[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Magyarázd meg nekem, miben lesz ez más, mint az ukránok eddigi MLRSei, amelyeket kilőttek már? Hogyan fog ez bármit is megváltoztatni, és hogy nem lesz ez is megsemmisítve (ha egyáltalán eljut a frontig)??
Röviden, hatótáv és pontosság.

(Ugyanúgy fog eljutni a frontra mint a többi nyugati tüzérségi eszköz,)

Ukrajna nagy hatótávolságú rakéták amerikai szállítását kéri: mit számíthatnak?

"Részlet"

124949485-1-missile-range-640-v3-2x-nc-2-png.jpg


Ezeket a harcászati rendszereket eredetileg arra tervezték, hogy a lehető legrövidebb idő alatt nagy erejű csapásokat mérjenek fontos célpontokra. Ezen MLRS-ek egyik célja az ütegek elleni hadviselés, amelyben fontos a pontosság, a mobilitás és a hatótávolság.

Ugyanakkor az MLRS specifikációja figyelembe vette a szovjet Grad MLRS-ek és a csöves tüzérség jellemzőit, amelyek ellen különösen az amerikai indítórakétát szánták.

Ennek megfelelően a hatótávolságuk eredetileg nagyobbnak számított, mint a szovjet tüzérségé.

Az MLRS-ek a HIMARS-hoz hasonlóan háromféle lőszert használhatnak. Az első az M26 rakéta, amelynek maximális hatótávolsága 32 kilométer, vagy annak továbbfejlesztett, modern M26A1 változata, amelynek hatótávolsága akár 45 kilométer is lehet. A kilövő konténer 12 ilyen rakétát tartalmaz.

A második lőszer a GMLRS irányított rakéta, amelynek hatótávolsága akár 70 km is lehet. Végül, a 12 rakétát tartalmazó hagyományos konténer helyett a két egység bármelyike egyetlen ATACMS taktikai rakétát hordozhat, amelynek hatótávolsága 300 km.

Ez a jármű gyorsan ki tud mozdulni a fedezékből, rakétákat indít, majd visszajön újratölteni, így az ellenfélnek nagyon kevés ideje marad az észlelésre és a megtorlásra.

Az újratöltés meglehetősen gyors - maga a jármű egy speciális visszahúzható keret segítségével cseréli a szállító- és indítókonténereket, amelyeket egyszerűen behelyeznek az egységek belsejébe.

Mi van Ukrajnában?

Arról nincs pontos információ, hogy hány szovjet és ukrán gyártmányú MLRS maradt a fegyveres erőknél. Azt sem tudni, hogy hány rakéta maradt számukra. A harci műveletek során a lőszerfogyasztás nagyon magas, a gyártás pedig nehézkes.

A Katonai mérleg kézikönyv szerint Ukrajnában 2021-ben mintegy 200 Grad állt szolgálatban. A Cseh Köztársaság és Lengyelország további több tucatnyi gépet szállított Ukrajnának. Ezenkívül az Ukrán Fegyveres Erők számos ukrán Verba rendszerrel rendelkeznek, amelyek a szovjet GRAD helyi változatai.

A fő MLRS-ek mindkét oldalon a fronton BM-21 "Grad" típusúak

A "Grad" egy meglehetősen régi rendszer, amelynek fő lövedéke akár 20 kilométeres távolságra is képes repülni. Igaz, hogy több nagy hatótávolságú, akár 40 kilométeres hatótávolságú modern rakétával is rendelkezik, de ezek száma és rendelkezésre állása az AFU-ban nem ismert.

Jelenleg ez a legelterjedtebb MLRS rendszer a fronton - mindkét oldalon széles körben használják.

Ukrajna is rendelkezik nehezebb és nagyobb hatótávolságú hordozórakétákkal, de az orosz hadsereghez hasonlóan az AFU is sokkal ritkábban használja őket.

Ezek között 70 "Uragan" van, amelyek hatótávolsága eléri a 35 kilométert. Vannak nehezebbek is - a szovjet gyártmányú "Smerch" és annak ukrán változata, az "Olha", de csak körülbelül 160 darab van belőlük. Hatótávolságuk elérheti a 120 kilométert, és mozgékony rendszerek is, amelyek viszonylag rövid idő alatt 12 rakétát képesek kilőni.

Végül az AFU Tochka U operatív-taktikai rakétákat is használ, amelyek hatótávolsága eléri a 120 kilométert.

Orosz rakéták

Oroszország a hordozórakéták számát tekintve felülmúlja Ukrajnát, de ezek is többnyire a Grad rendszer változatai. A Military Balance szerint az orosz hadsereg 2021-ben több mint 900 ilyen, különböző generációs járművel rendelkezett, köztük régebbi BM-21-esekkel és korszerűsített Tornadókkal.

A nagyobb hatótávolságú Uraganok több mint 200 egységgel rendelkeztek az oroszországi harcok kezdete előtt, míg a Smerchekkel körülbelül 120-zal.

Ukrajnához hasonlóan Oroszország is használta harcban a Tochka U rakétákat, valamint a nagyobb hatótávolságú, taktikai célú Iskandereket.

Végül, rendelkezik Solntepek nehéz rendszerekkel is. Maximális hatótávolságuk mindössze 4,5 kilométer, bár a fejlesztő biztosította, hogy az új rakétákkal akár 10 kilométerre is képesek eltalálni.

Tüzérségi hadviselés

A donbásszi offenzívában Oroszország nagymértékben használja a tüzérséget, kihasználva azt a tényt, hogy elsöprő számbeli fölényben van. Ennél is fontosabb, hogy Oroszországnak van lőszerkészlete.

Az orosz tüzérségnek azonban hiányoznak a kommunikációs rendszerek, a felderítési adatok, a célzás és a drónok általi korrekció.

Mint sok szakértő rámutat, az orosz csapatok inkább "a terekben" tüzelnek, sok rakétát lőnek ki egy olyan területre, amelyet a gyalogság később megrohamoz.

BM
Nehéz megmondani, hogy hány egység maradt mindkét hadseregnél, mivel nincsenek pontos információk a veszteségekről.

Ukrajna, amikor az amerikai MLRS-re pályázik, nem csak abban reménykedik, hogy nagy hatótávolságú kilövőállványokat kap, növelve ezzel a hadseregben lévő teljes számukat, hanem abban is, hogy olyan fegyvereket kap, amelyek pontosabban tudnak cselekedni.

Az ukrán fegyveres erők által követett taktika a jól azonosított célpontok elleni precíziós csapások. Az ukrán hadsereg a megfigyelők és szakértők megjegyzései alapján egyre nagyobb mértékben használja a felderítést és a tüzérségi korrekciókat drónok segítségével.

Erre a célra akarják az amerikai rakétarendszereket, amelyeket eredetileg konkrét célpontok megsemmisítésére terveztek, nem pedig "tűzfalat" létrehozására.


Ráadásul az amerikai rakétavetők beszerzésével arra is számíthatnak, hogy lőszert is kapnak hozzájuk. Az USA-nak és szövetségeseinek sokkal könnyebb Kijevnek rakétákat szállítani a rendszereikhez, mint valahol rakétákat keresni az Uragan és a Smerchek számára.

Nem tudni pontosan, hogy az USA hány MLRS-t tud szállítani Ukrajnának, de ahhoz, hogy legalább megközelítőleg megegyezzen Oroszországgal, a számuknak több tucatnak kell lennie."

 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 405
16 631
113
Pár évig tartani fog az átmenet...
Mondd! Ismered te a Németeket? Így teljesítmény-mentalitás szinten értem.
Németeink nem csak az első ballisztikus rakétát rakták össze eddig...
Szerinted egy gyorsított energiagazdálkodási átalakítást össze tudnak hozni?
Greta Thunberg köszönőbeszédet fog mondani Pujtyin halálának huszadik évfordulóján (remélem nem kell már soká várni). Meglássad te a végén még!
Annyi az egész, hogy Merkel volt kancellár asszony túlreagálta, amikor Fukushima után befejeztette a német Atomenergiaprogrammot. Futtatni kell még azokat. Le kell másolni a Finnek atomhulladéktárolási technikáját és elszórni az EUban ilyeneket.

Off lett?

Amit nem értek, hogy miért nem futtatták még fel a az Észak Európai kitermelést.
Azt a pár évet át kell vészelni. Bizony ismerem a németeket. Nem a mentalitás a lényeg,hanem a honnan legyen a pótlás. Az export orientált német gazdaságot a szemünk előtt teszi tönkre az a pár év. Mire bármilyen átállósdi beindul,a német áruk jelenlegi bekerülési ára olyan szintű lesz,hogy legfeljebb egymás között fogják cserélgetni. Van egy olyan érzésem,hogy jobban várják az ukrán reccsenést,mint az oroszok. Néhány vezető politikuson kívül,már minden valamire való ipari potentát kijelentette,hogy egyre gyorsabb a gurulás a lejtőn,és amíg nem náluk van a kézifék,nincs menekvés
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Itt van az orosz olaj ára a tavalyi év elejétől:

75b5e603b0cc2450eb254892e1c3fd59.jpg


forrás: https://www.neste.com/investors/market-data/crude-oil-prices

A tavalyi év elejétől az ár felment valami 50 dollárról egészen 100 dollárig bő egy év alatt, majd a konfliktus és szankciók miatt lement 60-70-re. Az igaz, hogy az orosz olajbevétel 50%-kal nőtt idén. De ennek az az oka, hogy az idei év nagy részében a háború előtti magas olajár volt. Utána viszont visszaesik az olajár. Vagyis a konfliktus miatt, a konfliktus miatt áresés miatt brutális mennyiség olajpénzektől esett el Oroszország.

Tehát igaz, hogy Oroszország olajbevétele nőtt idén 50%-kal és az is igaz, hogy a konfliktus miatt visszaesett a bevétele. A két dolog azért lehet egyszerre, mert az idei év nagy része a konfliktus előtti idő. Ahogy telik az idő egyre kevésbé lesz igaz, hogy nőtt az idei bevétel, idővel meg alacsonyabb bevétel lesz az idei, ha nem változik valami radikálisan.

A cikk hazudik, amikor a kettőt összemossa és úgy állítja be, hogy a szankciók miatt nőtt volna a bevétel. Ami nem is túl meglepő, mert a Világgazdaság az NER lap...
Az biztos, hogy jelenleg az Ural árán jókora diszkont van a Brenthez képest, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy azért az elmúlt 5 évben nem nagyon járt az Ural hordónkénti ára 80 dollár felett, jellemzően alacsonyabb ára volt, mint most. Tehát a Brenthez képest esett az ára (bár pontosabb azt mondani, hogy a Brent ára lőtt ki, az Ural meg nem), az oroszoknak viszont ez még mindig kényelmesen nyereséges. Ha ennyi marad, az nekik valószínűleg bőven megfelel.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 191
113
Ebben én nem vagyok biztos mert akkor túl nagy lenne a csábítás számukra, hogy mélyen Oroszország hátországában támadják a célpontokat, és szerintem ilyen kockázatokat az USA nem fog felvállalni.
Ezzel maximum a határos megyékben lévő infrastruktúrát tudnák támadni!Mélységi csapásmérésre például BGM 109 tomahawk alkalmas de annak nem tudom van-e rendszerben földi indítású változata!
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
"Az orosz fegyveres erők nehéztüzérsége akcióban. A "Malka" önjáró ágyúk 50 km-es távolságban pusztítják el Ukrajna fegyveres erőinek állásait. Egy ilyen gránát több mint 100 kilogrammot nyom, és még a megerősített beton erődítményeken is áthatol."
Én ezt a müszert Pion néven ismertem,és nem nevetni,mert igy hogy Malka nem tudtam miröl van szó:)))
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Röviden, hatótáv és pontosság.

(Ugyanúgy fog eljutni a frontra mint a többi nyugati tüzérségi eszköz,)

Ukrajna nagy hatótávolságú rakéták amerikai szállítását kéri: mit számíthatnak?

"Részlet"

124949485-1-missile-range-640-v3-2x-nc-2-png.jpg


Ezeket a harcászati rendszereket eredetileg arra tervezték, hogy a lehető legrövidebb idő alatt nagy erejű csapásokat mérjenek fontos célpontokra. Ezen MLRS-ek egyik célja az ütegek elleni hadviselés, amelyben fontos a pontosság, a mobilitás és a hatótávolság.

Ugyanakkor az MLRS specifikációja figyelembe vette a szovjet Grad MLRS-ek és a csöves tüzérség jellemzőit, amelyek ellen különösen az amerikai indítórakétát szánták.

Ennek megfelelően a hatótávolságuk eredetileg nagyobbnak számított, mint a szovjet tüzérségé.

Az MLRS-ek a HIMARS-hoz hasonlóan háromféle lőszert használhatnak. Az első az M26 rakéta, amelynek maximális hatótávolsága 32 kilométer, vagy annak továbbfejlesztett, modern M26A1 változata, amelynek hatótávolsága akár 45 kilométer is lehet. A kilövő konténer 12 ilyen rakétát tartalmaz.

A második lőszer a GMLRS irányított rakéta, amelynek hatótávolsága akár 70 km is lehet. Végül, a 12 rakétát tartalmazó hagyományos konténer helyett a két egység bármelyike egyetlen ATACMS taktikai rakétát hordozhat, amelynek hatótávolsága 300 km.

Ez a jármű gyorsan ki tud mozdulni a fedezékből, rakétákat indít, majd visszajön újratölteni, így az ellenfélnek nagyon kevés ideje marad az észlelésre és a megtorlásra.

Az újratöltés meglehetősen gyors - maga a jármű egy speciális visszahúzható keret segítségével cseréli a szállító- és indítókonténereket, amelyeket egyszerűen behelyeznek az egységek belsejébe.

Mi van Ukrajnában?

Arról nincs pontos információ, hogy hány szovjet és ukrán gyártmányú MLRS maradt a fegyveres erőknél. Azt sem tudni, hogy hány rakéta maradt számukra. A harci műveletek során a lőszerfogyasztás nagyon magas, a gyártás pedig nehézkes.

A Katonai mérleg kézikönyv szerint Ukrajnában 2021-ben mintegy 200 Grad állt szolgálatban. A Cseh Köztársaság és Lengyelország további több tucatnyi gépet szállított Ukrajnának. Ezenkívül az Ukrán Fegyveres Erők számos ukrán Verba rendszerrel rendelkeznek, amelyek a szovjet GRAD helyi változatai.

A fő MLRS-ek mindkét oldalon a fronton BM-21 "Grad" típusúak

A "Grad" egy meglehetősen régi rendszer, amelynek fő lövedéke akár 20 kilométeres távolságra is képes repülni. Igaz, hogy több nagy hatótávolságú, akár 40 kilométeres hatótávolságú modern rakétával is rendelkezik, de ezek száma és rendelkezésre állása az AFU-ban nem ismert.

Jelenleg ez a legelterjedtebb MLRS rendszer a fronton - mindkét oldalon széles körben használják.

Ukrajna is rendelkezik nehezebb és nagyobb hatótávolságú hordozórakétákkal, de az orosz hadsereghez hasonlóan az AFU is sokkal ritkábban használja őket.

Ezek között 70 "Uragan" van, amelyek hatótávolsága eléri a 35 kilométert. Vannak nehezebbek is - a szovjet gyártmányú "Smerch" és annak ukrán változata, az "Olha", de csak körülbelül 160 darab van belőlük. Hatótávolságuk elérheti a 120 kilométert, és mozgékony rendszerek is, amelyek viszonylag rövid idő alatt 12 rakétát képesek kilőni.

Végül az AFU Tochka U operatív-taktikai rakétákat is használ, amelyek hatótávolsága eléri a 120 kilométert.

Orosz rakéták

Oroszország a hordozórakéták számát tekintve felülmúlja Ukrajnát, de ezek is többnyire a Grad rendszer változatai. A Military Balance szerint az orosz hadsereg 2021-ben több mint 900 ilyen, különböző generációs járművel rendelkezett, köztük régebbi BM-21-esekkel és korszerűsített Tornadókkal.

A nagyobb hatótávolságú Uraganok több mint 200 egységgel rendelkeztek az oroszországi harcok kezdete előtt, míg a Smerchekkel körülbelül 120-zal.

Ukrajnához hasonlóan Oroszország is használta harcban a Tochka U rakétákat, valamint a nagyobb hatótávolságú, taktikai célú Iskandereket.

Végül, rendelkezik Solntepek nehéz rendszerekkel is. Maximális hatótávolságuk mindössze 4,5 kilométer, bár a fejlesztő biztosította, hogy az új rakétákkal akár 10 kilométerre is képesek eltalálni.

Tüzérségi hadviselés

A donbásszi offenzívában Oroszország nagymértékben használja a tüzérséget, kihasználva azt a tényt, hogy elsöprő számbeli fölényben van. Ennél is fontosabb, hogy Oroszországnak van lőszerkészlete.

Az orosz tüzérségnek azonban hiányoznak a kommunikációs rendszerek, a felderítési adatok, a célzás és a drónok általi korrekció.

Mint sok szakértő rámutat, az orosz csapatok inkább "a terekben" tüzelnek, sok rakétát lőnek ki egy olyan területre, amelyet a gyalogság később megrohamoz.

BM
Nehéz megmondani, hogy hány egység maradt mindkét hadseregnél, mivel nincsenek pontos információk a veszteségekről.

Ukrajna, amikor az amerikai MLRS-re pályázik, nem csak abban reménykedik, hogy nagy hatótávolságú kilövőállványokat kap, növelve ezzel a hadseregben lévő teljes számukat, hanem abban is, hogy olyan fegyvereket kap, amelyek pontosabban tudnak cselekedni.

Az ukrán fegyveres erők által követett taktika a jól azonosított célpontok elleni precíziós csapások. Az ukrán hadsereg a megfigyelők és szakértők megjegyzései alapján egyre nagyobb mértékben használja a felderítést és a tüzérségi korrekciókat drónok segítségével.

Erre a célra akarják az amerikai rakétarendszereket, amelyeket eredetileg konkrét célpontok megsemmisítésére terveztek, nem pedig "tűzfalat" létrehozására.


Ráadásul az amerikai rakétavetők beszerzésével arra is számíthatnak, hogy lőszert is kapnak hozzájuk. Az USA-nak és szövetségeseinek sokkal könnyebb Kijevnek rakétákat szállítani a rendszereikhez, mint valahol rakétákat keresni az Uragan és a Smerchek számára.

Nem tudni pontosan, hogy az USA hány MLRS-t tud szállítani Ukrajnának, de ahhoz, hogy legalább megközelítőleg megegyezzen Oroszországgal, a számuknak több tucatnak kell lennie."

Rohadtul nem sikerült megint válaszolni a kérdésre, csak bemásolsz egy BBC cikket. Szerintem a mainstream sajtót elolvassa aki akarja, mi értelme van terhelni a topicot ilyenekkel? Az lenne a lényeg, hogy ha valami különleges infot találsz azt hozod. Vagy ha a mondandódat akarod alátámasztani, akkor ahhoz idézel valamit egy cikkből. Fősodratú médiát hozni akkor van értelme ha valami köze van a beszélgetéshez, vagy kommentálod a benne foglaltakat, de akkor is elég lenne belinkelni, de te általában be is másolod, hogy elvigyen egy fél oldalt a topicból. Mit szólnál ha valaki elkezdené bemásolgatni az RT news cikkeket? Bár annak még értelme is lenne mert csak VPNnel olvasható itthon.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 191
113
Ja, és ha nem lenne az oroszoknak működő légvédelmük.
Annyira nem könnyű célpont egy 3 Mach sebességgel repülő kis radar keresztmetszetű célpont!S400,S300 elvileg le tudja lőni feltéve ha annak hatósugarában repül!S400 ból viszont kevés van S300F meg a moszkva cirkáló se tudta megvédeni az ukrán Neptun robotrepülőgépektől!Régi szovjet tochka ballisztikus rakétákból se tudták mindet lelőni amit indítottak!
 
W

Wilson

Guest
Ezzel maximum a határos megyékben lévő infrastruktúrát tudnák támadni!Mélységi csapásmérésre például BGM 109 tomahawk alkalmas de annak nem tudom van-e rendszerben földi indítású változata!
Ha kapnak ATACMS, változatú rakétákat hozzá, akkor 300 km hatótávolsággal már nagyon érzékeny infrastruktúrákat is támadhatnak Oroszországban, és szerintem pont ezért nem fognak ATACMS-t adni Ukrajnának, mindenesetre nagyon meglepődnék ha az ukránok kapnának belőle.
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Az oroszok szerintem simán kiegyeznének azzal, ha a volt VSZ tagországok területére csak védelmi fegyverzetet telepítene a NATO és így ütközőzóna lennénk. A rakétavédelem és a nukik meg mondjuk a németeknél kezdődnének.
Akkor Kalinyingrád környékén nem telepített volna Iszkandereket.
Nem, nem így gondolja.
Másképp gondolja. De amit mondasz, lehetett volna cél. De valamiért mindkét hülye, Trump és Putyler is másképp gondolták. Mintha nem lettek volna érdekeltek a békében.
És az USA felelőssége nem vitatható a korábbi egyezmények felszámolásában, egyszermind
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 191
113
Csak egy héten keresztül az excaliburtól M777 kombótol vártad a megváltást,csak nem látjuk.Most az MLRS lett a vágyaid álma,hogy ez a "ruszkikat" biztosan megfekteti.Egy hét múlva miben ábrándozol majd?
Megfektetni nem fogja nagyban túloz a média!Viszont okozhat nekik kellemetlen meglepetést!Jóval pontosabb mint a régi orosz sorozatvetők!Ha megkapják hozzá az atacms rakétákat 300 km távolságra tudnak precíziós csapást mérni!
 
W

Wilson

Guest
Rohadtul nem sikerült megint válaszolni a kérdésre, csak bemásolsz egy BBC cikket. Szerintem a mainstream sajtót elolvassa aki akarja, mi értelme van terhelni a topicot ilyenekkel? Az lenne a lényeg, hogy ha valami különleges infot találsz azt hozod. Vagy ha a mondandódat akarod alátámasztani, akkor ahhoz idézel valamit egy cikkből. Fősodratú médiát hozni akkor van értelme ha valami köze van a beszélgetéshez, vagy kommentálod a benne foglaltakat, de akkor is elég lenne belinkelni, de te általában be is másolod, hogy elvigyen egy fél oldalt a topicból. Mit szólnál ha valaki elkezdené bemásolgatni az RT news cikkeket? Bár annak még értelme is lenne mert csak VPNnel olvasható itthon.
Miért ignorálod a tényeket megint külön kiemeltem a cikkben @cirqle kérdésére a választ, ezeknek semmi közze a fősodratú médiához ezek száraz műszaki tényezők és tények.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 191
113
Ha kapnak ATACMS, változatú rakétákat hozzá, akkor 300 km hatótávolsággal már nagyon érzékeny infrastruktúrákat is támadhatnak Oroszországban, és szerintem pont ezért nem fognak ATACMS-t adni Ukrajnának, mindenesetre nagyon meglepődnék ha az ukránok kapnának belőle.
Pedig simán adhatnak!De ha ettől rettegnek mi lenne ha kapnának az Usaf állományból F16C-ket vagy Us navy álltal nemrég leállítot F18C-ket!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 730
30 253
113
"Újabb videót osztottak meg az interneten az Ukrajnában harcoló külföldi zsoldosokról. A videó az ukrán és külföldi harcosok erőfeszítéseit mutatja be, hogy ellenálljanak az orosz erőknek és a tüzérségnek. A videón a visszavonuló csoportokban uralkodó káosz, valamint a személyzet veszteségei és sérülései láthatók. Bevetésük pontos helyét nem árulták el, néhányukat azonban azonosították."
18+