[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Ilyen szempontból megnézném a quad-os koncepciót hogy teljesít harctéren.Vagy esetleg motoros verzióban.
A quadokat használták már az Ukránok pl a Kijev melletti hatalmas orosz konvoj elleni harcok során quadokkal közelítették meg mélyen az erdőkben haladva az orosz konvojt, és több napon keresztül éjszaka támadták majd nappalra mélyen visszahúzódtak az erdőkbe.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Dánia átadja Ukrajnának a Piranha III kerekes páncélozott szállítókat

2022. április 30 Piranha IIIH Dán fegyveres erők

Dánia átadja Ukrajnának a Piranha III kerekes páncélozott szállítókat....​


Dánia átadja az ukrán fegyveres erőknek a Piranha III kerekes páncélozott szállítókocsikat.
https://olfi.dk/2022/04/29/danmark-sender-gamle-piranha-3-pansrede-mandskabsvogne-til-ukraine/

Erről az OLFI védelemre szakosodott dán újság számolt be .

Dán újságírók szerint az ukrán védelmi erők 25 ilyen járművet kapnak 8x8-as változatban.

Ismertté vált azon M113 G3 DK lánctalpas páncélozott szállítójárművek száma is , amelyeket Dánia küld Ukrajnába . Peter Rasmussen, az OLFI újságírója szerint 50 egység átadását tervezik.


A Piranha a svájci MOWAG cég által kifejlesztett kerekes páncélozott szállítójárművek családja. Lehet 4x4, 6x6, 8x8, 10x10 változatban. Ez az egyik legnépszerűbb páncélozott platform a világon.

Dánia nyílt források szerint egészen a közelmúltig 115 Piranha IIIC-ből és 22 Piranha IIIH-ból (összetett páncélzatú változat) álló flottával rendelkezett.

Most a dán hadsereg újra felfegyverzi a Piranha V páncélost.

Emlékeztetni kell arra, hogy a kanadai média arról írt, hogy a Bison páncélozott szállítók Ukrajnába kerülhetnek , amelyek a Piranha lokalizált változatai.

bison01.jpg

Bison

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter szerintu Ukrajna nyugati partnerei a rammsteini találkozón megállapodtak abban, hogy összehangolják erőfeszítéseiket bizonyos típusú felszerelések szállítása terén. Így több, hasonló APC-ből álló flottával rendelkező ország közös erőfeszítése jelentősen megerősítheti a fegyveres erők újonnan létrehozott egységeit.

Reméljük a Románok is átadják a Piranháikat.
Ja dehogy. Ők majd semmi nem adnak, és ami ócskavasat adnak azt is nagy titokban teszik, hátha nem veszi észre a medve:)!
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Nem tudták bekeríteni Kijevet a logisztika meg olyannyira ment, hogy félő volt, hogy Ukránok kitörnek feszabdalják, bekerítik az Orosz erőket. Részben sikerült is.

Biztos, hogy Kabulosan, Prágásan terveztek ez már jól bevlt és volt A,B,C terv is Zelensky kiiktatására. De mind besült.

A felőrlés, lerombolás az ami vmennyire megy. Mármint azokon a területeken ahol vannak bőven oroszok.
Milyen orosz erőket kerítettek be északon? Mert én semmi ilyesmire nem emlékszem. Az ukrop erejéből eddig semmilyen számottevő ellentámadásra nem futotta, holott sokszoros létszámfölényben vannak.

A felőrlés nem csak az orosz-lakta területeken fog valamennyire menni, hanem nyugatabbra még jobban.
 
W

Wilson

Guest

Miért fagyott meg a Donbassért folyó csata? A drónok és a tüzérség aktív használata mindkét hadsereget helyzeti patthelyzetbe sodorta​

2022. április 30., 16:12
Forrás: Meduza

Az Egyesült Államok Kongresszusa hitel-lízing programot fogadott el Ukrajna számára, amelynek értelmében Kijev a következő hónapokban 20 milliárd dollár értékben kaphat felszerelést . Elméletileg, miután megkapta a felszerelést, elsajátította és harcképes alakulatokat alakított ki az alapján, Ukrajna nemcsak a sikeres ellenállásra számíthat, hanem az Oroszországgal vívott háború győzelmére is. De eddig az orosz hadseregnek több lehetősége van az offenzívára: egyértelmű előnye van a tűzerő terén. Az orosz offenzíva azonban rendkívül lassú, annak ellenére, hogy az idő (csak a Lend-Lease miatt) az orosz parancsnokság ellen játszik.

Mi történik Donbassban az elmúlt napokban?​

Rövid válasz​

A harcok tüzérségi csapásokkal kölcsönös pusztítássá fajultak, jelentős előrelépés nélkül. Úgy tűnik, hogy az orosz hadseregnek nincs előnye a felderítésben és a célkijelölésben (és különösen a pilóta nélküli rendszerekben), és nem tudja teljesen elnyomni az ukrán tüzérséget. Az ukrán, illetve tűzerő hiánya miatt még nem tudja elnyomni az oroszt. Az UAV - kat használó felderítésnek köszönhetően azonban mindkét hadsereg képes pontos tüzérségi csapásokat végrehajtani az ellenséges állásokra és az előrenyomuló egységekre.

Több​

A csoportok március végi Kijev közeli visszavonulása után a parancsnokság részben orvosolni tudta a felderítési és célkijelölési problémákat: a Donbászban az orosz erők módszeres offenzívát hajtanak végre a tüzérség és a repülőgépek széleskörű használatára alapozva. .

  • Egyre több erősítést helyeznek át a Szeverszkij-Donyec folyó hídfőjére Izyumtól délre, beleértve azokat a egységeket, amelyek korábban Kijevtől nyugatra működtek, és a harckocsizó egységeket, amelyek a fővárostól keletre harcoltak. Ennek a nagy csoportosulásnak a kínálata létrejött (márciusban Kijev közelében ez nem történt meg).
  • A Kijev körüli csatákkal ellentétben az orosz parancsnokság nagy figyelmet fordít a szárnyakra: a hídfőtől Szlavjanszkba és Barvenkovóba irányuló offenzívával egy időben a Szeverszkij-Donyec túloldalán Liman (korábban Krasznij Liman) irányába mértek erős csapást. ) és a Yampol. Itt áttörték az ukrán védelmet, az orosz csapatok gyakorlatilag elérték a Szlavjanszktól keletre fekvő Szeverszkij-Donyecet. A másik, nyugati szárnyon az orosz csapatok Barvenkovo általános irányába nyomulnak előre. Az egész offenzíva valószínű célja, hogy három oldalról: nyugatról, északról és keletről elérje Szlavjanszkot és Kramatorszkot (ahol a teljes ukrán csoportosulás főhadiszállása található), hogy az offenzívát dél felé folytassák, ezt elvágva. csoportosulás Ukrajna többi részéből.
  • A donyecki és a zaporozsjei régió határán (a Szeverszkij-Donyec hídfőjétől 120-130 kilométerre délre) azoknak a csapatoknak kell előrenyomulniuk, amelyek a Mariupolból kivont erőktől erősítést kaptak az Azovstali erőmű „támadásának lemondása” után. Április tizedikén sikerült több kilométeres áttörést elérniük Gulyaipole (a zaporozsjei város) és Velikaya Novoselka (egy donyecki falu) között. Ezt követően az offenzíva leállt.
  • Mindezek az eredmények helyinek nevezhetők. Az orosz hadsereg nagyon messze van attól, hogy elérje a döntő célokat - a teljes csoport bekerítését a Donbászban, vagy akár egyes részeit. A napi offenzíva átlagosan egy-két kilométeres, és egyes szektorokban egyáltalán nincs előrelépés. Például Donyeck külterületén, amelynek védelmére évek óta készülnek az ukrán csapatok.
  • A harcok a frontról készült jelentések és videók alapján úgy néznek ki, mint a kis falvakért és erdősávokért vívott harcok sorozata, ahol kis ukrán különítmények páncéltörő fegyverekkel (beleértve a nagy hatótávolságú - akár két vagy több kilométeres - rakétákat és drónokat) ) beássa magát. A drónok célpontja szerint az ukrán tüzérség a védelem mélyéről támad az előrenyomuló orosz csapatokra. Az orosz tüzérség a drónokból és a földi felderítésből is célmegjelölést használva csapást mér az ukrán állásokra falvakban és erdőtelepítésekben. Az orosz csapatok általában veszteségeket szenvednek el a páncéltörő rakétáktól és az ellenséges tüzérségi tűztől, de a tüzérség és a légierő tűzerejében előnyt élvezve néhány nap alatt mégis több kilométert haladnak előre, és elfoglalják az ukrán csapatok előrehaladott pozícióit.
  • Az elmúlt hetek ukrán támadásai elterelő jellegűek (olyan helyen hajtják végre, ahol az orosz csapatok nem próbálnak előrenyomulni, például Harkiv térségében). De nem nevezhetők sikeresnek sem: rendszeresen beszámolnak arról, hogy a támadásokat az orosz tüzérség zavarja meg. Egyes helyeken azonban az ukrán csapatok enyhe előretörése is megfigyelhető, falvakat foglalnak el, orosz katonákat ejtenek fogságba.

Miért nem tud egyik fél sem gyorsan és döntő gólokkal továbbjutni?​

Valószínűleg a háborúnak ebben a szakaszában a felek egyfajta helyzeti válságba jutottak, amikor a gyors előrelépés egyszerűen lehetetlen. Ez részben a nyugati fronton az első világháború alatti "pozíciós patthelyzetre" emlékeztet. Ekkor a résztvevők nem tudták kihasználni taktikai sikereiket - az első vagy akár a második ellenséges lövészárok vonalát is -, mivel ezt a sikert az ellenséges tüzérségi tüzek és a közeledő tartalékai gyorsan kiegyenlítették. Akkoriban nem lehetett tartalékokat bevezetni és tüzérségünket az ellenségnél gyorsabban az áttörés helyszínére hozni, hogy a taktikai siker az egész hadművelet szempontjából jelentős legyen.

A jelenlegi háború, úgy tűnik, gyökeresen eltér a száz évvel ezelőtti háborútól, már csak azért is, mert lényegesen kisebb hadseregek vesznek részt benne: emberek tízezrei, nem milliók, több tíz fegyver száz kilométernyi fronton, nem több száz és nem. ezrek. Nincs embernél magasabb ároksor (még a Donyeck melletti legmegerősítettebb fronton is kevés ilyen erődítmény van). Elméletileg a csapatok és a tűz alacsony sűrűsége alkalmas a hadviselés manőverezésére, napi tíz kilométeres áttörésekkel. A harcok azonban csak a háború legelső napjaiban voltak ilyenek, amikor az orosz csapatok több tíz kilométert vonultak Dél-Ukrajnában, sőt Kijev irányába is anélkül, hogy szervezett ellenállásba ütköztek volna. Valószínűleg műveleti meglepetésről volt szó: az ukrán hatóságok a háború legelejéig nem hittek benne, és nem is tudták milyen irányokban és milyen erőkkel fog támadni az orosz hadsereg. Ám amint az ukrán dandárok előrenyomultak az orosz előrenyomuló csapatok elé – Nyikolajev, Csernyigov, Kijev és Zaporozsje közelében – az orosz offenzíva üteme napi kilométerekre csökkent.

Ennek pedig az lehet az oka, hogy a felderítő és célkijelölő eszközök (elsősorban drónok) helyzeti válsághoz, kis hadseregek háborújához vezethetnek. Ha egy gyalogsági védelemmel találkoznak, amely erős páncéltörő fegyverekkel (rakétákkal) rendelkezik, a támadók kénytelenek megállni és bevetni tüzérségüket. Az ellenség eközben drónok segítségével azonosítja a támadók helyzetét, és tüzérségi csapásokat mér rájuk. Ezt a taktikát (amely gyakran operatív sikert hoz az ellenséges offenzívák radikális lelassítása és megszakítása formájában) mindkét fél alkalmazza.

Így a Brit Királyi Egyesített Védelmi Kutatóintézet (RUSI) szakértőinek közelmúltbeli jelentésében, akik ukrán parancsnokokkal beszélgettek , hogy megértsék a jelenlegi háború természetét, azt állítják, hogy a rakéták (vagyis a páncéltörő fegyverek) csak lelassítják. az orosz offenzívát. Valójában a tüzérség „öli meg” az orosz csapatokat, a drónok célpontjának megfelelően.

Igaz, nem ez az egyetlen oka a „zsákutcának”. Az is fontos, hogy a két sereg megközelítőleg egyenlő méretű legyen. A mozgósítást követően az ukrán erők technikailag még többen vannak, mint az Ukrajnában tevékenykedő orosz erők, de az újonnan behívott ukránok nagy részét valószínűleg új, a frontra még nem telepített dandárok kialakítására és kiképzésére használják fel. A számukra Európából és Amerikából származó fegyverzet éppen most kezdett bejutni az országba.

 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
azaz. amiben középen van a medvecukor, körülötte meg a többi, színes
Hollandban sajátmárkásként 1.59 EUR/600gr :p Engelse Drop
 
  • Tetszik
Reactions: paul64
W

Wilson

Guest

Mi a szerepe a drónoknak ebben a háborúban?​

Az orosz hadsereg (kivéve az önjelölt DPR és LPR egységeit) rendszeres drónokat használ a tüzérség felderítésére és célkijelölésére. Először is, ez az Orlan-10 UAV. Ezek az eszközök képesek a krasznopol nagy pontosságú lövedékekkel ellátott lövegek célmegjelölésére is, amelyek lézeres megvilágítással irányulnak a célpontra. A dróntársaságok az alakulatok (hadosztályok és dandárok) parancsnokságának vannak alárendelve, és központilag használják őket. Eközben úgy tűnik, hogy sok, a fronton autonóm módon működő egység képtelen gyorsan lebonyolítani a felderítést a levegőből, és kénytelenek a régimódi módon a földi felderítésre hagyatkozni.

Az ukrán parancsnokság rugalmasabban közelíti meg a drónok alkalmazását: a Donbászban rotációs rendszerben szolgálatot teljesítő csapatok saját, alulról építkező drónokkal rendelkeznek. Többek között a piacvezető, a kínai DJI cég civil modelljei állnak rendelkezésükre. Azok a drónkezelők, akik tapasztalatot szereztek a Donbass-háborúban, képesek gyorsan továbbítani a célpontok kijelölését tüzérségüknek. A kereskedelmi célú drónokat a DPR és az LPR csapatai is használják, igaz, kisebb mértékben. Ezzel egy időben a DJI 2022 áprilisában leállította drónjainak hivatalos szállítását Ukrajnába és Oroszországba is.

Valószínűleg az, hogy az orosz elektronikus hadviselés és elnyomás eszközei (EW és RW) nem képesek mindig és mindenhol ellenállni az ukrán drónoknak, csak a drónok tömeges jellegének és decentralizált használatának a következménye.

Ezzel szemben a török (és az ukrán engedély alapján gyártott) Bayraktarokat központilag, és valószínűleg gyakrabban használják felderítő járműként, mint csapásmérő rendszerként. Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta , hogy a Bayraktarok nincsenek döntő befolyással a háború lefolyására. Valószínűleg a csapásmérő képességeikre gondolt, de az elektronikus hadviselés által védett objektumok felderítésére éppen olyan, iparilag előállított drónokat használnak, amelyek erős optoelektronikai rendszerrel rendelkeznek, és képesek több tíz kilométeres célpontok észlelésére. Így a Herson melletti Csernobaevka repülőtér elleni rakétatámadás során, amelynek következtében több mint 10 orosz helikopter megsemmisült, a Bayraktar több mint 40 kilométeres távolságból célmegjelölést adott .

Ennek eredményeként az eredményből, vagyis az orosz offenzíva gyorsaságából ítélve elmondható, hogy az ukrán hadsereg a célpontkijelölési eszközök rugalmasabb használatával egyenlíti ki a tüzérség létszámbeli lemaradását.

Miért nem tudják a harcosok elnyomni az ellenséges tüzérséget?​

A helyzet az, hogy mindkét fél tüzérsége mélyen helyezkedik el az alakulataikban: Ukrajnának szinte nincs eszköze az elnyomására, Oroszországnak vannak ilyen eszközei - ez a repülés, de nem használhatja szabadon.

Természetesen mindkét oldalról videókat tesznek közzé az ilyen elnyomásról és megsemmisítésről. Abból a tényből ítélve azonban, hogy a tüzérség továbbra is a hadviselés fő eszköze mindkét fél számára, az elnyomás valódi hatása nem olyan nagy. Az orosz hadsereg továbbra is használ repülőgépeket, de úgy tűnik, hogy az ukrán légvédelem folyamatos veszélye miatt nem gyakran működik az ellenséges vonalak mögött.

Ilyen körülmények között a felek a tüzérség visszaszorítása érdekében ellenüteg harcot folytatnak , de itt képességeik korlátozottak: ahhoz, hogy az ellenség ütegét eltalálhassák, az alakulat mélyéről az elülső él mentén lecsapva, vagy elő kell hoznod a tüzérségedet. ehhez az elülső élhez (megsemmisítésének kockáztatásával), vagy hogy (és tömegesen) több nagy hatótávolságú fegyverünk legyen.

A helyzet megváltozhat, ha az orosz hadsereg aktívabban kezdi használni a repülést. És akkor is, ha az ukrán fél amerikai és európai gyártású nagy hatótávolságú lövegeket valamint amerikai hosszú távú kamikaze drónokat kap . Ennek megfelelően elképzelhető, hogy az orosz parancsnokság a közeljövőben felgyorsítja az offenzívát (hogy az ukránoknak ne legyen idejük új felszerelést szerezni), vagy megpróbálják megállítani a nyugati eszközök frontra szállítását. De még ebben az esetben is repülőgépeket (és nem csak rakétákat) fog használni az ukrán hátul.

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 949
41 186
113
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Köszönöm hogy válaszoltál, kicsit rágódtam rajta de lassan úgy érzem mintha fából vaskarikát próbálnák gyártani:

Nézzük át akkor a HTK "Ukrajnai fegyveres konfliktus" fórum által adott lehetőségeket a hírek felrakására, valamint korrekt elemzésével, szakmai vitákkal kapcsolatosan:

Az adott hírforrások:

1. Közmédia: Az elmult 30 évben lényegében 1 kézbe került a világ nagy részében média irányítása, és ezt politikai fegyverként használják ki a mostani konfliktusban is (tehát hírértéke dezinformáció, felejtős), kifejezetten a tömegek hülyítésére jó

2. Egyéb hírforrások : Ezek hitelességét sem igazán lehet ellenőrizni sokszor mások által már közölt, ellenőrizhetetlen híranyagról van szó..

3. Titkosszolgálati hírforrások: Ezt meg értjük hogy miért nem lehet ide pakolni, és elemezgetni..

Tehát sokszor látunk valami hírt ide feltéve, komment nélkül, és ezekre a másik fél sokszor nem is reagál, ennek az lehet az oka hogy ezzel akár saját magát fedi fel, akár törvényt is sérthet vele.

Ennek alapján korrekt bizonyítékra támaszkodó, szakmai elemzéseket követő, szintén korrekt vitára most már nem számítok (főleg a mostani, "háborús" jellegű helyzet miatt.)

Egyszerűen képletesen leírva a mostani helyzetet, ez hasonlít egy nagy stadionban megrendezett sakkpartira:

A tábla 2 oldalán, az USA és Oroszország űl játékosként

Szekundánsok egyik oldalt a NATO + néhány másik ország, a másik oldalon is szerepelnek szekundások akik no name akarnak a partin részt venni.
Most a partiban a résztvevő Ukrajna sem szekundánsi elismert rangban vesz részt (nem NATO, nem EU tag) hanem egyszerű sakkfigurákképp a táblán tologatják őt jobbra balra.. Időnkét vele ütnek, és időnként őket ütik le..

Az egész sakktábla egy átlátszó lepellel van fedve amin keresztül mindent csak a 2 játékos láthat, a szekundánsok csak annyit látnak amennyit az időnként fellibbenő fátyol számukra a tábla egy részéből látni enged. Ezért sokan közülük csak hitből, meggyőződésükből állanak pont azon oldalon.

Hátrébb a lelátókon ül a nagyközönség (köztük én is) akik a média ködösítésén és porhintésén keresztül próbál valamit a játékból kihámozni.

Ne feledjük ebben a nagy játékban az egész világ érintett, esetleg részvevő is, mert az asztal közepén ott ül a már évtizedek óta ketyegő végitélet órája, ami épp snell parti üzemmódra váltott: Épp 100 másodpercen áll tavaly óta, de az előre v hátra lépése csak a 2 játékos lépéseitől függ..

Értem. Én is a lelátón ülök. Csak sok meccsen voltam, de ennyi.
Még ismerem a szabályokat.
:)
 
W

Wilson

Guest
Milyen orosz erőket kerítettek be északon? Mert én semmi ilyesmire nem emlékszem. Az ukrop erejéből eddig semmilyen számottevő ellentámadásra nem futotta, holott sokszoros létszámfölényben vannak.

A felőrlés nem csak az orosz-lakta területeken fog valamennyire menni, hanem nyugatabbra még jobban.
Bizony pont a Bucha Iprin vonaláig előrenyomult orosz erőket fenyegette az ukrán bekerítés veszélye, de a teljes bekerítésre nem kerülhetett sor mert az orosz erőket kivonták Kijev térségéből.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
535
2 470
93
Morning sunshine :D

Ez félig off, de semmi kedvem péppé taposott hullákat nézegetni szombat reggel.
Mennyivel másabb világ, mennyire másabb generáció :(
A 2.ww alatt 1000főből 5,5 (!!!) dezertált, 1977-ben 31,7.
Elnéztük ezt a sok elhagyott RU technikát, elmenekült UA hadköteleseket, most mennyi lehet? 200-500?

Nem ő generációjuk volt a leginkább behülyíthetőbb generáció, mert nem volt alternatív forrás ahonnan tájékozódhattak volna! Csak a kormánypropaganda ment nekik és az ellenség démonizálása! Ezért mentek szó nélkül harcolni akkor még az emberek! Jaj várjunk csak! Hisz pont ez megy most Nyugaton a médiában! :rolleyes: De szerencsére nem a 40-es években élünk és van alternatív hírforrás is! Aki meg a régi időket sírja vissza, az a társadalmi tudatlanságot és visszafejlődést támogatja! :(
 
  • Tetszik
Reactions: Xtreeem

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Szerhij Batyinszkij ukrán tisztet gyilkossággal és civilek elleni szexuális erőszakkal vádolják.
2022. április elején a 36 BMP katonái Mariupolban őrizetbe vettek 2 civilt - egy férjet és egy feleséget -, akik kerékpárral haladtak el egy útzár mellett.
A katonák úgy döntöttek, hogy a fogvatartottakat a pincében helyezik el.
Miután alkoholt fogyasztott, Batynsky elvitte a fogvatartottat, és azzal fenyegetőzve, hogy megöli, szexuális jellegű erőszakos cselekményeket követett el vele szemben.
Amikor a pincében fogva tartott férfi megpróbálta megakadályozni őt a törvénytelen cselekmények elkövetésében, Batynsky lelőtte.