[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 454
25 205
113
Az interneten megjelent a felszabadított Ukrajna jövőbeli közigazgatási felosztásának rendszere
Varázslatos. Azt írják, hogy a Szentpétervári Gazdasági Fórumon megmutatták az SVO alatt felszabadított egykori Ukrajna területének közigazgatási-területi felosztásának ezt a rendszerét egy átmeneti időszakra (3-5 év)
Úgy nézem Ukrajna egészét fel fogják szabadítani és egy 3-5 évig terjedő időszak alatt tervezik beintegrálni az Orosz Federációba.
Ez a logikus, mert ha marad, akár csak 1 cm2 is amcsi fennhatóság alatt, az az idők végezetéig ellenség és tűzfészek lenne.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 311
113

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 414
113
Összefoglaló tegnapi napról.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 14-én este​

Lina Dorofejeva ma 01:18-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
A távozó nap egyik fontos eseménye az ágyúzás volt Az orosz határvidék, és konkrétan Zaimishche falu, Brjanszk régió. Helyi forrásokból származó jelentések szerint világossá vált, hogy az ukrán fegyveresek egy Tochka-U taktikai rakétával kaotikus csapást mértek az Orosz Föderáció területére.
A régió kormányzója szerint senki sem sérült meg súlyosan . Valójában szinte minden nap folytatódik az ágyúzás és a DRG orosz területre – Kurszk, Belgorod, Brjanszk területére – való belépési kísérlete.

Harkov front: harcok folynak Stary Saltovban, magában a faluban. Az orosz csapatok meglehetősen szilárdan beépültek az egyik egységébe. Az orosz felderítő csoportok elérték Versina község megközelítését, levágva az M03-as autópályát (Kharkov-Poltava). Az ellenséges erők felhalmozódnak a Balakleya térségében.
Izyum-szláv front: ebben az irányban az orosz csapatok és a DPR-erők behatoltak Vershina faluba, és egyúttal ellenőrzést is biztosítottak az útvonal azon szakaszán, amelyen keresztül ellátták az Uglegorszk hőerőműben tegnap letelepedett nácikat. Ezenkívül az orosz légvédelmi erők lelőtték az ukrán légierő MiG-29-es repülőgépét Szlavjanszk közelében.
A szeverodonyecki agglomerációban továbbra is az Azot üzem működik körülbelül 2500 harcos. Ebből mintegy 600-800 külföldi zsoldos . A Wheel of Samsara az Azovstal forgatókönyve szerint már elindult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek a térségben.
A Lisichansk - Zolote fordulóján Ramzan Kadirov bejelentette, hogy teljesen tisztázták Kamyshevakhi északi peremén. A harci műveletek továbbra is blokkolják az APU-t a zolotei kazánban.
A donyecki fronton nem volt aktív előrenyomulás a szövetséges erők részéről. Továbbra is folyik a munka az ellenség megerősített védelmének megnyitására.
A déli szárnyon - Az ellenség támadást hirdet Herson ellen. Igyekeznek aktívabbá válni, 3 irányból dolgoznak - a település területén. Davydov Brod, Nikolaevtől Hersonig és Krivoy Rog - Kherson irányába. Az ukrán fegyveres erők vezérkara bejelentette az RF fegyveres erők további tüzérségének bevetését Stanislav és Tomina Balka falvak térségében. Szintén ma kapott Nova Kahovka az ukrán tüzérségtől. Az RF fegyveres erők légvédelme lelőtte az ukrán fegyveres erők Mi-24-es helikopterét a Nikolaev régióban.
Az orosz határon ágyúzások és kísérletek DRG látogatások a területen - Kursk, Belgorod, Brjanszk régiókban. Szinte minden nap harcba szállnak a határőrök. Ma a Brjanszki régióban található Zaimishche faluban csapást mértek "Tochka-U" ukrán rakéta.
Az Ukrán Fegyveres Erők katonai létesítményeinek kalibrálását a nap folyamán végezték el Lviv régióban és a Ternopil régió Kremenyec körzetében.
Az SVO hősei . Damir Shaimardanov harckocsi-század parancsnoka , aki az Izyum Fronton halt meg, miután támadást vezetett a tankja elleni település ellen, megkapta az Oroszország hőse címet (posztumusz).

Akkor tegnap a ruszki szerint elfoglaltak 2 falut, lelőttek egy repülőt és egy helikoptert.
Meghalt egy HK szd.pk. a rá támadó falu elleni harcban.
Valamit csinálnak az ukránok Herszon körül.
Szeverodonyeck még mindig nincs elfoglalva.

Nekem úgy tűnik, hogy elakad a lassú előre nyomulás.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 554
46 597
113
Meg az apátok f.szát!

Háát ezzel elég gyorsan előre is mozdítanák a háború lezárását.
Ha valaki ilyet nyilatkozik, annak elment az esze. A nyugati fegyver csomagokat kizárólag azért kapják, mert a nyugat eddig már túl sokat fektetett beléjük, hogy elbukják. Ha most pont ezeket a befektetéseket húzzák le a budin az ukránok, akkor annak milyen eredménye lesz? :oops: :eek:
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Az interneten megjelent a felszabadított Ukrajna jövőbeli közigazgatási felosztásának rendszere
Varázslatos. Azt írják, hogy a Szentpétervári Gazdasági Fórumon megmutatták az SVO alatt felszabadított egykori Ukrajna területének közigazgatási-területi felosztásának ezt a rendszerét egy átmeneti időszakra (3-5 év)
Úgy nézem Ukrajna egészét fel fogják szabadítani és egy 3-5 évig terjedő időszak alatt tervezik beintegrálni az Orosz Federációba.

Egyik orosz oligarcha komoly pénzeket pörget most a magyar vasúti szállítmányozási piacon, (csak Záhonyban elment 40 mrd ft építkezésre), ő úgy számol szeptembertől megindul nálunk a konténerforgalom (Kína-Oroszo.-Olaszo./Spanyolo.).
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Elgondolkoztam, vajon a nyugatra menekült ukránok között mennyi lehet az aki orosz, vagy orosz szimpatizáns, és így akarja elkerülni, az oroszok elleni harcot?

Ha az ukránok a g helyett h-t mondanak akkor Gogol Hohol?
;)
Gogol = Hohol, az ukránok így hívják, nem vicc:

Egyébként még mindig jobb, mintha, heringnek neveznénk őket (oszeledec) ;)
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 417
4 479
113
Az ukran tuzerseg rendkivul hatekony lett a haboru kezdete ota. Itt is sok ruszki pancelos lett szetkapva.

A dronok hatekonysaga is megkerdojelezhetetlen . 2 BMP veszett oda itt is.

A stugna is dolgozik, orosz tank es IFV lett az aldozata

Kozben az oroszok hetek ota kinlodnak Szevedonyeckkel ahol megy a tili toli. Legutobb az ukranok nyomultak elore a varos feleig.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 311
113
Kicsit régebbi, de jók a gondolatok, viszont pont egy orosz fogja vezetni a világranglistát Wimbledon után! :)

 
W

Wilson

Guest
Íme ahogy a szakik látják a helyzetet Donbaszban mindenféle orosz kormánypropaganda nélkül....


Nincs több ember, akit megfélemlíthetnénk.​


A Donyeck ágyúzásának lehetséges katonai jelentőségéről Sztrelkov azt írja, hogy "a főerők [LNR és DNR - jegyzem meg] továbbra is 'homlokon csapkodják' az ellenséges erődítményeket Lysychansk közelében és Slavyansk irányában.

Legyünk korrektek, legalábbis a lizicsanszki katlan "nyakán", amelyet nem lehet lezárni, még az LNR és a DNR egyesült erőinek sincs egyszerűen ereje bármit is "beharangozni".

Mivel "SWO kartográfusaink" lehangolóak és szomorúak, forduljunk a következőhöz
Ukropov térképeihez .

vlob



Természetesen, ahol vörös kiemelkedéseket látunk előrehaladni, ott ellenséges erődítmények is vannak, amelyek közül néhány már a miénk. Ezek az erődítmények most mindenhol ott vannak, az AFU tökéletesen tud ásni, lapátokból és csákányokból nincs hiány, gondolom. De amit a képernyőképen látsz, az nem olyan, mintha "homlokot vernél" azzal, amit Zolote körül már évek óta ásnak a statikus fronton.

Mint már korábban írtam, a tüzérség, amely Donyecket hivatott fedezni a most történtek elől, egy ideje már a "liszicsanszki üst" nyakára vonult. Az 1 AK legharcképesebb egységeivel együtt. Személyesen próbált megszervezni egy újabb támadást, amelynek során Kutuzov tábornokot megölték. Tehát ez az egész stratégiai manőver nem rejtély az AFU számára.

Itt, amikor tábornokainknak egyszerűen nem maradnak emberei az olyan őrült idiótaságokra, mint a "Menjetek csak, majd kitaláljátok", lassan és fájdalmasan halmozódik a helyes hadviselés tapasztalata. Végre nagyobb léptékben, mint "egy zászlóalj és egy hozzá tartozó üteg".

Mivel a benzinüzemű Orlan-10-es UAV-k, amelyek órákig képesek lebegni az ellenség közeli hátországa felett, vagy hasonló járművek az ütegek elleni harcban kritikusan hiányoznak, az 1. hadtest tüzérsége úgy döntött, hogy a leghatékonyabban - az offenzíva támogatására - használja. Amikor az első vagy a második vonalban lévő erődítményeket kell kiiktatni - a "játék" Mavicsok elégségesek. Valójában épp ma adtam át egy másik Mavic 3-at a donyeckieknek. Természetesen ez nem oldja meg a támadás során felébredő, hátul lévő ellenséges elemek problémáját, de ez legalább némi hatékonyságot jelent.

Valójában, ha lemaradtál róla, olvasd el róla
legutóbbi külön szöveget .

Kassad az Avdiivka elleni frontális támadásokról őrjöngve,
állítólag a történések alternatívájaként ajánlott elengedni,és megnézni ugyanazt az ukrán térképet Avdiivka térségében. Ott is elfogytak az emberek a február-március-április stílusban a frontális támadásokban, a mieink pedig ott már régóta másznak Avdejevka környékén Verhnetorecoje-Novobakhmutovkán keresztül.

Vagyis nem arról van szó, hogy a DPR számára kényelmetlenebb átrágni magát az AFU védelmén, mint az LNR-nek. A kérdés az, hogy a szükséges számú benzines repülőgép típusú UAV hiányában, amelyek képesek egy sikeres ellenütő harcot lebonyolítani, az erre alkalmas tüzérséget logikusan kivonják Donyeck közeléből, és átcsoportosítják oda, ahol a gyalogságot segítheti a maximális eredmény elérésében. És ez az eredmény, ha megnézzük a térképet, objektíven egyre nagyobbnak tűnik a lizicsanszki üst bezárása következtében.

Az ukrán fegyveres erők természetesen abban érdekeltek, hogy a tüzérséget elvonják az üst nyakából, ezért Donyeckben rendezik meg a Luhanszk 2014-et. Egyébként nem tartom kizártnak, hogy ahogy Sztrelkov írja, az AFU megpróbálhat elfoglalni néhány Donyeck melletti állást, hogy a tüzérség és a gyalogság is visszatérhessen oda. Valójában, ha én lennék az ő helyükben, én átcsoportosítanám az erőimet, hogy pontosan ezt tegyem, és figyelném, ahogy a donyecki gyalogság egyre messzebbre vonul Vrubovka körül, és Kamyshevakán keresztül megkerüli Zolotét. Ha az AFU ilyen jellegű támadása sikerrel jár, az hosszú időre befagyasztja a frontot, és nem a számunkra legelőnyösebb konfigurációban. Mármint, lehet, hogy előtte még egy tábornok elmegy és megöli magát az ukrán tüzérséggel de akkor a front mégiscsak "befagy".

És most, ahogy Grubnik helyesen megjegyezte.

A donyecki civilek a vérükkel fizetnek az orosz tábornokok és civil ruhás hátbaszúróik évekig tartó meséiért, miszerint a mi hadseregünkben minden rendben van, mindenünk megvan, és "majd mi adunk a hoklovoknak".

És igen, úgy vélem, hogy hadüzenet és hadiállapot kihirdetése nélkül az RF-ben mozgósítással együtt a további nagyobb hadműveletek az RF fegyveres erőinek minden tapasztalt luhanszki és donyecki gyalogos és harcképes egységeinek ostoba és egyre értelmetlenebb mészárlása lesz.

És igen, vannak kétségeim a Győzelemmel kapcsolatban. Minden reggel ezekkel a kétségekkel kezdek, és az egész napot annak szentelem, hogy a győzelmünk biztos legyen. És másnap megismétlem. És így a győzelemig. Amíg Kijevet el nem foglalják, és amíg a Zbruch folyó mögé nem űzik Bandera erőit. És így 2005 óta minden nap, amikor először voltam arról meggyőződve , hogy ez a háború elkerülhetetlen.

És igen, persze, mindez ellentétes az elitünk és tábornokaink üzleti érdekeivel, ezért kiabálnak.

ezért hangzik el az "Önkéntesek sürgősen kellenek!" .

Jellemzően az egyik olyan személytől, aki közvetlenül felelős az Iskra önkénteseinek 2014 májusában a DAP-nál történt haláláért. Az önkéntesekért nem kell felelnie. Ők ágyútöltelék.

És igen, a tábornokaink nagyon vonakodnak a mozgósítástól és a hadiállapottól, mert akkor felelnie kellene a veszteségeikért. És általában véve sok olyan dologgal kell számolni, ami egészen más léptékben fog napvilágra kerülni.

Boriszov miniszterelnök-helyettes kijelentéséről, miszerint "Oroszország gyakorlatilag minden típusú pilóta nélküli légi járművel rendelkezik", külön bejegyzést kell írnunk.

Utána pedig szerkessze, elsötétítve a trágárságot, vagy helyettesítse a „csodálatos” szóval, mint a régi barátok találkozásáról szóló jól ismert viccben.


 
  • Vicces
Reactions: grigorij3
W

Wilson

Guest
Az APU kétirányú visszavonulásra kényszerítette az ellenséget - összefoglaló

2022. június 15., szerda,

Ukrán katonák, fotó: Vezérkar



Novopavlovszk és Bahmut irányában az ukrán védők visszaverték az oroszok támadásait, és visszavonulásra kényszerítették az ellenséget a korábban elfoglalt pozíciókra.

Forrás : Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara

Részletek : Volyn és Polesye irányban a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erőinek hét zászlóalja összpontosítja fő erőfeszítéseit az állások felderítésére és mérnöki felszerelésére. Továbbra is fennáll a rakéta- és légicsapások veszélye az ország területéről.

Szeverszk irányában az ellenség polgári infrastruktúrát lőtt a Szumi-vidéki Szopics, Baranovka, Ulanovo és Bacsevszk települések területén. Az UAV-l felderítést végzett Buda közepe közelében, Sumy régióban.

Harkiv irányban az ellenséges egységek az orosz hadsereg helikoptereivel próbálták megakadályozni az ukrán csapatok további előrenyomulását az államhatárig. Az ellenség polgári infrastruktúrát lőtt Pobeda, Russkaya Lozovaya, Staraya Gnilitsa, Bayrak, Verkhniy Saltov és Zamulovka településeken. Légicsapást mért Mospanovoe közelében. A harcok folytatódnak Rubezhnoye falu területén.

Szlavjanszki irányban az ellenség fő erőfeszítései a Szlavjanszk elleni támadás folytatására összpontosulnak . Tüzérségi lövedékeket hajtott végre Sevelovka, Vernopolye, Grushuvakha, Novaya Pavlovka települések területén. Légicsapást mért Gusarovka közelében. A Bogorodichne és Dolina települések területén végrehajtott rohamműveleteket katonáink sikeresen visszaverték. Az ellenség Krasznopolye irányába nyomul, a harcok folytatódnak.

Donyeck irányában az ellenség tüzérséggel lőtt Ustinovka, Toshkovka, New York, Novomihailovka, Antonovka és Kamensky Dachi településekre.

Liman irányban a megszállók nem folytattak aktív műveleteket. A polgári infrastruktúrát tüzérségi lövedékekkel lótték Sidorovye, Majakov és Zakotny közelében.

Szeverodonyeck irányában az ellenség aknavetőkkel, tüzérséggel és MLRS rakétarendszerekkel tűzbefolyást gyakorolt az ukrán fegyveres erők állásaira. Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Toshkivka, Ustinovka, Borovskoye, Metelkino települések térségében a polgári infrastruktúrára lőve. Az ellenséges kégierő légicsapást Belaya Gora közelében indított.

Az ukrán katonák sikeresen visszaverték az ellenséges támadásokat Szeverodonyeckben és Toskovecben, a harcok folytatódnak.

Bahmut irányában az ellenség ágyúzta az ukrán állásokat Disputed, Jakovlevka, Pokrovszkij, Klinovoje és Novoluganszk térségében. Usztyinovka közelében a hadsereg légicsapását rögzítették. Az ellenséges offenzíva az ukrán fegyveres erők fellépése miatt Nikolaevka térségében elakadt. Az ellenség veszteségeket szenvedett és visszavonult. Újracsoportosítást folytat az offenzíva folytatásához. A tűzkár eredményeit felhasználva az ellenség rohamműveleteket hajtott végre Zolote-3, Novoluganskoye, Berestovoye települések területén. Veszteségeket szenvedett, és visszavonult a korábban elfoglalt pozícióiba. Vrubovka térségében rohamműveleteket hajt végre, a harcok folytatódnak.

Novopavlovszk irányában Ukrajna védői visszaverték az offenzívát Sevcsenko település környékén. Az ellenség visszavonult.

Az ellenség nem folytatott aktív ellenségeskedést Avdiivka , Kurakhovsky és Zaporozhye irányában . Polgári infrastruktúrára lőttek Peski, Avdeevka, Iljinka, Maryinka, Antonovka, Krasnoe és Novoselko településeken. Légicsapást indított Kamenszkoje közelében.

Juzsnobuzs irányában az ellenség Topolino, Lepetiha, Bereznyegovatoe, Kobzartsy, Sevchenkovo, Posad-Pokrovskoye és Luparevo településekre lőtt. Légicsapást mért Knyazhevka közelében.
 
  • Vicces
Reactions: grigorij3

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Elgondolkoztam, vajon a nyugatra menekült ukránok között mennyi lehet az aki orosz, vagy orosz szimpatizáns, és így akarja elkerülni, az oroszok elleni harcot?
Szerintem rengeteg van.
Gyakorlatilag minden nap provokatív öltözetben, jelzésekkel járok közöttük a fertőzött városrészekben (Bp). Mégsem szólnak hozzám semmi rosszat. Sugdolóznak, van amelyik mosolyog, néznek rám döbbenten, mint aki nem hisz a szemének, de ennyi.
Ha annyira imádnák a rendszerüket, már nekem jöttek volna.:hadonaszos:
Így viszont maradnak a szürke, unalmas hétköznapok... :(