[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Akkor a török háborúkban, vagy a Rákóczi szabadságharcban, vagy 1848-49-es szabadságharcban, vagy 1956-ban meg kellett volna adni magunkat az első puskalövésnél?
Még sorolhatnánk példákat.
Mi sosem azért harcoltunk, hogy az egyik birodalmi függést lecseréljük egy másik birodalmi függésre, mert az többet ígért a korrupt politkusainknak. Az ukránoknál viszont ez a helyzet. Túl sok Baywatch-t néztek, és elhitték, hogy ők is részesei lehetnek az amerikai álomnak. Elhitték, hogy az amerikai segg annyival finomabb, hogy megéri meghalni miatta. Mára azonban nincs visszaút a számukra, mert a CIA fogjul ejtette a társadalmukat és ágyútölteléknek be vannak vetve az oroszok ellen. Ha sikerülne kiűzniük az oroszokat, akkor jönne a legnagyobb pofon nekik, mert továbbküldenék őket Moszkva alá rendszert váltani. Az amik nyíltan megmondták, hogy mi a céljuk.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Kijev és Harkov feladását, hogyan adta el otthon Putyin?? Mi a Mesterterv? Mennyyiben demotiválja ez az orosz katonákat? A kulonlegeseket, zsoldosokat nem. A hivatásosokat azért már megérintheti, a sorállományt meg erősen megingatja.
Lando után szabadon, erre biztos forrást találsz a "Szabad-Világ" szabad világi médiáiban :)

Ja nem, ott cenzúráznak. Az orosz média meg agitprop mint megtanultuk. Bizony, nehéz az élet ha az europájer tájékozódni akar!
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Ezt a lengyel dolgot nem merem elhinni. Oda mennek békét fennttartani, ahol nincs semmiféle front. Van viszont időnként rakétacsapás a cókmók ellen. A békefenntartás az orosz rakéták elfogását fogja jelenteni? Az ötlet nagyon tetszik, mert rendkívül érdekes lesz majd a szituáció...Hogyan magyarázzák majd ha nem sikerül és zacskóban mennek haza?
A szlovákok nem akarnak esetleg bevonulni kárpátaljára? Minket tutira nem engednek be, nehogy keritést húzzunk fel végig a hegygerincen...
Hadd menjenek a lengyelek! Sokkal jobb, mintha az azovi szentek banderáznának a határunk mellett.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Mondta Putyin....
:D

Miért aggódsz így Ukrajna sorsáért? Úgy tűnik nem kedveled őket.
Miért lenne nekik jobb Putyin birodalmában sínylődni, mint inkább Európában?
Mi a célod ezzel? Kit akarsz meggyőzni? Minket?
Őket? Olvassák a félelmeid itt az ukrik?
;)
Hát amíg Ukrajna nem akart az US katonai terjeszkedésének a ribanca lenni, simán Európához tartoztak. Lásd most is van nyugaton beszállítói probléma ukrán szállítás elmaradása miatt. Kezükben volt a jövőjük.
Ez az igazságos Föld bolygó kontra sátán Putyin = az összes rossz őrzője egy elég egyszerű világkép.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 735
113
Latom, mindezek ellenere megertettel.. Ma szombat van, ilyenkor nem valtom meg a vilagot, csak ket bagx leandert fogok meg atultetni... Tudod, hogy delelott milyen szar volt, hogy parkolo is alig akadt az OBI elott???
Szeretem a kihívást. Jahh...oda is éhenhalni jár a magyar:) Amúgy jó munkát!
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz
W

Wilson

Guest

Részlet az Andrej Movcsannal készült interjúból.​

Szovjet újjászületés..​


Szele Tamás • 2022. május 11.


Nem lesz mindenki barátja ennek a mai írásnak, nem is lehet, mert kellemetlen kérdésekre ad benne még sokkal kellemetlenebb választ Andrej Movcsan pénzügyi szakember, a Movchan's Group befektetési társaság alapítója és vezetője. Persze, lesz majd olyan ember, aki megkérdi, hogy „ki a fene az a Movcsan és miért szakértő” – annak megmondom előre.
movcsan1.jpg


Andrej Movcsan ismert közgazdász, pénzügyi szakember, befektetési menedzser és a Movchan's Group, egy konzervatív likvid befektetések kezelésére összpontosító befektetési menedzsment csoport ügyvezető igazgatója. A legnagyobb orosz befektetési bank, a „Troika Dialog” korábbi ügyvezető igazgatója, a 7 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkező „Renaissance Investment Management” csoport alapítója és igazgatótanácsi elnöke, a „Third Rome” alapítója. A Carnegie Alapítvány gazdasági programjának szakértője. Számos díj és kitüntetés nyertese, különösen „A legjobb vagyonkezelő” az orosz Forbes szerint, „A vagyonkezelő cég legjobb vezérigazgatója” az RBC szerint, „Az iparág legendája” a SPEAR's szerint, „Az év menedzsere” az RBC szerint stb. Az „Oroszország az igazság utáni korszakban” című könyv szerzője, számos gazdasági és pénzügyi tárgyú cikk és előadás szerzője. Az üzleti újságíráshoz való hozzájárulásáért kétszer kapta meg a „Presszvanie” díjat.
Még az a csoda, hogy nem írta meg a kollégina helyett a beszélgetést saját maga, de annak is nagy a sora, hogy miért nem – a most már élő sajtólegendának számító Novaja Gazetának adta az interjút, amit jelenleg Lettországban szerkesztenek a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov vezetésével – szóval a pénzügyek mestere nyilatkozott a sajtó mestereinek, közelebbről Irina Tyimakovának.

Éspedig arról, hogy mi lesz az orosz gazdasággal.

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg.

Oroszországnak még ez sem okoz gondot, mert a lakosság csökkenő jövedelme és a kieső import, valamint az, hogy a gazdag oroszok nem utazhatnak és költhetnek külföldön nagyrészt kompenzálja a problémát, vagyis Moszkvának nincs is most szüksége annyi devizára.

„vagyis az orosz folyó fizetési mérleg egyenlegét tekintve minden rendben van. Oroszország 200-250 milliárd dollárt veszít összesen, az olaj mellett kiesnek fém-, szén- és egyéb eladások, de nagyjából ennyit spórol is.

Nincs is tehát értelme a szankcióknak?​

A szakember szerint mégis van értelme a szankcióknak, a kereskedelmi és a technológiai kapcsolatok limitálásának. Hiszen az orosz gazdaságban hamarosan egy csomó probléma fog jelentkezni. A korábbi években évi 20 milliárd dollár értékben vett Oroszország az oroszországi beruházásokhoz nyugati eszközöket.

A jövőben az emberek elszegényednek, nem utazhatnak, de nem lesz innováció, fejlődés sem az országban.
Hogyan jelentkezik majd ez a probléma? Oroszország katonai költségvetése évente mintegy 60 milliárd dollár, a katonai költségvetés fenntartása nem jelent nagy problémát. Különösen azért nem, mert a gazdaságra, a tudományra és a nemzeti projektekre fordított kiadások csökkenni fognak.

Viszont nyugati technológia hiányában az Ukrajnában elveszített orosz fegyverek pótlására Oroszország nem tud modern fegyvereket előállítani. Az orosz hadiiparban van képesség az egyszerű katonai felszerelések, a Kalasnyikovok, vagy a régi tankok előállítására, de ennél fejlettebb eszközökre nincsen. Vagyis jönnek újra a T–72-es tankok.

Autóipar, bútoripar​

Andrej Movcsan érthető példáival, az autóiparban nem lesz nyugati személyautó, de lesz autó, csak éppen egyszerűsített Nivák, ABS nélkül, légzsákok nélkül, régi fékekkel és kézi váltóval. Talán még szemléletesebb a bútoripari példája.

Oroszországban rengeteg nyírfa van, miért ne tudna maga bútorokat gyártani? Tud is valamilyet, de az ördög a részletekben van, Oroszország olyan zsanérokat és fogantyúkat tud csak gyártani, amilyeneket 50 évvel ezelőtt gyártottak. Megdöbbentő, de igaz, Oroszország még ilyen elemi alkatrészeket sem tanult meg gyártani az elmúlt évtizedekben

Az ország a szénhidrogénekért és fémekért kapott pénzből élt, és azt hitte, hogy ez örökké tart.

“Amikor nyitott vagy a világra, akkor élvezed a nemzetközi munkamegosztás örömeit, importálod az ajtópántokat, nem készülsz arra, hogy az ajtók bezáródnak.”
A közgazdász szerint tehát a szankciók miatt nem fognak az oroszok éhezni vagy meztelenül járni, de elvész Oroszország technológiai fejlesztési képessége. Tíz év szankciós világ után Oroszországnak már eszébe sem jutna megtámadni Ukrajnát, 15 év és a nyugati technológia olyan fejlett lesz, hogy az orosz nukleáris fenyegetés is megszűnik.

A szabad piac vége​

Miből emelkedett fel Oroszország az 1990-es években?

- teszi fel a kérdést a közgazdász.

A régi korrupciót és bürokráciát felülírta a szabad piac, most ez fordult meg, de immár nem a pékségeket kellene piacosítani, hanem az ország vezetését
– válaszol önmagának

"Ukrajnát úgysem tudjuk “legyőzni”, ezt már látjuk. És nem csak azért nem, mert az orosz hadsereg harcképessége alacsony, az ukrán hadsereg morálja pedig magas. A fő probléma inkább az, hogy a katonák nem is értik, mi a győzelem. Az értelmetlen háború, a háború a háború kedvéért, a gyilkolásért, a Nyugat elrettentésére folytatott háború nem háború, hanem terrorista akció, és nem vezethet győzelemre.”

Ha maradt egy cseppnyi ész…​

Andrej Movcsan szerint ha az ország vezetésében maradt egy cseppnyi ész, belátja, hogy semmi értelme Ukrajna legyőzésének.

Elfoglalni a területet, és továbbra is ellenőrizni 40 millió Oroszország-gyűlölő polgárt? nagy költséggel és sok áldozattal elnyomni a gerillamozgalmat? Milyen erőkkel? Hány százmilliárd dollár kell ehhez? Oroszország egyetlen feladata Ukrajnában az, hogy elérjen valamit, amit győzelemként adhat el saját választóinak.
És eközben mi lesz az orosz gazdasággal? Ha kivonulnak a nyugati cégek, papíron a Pepsi helyett az üzemekben kvaszt is lehet palackozni. De amikor kritikus helyzet adódik, importált alkatrészek nélkül nehéz lesz folytatni a termelést.

Lehet persze Kínával próbálkozni, de ők majd egész autót akarnak eladni sok pénzért, nem akarnak oroszországi összeszerelésbe fogni. Ilyen és hasonló gondolatok révén odajut a közgazdász, hogy

A gazdasági szempontokat figyelembe véve Oroszország ezt a háborút nem nyerheti meg, csak befejezheti valamilyen ürüggyel.
Putyin Oroszország jelenét már tönkretette de épp most háborúzza el az orosz nép jövőjét legalább száz évre., Be kell érnie azzal, hogy megteremtette a NATO egységét és részlegesen újraalkotta a Szovjetunió nyomorát. Azt azonban csak remélhetjük, hogy ezt felismerve, nem a nukleáris arzenálhoz nyúl, mert természetesen akkor is veszít, de akkor mindenki vele pusztulhat"

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Érted is amit írsz? Lényegében:

  • minek betartani a megkötött nemzetközi szerződéseket? (mondjuk ez a dolog a nyugati világban kezd általánosabban is elharapózni ...)
  • meg minek kellett volna tárgyalni a muszkával?

Na, most ennek a végeredménye ez a "faszagányos" háború ... Meg persze a horogkeresztes karlengetők "csínytevései" azok ellen akik rosszul ejtik az ї betűt ... Azaz lényegre térve, hogy el tudjuk kerülni a háborút? Ennyit nem ért volna meg?

Úgy néz ki Zelenszkij bábmestereinek nem - illetve konkrétan ez volt a cél ... Na, ennyit arról, hogy ki döntött meg miről ...
Miért van az az érzésem hogy a Krím elcsatolásakor téged nem érdekelt a nemzetközi jog?
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and Kopi2000

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 093
113
A videód május 14. mai felvétel nézd meg jól ha nekem nem hiszel, az átkelőnél nincsenek járművek,ellentétben az általam berakott felvételeken, szóval miért akarsz még mindig itt mindenki

A videód május 14. mai felvétel nézd meg jól ha nekem nem hiszel, az átkelőnél nincsenek járművek,ellentétben az általam berakott felvételeken, szóval miért akarsz még mindig itt mindenkit hülyének nézni?
Ott van a video alatt,hogy május 11-i. Tényleg egy bohóc vagy.