[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 353
93
Magyarország szövetségei okán proxy-háborúban van a Nagyoroszokkal.
Egy gazdasági háború is persze.
Amit ön munkájával a Magyar gazdaságba betesz, azzal ön manapság részt vesz a háborúban Nagyoroszország ellen.
Van szándék hogy ilyen érvekkel belesodorjanak minket.
De ezt komolyan venni, nem kéne. Nem üzentünk senkinek sem hadat, a NATO se tette. Az Eu meg nem egy katonai szervezet.
Ez egy nagypolitikai húzd meg-ereszd meg, ahol az országok egymást próbálják rávenni minden olyan marhaságra, amit ők maguk nem tennének meg - de ha a másik megteszi, azzal szolgálja az érdekeit. Aki ennek felül az az osztály hülyéje.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 033
32 476
113
Tévedésben vagy.
Mindenki a 1991-ben megörökölt helyzetből indul ki. Ezt Oroszországot 1994-ben elismerte!
Nem jelezte, hogy szerinte a Krim hozzá tartozik!
Ezt később találták ki, hogy Hruscsov hülye volt.
Az.
De a ruszki is. Ezért most hazudozik össze vissza, hogy azt a látszatot keltse, hogy van valami jogalapja a háborúra.
Egyértelműen nincs.
Ügyesen elfoglalta. Csak senki nem ismeri el.
Gondolta háborúval megoldja.
Most, hogy beletörik a bicskája, megy a fenyegetőzés, vádaskodás, hazudozás, utólagos történelem csinálás.

Oroszország 1997-ben ismerte el végül, hogy a Krím az ukránoké, de autonóm köztársaságként. Cserébe a bázisok használatáért és hallgatólagosan az ukrán semlegességért. Ez van, 2014-ben ez a helyzet fel lett rúgva, a Majdan követelései között volt az orosz bázisok kirúgása a Krímből lehetőleg már holnap... a többi ismert.
Ukrajna áthúzását a nyugati világba nyílt programként hirdette John McCain a kijevi tüntetőknek szónokolva, nem volt itt semmi kétértelműség. Putyin lépett, ennyit el is fogadott volna hallgatólagosan a Nyugat, a donbászi befagyott konfliktust is (2015-re gyakorlatilag az lett), csak mindig ott voltak azok az erők, akik vissza akarták vetni az oroszokat ebből a pozícióból is, és 2020-21-ben átvették az irányítást, miután a szervezetten "megerősített demokráciának" köszönhetően az erre nem hajló Trumpot eltakarították az útból. Putyinék erre pániküzemmódba kapcsoltak, egyértelmű volt orosz szemszögből, hogy mi lesz ebből, feltápolt Ukrajna, amely előbb-utóbb teljes nyugati támogatással megindítja a hadműveletet az elvesztett területek visszafoglalására. Ezt nem tűrhették, ezért ismét elővették a 2014-es, akkor végül elvetett tervet, ami akkor talán működhetett volna, csak 8 év után egy igencsak más ukrán hadsereg és más ukrán közhangulat fogadta őket. 2014-ben Putyin behúzhatta volna "Novorossziját", ez aligha kétséges, csak megállt, mert megriadt a várható következményektől (a mostanihoz hasonló szankciók).
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Orosz Fegyveres Erők rakétacsapásai Ukrajna közlekedési infrastruktúrájára

Mxmc7KpYtpc6j-hiFtxLQmAIXgaLztJV7riZHXWK5kKn8ytyPP01TMGS1QXBXmTGQcX9b2ah3H-Kcpe-1qCMbt2h.jpg
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://news-front.info/2022/05/05/...iny-operativnaja-svodka-5-maja-obnovljaetsja/

Kishírek a nagyvilágból:


  • A Zaporozsjei területen a csecsen harcosok ukrán mesterlövészt fogtak el élve.
  • Az ukrogestapó keze messzire ér: a spanyol hatóságok az SZBU kérésére letartóztatták Anatolij Sarij oknyomozó újságírót, bloggert és ellenzéki politikust.
  • Minden napra egy vandál: Zsitomirban eltávolították a Győzelem Napja 20. évfordulóján, 1965-ben a köztéren elhelyezett T-34-85-ös szovjet tank-emlékművet.
  • A Dnyesztermenti Köztársaságban semlegesítettek egy robbanóanyaggal felszerelt ukrán drónt.
 
W

Wilson

Guest
...Lengyelországban.
Több mint 70 M777 löveg érkezett Ukrajnába, ami körülbelül 80%-a az Egyesült Államok által vállalt 90 darabnak.

Ezt hétfőn jelentette be az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője – írja a CNN -re hivatkozva a " European Truth " .

A Pentagon szóvivője szerint eddig több mint 200 ukrán tüzér kapott kiképzést az M777-es lövegek használatára, köztük egy 50 fős ukrán csoport, akiknek ma kell befejezniük kiképzésüket.

"Több mint 170 ukrán katonát képeztek ki az M777-es lövegre, és még több mint 50-nek kell ma diplomáznia, így ha ma diplomát szereznek – sőt, lehet, hogy már ma végeztek –, akkor ez több lesz, mint 200 ukrán tüzér” – mondta a tisztviselő.

Hozzátette, hogy a hét végén több mint 50 ukrán érkezik az egyik Ukrajnán kívüli helyre hogy megkezdjék az M777-es lövegek kezelésének kiképzését.

M777-es löveg 155 milliméteres kaliber. Az M777 az önjáró tüzérség tűzvezérlő rendszeréhez hasonló digitális tűzvezérlő rendszerrel rendelkezik. A hagyományos lőszerekkel a maximális hatótávolsága - 24,7 km. Az M777 löveg nagy pontosságú M982 Excalibur lövedékeket is ki tud kilőni, maximum 40 km-es hatótávolsággal.

A tisztviselő szerint május 1-jén egy 20 fős ukrán katonacsoport megkezdte a Phoenix Ghost drónokra szóló egy hetes képzést

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 508
113
A Kronen Zeitung hozta: Az US segiti Ukrajnât titkosszolgâlati informâciôkka, hogy tâmadâsokat tudjanak inditani orosz parancsnokok megölésére. Gerassimonovot is meg akartâk ölni Isjumnál de a csapâs elött elutazott.
Szerintem nem csak informâciôkkal segitenek be....
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 033
32 476
113
Elég sci-fi, de ezzel szerintem mindkét oldalról egyet is tudnánk érteni akár - mmint nem azzal, hogy sci-fi,
hanem hogy ez egy értelmes, 'nemes' cél lehetne.
A vírus nem jött be - a szennyezés ugyan olyan, mint előtte. Talán egy háború...

Csak nehogy nukleáris legyen a vége... még az sem zárható ki.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Meghivatkozom itt is.
Érdemes végig olvasni!
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 595
113
8 évvel ezelőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ukrajna területéből megpróbált területeket kiszakítani Putyin.
Hogyan kellett volna Putyin kedvében járni az elmúlt időszakban?
És miért, ha Putyin támadott?
Pontosan tudod, mi történt 8 évvel ezelőtt, csak az elmúlt 2 hónapban legalább 10x volt végigvezetve. Csak nem akarod elfogadni.
De hogy legyen valami kicsit komolyabb történelmi háttér ide linkelve, ebben érdemes nézelődni:

Nem ismerem az urat, aki ezt az értekezést írta, de egész jól összeszedett cucc, és nem az elmúlt két hónapban készült, így az idei események nem befolyásolták a szerzőt.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 033
32 476
113
Ukrajna területének csaknem fele humanitárius aknamentesítésre szorul – ez az Állami Sürgősségi Szolgálat szerint körülbelül 300 ezer négyzetkilométer . Naponta átlagosan 2-6000 robbanó eszközt foglalnak le és tesznek ártalmatlanná az országban.

Amint azt Denis Monastyrsky, az ukrán belügyminisztérium vezetője kijelentette, egy nap aktív harc 30 napnyi aknamentesítést eredményez. Például a kijevi régióban, ahol egy hónapig tartottak a harcok, körülbelül másfél évig tart majd az aknák felszámolása.

Tavasszal a fű benővi őket, és egy hét múlva a robbanószerkezeteket már nem lehet vizuálisan, csak különféle felszerelésekkel észlelni/azonosítani. Néhány hónap múlva az esőzések miatt 3-5-7 centiméter mélyre süllyednek, egyáltalán nem látszanak, de még mindig működnek" - mondta a miniszter.

A kijevi hatóságok a szakemberek hiánya miatt panaszkodnak, és külföldi államoktól és nemzetközi szervezetektől kérnek segítséget az aknák felszámolásában Ukrajnában.

Ez érdekes, ekkora területet sosem ellenőriztek az oroszok, vagy igen?
A saját maguk által lerakott aknák helyét sem tudják?
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Csak a társadalom többsége nem kér belőle.
A kanalas orvosságot is be kell venni a kisgyereknek, hogy meggyógyuljon.

hogy mire jutottak a lengyelek 25 év alatt, és mire Ukrajna.
Na ez egy elég komplex kérdés, hogy ki mire jutott, és miért, amit 100 évig lehetne elemezni és akkor sem érnénk a végére. De azért néhány gondolat:

A lengyelek nem egy korrupt romhalmaz-állam, mint ami Ukrajna. Hiába pumpálták volna beléjük azt a rohadt sok pénzt, akkor sem jutottak volna sokkal meszebbre. Valamint ha Ukrajna jól működne, nem lenne szüksége az EU-ra mert egy rohadt jó adottságokkal rendelkező ország, ami olcsó energiát kapott az oroszoktól, ráadásul olyan ipari képességei voltak, amiről pl Magyarorszég még csak nem is álmodhat. Ők nagyon át lettek verve, mert elhitték ugyanazt a hülyeséget, amivel minket is beetettek, hogy kolbászból lesz a kerítés és Bécsben nyithatunk cukrászdát.
 
W

Wilson

Guest
Ez érdekes, ekkora területet sosem ellenőriztek az oroszok, vagy igen?
A saját maguk által lerakott aknák helyét sem tudják?
Az össz aknasitott terület kiterjedését írták az ukránok, a saját aknáik helyét minden bizonnyal tudják de, az oroszok által telepítettek jelentik értelemszerűen a problémát .