[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 059
113
Hírek - ezúttal Telex módra:

1654709429-temp-JhEeIM_cover@4x.jpg

"Ukrán tüzérek egy M777-es tarackkal lőnek a donyecki fronton"

majd ugyanabban a cikkben...

1654709513-temp-HiigAD_cikktorzs-komplex-szeles@4x.jpg

"Ukrán tüzérek egy M777-es tarackkal lőnek a donyecki fronton."

Oké, nem kell mindenkinek ránézésre felismernie a D-20-ast, de aki nem tudja, mit lát, az miért nevezi el? A két kép alapján is látszik, hogy különbözik a két eszköz. Egy "munkában az ukrán tüzérek" képaláírás simán elég lett volna - így viszont megint becsúszott a gyezinformacija...
Az M777 még pajzsot se tudtak rakni...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 522
113
Szvjatogorszknal tudja valaki ma mi a pontos helyzet. Az ejjel olvastam hogy behuzva es a kornyezo erdokben telepuleseken folyik a harc. Nincs valtozas? Krasznopilja eroditett ukran csoportosulas van, amig tole balra ki nem pucoljak az erdot nem fognak onnan kimenni. Megkerulni meg egy nagyobb offenziva lenne, bar az volna a tuti Szlavjanszk bezarasahoz es Kramatorsz eleresehez.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Az Ukik miért lőttek volna egy nyugatról jövő gépet?

Miért nem egy Svájci, Japán vagy, akármilyen cég csinálta ezt az egyetlen (figyelembe nem vett) felmentő vizsgálatot?
Egy Nagyorosz forrást hozol, mint független szakértőt, miközben pont a Nagyoroszokat elmarasztaló ítélet született.
A Nagyorosz nem megbízható. Még az Amcsik is megbízhatóbbak, pedig ők is csinálnak mocskos dolgokat.

(Legyen az MH17 lelövése a nagyoroszok legnagyobb dicsősége, mindörökké...)

A szakik dolgaiért a Nagyoroszokat nem terheli felelősség... tiszta sor... pont ezért van ilyen állapotban a gazdaságuk/társadalmuk, mert semmiért soha nem felelősek. Ez vajon összefügg a Nagyorosz korrupcióval? Majd gondolkodom ezen.

"Az USA vállal felelősséget ha az M777-esekkel szétlőnek egy városközpontot az ukránok?"

Ez sántít.

Milyen városok központját lőtték eddig szét az Ukik a Nagyoroszoknál? Ha kapnak az M777-esekkel, akkor az egyik hadakozó fél az, akit támadnak (mellesleg itt az aggresszor is).

Az MH17 utasai nem tartoztak sem az Ukikhoz, sem a Nagyoroszokhoz.

Ja igen, a Szakik szarságaiért a Nagyorosz nem felelős... hanem... szánalmas.

Bellingcat… a leszerelt brit titkosszolgák gyűjtő és kifizetőhelye, igen messze van az objektív és független oknyomozástól, just FYI ;)
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 560
6 778
113
Szeverodonyeckben nem lesz valtozas nagyon amig Liszicsanszk moge Vovcsojarivkaba be nem er az orosz sereg. Jelenleg oda vonultak vissza delrol az ukranok, mert Zolote ket oldalarol tor eszakra a szaki+orosz hadero. Akkor ha par nap mulva megerkeznek Vovcsojarivkaba a Liszicsanszk terseg tarthatatlanna valik az ukranoknak.
Avdejevkanal szinten bekerites zajlik delrol es keletrol Orlivka-Novobahmutivka utszakasz elereseert. Akkor Avdejevka ugy mint az elobb emlitett Zolote bezart zsakba kerul teljesen. Keramik Avdejevka felett mar nagyjabol DNR kezen van.
Herszon tersegeben Davidov Brodnal torbecsaltak egy zaszloaljnyi meretu ukran csoportosulast. Jelenleg Davidov Brod ket oldalan orosz eloretores van. De a dele szektorban szerintem csak tessek lassek halogato harcok folynak nincs nagy offenziva. Ami ukran egyseg ott van ahhoz eleg az orosz ero.
Foteltábornokként ennyit tennék hozzá:
Ha át tudnak kelni a Donyecken széles fronton az alacsony vízállása miatt, akkor északról is tudják nyomni.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Szeverodonyeckben nem lesz valtozas nagyon amig Liszicsanszk moge Vovcsojarivkaba be nem er az orosz sereg. Jelenleg oda vonultak vissza delrol az ukranok, mert Zolote ket oldalarol tor eszakra a szaki+orosz hadero. Akkor ha par nap mulva megerkeznek Vovcsojarivkaba a Liszicsanszk terseg tarthatatlanna valik az ukranoknak.
Avdejevkanal szinten bekerites zajlik delrol es keletrol Orlivka-Novobahmutivka utszakasz elereseert. Akkor Avdejevka ugy mint az elobb emlitett Zolote bezart zsakba kerul teljesen. Keramik Avdejevka felett mar nagyjabol DNR kezen van.
Herszon tersegeben Davidov Brodnal torbecsaltak egy zaszloaljnyi meretu ukran csoportosulast. Jelenleg Davidov Brod ket oldalan orosz eloretores van. De a dele szektorban szerintem csak tessek lassek halogato harcok folynak nincs nagy offenziva. Ami ukran egyseg ott van ahhoz eleg az orosz ero.

Hát azért én nagy tétet nem tennék rá, hogy "pár nap" alatt Vovcsoban lesz a muszka. Bármennyire is szimpatikus a haditerv, amit mondtál, már eddig sem ilyen lólépésben közlekedtek a sakktáblán. És ahogy Popasznát egyre jobban elhagyják, úgy lassul a támadásuk eddig sem ilyen sebessége.
Másfelől amire Szeverodonyecknél én nagyon figyelek most, az inkább a folyó bal partján lévő kisebb falvak. Borivszkét és a többit ha majd elfoglalják, több reményt fűzök utána egy Usztyinivka felőli újabb nekilendülésnek. (Azzal persze teljesen egyetértek, hogy Zlotye szorult helyzetben van és ha nem is lobog a hajunk, de jönnek előre több helyen a ruszkik.)

Avdiivkáról továbbra is az a véleményem, hogy hiába olvastam az elmúlt vagy 2 hónapban folyamatosan az orosz előrekúszást, nem ma és nem holnap fog összeomlani.

Nagyszerű, hogy Davidovnál megsemmisítettek egy zl ukránt az átkelésnél... De az oroszok a híres 3 átkelés egy hét alatt húzásuknál mennyit is vesztettek? Nem igazán van arányban az 1 zl veszteség azzal, hogy elvileg több dd-nyi erő akar ukrán részről offenzíváskodni.
És csak vissza utalnék Szittya által magyarfejlesztés topicban talán épp tegnap írtra, hogy ami védő (orosz) részről egy nagyszerű harapófogó, az támadó (ukrán) szemszögből csak egy hídfő. MINDEN ESETBEN. Eddig egy klasszikus folyami átkelés manővert vélek felfedezni több elterelő ponttal is, ami még csak nagyon kibontakozás fázisban van. Vannak kérdéseim, de majd meglátjuk, hogy mire mennek légifedezet nélkül és lengyel két zl T-72 ellenére is egy páncélos számbeli hátránnyal.
Viszont nagyon jó minőségű nyugati technikát is kaptak erre a frontszakaszra, mert Kijev szempontjából szerintem messze sokkal lényegesebb, hogy a tengerpartot meg tudják-e tartani, mint hogy Dombasz elesik-e vagy megnyerik.
Szóval Herszonnál továbbra is komoly csatákat várok, nem hiszem, hogy az oroszok ilyen könnyen győztek volna és most mindenki haza mehet onnan.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 473
24 122
113
nike-n mosolyogtatok hogy kivonult. oroszországból.
Mondjatok már gyorsan egy orosz cipő márkát léci.
( a mekivel jobban jártak hogy kivonult, de mondjuk civil repcsit sem tudnak gyártani, lehet most befejezik a superjetet végre 30 év után,mondjuk a malévnak már nem kell leszállitani a megrendelt példányokat.. )

friss hir hogy a huawei bezárja az orosz boltjait.
mobiltelefont nemtudnak venni az oroszok, és akkor hogyan fognak bármit fejleszteni ?
ja igen, majd épitenek csipgyárat, azelőtt dubaiba kerül a pénz,hogy lenne egy kapavágás a gyár előtt.

feltettem még régebben egy költői kérdést, hogy ki tud civil orosz terméket mondani, ami kapható az EU-ban.
Képzeljétek, nem jött semmilyen válasz erre senkitől itt a fórumon, de nem csodálom mert nincs ilyenjük.
költői kérdés volt csupán.

az armata egy disszemlén rohadt le a vörös téren.

Oroszország = benzinkút, de abból jó nagy az igaz.

a befolyt pénz nagy részéből jachtok épültek tankok meg hadihajók helyett.
abramovics yachjtán két helikopter leszálló van,az elsüllyedt moskván egy volt, teljesen jó hogy szétlopták azországot az oligarcháik,
igy kevesebb marad a haderőre.

ez a yacht 500 milla volt dollárban :


amit most láttok haditechnikát ukrajnában - na az az orosz hadsereg jövöje is, ettől jobb fegyvereik nem lesznek. ez a max, mert nem fgonak hozzáférni semmilyen technológiához. tankot mindig fognak tudni gyártani, optikát, célzóberendezést, önvezetést, irányzékot satöbbit nem és amig szétlopják putyinék az országot nem is lesz ott semmi jobb.

ezen az éven nem tudnak ABS-el felszerelt autókat gyártani, az önvezetés korában még ABS sem megy, légzsák sem megy.

ukrajnát behúzhatják persze, meg elpusztithatják inkább, de ennyire lesznek képesek.
tisza cipővel be lehet menni a nike helyének 1-2-3%-ra, már gazdagok leszünk....
pesti pipi meg mehet a mcfos helyére
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
Bellingcat… a leszerelt brit titkosszolgák gyűjtő és kifizetőhelye, igen messze van az objektív és független oknyomozástól, just FYI ;)
Egy Brit blogger alapította, a Hollandok az MH17 után karolták fel. Az egyik legpozitívabb kezdeményezés (a Cochrane mellett), ami az utóbbi évtizedekben született.
Igazán profi munkét végeznek... (kifizető helye lol) még jó hogy fizetést is kapnak.
Tudod, érdemlik, nem pedig keresik a pénzt...
A Kashoggi űgyről is pl szépen gyüjtöttek adatokat.
Az interwebs megváltoztatta a világot... autokraták nem nagyon tudják eltüntetni a nyomaikat.

Ezt láttad már? Szerintem jó.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 929
11 519
113
Ádika, kizárólag tanítási célzattal válaszolok, de anyukád most szólt, hogy miért nem alszol már, holnap iskola, te meg hisztis szoktál lenni ha kialvatlan vagy és rosszak lesznek a jegyeid is.
Naszóval.

Ez valami roppant kretén kiindulási alap az életben. Ahol nincs Nike, ott megáll az élet vagy micsoda?
Most hirtelen a Splav jut az eszembe, de ők sportcipőn kívül még ezerféle dolgot is gyártanak.
Nézegesd (de csak holnap! ma már alvás van!!).

Te komolyan azt hiszed, hogy Oroszország "nem tud civil repcsit gyártani"? Superjet? Tu-214? Il-96? Csak hogy ne a szovjet típusokat említsem. Tudnak, fognak, pont ők ne tudnák megoldani...

És? Vesznek másik kínait. De ahogy az oroszokat ismerem, lesz ott iPhone is ;)

Tudnak venni mobiltelefont. Hogy függ össze ez azzal, hogy mit fejlesztenek?

Van csipgyáruk, de az igaz, hogy nem a konzumer elektronikához való holmit gyártják ott.
Azt majd megveszik Kínából ha kell.

Úgy érted, nincs olyan "civil" termékük, amit az EU-ban kapni lehet, vagy nincs civil termékük egyáltalán? :)
Mivel nyilván van "civil" termékük, az első feltevésre a válasz az, hogy az EU elég komolyan szankcionálta őket már 2014 óta és nem vett vissza a tempóból azóta sem. Az orosz meg minek adjon el itt, ha az EU-tól nem tud érdemben megvenni termékeket.
Ami kell nekik, azt vagy megoldják országon belül, vagy megveszik máshonnan - pont mint egy bármilyen másik országban.

És?

Ezt nem értem, egyáltalán mire bizonyíték és hogy miért jó szajkózni. Van elég komoly szénhidrogén tőkéjük és ezzel kereskednek.
Ez baj?

Nekem erről nincs információm, hogy a "befolyt pénz" mekkora részéből épültek jachtok.
Nyilván mindig lehetne többet költeni, de azt hiszem az, hogy Putyin óta stabilan a GDP 4%-a körül költenek, szerintem ... oké :)

Ahol konjunktúra van, ott történnek ilyenek, igen.
Láttad már, mondjuk egy nagyobb amerikai cég CEOjának milyen jachtja van?

Gondold ezt, ettől biztosan jobban alszol.

"Ezen az éven" - mondom hogy fáradt vagy már Ádika!
Továbbra is megveszik Kínából azt az ESP-t meg a légzsák ECU-t is (de nem tartom kizártnak, hogy államosítják egy, egyébként az oroszoknál termelő nyugati autóipari beszállító egyik gyárát, oszt' jónapot). Egyébként ezek már régóta commodity cuccok az autóiparban, fillérekért hozzádvágják, ha kell.
Az átmeneti nehézséget most az jelenti, hogy több, orosz piacra termelő (nyugati) beszállító most leállt a termeléssel a szankciók miatt. És egy ESP-t vagy légzsák ECU-t nem tudsz egyik napról a másikra kiváltani egy másik gyártó hasonló termékével - ez még a nagy nyugaton is másfél-két év szokott lenni.

El kell keserítselek egyébként, nem vagyunk az önvezetés korában és még egy jó darabig nem is leszünk.

Nem akarják elpusztítani. Véglegesen kiherélni, a főbohócot a saját népe által felkoncoltatni (/elüldözni) inkább.

Na, most már tényleg alukálj!
aztak.rva most latom csak adam.bertok milyen aktiv :D meg jo, hogy ignoron van nalam, igy ezeket az agymeneseket szerencsere kihagyom.
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
175
1 029
93
Megint nekifutok, mert régebben nem sikerült befejeznem :)
A baloldali spanyol kormâny âltal nagy hèvvel bejelentett 40 db Leo2A4-böl, amit Kievnek akartak küldeni, majdnem semmi lesz. Kisült, hogy csak 10 gép áll rendelkezésre, de azok müszaki âllapota olyan gyatra, hogy teljes felújjitâsra szorulnak, ami hónapokig fog tartani.Ha egyâltalán hozzáfognak, mert eddig a spanyolok nem kërtek exportengedélyt a nèmetektöl. (Focus.de)
erről a tavaly őszi Ausztriai Raxalpe tűz jut eszembe , az osztrák Bundesherr-nek van 9 db Black Hawk helikoptere amiből 2 db volt repképes a többit "karbantartják" de abból a kettőből is az egyik csak napokkal késöbb tudott menni a tüzet oltani mert a nagyonokos védelmi miniszter nő az egyiket felrendelte a Bécsi katonai parádéra! Mindeközben több ezer tüzoltó, önkéntes, egy csomó ország helikoptere ,speciális tűzoltó repülők olaszországból, próbálták oltani a tüzet.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 621
55 385
113
Hát azért én nagy tétet nem tennék rá, hogy "pár nap" alatt Vovcsoban lesz a muszka. Bármennyire is szimpatikus a haditerv, amit mondtál, már eddig sem ilyen lólépésben közlekedtek a sakktáblán. És ahogy Popasznát egyre jobban elhagyják, úgy lassul a támadásuk eddig sem ilyen sebessége.
Másfelől amire Szeverodonyecknél én nagyon figyelek most, az inkább a folyó bal partján lévő kisebb falvak. Borivszkét és a többit ha majd elfoglalják, több reményt fűzök utána egy Usztyinivka felőli újabb nekilendülésnek. (Azzal persze teljesen egyetértek, hogy Zlotye szorult helyzetben van és ha nem is lobog a hajunk, de jönnek előre több helyen a ruszkik.)

Avdiivkáról továbbra is az a véleményem, hogy hiába olvastam az elmúlt vagy 2 hónapban folyamatosan az orosz előrekúszást, nem ma és nem holnap fog összeomlani.

Nagyszerű, hogy Davidovnál megsemmisítettek egy zl ukránt az átkelésnél... De az oroszok a híres 3 átkelés egy hét alatt húzásuknál mennyit is vesztettek? Nem igazán van arányban az 1 zl veszteség azzal, hogy elvileg több dd-nyi erő akar ukrán részről offenzíváskodni.
És csak vissza utalnék Szittya által magyarfejlesztés topicban talán épp tegnap írtra, hogy ami védő (orosz) részről egy nagyszerű harapófogó, az támadó (ukrán) szemszögből csak egy hídfő. MINDEN ESETBEN. Eddig egy klasszikus folyami átkelés manővert vélek felfedezni több elterelő ponttal is, ami még csak nagyon kibontakozás fázisban van. Vannak kérdéseim, de majd meglátjuk, hogy mire mennek légifedezet nélkül és lengyel két zl T-72 ellenére is egy páncélos számbeli hátránnyal.
Viszont nagyon jó minőségű nyugati technikát is kaptak erre a frontszakaszra, mert Kijev szempontjából szerintem messze sokkal lényegesebb, hogy a tengerpartot meg tudják-e tartani, mint hogy Dombasz elesik-e vagy megnyerik.
Szóval Herszonnál továbbra is komoly csatákat várok, nem hiszem, hogy az oroszok ilyen könnyen győztek volna és most mindenki haza mehet onnan.
Köszönöm mindenkinek, aki kisérletet tesz, hogy a helyzetet józanul elemezze a kevés rendelkezésre álló informâció alapján. Mèg ha tévednek is esetleg, sokkal többet adnak a közösbe, mint az idiôta ideológizáló egyének.
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
175
1 029
93
erről a tavaly őszi Ausztriai Raxalpe tűz jut eszembe , az osztrák Bundesherr-nek van 9 db Black Hawk helikoptere amiből 2 db volt repképes a többit "karbantartják" de abból a kettőből is az egyik csak napokkal késöbb tudott menni a tüzet oltani mert a nagyonokos védelmi miniszter nő az egyiket felrendelte a Bécsi katonai parádéra! Mindeközben több ezer tüzoltó, önkéntes, egy csomó ország helikoptere ,speciális tűzoltó repülők olaszországból, próbálták oltani a tüzet.
bár ez off téma de jól tükrözi az EU-s állapotokat , mikor a papír és a valóság köszönő viszonyban sincsenek.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Az USA lőszerellátási láncát tekintve nagymértékben függ Kínától és Oroszországtól. A kongresszus ezt akarja helyrehozni.

MQ74LK5JIZAVTFOGBZCKDDYCCQ.JPG

Lövedékek láthatók egy amerikai gyártmányú F-16V vadászgép előtt egy tajvani hadgyakorlat során 2020. január 15-én. (Chiang Ying-ying/AP)


WASHINGTON - Az Egyesült Államok az elmúlt években szinte teljes mértékben Kínára - és kisebb mértékben Oroszországra - támaszkodott a lőszerek előállításához nélkülözhetetlen kritikus ásványi anyag beszerzésében.

Az ásványi antimon kritikus fontosságú a védelmi ipari ellátási láncban, és a páncéltörő lövedékektől kezdve a robbanóanyagokon át a nukleáris fegyverekig, valamint különféle egyéb katonai felszerelések, például éjjellátó szemüvegek gyártásához szükséges.

Az antimon a közelmúltban a kongresszus azon törekvéseinek élvonalába került, amelyek a ritkaföldfém ásványok stratégiai tartalékának, az úgynevezett nemzeti védelmi készletnek a megerősítésére irányulnak. A készlet számos más, a védelmi ipari ellátási lánc szempontjából kritikus ásványi anyagot is tartalmaz, mint például titán, volfrám, kobalt és lítium, de a törvényhozók szerint a 2025-ös pénzügyi évre fizetésképtelenné válik, ha nem történik korrekciós intézkedés.

A képviselőház fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottsága szerdán közzétett jogszabálytervezetében először próbálta kezelni Kína antimon ellátási láncot érintő befolyását. A törvényjavaslatot kísérő jelentés előírná, hogy a nemzeti védelmi készletek kezelője októberig tájékoztassa a bizottságot az antimon helyzetéről, és egyúttal "ötéves kilátásokat adjon ezen ásványi anyagokról, valamint az ellátási lánc jelenlegi és jövőbeli sebezhetőségéről".

"A bizottságot aggasztja az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos legújabb geopolitikai dinamika, és az, hogy ez felgyorsíthatja az ellátási lánc megszakadását, különösen az antimon esetében" - jegyezte meg a jelentés.

A jogszabálytervezet azt is előírná a Védelmi Minisztérium számára, hogy vezessen be egy olyan politikát, amely szerint a kiégett akkumulátorokat újrahasznosítja, hogy "nemesfémeket, ritkaföldfémeket és stratégiai fontosságú elemeket (például kobaltot és lítiumot) nyerjen vissza az ellátási láncba vagy az Egyesült Államok stratégiai tartalékaiba".

A képviselőház készenléti albizottsága várhatóan csütörtökön hagyja jóvá a szövegtervezetet, a Fegyveres Erők Bizottsága pedig még ebben a hónapban az éves védelmi engedélyezési törvényjavaslat részeként fogja előterjeszteni a jogszabályt.

Miután Japán a második világháború alatt elvágta az Egyesült Államok antimonellátását Kínából, az Egyesült Államok egy idahói aranybánya ércéből kezdte el beszerezni az ásványi anyagot. Ez a bánya azonban 1997-ben beszüntette a termelést.

"Nincs hazai antimonbánya" - olvasható az amerikai földtani intézet, az U.S. Geological Survey 2020-as jelentésében. "Kína a bányászott és finomított antimon legnagyobb termelője, és az Egyesült Államok egyik fő importforrása".

A jelentés megjegyezte, hogy Kína "veszít piaci részesedést Oroszországgal, a világ második számú termelőjével szemben", Tádzsikisztán pedig a világ harmadik legnagyobb antimonszállítójaként egyre nagyobb teret nyer a globális piacon.

A törvényhozók közelmúltbeli érdeklődése a stratégiai ásványi anyagok nemzetvédelmi készletének megerősítése iránt jelentős fordulatot jelent a kongresszus számára, amely az elmúlt évtizedekben többször engedélyezte a tartalék több millió dolláros értékesítését más programok finanszírozására.

A hidegháború kezdetén, 1952-ben elért csúcspontján a készlet értéke mai dollárban számolva közel 42 milliárd dollár volt. Ez az érték tavalyra 888 millió dollárra zuhant.

A védelmi minisztérium a múlt hónapban benyújtotta saját jogalkotási javaslatát a kongresszusnak, amelyben arra kérte a törvényhozókat, hogy a védelmi engedélyezési törvényjavaslatban 253,5 millió dollárt engedélyezzenek további ásványi anyagok beszerzésére a készlet számára.

Seth Moulton képviselő (D-Mass.), aki a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának tagja, áprilisban hét republikánus képviselő élén arra kérte a védelmi előirányzatok albizottságát, hogy a 23. pénzügyi évre további 264 millió dolláros finanszírozást biztosítson a készletekre.

"A jelenlegi készlet nem elegendő a nagyhatalmi verseny követelményeinek kielégítésére" - írták a törvényhozók. "A [nemzeti védelmi készlet] már nem képes fedezni a Védelmi Minisztérium szükségleteit az azonosított anyagok túlnyomó többségére vonatkozóan az ellátási lánc megszakadása esetén".

https://www.defensenews.com/congres...ammo-supply-chain-congress-wants-to-fix-that/
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
171
1 599
93
Orosz gazdaság helyzete a szankciók alatt:


Összeomlás nem lesz, de szép lassan szétrohad minden nyugati technológiával működő eszköz ami hosszú távon ellehetetleníti majd az orosz gazdaságot. KB hasonló helyzetbe kerülnek mint a SZU.
Hmm....azért a nyugati eszközök alkatrészeink jó része is egy bizonyos távol-keleti szegmensben gyártó országból származik.......Ugye nem gondolod komolyan, hogy középtávon, de talán már rövidtávon is nem lesz erre megoldásuk az oroszoknak...Véleményem szerint van forgatókönyv erre az eshetőségre....Formálódik az új világrend két pólusa, ahol nem Oroszország lesz a vezető nagyhatalom, de hasznos kulcsjátékos lesz, és ezért kapni is fog valamit....persze többet ad majd, és Kína "erős embere" lesz....És tudom hiába mondom, de ne nyugati aggyal akarjátok megérteni Kínát és a ruszkikat se....teljesen más célok, időbeli dimenziók mozgatják őket.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/06/09/tuzersegi-tamadast-mertek-harkivra-elnemultak-a-tevecsatornak/
"TÜZÉRSÉGI TÁMADÁST MÉRTEK HARKIVRA, ELNÉMULTAK A TÉVÉCSATORNÁK
Az orosz megszállók tüzérségi fegyverekkel lőtték a doneck megyei várost szerdán a késő esti órákban. A támadás okozta tüzek oltásán órákig dolgoztak a tűzoltók Harkivban és a megye más részein.
Tüzérségi támadás következtében a városban elnémultak a tévécsatornák – közölte Dmitro Horkin, az Ukrán Nemzeti Televízió- és Rádiótársaság igazgatósági tagja Facebook-oldalán. Azt írta, hogy Harkivban átmenetileg nem foghatóak az ukrán tévécsatornák. Horkin továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi lakosok rádión keresztül, a 106,1 és a 91,6 MHz-es frekvencián tájékozódhatnak az aktuális helyzetről."




Harkiv mint doneck megyei város?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 621
55 385
113
Az USA lőszerellátási láncát tekintve nagymértékben függ Kínától és Oroszországtól. A kongresszus ezt akarja helyrehozni.

MQ74LK5JIZAVTFOGBZCKDDYCCQ.JPG

Lövedékek láthatók egy amerikai gyártmányú F-16V vadászgép előtt egy tajvani hadgyakorlat során 2020. január 15-én. (Chiang Ying-ying/AP)


WASHINGTON - Az Egyesült Államok az elmúlt években szinte teljes mértékben Kínára - és kisebb mértékben Oroszországra - támaszkodott a lőszerek előállításához nélkülözhetetlen kritikus ásványi anyag beszerzésében.

Az ásványi antimon kritikus fontosságú a védelmi ipari ellátási láncban, és a páncéltörő lövedékektől kezdve a robbanóanyagokon át a nukleáris fegyverekig, valamint különféle egyéb katonai felszerelések, például éjjellátó szemüvegek gyártásához szükséges.

Az antimon a közelmúltban a kongresszus azon törekvéseinek élvonalába került, amelyek a ritkaföldfém ásványok stratégiai tartalékának, az úgynevezett nemzeti védelmi készletnek a megerősítésére irányulnak. A készlet számos más, a védelmi ipari ellátási lánc szempontjából kritikus ásványi anyagot is tartalmaz, mint például titán, volfrám, kobalt és lítium, de a törvényhozók szerint a 2025-ös pénzügyi évre fizetésképtelenné válik, ha nem történik korrekciós intézkedés.

A képviselőház fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottsága szerdán közzétett jogszabálytervezetében először próbálta kezelni Kína antimon ellátási láncot érintő befolyását. A törvényjavaslatot kísérő jelentés előírná, hogy a nemzeti védelmi készletek kezelője októberig tájékoztassa a bizottságot az antimon helyzetéről, és egyúttal "ötéves kilátásokat adjon ezen ásványi anyagokról, valamint az ellátási lánc jelenlegi és jövőbeli sebezhetőségéről".

"A bizottságot aggasztja az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos legújabb geopolitikai dinamika, és az, hogy ez felgyorsíthatja az ellátási lánc megszakadását, különösen az antimon esetében" - jegyezte meg a jelentés.

A jogszabálytervezet azt is előírná a Védelmi Minisztérium számára, hogy vezessen be egy olyan politikát, amely szerint a kiégett akkumulátorokat újrahasznosítja, hogy "nemesfémeket, ritkaföldfémeket és stratégiai fontosságú elemeket (például kobaltot és lítiumot) nyerjen vissza az ellátási láncba vagy az Egyesült Államok stratégiai tartalékaiba".

A képviselőház készenléti albizottsága várhatóan csütörtökön hagyja jóvá a szövegtervezetet, a Fegyveres Erők Bizottsága pedig még ebben a hónapban az éves védelmi engedélyezési törvényjavaslat részeként fogja előterjeszteni a jogszabályt.

Miután Japán a második világháború alatt elvágta az Egyesült Államok antimonellátását Kínából, az Egyesült Államok egy idahói aranybánya ércéből kezdte el beszerezni az ásványi anyagot. Ez a bánya azonban 1997-ben beszüntette a termelést.

"Nincs hazai antimonbánya" - olvasható az amerikai földtani intézet, az U.S. Geological Survey 2020-as jelentésében. "Kína a bányászott és finomított antimon legnagyobb termelője, és az Egyesült Államok egyik fő importforrása".

A jelentés megjegyezte, hogy Kína "veszít piaci részesedést Oroszországgal, a világ második számú termelőjével szemben", Tádzsikisztán pedig a világ harmadik legnagyobb antimonszállítójaként egyre nagyobb teret nyer a globális piacon.

A törvényhozók közelmúltbeli érdeklődése a stratégiai ásványi anyagok nemzetvédelmi készletének megerősítése iránt jelentős fordulatot jelent a kongresszus számára, amely az elmúlt évtizedekben többször engedélyezte a tartalék több millió dolláros értékesítését más programok finanszírozására.

A hidegháború kezdetén, 1952-ben elért csúcspontján a készlet értéke mai dollárban számolva közel 42 milliárd dollár volt. Ez az érték tavalyra 888 millió dollárra zuhant.

A védelmi minisztérium a múlt hónapban benyújtotta saját jogalkotási javaslatát a kongresszusnak, amelyben arra kérte a törvényhozókat, hogy a védelmi engedélyezési törvényjavaslatban 253,5 millió dollárt engedélyezzenek további ásványi anyagok beszerzésére a készlet számára.

Seth Moulton képviselő (D-Mass.), aki a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának tagja, áprilisban hét republikánus képviselő élén arra kérte a védelmi előirányzatok albizottságát, hogy a 23. pénzügyi évre további 264 millió dolláros finanszírozást biztosítson a készletekre.

"A jelenlegi készlet nem elegendő a nagyhatalmi verseny követelményeinek kielégítésére" - írták a törvényhozók. "A [nemzeti védelmi készlet] már nem képes fedezni a Védelmi Minisztérium szükségleteit az azonosított anyagok túlnyomó többségére vonatkozóan az ellátási lánc megszakadása esetén".

https://www.defensenews.com/congres...ammo-supply-chain-congress-wants-to-fix-that/
A megoldâs: Új orszâgot, ahol van antimon stb.kell lerohanni a demokrácia és a sokszinüség jegyében.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
nike-n mosolyogtatok hogy kivonult. oroszországból.
Mondjatok már gyorsan egy orosz cipő márkát léci.
Mit akarsz ezzel mondani? Az oroszok mezítláb fognak járni szerinted?

Superjet nem lesz, de ez már kb 5 éve eldőlt, és az ok nem a nyugati eszközök hiánya.

A többi hülyeséget nem cáfolom egyesével, mert mind azon alapul, hogy nem lesz náluk chip. De megsúgom neked, hogy lesz náluk chip, mert Kínából fognak kapni mindent ami kell nekik.