[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 832
65 407
113
A Szlovjanszk elleni támadásról.
Ma Sztarij Karaván és Dibrov elfoglalásáról, valamint a Raigorodka térségében folyó harcokról érkezett jelentés.
Egyrészt arra számítottak, hogy Krasznij Liman elfoglalása és megtisztítása után az orosz fegyveres erők gyorsan megtisztítanak mindent a Szeverszkij Donyec északi partján (Bruszovkát is ma vagy holnap fogják elfoglalni).
Tovább haladva nehezebb lesz - a Szeverszkij Donyecet meg kell erőltetni, és a rajta átívelő hidat aláásták. Egyelőre tüzérséggel fedezik az ukrán fegyveres erők Raigorodka melletti állásait. Maga a harc az északi parton zajlik, és az orosz fegyveres erők eddig nem keltek át a folyón, így itt kétségtelenül taktikai nehézségek merülnek fel, és az ellenség egyértelműen arra számít, hogy az elfoglalt magaslatokra és a folyóra támaszkodik.
Ott nem keltek at, de kicsivel balra vagy 10-20km-re Izjum iranyabol mar tulhaladtak. Onnet megnyomnam most Barvenkovo-Cserkaszke fele Szlavjansz hataba reteszelnek. A Donyecen talan Sziverszk fele volna erdemesebb attorni, azzal kb be is zarulna a szeverodonyecki katlan.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 669
113
Igen ez nem a igazi nagy fogás.
/Most is leírom ilyen eszközöket gumis önjáró löveg m-777 stb. /gyártathattak volna hozzájuk a ukrikkal új KRAZ vontatókat a 777-eseket meg a britek újonnan gyárthatták volna/ miért nem lehetett mondjuk 2016 óta /amikorra azért látszott hogy komolyan gondolják a szuverenitást/ havi szinten néhány darabos szinten szállítani...
Vagy mondjuk katari használt mirage 2000-9-eket átadni occón /új dassult terméket úgy se vesznek a katariaknak meg beszámolták volna a rafael árába...
De ott vannak a m1a2 abramsek...
USA- ban talán már nem gyártják újonnan csak átépítgetik de a egyiptomiak mintha USA kitekből még legóznának össze... ebből szinté évi szinten ha havi 1 db.ot átadnak /igen ingyé is akár! mert a ukrán katona meg sérülő civil infrastruktúra meg elmaradó beruházások se ingyé vannak/ az 6 év alatt "csak" 72 darab.,.
Ezek simán bevállalható mennyiségek lettek volna lett volna rájuk képzett személyzet logisztika stb.
Az is lehet hogy a orosz nyugton maradt volna...
Lehet hogy a utolsó mondatban van a megoldás? :rolleyes:/

És ki fizette volna ki? A kötelező vállalásokat sem tartották. Az aktuálpolitika és a politikai felszínen maradás, pillanatnyi érdek mindent felülír.
Hiába kiáltanak most fegyverért a liberálisok, azokban az években max egy melegfelvonulást támogattak volna pénzzel, mintsem bármilyen fegyverkezési gondolatot. Egy évvel ezelőtt a hadi beruházások miatt masírozó wermachtot, fehér lovon Orbánt vízionálták és szitokszónak számított.
Szóval lehet itt filozófálni, de ezt az eu csakis az elkorcsosult degenerált, beteges politikájának köszönheti a helyzetét.
Csakis a pillanatnyi aktuális érdekek mozgatják, akkor is ha a józan ésszel ez teljességgel szembe megy. Maximum találnak rá valami röhelyes ideológiát (mint Leyen asszony, aki úgy szúr ki az oroszokkal, hogy megveszi az olajat :D)
Gondolj bele vannak olyanok, akik meg őszintén el is hiszik.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Most akkor az ukránoknak vagy a ruszkiknak szurkolsz?
Vagy szurkoltok.

Az előbb örvendeztél, hogy vesztettek.
Most meg itt pityeregsz értük.
;)
Renitens-nek is írom.
Vissza lehet olvasni és 2022.02. végén azt írtam hogy ha két héten belül nem lesz vége a kelet európai háborúnak Ukrajna számára is elfogdható normális módon az bizony probléma.
Finoman szólva.
No most talán tegnap volt a 96. nap...
Szóval nehéz ezt eldönteni hogy mikor szálljon ki valaki.
Benne lenni egy helyzetben teljes más döntési szituáció mint kivülről és plána CSAK nyilvános információk alapján bele dumálni.
/nyilvános infókat is feldolgoznak a két és három betűsök mindenütt hatalmas info forrás a nyilvános info és dezinfó is/
Szóval a győzelem is relatív fogalom...
Azt hiszem hogy általában Oroszország érdeke is lenne egy stabil állapot létrehozása és egy erős Ukrajna erre ott is lehetne politikai társadalmi támogatást találni csak most nagyon nem ez a kurzus van moszkvában.
Továbbá a győzelemnek is van időbeli dimenziója.
A világban sok minden változik /pl. moszkvai politikai gazdasági vezetés, usa elnöki ciklusok, kína elnöki ciklusok stb., ezek közt is vannak rövid középtávúak.
Kiinduló alap hogy a 2014.01.01.-ei Ukrán Köztársaság határai között létezzen Ukrajna.
Hogy ez most hétfőről keddre elérhető e egy lépésben?
Nem.
Viszont ez mint cél e célt leginkább szolgáló eszközöket politikát javasolt Ukrajnának alkalmaznia.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 832
65 407
113
Frederic Leclerc francia újságíró meghalt a Szeverodonyeck melletti ágyúzás során. A BFMTV csatornának dolgozott.
Leclerc-et az UAF akkreditálta, akik felelősek voltak a biztonságáért.
Rokona az oreg Leclercnek?
Gyors atfutottam, Cnn humanitarius konvolyrol ir, hogy azzal volt, NYpost vagy mifene civileket mento buszon erte a talalat. A kepen ahol ki van teritve egy teherauto mellett fekszik.
Sajnalom, de munkahelyi baleset, ez benne van.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
Beszéltél a világ többségével? Nyilván nem, akkor?
De nekem attól jobb hogy ez már van ennek a megváltoztatása fegyverrel azt jelenti hogy minket bedarálnak. Nekem ez nem kell.
A ruszkik hatalma amúgy is megmutatkozott már hogy milyen. A szovjet mentalitás még mindig a ruszki a mentalitás alapja.
Ja meg beszélem az angolt. :)
Bocs, hogy nekem kell felvilágosítani, de a világ többsége nem az USA és nem az EU...........
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 863
27 412
113

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
535
1 941
93
Ez csak egy egyszerű ráfutásos baleset. Lehet a piroslámpánál bealudt egy Lada -s civil és lekoccolta ... :)




Dehogy számít arra, hogy a szankciók feloldásra kerülnek belátható időn belül. Majd lehet annak is eljön az ideje - de nem most. Nem őrült meg (dehogynem :) ), hogy levágja az "aranytojást tojó tyúkot" pont akkor amikor most keresik gennyesre magukat ...

Akkor lefordítom az idézett mondatot a diplomáciai virágnyelvről - magyarra: idén majd az fog zabálni meg annyiért, aki illetve amennyiért majd a muszka érdemesnek tartja rá ...



Viszont a "mindenki más" gondolt és csinálják is vagy 3 hónapja ...



Esetleg még - az egyébként Ausztráliánál nagyobb - Japánt meg Dél-Koreát (bár mondjuk utóbbi "fél szívvel" itt-ott). Esetleg még Taiwan -t is oda lehet rakni, de az inkább csak "csali" ...




Valaki megkérdezhette volna őket, hogy hogyan jutottak oda demonstrációjuk helyére? Csak nem olyan módon, hogy támogatták a Putyini hadigépezetet? Esetleg fűtöttek idén télen? Avagy szeretnének a következő télen is? Továbbá delejt az elektromos kütyüikbe? Avagy továbbra is teljes mellszélességgel tolnák a Putyini hadigépezetet?

Ez különösen tetszik:

"Ehhez csak olyan egyszerű intézkedésekre lenne szükség, ..., vagy a tömegközlekedési bérletek árának csökkentése."

Bakker, a saját gazdijaikra nem figyelnek oda? A tömegközlekedés (busz, villamos, metró, vonat): ROSSZ . Értve? A nagyokosok éppen a ritkítását illetve a leépítését tervezgetik, hiszen ezzel támogatnák Putyin háborús törekvéseit ...

Hihetetlen, ez élből két évadnak elmenne a "Sötétség krónikái" sorozatnak ... :)



Sőt tulajdonképpen már Putyin dublőre őrült meg eleve 3 hónapja ...

Kriss02-nek üzenném,hogy Kadirov elkezdte a felkészülést a bunyóra .. :D

Kivel fog bunyózni? Csak nem a NAGY Z-vel?
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Patrick Lancaster új videója - riport a felszabadított területekről Donyecktől Herszonig.

Kiegészítések a videóhoz – helyszínek:

3:00 – Jelenovka (Jelenyivka)
4:07 – Jelenovkai ellenőrzőpont: 47.81789516, 37.64633775
5:24 – Novotroickoje - volt ukrán ellenőrzőpont: 47.73340657, 37.59644866
6:16 – Novotroickoje – lebombázott országúti híd: 47.72399604, 37.5979507
9:06-től – Mangus
9:38 – Jalta – településhatár: 46.98376572, 37.25962758
14:45 – átfestett buszmegálló: 46.991809, 37.24324197
15:50 – kiégett harckocsi (Kamisevatoje): 47.07843704, 37.17057824
18:05 – DNR határa: 47.04950355, 37.11451471
18:12 – Zaporozsjei terület határa: 47.04847279, 37.11216509
21:50 – kiégett kocsik az úton: 46.94094548, 36.80087328
23:05-től – Bergyanszk
24:08 – Bergyanszk – főtér: 46.75629483, 36.78959996
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
És ki fizette volna ki? A kötelező vállalásokat sem tartották. Az aktuálpolitika és a politikai felszínen maradás, pillanatnyi érdek mindent felülír.
Hiába kiáltanak most fegyverért a liberálisok, azokban az években max egy melegfelvonulást támogattak volna pénzzel, mintsem bármilyen fegyverkezési gondolatot. Egy évvel ezelőtt a hadi beruházások miatt masírozó wermachtot, fehér lovon Orbánt vízionálták és szitokszónak számított.
Szóval lehet itt filozófálni, de ezt az eu csakis az elkorcsosult degenerált, beteges politikájának köszönheti a helyzetét.
Csakis a pillanatnyi aktuális érdekek mozgatják, akkor is ha a józan ésszel ez teljességgel szembe megy. Maximum találnak rá valami röhelyes ideológiát (mint Leyen asszony, aki úgy szúr ki az oroszokkal, hogy megveszi az olajat :D)
Gondolj bele vannak olyanok, akik meg őszintén el is hiszik.
Direkt olyan tételeket és eszközöket írtam amik kerekítési hibák.
Oroszoknak gazdasági szakemberek szerint ez a háború 2022.02.24.-ig valami 200 milliárd $ ban volt, Ukrajnának is több tíz milliáros a mínusz /milliárd magyarul és nem angolul/ ha elmaradt befektetéseket egyebeket vesznek figyelembe.
Egy üres uss ford cvn van 20 milliárd $?
+ felszerelni + kíséret legyen tokkal vonóval 50 milliárd$.
Csak a nagyságrendek miatt írtam.
Mindez a mínusz a két két kelet európai ország vonatkozásában már óriási összeg és itt nem pénzügyi központokról van szó!
+ Ukrajnából milliók menekültek el már 2022.02.24. előtt is.
Ha ezeket számszerűsíti valaki + lerombolt infrastruktúra egyebek.
Akkor Ukrajna már kifizette ezt a példa kedvéért írt kevés eszközt.
Többszörösen.
De ott a lend lease 1940-es évekből.
Szovjet humán meg gazdasági szempontból is szétlövette magát de akkor 1.000,-es !! szinten ma mondjuk /ez ma persze köbgyökölni kellene a technikai változások +infláció miatt/ szállítottak harckocsikat, harci repülőket, teharautókat stb.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Igen ez nem a igazi nagy fogás.
/Most is leírom ilyen eszközöket gumis önjáró löveg m-777 stb. /gyártathattak volna hozzájuk a ukrikkal új KRAZ vontatókat a 777-eseket meg a britek újonnan gyárthatták volna/ miért nem lehetett mondjuk 2016 óta /amikorra azért látszott hogy komolyan gondolják a szuverenitást/ havi szinten néhány darabos szinten szállítani...
Vagy mondjuk katari használt mirage 2000-9-eket átadni occón /új dassult terméket úgy se vesznek a katariaknak meg beszámolták volna a rafael árába...
De ott vannak a m1a2 abramsek...
USA- ban talán már nem gyártják újonnan csak átépítgetik de a egyiptomiak mintha USA kitekből még legóznának össze... ebből szinté évi szinten ha havi 1 db.ot átadnak /igen ingyé is akár! mert a ukrán katona meg sérülő civil infrastruktúra meg elmaradó beruházások se ingyé vannak/ az 6 év alatt "csak" 72 darab.,.
Ezek simán bevállalható mennyiségek lettek volna lett volna rájuk képzett személyzet logisztika stb.
Az is lehet hogy a orosz nyugton maradt volna...
Lehet hogy a utolsó mondatban van a megoldás? :rolleyes:/
Pont azért kezdett el ugrálni az Ukrán "nemzet" mert érezte hogy egyre nagyobb a támogatás hátulról... olyan mint egy Tacskó a hátában egy nagy Németjuhasszal.... qrva bátor volt 8 évig még a medvét is lehugyozta... aztán a Maci megindult mert elege lett.... ők se gondolták ezek szerint hogy még fog indulni, de ahogy egy ősi székely közmondás mondja.....
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Napi Zelenszkij:

„Ukrajnának már júniusban meg kell kapnia az Európai Unió tagjelölti státuszát, főleg, hogy ezt a nyugat-balkáni országok nem ellenzik – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn az Európa Tanácshoz online intézet beszédében, számolt be az rbc.ua hírportál. A tudósítás szerint Zelenszkij leszögezte: „stratégiai szinten júniusban jóvá kell hagyni Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát.” Hozzátette: ezúton is szeretném megköszönni a nyugat-balkáni országok megértését és támogatását, amit Ukrajna tagjelölti státuszának a megadásához nyújtottak. Az elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna összehangoltan kitöltötte és benyújtotta az Európai Bizottságnak a tagjelölti státusz megszerzéséhez szükséges kérdőívet. „És elutasítunk minden olyan kísérletet, amely senkit nem érdeklő alternatívát vagy valami mást próbál találni Ukrajna számára. Olyanoknak kell lennünk, mint önök, azt akarjuk, hogy Ukrajna megkapja a tagjelölti státuszt. Minden szükséges kritériumot teljesítettünk” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=49884&lang=hu
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 832
65 407
113
A bécsi opera melletti osztrák-ukrán verekedésnek a háttere a rendőrség szerint: két ukrán kocsi a taxiállomásnál állt és felszólitás ellenére sem volt hajlandó elmenni onnan. Az egyik osztrák taxis viperával támadott az ukránokra. Ebből verekedés lett. Az ukránok elhajtottak, 1 taxis földre kerüly. Időközben mondrn érintettet azonositott a bécsi rendőrség.
Ahhoz kepest szerintem az osztrakot csaptak fejbe viperaval. Azt amelyik a foldon fekudt. Lattam mar viperaval fejbe vagott embert, na az volt olyan allapotban. Amugy az osztrak taxis azmennyire osztrak? Gondolom Becsben is dul a taxismaffia.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A hálózat információi szerint a Kijev-Odessza autópályán, a Grebenki-Ksaverovka szakaszon megkezdték a repülőtér (kifutópálya) előkészítését.⚡️

Már eltávolították a beton lökhárítókat, táblákat és mindent, ami zavarhatja a repülőgép fel- és leszállását.
Repülőgépparkolót is biztosítanak. Betonlapokat raknak és földes kaponiert készítenek
"Szép" célpont lesz. Mire számítanak...? (Nincs egy épeszű a vezérkarban?)
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and paul64

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Új helytartó Kijevben:

„Megérkezett Kijevbe Bridget A. Brink, az Egyesült Államok új ukrajnai nagykövete, miről hivatalos bejelentés még nem volt, de a jövetelével kapcsolatos információ már fenn van a diplomata életrajzi oldalán – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az USA ukrajnai nagykövetségének honlapjára hivatkozva. A jelentés szerint Brinket Joe Biden amerikai elnök nevezte ki az USA ukrajnai nagykövetévé április 25-én, amit az amerikai szenátus május 18-án egyhangúlag jóváhagyott. A diplomata 2022. május 29-én érkezett meg Kijevbe. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Bridget Brink ukrajnai kinevezése előtt az Egyesült Államok szlovákiai nagykövete volt. Ezt megelőzően helyettes államtitkári posztot töltött be a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyek részlegén (2015-2018), ahol a Kelet-Európával, a Kaukázussal és az európai konfliktusokkal kapcsolatos kérdésekért felel. Az üzbegisztáni Taskentben (2014-2015) és a grúziai Tbilisziben (2011-2014) az Egyesült Államok nagykövetének helyetteseként dolgozott.”

371px-Bridget_A._Brink_official_photo.jpg


https://politic.karpat.in.ua/?p=49879&lang=hu