[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 522
113
Nem Szászhalombattán, 75% orosz és 25% más olajkeveréket tud finomítani. Ha a más eredetű olajkeverék arányát 65%-ra növelnék az 2 év alatt érhető el
Amennyire tudom,az orosz Ural tipusú olaj kénnel erősen szennyezett,a kéntelenités plusz technológiai folyamat.Egy Ural tipusú olaj feldolgozására épitett finomitott át lehet állitani arab olajra,forditva a nagyobb probléma.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem minden. Az Adria vezeték is van.
Másrészt minden csővezetéken jön és a szankció a tankereket érinti. Pont ezért lett így meghatározva az Uniós szankció. Ha az Unios kikötőkből, tengeri útvonalakról kitiltják az oroszokat, az elsősorban nekik fáj. Főleg, ha az USA keleti szövetségesei, pl. Japán, Korea is kitiltja az orosz tankereket.

Simán megvagyunk a ruszki tankerek nélkül. Nekünk a vezetékes orosz olaj fontos.

. A Mol-csoport évente átlagosan 14-15 millió tonna kőolajat dolgoz fel, ebből nagyságrendileg 9 millió tonna orosz kőolaj, ami a Barátság kőolajvezetéken érkezik, 1 millió tonna magyarországi és horvátországi kitermelésből, a többi adriai eredetű, tengeri olaj. A tenger felől érkező kőolajból nagyjából 3 millió tonnát helyben, Rijekában feldolgoznak, és 1,5-2 millió kerül az Adria vezetéken keresztül a százhalombattai és a pozsonyi finomítóba. A rijekai finomító 100 százalékig mediterrán olajakat dolgoz fel, a százhalombattai finomító jelenleg legfeljebb 30-35 százaléknyi nem orosz olajat tud feldolgozni, különböző keverési arányokban, a pozsonyinál viszont jelenleg 5 százalék körül van ennek az aránya.

Az orosz kőolaj 100 százalékban a Barátság vezetéken érkezik?

Igen. Létezik tengeri szállítás is, de Százhalombattán nem nagyon dolgoztunk fel eddig tengeri eredetű orosz kőolajat. Nem volt erre szükség.

...
Azokban az időszakokban, amikor mind a két finomítónak maximális kapacitáson kell járni, Százhalombattának és Pozsonynak, ez jellemzően az őszi mezőgazdasági időszak, amikor kb. 1100 kilotonna/hónapot kellene folyamatosan szállítanunk az Adrián a Barátság esetleges leállása esetén A csővezeték egyes szakaszainak korlátai miatt jelenleg 900 kilotonna/hó szállítási kapacitás, amit el tudunk érni. Kockázatkezelés szempontjából, ha holnap történne valami, ez elég kapacitás arra, hogy biztosítsuk az azonnali folyamatos ellátást, de fenntartható ellátásbiztonságot ez nem jelent. Ezért jelentős karbantartási, fejlesztési munkát kell még tenni.

https://www.portfolio.hu/uzlet/2022...-a-masikra-nem-jutna-orosz-olajhoz-537055?amp

Ugye alapból valamennyi nem-orosz kőolajat fel tudunk dolgozni, de azt szükséges lenne megérteni, hogy csak orosz olajjal bekeverve (!!). Most a szankció veszélyeit úgy tudnánk megérteni, hogy a Barátság kőolajvezeték nélkül (ukránon jön keresztül):

  • azaz egyfelől már a mennyiségi csökkenés miatt leállna az élet Magyarországon,
  • orosz olaj nélkül a MOL azonnal nyekk és, hadd ne mondjam mi mindent rántana magával ...

Kis magyarázat. Az USA az embargóját követően fapofával oldja meg az orosz olajat (CPC -n keresztül). A Nyugat-EU is a nyíltvizi tankeres "rókáskodás" -ával több orosz olajat vesz kb., mint korábban valaha. Abban se legyen szemernyi kétség, hogy amennyiben kelleni fog az olaj Nekik - meg pláne olcsón - akkor a jövőben is megoldják. Értelemszerűen számunkra ezen lehetőségek nem lesznek - hiszen szankciók vannak ... Mielőtt jönne a "jódehátezthogy?" dolog - a viszontkérdés: Miért, ha kiderül akkor mit csinálsz? Majd jól bokán rúgod Őket? Meg dobbantasz a lábacskáddal? Kétszer is?

Namost, ha ezt megszavazzuk, akkor az ukránnak egy töltött pisztolyt adunk a kezébe és a homlokunkhoz illesztjük a csövet. Mindenkinek a képzeletére bízom, hogy milyen zsarolási potenciál vagy éppen még rosszabb sülhet ki egy ilyen kívülről irányított entitásnál.

Azaz ez pont a Nyugat-EU -nak sehol nem fog fájni - hiába vannak Nekik is olyan finomítóik, melyek orosz olajjal mennek ...

Ezt hogyan érinti az orosz tankerek elleni szankció? Sehogy. Eddig sem vettünk orosz tengeri olajat.
Azok a nyugatiak csesznek ki magukkal, akik eddig vettek, had csinálják. Ha közben az oroszok is szívnak csak duplán jó, mi is szívünk, milliárdokat bukunk Putyin háborúja miatt. Ha eladják máshol, tegyék. Sztem ez az orosz tengeri olaj elleni szankció jó kompromisszum.

Kölcsönösen tulajdonrészt kellene cserélnie a MOLnak a lengyel PKN Orlennel, ami mar sokszor tervben volt. Igy a déli kaukázusi gáz, arab olaj, gáz és az északi tengeri olaj Közép-európán keresztül össze lenne kötve. Így mind a Kelettől, mind a Nyugattól függetlenebbek lennénk.

Nem, itt pontosan az van, hogy csak mi szivattyúzunk. Ugye lehetne egy menekülőút az orosz tengeri szállítás nekünk. Azonban, ha ezt (is) elzárják - akkor legalább a "király meztelen". Ugyanakkor, ha aláírunk, akkor meg Ők mutogathatnak, hogy: "gyerekek, hiszen aláírtátok". Itt semmiféle kompromisszum nincsen ...

A másik: azt szükséges lenne érteni, hogy az "arab olaj, északi tengeri olaj" meg ilyenek nekünk nem opció. Egy kicsit fel tudjuk hígítani az orosz olajat velük, de ennyi. Még ennél is jobb megoldás a 100% orosz olaj - lehetőleg vezetéken.

Apróság (nem annyira fontos) - az ilyen "kazah olaj", "kaukázusi gáz" meg "azeri gáz" meg "Latvian blend" (meg vagy másik 4-5 hasonló dolog) ezeknek a lánykori neve: orosz olaj meg orosz gáz. Nyilván lehet "kevert", de akár 100% orosz is ... Azaz ilyen nagy csodát ne várjunk tőlük ...

Mert nagy a nyomás és tét nélkül engedhetünk. Másnak jobban fog fájni. Sztem ez egy jó komromisszum lenne.
A gáz ügy sem végzetes. Közép távon ott is ki lehet lépni. Hogy ki kell később vagy nem nyitott. Most viszont lepumpálhatnánk pénzt Brusszelről, hogy a megfelelő vezetékeket és horvátországi MOL kapacitásokat Uniós pénzből az alternatív beszerzési irányokba kiépítsük. Ugyanígy a MOL szazhalombattai, pozsonyi és rijekai finomítójához leszívhatnánk egy csomó Brüsszeli pénzt, hogy technologiai fejlesztéseket hajtsunk végre, az oroszon kivul más olajat is tudjon fogadni nagyobb mennyiségben. Hogy később akarjuk vagy nem az más kérdés. De mindenképpen nőne a mozgásterünk.

Namost ezek alapján tényleg úgy érzed, hogy nincs nyomás rajtunk? Másnak egyáltalán nem fáj - e felől ne aggódjál. Nincs itt semmilyen kompromiszum.

A gáz valóban annyira nem tűnik veszélyesnek. 6 interkonnektor, aránylag komoly tározói kapacitások, több irányból is tud jönni gáz - északról, délről, akár a romántól is, ha egyszer beröffennek, illetve akár tengeri irányból (Adria) is. Még ilyen keverés jellegű gondok sincsenek. Persze nem jó a helyzet, de ...

Következő kérdés: "Brüsszel lepumpálása" meg a "brüsszeli pénzcsapok". Ezzel hogy is állunk jelenleg? Na ugye ...

Tulajdonképpen szerintem lesz brüsszeli pénzcsap - csak az iránya lesz más, mint amire gondolunk. Itt a "kisbetűre" kell majd odafigyelni erőteljesen. Ui. a vezetékes orosz olajra ugye terveztek egy olyat, hogy plussz VÁM, járulék egyéb tétel az EU -ba. Azaz magyarul itt mi fogunk ám fizetni, mint a katonatiszt. Kb. mint egy védelmi pénz. Aztán, ha nem tetszik a banán, akkor olajcsap elzár ...

Aztán következő lépcsőben, ha lenne központosított beszerzés, akkor majd azt, hogy miből mennyi lesz vagy nem lesz azt szintén nem itt fogják eldönteni. Aztán kamillázhatunk majd a 250K HUF -os gáz/fűtés számla (meg az összes többi) mellett a hideg szobában (ugye a fűtésre/légkondira/egyébre is kitalálnak valami szabályozó mechanimust) ...

Vegyük észre, hogy lehetne úgy is szankciózni, hogy "opcionális" módon - mindenkinek egyéni belátása szerint. Valamiért mégsem ezt erőltetik ... (a "szép ideákat" hagyjuk)

Persze itt a pakliban lehet a befolyásolás, a nagy bizniszek meg mondjuk akár a MOL nyugati behúzása is - akár mind egyszerre.

Néhány félreértés eloszlatása:

- a szerződések meg a leírt szó "szent" - lásd Északi Áramlat 2 ... Pedig nem Mo. szintű entitással játszották el. Mielőtt valaki a "gaz oroszokkal" jön - jónéhány EU -s cég és bank is bedőlt ...

- a nyugati majd jól kiszúr magával (ld. a fentebb fejtegette a kolléga) meg minden vágya, hogy jól rányissa a magyarra a pénzcsapot. - nem. A nyugati nem hülye, a nyugati az nyugati. A nyugati nem fog kiszúrni magával illetve minket sem a két szép szemünkért vettek fel a "klubba" ...

- a kőolaj- és gázbizniszt csak és kizárólag feddhetetlen és makulátlan, az erkölcsi- és morális piedesztál legtetején trónoló igazság bajnokai csinálják - Ultrazanzásított válasz: NAGYON NEM .

Amennyire tudom,az orosz Ural tipusú olaj kénnel erősen szennyezett,a kéntelenités plusz technológiai folyamat.Egy Ural tipusú olaj feldolgozására épitett finomitott át lehet állitani arab olajra,forditva a nagyobb probléma.

Sajnos nem. Nemcsak egy fizikai- és kémiai paramétere van a kőolajnak ..
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 522
113
Ezt a minimum 2 éves átállást olvastam valami szakértőtől
Én meg 2 hetest.Forditva érdekes a dolog,mert a nemlétező kéntelenitőt meg kell épiteni,és be kell illeszteni a technológiai láncba.Nálunk meg ki kell iktatni.Csak ha kiiktatjuk,akkor nem lehet orosz olajat finomitani utána.
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Én meg 2 hetest.Forditva érdekes a dolog,mert a nemlétező kéntelenitőt meg kell épiteni,és be kell illeszteni a technológiai láncba.Nálunk meg ki kell iktatni.Csak ha kiiktatjuk,akkor nem lehet orosz olajat finomitani utána.

Igen, én is olvastam. Asszem talán HVG -n volt. 2 hét és semmit se kell csinálni. Hát nem. Hernádi is elmondta, leírta tucatnyiszor. Ez a 2-4 év meg pár százmillió USD is egy hurráoptimista verzió. Ráadásul úgy, hogy a mostani állapotban eleddig is benne van a Mrd USD meg a '10 -es évek ...

Ez kb. olyan szintű cikk volt, mint a "nem kell nekünk atomerőmű - nem orosz, hanem semmilyen" meg hasonló blődségek. Kondicionálják rendesen az arra fogékonyakat már egy ideje ...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 522
113
Igen, én is olvastam. Asszem talán HVG -n volt. 2 hét és semmit se kell csinálni. Hát nem. Hernádi is elmondta, leírta tucatnyiszor. Ez a 2-4 év meg pár százmillió USD is egy hurráoptimista verzió. Ráadásul úgy, hogy a mostani állapotban eleddig is benne van a Mrd USD meg a '10 -es évek ...

Ez kb. olyan szintű cikk volt, mint a "nem kell nekünk atomerőmű - nem orosz, hanemn semmilyen" meg hasonló blődségek. Kondicionálják rendesen az arra fogékonyakat már egy ideje ...
Hát spec nem,hanem a doksinetről valami prof irásában.Megvallom a nagyrésze nekem kinai volt,de összefoglalta a dolgot.Rohamjelleggel,amolyan vészüzemmódban 2 hét alat át lehet állitani a finomitókat,de tartós jelleggel már tovább tart a dolog.2 év azt jelenti,hogy elbontják a kéntelenitőt,és optimalizálják arab olajhoz a finomitót.De akkor meg elveszti az orosz olaj finomitási képességet-illetve ahoz vissza kell épiteni a kéntelenitőt,és újraoptimalizálni a finomitót hozzá.
Lényeg,hogy orosz olajról arab olajra könnyebb átállni,mint forditva.Persze egy 2 hetes átállási "vészüzemmód" nem tesz jót a finomitási hatékonyságnak.
Magyarul komoly átépités nélkül is tudjuk finomitani a tiszta arab olajat is,csak rosszabb hatékonysággal.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Én meg 2 hetest.Forditva érdekes a dolog,mert a nemlétező kéntelenitőt meg kell épiteni,és be kell illeszteni a technológiai láncba.Nálunk meg ki kell iktatni.Csak ha kiiktatjuk,akkor nem lehet orosz olajat finomitani utána.
ANNyira kurva okos vagy már megint olyan dolgokba amihez kurvára nem értesz. De nyomod itt a baromságokat ezerrel.
Az orosz ural típusú olaj nehéz olaj. Ez azt jelenti hogy a krakkolásnál sokkal több dízel jön ki mint benzin szembe a könnyű olajokkal.
A finomító egy keverékre van beállítva amit fent írtatok. Ennek az arányok megváltoztatására át kell a technológiát alakítani ez több év baszod nem 2 hét kamionoskám. A MOL kikommunikálta már ugyan ezt, de te mindenkinél okosabb vagy megint.

Ezek a cikkek direkt laikusoknak készültek szájbarágósan. DE NEGAN MÁR OLAJIPARI szakember is. ezt is jobban tudja.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 440
113
Ugye alapból valamennyi nem-orosz kőolajat fel tudunk dolgozni, de azt szükséges lenne megérteni, hogy csak orosz olajjal bekeverve (!!). Most a szankció veszélyeit úgy tudnánk megérteni, hogy a Barátság kőolajvezeték nélkül (ukránon jön keresztül):

  • azaz egyfelől már a mennyiségi csökkenés miatt leállna az élet Magyarországon,
  • orosz olaj nélkül a MOL azonnal nyekk és, hadd ne mondjam mi mindent rántana magával ...

Kis magyarázat. Az USA az embargóját követően fapofával oldja meg az orosz olajat (CPC -n keresztül). A Nyugat-EU is a nyíltvizi tankeres "rókáskodás" -ával több orosz olajat vesz kb., mint korábban valaha. Abban se legyen szemernyi kétség, hogy amennyiben kelleni fog az olaj Nekik - meg pláne olcsón - akkor a jövőben is megoldják. Értelemszerűen számunkra ezen lehetőségek nem lesznek - hiszen szankciók vannak ... Mielőtt jönne a "jódehátezthogy?" dolog - a viszontkérdés: Miért, ha kiderül akkor mit csinálsz? Majd jól bokán rúgod Őket? Meg dobbantasz a lábacskáddal? Kétszer is?

Namost, ha ezt megszavazzuk, akkor az ukránnak egy töltött pisztolyt adunk a kezébe és a homlokunkhoz illesztjük a csövet. Mindenkinek a képzeletére bízom, hogy milyen zsarolási potenciál vagy éppen még rosszabb sülhet ki egy ilyen kívülről irányított entitásnál.

Azaz ez pont a Nyugat-EU -nak sehol nem fog fájni - hiába vannak Nekik is olyan finomítóik, melyek orosz olajjal mennek ...



Nem, itt pontosan az van, hogy csak mi szivattyúzunk. Ugye lehetne egy menekülőút az orosz tengeri szállítás nekünk. Azonban, ha ezt (is) elzárják - akkor legalább a "király meztelen". Ugyanakkor, ha aláírunk, akkor meg Ők mutogathatnak, hogy: "gyerekek, hiszen aláírtátok". Itt semmiféle kompromisszum nincsen ...

A másik: azt szükséges lenne érteni, hogy az "arab olaj, északi tengeri olaj" meg ilyenek nekünk nem opció. Egy kicsit fel tudjuk hígítani az orosz olajat velük, de ennyi. Még ennél is jobb megoldás a 100% orosz olaj - lehetőleg vezetéken.

Apróság (nem annyira fontos) - az ilyen "kazah olaj", "kaukázusi gáz" meg "azeri gáz" meg "Latvian blend" (meg vagy másik 4-5 hasonló dolog) ezeknek a lánykori neve: orosz olaj meg orosz gáz. Nyilván lehet "kevert", de akár 100% orosz is ... Azaz ilyen nagy csodát ne várjunk tőlük ...



Namost ezek alapján tényleg úgy érzed, hogy nincs nyomás rajtunk? Másnak egyáltalán nem fáj - e felől ne aggódjál. Nincs itt semmilyen kompromiszum.

A gáz valóban annyira nem tűnik veszélyesnek. 6 interkonnektor, aránylag komoly tározói kapacitások, több irányból is tud jönni gáz - északról, délről, akár a romántól is, ha egyszer beröffennek, illetve akár tengeri irányból (Adria) is. Még ilyen keverés jellegű gondok sincsenek. Persze nem jó a helyzet, de ...

Következő kérdés: "Brüsszel lepumpálása" meg a "brüsszeli pénzcsapok". Ezzel hogy is állunk jelenleg? Na ugye ...

Tulajdonképpen szerintem lesz brüsszeli pénzcsap - csak az iránya lesz más, mint amire gondolunk. Itt a "kisbetűre" kell majd odafigyelni erőteljesen. Ui. a vezetékes orosz olajra ugye terveztek egy olyat, hogy plussz VÁM, járulék egyéb tétel az EU -ba. Azaz magyarul itt mi fogunk ám fizetni, mint a katonatiszt. Kb. mint egy védelmi pénz. Aztán, ha nem tetszik a banán, akkor olajcsap elzár ...

Aztán következő lépcsőben, ha lenne központosított beszerzés, akkor majd azt, hogy miből mennyi lesz vagy nem lesz azt szintén nem itt fogják eldönteni. Aztán kamillázhatunk majd a 250K HUF -os gáz/fűtés számla (meg az összes többi) mellett a hideg szobában (ugye a fűtésre/légkondira/egyébre is kitalálnak valami szabályozó mechanimust) ...

Vegyük észre, hogy lehetne úgy is szankciózni, hogy "opcionális" módon - mindenkinek egyéni belátása szerint. Valamiért mégsem ezt erőltetik ... (a "szép ideákat" hagyjuk)

Persze itt a pakliban lehet a befolyásolás, a nagy bizniszek meg mondjuk akár a MOL nyugati behúzása is - akár mind egyszerre.

Néhány félreértés eloszlatása:

- a szerződések meg a leírt szó "szent" - lásd Északi Áramlat 2 ... Pedig nem Mo. szintű entitással játszották el. Mielőtt valaki a "gaz oroszokkal" jön - jónéhány EU -s cég és bank is bedőlt ...

- a nyugati majd jól kiszúr magával (ld. a fentebb fejtegette a kolléga) meg minden vágya, hogy jól rányissa a magyarra a pénzcsapot. - nem. A nyugati nem hülye, a nyugati az nyugati. A nyugati nem fog kiszúrni magával illetve minket sem a két szép szemünkért vettek fel a "klubba" ...

- a kőolaj- és gázbizniszt csak és kizárólag feddhetetlen és makulátlan, az erkölcsi- és morális piedesztál legtetején trónoló igazság bajnokai csinálják - Ultrazanzásított válasz: NAGYON NEM .



Sajnos nem. Nemcsak egy fizikai- és kémiai paramétere van a kőolajnak ..
Tudtommal egy 2030-ig érvényes keretszerződésünk van a Gazprommal. A leszerződött mennyiséget ki kell fizessük, akkor is, ha nem vesszük át. Ugyanez van a nèmeteknél is, ugy emlékszem.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Tudtommal egy 2030-ig érvényes keretszerződésünk van a Gazprommal. A leszerződött mennyiséget ki kell fizessük, akkor is, ha nem vesszük át. Ugyanez van a nèmeteknél is, ugy emlékszem.
Az ilyen szerződéseknél van egy alap mennyiség évente amit mindenképpen át kell venni az orosznál 80 % volt a régi szerződésnél. A fennmaradó mennyiséget lehet tologatni az évek között. Volt olyan, hogy annyi maradt bent, hogy plussz éveket is be kellett tenni. Ezért van a 10 plussz 5 év is mint időszak meghatározva. Az árat is jobban lehet így kisimítani, amúgy az árakban is nagyon rugalmasak az oroszok, ők is emlékeznek a 20 dolláros olaj árra és a vevők is a 100 dollár feletti árakra. Elég nagy a tapasztalatunk ezekben a szerződésekben. Az oroszok jó és rugalmas partnerek és mi is azok vagyunk, csak a rendszer változás óta több mint 30 éves a kereskedelmi és (60 éves) műszaki együttműködés van a hátunk mögött.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 440
113
ANNyira kurva okos vagy már megint olyan dolgokba amihez kurvára nem értesz. De nyomod itt a baromságokat ezerrel.
Az orosz ural típusú olaj nehéz olaj. Ez azt jelenti hogy a krakkolásnál sokkal több dízel jön ki mint benzin szembe a könnyű olajokkal.
A finomító egy keverékre van beállítva amit fent írtatok. Ennek az arányok megváltoztatására át kell a technológiát alakítani ez több év baszod nem 2 hét kamionoskám. A MOL kikommunikálta már ugyan ezt, de te mindenkinél okosabb vagy megint.

Ezek a cikkek direkt laikusoknak készültek szájbarágósan. DE NEGAN MÁR OLAJIPARI szakember is. ezt is jobban tudja.
Ugy làtszik, hogy Brüsszelben ezt vagy nem tudjàk, vagy nem is èrdekli őket. Mindkettő gáz.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
De ha vetozik, akkor nem lesz EU szankció. A kompromisszum nem azt jelenti, hogy az EU összes hülyeségére bólogatsz s aláírsz, hanem azt, hogy a te érdekeidet is figyelembe veszik. Uh ha neked az a érdeked, hogy az orosz olajra optimalizált finomítóidnak legyen orosz olaj, az orosz gázra kihegyezett gazdaságodnak meg legyen gáz, akkor vegyék ezt figyelembe és ne akarják, hogy ezekből ne vehess kedvedre. Az EU-s diktatúra az nem kompromisszum, az diktatúra.
Ha nem vettétek volna észre ezzel a szankciósdival az EU (értsd: USA is) az Orbán kormányt akarja kicsinálni. Úgy vagyunk, mint az oroszok (van sapka, nincs sapka esete). Ha vétózunk, akkor azért fognak nekünk jönni és Ukrán/szlovák/bolgár közreműködéssel vágnak el az energiától, ha nem vétózunk akkor pedig önként tesszük ezt magunkkal. Háború van Magyarország ellen! Nem bírják megemészteni, hogy nem tudták leváltani a nemzeti oldalt! Sajnos ennél többe is belemennek, ha ez az energiamegvonás nem hozza el a kormányváltó társadalmi megmozdulást. Rettentően a begyükben vagyunk, és mielőbb meg akarnak törni. Nehéz helyzetben van OV. A kilépésünket akkor lengethetnénk be, ha az orosz Záhonyig jönne. Így nem tudnának energiaügyileg megfojtani. Különben esélyünk sincs. Körül vagyunk véve ellenséggel.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Ugy làtszik, hogy Brüsszelben ezt vagy nem tudjàk, vagy nem is èrdekli őket. Mindkettő gáz.
Hogyne tudnák már azért ott se csak seggfej bőcsészek jogászok vannak van szakmai háttér is. Ezért lesz okos a szankció mint az eddigi a nesze semmi fogd meg jól tipikus esete. Szerinted az ipari résztvevők már a megfogalmazásakor a szankcióknak nem tudják a kiskapukat? És a szakma is úgy fogalmazza meg hogy kijátszható legyen a brüsszeli barmok meg örülhetnek egy pár napig meg kikommunikálhatják, hogy ezt is megcsináltuk.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Ha nem vettétek volna észre ezzel a szankciósdival az EU (értsd: USA is) az Orbán kormányt akarja kicsinálni. Úgy vagyunk, mint az oroszok. Ha vétózunk, akkor azért fognak nekünk jönni és Ukrán/szlovák/bolgár közerműködéssel vágnak el az energiától, ha nem vétózunk akkor pedig önként tesszük ezt magunkkal. Háború van Magyarország ellen! Nem bírják megemészteni, hogy nem tudták leváltani a nemzeti oldalt! Sajnos ennél többe is belemennek, ha ez az energiamegvonás nem hozza el a kormányváltó társadalmi megmozdulást. Rettentően a begyükben vagyunk, és mielőbb meg akarnak törni. Nehéz helyzetben van OV. A kilépésünket akkor lengethetnénk be, ha az orosz Záhonyig jönne. Így nem tudnának energiaügyileg megfojtani. Különben esélyünk sincs. Körül vagyunk véve ellenséggel.
Bulgária előbb fog megfeküdni olyan kormányválság lesz heteken belül hogy csak na.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 440
113
Az ilyen szerződéseknél van egy alap mennyiség évente amit mindenképpen át kell venni az orosznál 80 % volt a régi szerződésnél. A fennmaradó mennyiséget lehet tologatni az évek között. Volt olyan, hogy annyi maradt bent, hogy plussz éveket is be kellett tenni. Ezért van a 10 plussz 5 év is mint időszak meghatározva. Az árat is jobban lehet így kisimítani, amúgy az árakban is nagyon rugalmasak az oroszok, ők is emlékeznek a 20 dolláros olaj árra és a vevők is a 100 dollár feletti árakra. Elég nagy a tapasztalatunk ezekben a szerződésekben. Az oroszok jó és rugalmas partnerek és mi is azok vagyunk, csak a rendszer változás óta több mint 30 éves a kereskedelmi és (60 éves) műszaki együttműködés van a hátunk mögött.
Köszönöm. Mindezt csak részben tudtam.
Ennek fényében lemondani az orosz olajról óriāsi pénzügyi és technikai ( lâsd feljebb a MOL-al kapcsolatos cikkeket) kockázatokat jelent a számunkra.
Arról nem is esett szó, hogy óriàsi mennyiségű dizelt importál Európa az oroszoktól, amit helyettesiteni szinte lehetetlen.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 522
113
ANNyira kurva okos vagy már megint olyan dolgokba amihez kurvára nem értesz. De nyomod itt a baromságokat ezerrel.
Az orosz ural típusú olaj nehéz olaj. Ez azt jelenti hogy a krakkolásnál sokkal több dízel jön ki mint benzin szembe a könnyű olajokkal.
A finomító egy keverékre van beállítva amit fent írtatok. Ennek az arányok megváltoztatására át kell a technológiát alakítani ez több év baszod nem 2 hét kamionoskám. A MOL kikommunikálta már ugyan ezt, de te mindenkinél okosabb vagy megint.

Ezek a cikkek direkt laikusoknak készültek szájbarágósan. DE NEGAN MÁR OLAJIPARI szakember is. ezt is jobban tudja.
Megnemmondom kinek az irását olvastam,de valami egyetemi tanár volt az illető-bár azt mondják,hogy az tanitja,ki nem ért hozzá......
Ő is lényegében azt irta,hogy tudnánk finomitani az arab olajat,csak rossz hatékonysággal.Ahoz,hogy jó hatékonysággal tudjuk finomitani,optimalizálni,átépiteni kell a finomitót.Leirta a technológiaui folyamatot is-de az mint irtam,nekem kb kinai igeragozásnak tünt.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Figyelembe lehet venni a MOL rijekai és pozsonyi finomítóját is. A rijekai csak nem orosz olajat használ, a pozsonyi szinte csak oroszt. De jó lehetőség most EU penzból technologiafejlesztést, átalakítást vegrehajtani, hogy jobban diverzifikálni tudjukna beszerzéseket. Aztán ha kell oroszt, ha nem mást veszünk. Ez Mo. érdeke!!!
Mi az a rijeka? Hol van? Milyen város? Ja, megnéztem, Fiume:rolleyes:. De nem baj, nekünk magyaroknak legyen csak Rijeka, ahogy Kolozsvár is Cluj-Napoca, vagy Marosvásárhely, Targu Mures. Sőt, hogy meg ne bántsuk keleti szomszédunkat Debrecent nevezzük Debrecinu-nak, Szegedet, Segedin-nek. Soha nem lehet tudni, mit hoz ez a demokratikus EU-s és NATO-s jövő:oops:.
Egyébként nem tudom te milyen EU-s technológiai fejlesztési (na meg fegyveralapból a SZU roncsokért adandó) pénzekről beszélsz, amikor még azt sem adják ide, ami jog szerint jár. Ezt komolyan kérdem.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Vétótól függetlenül Ukrajna vagy Bulgaria megtagadhatja a tranzitot. Ukrajna a háborúra, Bulgária az orosz-bolgár gázszállítások leállítására hivatkozva. Ugyanúgy nem jönne orosz gáz. Ez a sztori, nemcsak rajtunk múlik. Tehát jobb egy jó kompromisszum, mint egy vető, ami után úgyis megkapjuk a cumit.
Ukrajnának kell a tranzit pénz, Bulgáriának meg semmi köze, fizesse ki a gázt amit akar venni és kap ő is, ne pedig egy szövetséges országot próbáljon meg szabotálni miatta.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Megnemmondom kinek az irását olvastam,de valami egyetemi tanár volt az illető-bár azt mondják,hogy az tanitja,ki nem ért hozzá......
Ő is lényegében azt irta,hogy tudnánk finomitani az arab olajat,csak rossz hatékonysággal.Ahoz,hogy jó hatékonysággal tudjuk finomitani,optimalizálni,átépiteni kell a finomitót.Leirta a technológiaui folyamatot is-de az mint irtam,nekem kb kinai igeragozásnak tünt.
Látod ezzel kellett volna kezdened nem pedig az okoskodással. Az orosz nehéz olajból inkább diezel készül ezért van leosztva európában ki mit csinál. Egyébként a belorusszok a nagy dizel királyok ezért nem is értem a lengyelek királykodását.
Nem hiába viszik az orosz nehéz olajat az amerikaiak is ezért.
Lehet itt ostoba politikusoknak ugatni egészen addig míg a valóság pofán nem csapja őket.
Egyébként a nagy ukrán propagandistáktól és inkább olyan releváns adatokra lennék kíváncsi, hogy hogy áll az ukrán tározók gázfeltöltöttsége, mekkora a tranzit nagysága a szlovákok felé stb csak sajnos ők használhatatlan propagandisták a semmire se jó szarjaikkal, pedig hasznos infókat is lehetne hozni.
Az ENERGIA áramlását kell figyelni onnan lehet látni, hogy ez egy nem igazi háború még!