[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
A hőkamerák azok amikből igazán rászorulnak másra, de szerintem be tudják szerezni ha nem is olyan minőségben mint szeretnék. Itt megjegyezném azt is hogy korábban a francia SAGEM hőkamerákkal is elég sok gondjuk volt ahogy hallottam.
Elméletileg a T-72B3 hőkameráit már ők gyártják, itt inkább az lesz majd a probléma, hogy a nyugati szankciók miatt, a meglévő import nyugati elektronikai alkatrészek kifogyása után, vagy új más beszerzési források után kell nézniük vagy meg kell teremteniük a saját gyártást aminek a fejlesztését elkezdték de még nagyon az út elején járnak.

Az orosz elektronikus komponensbázis (EEE) műszaki szintje.......​


6427705_900.jpg


Радиодетали и
радиокомпоненть

Rádió alkatrészek és rádiós alkatrészek

Отечественный
уровень

Belföldi (orosz) szint

Изделия
электроэнергетики

Elektromos energiával kapcsolatos termékek

Изделия
коммутационные

Kapcsolóberendezések

Микроэлектроника

Mikroelektronika

Изделия
пьезотехники

piezotechnológiai termêkek

Мировой уровень

Világszint

Приборы СВЧ

Mikrohullámú eszközök

Полупроводниковые
приборы

Félvezető eszközök

Изделия
оптоэлектроники

optoelektronikai termékek




A fegyverek, katonai és speciális felszerelések (VVST) rádióelektronikai berendezéseinek (REA) hazai (orosz) elektronikai alkatrészbázisának (EEE) műszaki színvonalának állapota 2019-ben. A K+F tudományos és műszaki zárójelentéséből (ZNTO) „Oasis- 6", 2019

"A VVST termékekben felhasznált külföldön gyártott alkatrészek (CI IP) nagy része német, kínai és amerikai gyártású CI. Ugyanakkor gyakran a gyártók központja egy országban van, a gyártás pedig több helyen található. Egy adott CI IP gyártói dokumentációja szerint a származási ország megállapítása nem lehetséges ....
Az elemzés kimutatta, hogy a megtett intézkedések és az elvégzett munka ellenére az orosz hadiipari komplexum vállalkozásai továbbra is meglehetősen nagy mértékben függenek a külföldi gyártók termékeitől " 2020


Van egy jó hír is:"Az Orosz Föderáció vállalatai által az elmúlt években gyártott katonai elektronikai alkatrészek minőségére vonatkozó általános adatok elemzése azt mutatta, hogy ezek minősége szisztematikusan javult a gyártott nómenklatúra egyidejű optimalizálásával." - a ZNTO-tól a "Princess-6" K+F-ről, 2020.

De: "Az elmúlt időszakban az állami fejlesztési eszközöknek, elsősorban a szövetségi célprogramoknak köszönhetően jelentős állami beruházások valósultak meg a korszerű termelő létesítmények rekonstrukciójában és építésében. A rádióelektronikai ipar fejlesztését az állam – a különleges státuszoktól a közvetlen leányvállalati finanszírozásig – számos formában támogatta. Ráadásul az állam lett az ipar által megalkotott termékek fő fogyasztója. Ez többek között annak köszönhető, hogy a hazai (orosz) rádióelektronikai ipar elsősorban a hadiipari termékek gyártására koncentrál. "- emelte ki, és ez a fő, de nem az egyetlen oka a hazai elektromos és elektronikus berendezések világszinttől való teljes lemaradásának.

Forrás: "A katonai rádióelektronika modern fejlődésének valósága." MINT. A.Fanasyev, D.V. Matyukhin. Megjelent a „Fegyverzet és Gazdaságtudományi” folyóirat 3 (57) / 2021, Orosz Rakéta- és Tüzérségi Tudományos Akadémia (RARAN) számában.

Colonelcassad
A piros vonal jelzi az orosz szintet a világhoz viszonyítva(100) az egyes kategóriákban . Ahol 0-nál a vörös vonal , azt jelenti, hogy olyan terméket nem gyártanak Oo-ban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 299
68 426
113
A külföldi zsoldosok fegyverhiány miatt elhagyják Ukrajnát, és azt tanácsolják a többi harcosnak, hogy ne harcoljanak Oroszország ellen - The Washington Post

A The Washington Postnak adott interjújában amerikai és más országok külföldi zsoldosai megosztották, hogy elégtelen fegyverrel kellett harcba szállniuk az orosz hadsereg felsőbb erői előtt, ami miatt súlyos veszteségeket szenvedtek. Az egyik egységben 20 amerikai önkéntesből 8 elhagyta a csatateret – néhányuknak ehhez még a trükköt is alkalmazni kellett.

Sok külföldi harcost saját harci felkészültsége és katonai műveleti készségei motiváltak az ukrajnai ellenségeskedésben való részvételre, azonban a csatatéren tapasztalt valósággal szembesülve közülük sokan kiábrándultak, és még azt is tanácsolni kezdték más önkénteseknek, hogy ne menjenek harcolni az az orosz hadsereg ellen. Az amerikai hadsereg veteránja, Dane Miller egy interjúban azt mondta, hogy az önkéntesek saját kiképzésükbe vetett bizalma gyakran "felváltja a releváns tapasztalatokat".
Azert ugye ezeknek a zsoldosoknak a nagy resze mindenfele "veteran", meg "hivatasos zsoldos". Nem igazan ertem a kifogasaikat.
 
W

Wilson

Guest
Ha nagyon kell szerintem Kínából vagy Iránból is tudnak szerezni. nem tudom a fehéroroszok maguk gyártanak e minden komponenst.
Nem olyan egyszerű persze a sima a civil iparban használt elektronikai alkatrészeket, tonnaszamra vehetnek Kínából, de a modern orosz fegyverekhez szükséges elektronikai alkatrészekkel már nagyon más a helyzet...
És ez az orosz fegyverexport szempontjából kritikus terület.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 067
113
Félelmetes mértéket ölt az orosz fegyvergyártásért aggódás.
Én nem tudom ezt hányszer kell még kivesézni...
Felkészültek rá. 10 raklapon elfér annyi vezérlő elektronika board beültetve, amivel europát le lehetne söpörni a föld színéről.
És gondolom ha felkészültek, akkor ilyen Indiana Jones szintű raktárak vannak vele tele...
Én nem aggódnék emiatt.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 067
113
Érdekelne még Wilson úr is, hogy készülve a háborúra.. mekkora alkatrészmennyiséget rendeltek be a kritikus cikkszámú termékekből. Mekkora a jelenlegi készlet és milyen ütemű a fogyása. Miért beszerezhetetlen, közvetítőcégeken keresztül. Pontosan ki gyártja őket és hogy mekkora a mininális rendelési tétel. 1e vagy 100e darab?
Kiváltó termékek integrálásának átfutása, lehetőségei?
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113
Nyugati szakértők szerint Ukrajna ebben a 3,5 hónapban veszített:

80%-a olaj- és gázmezőknek
Minden finomító és nagyobb olajraktár
Vetendő mezők
Szénbányák
Négy nagy kikötő
Jelentős nukleáris és jelentős széntermelés
Olaj- és gázlelőhelyek a Fekete-tenger partjainál
Metallurgiai üzemek Mariupolban és Krivoj Rogban
Majdnem teljes egészében nemzeti katonai-ipari komplexum

https://t.me/c/1708761316/7671
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113
Érdekelne még Wilson úr is, hogy készülve a háborúra.. mekkora alkatrészmennyiséget rendeltek be a kritikus cikkszámú termékekből. Mekkora a jelenlegi készlet és milyen ütemű a fogyása. Miért beszerezhetetlen, közvetítőcégeken keresztül. Pontosan ki gyártja őket és hogy mekkora a mini.ális rendelési tétel. 1e vagy 100e darab?
Ne terheld agyon. Leég a procija! :)
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Lemaradtam valamiröl?Sikereket értek el Harkov környékén?Akkor most a Kontra Párhuzamos valóság cimü müsorát nézzük?
 
W

Wilson

Guest
Aha.... no comment. Csak hangulatkeltést próbálsz a műaggódásoddal elérni
A semmiről beszélsz. Színtiszta agitprop.
Persze meg ahogy azt Móricka elképzeli ott van az orosz anyag és ábra a különféle elektronikus alkatrészek gyártásának orosz és import arányairól, már az oroszoknak sem hiszel?
 
W

Wilson

Guest
Érdekelne még Wilson úr is, hogy készülve a háborúra.. mekkora alkatrészmennyiséget rendeltek be a kritikus cikkszámú termékekből. Mekkora a jelenlegi készlet és milyen ütemű a fogyása. Miért beszerezhetetlen, közvetítőcégeken keresztül. Pontosan ki gyártja őket és hogy mekkora a mininális rendelési tétel. 1e vagy 100e darab?
Kiváltó termékek integrálásának átfutása, lehetőségei?
Ott az elemzés olvasd el....
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 227
4 696
113
A hőkamerák azok amikből igazán rászorulnak másra, de szerintem be tudják szerezni ha nem is olyan minőségben mint szeretnék. Itt megjegyezném azt is hogy korábban a francia SAGEM hőkamerákkal is elég sok gondjuk volt ahogy hallottam.
Infraban és hőkameraban az oroszok és az beloruszok a királyok a polgári és hordozható katonai piacon, szóval még fogják oldani szerintem...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 835
30 940
113
Persze meg ahogy azt Móricka elképzeli ott van az orosz anyag és ábra a különféle elektronikus alkatrészek gyártásának orosz és import arányairól, már az oroszoknak sem hiszel?
Valószínűleg elősorban neked nem hisz, mondjuk nem ok nékül.
Lehet poenkodni, de az imént betett orosz elemzés nem hazudik...
Azontúl, hogy tetszik vagy nem ami le van írva, van más szempont is, ami alapján eldöntöd, hogy melyik rosz elemzés igaz és melyik nem?