[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 018
113

Legalább egyeztetnének! :):D

Brit hírszerzés: szenvednek az oroszok! Ukránok: intenzívebb lett az orosz támadás.​


Kiadta szokásos napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium, a főbb megállapításai:

- Oroszország komoly veszteségeket ő szenvedhetett el a közép- és alacsonyabb rangú tisztjei körében. A dandár- és zászlóaljparancsnokok valószínűleg azért szállnak maguk is harcba a frontvonalban, mert nagyfokú személyes felelősséggel tartoznak az egységeik teljesítményéért.

- Az alacsonyabb rangú tiszteknek is kellett személyesen irányítaniuk a legalacsonyabb szintű taktikai műveleteket is, mert az orosz hadseregben hiányzik az az altiszti állomány, amely ezt a szerepet a nyugati seregekben betölti.

- Az, hogy emiatt nagy arányú veszteség éri a tisztek fiatalabb generációját, valószínűleg súlyosbítani fogja a parancsnokság és az irányítás modernizálása terén fennálló problémákat.

- Azok az orosz taktikai zászlóaljcsoportok (BTG), amelyeket Ukrajnában több egység túlélőiből alakítanak újjá, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak az ilyen alacsonyabb szintű vezetők hiánya miatt. (A BTG-k a tüzérséget, páncélosokat és légvédelmi egységeket is magukban foglaló, 6-800 fős egységek.)

- Mivel az ukrajnai orosz erők körében több hiteles jelentés is beszámol helyi zendülésekről, a tapasztalt és hiteles szakasz- és századparancsnokok hiánya valószínűleg a morál további romlásához és az alacsony fegyelem fennmaradásához vezet.

Az ukrán propaganda elfelejtett egyeztetni a többiekkel, ugyanis ők eközben az alábbi közleményt adták ki:

Az orosz csapatok behatoltak a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck külvárosába. A város bombázásában két civil meghalt, és további öt megsérült – közölte a Luhanszki terület kormányzója, Szerhij Gardai.

A kormányzó szerint az oroszok délkelet és északkelet felől is bejutottak a városba. A szomszédos Liszicsanszk továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, de a városba vezető utat is lövik az oroszok. Liszicsanszkból folyik a lakók evakuálása.

A régiót és mindkét várost napok óta intenzíven támadják az oroszok, Szeverodonyeck jelenleg a műveletek fő célpontja.

(Sky News)
Intenzíven szenvednek, na. Láttunk már olyant... :D
 
W

Wilson

Guest

Az orosz gárda krasznodari katonái az alacsony fizetések miatt nem voltak hajlandók ismét Ukrajnába menni.​


Krasznodari Rosgvardija harcosok, akik február-áprilisban részt vettek az Ukrajna elleni háborúban, és akiket megpróbáltak újra oda küldeni, bejelentést tettek arról, hogy nem hajlandóak harcolni menni.

Erről a Kavkaz.Realii a Nemzeti Gárda Krasznodari Területen működő szövetségi erők főigazgatóságának egyik forrása számolt be. Ezt az információt az egyik katona is megerősítette. Elmondása szerint az orosz gárdisták rendkívül elégedetlenek voltak a két hónapos ukrajnai tartózkodásért kapott fizetésekkel - kiderült, hogy azok sokkal alacsonyabbak, mint amennyit a propagandamédia közölt. És ez volt az elutasítás egyik oka.

"Éppen a minap érkezett meg a második havi fizetésem. És ha az első hónapban 100 ezret fizettek, akkor most 50 ezret. A parancsnokság ezt a dollár árfolyamának esésével magyarázta - a fizetést körülbelül 50 dollárból számítják ki tartózkodási naponként, de az orosz árfolyamon rubelben történik" - magyarázta a beszélgetőpartner.

Míg március 10-én a dollár hivatalos oroszországi árfolyama 120 Br volt, addig május 26-án 56 Br volt, ami megmagyarázza a katonai kifizetések összegének különbségét.

Hozzátette, hogy az egységében öt tiszt adta be a nyugdíjazásról szóló kérvényét - ők nyugdíj előtt álló korúak. Legalább öt másik harcosról is tudott, akik más okokból nem voltak hajlandóak Ukrajnába menni.

A nalcsiki helyőrség katonai bírósága elutasította 115 kabardino-balkáriai Rosgvardija-tiszt visszahelyezését, akiket elbocsátottak, miután megtagadták az ukrajnai harcok folytatását. Fellebbezni kívánnak a döntés ellen.
Áprilisban Pavel Csikov ügyvéd, az Agora emberi jogi csoport vezetője 17 város, köztük Krasznodar, Vlagyikavkaz, Nalcsik, Cserkeszszk és Sztavropol katonai és Rosgvardija személyzetének fellebbezéseiről beszélt. Csikov szerint mindannyian nyomásgyakorlásról, büntetőeljárással való fenyegetésről és elbocsátásról számoltak be, amiért megtagadták az Ukrajnába való utazást.
Elbocsátották a krasznodari Rosgvardija rohamrendőrséget működtető Plastun vállalat tizenkét katonáját, miután megtagadták, hogy átlépjék az ukrán határt az elcsatolt Krímben, hogy részt vegyenek Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Az elutasítást a Kubáni Orosz Állami Gárdaszolgálat törvénytelen parancsával indokolták. Később kiderült, hogy a "refusenikeket" elbocsátották állásukból, és nyomást gyakoroltak rájuk. Mihail Benyash ügyvéd elmondta, hogy a 12 rohamrendőrből kilenc visszavonta a "különleges szolgálatok munkája" miatti jogellenes elbocsátásra vonatkozó állításait.

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Japán, Dél korea, ha Kína mozgolódik akkor sanszos hogy India is a mi pártunkra áll.
A másik oldalon mi van? Észak Korea ami még mindig a hetvenes években van, Venezuela, Fehéroroszország, Kína meg a ruszkik. Nekem nem nagy talány hogy ki nyerne.
Közel kelet (a teljes Arab világ) + India+ Kína nem áll a nyugat oldalára, ez kapásból 6 millárd emberke.
Te honnan veszed, hogy India a nyugatot támogatná, de most komolyan? Indiában kicsit másképpen gondolkodnak, mit azt a nyugati világ nap mint nap a mainstream-ben előadja. India és Kína is érzi, ha bukik Oo, akkor a napjaik meg vannak számolva. Kína számára Oo a "pufferzóna" bármilyen nevetségesen is hangzik. Figyeld meg mit mondanak, és mit tesznek. Kína menti a teljes kitettségeit Kanadából és USA-ból, ez igaz Indiára is.
A következő években a petrodollár jelentősége is csökken fog, és a világ nagy része szorgosan jegyzetel az Ukrán-Orosz háború kapcsán.
Mára már mindenki számára világossá válhatott, hogy a USA dollár egy példátlan zsaroló eszköz, és a gazdaságukat egy esetleges összetűzés első napjaiban romba döntheti vele az USA. Új korszak kezdődik...
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
408
1 051
93
Japán, Dél korea, ha Kína mozgolódik akkor sanszos hogy India is a mi pártunkra áll.
A másik oldalon mi van? Észak Korea ami még mindig a hetvenes években van, Venezuela, Fehéroroszország, Kína meg a ruszkik. Nekem nem nagy talány hogy ki nyerne.
Dél-Afrika kétséges.

Svájc, Izrael kiemelt jelentőségűek.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ursula nem viccel! :) ;)

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Európa nem vezethet be azonnali embargót az orosz olajra, mivel ez lehetővé tenné Moszkva számára, hogy máshol értékesítse azt, és esetleg több pénzt szerezzen az ukrajnai katonai offenzívájának finanszírozására.


– mondta az uniós vezető az MSNBC-nek adott interjúban a hét elején.

Az EU az Egyesült Államokkal és számos más nyugati országgal együtt az elmúlt három hónapban példátlan mértékű szankciókat vezetett be Oroszország ellen, válaszul az ukrajnai katonai műveletre, amelyet a Nyugat indokolatlan agressziónak tekint.

Az EU eddig öt szankciócsomagot vezetett be, és egy hatodikon dolgozik, amely az orosz üzemanyagokra, nevezetesen az olajra vonatkozó tilalom részleteit tartalmazza majd. Von der Leyen szerint “a szankciók keményen sújtják az orosz gazdaságot”, de egy teljes embargó súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak.


– mondta.

Von der Leyen mindazonáltal kitartott amellett, hogy az orosz olajtól és gáztól való függőség leküzdése hosszú távon az EU egyik fő célja, különösen Európa zöld átállási céljait figyelembe véve. E hónap elején Brüsszel egy új intézkedéscsomagot vezetett be, amely ezt a két célt egyesíti, és amelyet REPowerEU-nak neveztek el.

A csomag az orosz földgázról más szállítókra történő diverzifikációt irányoz elő, például cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását az Egyesült Államokból, miközben előmozdítja az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokba, például a szél-, nap- és vízenergiába, valamint a hidrogénbe történő beruházásokat.

“Idővel amit teszünk, az az, hogy megszabadulunk az általános függőségtől az orosz fosszilis energiahordozóktól, mindháromtól, és soha többé nem térünk vissza hozzájuk… Ha valamit elért Putyin, akkor az az, hogy elvesztette a legjobb ügyfelét, és Európa soha nem fog visszatérni, és minket – és ez jó – a megújuló energia irányába lökte” – jelentette ki von der Leyen.

Bameg most totál összezavarodtam!
Most akkor fürödnünk kell minden nap 3x és autókázni napestig, hogy kibasszunk Putyinnal? 3 hete nem mosakszom, mert azt hittem azzal is a békét védem, erre most ez???
El kell olvassam a 444, telex mit ír, mert én ehhez nem vagyok elég képzett ideológiailag! :(
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Bameg most totál összezavarodtam!
Most akkor fürödnünk kell minden nap 3x és autókázni napestig, hogy kibasszunk Putyinnal? 3 hete nem mosakszom, mert azt hittem azzal is a békét védem, erre most ez???
El kell olvassam a 444, telex mit ír, mert én ehhez nem vagyok elég képzett ideológiailag! :(
7-ik szankciós csomag: "Ne fürgyjél le" :)
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 498
18 617
113
Bameg most totál összezavarodtam!
Most akkor fürödnünk kell minden nap 3x és autókázni napestig, hogy kibasszunk Putyinnal? 3 hete nem mosakszom, mert azt hittem azzal is a békét védem, erre most ez???
El kell olvassam a 444, telex mit ír, mert én ehhez nem vagyok elég képzett ideológiailag! :(
Lehet már fürdeni??? Hi akkor szólok az asszonynak mehet mosakodni!:rolleyes:
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Közel kelet (a teljes Arab világ) + India+ Kína nem áll a nyugat oldalára, ez kapásból 6 millárd emberke.
Te honnan veszed, hogy India a nyugatot támogatná, de most komolyan? Indiában kicsit másképpen gondolkodnak, mit azt a nyugati világ nap mint nap a mainstream-ben előadja. India és Kína is érzi, ha bukik Oo, akkor a napjaik meg vannak számolva. Kína számára Oo a "pufferzóna" bármilyen nevetségesen is hangzik. Figyeld meg mit mondanak, és mit tesznek. Kína menti a teljes kitettségeit Kanadából és USA-ból, ez igaz Indiára is.
A következő években a petrodollár jelentősége is csökken fog, és a világ nagy része szorgosan jegyzetel az Ukrán-Orosz háború kapcsán.
Mára már mindenki számára világossá válhatott, hogy a USA dollár egy példátlan zsaroló eszköz, és a gazdaságukat egy esetleges összetűzés első napjaiban romba döntheti vele az USA. Új korszak kezdődik...
Szaud Arábia, Izrael alapjáraton a nyugathoz húz mert ez az alapja a létezésüknek. India nincs veszélyeztetve a nyugattól a kínaiakkal viszont verik egymást agyon a határon.
Nem akarnak a népek a ruszkik meg a Kínaiak bábjai lenni. Ázsiában is az összes kínai szomszéd rühelliba kínaiakat szóval ők sem állnak az oldalukra.
Meg nem is értem ezt a lakosság matekot. A ruszki 150 milla kb, Kína, 1300 milla. És akkor mi van?
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Na akkor levonva az elmúlt idők tapasztalatait, úgy döntöttem,hogy ettől a pillanattól kezdve sem ebben sem a fórum más topikjaiban, semmilyen személyeskedést,vádaskodást tartalmazó kommentre nem fogok reagálni, akinél rendszeresen ilyet tapasztalok,azt az egyre bővülő ignore listámra teszem.

És még mielőtt bárki is ezt bármiféle fenyegetésnek gondolná, közlöm ez nem az, ez csupán csak tény közlés, hogy így időt és energiát spóroljon meg minden érintett, a felesleges hozzászólások megírásának mellőzésével.

Úgy gondolom az ide regisztrált tagok intelligens felnőtt emberek akik rendelkeznek annyi intelligenciával és vitakultúrával, hogy az esetleges nézet és vélemény különbségüket a másik személyének tiszteletben tartásával személyeskedés, provokálás és vádaskodás nélkü tudják megvitattni.
Arcátlanság ilyet írnod, hiszen szinte egy személyben vagy felelős a topic tönkretételéért. Nem személyeskedésből írom, de tény, hogy a tevékenységed lehetetlenné teszi az érdemi párbeszédet.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93

Az orosz gárda krasznodari katonái az alacsony fizetések miatt nem voltak hajlandók ismét Ukrajnába menni.​


Krasznodari Rosgvardija harcosok, akik február-áprilisban részt vettek az Ukrajna elleni háborúban, és akiket megpróbáltak újra oda küldeni, bejelentést tettek arról, hogy nem hajlandóak harcolni menni.

Erről a Kavkaz.Realii a Nemzeti Gárda Krasznodari Területen működő szövetségi erők főigazgatóságának egyik forrása számolt be. Ezt az információt az egyik katona is megerősítette. Elmondása szerint az orosz gárdisták rendkívül elégedetlenek voltak a két hónapos ukrajnai tartózkodásért kapott fizetésekkel - kiderült, hogy azok sokkal alacsonyabbak, mint amennyit a propagandamédia közölt. És ez volt az elutasítás egyik oka.

"Éppen a minap érkezett meg a második havi fizetésem. És ha az első hónapban 100 ezret fizettek, akkor most 50 ezret. A parancsnokság ezt a dollár árfolyamának esésével magyarázta - a fizetést körülbelül 50 dollárból számítják ki tartózkodási naponként, de az orosz árfolyamon rubelben történik" - magyarázta a beszélgetőpartner.

Míg március 10-én a dollár hivatalos oroszországi árfolyama 120 Br volt, addig május 26-án 56 Br volt, ami megmagyarázza a katonai kifizetések összegének különbségét.

Hozzátette, hogy az egységében öt tiszt adta be a nyugdíjazásról szóló kérvényét - ők nyugdíj előtt álló korúak. Legalább öt másik harcosról is tudott, akik más okokból nem voltak hajlandóak Ukrajnába menni.

A nalcsiki helyőrség katonai bírósága elutasította 115 kabardino-balkáriai Rosgvardija-tiszt visszahelyezését, akiket elbocsátottak, miután megtagadták az ukrajnai harcok folytatását. Fellebbezni kívánnak a döntés ellen.
Áprilisban Pavel Csikov ügyvéd, az Agora emberi jogi csoport vezetője 17 város, köztük Krasznodar, Vlagyikavkaz, Nalcsik, Cserkeszszk és Sztavropol katonai és Rosgvardija személyzetének fellebbezéseiről beszélt. Csikov szerint mindannyian nyomásgyakorlásról, büntetőeljárással való fenyegetésről és elbocsátásról számoltak be, amiért megtagadták az Ukrajnába való utazást.
Elbocsátották a krasznodari Rosgvardija rohamrendőrséget működtető Plastun vállalat tizenkét katonáját, miután megtagadták, hogy átlépjék az ukrán határt az elcsatolt Krímben, hogy részt vegyenek Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Az elutasítást a Kubáni Orosz Állami Gárdaszolgálat törvénytelen parancsával indokolták. Később kiderült, hogy a "refusenikeket" elbocsátották állásukból, és nyomást gyakoroltak rájuk. Mihail Benyash ügyvéd elmondta, hogy a 12 rohamrendőrből kilenc visszavonta a "különleges szolgálatok munkája" miatti jogellenes elbocsátásra vonatkozó állításait.

5+5+12+9+115 = az orosz hadsereg menthetetlenül összedőlt. De egy Mainstream cikkhez ez is elég.
Ezzel ellentétben:
Naponta kb. száz Ukrán katona adja meg magát, és kb. 300-500 elhunyt vagy sebesült/ nap az ukrán oldalon, az elmúlt 1 hónapban.
Csak Mariupolban becslések szerint közel 17.000 ukrán katona esett el.
Az ukrán hadkötelesek, inkább vízbe fulladnak, de mentik az irhájukat külföldre, ha mégis begyűjtötték őket, a frontra fehér alsónadrággal készülnek. :)
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Szoktam olvasni a "Moszkvater" nevu (szenny) oldalt, de 10 cikkbol 9 cikk az oroszok, illetve a szovjetek iranyaban csusztat. Erosen elfogultak vagytok. Amit irtok, max. Putykonak megfelelo, de a tortenelmi tenyeknek nem... Tomeny dezinfo a muvetek... Azert irtam ezt le, hogy tudd.... Van mas velemeny az oroszok nagasztalasan kivul. Gyomorforgato, amit ott csinaltok...
Naaa, azért a szennyoldal kifejezést tartsd meg azoknak akik megérdemlik. Mondd, hogy elfogult, de semmiképpen nem szennyoldal...
 
W

Wilson

Guest
5+5+12+9+115 = az orosz hadsereg menthetetlenül összedőlt. De egy Mainstream cikkhez ez is elég.
Ezzel ellentétben:
Naponta kb. száz Ukrán katona adja meg magát, és kb. 300-500 elhunyt vagy sebesült/ nap az ukrán oldalon, az elmúlt 1 hónapban.
Az ukrán hadkötelesek, inkább vízbe fulladnak, de mentik az irhájukat külföldre, ha mégis begyűjtötték őket, a frontra fehér alsónadrággal készülnek. :)
Ez nem Mainstream cikk.Nézd meg forrást
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
523
2 704
93
Szaud Arábia, Izrael alapjáraton a nyugathoz húz mert ez az alapja a létezésüknek. India nincs veszélyeztetve a nyugattól a kínaiakkal viszont verik egymást agyon a határon.
Nem akarnak a népek a ruszkik meg a Kínaiak bábjai lenni. Ázsiában is az összes kínai szomszéd rühelliba kínaiakat szóval ők sem állnak az oldalukra.
Meg nem is értem ezt a lakosság matekot. A ruszki 150 milla kb, Kína, 1300 milla. És akkor mi van?
Tudod, amikor a nyugat lelkesen tapsolt India szétszakításához, a Szovjetunió állt be mögéjük, és tette lehetővé, hogy harcoljanak.
Ezt az indiaiak annyira nem felejtették el.
Se ide, se oda.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ez nem Mainstream cikk.Nézd meg forrást
Ok, tudod mit megnéztem. Van még kérdés?

Registrant Name: Radio Free Europe
Registrant Organization: Radio Free Europe
Registrant Street: 1201 Connectcuit Ave, Suite 400
Registrant City: Washington
Registrant State/Province: DC
Registrant Postal Code: 20036
Registrant Country: US
Registrant Phone: +1.2028287200
Registrant Phone Ext:
Registrant Fax: +1.2024576995