[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 741
66 417
113
Területileg nem volt mindegy, ez igaz. Politikai értelemben, Kelet Európában, tök mindegy volt. Ugyan azt kapta a győztes, mint a vesztes. A kommunista orosz rémuralmat, a rendszerváltásig.
Relativizáljunk!
Az úgynevezett kommunista orosz rémuralomnak is megvoltak a hősei, a kedvezményezettei, az elviselői, a szenvedői, a mártírjai és az utólagos mártírjai is.
Na meg a maga kerete.
De minden okkal történik.
Egész más lett volna a 45 utáni világ, ha az új rendszer nem tudott volna legitimációt nyerni a “horthysta-fasiszta-reakciós-nyilas-stb rémuralomból”, mint bűnbakból.

Ahogy lenni szokott, Ukrajnában is, ha majd elcsitulnak a fegyverek, a mostani igazi hősökből lesznek az első bűnbakok és fogják őket kicsinálni azok, akiknek van takargatnivalójuk.

Más:

Aki csak egy kicsit is, alapszinten jártas a repülőharcászatban, haditechnikában, hadtörténelemben, az tudja jól, hogy a “40 darab légigyőzelem” a jelenkori légi hadviselés keretei közt fizikai képtelenség.
Ennélfogva egy betegesen gyerekes, teljesen felesleges orbitális lódítás.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 257
26 815
113
Sajnos, ez tortenelmi es politikai rovidlatasra vall. En sem szerettem emiatt Oket, bar mint mondtam, dolgoztam kint Ukrajnaba, van emiatt nemi ismeretem az okrol es az okozatrol. Azok alapjan minimum megertem a miertet...Ezt mar itt leirtam, csak senki sem szerette..
elmondanád Kopi hogy a kárpátaljai magyarok ugyan mivel sértették meg ezt az érzékeny ukrán néplelket , csak nem azzal hogy az őseik már akkor ott éltek amikor Ukrajna még nem is létezett ?? ha már ok és okozatot emlegetsz

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 549
18 883
113
Nem így látom. Vissza lesznek szorítva a jelenlegi de jure Ukrán területek egy jó részéről de facto, ebben én biztos vagyok, de abban is hogy nem célja az oroszoknak egész Ukrajnát elfoglalni és annektálni.

Ez a háború meg pont addig fog tartani, amíg Ukrajnának lesz nehézfegyverzete, és/vagy katonája azt üzemeltetni. Le lesznek fegyverezve ha tetszik ez az Ukrán felsővezetésnek, ha nem, éppen folyamatban van, és ebbe beleszólásuk nincs. Ha a nyugat annyi harckocsit - SPG-t, repülőt és helikoptert küld amennyit csak tud, akkor addig fog tartani a háború amíg el nem fogy az ukrán harckocsivezető, meg helikopter és repülőgép pilóta, akkor az lesz a szűk keresztmetszet.

Akkor is az orosz akarat fog érvényesülni, ha ehhez tönkre kell lőjék egész Ukrajnát, az a rész ami az oroszoké lesz már tönkre van lőve, szerintem nem okoz nekik lelki problémát azt a részt is földdel egyenlővé tenni, ami maradék Ukrajna területe lesz majd.
Ukrajna, akkor a világ Dugovics és Tituszaként magával rántja a Pusztulás a Oroszországot.
Szerintem ettől az oroszok bölcsebbek. Putyin betegsége, állapota miatt nyilván nem.
Ha ebbe az irányba mozdulna Putyin, akkor a puccs veszélyét növeli maga ellen.

Ezért nem hiszem, hogy igazad lesz.
Valaminek, valakinek előbb lesz vége, hogy a 40 milliós Ukrajna elfogyjon, a140 milliós Oroszországgal szemben.

• Tetszik
Reactions: Kopi2000

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113

Lehet, hogy volt már, én eddig nem láttam. A törvényjavaslat benyújtásának időpontja elég érdekes. Az ok-okozati összefüggéseken lehet vitázni, az azonban biztosnak tűnik ebből, hogy a nagy vízen túl készültek a háborúra. Akció-reakció.
Persze, h készültek. Ahogy Putyin is készült. Annak is érzékelhető előkészületei voltak.

T

Törölt tag 22302

Guest
Minden jó érzésű emberhez :
Nincs ma más feladat.
Öltözni, indulni !

A ruszkik egyre gyengébb propaganda oldalakat hoznak létre.
"Magyar békekör" után "Traktoristák a Bolygóért" :D nevű oldalon nyomják a szarul google translate-elt, vagy simán orosz agitpropot.

Lehet kinézek egy doboz tojással.
Kocsikra is vigyázni, nehogy úgy járjatok mint a haverjaitok Németországban. ;) :oops:

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113
Nincs semmi új a nap alatt így működik a geopolitika és a történelem amikor az USA Koreában harcolt akkor az SZU nyomta ezerrel fegyverrel Észak-Koreát amikor az USA Vietnamban háborúzott akkor az SZU ész nélkül tolta a fegyvert Észak-Vietnámba, amikor az SZU Afganisztánban háborúzott akkor az USA tolta fegyverrel és pénzel a mudzsahedine deket , most az Oroszok Ukrajnában háborúnak így az USA tolja be a fegyvert és a pénzt Ukrajnában. Ugyanaz a verkli csak időnként felcserelodnek a szerepek.

Még csak nem is hasonlít a mostani szituáció korábbiakhoz:

- Észak-Korea esetében a Szovjetunióval szárazföldön határos államról beszélünk. Ide jött az USA egy másik kontinensre háborúzgatni. Korántsem volt a SzU részéről ilyen szintű támogatás, szankciózás meg atomháborúval fenyegetőzés (illetve USA részről volt komoly kobaltbombázási tervek, de végül változott a katonai vezetés álláspontja - magával a katonai vezetéssel).

- Vietnám. Ebben az esetben is az USA egy másik kontinensre háborúzgatni. Itt sem volt a SzU részéről ilyen szintű támogatás, szankciózás meg atomháborúval fenyegetőzés.

- Afganisztán esetében a Szovjetunióval szárazföldön határos államról beszélünk. Volt támogatás az USA részéről, de semmilyen módon nem közelítette a mostanit. A fentebb említett totális háborús pszichózis is hiányzott akkor még ...

Azaz most egy teljesen új fajta verklink van. Avagy Téged megnyugvással tölt el, hogy az USA és az oroszok is valós opcióként tekintenek kommunikációs szinten akár egy totális atomháborúra is? Ez tényleg ugyanaz a verkli, mint a fentebb emlegetettek? Avagy Európa érintettségét (akár a fegyverszállítások tekintetében akár az összes többivel) is ugyanolyannak látod - együttértve az elburjánzó őrületekkel?

K

Kopi2000

Guest
elmondanád Kopi hogy a kárpátaljai magyarok ugyan mivel sértették meg ezt az érzékeny ukrán néplelket , csak nem azzal hogy az őseik már akkor ott éltek amikor Ukrajna még nem is létezett ?? ha már ok és okozatot emlegetsz
Jelenleg nem érek rá kifejteni, de felírtam magamnak a kérdést és ha Isten is megsegít, a jövő hét elején egy hosszabb írásban fogom összefoglalni az ukrajnai tapasztalataimat, természetesen kitérve a kényes kérdésekre is.... Köszi a megértésedet....addig is, sajnos ezt pár szóban nem lehet elintézni, ennek a problémának még monarchiabeli, illetve SZU-ós vonatkozásai is vannak...

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Még csak nem is hasonlít a mostani szituáció korábbiakhoz:

- Vietnám. Ebben az esetben is az USA egy másik kontinensre háborúzgatni. Itt sem volt a SzU részéről ilyen szintű támogatás, szankciózás meg atomháborúval fenyegetőzés.

Azaz most egy teljesen új fajta verklink van. Avagy Téged megnyugvással tölt el, hogy az USA és az oroszok is valós opcióként tekintenek kommunikációs szinten akár egy totális atomháborúra is? Ez tényleg ugyanaz a verkli, mint a fentebb emlegetettek? Avagy Európa érintettségét (akár a fegyverszállítások tekintetében akár az összes többivel) is ugyanolyannak látod - együttértve az elburjánzó őrületekkel?

Vietnamba masszívan áramlott minden is. Mig-21től kezdve nehéztüzérségen át, végtelen mennyiségű légvédelmi fegyver pl S-75.

Ez olyan mindha most USA százasával adná a vadászgépeket, Patriotot Ukrajnának.

Oroszok mindig tolták a nuki lobálását, márha nem papuccsal verték az asztalt.

• Tetszik
Reactions: Bleroka

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 257
26 815
113
Jelenleg nem érek rá kifejteni, de felírtam magamnak a kérdést és ha Isten is megsegít, a jövő hét elején egy hosszabb írásban fogom összefoglalni az ukrajnai tapasztalataimat, természetesen kitérve a kényes kérdésekre is.... Köszi a megértésedet....addig is, sajnos ezt pár szóban nem lehet elintézni, ennek a problémának még monarchiabeli, illetve SZU-ós vonatkozásai is vannak...
megtisztelsz !! (és tényleg ismeretlenül is baráti jó szándékkal írom,hogy ha teheted pihenj,mert a jelenlegi ukrán-orosz háború nem ér annyit hogy rámenjen az egészséged,főleg hogy nem rajtunk múlik a dolgok befolyásolása,hiszen akkor már rég vége lenne,én is 4 óra alvás után írom ezt ..szóval sejtem miben vagy .. de az egészséged fontosabb,mint azok vagy ez a topic!

maradtam tisztelettel .

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Vietnamba masszívan áramlott minden is. Mig-21től kezdve nehéztüzérségen át, végtelen mennyiségű légvédelmi fegyver pl S-75.

Ez önmagában igaz.

Ami a korábbiakhoz képest változás, h most olyan geopolitikai térségben zajlik a konfliktus, mely hagyományosan, évszázadok óta orosz játszótér.
Ez igen rosszul érinti őket.

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
898
3 246
93
Én úgy tudom vannak a neolitikumi időkből visszamaradt és elvarratlan problémák is bőven.
Bizony az az elmúlt 15000 év!

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 549
18 883
113
A valóság adta a pofont náci/notorius hazudozó Putyinnak meg a hadseregének.

Pedig én is hogy bekajáltam az orosz agitpropot, hogy mennyire kemény/erős az orosz hadsereg, ukrajna mennyire nem nemzet, hadsereg szétesik. Meg persze a "rohadó" nyugat...
Mindenki csalódott az oroszokban. Én is többet vártam tőlük katonai téren.
Ezzel a gyenge teljesítményükkel cserben hagyták a magyar külpolitikát is.
Megint mi húzzuk a rövidebbet Kárpátalján.
Ezért kell újratervezés, Putyinnak nem megyünk semmire.
Elcseszte ezt a háborút.

• Tetszik
Reactions: ladagrant

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 707
72 042
113
A ruszkik egyre gyengébb propaganda oldalakat hoznak létre.
"Magyar békekör" után "Traktoristák a Bolygóért" :D nevű oldalon nyomják a szarul google translate-elt, vagy simán orosz agitpropot.

Lehet kinézek egy doboz tojással.
Kocsikra is vigyázni, nehogy úgy járjatok mint a haverjaitok Németországban. ;) :oops:
Mi vót Germanisztánban?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

Kopi2000

Guest
megtisztelsz !! (és tényleg ismeretlenül is baráti jó szándékkal írom,hogy ha teheted pihenj,mert a jelenlegi ukrán-orosz háború nem ér annyit hogy rámenjen az egészséged,főleg hogy nem rajtunk múlik a dolgok befolyásolása,hiszen akkor már rég vége lenne,én is 4 óra alvás után írom ezt ..szóval sejtem miben vagy .. de az egészséged fontosabb,mint azok vagy ez a topic!

maradtam tisztelettel .
Koszi, hogy ezt irod.... Ez arrol gyoz meg latatlanban, hogy az egymas kozotti feszultsegek mestersegesek... Ha erzoen irnak, az engem is elerzekenyit...Alapvetoen en sem ellensegesen tekintek senkire sem itt. De utalom azt, aki sportot uz a bunkosagbol... De pillanatnyilag olyan hazai hatalmakkal, hatalmassagokkal kell viaskodnom, a sajat erdekemben, meg masok miatt, mert ram mutogatnak, ami megkoveteli ezt a masfel honapos eletmodot. Azt is felirtam magamnak, hogy a tapasztalataimat, amit a "kiemelt, nemzetgazdasagi fontossagu beruhazasok" vegrehajtasaban eddig szereztem, azt a magyar ipar topicban egy szinten hosszabb irasban fejtsem ki. Mert a pillanatnyi eletem es problemaim ezt az onpusztito eletet kovetelik meg. De megteszem, mert a szakmai becsulet ezt koveteli tolem meg.... Jegyezze meg mindenki, egy politikai hatalom barmit megkovetelhet es elerhet az alattvaloiknal, de a fizikat es a kemiat, mint termeszettudomanyos torvenyeket, nem irhatjak at... Pillamatnyilag olyan politikusok, kormanypartiak, hasznalnak fel eszkozkent, akik nem mernek ellentmondani, en ezr viszont megteszem, ugy erzem mindnyajumk erdekeben. Lehet, hogy en ulok forditva az ukra moziban de, hogy a magyar mozibab nagyon sokan forditva ulnek azt belulrol latom. Egyebkent magamrol csak annyit, 1994-2002 kozott a Fidesz szineiben politizaltam, de utana a szakmam szerettem volna muvelni....

• Tetszik
Reactions: Sniper and gergo55

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113

A 3 példából 2 -ben Szu szomszédos országról volt szó - egyben pedig "csak" környékbeli". Vietnámban a SzU támogatása "lóturó" volt a mostani USA/EU/NATO dolgokhoz képest.

Nem, nem olyan. Az lenne hasonló például, ha a Szovjetunió ment volna Mexikóba annak idején. Aztán a mexikóiak leöldösnének tízezerszámra jenkiket meg pár milliót kiágyúznának meg kazettásbombáztak volna az otthonukból ezzel elmenekülésre késztetve Őket. Persze nukleáris illetve piszkos bombás csapásokkal fenyegetve az USA -t közben (ne felejtsük - Szovjetunió van a hátad mögött a képzelt példában).

Aztán, ha az USA "morogni" kezdene, akkor hullává szankciózták volna európástól meg VSZ -stől. Igen, ez vicces persze, mert a VSZ meg az EU sem hasonlítható a mai EU/NATO -hoz, de képzeljük el, hogy hasonló nagyságrendű fenyegetést kap. Természetesen a UK (OK, ennek sincs akkori megfelelője a másik oldalon) meg Szovjetunió atomcsapásokkal meg 3. VH -val fenyegeti az USA -t.

Na, ekkor hasonlítana ez a "verkli", a mostanihoz ...

Ehhez képest '62 -ben pár teherhajótól teli lett rottyantva a gatya arrafelé ...

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Mindenki csalódott az oroszokban. Én is
Ez ok. S nem is szeretnek vele vitatkozni.
De azért még a háborúnak nincs vége.
S nem csak a lefutása, hanem s kimenetele is kérdéses.
Híreket és egyebeket olvasgatva(na nem itt) nálam szubjektíve erősödött az a percepció, h az orosz tüzérség erejére alapozott mostani hadműveletekkel az ukránok nem nagyon tudnak mit kezdeni. A felmorzsolás működhet. S most nem katonai értelemben értem csak. A háborús morál ugyanolyan fontos az ellenállás szempontjából mint egyéb képességek. Persze azzal összefüggésben is.
Az oroszok a ukrán morál megtörésére is játszanak.