[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
408
1 051
93
Hazaáruló vagy?

A pénztárcámban meg a többiek pénztárcájában turkálsz, gyerek.

Nekem, mint magyar kisembernek tökéletesen megfelel az olcsó orosz olaj. Hogy ez az olcsó olaj honnan jön, az nekem mind1.. Oroszo,Azerbajdzsán,Kazahsztán tökmind1.

A retek palagázod, amit a gazdáid próbálnak rátukmálni Európára, az a fő probléma, hogy drága és szar. + nem kompatibilis velünk. Az itteni infrastruktúrának az Ural fajta ízlik...

Semmilyen indokot nem látok arra, hogy miért kéne nekünk bármiféle más olajra átállni,amikor van egy működő ökoszisztéma és az eladó megbízhatóan teljesíti vállalásait.

EZ az indítás: "
Hazaáruló vagy?

A pénztárcámban meg a többiek pénztárcájában turkálsz, gyerek."

Ez megint szánalmasan gyenge.

"Semmilyen indokot nem látok arra, hogy miért kéne nekünk bármiféle más olajra átállni,amikor van egy működő ökoszisztéma és az eladó megbízhatóan teljesíti vállalásait."

Egyszerűen benne vagy két szövetségben, aminek ellensége az occsót szállító ország...

Értem, hogy két fillérért eladnád a hűségedet.. aztán Magyar nemzettestvéres hazaszeretetre hagyatkozva újra... azonban ezen lehetőséged pillanatnyilag nincs.

Végig kell menned a hivatalos úton, ha ezekből a szövetszégekből ki akarsz szállni... azonban a vezetőség nálatok eleget tesz zsebre, hogy ne szálljatok ki soha... a kettős játék így... nyilvánosan viszont kiszámítható... így oké az... a Nagyorosz, az Amcsi és az Eu is tud kalkulálni azzal, hogy Orbán vezetése alatt így működtök...
Talán még kommunikációs haszna is van... erre egy idézet... használni fogom életem végéig.

"Látogatásom békemisszió is!"
Viktor Orán


Ui: nézzétek meg a látogatási videót hang nélkül.... figyeljétek a két vezető testbeszédét... a gesztusokat és hogy azokat milyen gesztusok és még inkább mikrogesztusok követik... én ez e lőtt a felvétel előtt úgy gondoltam, hogy Orbán jobb. Hogy jobban tudja irányítani önmagát... és Putin is (habár jobb mint Orbán)... hírszerzési háttér ellenére...
Rátok milyen benyomást tesz Orbán a felvételen?

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 924
41 029
113
Az orosz hadsereg folytatja az AFU csoport bekerítését Donbászban

Május 15-én az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták Jarovaja és Drobyshevo településeket a DNR-ben. Különálló ellenállási zónák még mindig megmaradtak, de már most világos, hogy a Limanban lévő nagy ukrán csapatösszevonás hadműveleti szempontból bekerítésre kerül. Az AFU vezetése maga fosztotta meg a védekező csoportosulást az utánpótlási útvonalaktól azzal, hogy felrobbantotta a Szlovjanszk irányába vezető Szeverszkij Donyec hidat.
Grafika a Ꙃaustavnyy-tól
 
W

Wilson

Guest
Nézd barátom ehhez olyan egyszerű vagy, mint egy faék. Szerinted egyszerre többszáz katona miért adja meg magát? Egy-két ember vagy kisebb csoport még lehet, hogy a taktikai helyzet (lőszerhiány, beszorított állapot stb...) miatt tűzi ki a fehéret, de egyszerre több száz katona csak parancsra tesz ilyet. Ne erőlködj, annyi közöd van a katonákhoz, hogy láttál már tévében ilyeneket, esetleg COD-oztál is lelkesen, de tudod ez itt nem a képernyő. Fordítgasd csak továbbra is az ukropropit, de amihez nem értesz, abban ne pörögj ennyire... :D Na, tényleg befejeztem veled.
Na de kedves Grigorij amikor elfogy az értelem akkor megjelenik az indulat.
Aki kettőnk közzül erőlködik az te vagy, nem voltál ott de nagy hangon kijelented, hogy azok a katonák csak is a tisztek parancsára adhatták meg magukat, aki pedig ezt kétségbevonja, azt ilyen vérpistikes színvonalú hozzászólásal hozzá nem értéssel vádolod.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Lando and grigorij3

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 468
19 026
113
Na de kedves Grigorij amikor elfogy az értelem akkor megjelenik az indulat.
Aki kettőnk közzül erőlködik az te vagy, nem voltál ott de nagy hangon kijelented, hogy azok a katonák csak is a tisztek parancsára adhatták meg magukat, aki pedig ezt kétségbevonja, azt ilyen vérpistikes színvonalú hozzászólásal hozzá nem értéssel vádolod.
Azért a logikus gondolkodás nem erősséged, ugye? :D
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
"Ha ilyen problémáink vannak a stratégiai nukleáris erőkkel, akkor milyen problémáink vannak minden mással?"

Egy orosz hadiipari szakértő, akivel a Important Stories beszélt (nevét kérésére nem közöljük - a szerk.), egyetért a jelentés következtetéseivel. Kifejti, hogy az orosz haditechnikai eszközök alkatrészeire vonatkozó részletes információk a legérzékenyebbek. Ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire függ az importált alkatrészektől, hozzá kell férni az összetételéhez és az elembázisához, és a jelentés szerzőinek lehetőségük volt arra, hogy "belekukkantsanak" ebbe a berendezésbe - mondja. "Oroszország nagymértékben függ az importtól minden elektronikai termék, az áramellátáshoz, a logikához kapcsolódó rendszerek, azaz a számítógépes berendezések, mikroáramkörök, mikroprocesszorok tekintetében. Az elektronikát ma már szinte mindenhol használják. Bármilyen [katonai] felszerelés, kivéve a Kalasnyikov támadófegyvereket, importfüggőnek bizonyulhat" - magyarázza a szakértő.

Hazánkban általában borzalmas a helyzet a saját elembázisunkkal" - mondja. Ilyen például a Sarmat ballisztikus rakéta vezérlőrendszerének gyártása, amelynek üzembe helyezése a "hazai elembázis elmaradottsága" miatt késik. "Ez a legfejlettebb rakéta, rakétatechnológiánk szentélye, amelyet a minap (április 20-án a védelmi minisztérium beszámolt az első tesztindításról, amelyet Vlagyimir Putyin személyesen nézett végig) nagy pompával indítottunk. - A szerkesztő megjegyzése). Nem tudtak olyan vezérlőrendszert készíteni hozzá, amely megfelelt volna a védelmi minisztérium követelményeinek. Nyilvánosan hozzáférhető választottbírósági dokumentumok vannak, amelyek szerint az orosz elembázis jelenlegi szintje mellett lehetetlen teljesíteni a védelmi minisztérium követelményeit. És ez csak egy illusztráció. Ha ilyen problémáink vannak a stratégiai nukleáris erőkkel, akkor el lehet képzelni, hogy minden mással is gondok lesznek" - mondja a szakértő.

Nem maradtak olyan szakemberek az országban, akik tudnák, hogyan kell termelni.

Egy orosz hadiipari szakértő szerint a Sarmat példája nem az egyetlen. "Bárhová mutatunk [az orosz hadiipari komplexumban], mindenhol ilyen jellegű problémáink lesznek. Harckocsi gyártás - itt problémák vannak, mert régi harckocsikat korszerűsítünk. Az új Armata tankokat sem tudjuk még elkészíteni, mert az Uralvagonzavod pénzügyi nehézségekkel küzd. A repülőgépgyártással is vannak problémák. Évente egy-két szállító repülőgépet vagy egy-két bombázót építünk, de nem a semmiből, hanem a régi szovjet know-how-t felhasználva. A szovjet időkben és még az 1990-es években is évente 2-4 Tu-160-as bombázót és 30 Tu-22M bombázót építettünk. Most a katonai-ipari komplexumunk képtelen ilyen mennyiségben gyártani [a felszereléseket]" - mondta a szakértő.

Dmitrij Rogozin, aki azt tervezte, hogy 2017-re teljesen megszünteti az import helyettesítést a hadiiparban, ennél többet nem tartott be, mondja a katonai szakértő: "Azt ígérte [2014-ben], hogy hajóink ukrán helyett orosz motorokat kapnak. Ez csak részben történt meg. A hajók építésére vonatkozó összes határidőt nem sikerült betartani, mert a motorok importjának helyettesítő programja kudarcot vallott. A repülőgépek kompozit anyagainak importhelyettesítését ígérte: "Oroszországban fogunk gyártást létesíteni" - de nem tettük. A kompozit anyagok alapanyagául szolgáló alkatrészeket főként amerikaiak állítják elő".

A szakértő elmagyarázza, hogy az importhelyettesítő program azért bukott meg, mert az orosz hadiipari komplexum korrupt és alulfinanszírozott iparág. "A csúcstechnológiai termelés fejlesztéséhez nincs elég megrendelés, nincs elég pénz és nincs elég beosztott. Tudósokra van szükség, normális megoldásokra, korrupciómentességre" - mondja a szakértő. - De itt csak azok az ágazatok működnek, amelyek többé-kevésbé jól finanszírozottak felülről lefelé, így mindenki elsikkad, és legalább valami megy a munkába".

A szakértő egy másik problémaként említette a szakemberek hiányát, akik képesek lennének a nyugati alkatrészek hazai analógjainak kifejlesztésére. "A Rostec, amelyhez a védelmi vállalatok többségét átcsoportosították, az elmúlt 10 évben a vállalatok 70 százalékát bezárta. És amikor bizonyos dolgokat már évek óta nem gyártanak, nem maradnak olyan szakemberek az országban, akik tudnák, hogyan kell azokat előállítani. És még ha van is pénz és vágy, egyszerűen nem marad senki, aki megcsinálná.

A katonai szakértő példaként említi azt a helyzetet, amikor a Novoszibirszki Repülőgépgyár 100 Szu-34-es bombázó építésére vonatkozó védelmi megrendelés teljesítését kezdte meg, egy évig kerestek hegesztőket. "Novoszibirszkben alacsonyak a fizetések. Az üzem pedig egy év alatt 18-ról 70 ezer rubelre emelte egy hegesztő fizetését. Találtak ugyan néhány eléggé képzett szakembert, de csak akkor, amikor megemelték a fizetést, előtte pedig hiány volt. Ugyanez a helyzet Komszomolszk-na-Amurban, Irkutszkban a repülőgépgyárban és Krasznojarszkban a rakétákat gyártó Krasmashban. Amint megjelenik a pénz, máris gondot jelent a szakemberek, az anyagok, az alkatrészek megtalálása, és mindez nagyon nehéz és bonyolult" - mondja.

Hogyan folytatja Oroszország a háborút nyugati beszállítók nélkül...

A hadiipari szakértő szerint az orosz hadsereg egyes fegyvertípusokban még mindig képes nyugati elemeket helyettesíteni "a nem a legfejlettebb kínai eredetű elektronikus alkatrészek rovására". "Hagyományos értelemben egy normál amerikai mikrochip helyett tíz kínai mikrochipet lehet szállítani. Rosszabb, mint egy amerikai chip, de működik, és megfelel a védelmi minisztérium követelményeinek. A legtöbb esetben azért vásárolnak Kínából, mert nincs más lehetőség" - mondja. Az orosz hadsereg egyébként előre megvásárolt alkatrészeket használ. Például az amerikai Texas Instruments vállalat mikrochipjei. "Az amerikai, izraeli, európai alkatrészekhez való hozzáférés nélkül az orosz hadiipari komplexum néhány évig képes lesz túlélni, a most rendelkezésre álló készletek felhasználásával. Ha nem férnek hozzá valamelyik Texas Instruments processzorhoz, akkor analógokat használnak. Ez pedig alacsonyabb megbízhatóságot és kisebb pontosságot eredményezhet" - mondja a szakértő.

Úgy véli, hogy a nyugati becslések, amelyek az orosz erők precíziós fegyverkészletének kimerüléséről beszélnek ebben a háborúban, helytállóak lehetnek. "Valószínűleg most is marad némi rakétakészlet a különösen fontos célpontok számára. Aztán minden mást is kivesznek a haza archívumából, mert a régi szovjet lőszerek készletei hatalmasak. Mindet fel fogják használni, és a háború totálisabbá és kevésbé célzottá válhat" - mondta.

Ezen túlmenően Oroszország titkos eszközökkel is szállíthat alkatrészeket katonai hardveréhez. "Kétségtelen, hogy már kidolgozták a terveket, hogy miként fogják a hadiipari komplexumot ellátni azokban a körülményekben, ha Oroszország oxigénellátása teljesen megszűnik. Lesznek szürke rendszerek, azaz harmadik vagy negyedik országokon keresztül történő szállítások, mint a szovjet időkben" - mondja a katonai szakértő. - Ezeket a műveleteket a Külföldi Hírszerző Szolgálat végezte. Akkoriban Európában és Ázsiában kifejezetten erre a célra hoztak létre hamis szervezeteket. Franciaország például nem tudott arról, hogy rajtuk keresztül szuperszámítógépeket szállítottak, amelyeket mesterséges nukleáris kísérletek elvégzésére használtak a Szovjetunióban. Vagy a tengeralattjárók alacsony zajszintű hajócsavarjainak gyártásához használt Toshiba gépeket Japánból szállították valamilyen olajvezeték-építési szállítás ürügyén. De most már nehezebb lesz.


Ehez még annyit, hogy ezen a vonalon legfüggetlenebb ország US esetén se ritka, hogy külföldi beszállítója van egy-egy alkatrésznek. EU, Kína vonalon meg általános. Az US/EU/Kínai hármashoz képest az orosz gazdaság képességei meg finoman szólva is erősen limitáltak.

És ez nem csak a HTt érinti. pl az orosz légiközlekedés össze fog omlani. Erre az orosz megoldás az, hogy az Il-96 és Tu-214 gyártását felfuttatatják. Mért? Mert technológiában erre képesek. Erre is csak úgy hogy rengeteg pénzt bele kell tolniuk és így fognak 30éve elavult gépeket gyártani. És még ezekben a gépekben is bőven lesz szürke alkatrész. És baromi drága lesz. Tu214ből 70dbot terveznek 2030ig legyártani. Airbus most épp 75dbra tervezi a legkelendöbb tipusának az A320nak a gyártását felfuttatni. Havonta 75dbra.
 
  • Tetszik
Reactions: kw3v865 and Wilson

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
EZ az indítás: "
Hazaáruló vagy?

A pénztárcámban meg a többiek pénztárcájában turkálsz, gyerek."

Ez megint szánalmasan gyenge.

"Semmilyen indokot nem látok arra, hogy miért kéne nekünk bármiféle más olajra átállni,amikor van egy működő ökoszisztéma és az eladó megbízhatóan teljesíti vállalásait."

Egyszerűen benne vagy két szövetségben, aminek ellensége az occsót szállító ország...

Értem, hogy két fillérért eladnád a hűségedet.. aztán Magyar nemzettestvéres hazaszeretetre hagyatkozva újra... azonban ezen lehetőséged pillanatnyilag nincs.

Végig kell menned a hivatalos úton, ha ezekből a szövetszégekből ki akarsz szállni... azonban a vezetőség nálatok eleget tesz zsebre, hogy ne szálljatok ki soha... a kettős játék így... nyilvánosan viszont kiszámítható... így oké az... a Nagyorosz, az Amcsi és az Eu is tud kalkulálni azzal, hogy Orbán vezetése alatt így működtök...
Talán még kommunikációs haszna is van... erre egy idézet... használni fogom életem végéig.

"Látogatásom békemisszió is!"
Viktor Orán


Ui: nézzétek meg a látogatási videót hang nélkül.... figyeljétek a két vezető testbeszédét... a gesztusokat és hogy azokat milyen gesztusok és még inkább mikrogesztusok követik... én ez e lőtt a felvétel előtt úgy gondoltam, hogy Orbán jobb. Hogy jobban tudja irányítani önmagát... és Putin is (habár jobb mint Orbán)... hírszerzési háttér ellenére...
Rátok milyen benyomást tesz Orbán a felvételen?

egyebkent ertheto hogy sokan ki akarnak maradni ebbol a konfliktusbol hogy jo van a nato csinaljon amit akar, minket hagyjanak beken jo nekunk a ruszki olaj..
na ez a hozzaallas nem tarthato.

az egesz szovetsegi rendszer foleg a lengyel barataink ezt komolyan veszik es tesznek a ruszkik ellen.
szavakban a lengyelek mar elhatarolodnak szinte magyarorszagtol.

jo az olcso orosz olaj, de az eu tagsag es a biztonsagunk is a tet most.

nato nelkul ki vedene meg minket, az oroszok ?
eu tagsag nelkul pedig szerbiaval lennenk egy szinten.

dragabb lesz az olaj a benzin, ebbol nem tudunk kimaradni.
orbanek is mar epitik a retorikat visszafele, csak meg sokaknak ido hogy a hivatalos ukaz elerjen mindenkihez,
hogy mi oceaniaval mindig is haboruban voltunk...
 
  • Szomorú
  • Vicces
Reactions: amper and Lando

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
A luganszki népi milícia a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy az ukrán katonák a hátrahagyott Rubizsne városban aláaknázták a Zarja vegyiüzemet, de a szakadárok elektronikai hadviselési egységeinek sikerült blokkolniuk a jelet, amely a robbanást kiváltotta volna. A tájékoztatás szerint a vállalat raktárjában mintegy 49 tonna robbanóanyag !!!!!– TNT és ammónium-nitrát – volt, amelynek detonációja “nemcsak hatalmas pusztítást, hanem globális, ember okozta katasztrófát is okozhatott volna”. A milícia szerint a tűzszerészek hatástalanították a robbanószerkezeteket és az üzem már nem jelent veszélyt.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szombat esti tájékoztatóján ismét azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy a szociális infrastruktúra létesítményeit fedezékként, a civileket pedig élő pajzsként használják fel. A tábornok szerint Mikolajivban a 7., 15. és 35. számú iskolában és környékén, Kramatorszkban pedig az 5., 6. és 9. számú iskolában alakítottak ki az ukrán fegyveres alakulatok lőállásokat, a pincékben pedig erőszakkal tartják fogva a közeli házak lakóit ,

Amikről a magyar médiàk is mélyen hallgatnak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 832
65 410
113
A tobbi normalis ember most elvezi a tavaszt, ezek is sakkozhatnanak kint a friss levegon szabadban... Semmi jelentosege mar annak hogy ott vannak a katakombakban. A harcokba belefolyni erdemben nem tudnak, fel nem szabaditjak oket. El is tavozhattak volna sokszor, nem ugy mint a szir katonak akiket az Isis mindig kivegzett vagy az orosz hadifoglyok akiket az ukranok vegeznek ki.
Bezartak magukat egy bortonbe, nehany smasszer meg orzi oket, es ha kijonnek egy oranal tovabb visszazavarjak oket a zarkaba.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 468
19 026
113
egyebkent ertheto hogy sokan ki akarnak maradni ebbol a konfliktusbol hogy jo van a nato csinaljon amit akar, minket hagyjanak beken jo nekunk a ruszki olaj..
na ez a hozzaallas nem tarthato.

az egesz szovetsegi rendszer foleg a lengyel barataink ezt komolyan veszik es tesznek a ruszkik ellen.
szavakban a lengyelek mar elhatarolodnak szinte magyarorszagtol.

jo az olcso orosz olaj, de az eu tagsag es a biztonsagunk is a tet most.

nato nelkul ki vedene meg minket, az oroszok ?
eu tagsag nelkul pedig szerbiaval lennenk egy szinten.

dragabb lesz az olaj a benzin, ebbol nem tudunk kimaradni.
orbanek is mar epitik a retorikat visszafele, csak meg sokaknak ido hogy a hivatalos ukaz elerjen mindenkihez,
hogy mi oceaniaval mindig is haboruban voltunk...
Akkor most fordítsuk meg: miért is kellene nekünk lemondani az olcsó orosz olajról/gázról? Ukrajna miatt? Mióta vagyunk egy szövetségi rendszerben velük?
Az EU közös határozatához a mi szavazatunk is kell. A lengyelek lehet, hogy lelkesednek, de 1. náluk történelmi gyökerű az oroszellenesség 2. viszonylag könnyen szövegelnek, nekik legalább szenük van. Nekünk az orosz olaj/gáz nélkül a s.ggünk befagyna, és nem igazán tudnánk a világpiacról pótolni a hiányát.
Tudom, szolidaritásból viseljük el a "kellemetlenségeket", de ez már kicsit több lesz, mint "kellemetlenség", és hogy őszinte legyek egy Ukrajnáért egy szalmaszálat nem tennék keresztbe.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Te róttad fel az orosz fickónak, hogy csak úgy össze-vissza beszél, te meg itt nekiállsz mindenféle forgatókönyveket kitalálni, nagyon eltávolodva már a ma valóságától és a realitásoktól is :)

Amit nem adna nekünk olajat az orosz, azt nem feltétlenül tudná eladni máshol. Akkor is max ugyan ilyen áron és tán még költségesebb módon is, mivel hajóztatnia kéne. De aligha lenne rá kapacitása.
A rezsicsöki masszívan veszteség az államnak, amit más forrásokból kell finanszíroznia. A MOL extraprofitja, ami csak a háború óta áll fenn igazán, az talán részben kompenzálja, ha az állam valahogy keresztfinanszírozni tudja vele. De az elvileg a MOL pénze és az elég lenne alternatív olajforrások bevonására. Egyébként eleve mára ki kellett volna alakulnia kisebb függőségnek az orosz olajtól és gáztól. De a gázfüggőség csökkentésére eddig csak ballib kormány idején volt példa. Pedig milyen jól jönne most az alacsonyabb függőség...
-Nabucco
-Déli Áramlat
-Kék Áramlat
-Török Áramlat
-Transzadriai Csővezeték

Legyél szíves bemutatni, hogy melyik projektben nem vettünk részt, illetve melyik projekt valósult meg. Tudod, ez a faszság amit előadtok a nem diverzifikááát az Óóóbán, ez igazán szánalmas így. Mintha visszatartanám a fizetésed, aztán szívatnálak vele, hogy nincsen pénzed pedig kéne, hogy legyen.

Ugye a nagy diverzifikáló nyugati csodademokráciák megbaszták mindet. Következtetés: Szemét Óbáááán!
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
amit a képen látok az egy matroz díszegyeruhában...fehér rézcsatos öv kidomborodó mintával, a másik barna(vagy fekete ) egy sokkal kisebb csattal ami ki van maratva az anyagból..kb annyi a hasolnóság hogy mindkettő stilizált vasmacskát ábrázol.. ez nem meggyözö kb bármelyik ország lehet ahol van tengerészgyalogság
FSzI9U7WUAAO_iu
FSzeWHWXwAQrrVw

így már OK?
 
  • Vicces
Reactions: Határőr Attila

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
A hős felszabadítók átveszik a hálás hohol nép ajándékát, mely alkatrészbázisként szolgálja majd az elnyomó fasiszta rezsim elleni harcot.
Szorgos népünk győzni fog!
Rosszija szila!!!