[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Wilson, ugye az is megvan, hogy Kína 2,5-szer többet exportál Oroszországba mint tavaly? Mindezt teszi úgy, hogy ott lebegnek a szankciók lehetősége a feje felett. Vajon miért van ez így? 18%-a minden exportnak az USA-ba megy. Laikus szemmel ezt függőségnek lehetne nevezni, mármint Kína függ az USA-tól. De ha belegondolsz, és józanul megvizsgálod a Covid időszakot, hogy az USA mekkora veszteségekkel szembesült pár hét Kínai termelés kiesése miatt, teszi egyébként most is, akkor felismerheted, hogy ez a függőség fordított, mint azt állandóan hangoztatod.

Az USA gazdasága egy Kínát érintő globális szankciók esetén menthetetlenül összeomlik. A teljes gazdasági gyártásláncukban szerepel Kína.
De vizsgáljuk meg fordítva is a helyzetet, jelenleg Kína 20 éve szenved és az USA szankciók miatt, jelentős részét a világnak nem láthatja el mindennemű egyébként általa gyártott termékekkel, értelemszerűen egy USA szankció esetén Kína ezt borítja, és mindenkivel üzletelni fog.
A technológiai zár (védjegyek, licenszek, szabadalmak) azonnal borulni fognak, és Kína ahogyan régen is, ismét szarni fog az USA által birtokolt védjegyekre, szabadalmakra, licenszekre. Lásd Huawei vs. TSMC és Google összecsapást. Nos a Huawei győzött és túlélte.
Nem csak túlélte, de fele akkora lett mint az mint 2021-ben az Apple. Annak ellenére, hogy fejlett nyugati világba nem szállíthat 5G-s termékeket.

Saját oprendszert fejlesztettek, saját appstore-t, saját CPU-t Kínában. Csak azért mert a világ 70%-a veszi a termékeiket, és bár az ARM elvette a licenszeket 2019-ben, ezek rohadt gyorsan visszadta, mikor meglátta milyen sorsra jutott a google Kínában, az embargó miatt.

De van egy ennél sokkal fontosabb tényező, átbillent a mérleg. Kína ma a világ legtöbb érvényes szabadalmával rendelkezik a tech szektorban, pontosan 60 ezer nemzetközi szabadalommal világvezető lett. Képzeld el, ha ők szankcionálják az USA-t. A probléma az, hogy attól, hogy sokat hangoztatjuk a nyugati érdekszféra álláspontját, nem lesz igaz, mi több a feje tetejére állt minden.
Ma már Kína egy szabadalom nagyhatalom a világon az USA mellett, túl ezen a világ legnagyobb gyártó országa.

Rövidre zárva, nem Kína függ az USA-tól, ezek az idők megszűntek, már évekkel ezelőtt.
Ehhez még egy kis érdekesség. :)

Kínában épült a világ leggyorsabb szuperszámítógépe.​

https://www.erdekesvilag.hu/kinaban-epult-a-vilag-leggyorsabb-szuperszamitogepe/

 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Szerintem, ha kevesebb ilyen elemzest irnal, tobbet buliznal, mint egyetemista, nyugodtabb lenne az eleted.. Nem lennel mar huszonevesen nyugger.... ( Esetlev, ha eljutottal volna Sziveriaba...) Bakker, mindhart elokeresem a 90 koruli diakat es digitalizalva a kepedbe tolom.... Ott, akkor sok helyen meg vezetekes ivoviz sem volt.... Ne Moszkca belcarosarol iteld meg az atlag ruszkikat...
Ritka nagy hazugságok vannak a cikkben. Szokásos oroszszopó, relativizáló oldal.
 
K

Kopi2000

Guest
"Ilyenekor általában hamar megérti mindenki helyét, szerepét a térségben."

Gyönyörűszép gondolat ... Különösen rímel a "szuverén országok" meg azok "önálló döntései" mantrátokra ... :)

Arról nem is beszélve, hogy India két óceánnyi távolságra van az USA -tól ... Azaz nem olyan, mint a muszka, akik a szomszédban a népüket tízezerszámra legyilkoló, milliókat a házukból kibombázó, nukival/piszkos bombával fenyegetőző hiperagresszív elszabadult hajóágyú entitást pofoz vissza a helyére éppen ...

India nem szállíthatna fegyót a muszkának? Aztán miért nem? Az egy dolog, hogy az USA és Pakisztán között most éppen mosolyszünet lett, de a lényeg hogy a nyugat rendesen borította a fegyvert a muszkának az elmúlt 8 évben (ezzel is támogatva a Putyini hadigépezetet). Most is rendesen borítják a térségbe. Egyedül Indiának tilos?

Nem, nem ezért nem küld India T-90M -et a muszkának. Hanem többek között a muszkának van saját tankgyára ... No meg van még bőven nekik, ahonnan az eddigiek is jöttek ...

Aztán az USA -nak lehet érdemes lenne odafigyelnie a nagy "szigetelés" közben nehogy véletlenül egyedül maradjanak azon a szigeten ...



WUT? Ez miben kapcsolódik ahhoz amit írtam. Avagy megint gyógyszerre vedeltél, mint ahogy a múltkor oldalakon keresztül fejtegetted?
Takler, Szekszardi kekfrankos, 2019, ha ez mond neked valamit....
 
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: Halfdan and Szittya
W

Wilson

Guest
Vannak kérdéseim ezzel kapcsolatban.
Megnéztem a térképen. Ha ott van az átkelés pontja, ahol gondolom, (koránt sem biztos) az elég meredek dolog, mert a folyókanyarulatot szinte teljesen lezárja egy a felszíntől 50 méternél magasabb "sánc". Viszonylag szűk kijáratokkal.
Oké, vagy előnynek gondolta a parancsnok, vagy tényleg hülye.
Egyetlen úton lehet az átkelés helyét megközelíteni az erdőn keresztül. Ez sem feltétlen előny esetleg egy tüzérségi támadás miatti szétbontakozásra.
Az írják, hogy "Belogorivka falu mára teljes mértékben a fegyveres erők ellenőrzése alatt áll." Na de a falu 3 km-re van a hídfőtől. Tehát magától a hídfőtől megtörtént a kibontakozás. De akkor a; hol vannak róla a képek; b; hogy tudtak volna egy 3 km-es területet teljes mértékben tűz alatt tartani?
És ez azt is jelenti, hogy ebben az esetben pont az oroszoknak kedvezhetett a kanyarulatban található szintkülönbség. De semmiképpen sem látom értelmét egy tüzérségi tűz esetén való a legrosszabb helyre való visszavonulásnak.
Persze, lehet, hogy erős túlzásként a településnek vette a cikk írója a kanyarulatban lévő néhány épületet.
Hol a gyalogság? Ennyi BTR és BMP mellett -habár valóban látunk a vízben levő harckocsiről a vízbe ugró embert- de hol a nagyszámú gyalogság? Az is teljesen fel lett számolva?

N-vtelen.jpg
Beraktam ebbe a topikba azt hiszem két napja azt a hírt, hogy az átjutott orosz haderő katonái ellen (kb 60 fő) folyt a hajtóvadászat, miután az ukrán tüzérség megdolgozta a ponton átkelőt.

A települést szerintem azért említették, mert az volt a legközelebb az oroszok által létesített pontonhoz.

Így biztos nem kellett az ukrán tüzérségnek 3 km sávot lefedni, mivel az ukrik azt írják, hogy végig drónokon keresztül irányították az ukrán tüzérség csapásait, az orosz ponton átkelő ellen. És elnézve a képeket az ukrán tüzérség akkor lépett akcióba amikor már az orosz csapatok egy része átjutott az ukrán oldalra, hogy ez mennyire volt tudatos vagy csak akkor fedezték fel az oroszok ponton átkelőjét azt én nem tudom, de az jól látható, hogy a terepviszonyok akadályozták a gyors szétbontakozást.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Őszinte leszek, tegnap este, de legkésőbb ma reggel akartam kirakni az elemzést, csak sikerült kicsit bebasszak haverokkal és megcsúsztam :oops: Na de sebaj, itt van a nyugger kolléga féle legújabb anyag, a frontok mellett némi kitekintéssel az ukrán tüzérségi és légvédelmi fegyverzetre, a pontonhidas ki lőtt ki kit kérdésekre, a Kígyó-sziget utóhatásaira meg minden ami szokásos
Szokásos remek írás!

Az ukrán tüzérség gyenge állapota már a háború előtt is köztudott volt.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
???? 2022. 05. 14...????
Értem. Tehát mivel ma meleg van, te és az oroszellenes koalició úgy gondoljátok, hogy ez konstans marad a továbbiakban és teljesen normális Finnország áramvásárlása Svédországtól , akinek egy hideg téli időszak nehézséget okoz a saját országában. Logikus, ha legközelebb is hideg rész jön majd télen akkor Svédország még egy másik ország áramellátásának 10%-át tudja majd plusszban. Jó, legyen! Addig is a zöld autózás minél gyorsabb felfutását kívánom nekik, sok-sok megépített elektromos kúttal! Előre elvtársak a "szabad" világ liberális gondolkodóinak megkérdőjelezhetettlenül igaz útján!
 
K

Kopi2000

Guest
Értem. Tehát mivel ma meleg van, te és az oroszellenes koalició úgy gondoljátok, hogy ez konstans marad a továbbiakban és teljesen normális Finnország áramvásárlása Svédországtól , akinek egy hideg téli időszak nehézséget okoz a saját országában. Logikus, ha legközelebb is hideg rész jön majd télen akkor Svédország még egy másik ország áramellátásának 10%-át tudja majd plusszban. Jó, legyen! Addig is a zöld autózás minél gyorsabb felfutását kívánom nekik, sok-sok megépített elektromos kúttal! Előre elvtársak a "szabad" világ liberális gondolkodóinak megkérdőjelezhetettlenül igaz útján!
Bocsi, de igazandibol nalunk jon jol a globalis felmelegedes. Meleg telen csak negyedannyian hulnek ki ( halalra), mintha kemenyebben jonnenek a minuszok....
 

faja0124

Member
2022. március 6.
41
93
18
Olyanokat kérdezek akik nem orosz vagy ukrán trollok, miért hadjak el az oroszok ezt a rengeteg teknikát sértetlen állapotba?
Komolyan nem értem.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Szerintem, ha kevesebb ilyen elemzest irnal, tobbet buliznal, mint egyetemista, nyugodtabb lenne az eleted.. Nem lennel mar huszonevesen nyugger.... ( Esetlev, ha eljutottal volna Sziveriaba...) Bakker, mindhart elokeresem a 90 koruli diakat es digitalizalva a kepedbe tolom.... Ott, akkor sok helyen meg vezetekes ivoviz sem volt.... Ne Moszkca belcarosarol iteld meg az atlag ruszkikat...
Szerintem meg jobb lenne ha te szórakoztatnád az olvtársakat kevesebb személyes jellegű hozzászólással és kamu videóval. Szinte hihetetlen mit művelsz ebben a fórumban.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
En azf ajanlanam fel a sok ruszofilbak, hogy van emigracios lehetoseg... Tudom, ezt ma regebben Gyurcsany is elsutotte, Orban meg melegen tartja, de azert ajanlom ezt a lehetosrget a szamotokra, hogy minel hamarabb juthassatok az orosz menyorszagotokba... Ha...ha...ha....

Én meg azt ajánlom Neked, hogy próbálj meg közérthető módon <MAGYARUL> írni, mert elég nehéz kihámozni az írásaidból hogy mit is akarsz mondani. Most ne gyere nekem azzal,hogy telefonról írkálsz és azért vagy így szétcsúszva. ;) Az esetek 80%-ban én is onnan posztolok. Legalább ezt a minimum tiszteletet adjuk már meg egymásnak! A posztomra válaszul el jött le? :)
Akkor most elmagyarázom Neked, hogy részemről mi a helyzet ezzel kapcsolatban. Mivel magyar indentitással rendelkezem, magyar az anyanyelvem és szeretem ezt az országot ahol élek, ezért Magyarországot tekintem a Hazámnak. Itt születtem és itt is fogok meghalni. Pont!!!

https://dailynewshungary.com/wp-content/uploads/2013/09/sz-korona.jpg
 
K

Kopi2000

Guest
Olyanokat kérdezek akik nem orosz vagy ukrán trollok, miért hadjak el az oroszok ezt a rengeteg teknikát sértetlen állapotba?
Komolyan nem értem.
Akkor nem tetszik erteni ennek a haborunak a logikajat. Ha muszaki hiba vagy hajtoanyag hiany lep fel, akkor mit tudnak tenni a kezelok? Lelepnek, ha tudnak... Lehet, akkor is, ha jo a technika... Ki akarna 20-on eves fiatalkent meghalni egy agyonplasztikazott, 70 eves bacsiert????
 
  • Vicces
Reactions: Molon Labe
W

Wilson

Guest
De, igen a félelmüket hangsúlyoztad, és hogy ezért nem szállítanak:)

Értem, akkor most gyorsan nézz utánna, a csökkenés csakis a covid időszak alatt érthető tetten, valamint csak és kizárólag a háború idején. Gyorsan mondom, 2021 decembertől 2022 februárig egy teljes évnyi szállítási volument nyomott át Kína Oroszországnak.
Most is szállít, és arányaiban mindenkinél érzékelhető a Kínai szállítmányok csökkenése 2022 februártól.
Tehát egyértelmű csúsztatás részedről azt kijelenteni, hogy ez csak Oroszországra vonatkozik, ahogyan az is hogy ennek a szankcióktól való félelem lenne az oka. Nyugati idióta mainstream.
Kínát semmivel nem tudja se az EU sem az USA befenyíteni, ez sajnos a múlt, most Kína tudja mindkettő tökét megszorongatni.


Ismét a mainstreamet tolod Wilson, siet ahogy tud, de senkinek sem tud most szállítani, de ezzel Te ismét alá akarod támasztani, a nyugati mainstreamet " nem siet Oroszország segítségére".
Oroszország már 2021 év végétől egészen 2022 februárig rekord szállításokat kapott Kínától, feltételezem ez a Te olvasatodban, a "nem siet a segítségére" kategória, holott 150.000 katona parkolt már ukrajna mellett. :)

Kína export felbontás:
Teljes amerikai kontinens (nem csak USA) + EU export egyenleg 47%
Ázsia export egyenleg 47%
Mindenki más a maradék.
A másodlagos szankciókról beszéltem, nem pedig olyan mértékű szankciókról Kína ellen mint amiről te.

Nézd már meg légy szíves mikor kezdődött az orosz invázió?Segítek február 24-én, mikor vezették be a szankciók nagy részét? Február 24-után mikorra vonatkozott az általam bemásolt cikk a február 24-t követő időszakra.Tehát felesleges hangoztatnod a mekkora volt a kínai export volumene 2021 és 2022 február közötti időszakban, mert az orosz invázió és azt követő szankciók azt a helyzetet már felülírták.

Lásd a cikkben lévő nagy kínai cégek kivonulását az orosz piacról, és akkor még a kínai bankrendszerről nem is beszéltem.