[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 912
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 846
113
2014-ben is rákos volt és a tévedhetetlenek szerint már kb. 6 éve meg is kellett volna halnia... Ilyen ez...

New York Post: Putyin rákos, néhány éve van csak hátra​

elegánsan kihátráltak a "néhány éve van csak hátra" sorral ..hiszen ebbe belefér a 2-tól akár 30-ig is .. (egyébként írtam : "külföldre menekült oligarchák vezetésével katonai puccs készül a rákos/halálos beteg Putyin ellen " :D
 
W

Wilson

Guest
Nos, a technikai fejtegetésedbe nem mennék bele, láthatóan nem értetted, amit írtam...
Ami a fenti példádat illeti: a "külföldi önkéntesek" jó része egyszerű COD-on nevelkedett zsoldos, vagy a korábbi közel-keleti kalandokban már részt vett figura, akik megszokták, hogy viszonylag jó pénzért céllövöldét játszanak a kaftánosok ellen... A harcértékük láthatóan nulla, viszont nagyon nincs kedvük az ukrán parancsnokok miatt meghalni, így "angolosan" (bocs, Higgins! :D ) távoztak.
Az ukrán katonákl és területvédelmisek maradtak, mert nincs hova menniük és mert a külföldieknél egy kicsit "katonábbak". De ne gondold, hogy "hazaszeretetből" maradnak, azért harcolnak mert ez a parancs. Mint ahogy megadták magukat Mariupolban, amikor az volt a parancs. Ennyi. Vagy akkor gondolod, hogy ott hirtelen egyszerre fogyott el a "hazaszeretet" kb. 1000 tengerészgyalogosból? Itt látszik, hogy mennyire idealista vagy, és fogalmad sincs arról mit gondol egy katona: kapott egy parancsot és végrehajtja, de nem Petőfi-lelkű forradalmárként, hanem mert ez a dolga. Ennyi van benne és nem több.
Amíg ezt nem érted addig maradj inkább a techokrata összehasonlító fordítgatásoknál... :D
(Ja, ha már T72. Vannak itt hozzáértőbb szakemberek - akik veled ellentétben láttak már közelről T72-t működés közben - akik esetleg megerősíthetik, de az összes T72 variáns közül a lengyel sikerült a legxarabbul. Nem véletlenül akarnak jó ütemben megszabadulni tőlük... :D )
Ember te ezt direkt csinálod? Azt sem tudod milyen szintű lengyel T-72-t kaptak az ukránok és milyen
T-64-l rendelkeznek az ukránok ,jössz ezzel a rossz szöveggel, hogy az összes T-72-k közzül a lengyel sikerült a legszarabbul, miközben fogalmad sincs, hogy ezek a lengyel T-72-k nem ugyanazok a tankok mivel kaptak egy modernizációt miközben az ukrán
T-64-k maradtak az eredeti állapotukban.

Semelyik katona sem fogja 80 napja azért kockáztatni az életet az orosz tűzerővel szemben mert bízik a parancsba, még a mariupoli fanatikus Azovosok is arról álmodoznak, hogy hazamehetnek a szereteikhez,(valamelyik nap volt az egyikkel egy interjú) gondold végig az ukrán katonák között sok a családos ember és szerinted csak a parancs miatt vállalja azt ,hogy meghalhat nap mint nap a harcmezőn, már ne haragudj ha ilyet állítasz fogalmad sincs az emberi lélektanról.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Én meg máshogy emlékszem. De ha mutatsz egy hivatalos orosz csatornán megosztott DCS videót, amit az oroszok valódinak állítottak be, azt megsüvegelem.
Már csak azért is, mert a háború kezdete után jó másfél-két hétig kb alig volt orosz anyag, csak utána kezdtek jönni videók.
Szerintem az első DCS videó megosztása itt a fórumon hozzám köthető. (De ha nem, akkor elnézést az elsőzésért.) Az ukrán volt. Meg szerintem a többi is. Oroszra nem emlékszem.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
2014-ben is rákos volt és a tévedhetetlenek szerint már kb. 6 éve meg is kellett volna halnia... Ilyen ez...

New York Post: Putyin rákos, néhány éve van csak hátra​


A New York Post félig-meddig bulvár szintű lap, állandóan tolja a nem megalapozott állításokat mindenről, főleg ha a demokratákat kell ekézni. Erre te úgy akarod beállítani, mint az egész nyugati világ szakmai megállapításainak csúcsát...?
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Ez is ki fog derülni idővel, én tényleg nem látok a jövőbe. Jelenleg amit írtam korábban én komolyan elképzelhető forgatókönyvnek látom, hogy a nyugati kormányok mikor meglátják a valós kutatási eredményeket a népszerűségükről, akkor vagy szépen enyhülnek - irányt váltanak, vagy megbuknak.
Már az a premisszád, hogy az emberek tömege itt a saját kényelmét többre becsüli, mint a haragját a Nagyoroszokra... már ez téves.

2014-ben, amikor a Nagyoroszok lelőtték a Maláj gépet (Nyugatról jött... a Kisoroszok minek lőttek volna rá...), pontosan akkor megalapozták az Európai összefogást ebben az egész Kisorosz szuverenitás témában. A Szabad-Világban húsz éve nem voltunk ilyen morcosak. Most viszont nem tudjuk katonailag elkapni az agresszort (igen tudom, Irak megtámadása túlkapás volt), megy a háború az Ukránokon keresztül, valamint a gazdasági háború... remélem 50 évig kb. keresztbeteszünk a Nagyoroszoknak gazdasági téren... visszabombázzuk őket gazdaságilag... tudományosan... technikailag... társadalomfejlődésileg (gondolom akkor az az ókor lesz)... még kultúrális csere se nagyon lesz.

A fenébe is... még mindíg úgy viselkednek mint a kisgyerekek... átálló ügynökök színpadias kivégzése a Szabad-Világban... az ilyennekkel csak lejáratják magukat...
 
  • Vicces
Reactions: amper
W

Wilson

Guest
Egy elemet kiragadtál egy cikkből. Olvasd el újra, nem csak Mariupolról van szó. Illetve kérdezted, a tagot, hogy honnan veszi, hogy Ukrajnában éhség fenyeget? Innen is veheti, hisz ugyan azt állapították meg: Ukrajnában éhség fenyeget.
Egyébként akkor teszem azt Mariupol, ha már kiemelted, szerinted nem Ukrajna része? Mert nem az ok, hanem a tény volt megállapítva.
Azt állították a cikkben, hogy Ukrajna lakosságának harmada azon aggódik ,hogy hogyan jut élelemhez, egyrészt ezt nem tudom mi alapján állapították meg másrészt, az ha aggódik valaki nem azt jelenti, hogy nem jut élelemhez

Azért ez nem így van Mariupolba azért éheznek az emberek mert az oroszok körülzárták és nem tudnak az ukránok élelmet szállítani oda, ebből azt a következtetést levonni, hogy azért éheznek mert Ukrajna nem tud élelmiszer biztosítani nekik mert nem nincs élelmiszer egyszerűen nem igaz.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Oroszország donbászi offenzívája veszített lendületéből, és legalább egy hónapig nem indulhat újra, a rendszerszintű problémák pedig tovább nőnek.

Ez áll a brit katonai hírszerzés május 15-i nyilvános összefoglalójában az European Truth szerint.

Ez az összefoglaló hosszabb, mint az ilyen dokumentumok szokásos kötete, és a legújabb adatokat foglalja össze.

A brit védelmi minisztérium kijelenti, hogy az elmúlt hónapban "a kezdeti kisebb eredmények ellenére" Oroszország nem tudta elfoglalni Ukrajna nagy részét, ehelyett "állandóan magas szintű kimerülést tart fenn".

"Mostanra Oroszország valószínűleg elvesztette a februárban összegyűjtött szárazföldi erők egyharmadát (Ukrajna megtámadására)" - közölte a brit védelmi minisztérium. Ilyen magas becsléseket Oroszország harci veszteségeiről még nem lehetett hallani.

A katonaság arra is számít, hogy a késések "szinte biztosan növekedni fognak" az orosz hadsereg hídfelszereléseinek és drónjainak elvesztése miatt.

"A konfliktus során végig hiányzott belőlük az orosz hídfelszerelés, ami lelassította és korlátozta a támadó manővert. A taktikai tudatosság és a tüzérségi irányítás szempontjából létfontosságú orosz UAV-k sebezhetőek voltak az ukrán légvédelemmel szemben" - mondták a britek.

Ezenkívül az orosz fegyveres erők tevékenységét egyre inkább korlátozza az „állandóan alacsony morál” és az egységek csökkent harci képessége, amelyeket nem lehet gyorsan pótolni.

"A jelenlegi körülmények között Oroszországnak nem valószínű, hogy drámai módon felgyorsítaná a hadműveletek ütemét Ukrajnában a következő 30 napban" - mondta a brit katonai hírszerzés

Szerintem túl sok Rambo filmet néztek a hírszerzésnél. Nem így működik. Elhiszem, hogy mindenki azt várja, hogy "huráááááá" és rohan az orosz előre , mint az állat de még egyszer mondom: nem így működik. Orosz oldalakon cikkeztek a beáramló nyugati fegyverek megállításának módjáról. Az egy gazdasági folyamat.
Jó példa erre, hogy felhívták az amcsik Sojgut egy kis tűzszünet kellene... Eközben a háttérben kiderült, hogy nem megy az a 40 milliárd elfogadása olyan gyorsan, ahogy szeretnék és a jelenlegi keret alig 100 millió... Ezért kellett volna a tűzszünet. Na, az nincs.
Ezt a háborút nem fogják veszni hagyni az oroszok. Nem ukrajnával állnak szembe a valóságban. Lehet, hogy pokoli hosszú lesz és az orosz érdek ez! Nagy sakkjáték az egész. Nem nyáron szívás, ha nincs elég energia... Az igazi nagy húzások majd télen jönnek... Semmilyen érdek nincs a gyors előrejutásban... A történet elhúzódásában annál több. Sajnos ez a helyzet.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Azt állították a cikkben, hogy Ukrajna lakosságának harmada azon aggódik ,hogy hogyan jut élelemhez, egyrészt ezt nem tudom mi alapján állapították meg másrészt, az ha aggódik valaki nem azt jelenti, hogy nem jut élelemhez

Azért ez nem így van Mariupolba azért éheznek az emberek mert az oroszok körülzárták és nem tudnak az ukránok élelmet szállítani oda, ebből azt a következtetést levonni, hogy azért éheznek mert Ukrajna nem tud élelmiszer biztosítani nekik mert nem nincs élelmiszer egyszerűen nem igaz.
Én nem vontam le következtetést. Sőt, kijelentést se tettem, max véletlenül; mert direkt azt írtam, hogy éhezhet -az ENSZ szerint. Feltételes módban. De igazából én semmit nem is állítottam, csak az ENSZ megállapítását linkeltem. Azzal a céllal, hogy nem csak egy ember véleménye, hanem egy szervezeté is. Nem kell túlságosan ebbe belepörögni szerintem.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Nos, a technikai fejtegetésedbe nem mennék bele, láthatóan nem értetted, amit írtam...
Ami a fenti példádat illeti: a "külföldi önkéntesek" jó része egyszerű COD-on nevelkedett zsoldos, vagy a korábbi közel-keleti kalandokban már részt vett figura, akik megszokták, hogy viszonylag jó pénzért céllövöldét játszanak a kaftánosok ellen... A harcértékük láthatóan nulla, viszont nagyon nincs kedvük az ukrán parancsnokok miatt meghalni, így "angolosan" (bocs, Higgins! :D ) távoztak.
Az ukrán katonák és területvédelmisek maradtak, mert nincs hova menniük és mert a külföldieknél egy kicsit "katonábbak". De ne gondold, hogy "hazaszeretetből" maradnak, azért harcolnak mert ez a parancs. Mint ahogy megadták magukat Mariupolban, amikor az volt a parancs. Ennyi. Vagy akkor gondolod, hogy ott hirtelen egyszerre fogyott el a "hazaszeretet" kb. 1000 tengerészgyalogosból? Itt látszik, hogy mennyire idealista vagy, és fogalmad sincs arról mit gondol egy katona: kapott egy parancsot és végrehajtja, de nem Petőfi-lelkű forradalmárként, hanem mert ez a dolga. Ennyi van benne és nem több.
Amíg ezt nem érted addig maradj inkább a techokrata összehasonlító fordítgatásoknál... :D
(Ja, ha már T72. Vannak itt hozzáértőbb szakemberek - akik veled ellentétben láttak már közelről T72-t működés közben - akik esetleg megerősíthetik, de az összes T72 variáns közül a lengyel sikerült a legxarabbul. Nem véletlenül akarnak jó ütemben megszabadulni tőlük... :D )
Szóval nem a T-90 a legrosszabb T-72 variáns?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ember te ezt direkt csinálod? Azt sem tudod milyen szintű lengyel T-72-t kaptak az ukránok és milyen
T-64-l rendelkeznek az ukránok ,jössz ezzel a rossz szöveggel, hogy az összes T-72-k közzül a lengyel sikerült a legszarabbul, miközben fogalmad sincs, hogy ezek a lengyel T-72-k nem ugyanazok a tankok mivel kaptak egy modernizációt miközben az ukrán
T-64-k maradtak az eredeti állapotukban.

Ami felvételeket én láttam, ott a sima T-72 M1 lengyel gyártású verziók voltak. Már ami ment az ukránoknak. Tehát nem a felújított és némileg korszerűsített T-72 PT-91 verziókat. Van valami forrás arra vonatkozólag, hogy a PT-91 harckocsikból adtak volna az ukránoknak ?
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Ez olyan, mintha 1945 augusztus 20án azt irták volna le: Japán éhezik, főleg Hirosimában és Nagaszakiban súlyos a helyzet ...
Biden papa küldhetett volna nekik egy egy mogyoróvajas tuna szenyát, de az már nem fért bele a 40 milliárd dollárba. Ennyit érnek neki az ukránok. Hohol lifes matters mikor?
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Ha a háborút nem is ...

Nyilvánvaló volt, és annak az aberrált fesztivalnak az elfogulatlan pontozását is bizonyította sokadjára....
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 681
113
Ember te ezt direkt csinálod? Azt sem tudod milyen szintű lengyel T-72-t kaptak az ukránok és milyen
T-64-l rendelkeznek az ukránok ,jössz ezzel a rossz szöveggel, hogy az összes T-72-k közzül a lengyel sikerült a legszarabbul, miközben fogalmad sincs, hogy ezek a lengyel T-72-k nem ugyanazok a tankok mivel kaptak egy modernizációt miközben az ukrán
T-64-k maradtak az eredeti állapotukban.

Semelyik katona sem fogja 80 napja azért kockáztatni az életet az orosz tűzerővel szemben mert bízik a parancsba, még a mariupoli fanatikus Azovosok is arról álmodoznak, hogy hazamehetnek a szereteikhez,(valamelyik nap volt az egyikkel egy interjú) gondold végig az ukrán katonák között sok a családos ember és szerinted csak a parancs miatt vállalja azt ,hogy meghalhat nap mint nap a harcmezőn, már ne haragudj ha ilyet állítasz fogalmad sincs az emberi lélektanról.
Lehet, hogy nem vagyok "pszichológus" viszont a katonák lélektanát picit (sokkal) jobban ismerem nálad. Ne írj olyanról, amihez semmi közöd, mert csak süketelés lesz belőle... :D A lengyel T72 modernizálva is az egyik legxarabb konstrukció, és én ukrán T64-ről nem beszéltem egy szót sem, az csak a te fixációd... :D
A katona meg azért kockáztat 80 napig akár, mert parancsba kapta, és mert felméri, hogy ha nem tetszik neki a dolog és dezertál, akkor azért egész más lesz a "jutalom".
 
W

Wilson

Guest
Ami felvételeket én láttam, ott a sima T-72 M1 lengyel gyártású verziók voltak. Már ami ment az ukránoknak. Tehát nem a felújított és némileg korszerűsített T-72 PT-91 verziókat. Van valami forrás arra vonatkozólag, hogy a PT-91 harckocsikból adtak volna az ukránoknak ?
Van...

"A T-72M1R a szovjet T-72 lengyel modernizációja, új hőkamerás irányzékkal van felszerelve, és ezek a harckocsik már az Ukrán Fegyveres Erők szolgálatában állnak."​


 
  • Tetszik
Reactions: Catles

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 075
113
A belogorovkai roncsokról készült képek elemzése, azt hiszem csak oroszul volt eddig linkelve:
Végigolvasva ez a sok elfogult pro-kontra fanboy által írt verzióval szemben egész kiegyensúlyozottnak tűnik. Innen én nyilván megállapítani nem tudom hogy mi és hogy történhetett pontosan, de logikusnak tűnik minden következtetése.

Dióhéjban magyarul: Bár BMP-1 et használ az oroszokkal szövetséges szakadár oldal, meg vannak az ukránoktól zsákmányolt példányok is, igen kicsi a valószínűsége hogy 3-4 tucat összejönne belőle nekik, mint amennyi ilyen roncs van ott a 70+ roncs közt. A fennmaradó többi közt is sok régi cucc van, pl. MT-LB, harckocsikból nincs sok, pár db.

Az a legvalószínűbb az írás szerint, hogy az ukrán állításokkal szemben nem csak orosz veszteségeket lehet látni ott kiégve, egy nagy intenzitású harc után amit tisztán hoztak az ukránok úgy, hogy állítólag tönkrevertek több zászlóaljharccsoport erőt, okozva vagy 1500 fő élőerő veszteséget az oroszoknak, hanem az hogy oda vissza harc volt napokon keresztül, mindkét oldal megpróbált átkelni, de döntő fölényt egyik oldal sem tudott elérni.

A halottak - sérültek tömeges látványa sem jellemző, ezért hihetőnek tűnik az az orosz hír, hogy kb. 50 fő a veszteségük, és kevesebb mint 2 tucat, olyan 20 körüli a járműveszteség az oldalukon. Külön megjegyzik hogy HA az ukránoknak lett volna rá lehetőségük, és az oroszoknak meg nem lett volna idejük minimum összeszedegetni a halottakat, sérülteket, már tele lenne a net az ukránok Tik-Tok és Twitter posztjaival ahol mutogatják az 1500 fős orosz veszteségekről a hulla-pornót. De ilyen nincs, csak jó messziről felvételek.

Mindenki azt hisz el ebben a konfliktusban amit akar, nyilván főleg szimpátia nélkül, ez a fenti nekem nyilván nem teljesen elfogulatlanul, de kb. hihetőnek tűnik. Nagy túlzást legalább is én nem látok benne, logikailag kb. úgy érzem a helyén van!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 075
113
Már az a premisszád, hogy az emberek tömege itt a saját kényelmét többre becsüli, mint a haragját a Nagyoroszokra... már ez téves.

2014-ben, amikor a Nagyoroszok lelőtték a Maláj gépet (Nyugatról jött... a Kisoroszok minek lőttek volna rá...), pontosan akkor megalapozták az Európai összefogást ebben az egész Kisorosz szuverenitás témában. A Szabad-Világban húsz éve nem voltunk ilyen morcosak. Most viszont nem tudjuk katonailag elkapni az agresszort (igen tudom, Irak megtámadása túlkapás volt), megy a háború az Ukránokon keresztül, valamint a gazdasági háború... remélem 50 évig kb. keresztbeteszünk a Nagyoroszoknak gazdasági téren... visszabombázzuk őket gazdaságilag... tudományosan... technikailag... társadalomfejlődésileg (gondolom akkor az az ókor lesz)... még kultúrális csere se nagyon lesz.

A fenébe is... még mindíg úgy viselkednek mint a kisgyerekek... átálló ügynökök színpadias kivégzése a Szabad-Világban... az ilyennekkel csak lejáratják magukat...
Igen, nekem meggyőződésem hogy az emberek fűteni és enni, meg fizetést kapni a létező munkahelyeiken amúgy ha felélték a tartalékaikat jobban szeretnek, mint támogatni még ha erkölcsileg teljesen érthető és helyes akkor is, egy totál idegen országot.

Én abból indulok ki, hogy az emberek amúgy önző lények.

Meglátjuk kinek lesz igaza, szerintem kell hozzá még várni legalább fél évet!