlegi egységek nem mennek sehova Donbass-ból -már ha nagy nehezen egyszer elfoglalják.
 
  • Tetszik
Reactions: Sniper

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 937
65 935
113
Mi nem adott az ukrán hadseregben T-72-esek karbantartására, kiszolgálására? Milyen átképzés szükséges az ukrán hadseregnek a lengyel T-72-esekre? Milyen különleges logisztikai igényeket állít ez a harckocsi eléjük?
A lengyel T 72,es az egykoriszovjet T 72, no meg a cseh es a jugo T 72 is kisse mas, nem minden kompatibililis...
Ez a mi problemank is mivel volt egy rakas fele tankunk a harom orszagbol es nem egyeznek bizonyos dolgok. A lengyel volt a legxarabb, csak sima pancelacel de az se vastag. A T72 topicban fel tudsz vilagosodni, mar tobbszor ki lett fejtve.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Oroszország egyesítette az északkeleti egységeit
Oroszország kénytelen volt egyesíteni és átcsoportosítani egységeit az Ukrajna északkeleti részén meghiúsult előre nyomulás miatt – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.
A brit katonai hírszerzési jelentés így szól: Oroszország a harci erő földrajzi összpontosításával, az utánpótlási vonalak lerövidítésével, valamint a vezetés és irányítás egyszerűsítésével reméli orvosolni azokat a problémákat, amelyek korábban korlátozták invázióját.
Az orosz taktikai koordináció hiányosságai továbbra is fennállnak. Az egységszintű készségek hiánya és következetlen légi támogatás miatt Oroszország nem tudta teljes mértékben kihasználni harci tömegét - tartalmazza a brit katonai hírszerzés napi jelentése.

origo.hu

Az angolok beírtak egy kettest a naplóba invázióból viszont megadták a megoldókulcsot?
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Oroszország egyesítette az északkeleti egységeit
Oroszország kénytelen volt egyesíteni és átcsoportosítani egységeit az Ukrajna északkeleti részén meghiúsult előre nyomulás miatt – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.
A brit katonai hírszerzési jelentés így szól: Oroszország a harci erő földrajzi összpontosításával, az utánpótlási vonalak lerövidítésével, valamint a vezetés és irányítás egyszerűsítésével reméli orvosolni azokat a problémákat, amelyek korábban korlátozták invázióját.
Az orosz taktikai koordináció hiányosságai továbbra is fennállnak. Az egységszintű készségek hiánya és következetlen légi támogatás miatt Oroszország nem tudta teljes mértékben kihasználni harci tömegét - tartalmazza a brit katonai hírszerzés napi jelentése.

origo.hu

Az angolok beírtak egy kettest a naplóba invázióból viszont megadták a megoldókulcsot?
Ez van az első naptól, de az RU-ok semmit nem készülnek a következő felelésre :(

 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
A valóság adta a pofont náci/notorius hazudozó Putyinnak meg a hadseregének.

Pedig én is hogy bekajáltam az orosz agitpropot, hogy mennyire kemény/erős az orosz hadsereg, ukrajna mennyire nem nemzet, hadsereg szétesik. Meg persze a "rohadó" nyugat...

Te is gyógyszerre fröccsözöl ahogy a kollégád emlegeti éppen itt a topikban?