[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
V. gr. Molnár-Gazsó János
3 ó. ·
"A lengyelek nagyot csalódtak a német kormányban.
Ukrajnába szállított nehézfegyvereik nem kerültek pótlásra.
A lengyel elnök most jött rá, hogy saját védelmi képességeiket gyengítették.
Szószegéssel vádolta meg a német kormányt Andrzej Duda lengyel elnök a Davosban megrendezett világgazdasági fórumon.
Duda a WELT televízió kérdésére arról beszélt, amikor az orosz agressziót követően elkezdték nehézfegyverekkel, többek között harckocsikkal támogatni Ukrajnát,
azt kérték a német kormánytól, hogy cserébe szállítsanak nekik modern Leopard 2-es gyártmányú harckocsikat, amire ígéretet is kaptak.
A modern Leopard 2 - es harckocsik azóta sem érkeztek meg.
Megjegyzem a lengyelek T 72 -es harckocsikat adtak Ukrajnának.
A lengyelek orosz fóbiából eredő átgondolatlan intézkedései jó példája annak, hogy hogyan sodorhatják önmagukat veszélybe.
Azt gondolom, hogy a lengyel vezetés indulatos és nem higgadtan, józanul gondolkodó.
Úgy viselkednek mint a felhergelt bika az arénában ami csak a vörös posztóra figyel.
Az arénában vakon cselekvő bika szomorú sorsát ismerjük.
El kell mondjam a lengyelek hibájába más országok is beleestek!
Maga a német vezetés is elismerte, hogy nem tud több fegyvert adni Z úrnak. Mert az már súlyosan veszélyeztetné Németország védelmi képességeit.
Ha jól bele gondolok Zelenszkij lefegyverezte az EU -t.
Sok ország szállított komoly fegyvereket, amiket azután az orosz hadsereg még szállítás közben könnyedén megsemmisített."
Ja és csak a tények kedvéért a lengyel kormány Leo2A7-t akar a lengyel T-72-k helyett de azonnal, miközben a németeknek jelenleg 50 db Leo2A7-k van....
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 994
113

a01aa43711a53e49d0296b2db57871df.jpg

Ismét megcsillantotta a szakértelmét a nyugati függetlenobjektív sajtó.
A Reuters a háborús tudósításában egy paintballos csapatot akart eladni ukrán katonákként. Ezeknek nem tűnt fel, hogy miért a fegyver tetején van a "tár", és hogy azok a maszkok csak festéklövedéktől védenek.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
Rascheuska erődítmény közelében 29-es állásért folytatott harcok március végén/április elején reconnaissance platoon of the 1st motorized rifle battalion of the 4th separate motorized rifle brigade of the LNR.

Elején ukrán katona belefut az előre nyomuló LNR katonákba, majd elképesztő gránátdobálós párbaj


 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 054
6 511
113
Én úgy látom hogy a magyar kormány eszközként használta fel a kárpátaljai magyarokat az orosz érdekek képviseletéhez és ennek a legnagyobb vesztesei pont a kárpátaljai magyarok voltak.
Ez kb annyira hibás értelmezés, mint az, hogy azért léptünk vissza a hoki bajnokság megrendezésétöl, mert lehet, hogy az oroszok nem indulhatnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ez micsoda egy bulshit szöveg aki ezt írta annak fogalma sincs arról, hogy mennyi harckocsija van még így is a lengyel haderőnek, tehát az, hogy ezzel önmagukat sodorták veszélybe egyszerűen nem igaz,szándékos ferdítés, arról nem is beszélve, hogy az orosz hadsereg több mint egy hónapja Keleten szenved pár ukrán település bekerítésével, majd ez a haderő intéz támadást a NATO tag Lengyelország ellen...:D

:)
A 30-40éves szovjet eredetű fegyverzet főleg ami már raktárban volt átadása baromira adja magát geopol szempontból. A háború alatt és után az orosz support extra nehézkes lesz. 30-40éves eszközöket annélkül üzemeltetni pedig extra problémás. Raktáorn volt = ment volna pár év múlva a kohóba. Minnél messzebb van az orosz határ annál jobb. Minnél jobban leamortizálják az orosz hadsereget annál jobb.
Közbe NATO/US miatt nagy félnivaló nincs ráadásul ugye nemrég rendeltek 250db M1et. Ami azt látva, hogy oroszok már a T-62 wunderwaffekat veszik elő kicsit overkill...
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
353
2 109
93
Azt majd a polákok foglalják el úgy, mint anno 1610-ben... :p :D
Nem foglalták el csak a külvárosban gyújtogattak, De valóban komoly volt a helyzet. No azóta az Oroszok párszor tartottak motivációs tréninget, és ezért a Lengyelek gyűlölik őket. Annak idején a csaj jól ment férjhez így a Lengyelek megerősödtek és azt hitték övüké a világ. Most meg azért is haragszanak mert nem tudták elfoglalni Moszkvát. Ha szarul ment a soruk akkor sírtak ha meg jól akkor hódítottak ez egy ilyen nép. Most az Ukránokhoz mennek be Hasonló a mentalitás ennek nem tudom mi lesz a vége de sok jót nem jósolok.
Ha nem így lenne majd a Lengyel medik kijavít ő az iskolába tanulta a hamis történelmüket.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 210
33 637
113
Rascheuska erődítmény közelében 29-es állásért folytatott harcok március végén/április elején reconnaissance platoon of the 1st motorized rifle battalion of the 4th separate motorized rifle brigade of the LNR.

Elején ukrán katona belefut az előre nyomuló LNR katonákba, majd elképesztő gránátdobálós párbaj


nem hiába az árok harcászat gránátharcászat .

és ráadásúl milyen dúrván meglepték az ellent. azzok már gránátdobó távolságon bellül vóltak és mégis azthidték a front irányból érte őket témadás.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Hülye, hülyébb, leghülyébb, Heger:

"Kritizálta azokat az EU-tagokat, amelyek túlságosan támaszkodnak az orosz energiahordozókra, ..."

Mondja ezt úgy egy olyan ország miniszterelnökeként, ahol olaj/gáz/szén terén 90-100% -ban muszkafüggők és az égegyadtavilágon semmit nem tettek a diverzifikáció jegyében mondjuk az elmúlt 8 évben (sem). A jövőben sem igen terveznek mást ... :) OK, némi amcsi LNG, meg majd a balti vezetékben reménykednek, de hát kérdéses mennyi marad Nekik a skandináv (finn -ek is), baltiak, lengyel, német, cseh (esetleg mások is) igények kielégítését követően ...

igazad van ez semelyik orszagnak nem erdeke.

de lehet es lesz meg olyan helyzet hogy magyarorszagnak szovetsegesekre lesz szuksege.

az eu-n belul most mar a lengyelek sem annyira a barataink.

mondhatjuk azt, hogy nem erdekel masok mas tagorszagok hozzaallasa velemenye, de kerulhetunk olyan helyzetbe hogy fog szamitani az hogyan cselekedtunk most, hogyan alltunk ki.

remelhetjuk csak, hogy az oroszokkal kotott szovetsegunk er annyit matematiakailag,
hogy elveszitjuk a barati orszagok kozott a szovetsegeseinket.

szerbia nem er.

az elso vilaghaboru vegen magyarorszagnak nem volt baratja, akkor lattuk mivel jart ez, sok oka volt trianonnak es rohadtul igazsagtalan volt amit tettek velunk,de peldaul akkor sem volt szovetsegesunk aki erdemben ki tudott es akart volna allni mellettunk.

amit most teszunk sokaig nem fogjak elfelejteni nekunk, de ki tudja, lehet hogy megeri oroszorszaggal baratsagba lenni mert meg fog terulni.

de lehet csak annyi fog tortenni hogy az elitunk learatja a hasznot, az orszag meg rosszul jar es akkor majd sapitozhatunk hogy jaj, megint ki lett velunk cseszve, jaj minket mindig csak bantanak.

A lengyelek? Az összes létező szomszédjukkal sikerült tengelyt akasztaniuk (!!). Apróság - Kalinyigrádon keresztül a muszka is szomszédja, de ez zárójel ... :) Meg kb. mindenkibe belerúgtak aki szembejött velük (pl. norvégok, magyarok stb.). Tényleg valami ilyesmit kellene nekünk is csinálni?

Az orosznak nem vagyunk barátja. Ezt világosan is kommunikáljuk. Korábban is. Egyelőre senkinek nincs oka velünk elveszteni a barátságot illetve szövetséget - amennyiben mégis így döntene valaki, akkor annak garantáltan nem lesz köze hozzánk.

Egyébként meg a szomszédos országok nagy része (pl. kivéve Ukrajna) jelenleg radar alatt velünk repül és egyelőre remegnek, mint a kocsonyalevél, hogy nehogy elveszítsük a "vétós kedvünket" ...

Ez egy elég összetett helyzet. Persze Kárpátaljának semmi keresnivalója nem kéne, hogy legyen ukrán fennhatóság alatt, de ez most adott. A nyelvtörvény kérdése számomra még kicsit homályos, mert hallottam olyat is, hogy mivel az az oroszok miatt készült, ezért le lehetett volna beszélni az ukránokkal, hogy a magyarokra ne nagyon legyen érvényes. De erre Orbán valószínűleg nem is törekedett. A gyújtogatások meg részben orosz akciók lehettek. Persze ezek nem mentik a többi ukrán akciót.
Most meg az a helyzet, hogy ha az oroszok rögtön az elején behúzzák egész Ukrajnát és felajánlották volna nekünk Kárpátalját, még akkor se nagyon lett volna lehetséges a nemzetközi környezet miatt. Most meg kb már mindegy. Mostanra már mindenki utál minket, az is aki előtte nem. Ki ezért, ki azért. És nem is alaptalanul... Orbán jelentős részt az erős orosz kapcsolatok megőrzése alapján hoz döntéseket. Ukrajna NATO csatlakozását is részben ezért blokkolta anno, most meg nyilvánosan nem ítéli el Putyint és az embargót is fele részt amiatt blokkolja. Pedig amúgy pénz lenne rá. És ezt az irányt azért mások is látják.
És hab a tortán, hogy Orbán szétverte Magyarországon a nemzeti egységet, nem áll mögötte az ország nagyobb része. Sőt, jelentős része ellenséges is vele szemben, okkal.
Ebből az egészből már szinte biztosan nem jövünk ki jól.

A nyelvtörvény kifejezetten a magyarok ellen (is) készült. Ami abból a szempontból is érdekes, hogy EU/NATO tagba rúg bele. Egyébként ezzel nemzetközi szerződést is szeg ... A NATO tagságuk blokkolásának kettős oka van - az egyik az Alapszerződésünk érvényességének megőrzése, a másik azon NATO igény miszerint egyetlen nyugati sem akar alapértelmezés szerint ilyen kötelezettséget vállalni az ukrán felé. Persze ez egyéb dolgokat nem zár ki ...

Aki "utál" az mindenképpen utálna - bárki is legyen a kormányrúdnál. A patás a nulladik perctől kezdve folyamatosan ítéli el illetve fröcsög Putyinra. Te miről beszélsz, ember? :) Meg milyen "nincsen meg a nemzeti egység" dologról beszélsz? Most a választásokat hagyjuk, de ebben a témakörben pl. meglehetősen egységes a nemzet ...

Avagy mit kellett volna csinálnunk, hogy a Te kényes lelkivilágodnak megfeleljünk? Harcoló alakulatokat küldeni a muszka ellen tökegyedül? Avagy átjátszani a MOL -t nyugati kézbe - mert csak? Avagy egyedüliként lemondani a muszka olajról - úgy, hogy nincs semmi más? Elárulom mindezekkel együtt sem lennénk egy fikarcnyival előrébb mondjuk Zelenszkij vagy bárki más szemében ...

Az elmúlt 30 évben ki voltak tömve minden jóval. Támogattuk az EU és NATO (ez utóbbit a nyelvtörvényeikig meg amíg ránk nem koppintottak a NATO -tól, hogy mégse kéne) valamint az EU vízummentességes dolgaikat - tökegyedül és szembemenve az EU árral (amiért kaptunk hideget-meleget) ... Bakker miközben a komplett nyugat (+ csehek) tolták a fegyót Putyin -nak ...

Most is gigászi összegeket tolunk a felfegyverzésükbe. Töménytelen üzemanyag, kaja, gyógyszer stb. Ellátjuk a sebesült katonáikat meg a menekülteket. Mindezek mellett a részünkről a töménytelen mennyiségű és folyamatos fröcsögés az oroszra. És mit kapunk ezért cserébe az ukrántól? Hát egy apró "köszike" lehet, hogy jól esett volna vagy legalább, ha kussolnak. E helyett a folyamatos anyázás meg fenyegetőzés jön onnan. Lassan azt mondom - ott pukkadjanak meg ahol vannak ...


Gondolom ehhez a "sárdagasztáshoz" nem fűlik a foga. Tulajdonképpen érthető ...
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 082
9 051
113
Rascheuska erődítmény közelében 29-es állásért folytatott harcok március végén/április elején reconnaissance platoon of the 1st motorized rifle battalion of the 4th separate motorized rifle brigade of the LNR.

Elején ukrán katona belefut az előre nyomuló LNR katonákba, majd elképesztő gránátdobálós párbaj


Durva látni, hogy mennyit ért az élet...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
a
Én úgy látom hogy a magyar kormány eszközként használta fel a kárpátaljai magyarokat az orosz érdekek képviseletéhez és ennek a legnagyobb vesztesei pont a kárpátaljai magyarok voltak.

Amikor elgondokodik az ember, hogy ez így igaz e és egyaltalán nem vagyok biztos benne, hogy nem... na az már magában durva.

Mindenesetre ahogy leírtam korábban a magyar állampolgársággal maga a magyar állam számolta fel az amúgy nem túl nagy ~160.000fős magyar kissebbséget. A fiatalabb magyar kissebbség a ~4* magasabb fizetésekért mennyiségben települtek át MOra... és mégtöbben pl Németoba. Szó se róla nagy segítség volt az ott élő fiatalabb rétegnek de mivel vissza főleg mostmár tuti nem mennek vége a magyarságnak kárpátalján.

És hamár: Én senkitől nem hallottam olyat direkte kérdezve se, hogy nyelvtörvény vagy akármi miatt jöttek volna. Semmi bajuk nem volt ukrajnában az ukránokkal. De a pl Densoba pótlékkal 240k megvan és a Denso kb fizeti a szállást, míg Ukrajnában ennek a töredékét nem keresték meg.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 959
82 797
113
Ehhez némi magyarazatot tudnátok írni?

"1000 forintba is kerülhet egy kiló só Ukrajnában
Sóhiány van Ukrajnában – írta meg a pmg.ua-ra hivatkozva a karpatalja.ma.
EURÓPA LEGNAGYOBB SÓGYÁRTÓ CÉGE, A DONYECK MEGYEI ARTEMSZILJ TERMELÉSE A HEVES HARCOK MIATT UGYANIS LEÁLLT.Az ukránok elkezdték felvásárolni a sót, a kereskedők pedig jelentősen megemelték annak árát, a kárpátaljai magyar lap szerint míg az korábban 10 hrivnya körül mozgott kilónként, most 20-50, de akár 80-90 hrivnyát (azaz akár 1000 forintot) is elkérnek érte.
Az Artemszilj igazgatója szerint a gyár leállását külföldön is érezni fogják."
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Na már megint egy HITELES MAGYAR ÉRDEKVÉDŐ .Te is a KÁRPÁTALJAI MAGYAR ÉRDEKEKÉRT küzdesz?Nem ti szoktatok csodálkozni hogy ott magyarul is beszél valaki?
:D:D

ld elöző hszem. Már kb csak az öregek. Esetleg a kreolbőrüek. És kárpátalját pedig ld elöző hszem a magyar kormány magyartalanította.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113
igazad van ez semelyik orszagnak nem erdeke.

de lehet es lesz meg olyan helyzet hogy magyarorszagnak szovetsegesekre lesz szuksege.

az eu-n belul most mar a lengyelek sem annyira a barataink.

mondhatjuk azt, hogy nem erdekel masok mas tagorszagok hozzaallasa velemenye, de kerulhetunk olyan helyzetbe hogy fog szamitani az hogyan cselekedtunk most, hogyan alltunk ki.

remelhetjuk csak, hogy az oroszokkal kotott szovetsegunk er annyit matematiakailag,
hogy elveszitjuk a barati orszagok kozott a szovetsegeseinket.

szerbia nem er.

az elso vilaghaboru vegen magyarorszagnak nem volt baratja, akkor lattuk mivel jart ez, sok oka volt trianonnak es rohadtul igazsagtalan volt amit tettek velunk,de peldaul akkor sem volt szovetsegesunk aki erdemben ki tudott es akart volna allni mellettunk.

amit most teszunk sokaig nem fogjak elfelejteni nekunk, de ki tudja, lehet hogy megeri oroszorszaggal baratsagba lenni mert meg fog terulni.

de lehet csak annyi fog tortenni hogy az elitunk learatja a hasznot, az orszag meg rosszul jar es akkor majd sapitozhatunk hogy jaj, megint ki lett velunk cseszve, jaj minket mindig csak bantanak.
Jól értem, hogy az eu-n belül barátaink és szövetségeseink vannak, akik látván, hogy nem lőjük tökön magunkat Ukrajna kedvéért ( akik amúgy hosszú évek óta szívatnak minket és a kárpátaljai magyarságot), a jövőben nem fognak kiállni mellettünk és nem fognak szövetségesként viselkedni mint eddig? Rémisztő kilátások.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Jól értem, hogy az eu-n belül barátaink és szövetségeseink vannak, akik látván, hogy nem lőjük tökön magunkat Ukrajna kedvéért ( akik amúgy hosszú évek óta szívatnak minket és a kárpátaljai magyarságot), a jövőben nem fognak kiállni mellettünk és nem fognak szövetségesként viselkedni mint eddig? Rémisztő kilátások.

Az tényleg az lenne mert egy NATO nélküli MO elsődleges célpontja lenne az orosz nácitalanításnak.

Támogassuk minnél jobban Ukrajnát, hogy minnél messzebb legyen az orosz határ.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113
1. Mert Oroszország egy agresszor, ami megtámadott egy szomszédos szuverén államot, és amely most már egyértelműen restaurálni akarja birodalmát... Oo. egy autoriter, erősen centralizált, dinamikátlan, rugalmatlan ország, ami számunkra előnyt már nem jelent (ellentétben az EU-val...). Mo. (leszámítva 1945-89 közötti időszakot) soha nem tartozott az orosz érdekszférához. Ez az egész konfliktus viszonylag szorosan érint minket is. 2. Ha a NATO és az EU fasírtban van velük, akkor nekünk is igazodnunk kell ehhez. Tagjai vagyunk egy közösségnek, egy családnak, akkor ehhez kell tartani magunkat. Ha nem tetszik, ki kell lépni ezekből, kész...
Ha agresszorokról beszélünk, akkor az usa-t mindig említsük meg az első helyen.