[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 313
113
Sokat látsz bele ebbe. Izrael kormánya nyilván nem engedheti meg magának, hogy szó nélkül hagyjon egy ilyen kijelentést (melynek némi valóságalapja amúgy van), de ezt a "komoly" válaszlépést szerintem elsősorban belföldre szánták, másodsorban meg a világ zsidóságának, csak hogy megmaradjon a zsidóvédelmező image.
Nehézfegyver, meg bármi ami komolyan számítana, nem fog menni. Izraelnek pont tökmindegy, hogy mi történik az ukránokkal. Ha nem így lenne, akkor nem hagyták volna, hogy idáig mérgesedjen az ügy.

Meg lettek volna az eszközeik rá, hogy ez az egész ne történjen meg ebben a formában :(
Kb. mikor is bukik az izraeli kormány? Sok idejük nincs. Tipikus pótcselekvés, a la Biden egy katonai akció vhol. Hátha nő a támogatásuk?
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens and cirqle

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 427
7 021
113
Na, akkor ez is confirmed -nek tűnik.
Nem csak Brimstone, hanem Harpoon -ok is mennek.
És ha megkapják a Blue Spear-t + NSM -et, akkor a 400km -es hatótáv elég nagy problémát fog okozni a RU flottának...


újabb okok arra hogy odesszát ne hagyják ukrán kézen
ha nincs ukrán tengeri kijárat, van fekete tengeri hajózás
és fordítva is igaz
 
T

Törölt tag 133

Guest
Nem mesterségesen rakták a Don medencéjét az orosz lakosságával az ukránokhoz? A Krímet? És Kárpátalja nem mesterségesen került hozzájuk?

És ezzel mit akarsz mondani? SZU szétesett darabjaira úgy ahogy akkor megállapodtak és utána ~25 évvel ezt elkezdte Putyin piszkálni. Ez így már nem egy széteső ország belügye.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 788
30 566
113
Régen a szárazföldön is ment.
De a tengeren még mindig megvan a nemzetek, háborúk fölötti tengerész-bajtársiasság.
Szerencsére. És sajnos már csak ott :(
Amelyik hajóparancsnok megtagad pl egy tűzparancsot azt kivégzik a gecibe, aztán felírhatja a család a sírkövére, hogy #tengereszibajtarsiassagmiafaszomhulyevoltbeleishalt
Szóval a háború az barbár, mert az emberek egymást ölik benne, ha nem tennék nem hívnák háborúnak, de még kocsmai verekedésnek sem.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
újabb okok arra hogy odesszát ne hagyják ukrán kézen
ha nincs ukrán tengeri kijárat, van fekete tengeri hajózás
és fordítva is igaz
Szerintem elkéstek...
A hírek szt 'pár hét' és bevethető, de ha abból indulunk ki, hogy késleltetve adják ki a híreket -érthetően.
Akkor már vagy helyben vannak vagy pár nap...

naval defence forces are only weeks away from becoming proficient in operating British-supplied Harpoon and Brimstone anti-ship missiles
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 351
31 594
113
Akkor kalóz, ráadásul államilag megbízott egy ellenséges ország részéről, amolyan szabotőr. Nem látom, hogy miért hagytak volna életben egy ilyent bármilyen esetben bármilyen területen.
Mert egy állam hivatalos megbizásábol harcolt,hivatalos hadviselő félnek számitott.
Most az utóbbi 150 évben nem nagyon van Európában más,mint államilag szervezett hivatalos fegyveres erők.De régebben ez egyálltalán nem volt igy.Egész hadseregeket állitottak ki magánválalkozók (pl kondottierik.Toldi Miklós élt,és olaszban maga is volt ilyen zsoldos kompánia vezére).Az Európán kivűli világban meg ez elég jol továbbélt,különböző formában.Nyugaton meg a PMC-k keretében jött vissza.Genfi egyezmény nemnagyon tud mit kezdeni velük,mert az egy államközi egyezmény,mig ezek a szervezetek többnyire nem állami szervezetek.Francia/spanyol Idegenlégiók a kivételek,mert azok állami szervezésű zsoldos csapatok.Azov is egy ilyen kivétel,mert beintegrálták Ukrajna hivatalos fegyveres szervezetébe,állami irányitás alatt áll.
Szóval azt a zsoldost,akit egy állam hivatalosan elismer fegyveres erejének részeként,elvileg megilleti a Genfi egyezmény hatája.Azt,kit hivatalosan nem ismernek el,azt meg nem.
Szakik viszont nem elismert államok,nem is irtak,de nem is irhattak alá semmiféle államközi egyezményt.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Amelyik hajóparancsnok megtagad pl egy tűzparancsot azt kivégzik a gecibe, aztán felírhatja a család a sírkövére, hogy #tengereszibajtarsiassagmiafaszomhulyevoltbeleishalt
Szóval a háború az barbár, mert az emberek egymást ölik benne, ha nem tennék nem hívnák háborúnak, de még kocsmai verekedésnek sem.
Valld be, hogy nem sok ismereted van hadi/tengerészekről és tengeri hadviselésről :)
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1282345972540009&id=222935035147780&show_text=true&width=500" width="500" height="358" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Hát persze. Legfőbb vágya volt, hogy a maradék életét az Azovstal bunkereiben élje le. Elmentek a pi...ba!
:):D
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Én meg a saját életemről beszélek.
Kutyát nem érdekli a jog a frontban. Az egy vákuum.
Az erős életben marad, a gyenge elpusztul, ennyi.
Darwinizmus level999.
Zsoldosként megadják magukat, ekkora sutyerákságot régen hallottam :D
Nem gondolták komolyan ezt a "zsoldos" dolgot ezek a jó angolok. Azt hitték, jó bulika lesz twitterezni meg taktikúl szelfiket csinálni, közben meg ukrán csajokat kajtatni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113

Pofátlanul átverték, palira vették Oroszországot, és amikor azok értetlenül kérdezték, hogy mit csináltok nem erről volt szó, akkor az arcukba röhögtek, hogy de hiszen nem ők vették fel, hanem az országuk maguk kérték, ők csak elfogadták.
Igen, ezeket a leiratokat elég kevesen ismerik, pedig tök nyilvánosak.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Nem hiszem, hogy mindent en latnek rosszul, de ti jol.... Ehhez az oldalhoz kepest a "Vadhajtasok" kezd Atlantista mainstreamnek lenni...
Megint zöldségeket beszélsz...
Nem mondtam, hogy te mindent rosszul látsz, de itt sem látod, vagy nem akarod a teljes képet látni, ezért rossz a következtetés.
Én nem vagyok "ti", én én vagyok, saját véleménnyel.
És még sosem olvastam a vadhajtásokat....
 
  • Tetszik
Reactions: Molon Labe

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
353
2 110
93
Vastermelesben az oroszok hatasa elhanyagolhato.

Rezben sem olyan erosek, raadasul a konkurens Kazahsztan ott van a szomszedban.

Uranban sincsenek sehol foleg a kazahokhoz kepest.

Egyedul olajban es gazban fontosak vilagszinten. Ha az EU olaj kiesik irto nagy bajban lesznek. Ha a gaz is kiesik akkor tetszhalott lesz a nemzetgazdasaguk.
Kazahszáni urán kitermelést a Rossatom birtokolja. Tudod mint a Szu- ba először a tagköztársaságok bányáit ürítik a saját addig megmarad.
 

Daneel

Well-Known Member
2021. február 10.
159
849
93
Hát persze. Legfőbb vágya volt, hogy a maradék életét az Azovstal bunkereiben élje le. Elmentek a pi...ba!
:):D
Pont ugyan az a duma mint a "szabadságon lévő" illetve "épp 2 hete mondott fel" orosz katonák DNR LNR fronton. Még az offenzíva khmm... "különleges művelet" előtt.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 208
61 251
113
Brit bombahír Indiáról és Kínáról - azt állítja, hogy brit technológiát "csempésznek" és orosz rakétákhoz használnak fel

Egy nyugtalanító leleplezés során kiderült, hogy brit gyártmányú alkatrészeket építettek be az Ukrajna felett záporozó orosz cirkálórakétákba.

A Royal United Services Institute (RUSI) jelentéséből kiderült, hogy brit technológiát szállítanak harmadik országokon keresztül, és az Oroszország Ukrajna elleni háborújában használt bombák kritikus összetevőjeként végzik.

Kína és India szerepe most azért került vizsgálat alá, mert brit technológiát szállítanak Oroszországba, amelyet Moszkva katonai célokra használ fel.

A "Z hadművelet: egy birodalmi téveszme halálos útjai" című jelentés részletezi, hogy indiai és kínai vállalatok közvetítőként hogyan működtek közre, lehetővé téve a Kreml számára, hogy az Egyesült Királyságban gyártott elektronikus chipeket és kapcsolótáblákat vásároljon, amelyek az orosz cirkálórakéták kritikus alkotóelemét képezik.


A technológia egy olyan jogi résen keresztül jut be Oroszországba, amely lehetővé teszi, hogy "az anyagokat a vonatkozó szellemi tulajdon tulajdonosának engedélye nélkül hozzák be Oroszországba".

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki a múlt héten Indiába látogatott, kijelentette, hogy kormánya igyekszik majd kijavítani ezeket a kiskapukat.

Azt mondta: "Biztosítani akarjuk, hogy ezt szorosan tartsuk. Biztosítani fogjuk, hogy semmilyen kiskaput nem engedünk meg. Lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy az áru ne más útvonalakon keresztül jusson el Oroszországba".


RUSI-jelentés néhány nappal azután került nyilvánosságra, hogy egy uniós jelentésből kiderült, hogy a NATO-országok, Franciaország és Németország 273 millió euró (295,4 millió dollár) értékben katonai felszereléssel látták el Oroszországot, amelyet valószínűleg Ukrajnában használtak - írta az EurAsian Times.

A Krím 2014-es orosz annektálására válaszul elrendelt, az egész EU-ra kiterjedő fegyverembargó ellenére a két nagy NATO-szövetséges bombákat, rakétákat, rakétákat és lőfegyvereket szállított Moszkvának.

Brit alkatrészeket használó orosz cirkálórakéták


A RUSI jelentése megvizsgálja, hogy Oroszország a 9M727-es cirkálórakéták, a Kh-101-es cirkálórakéták, a 9M949-es irányított 300 mm-es rakéták, a TOR-M2 légvédelmi rendszerek és az Aqueduct rádiók gyártása során nyugati elektronikára támaszkodik.

a jelentés az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államok, Németország, Hollandia, Japán és Izrael technológiáit is említi. A jelentés szerint "Oroszország szinte minden modern katonai hardvere a nyugati országokból importált komplex gazdaságosságtól függ".

A kutatók felfedezték, hogy a technológia nagy részét hivatalosan olyan nemzeteknek adják át, mint India, hogy más termékekben használják fel, de végül katonai felhasználásra Oroszországnak adják el.

A jelentés szerint, bár a vállalatok nem tudhatták, hogy az orosz hadsereg a "végfelhasználó", Oroszország "mechanizmusokat hozott létre arra, hogy ezeket a termékeket harmadik országokon keresztül tisztára mossák".

A jelentés szerzői, Dr. Jack Watling és Nick Reynolds védelmi szakértők ezt írták: „A nyugati országoknak alaposan fel kell mérniük, hogy vállalataik hova szállítanak tudatosan vagy véletlenül Oroszországot, és el kell zárniuk ezeket a csatornákat.”

India és Kína az orosz katonai hardver legnagyobb vásárlói, és nagyon jelentős kapcsolatuk van Moszkvával, ami visszatartotta őket attól, hogy nyíltan elítéljék Oroszország ukrajnai hadműveleteit.

Nem rég olyasmit olvastam h cirkáló rákétákhoz nem használnak külföldi hardvert, ha nem jól emlékszem Bellingcat írta ezt.
Nakérem, így működik a tipikus brit bulvár "jelentés".
Maga a sztori egy lopásról, egy illegális felhasználásról szól, de a jelentés apropója az alig hetven napja tartó ukrán háború. Ráadásul a brit miniszterelnök a múlt héten járt Indiában, ahol a szöveg szerint ezt már szóvá is tette.

Fel is sorolják szinte az összes sikeresen használt és az oroszok szempontjából fontos fegyverrendszert, mint kompormittált technológiát, tehát melyeket el kéne lehetetleníteni.
Csakhogy ezek egyikét se a múlt héten, de nem is hetven nappal ezelőtt fejlesztették ki!
Tehát, ha igaz lenne a brit ráeszmélés és felháborodás, akkor erről már jóval korábban is illett volna tudni, de valamiért mégse tettek semmit. Se a háború előtt, se annak kirobbanásakor, se az indiai vizit előtt.
Csak most, mióta az oroszok előrenyomulása, ha lassú is, de már látható.
Szóval ez a "nyugtalanító leleplezés" amely során ez most hogy-hogynem kiderült, nagy hirtelen, ez most egy India elleni fricska.

Mert például az emlegetett fegyverek egy része stratégiai eszköz (Kh-101 robotrepülőgép), tehát a készlet feltötése eszerint zavartalanul ment angol alkatrészekkel, Indián keresztül és ennek eddig senki se látta folyását, senkit se zavart Londonban. Amit én nem nagyon hiszek el. Ha meg tudták, az is furcsa.

Egyértelmű, hogy az idáig már legyártott orosz precíziós csapásmérő eszközökkel kapcsolatban az indiai és kínai fél vegzálása veszett fejsze nyele, de ugye nem is ez az igazi cél.
India és Kína megdolgozása úgy tűnik London feladata, tehát neki kell ott kompromittáló dolgokkal házalni. Ha kedves udvarlással nem megy.