[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Az Armata platformmal valami hasonló a céljuk, lesz egy, és arra építenek indent.
Figyu én nem tudom mi céljuk a t14-el de az egész egy kabaré a boomerang kurganec vonallal együtt .A csak szólok hogy a fekete sas is 7 görgős volt mint az armata.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 844
113
Ez komoly, vagy még mindig vannak illúzióim?
Ursula nem viccel! :) ;)

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Európa nem vezethet be azonnali embargót az orosz olajra, mivel ez lehetővé tenné Moszkva számára, hogy máshol értékesítse azt, és esetleg több pénzt szerezzen az ukrajnai katonai offenzívájának finanszírozására.

“Ha teljesen, azonnal, mától kezdve teljesen elzárnánk az [orosz] olajat, akkor Putyin talán képes lenne arra, hogy az EU-nak el nem adott olaját a világpiacra vigye, ahol az árak emelkedni fognak, és drágábban adhatja el – és ez megtöltötte volna a háborús kasszáját”
– mondta az uniós vezető az MSNBC-nek adott interjúban a hét elején.

Az EU az Egyesült Államokkal és számos más nyugati országgal együtt az elmúlt három hónapban példátlan mértékű szankciókat vezetett be Oroszország ellen, válaszul az ukrajnai katonai műveletre, amelyet a Nyugat indokolatlan agressziónak tekint.

Az EU eddig öt szankciócsomagot vezetett be, és egy hatodikon dolgozik, amely az orosz üzemanyagokra, nevezetesen az olajra vonatkozó tilalom részleteit tartalmazza majd. Von der Leyen szerint “a szankciók keményen sújtják az orosz gazdaságot”, de egy teljes embargó súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak.

“Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt aközött, hogy ne sérüljön túlságosan a gazdaságunk, mert ez a legerősebb eszközünk az orosz agresszióval, Putyin agressziójával szemben… Tehát stratégiai módon kell megközelítenünk ezt a témát, és ezért is olyan fontos, hogy összehívjuk a világ többi részét, hogy valóban biztosítsuk, hogy kimerítsük a hadi kasszát”
– mondta.

Von der Leyen mindazonáltal kitartott amellett, hogy az orosz olajtól és gáztól való függőség leküzdése hosszú távon az EU egyik fő célja, különösen Európa zöld átállási céljait figyelembe véve. E hónap elején Brüsszel egy új intézkedéscsomagot vezetett be, amely ezt a két célt egyesíti, és amelyet REPowerEU-nak neveztek el.

A csomag az orosz földgázról más szállítókra történő diverzifikációt irányoz elő, például cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását az Egyesült Államokból, miközben előmozdítja az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokba, például a szél-, nap- és vízenergiába, valamint a hidrogénbe történő beruházásokat.

“Idővel amit teszünk, az az, hogy megszabadulunk az általános függőségtől az orosz fosszilis energiahordozóktól, mindháromtól, és soha többé nem térünk vissza hozzájuk… Ha valamit elért Putyin, akkor az az, hogy elvesztette a legjobb ügyfelét, és Európa soha nem fog visszatérni, és minket – és ez jó – a megújuló energia irányába lökte” – jelentette ki von der Leyen.

 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
W

Wilson

Guest
Időnkét felmerül a taktikai atomfegyver bevetése.
Mit tudunk arról, hogy ilyen esetben hogy alakul az indítás joga, a parancsnoki láncban hova, kihez kerül a "piros gomb"?
Lekerül egy harctéri parancsnokhoz?

Tegyük fel, hogy az elnök úgy döntött, hogy az NSNW-t használja. Mi a következő lépés?​

Ez a kérdés érzékenysége miatt nagyrészt terra incognita marad a kizárólag nyílt forrásokon dolgozó civil kutatók számára. De itt is két szempont áll rendelkezésre az alapelemzéshez: a logisztikai és a parancsnoki szempont

Az összes orosz nukleáris fegyvert a termelési és logisztikai rendszer tartalmazza. A nukleáris robbanófejek elhagyják az uráli Rosatom gyárakat, és a Honvédelmi Minisztérium 12. főigazgatóságának (12. Honvédelmi Főigazgatóság) birtokába kerülnek. Ezek a robbanófejek a típustól és a tervezett feladatoktól függően a központi tárolóbázisok (TSBH) között vannak elosztva. Jelenleg tizenkét ilyen arzenál van.

Ezeken a CBH-kon fenntartják az egységek készenlétét, részt vesznek a rutin karbantartásban és a javítási és műszaki bázisok (RTB) közötti elosztásban. Ezenkívül időszakonként (10-15 évente) nukleáris robbanófejeket kell visszaküldeni a gyárakba, hogy kicseréljenek és frissítsenek számos kulcsfontosságú alkatrészt, amelyeknek lejárt a lejárati ideje. Tehát van a nukleáris fegyvereknek egyfajta körforgása.

Ugyanakkor a békeidőben harci szolgálatot teljesítő Stratégiai Nukleáris Erők (különösen a rakétaerők és a stratégiai tengeralattjárók) közvetlenül érintkeznek a nukleáris robbanófejekkel és irányítják azokat, az RTB-k pedig közvetlenül a területükön helyezkednek el.

De a nem stratégiai nukleáris fegyverek békeidőben éppen ellenkezőleg, kizárólag a Honvédelmi Minisztérium 12 Főigazgatóságának tisztjei kezében vannak, javítási és műszaki bázisaik pedig a hordozók bázisán kívül találhatók. Vagyis még oda kell szállítani, ahonnan a kilövést végre kell hajtani. Ráadásul a posztszovjet időkben az NSNW-hordozókat irányító tisztek maguk sem léptek kapcsolatba ezekkel a fegyverekkel békeidőben. Használatára csak speciális képzési központban képezik ki őket.

Következésképpen, ha az orosz elnök elrendeli az NSNW használatát, nagyszámú embert kell bevonni a részvételi parancs végrehajtásába. Ez nem csak a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök, hanem a HM 12. Főigazgatóság főnöke, egy meghatározott tárolóbázis parancsnoka és tisztjei, valamint egy meghatározott bázis parancsnoka és tisztjei. javítóbázis, akinek az NSNW egységet a szállítóhoz kell szállítania, és ezt az egységet harckészültségbe kell helyeznie.

Ezzel párhuzamosan bevonásra kerül annak a csapattípusnak a parancsnoka (Légierő, Haditengerészet stb.), valamint annak a katonai körzetnek a parancsnoka, ahonnan az NSNW elindul. És végül egy adott egység parancsnoka és tisztjei, akiknek végül teljesíteniük kell a parancsot.És ennek a láncnak minden szakaszában fennáll a kudarc lehetősége, az egyes tisztek részéről a parancsok megtagadása a parancsok végrehajtásában, és még rejtett szabotázs is.

Mindeközben az orosz politikai vezetés bizalmatlansága a hadseregben, amit az elnök, a védelmi miniszter és a vezérkari főnök közötti komikus távolság bizonyít a találkozók során, további elrettentő erőt jelent az NSNW használatában. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen parancs esetén annak végrehajtását valószínűleg minden szakaszban a Kremlhez közel álló tisztek egy csoportjának kell majd ellenőriznie más rendvédelmi szervektől. Például a Nemzeti Gárda és a Különleges Műveleti Erők (Putyin számára más stratégiailag fontos szolgálatok) élén az FSO és az FSZB emberei állnak.

De az ilyen „feladatosok” jelenléte valószínűleg nem járul hozzá a nukleáris támogató tisztek buzgalmához. És bár nem hagyhatjuk figyelmen kívül az NSNW használatának valószínűségét - a mai körülmények között ez sajnos jelentősen eltér a nullától -, a végrehajtás valószínűsége közel sem 100 százalék.

Mi történik, ha Oroszország továbbra is használja az NSNW-t?​

Egy ilyen lépés anyagi és politikai következményeit aligha lehet magabiztosan megjósolni. Ha a „nukleáris deeszkaláció” koncepciójából indulunk ki, akkor az nem jelent komoly anyagi kárt, hanem az ellenség demoralizálását célozza. Arra azonban nincs garancia, hogy a koncepciót kidolgozók helyesen értették az egyének és az emberi közösségek pszichológiáját, tekintettel az orosz katonaság és más mérnöki háttérrel rendelkező szakemberek hagyományosan gyenge humanitárius képzettségére. Legalábbis a jelenlegi ukrajnai kampány példája az ukrán társadalom hangulatának abszolút félreértését mutatja.

Nem zárható ki, hogy az NSNW használata éppen ellenkezőleg, még nagyobb dühöt vált ki, és készen áll arra, hogy végső és visszafordíthatatlan vereséget okozzon Oroszországnak a hadszíntéren, és az sem, hogy az ilyen felhasználás magát az orosz hadsereget, az orosz vezetést és a társadalomat is demoralizálja.

Ha politikai következményekről beszélünk, akkor érdemes visszatérni a szöveg elejére - a legtöbb atomhatalom esetében nincs különbség a különböző típusú nukleáris fegyverek között. Az NSNW Oroszország általi alkalmazása pedig azt jelenti számukra, hogy Moszkva egyáltalán kész bármilyen atomfegyvert bevetni. Vagyis a „nukleáris deeszkaláció” a gyakorlatban a világ egzisztenciális kihívásává válik, amelyet megfelelő válasz követ.

Mindent egybevetve a Kreml azon elképzelését, miszerint a nukleáris zsarolás sikeres lehet, valamint általában a konfliktus „nukleáris deeszkalációjának” koncepcióját veszélyes téveszmének kell elismerni, amely sokkal nagyobb fenyegetést jelent magára Oroszországra mint Ukrajnára vagy bármely más országra.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Az ukránok nem hallgatnak moszkovita kibicekre.

Orosz ZALA drónt lőtt le kegyetlenül az ukrán honvédség

Orosz Msta-S hátrahagyva az ukránoknak

Ukránok drónnal szedtek ki egy BTR-82-t

Magyar nyelvben szerintem egy drónt nem lehet kegyetlenül lelőni. A felettes poltisztnek szólhatnál, hogy jobban figyeljetek a nyelvre. Profibb fordítókkal dolgozzatok.
Te csak megosztod vagy fordításokban is részt veszel?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Max a T-72B3 szintig mert már a T-90M is necces nemhogy az Armata...
A hőkamerák azok amikből igazán rászorulnak másra, de szerintem be tudják szerezni ha nem is olyan minőségben mint szeretnék. Itt megjegyezném azt is hogy korábban a francia SAGEM hőkamerákkal is elég sok gondjuk volt ahogy hallottam.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Időnkét felmerül a taktikai atomfegyver bevetése.
Mit tudunk arról, hogy ilyen esetben hogy alakul az indítás joga, a parancsnoki láncban hova
nem fognak bevetni taktikai atomot, nagyon ketsegbeesettnek kellene lenniuk hozza.
a taktikai atom is strategiai atom valahol.
az mar nagyon durva lenne.

egyebkent en azt gondoltam, hogy szigoru parancsnoki lanc van az atomfegyver bevetesehez, de olyan hajmereszto balfaszsagok es szabalyozasok vannak tele hibaval - MINDEN - oldalon, hogy csoda hogy meg itt vagyunk mint emberiseg.
az amik hagytak el atombombat nem is egyet, most egy indiaban vagy pakisztanban mi lehet...
 
  • Tetszik
Reactions: Ramzana

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
538
2 751
93
A hőkamerák azok amikből igazán rászorulnak másra, de szerintem be tudják szerezni ha nem is olyan minőségben mint szeretnék. Itt megjegyezném azt is hogy korábban a francia SAGEM hőkamerákkal is elég sok gondjuk volt ahogy hallottam.
Sokadszor van leírva, igen, rászorulnak Minszkre. Ugyanis Fehérorosz hőkamerák (amik am francia licenc alapján készültek) vannak a gépeikben. Még szerencse, hogy Minszk annyira ellenséges velük. Oh wait
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Sokadszor van leírva, igen, rászorulnak Minszkre. Ugyanis Fehérorosz hőkamerák (amik am francia licenc alapján készültek) vannak a gépeikben. Még szerencse, hogy Minszk annyira ellenséges velük. Oh wait
Ha nagyon kell szerintem Kínából vagy Iránból is tudnak szerezni. nem tudom a fehéroroszok maguk gyártanak e minden komponenst.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
Stugna talált el megszálló egységet vézetesen

Már megint szabotázs történt Oroszországban

Ukránok orosz fegyverraktárat lőttek szét
Minden nap muszáj szpammolnod a fórumot lejárt fos propagandával? https://pdmnews.ru/26282/
 
W

Wilson

Guest
A hőkamerák azok amikből igazán rászorulnak másra, de szerintem be tudják szerezni ha nem is olyan minőségben mint szeretnék. Itt megjegyezném azt is hogy korábban a francia SAGEM hőkamerákkal is elég sok gondjuk volt ahogy hallottam.
Elméletileg a T-72B3 hőkameráit már ők gyártják, itt inkább az lesz majd a probléma, hogy a nyugati szankciók miatt, a meglévő import nyugati elektronikai alkatrészek kifogyása után, vagy új más beszerzési források után kell nézniük vagy meg kell teremteniük a saját gyártást aminek a fejlesztését elkezdték de még nagyon az út elején járnak.

Az orosz elektronikus komponensbázis (EEE) műszaki szintje.......​


6427705_900.jpg


Радиодетали и
радиокомпоненть

Rádió alkatrészek és rádiós alkatrészek

Отечественный
уровень

Belföldi (orosz) szint

Изделия
электроэнергетики

Elektromos energiával kapcsolatos termékek

Изделия
коммутационные

Kapcsolóberendezések

Микроэлектроника

Mikroelektronika

Изделия
пьезотехники

piezotechnológiai termêkek

Мировой уровень

Világszint

Приборы СВЧ

Mikrohullámú eszközök

Полупроводниковые
приборы

Félvezető eszközök

Изделия
оптоэлектроники

optoelektronikai termékek




A fegyverek, katonai és speciális felszerelések (VVST) rádióelektronikai berendezéseinek (REA) hazai (orosz) elektronikai alkatrészbázisának (EEE) műszaki színvonalának állapota 2019-ben. A K+F tudományos és műszaki zárójelentéséből (ZNTO) „Oasis- 6", 2019

"A VVST termékekben felhasznált külföldön gyártott alkatrészek (CI IP) nagy része német, kínai és amerikai gyártású CI. Ugyanakkor gyakran a gyártók központja egy országban van, a gyártás pedig több helyen található. Egy adott CI IP gyártói dokumentációja szerint a származási ország megállapítása nem lehetséges ....
Az elemzés kimutatta, hogy a megtett intézkedések és az elvégzett munka ellenére az orosz hadiipari komplexum vállalkozásai továbbra is meglehetősen nagy mértékben függenek a külföldi gyártók termékeitől " 2020


Van egy jó hír is:"Az Orosz Föderáció vállalatai által az elmúlt években gyártott katonai elektronikai alkatrészek minőségére vonatkozó általános adatok elemzése azt mutatta, hogy ezek minősége szisztematikusan javult a gyártott nómenklatúra egyidejű optimalizálásával." - a ZNTO-tól a "Princess-6" K+F-ről, 2020.

De: "Az elmúlt időszakban az állami fejlesztési eszközöknek, elsősorban a szövetségi célprogramoknak köszönhetően jelentős állami beruházások valósultak meg a korszerű termelő létesítmények rekonstrukciójában és építésében. A rádióelektronikai ipar fejlesztését az állam – a különleges státuszoktól a közvetlen leányvállalati finanszírozásig – számos formában támogatta. Ráadásul az állam lett az ipar által megalkotott termékek fő fogyasztója. Ez többek között annak köszönhető, hogy a hazai (orosz) rádióelektronikai ipar elsősorban a hadiipari termékek gyártására koncentrál. "- emelte ki, és ez a fő, de nem az egyetlen oka a hazai elektromos és elektronikus berendezések világszinttől való teljes lemaradásának.

Forrás: "A katonai rádióelektronika modern fejlődésének valósága." MINT. A.Fanasyev, D.V. Matyukhin. Megjelent a „Fegyverzet és Gazdaságtudományi” folyóirat 3 (57) / 2021, Orosz Rakéta- és Tüzérségi Tudományos Akadémia (RARAN) számában.

Colonelcassad
A piros vonal jelzi az orosz szintet a világhoz viszonyítva(100) az egyes kategóriákban . Ahol 0-nál a vörös vonal , azt jelenti, hogy olyan terméket nem gyártanak Oo-ban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
A külföldi zsoldosok fegyverhiány miatt elhagyják Ukrajnát, és azt tanácsolják a többi harcosnak, hogy ne harcoljanak Oroszország ellen - The Washington Post

A The Washington Postnak adott interjújában amerikai és más országok külföldi zsoldosai megosztották, hogy elégtelen fegyverrel kellett harcba szállniuk az orosz hadsereg felsőbb erői előtt, ami miatt súlyos veszteségeket szenvedtek. Az egyik egységben 20 amerikai önkéntesből 8 elhagyta a csatateret – néhányuknak ehhez még a trükköt is alkalmazni kellett.

Sok külföldi harcost saját harci felkészültsége és katonai műveleti készségei motiváltak az ukrajnai ellenségeskedésben való részvételre, azonban a csatatéren tapasztalt valósággal szembesülve közülük sokan kiábrándultak, és még azt is tanácsolni kezdték más önkénteseknek, hogy ne menjenek harcolni az az orosz hadsereg ellen. Az amerikai hadsereg veteránja, Dane Miller egy interjúban azt mondta, hogy az önkéntesek saját kiképzésükbe vetett bizalma gyakran "felváltja a releváns tapasztalatokat".
Azert ugye ezeknek a zsoldosoknak a nagy resze mindenfele "veteran", meg "hivatasos zsoldos". Nem igazan ertem a kifogasaikat.
 
W

Wilson

Guest
Ha nagyon kell szerintem Kínából vagy Iránból is tudnak szerezni. nem tudom a fehéroroszok maguk gyártanak e minden komponenst.
Nem olyan egyszerű persze a sima a civil iparban használt elektronikai alkatrészeket, tonnaszamra vehetnek Kínából, de a modern orosz fegyverekhez szükséges elektronikai alkatrészekkel már nagyon más a helyzet...
És ez az orosz fegyverexport szempontjából kritikus terület.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Félelmetes mértéket ölt az orosz fegyvergyártásért aggódás.
Én nem tudom ezt hányszer kell még kivesézni...
Felkészültek rá. 10 raklapon elfér annyi vezérlő elektronika board beültetve, amivel europát le lehetne söpörni a föld színéről.
És gondolom ha felkészültek, akkor ilyen Indiana Jones szintű raktárak vannak vele tele...
Én nem aggódnék emiatt.