[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
589
2 896
93
Abban egyet kell értenem velük, hogy jelentős nyugati technikát kaptak és ezeknek elég komoly a harcértéke. Viszont a mostani csapatmozgások tekintetében én se ide, se oda nem látok még számot tevő elmozdulást.
Azt kellene megérteni, hogy azért mert valami nyugati még nem lesz jobb, mint az orosz. Nem lehet ezt úgy csinálni, hogy fogjuk a légierőknél ténylegesen meglévő USA technológiai előnyt, és leskálázzuk mindenre ami nyugatról jön. Eleve a szfi haditechnika egy részében (még csak nem is az egészben) kb 90-re tudott egyenlíteni a nyugat, de 2000 óta meg a ruszkik mindent megtesznek, hogy újra ellépjenek, és bár ez még csak terv, de a felsőbbrendű nyugati technikát már csak a keleti gépekbe górt fejlesztések miatt se igazán lehet látni. A megkapott n nehéztechnika meg minden csak nem fölényben lévő. Azaz az ukránok nem vagy csak minimális mennyiségben kapnak nagyobb harcértékű cuccokat, mint amik nekik voltak. Ami vörös vonalat jelenthetne, ha egyáltalán jelentene az a modern 5 gen vadászrepülők szállítása. De én ebben is kételkedem. Egyszerűen abból ugyanis nincs az USA-nak se túl sok, és túl nagy lenne a kockázata, hogy még bevetés előtt, vagy 1-2 bevetés után kiszedik őket a földön. És nem feltétlenül szerencsés dolog, ha a legpotensebb fegyverrendszered észrevehető részét elégeted minden haszon nélkül. Persze erre amúgy lehet menne már az atom tényleg, bár minimálisnak érzem az esélyét. Amit ugyanis szeretünk elfelejteni, hogy lehet az orosz nem lőhet a nyugati felderítőkre, de ez viszont is igaz, így a valóságban biztos segítség a besúgó hálózat is, de rengeteg mindent enélkül is látnak. Nos modern gépek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra az pont egy olyan dolog, amit észrevennének. És már mehetne is az iszkander/kalbír/putyin papucsa.
Szóval remek dolog ez a nyugati fegyverszállítás, de miközben a tartalék készleteink iszonyatos tempóval égnek el, aközben jelen helyzetben egyszerűen semmit sem tudnak változtatni a háborún.

Amit megjósolni sem merek, hogy mikor fog elérkezni a pillanat, mikor Putyin bejelenti az általános mozgósítást. Tudjátok jól, hogy én már a Győzelem Napjára is ezt vártam, de kicsit vitáznék a szakértőkkel ez ügyben is.
A helyzet az, hogy ezt az állandó kell a mozgósítás dolgot mindenki abból vezeti le, hogy elfogadja csont nélkül az ukránok által benyögött orosz veszteségadatokat. Ami enyhén szólva is kérdéses. Persze más forrás nem nagyon van, mivel az oroszok nem igazán jelentik be a veszteségeiket, vagy ide nem jutnak el ezek az információk. Ami viszont a napokban volt, csak nem találom, a szakik mondtak egy számot, ami 2000 alatt volt, és ha jól emlékszem halottban és sebesültben. Igaz ez csak saját veszteség. Most ha ezt felszorozzuk, akkor halottakban és sebesültekben a bevetett kb 200 ezer ember 5 % azaz 10 ezer ember eshetett ki végleg, vagy teljesen a harcból. Ahogy a páncélozott jármű veszteségeknél is bőven benne van, hogy kb 1000 körül lehet összesen. Természetesen ha az ukrán számokat nézed ennek a többszörösével fognak dobálózni, de még egyszer mondom, nem kéne axiómaként kezelni, hogy az orosz veszteségek ugyanakkorák vagy nagyobbak mint az ukrán veszteségek, csak mert ők azt mondják. Viszont ha innen indulunk ki, ezt valószínűleg még önkéntesekkel is tudnák nem csak pótolni, hanem még növelni is.
Igaz ebben az esetben azt kell feltételezni, hogy az orosz vezetés igazat mond, és tényleg semmi szükség még részleges mozgósításra se.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 101
42 154
113
Megsemmisült ukrán MT-LB-T-23-2 Szeverodonyeckben
Korszerűsítési lehetőség páncélozott pajzsos légelhárító ágyúval és új irányzékrendszerrel.
2015 szeptemberében mutatták be először a kijevi fegyverek és biztonság kiállításon.
További képek a linkben!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 754
47 976
113
Ha letudják fedni a hadműveleti területüket BUK M3-al akkor ezek az UAV-k hamarabb mennek a levesbe mint a török.
Szerintem.

Más.
Az egész külföldi fegyverszállítás egy nagy szemfényvesztésnek tűnik. Ami most az ukránoknál van az egy logisztikai rémálom.
Egyszerűen nem hiszem, hogy a nyugati katonai szakemberek ennyire ostobák lennének.

Kézifegyverek: rengeteg AK-74 5.45 mm-es űrmérettel, meg nyugati fegyverek 5.56 mm-es űrmérettel. Szerintem ezen a szinten az AK a megfelelő, kevesebb törődést igényel. Minek a csúcs belga F2000-es, max. lehet vele villogni.
Tüzérség: Önjáróból is van 152 és 155 mm-es. Szovjet és hazai gyártás + cseh és szlovák 152 mm.
Lengyel, német, amerikai és francia. Itt is a kérdés az amerikai M109 metrikus vagy col méretezéssel készült?

Vontatott: Van 152 mm és 155 mm.
Van amerikai (angol és ausztrál) szállítás és európai. Tehát van metrikus és col méretezés. Még a szerszámok sem
kompatibilisek.

Vajon a lövegek csövének még mennyi az élettartama? Felújítva szállítják?
Ja kell még hozzá tesztelő és javító állomás, kiképzett szakember a kezeléshez, pót alkatrész. Nekem úgy tűnik hogy nem komplex rendszereket adnak az ukránoknak.

Egyedül az ex. afgán MI-17-es helikopteren csodálkozom, a fentiek alapján UH-60-ast kellett volna az USA-nak szállítani. :)
Remek összefoglaló, csak kimaradtak a páncélosok (/APC-k, MRAPok, stb).
Az az igazi logisztikai kihívás!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
24 084
113
Na jó,én k..rvára nem értem ezeket a videókat..Volt már ukrán meg orosz oldalon is,hogy ugy sétálgatnak,álldogálnak a szabadban, mintha majálison lennének.Tényleg van olyan,akinek ott nem tűnik fel,hogy háború van??Már a szíreknél is fogtam a fejem sokszor,de azért itt is fel-fel tűnik néha olyan video...Mint ezek is,hova mentek igy egy tömbben,fagyizni????
Gondolom ezt eredményezi a gyorstalpalós kiképzés.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 101
42 154
113
Az orosz hadsereg megsemmisítette a 406. AFU-dandár amerikai M777-es ágyúinak egy ütegét Zsovtenojében.
A település Mikolajiv közelében található. A jelentések szerint összesen legalább 12 tüzérségi löveg, egy lőszerraktár és 90 ukrán harcos semmisült meg. Ezenkívül 51 ukrán katona megsebesült.
/Belvestnik/.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 261
84 278
113
Most írjam be, hogy nem vagyok meglepve Kijev Szelleme, meg a többi no position szintű semmilyen felvétel után?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Ukrajnában “több százezer katona kiképzése zajlik”?
Azért ez scifi kategória… az ország gazdasága romokban, külföldi pénzből tartják úgy-ahogy működésben.
Kik képzik ki őket? Hol?
Az oroszok rotálnak, és rotálni is fognak, mert megtehetik. Miért kéne mozgósítaniuk? Megtalálták a tempójukat, ezzel biztosan haladnak, az ukránok meg jelenleg több dilemma előtt is állnak:
  • hol vessék be az új (korlátos számosságú) eszközöket, ahol értelme is lesz?
  • honnan-hová csoportosítsanak csapatot? Herszon? Harkov? Ezek messze vannak ám egymástól.
  • mit kezdjenek a szétlőtt infrastruktúrával, mert utánpótlást egyre nehezebben tudnak Keletre tolni

Ja, és hogyan adják el hoholfölde lakóinak, hogy a lengyelek (is) szeretnének egy darabot belőlük?

Én a magam részéről kicsit másként árnyalva látom a dolgokat.

1, A háború első napjaiban bejelentették a sorozást. Magyarországon a ma 18 éves korosztály -minden mást leszámítva- is egy 100ezer környéki anyagot jelent. Ukrajnában ha csak a velük egy időseket hívták volna be is ennek többszöröséről beszélhetünk.
2, Vissza lehet keresni az akkori írásokat és linkeket ebben a topicban. Börtönből toboroztak elítélt bűnözőket, fegyvereket osztogattak civileknek. A fentivel együtt véve azt lehet mondani, hogy bármennyire is megkérdőjelezhető döntések voltak ezek, adminisztratív szabályokat hoztak a későbbi emberpótlásra és a harcértéke nem lesz ugyan annyi, mint egy több éve szolgáló katonának, de létszámról gondoskodtak.
Nehezen vitatható, hogy eldöntötték, hogy vérrel töltik meg a lövészárkokat, de szó szerint.

3, Az oroszok elhiszem, hogy rotálnak, de én nem repesnék az örömtől, amikor pár hónap múlva egy harcoló állományának 50%-át elvesztő ZHCS tagjaként azt mondanák nekem, hogy visszavonunk Szíriába, hiszen ott is tartani kell a pozícióinkat és kapsz a kezed alá fejenként 2 zöldfülű újoncot, akit külföldi misszióban a nulláról kezdj betanítani, mert békefenntartás is kell, az elhullottak pótlására kiképzés is.

4, Két hónapja is mondtam, hogy óriási hiba volt az, hogy békeidős hiányos feltöltöttségű állománnyal vágtak neki egy komoly háborúnak a muszkák, kár volt nekik pusztán a vasak számára hagyatkozni és nem kellő időben feltölteni 100%-ra az állományt.

5, Haladnak az oroszok és a legszörnyűbb döntés lenne az első napok villámháborús előretöréseit újra kipróbálni. De látni kell azt, hogy az ellenoldal nem figyelmen kívül hagyható új lehetőségekhez jut. Magyarországnak milyen tüzérséget terveztünk 2030-ig? Ne mondjuk azt, hogy 24 Pzh2000-es micsoda tűzerőt képvisel majd nekünk, de amiket az utolsó hetekben tüzérséget összeszámoltunk is már nagyobb mindenben, mint amit egy ugyan akkora GDP-jű országnak nekünk akartunk. (Pedig már régen nem a 24 ágyúról van szó, hanem 100 vontatottról és 100 önjáróról beszélünk magyar igényeknél, és ehhez képest az M777-eket meg Kabokat is csak megnézve, hogy Zuzanákról és Caesarokról be beszéljünk, ostobaság lenne pusztán semmiségnek tekinteni a tüzérségük fejlődését.)
Oké, hogy nem is az orosz hadsereget terveztük megfogni, de itt amit kapnak, az több dandárra elegendő csöves meg most már úgy tűnik rakétás tűztámogatás lesz. Mennyi tankkal kezdték a ruszkik az offenzívát? Ne a raktáron és több hónapos kikonzerválást igénylő számhoz nézzük, de csak a lengyelektől átküldött T-72 darabszámra nem elhanyagolható.
Baromi óriási szerencséjüknek gondolom, amire szerintem még a jenkik sem számoltak 100%-ban, hogy a csehszlovákok is ennyire belelkesülnek az ukrán és saját raktárkészleteik helyrehozásához felajánlani a szovjet technikára ráállt gyári kapacitásaikat.

Attól még, hogy hibázik az egyik oldal, aki temetné az oroszt, de ukrán oldal sem holnap fog összeomlani ilyen pumpálások lelki terhei alatt. Az más kérdés, és ezt sokszor elmondtam, hogy én nem az idei, hanem a jövőévi ukrán költségvetésre vagyok kíváncsi.

Nem lehet ezt úgy csinálni, hogy fogjuk a légierőknél ténylegesen meglévő USA technológiai előnyt, és leskálázzuk mindenre ami nyugatról jön.

Igen, de nem érdemes úgy sem csinálni, hogy egekig magasztaljuk a Pzh2000-t, mikor mi kapunk belőle egyetlen osztálynyit és csak egyetlen dandárhoz, és... lásd fentebb, ezeknek a fegyvereknek van harcértéke. A Jevelinről sem azért beszélünk még ma is, mert pár tucat megváltoztatta volna a helyzetet, hanem mert egy éve még erről beszéltünk, utána meg pár tucat repülő hozott a frontvonalra mennyiséget.

de 2000 óta meg a ruszkik mindent megtesznek, hogy újra ellépjenek

Óvva intenélek! Ami Ukrajnában van, az orosz részről sem XXI. század!
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 232
113
Ha letudják fedni a hadműveleti területüket BUK M3-al akkor ezek az UAV-k hamarabb mennek a levesbe mint a török.
Szerintem.

Más.
Az egész külföldi fegyverszállítás egy nagy szemfényvesztésnek tűnik. Ami most az ukránoknál van az egy logisztikai rémálom.
Egyszerűen nem hiszem, hogy a nyugati katonai szakemberek ennyire ostobák lennének.

Kézifegyverek: rengeteg AK-74 5.45 mm-es űrmérettel, meg nyugati fegyverek 5.56 mm-es űrmérettel. Szerintem ezen a szinten az AK a megfelelő, kevesebb törődést igényel. Minek a csúcs belga F2000-es, max. lehet vele villogni.
Tüzérség: Önjáróból is van 152 és 155 mm-es. Szovjet és hazai gyártás + cseh és szlovák 152 mm.
Lengyel, német, amerikai és francia. Itt is a kérdés az amerikai M109 metrikus vagy col méretezéssel készült?

Vontatott: Van 152 mm és 155 mm.
Van amerikai (angol és ausztrál) szállítás és európai. Tehát van metrikus és col méretezés. Még a szerszámok sem
kompatibilisek.

Vajon a lövegek csövének még mennyi az élettartama? Felújítva szállítják?
Ja kell még hozzá tesztelő és javító állomás, kiképzett szakember a kezeléshez, pót alkatrész. Nekem úgy tűnik hogy nem komplex rendszereket adnak az ukránoknak.

Egyedül az ex. afgán MI-17-es helikopteren csodálkozom, a fentiek alapján UH-60-ast kellett volna az USA-nak szállítani. :)
155 mm lövegek amiket szállították NATO szabvány 155 lőszerekket tüzelnek ennek hosszabb távon van értelme ha kifogynának a szovjet eredetű 152-es lőszerekből!Buk rendszert nem tudnak mindenhova biztosítani meg ha kapnak felderítési adatokat valószínűleg nem ezek közelében vetik be őket!Ami miatt még potensek ezek a drónok az elektronikus egyébb felderítő képesség egy "sima"predatorhoz vagy baytakarhoz képest!
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and kriss02

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 788
77 936
113
Én a magam részéről kicsit másként árnyalva látom a dolgokat.

1, A háború első napjaiban bejelentették a sorozást. Magyarországon a ma 18 éves korosztály -minden mást leszámítva- is egy 100ezer környéki anyagot jelent. Ukrajnában ha csak a velük egy időseket hívták volna be is ennek többszöröséről beszélhetünk.
2, Vissza lehet keresni az akkori írásokat és linkeket ebben a topicban. Börtönből toboroztak elítélt bűnözőket, fegyvereket osztogattak civileknek. A fentivel együtt véve azt lehet mondani, hogy bármennyire is megkérdőjelezhető döntések voltak ezek, adminisztratív szabályokat hoztak a későbbi emberpótlásra és a harcértéke nem lesz ugyan annyi, mint egy több éve szolgáló katonának, de létszámról gondoskodtak.
Nehezen vitatható, hogy eldöntötték, hogy vérrel töltik meg a lövészárkokat, de szó szerint.

3, Az oroszok elhiszem, hogy rotálnak, de én nem repesnék az örömtől, amikor pár hónap múlva egy harcoló állományának 50%-át elvesztő ZHCS tagjaként azt mondanák nekem, hogy visszavonunk Szíriába, hiszen ott is tartani kell a pozícióinkat és kapsz a kezed alá fejenként 2 zöldfülű újoncot, akit külföldi misszióban a nulláról kezdj betanítani, mert békefenntartás is kell, az elhullottak pótlására kiképzés is.

4, Két hónapja is mondtam, hogy óriási hiba volt az, hogy békeidős hiányos feltöltöttségű állománnyal vágtak neki egy komoly háborúnak a muszkák, kár volt nekik pusztán a vasak számára hagyatkozni és nem kellő időben feltölteni 100%-ra az állományt.

5, Haladnak az oroszok és a legszörnyűbb döntés lenne az első napok villámháborús előretöréseit újra kipróbálni. De látni kell azt, hogy az ellenoldal nem figyelmen kívül hagyható új lehetőségekhez jut. Magyarországnak milyen tüzérséget terveztünk 2030-ig? Ne mondjuk azt, hogy 24 Pzh2000-es micsoda tűzerőt képvisel majd nekünk, de amiket az utolsó hetekben tüzérséget összeszámoltunk is már nagyobb mindenben, mint amit egy ugyan akkora GDP-jű országnak nekünk akartunk. (Pedig már régen nem a 24 ágyúról van szó, hanem 100 vontatottról és 100 önjáróról beszélünk magyar igényeknél, és ehhez képest az M777-eket meg Kabokat is csak megnézve, hogy Zuzanákról és Caesarokról be beszéljünk, ostobaság lenne pusztán semmiségnek tekinteni a tüzérségük fejlődését.)
Oké, hogy nem is az orosz hadsereget terveztük megfogni, de itt amit kapnak, az több dandárra elegendő csöves meg most már úgy tűnik rakétás tűztámogatás lesz. Mennyi tankkal kezdték a ruszkik az offenzívát? Ne a raktáron és több hónapos kikonzerválást igénylő számhoz nézzük, de csak a lengyelektől átküldött T-72 darabszámra nem elhanyagolható.
Baromi óriási szerencséjüknek gondolom, amire szerintem még a jenkik sem számoltak 100%-ban, hogy a csehszlovákok is ennyire belelkesülnek az ukrán és saját raktárkészleteik helyrehozásához felajánlani a szovjet technikára ráállt gyári kapacitásaikat.

Attól még, hogy hibázik az egyik oldal, aki temetné az oroszt, de ukrán oldal sem holnap fog összeomlani ilyen pumpálások lelki terhei alatt. Az más kérdés, és ezt sokszor elmondtam, hogy én nem az idei, hanem a jövőévi ukrán költségvetésre vagyok kíváncsi.



Igen, de nem érdemes úgy sem csinálni, hogy egekig magasztaljuk a Pzh2000-t, mikor mi kapunk belőle egyetlen osztálynyit és csak egyetlen dandárhoz, és... lásd fentebb, ezeknek a fegyvereknek van harcértéke. A Jevelinről sem azért beszélünk még ma is, mert pár tucat megváltoztatta volna a helyzetet, hanem mert egy éve még erről beszéltünk, utána meg pár tucat repülő hozott a frontvonalra mennyiséget.



Óvva intenélek! Ami Ukrajnában van, az orosz részről sem XXI. század!
Már a 30%-os veszteség is a harcképtelen határa (de hogy támadni nem tudsz tovább az biztos), nemhogy az 50%.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
155 mm lövegek amiket szállították NATO szabvány 155 lőszerekket tüzelnek ennek hosszabb távon van értelme ha kifogynának a szovjet eredetű 152-es lőszerekből!Buk rendszert nem tudnak mindenhova biztosítani meg ha kapnak felderítési adatokat valószínűleg nem ezek közelében vetik be őket!Ami miatt még potensek ezek a drónok az elektronikus egyébb felderítő képesség egy "sima"predatorhoz vagy baytakarhoz képest!
Ellenséges légifölényben ezeknek a nagyméretű drónoknak szerintem nem lesz hosszú élete.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 101
42 154
113
Nyissa meg Ukrajnát | Nyisd meg Ukrajnát
Egy német bemegy egy bárba, és sört rendel. A csapos azt mondja neki:
- 100 euró.
A német megdöbben:
- Mint 100 euró? Tegnap csak 10 volt!
— Hát ma — 100.
— De minek 100, a fenébe?!
- Most elmagyarázom. 10 euró egy sör. 10 további - Ukrajna megsegítésére. 20 - segítségnyújtás olyan európai országoknak, amelyek szankciókat vezettek be, és nem tagjai az EU-nak. További 10 - az Egyesült Királyság segítése az Oroszország elleni szankciók sikeres végrehajtásában. További 10-et a balkáni országokba küldenek kemenceszén vásárlásához. Nos, a maradék 40 euró - az EU gáztámogatására és a szankciók fenntartását segítő alapra.

A német némán elővett egy százdolláros bankjegyet, és átnyújtotta a csaposnak. A pultos elvette a pénzt, betette a pénztárba, de 10 eurót visszaadott.
A német össze van zavarodva
- Várj, 100-at mondtál - 100-at adtam. Miért adsz vissza 10 eurót?
– Nincs sör…

@OpenUkraine

:D:D