[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 305
113
Na gyerekek, megvannak a Tiktok alakulat követői. Ruszki bohócok Rambósat játszanak.:):):)
FVKi5r1XsAAmwK6

FVJ_aDUUUAAe7M9
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 709
28 206
113
Nos így hajnalban, de csak elkészült az emlegetett elemzés. A szokásos hadi helyzeten túl főképp most Donyeck ukrán lövetésére helyeztem a hangsúlyt, aminél lehet még nálam is elszállt egy kicsit a gépszíj. Mert 2 órán belül 300 belövés random a városba meg a lakónegyedekbe, annál nem lehet azt nem terrorbombázásnak nevezni. És emellett ki is állok. De ukránok meg vígan azt mondják a rásiszták (nem shitpost, konkrétan Telegramon így hivatkoznak az oroszokra ha nem épp az orkot akarják használni) lövik a sajátjaikat. A nyugati média pedig ezt csont nélkül átveszi, mint a linkelt Tagesschau riport is mutatja, és egyből @ozymandias kolléga kiakadása jutott eszembe. Plusz egy kis francia érdekesség a végére, ugyanis állítólag a CAESAR-ok a programozható közelségi gyújtó mellett OGR F1 (máshol OGRE-ként hivatkoztak rá) kazettás tüzérségi gránátokat kaptak, amik elvileg nem lehetnének még készleten sem
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 011
41 683
113
Összefoglaló tegnapi napról.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 14-én este​

Lina Dorofejeva ma 01:18-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
A távozó nap egyik fontos eseménye az ágyúzás volt Az orosz határvidék, és konkrétan Zaimishche falu, Brjanszk régió. Helyi forrásokból származó jelentések szerint világossá vált, hogy az ukrán fegyveresek egy Tochka-U taktikai rakétával kaotikus csapást mértek az Orosz Föderáció területére.
A régió kormányzója szerint senki sem sérült meg súlyosan . Valójában szinte minden nap folytatódik az ágyúzás és a DRG orosz területre – Kurszk, Belgorod, Brjanszk területére – való belépési kísérlete.

Harkov front: harcok folynak Stary Saltovban, magában a faluban. Az orosz csapatok meglehetősen szilárdan beépültek az egyik egységébe. Az orosz felderítő csoportok elérték Versina község megközelítését, levágva az M03-as autópályát (Kharkov-Poltava). Az ellenséges erők felhalmozódnak a Balakleya térségében.
Izyum-szláv front: ebben az irányban az orosz csapatok és a DPR-erők behatoltak Vershina faluba, és egyúttal ellenőrzést is biztosítottak az útvonal azon szakaszán, amelyen keresztül ellátták az Uglegorszk hőerőműben tegnap letelepedett nácikat. Ezenkívül az orosz légvédelmi erők lelőtték az ukrán légierő MiG-29-es repülőgépét Szlavjanszk közelében.
A szeverodonyecki agglomerációban továbbra is az Azot üzem működik körülbelül 2500 harcos. Ebből mintegy 600-800 külföldi zsoldos . A Wheel of Samsara az Azovstal forgatókönyve szerint már elindult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek a térségben.
A Lisichansk - Zolote fordulóján Ramzan Kadirov bejelentette, hogy teljesen tisztázták Kamyshevakhi északi peremén. A harci műveletek továbbra is blokkolják az APU-t a zolotei kazánban.
A donyecki fronton nem volt aktív előrenyomulás a szövetséges erők részéről. Továbbra is folyik a munka az ellenség megerősített védelmének megnyitására.
A déli szárnyon - Az ellenség támadást hirdet Herson ellen. Igyekeznek aktívabbá válni, 3 irányból dolgoznak - a település területén. Davydov Brod, Nikolaevtől Hersonig és Krivoy Rog - Kherson irányába. Az ukrán fegyveres erők vezérkara bejelentette az RF fegyveres erők további tüzérségének bevetését Stanislav és Tomina Balka falvak térségében. Szintén ma kapott Nova Kahovka az ukrán tüzérségtől. Az RF fegyveres erők légvédelme lelőtte az ukrán fegyveres erők Mi-24-es helikopterét a Nikolaev régióban.
Az orosz határon ágyúzások és kísérletek DRG látogatások a területen - Kursk, Belgorod, Brjanszk régiókban. Szinte minden nap harcba szállnak a határőrök. Ma a Brjanszki régióban található Zaimishche faluban csapást mértek "Tochka-U" ukrán rakéta.
Az Ukrán Fegyveres Erők katonai létesítményeinek kalibrálását a nap folyamán végezték el Lviv régióban és a Ternopil régió Kremenyec körzetében.
Az SVO hősei . Damir Shaimardanov harckocsi-század parancsnoka , aki az Izyum Fronton halt meg, miután támadást vezetett a tankja elleni település ellen, megkapta az Oroszország hőse címet (posztumusz).
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 393
23 253
113
Amcsik szerint fake news (mármint a Twitter képek), azért az Interpol vezetőjét nem merték cáfolni


Amúgy miket is írtam? A fegyverek nagy része el fog tűnni és a feketepiacon fog megjelenni. :rolleyes:
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 011
41 683
113
„Szeveronyecki üst”: A szövetséges erők bevették a kulcsfontosságú települést. - Vrubovka

A harcok érte (és a külterületeken) körülbelül 2 hétig tartottak. Az ukrán fegyveres erők számára ez kulcsfontosságú település, amely Zolote-Gorskyban lezárta a csoport hátulját, és egyben a Severodoneko-Lisichanskaya csoport utolsó védelmi vonalának „kulcsa” volt.

Most elesett, és az ukrán fegyveres erők állásai Nyikolajevkában és tovább Beresztovóban sokkal sebezhetőbbé váltak. És ezek elvesztésével n.p. A Szeverszk és Liszicsanszk közötti földszorost tartó fő védelmi vonalat végre áttörik, és az ukrán erők egy új nagy üstben találják magukat.

És figyelembe véve a Szövetséges Erők Szlavjanszk és Bahmut közelében elért jelenlegi sikereit, máris magabiztosan kijelenthetjük, hogy az ukrán fegyveres erők védelme a varratokban szétrobban, és a „Donbassért folytatott csata” első szakasza már majdnem elveszett.

Vrubovka jelentőségéről.
Vrubovka elfoglalásakor az ellenség teljesen elveszíti azt a képességét, hogy a Nikolaevka-Vrubovka-Gorskoe utat a Gorsko-Zolotaya csoport ellátására használja.
Már csak egy út van hátra - Gorskoye-Lysichansk. De ezt az utat csapataink Toshkovka és Ustinovka melletti előrenyomulása miatt tüzérségünk tűz alatt áll. Emiatt a Gorsko-Zoloto csoport kommunikációját Vrubovka elvesztése esetén részben lehallgatják. Természetesen a mezőkön keresztül a Paradise-Aleksandrovka-n keresztül lehetséges, ez már egy mankó, amely nem helyettesíti a teljes értékű utánpótlást.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 886
113
Ukrajna korábban mintegy 3,5 millió tonna gabonát exportált Ogyesszán és más ukran fekete tengeri kikötőkön keresztül havonta. A fő export piac nem feltétlenül Európa volt, inkább Közel-kelet és Afrika.

Csúsztatás az, hogy nem nő most a fű sem arra.

Jelenleg a tavalyi gabonatermés mintegy 40%-a még raktárban van, és a mostani termés a tavalyi 75% körül fog alakulni. Jelenleg inkább gond az, hogy az új termést hova tegyék. Az ukrán kikötők le vannak zárva, Európa felé pedig a 3,5 millió tonna havi mennyiség töredékét lehet vasúton elszállítani az Adriai kikötők, Konstanca, Hamburg, Gdynia, vagy Klaipedia felé.

További gond az ,hogy a szállítási távolság és ezáltal a díj is megnőtt, így van egy komoly finanszírozási gond is. Eddig pl. Ogyessza felé az eljutás 15-18 EUR/tonna volt, most Konstancára 35 EUR/tonna, Hamburg 50,- EUR/tonna, Adria még drágább, egyszerűen nem tudják megfizetni a kereskedők.

És végül, hab a tortán az egészben az, hogy a nyugat ukrán termőföldek komoly részét az elmúlt években felvásárolta Kína...

... innentől fogva pedig nem meglepő, hogy a legaktívabb gabonakereskedő most Ukrajnában a COFCO....
Azt a gabonat ami benn van tavalyrol a raktarakban meg ~60000ft/t taroltak be, ok hogy van tarolasi es most nagyobb szallitasi koltseg, na es az "egerek" is esznek belole de a kereskedo aki azt a termelotol 60000ft/t-ben megvette most 130000ft/t-ban adja tovabb.
Itt inkabb arrol van szo hogy az ukranok szorult helyzetet es penztelenseget kihasznalva az europai nagykereskedok megereztek a penzszagot. Az egeszhez kepest kisebb par tizezer tonnas szallitmanyokkal is milliardokat lehet keresni.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

Korea Defense Blog

oseSdtonrp.96991gl1hcfa0020g53óc07 5l4941i ·

According to Ukrainian estimates, they need around 1,000 howitzers and 200~300 multiple rocket launchers to bridge the gap against Russian artillery force's numerical superiority.
Their need for additional artillery system is likely more urgent than ever as they have reportedly depleted their stock of Soviet-era artillery ammunition.
Because most NATO member states have divested their cold war-era stock, there aren't many systems readily available for hot transfer besides what the United States can provide.
This is where South Korea can make a meaningful difference. According to a report from late May, Yoon government is reportedly "considering" transfer of lethal aid to Ukraine. If that decision ever materializes, and depending on the scale of the assistance, South Korea has several options it can provide.
As of 2022, South Korea is the largest operator of 155mm howitzers in the world and a major manufacturer of 155mm shells. As of 2022, South Korea operates ~1,300x K9/A1 self-propelled howitzers, ~1,050x K55/A1 self-propelled howitzers, and 1,000+ KH-179 towed howitzers.
Of these three, KH-179 towed howitzers are being phased out and mothballed as war reserve stock. Their transfer to Ukraine would not severely affect ROK readiness. Additionally, ROK could hot transfer K9 or K55 to Ukraine and order additional systems to make up for the difference.
As for rocket artillery, the K239 Chunmoo MLRS is replacing the K136A1 Kooryong, with only a handful of units left operating the system. Some of the systems are already slated to be transferred to the Philippines, which could easily be redirected to Ukraine along with necessary 130mm rockets.
Whatever decision the ROK government makes, they need to make it soon.

Kína mocorog a szomszédban, elég ha Pufinál megjelenik néhány levedlett kínai technika, már borul is az egész.

Más:
Herszonban bármely ukrán állampolgár Orosz útlevelet kap, aki fizikailag a tartomány területére lép.
Szerintem ez elég jól mutatja Oroszország céljait.
Ha lesz is Ukrajna, megfosztják a népességétől.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Kína mocorog a szomszédban, elég ha Pufinál megjelenik néhány levedlett kínai technika, már borul is az egész.

Más:
Herszonban bármely ukrán állampolgár Orosz útlevelet kap, aki fizikailag a tartomány területére lép.
Szerintem ez elég jól mutatja Oroszország céljait.
Ha lesz is Ukrajna, megfosztják a népességétől.
Megmaradnak a nyugati megyék, lengyel fennhatósággal vagy anélkül.
Olcsó munkaerő lesz az erre éhes EU országoknak, a COVID óta már költözni se kell, távmunkában megoldják a “szóógátatást”.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 414
113
  • 80 ezer harcoló katona van ott orosz részről
  • Mai napig nem tudjuk, hova ment az a rengeteg eszköz, amit Sztrelkov márciusban posztolt - Murmanszktól Habarovszkig tele voltak a vasútvonalak, miközben a Litvánok épp ma szarták össze magukat, mert 1 napi internetes trollkodás után felfogták, hogy mit jelent, amit Putyin tett/mondott. Litvánia - és így a többi balti állam - Oroszország részéről már nem elismert, szuverén állam. Erre lehet azt mondani, hogy de a "szabad világ stb", de végül az erősebb kutya baszik.
  • Az oroszok - minden propi ellenére, hímes tojásként vigyáznak az ukrajnai civilekre, a civil infrastruktúrára, és csak akkor támadnak ilyet, ha onnan támadás éri őket.
Tehát Podoljak szerint az ukránok direkt, szándékosan viszik a harcokat a civilek közé, direkt használják a civileket és a civil infrastruktúrát pajzsként. Olyat csak a HVGbohóc Link Elek, és az általa megfertőzött idióták hisznek és gondolnak, hogy a "tömeggyilkosállatoroszokmindenukrántlegyilkolnaknépirtanakcsecsemőtesznek". Bergyanszkban miért nem történt ilyen? Luganszkban, Donyeckben miért nem történt ilyen? Mariupolban, Szeverodonyeckben az ott maradtak miért örülnek az oroszoknak és a felszabadulásnak, és miért átkozzák az ukránokat, akik miatt ezrek haltak meg?

Teljesen más hadviselést folytat az orosz itt. Nem véletlen nem hívja háborúnak, mert nagyon korlátozott hadműveletek folynak. Mind az eszközök számát, mind a harcoló katonák számát, mind ahadviselés jellegét tekintve. Ha egy NATO elleni ütközet lett volna, akkor a szimulációnak megfelelően alakultak volna a dolgok:
  • a jólétbe beleszokott európaiak százmilliói menekültek volna jajgatva az atlanti óceánig, míg 20-30-50 ország egymással veszekedve azon tanakodnának, ki üljön a kormánynál
  • Nem 170 ezres sereggel vágtak volna neki, aminek csak egy része harcoló alakulat, hanem a 900e aktív és 2m tartalékos azonnal indult volna a front teljes szélességében és már kiképzés alatt lenne másik 5millió.
De erre tudod miért nem került volna sor? Mert 1 perc alatt mattolta volna a NATO-t. A NATO-ban van 3 atomhatalom. Az USA soha nem fogja megtámadni a ruszkikat, mert akkor ők is pusztulnak. A franciáknál a paritás is hiányzik. A briteknél mindezek ellenére el tudnám képzelni, hogy imperialista múltba révedésből hajlandóak lennének ilyen őrültségre, de ebben az esetben az amerikaiak őket támadnák meg....akarom mondani vennék protektorátus státuszba.

Ebből adódik amit már többször leírtam, hogy Oroszországnak nem kell mást csinálnia, mint csapást mérni egy nem atomhatalom NATO tag latorállamra: pl Lengyelországra, Romániára. Bár a Balti országok szintén latorállamok, azokra nem, mert azt sajátjának tekinti, tele van oroszokkal. Kultúrnépekre (olasz, spanyol, német) meg minek, amíg latorállamból van választék példát statuálni. Ezzel a balhé a NATO-val együtt véget is érne, mert kiderülne, hogy az 5. cikkely ilyen esetben semmit nem ér. Vagyis kb annyit, mint a lengyeleknek adott francia-angol garancia a 2.VH előtt.

És ezért Galamb Putyin, mert még ennyire sem eszkalálja a helyzetet. Medvegyev már megtette volna. Egy korlátozott csapás Konstancára vagy Reszcowra egy forró dróton leadott üzenettel, hogy:
  • bármilyen esetleges konvencionális válaszra is stratégiai csapásokat indítunk
  • hajlandóak vagyunk tárgyalni a decemberi feltételeinkről, a 97es állapotokhoz és a multipoláris világrendhez való békés visszatérésről, azonban a feltételeink további figyelmen kívül hagyása esetén további korlátozott csapásokat indítunk nem atomhatalom NATO tag latorállamok ellen
Hülye nagypofájú lengyelek gyorsan rájönnének, hogy szopni járnak nyugatra, mint az a viccbéli vadász az erdőbe...


Szerintem ez orosz propaganda. A városokat, ahol van ukrán védelem, csak lerombolva tudja elfoglalni a ruszki. Nagyon lassan, nagyon nehezen. Nagy veszteségekkel.
A harc egyre kisebb helyen, egyre kisebb célokért folyik.
Nem bírja, fogy az ereje. Persze az ukránnak is.

Az atomháborús fenyegetőzésed hazaárulás.
Persze, ha magyar állampolgár vagy.
Ha nem a Lipót mezőn kezelnek, 20-25 évet is kaphatsz érte nálunk.
;)
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 956
93
Rendben, hagyjuk, neked rossz a aagyad :D
Miért nem ignoráljátok a komplett csapatot. Ez a feladatuk, ezért kapnak fizut. Ha senki nem olvassa őket és senki nem reagál a hülyeségeikre, akkor okafogyottá válik a létezésük. Nincs zsé, megbízó nem fizet, akkor eltűnnek a fenébe és maradnak a normálishoz közelálló beírások.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 899
35 698
113
Az interneten megjelent a felszabadított Ukrajna jövőbeli közigazgatási felosztásának rendszere
Varázslatos. Azt írják, hogy a Szentpétervári Gazdasági Fórumon megmutatták az SVO alatt felszabadított egykori Ukrajna területének közigazgatási-területi felosztásának ezt a rendszerét egy átmeneti időszakra (3-5 év)
Úgy nézem Ukrajna egészét fel fogják szabadítani és egy 3-5 évig terjedő időszak alatt tervezik beintegrálni az Orosz Federációba.