[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Tehát akkor szerinted az EBRD előrejelzése a 2022-es ukrán GDP-l a tenyérjóslás kategóriájába tartozik?
Igen bármilyen előrejelzés ebben a háborúban tenyérjóslás kategória, a retorikád alapján próbálod hangsúlyozni az "EBRD"-t.
Röviden ha Biden az öreg szenilis fingós, vagy Orbán, Vagy Putyin, esetleg a Dalai láma vagy a Pápa mondja, valójában mindegy, még ők sem láthatják előre 100%-os bizonyossággal a következő napokat, heteket, hónapokat. De amit senki sem láthat előre pl.: egy taktikai nuki. Na akkor, most légyszíves vezesd le még egyszer a következő hónapokban rejlő bizonytalansági tényezőket, és vesd szembe az EBRD tenyérjóslásával szemben.

Egy másik szál:
Az ugye megvan hogy az EBRD nyugati szervezet? (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank)
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
536
2 481
93
"Mindenki adatait elmentettük aki orosz zászlòt lobogtatott.
Hamarosan büszkék lehettek magatokra"

Nem ez nem kelet ukrajnában hangzott el, hanem egy magyar zárt FB csoportban. Ezek a bátor ukrán katonák úgy gondolják kárpátaljáról könnyebb dolguk van, ha gyílkolni akarnak menni, akkor Magyarország biztonságosabb, mint kelet ukrajna! Ezt nyugodtan vehetjük terrorcselekmény előkészületének Magyarországgal szemben Ukrajna részéről.
Az illető maszkot viselő katona, neve Attila Szépi, Lakhely: Viskava, Zakarpats'Ka Oblast', Ukraine
Ilyenkor szeretem magam, hogy nem használok közösségi médiát! :p
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Ezek a virágnevek az orosz nehéz vasakra! :)

"Aki a virágot szereti az rossz ember nem lehet" ... :)

Csak úgy működött a szovjeteknél is ez a dolog, hogy a szovjet kiskatona meg volt arról győződve, hogy a hazájáért a szeretteiért harcol és bosszút áll a Szovjetunióra támadó németeken.

Bizony-bizony - ezt sokan elfelejtik, hogy a jelenlegi orosz utódjaik is ugyanezen okok (OK, németet cseréld ukránra) miatt harcolnak a fronton. Ez azért masszív különbség a másik oldalhoz képest, ahol:

  • a horogkeresztért, ukrán oligarchák USD milliárdjaiért (hogy még több legyen) - esetleg USA érdekek,
  • persze vannak akik pénzért - pl. zsoldosok (külföldiek is),
  • meg akik kényszerből - értelemszerűen a kényszersorozottak ...

Nem mostam össze semmit elég egyértelműen az önkéntes alapon szerveződő területvédelmi erőkről beszéltem mindvégig külön kihangsúlyozva az önkéntességet.

Egyébként teljesen igazad van. Nem is értem miért kell ennyiszer ezt leírnod - és ez nem pejoratív értelemben. Aki belenéz a Kala-csőbe abból garantáltan "önkéntes" lesz egyből ...

Viszont ma újabb csúcsot döntött a liberális újságírás.


Azért el ne felejtsék a ruszkik majd jól beállítani a "mosás hőfokát" azokban az orosz tankokban ... :)

A ruszkik aránya 2001-ben.
Így már érthető, hogy miért van nehéz dolguk a megszállással.. Szinte sehol sincsenek többségben.

o_O

krtk-etnoregionalis-abra-03-528909.png

Tudod is ennek az infografikának a hátterét? Ugye a '90 -es években és még a 2001 -es népszámláláson is "boldog-boldogtalan" ukránnak vallotta magát a keleti végeken (még az oroszok is). Ennek oka, hogy a különváláskor hatalmas volt a hurráoptimizmus - ugye "mi leszünk Kelet-Európa Svájca" (hasonló, mint a mi rendszerváltás/EU stb. lelkesedésünkhöz). Érdekesség, de a tisztán orosz anyanyelvűek aránya szintén a 2001 -es népszámláláson (és még ezt is "masszírozták" rendesen az ukrán kérdezőbiztosok) ez volt:

Russianlang2001ua.PNG


Vegyük észre, hogy a nagyvárosok illetve a sűrűn lakott részek azok ahol a sötétpiros dominál. Azaz még így is csalóka, mert a "kvázi lakatlan" tanyavilág hiába fehér, de összességében az annyira nem számít.

Mi történt 2001 után? Érdekes módon az orosz anyanyelvűek aránya még jócskán nőtt - míg a nemzetiségi arány stagnált. Ennek oka, hogy a környékre beköszöntött a mélynyomor egyfelől ugye a megszakadó gazdasági kapcsolatok (Oroszországban levő vevők/eladók) illetve ellátási láncok valamint az ukrán kormányzat a régiót mellőző politikája miatt. Nos a "nagyonukránok" (ukrán nemzetiség + anyanyelv) elköltöztek Kijev -be - esetleg külföldre - a jobb megélhetés reményében illetve az ilyenformán "feldúsuló" orosz arányok miatt is kényelmesebben érezték magukat a pezsgő fővárosban. Viszont a maradó oroszok ekkor még nem érezték annyira úgy, hogy "oroszkodjanak" továbbra is.

Ezt követően az évtized (2000 -es évek) közepétől beindult az ukrán náci és ultranacionalista agymosoda - főleg a nagyvárosok környékén. Szaporodtak az atrocitások és elérkezünk Majdan -hoz ... Azaz kb. a fentebbi százalékokat élből felejtsd el az orosz nemzetiségek részarányaként ... Amennyiben ismersz "nagyonukránokat" (ukrán nemzetiség + anyanyelv) a környékről - akár Harkov -ból - akkor mondanom sem kell a pokolba kívánják Zelenszkij -t ezzel a háborújával együtt. Érdekesség, hogy a moldáviai ukránok se nagyon vannak máshogy - a legnépszerűtlenebb külföldi politikus arrafelé: Zelenszkij. Amennyiben leírnám, hogy kik állnak viszont az első két helyen, akkor lehet hamar letennéd a lantot ... :)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Illúziókat kergetsz. Orosz adatok szerint 2608 harckocsijuk volt rendszerben tavaly, ezeket szerették volna 2848 darabra növelni idén. A T-80U-k 40 %-a elveszett (186-ból 75).A többi típus esetében is 10-20 %-a már nincs meg a rendszeresítettnek. A jobbak nyilván Ukrajnában vannak. A T-90 csúnyán leszerepel a T-72B3-al együtt.
A roncsokból hiába van sok, ha töredéküket működőképessé is teszik, hamar megállnak. A több évtizede rozsdásodó haditechnikai eszközök ilyenek.
Csodavárás, amiben hiszel.

A német haderő problémáit saját magához kell mérni:
Jelenleg zajlik kb 300 db Leopard 2A7V harckocsi rendszeresítése. Van 350 db Puma rendszerben 250 további megrendelve, Pzh-k, EF 2000 stb. Vannak problémáik, igen, de azok most Putyinnak köszönhetően hamar megoldódnak. :) Lesz pénz.

Az oroszok új eszközei a kanyarban sincsenek.
A rendszerben lévő állomány nem a tartalék állomány. Ne vezesd félre saját magadat. Az hogy mi szerepelt le és mi nem, az nem is volt kérdés. Oroszországnak van 3000-4000 üzembe helyezhető tankja, Ukrajnának nincs. (Mondtam többször olyan amilyen, de legalább van) És miért szerepelt le a T90, mert 30-at kilőttek belőle, és a T90M? ( 2-3 db az sincs igazolva ) Hát az Abramsek amiket 20 évvel ezelőtti manpadekkel lőttek ki a papucsosok, vagy a Leo2-esek a törökök kezében? Van elpusztíthatatlan harckocsi valamelyik nemzet kezében?

Ismét a lehet, lesz, a jövőben és zajlik. (Német narratíva) Gyerek nincs. Ez a lényeg, mindegy ki mit rendelet meg, a következő években sem lesz. F35 is lesz, pontosan 10 év múlva, talán. Ha nagyon szépen kérik. Az van ami raktáron van. Nem lesz pénz, ne álmodoz, már most elköltötték, és 10 évre volt eredetileg betervezve hadipari fejlesztés.(120 milliárd) Ez a német hadsereg 2 éves költségvetése, szó szerint nulla 10 évre vetítve. Német parlament, naponta nézem 1 órát, tényleg ne viccelődjetek. Csak az LNG átállás, a zöldenergia feltúrbózás és más hangzatos tervek előre mindent elvittek évekre! Ti tényleg azt gondoljátok hogy kétjegyű GDP csökkenés idején az ország hadseregében hirtelen 30 év mulasztását be fogják pótolni?

Mondok valami újat, nehogy meglepődj. Németország minden katonai eszközéhez nincs meg az egy round lőszer, és a legjobb 2-3 év múlva lesz megfelelő mértékű lőszer gyártás. Egy dolgot megtanultam a németekről 20+ év alatt, nagy mozi megy náluk, Zelenszkij és Putyin is szorgosan jegyzetel minden vetítés alatt, világelsők az USA-val egyetemben a nagyot mondásban.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 305
10 620
113
Nem mondom, sok hülyeséget csinált már a NATO/EU, de csak felfogják, hogy a szomszédban képződne, egy szinte elnyűhetetlen hadsereg, aki ha nem kapja meg a 6-7 milliárd Euró jussát havonta, képes és eljön érte személyesen.
Ez Europa végét jelentené, lássuk be.. :)
Mondjuk kíváncsi lennék, mit csinálna az 1 milliós ukrán hadsereg a nyugatiak ellátmánya, lőszerei, fegyverei és pénze nélkül :)
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 306
113
Ki tudja, valaki akit beállítottak úgy, hogy hasonlítson rá egy kicsit. Mióta kicsinálták azt a majmot, azóta tesz közzé Kadirov mindenféle kamu videókat. Általában néhány másodpercig lehet látni a Tushayev másolatokat. Érdekes, hogy sosincs a középpontban főparancsnok létére, sosem beszél, mindig csak a csoport mellékes tagjaként jelenik meg, sosem kerül rá a fókusz. Nem 1-szer fejébe húzott sapkával jelenik meg, hogy még nehezebben lehessen azonosítani. Érdekes? Nem? Oszt. ha az ember egy kicsit rákoncentrál. rájön, hogy az baromira nem ő.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 305
10 620
113
Tehát akkor szerinted az EBRD előrejelzése a 2022-es ukrán GDP-l a tenyérjóslás kategóriájába tartozik?
Minden bántás nélkül, szerinted az EBRD-nél honnan a pékből tudnák, hogy Ukrajnában mekkora lesz a GDP 2022-ben? Nagyjábóli becslést készíthetnek abból, hogy jelenleg mi a helyzet az országban, de mivel nincs ember a Földön, aki tudja azt, hogy mi lesz Ukrajnában a helyzet mondjuk három hónap múlva, ezek a becslések kb. annyira biztosak, mint egy egy éves időjárás előrejelzés. De lehet, hogy annyira sem, mert annál legalább azt lehet valószínűsíteni, hogy januárban hideg lesz, júliusban meg meleg.
 
W

Wilson

Guest
Igen bármilyen előrejelzés ebben a háborúban tenyérjóslás kategória, a retorikád alapján próbálod hangsúlyozni az "EBRD"-t.
Röviden ha Biden az öreg szenilis fingós, vagy Orbán, Vagy Putyin, esetleg a Dalai láma vagy a Pápa mondja, valójában mindegy, még ők sem láthatják előre 100%-os bizonyossággal a következő napokat, heteket, hónapokat. De amit senki sem láthat előre pl.: egy taktikai nuki. Na akkor, most légyszíves vezesd le még egyszer a következő hónapokban rejlő bizonytalansági tényezőket, és vesd szembe az EBRD tenyérjóslásával szemben.

Egy másik szál:
Az ugye megvan hogy az EBRD nyugati szervezet? (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank)
Azt mondod nem tudod jobban mint az EBRD, aztán kiderül, hogy szerinted ők sem értenek hozzá jobban mint te, ilyen szakmai hozzáértés után ami te képviselsz nem tehet mást az ember mint fejet hajt.
 
W

Wilson

Guest
Minden bántás nélkül, szerinted az EBRD-nél honnan a pékből tudnák, hogy Ukrajnában mekkora lesz a GDP 2022-ben? Nagyjábóli becslést készíthetnek abból, hogy jelenleg mi a helyzet az országban, de mivel nincs ember a Földön, aki tudja azt, hogy mi lesz Ukrajnában a helyzet mondjuk három hónap múlva, ezek a becslések kb. annyira biztosak, mint egy egy éves időjárás előrejelzés. De lehet, hogy annyira sem, mert annál legalább azt lehet valószínűsíteni, hogy januárban hideg lesz, júliusban meg meleg.
Gondolom onnan, hogy nálam vagy nálad sokkal több adattal ,információval, humán és egyéb erőforrással rendelkeznek.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 305
10 620
113
Gondolom onnan, hogy nálam vagy nálad sokkal több adattal ,információval, humán és egyéb erőforrással rendelkeznek.
Nézd, lehet bármennyi adatuk, információjuk és erőforrásuk, ezekkel a múltat lehet elemezni, de a jövőbe akkor sem látnak. Afelől is csak tippelgetnek, hogy az oroszok mit fognak csinálni, ez alapján szerinted mennyire lehet biztos egy olyan kalkuláció, amelynek alapjai az oroszokon múlnak legalább 50%-ban?
 
W

Wilson

Guest
Bizony-bizony - ezt sokan elfelejtik, hogy a jelenlegi orosz utódjaik is ugyanezen okok (OK, németet cseréld ukránra) miatt harcolnak a fronton. Ez azért masszív különbség a másik oldalhoz képest, ahol:

  • a horogkeresztért, ukrán oligarchák USD milliárdjaiért (hogy még több legyen) - esetleg USA érdekek,
  • persze vannak akik pénzért - pl. zsoldosok (külföldiek is),
  • meg akik kényszerből - értelemszerűen a kényszersorozottak ...
Egyébként teljesen igazad van. Nem is értem miért kell ennyiszer ezt leírnod - és ez nem pejoratív értelemben. Aki belenéz a Kala-csőbe abból garantáltan "önkéntes" lesz egyből ...
Ahogy gondolod..
 
K

Kopi2000

Guest
Mondjuk kíváncsi lennék, mit csinálna az 1 milliós ukrán hadsereg a nyugatiak ellátmánya, lőszerei, fegyverei és pénze nélkül :)
Ti most az ukranokra haragszotok vagy a Nyugatra? Esetleg mindkettore? De miert, mert a nyugat a sajat penzen, egy utkozoallamban magat vedi az agressziv, fegyverrel birodalomepito oroszoktol.....

Talan egy tortenelmi parhuzam.Mig tehettuk, volt penz, paripa, fegyver a magyarok is Moldvaban, Szerbiaban, Boszniaban tartottak fel a torokot..... Aztan, amikor a sajat penzunk elfogyott es mi lettunk utkozoallam, akkor ugyanugy tamogatott bennunket a Nyugat. Ez kb. azt eredmenyezte, hogy ma nem torokul, hanem magyarul irogatunk itt egymasnak....
 
W

Wilson

Guest
Nézd, lehet bármennyi adatuk, információjuk és erőforrásuk, ezekkel a múltat lehet elemezni, de a jövőbe akkor sem látnak. Afelől is csak tippelgetnek, hogy az oroszok mit fognak csinálni, ez alapján szerinted mennyire lehet biztos egy olyan kalkuláció, amelynek alapjai az oroszokon múlnak legalább 50%-ban?
Azért szerintem most már jól látható, hogy az oroszok mire képesek Ukrajnában...
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Azt mondod nem tudod jobban mint az EBRD, aztán kiderül, hogy szerinted ők sem értenek hozzá jobban mint te, ilyen szakmai hozzáértés után ami te képviselsz nem tehet mást az ember mint fejet hajt.
Wilson arany bogaram, ha azt mondom nem értek hozzá jobban, de rámutatok egyben arra is, hogy senkinek sincs varázsgömbje, ez mit mond a Neked szakmai hozzáértésemről? Segítek semmit. Próbálsz kapaszkodni jó szokásodhoz híven, apró kis szálakba, aminek alapvetően nincs jelentősége a tekintetben, hogy ezt ismét elbuktad:) Jó éjszakát kívánok mindenkinek.
 
K

Kopi2000

Guest
Harkov környékén is átcsoportosulnak a ruszkik,.... Kijev környékén is így csinálták...