[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Arra is van példa, hogy az egyszerű ukránok egyszerűen beszámolnak arról, hogy mit csinálnak az oroszok a látókörükben. A fronton különféle logisztikai támogatással is segítheti csapatait. Ez a lista hosszú, és ami feltűnő az ukrán népben, az az, hogy mindannyian bekapcsolódtak a harcba, mindannyian a katonaságot próbálták segíteni, akik most az élvonalban vannak, valamint azokat, akik a frontvonalon kívül különböző beosztásokban dolgoznak.

Tehát valóban háborúban áll a nemzet. Egy egész országot mozgósított egy ihletett vezetés, Zelensky elnöktől a körülötte lévőkig. És ez nem csak Ukrajna népét inspirálja, hanem fontos tényező abban is, hogy sok külföldön élő embert a háborúban állók támogatására ösztönöz.

Az első napokban az volt az igazi kérdés, hogy az ukrán csapatok képesek lesznek-e ellenállni az orosz offenzívának. Sok megfigyelő természetesen túlbecsülte Oroszország képességeit, és alábecsülte, mire képesek az ukránok. A müncheni biztonsági konferencián (február 18-20., szerk.) az egyik kérdés, amit feltettem a jelenlévő ukrán parlamenti képviselőknek, ez volt: "Valóban tudnunk kell, hogy valóban harcolni fogtok-e?"

Nos, a válasz erre a kérdésre több mint egyértelmű… Mindenki részt vesz a konfrontációban, és ez az egyik oka annak, hogy világszerte olyan sok embert ösztönöz a segítségnyújtás.

- Gyors ütemben bontakoznak ki az oroszok dezinformációs és pszichológiai műveletei. Tudna példákat mondani az ukránok hatékony ellenintézkedéseire, taktikáira és technikáira, amelyek felhasználhatók a jövőbeni hadműveletekben, különösen, ha a háború a felkelők konfrontációjának hosszú szakaszába fajul?

- Itt nem csak az ukránokról érdemes megemlíteni, hanem a nemzetközi újságírókról és az úgynevezett "netizenekről" (az angolból "Netizens" - az internet polgárai), vagyis az interneten élőkről is. Szóval ki segít? Bárki, aki valós tényeken alapuló pontos információkat próbál rögzíteni, jelenteni, megosztani. Ellenőrizze és ossza meg a világ többi részével.

És ami egyedülálló ebben a háborúban, az az okostelefonok óriási száma, amelyekkel bárki, aki rendelkezik velük, valóban hírriporter lehessen. Könnyen hozzáférhet a közösségi médiához is, ahol videókat, fényképeket és üzeneteket tölthet fel és oszthat meg, valamint olyan aggregátorokat, amelyek mindezt egyesítik, értelmezik és tesztelik.

Például ott van az Oryx platform. Tudomásul veszem, hogy van egy speciális mechanizmusa, amely ellenőrzi, megerősíti és jelentést tesz a megsemmisült, lefoglalt, elhagyott orosz járművekről, fegyverekről, rendszerekről stb.

Tehát nyilvánvalóan annyi harckocsit semmisítettek meg, amennyit az orosz hadiipari komplexum három év alatt előállított. Ezeket nem lehet helyreállítani, különös tekintettel a mikrochipek Oroszországba való szállítására vonatkozó szankciókra, amelyek az Egyesült Államok szellemi tulajdonain alapulnak, és amelyet kétségtelenül a világ legjobbjaként ismernek el. Ezért az ezekhez való hozzáférés hiánya és hiánya Oroszországban megakadályozza számos lőszer- és fegyverrendszer helyreállítását vagy gyártását, amelyeket Oroszország csak a háború első két hónapjában veszített el. A számok ismét lenyűgözőek.

Ezen kívül vannak olyan csoportok, mint például az Institute for the Study of War, ahol én dolgozom a vezetésben, amely összegyűjti az összes rendelkezésre álló információt, és van egy nagyszerű csapata, amely figyelemmel kíséri Oroszország és Ukrajna lépéseit. Az ilyen csoportok tevékenysége szerintem nagyon fontos, mert nem érinti őket az orosz dezinformáció. Egyszerűen megpróbálják megállapítani az alapigazságot, majd minden külső forrás befolyása nélkül jelenteni.
- Tábornok, Ön az 1970-es évek óta tanulmányozta Oroszországot – a taktikai szinttől a stratégiai szintig, és jól ismeri őket. Tekintettel arra, hogy ismeri őket és az ukránokat, milyen tanácsot adna, hogyan bátorítaná, vagy mit szeretne közvetlenül mondani az ukrajnai embereknek?

- Napóleon is mondta, hogy az erkölcsi szellem a fizikai ellen olyan, mint három egy ellen. Más szóval, az a legfontosabb, ami a szívben van. Ez háromszor fontosabb, mint amennyi fegyvered vagy fegyverrendszered van, és nem hiszem, hogy ezt egyetlen háború sem erősítette meg jobban, mint a jelenlegi. Mint mondtam, kezdetben sok megfigyelő nem értette, milyen erős lesz az ukrán ellenállás. És hangsúlyozom, előre megmondtam, hogy az ukránok nagyon keményen fognak küzdeni, mert láttam őket akcióban.

A járvány előtt sikerült utoljára Ukrajnába mennem. Nem sokkal Zelenszkij elnök megválasztása után ellátogattam Donbászba, ott voltam az élmezőnyben, és már akkor is éreztem, milyen erősek, elszántak és tehetségesek az ukrán erők. Azóta csak fejlődtek.

Végül gyorsan szereztek rendkívül sok nyugati, valamint néhány keleti fegyverrendszert, járművet stb. Tehát most egy olyan erővel rendelkeznek, amely tele van határozott, fékezhetetlen akarattal, és amely jelenleg a világ legjobb haditechnikájával van felvértezve.

De végül tényleg ki kell mondani, ami a szívedben van. Ez egy egész ország, amely ellenáll a provokálatlan inváziónak, és nem engedi elfoglalni területét.

Azt gondolom, hogy mielőtt minden kimondott volna, az oroszok elveszítenek sokat az általuk elfoglalt (Ukrajna területeiből - a szerk.), és nem azért, mert feladják magukat, hanem azért, mert az ukránok visszaveszik a sajátjukat. És megint, véleményem szerint, a következő egy-két hét döntő lesz - a közelgő második világháborús győzelem miatt május 9-én Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin jelentős győzelmeket szeretne bejelenteni. Bár nagy valószínűséggel ez nem fog megtörténni.

Végül, amikor az ukránok bevezetik az összes új képességet (védelmi segélyként kapott - a szerk.), elkezdik visszaszerezni területeiket, amelyeket keleten és délkeleten az orosz offenzíva nyomására el kellett veszíteniük.

Tehát mindenekelőtt szeretném kifejezni mindenkinek, aki hall engem, nagy csodálatomat azért, amit Ukrajna államként tesz. És ez (hobbi - a szerk.) véleményem szerint az egész világon érezhető. Itt nem csak egy vezetőről, egy egységről vagy egységről van szó, hanem nagyszabású csapatmunkáról, "csapatcsapatról" (a "Team team. Az interakció új szabályai egy összetett világban" című könyv szerint – a szerk.). És ez a bizonyos "csapatcsapat" teljesen zseniális és inspiráló volt.

Ugyanakkor a másik (orosz - a szerk.) oldalról ugyanez nem mondható el. Ismét bemutatta a háborús bűnök kultuszát, a kezdeményezés hiányát a fronton, a taktikai normákat és a kiképzést, a kampánytervezés hiányát, a nem megfelelő logisztikát és a rossz karbantartást. Valójában az oroszok megmutatták a hadsereg minden hiányosságát, ami szerintem elképzelhető - néhány kivételtől eltekintve. Az egyik a károkozás és pusztítás, valamint az ártatlan civilek megölésének kifejezett képessége.

De másrészt látjuk, hogy Vlagyimir Putyin tettei révén egyedülálló módon egyesült a rendkívül csodálatos ukrán nép. Véleményem szerint ő (a Kreml vezetője - a szerk.) nagyobb hatással volt az ukrán nacionalizmus érzésére, mint bármely más erő az ország történelmében. Ez döntő fontosságú. És biztos vagyok benne, hogy ez az általa (Putyin – a szerk.) elérni kívánt cél ellenében történt. Ahogy elérte azt, amitől a NATO ismét nagy szövetség lett, nem Oroszország.

Most idáig jutottunk. Az ukrán népnek pedig tudnia kell, hogy a világ figyeli, és továbbra is figyelni fogja. Amit Ukrajna népe tett, az nemcsak rokonszenvet, nem csak hálát váltott ki, hanem nagyon-nagyon jelentős támogatást, amely véleményem szerint a jövőben is folytatódni fog. Az Egyesült Államokban végzett közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak körülbelül 75%-a támogatja országunk tevékenységét, ami nagyszerű. Szerintem ugyanez történik a világ sok más országában is.

Tiszteljük őket (az ukránokat – a szerk.) Ezért. Csodáljuk őket. És kitartunk velük, amíg tart.

Mike Robinson, a Szabad Ukrajna Rádió, különösen az Ukrinform számára.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
537
2 498
93

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
537
2 498
93
648652_illia_samoilenko.jpg


https://mandiner.hu/cikk/20220508_kulfold_ukrajna_azov_azovstal_megadas_sajtotajekoztato_haboru

Ahogy nézem ebből az Azov-os parancsnokból lassan már viking harcos lesz! :D:D:D
 
  • Tetszik
Reactions: PFZ and Kim Philby

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 158
42 512
113
Sikertelen partraszállás következményei a Kígyószigeten A

kijevi sajtó beszámolt Igor Bedzai alezredes haláláról, az Ukrán Hadsereg 10. Tengerészeti Repülődandárjából.

Az egység fegyverzete különféle átalakítású Mi-8 helikopterek.

Feltehetően Bedzai volt az egyik helikopter fedélzetén, amelyet a Serpent Island közelében lelőttek.

@anna_news
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 257
113
Kijev szelleme, Admiral Makarovval kapcsolatos mandineres komment az ukrán hazugságokról:


"
Próbálják fenntartani a motívációt. Ez a sok propaganda részben az ukrán katonáknak is szól, akik, ha ismernék a valóságot akkor nagy részük megadná magát. ez kijev legnagyobb rémálma, továbbá a katonai puccs.

csak az a ciki, amikor a mandiner, meg az egész rohadt sajtó gondolkodás nélkül átveszi ezeket a híreket. Az orosz védelmi minisztérium naponta többször is nyilatkozik, ezeket hetente egyszer-kétszer említik csak, az ukrán propaganda pedig 4 perc alatt körbejárja a világot"
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 410
113
Amúgy látjuk, hogy sok régi, használhatatlan hulladéktól szabadulnak meg a támogatók.
Ezért vicc ez a sok fajta, nyelvű technika. Logisztikai vicc.

Akkor nem is kell félnie a ruszkinak.
De akkor minek kaliberezi szét drága pénzért a sok ócskaságot?
;)
Lehet, hogy mégiscsak más az igazság.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 410
113
Halott oroszok mindenfele(18+). Állítólag ez a dandár volt Buchánál:

Videó szigorúan 18+!

Nemrég közzétettem egy videót, ahol orosz katonák gyűjtötték össze az Ukrán Fegyveres Erők halott katonáinak holttestét és vitték a hullaházba. Az ukrán hadsereg aknavetőtűze alatt vitték ki őket.

A harcosok holttestét az ukrán parancsnokok elhagyták.
Többször felajánlottuk az ellenségnek, hogy vigye el a holttesteket. A temetéshez megígérték, hogy folyosót adnak az orvosoknak. Egyértelmű, hogy nem érkezett válasz.

Röviden, az orosz katonák tömegsírba temették a halott VSUshnikovot. Szóval mit kéne tenni? Igen, zsákokban. Igen, temetési csoport nélkül. Igen, tömegsírban.
De eltemették. Mert az emberek mindig emberek.

Emlékeztetlek arra, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnoksága ezeknek a katonáknak a holttestét az állatokhoz dobta, hogy megegyék.
Élénk kép az ukrán hadsereg erkölcseiről.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/6323
 

gorcsev

Well-Known Member
2021. december 19.
430
2 615
93
‼️A francia EP-képviselő Ukrajna felfegyverzésének befejezésére szólított fel.

"Berángatnak minket valaki más háborújába. Igen, abba kell hagynunk Ukrajna felfegyverzését... Milyen diplomáciánk van? Adjunk fegyvert az ukránoknak. Mit akarunk? Megölni őket a végsőkig? Megszorítani a Az oroszok jól kijönnek? És akkor Mr. Biden elküldi az európaiakat, talán? – mondta Thierry Mariani.
@RVvoenkor
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 545
8 973
113
‼️A francia EP-képviselő Ukrajna felfegyverzésének befejezésére szólított fel.

"Berángatnak minket valaki más háborújába. Igen, abba kell hagynunk Ukrajna felfegyverzését... Milyen diplomáciánk van? Adjunk fegyvert az ukránoknak. Mit akarunk? Megölni őket a végsőkig? Megszorítani a Az oroszok jól kijönnek? És akkor Mr. Biden elküldi az európaiakat, talán? – mondta Thierry Mariani.
@RVvoenkor

A francia nacionalistáknak jó barátja az orosz nacionalizmus. Aminek alapja, hogy biztonságos távolságban vannak tőlük...