Harckocsi páncélok és lőszerek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

S

speziale

Guest
A legénységnek szerencséje volt, mert a kumulatív sugár nem jutott be a küzdőtérbe.

aha..akkor hol is van a Leclerc-ben az üzemanyag? a küzdőtérben vagy a küzdőtéren kívül? mert legutóbb még ezt sem voltál képes felfogni....ellenben az összes szovjet/orosz hk-val....

És igen, a kedvenc Leopárdodban mindenki halott lenne, mert ott csupaszon van a lőszer a padlón. Atomjaira szakadt volna, nem csak füstös lenne az eleje.

attól, hogy hajtogatod ezt a hülyeséget még nem lesz igaz...

1) mégis miből gondolod, hogy egy Metis átlövi a Leopard teknő frontját....

2) ott van a kép a Leopard 2 topikban....Szíriában oldalról a lőszertároló vonalában átlőtték...kurvára nem volt ott semmilyen kalapemelés...a vezetőn kívül valszeg senki nem halt meg benne
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
Jahj, de szánalmas kezdesz lenni :cool:

akkor hol is van a Leclerc-ben az üzemanyag? a küzdőtérben vagy a küzdőtéren kívül?
6adf2a1b7b4ae74822b55a53209178d4.jpg

Ott ahol minden normális tankon. A frontpáncél mögött a küzdőtérben. :D
És szemmel láthatóan tette a dolgát, megvédte a személyzetett és a lőszert is.... :rolleyes:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 775
113
Jahj, de szánalmas kezdesz lenni :cool:


6adf2a1b7b4ae74822b55a53209178d4.jpg

Ott ahol minden normális tankon. A frontpáncél mögött a küzdőtérben. :D
És szemmel láthatóan tette a dolgát, megvédte a személyzetett és a lőszert is.... :rolleyes:
Van ott egy páncéllemez ami elválasztja a küzdőtértől mint pl az M1-nél (nézegess sok videót és képet a harckocsiról). Szóval igazad van, mint minden rendes tankon és nem úgy mint a szovjet tankokon.
 
S

speziale

Guest
Jahj, de szánalmas kezdesz lenni :cool:


6adf2a1b7b4ae74822b55a53209178d4.jpg

Ott ahol minden normális tankon. A frontpáncél mögött a küzdőtérben. :D
És szemmel láthatóan tette a dolgát, megvédte a személyzetett és a lőszert is.... :rolleyes:

még jó hogy te fordítottad le, hogy a találat nem jutott be a küzdőtérbe....akkor ha a küzdőtérben van a tank, akkor hogyan lenne belőle üzemanyagfolyás.....

édes istenem.....
 
  • Vicces
Reactions: fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
még jó hogy te fordítottad le, hogy a találat nem jutott be a küzdőtérbe....akkor ha a küzdőtérben van a tank, akkor hogyan lenne belőle üzemanyagfolyás.....

édes istenem.....
Sikerült erre a szintre eljutnod:
ertem-en-hogy-gozgep-de-mi-hajtja-12286-1.jpg
 
S

speziale

Guest
És akkor a Britek miért találták fel a Chieftain-hez, annak idején ? A közhiedelemmel ellentétben nem az USA / Franciaország / Szovjetunió a DU úttörője, hanem a Britek.


Az Isten páncéltörő lövedéknek is teremtette az uránt, nem csak energiatermelésre meg atombombának. Amint elérhetővé vált az APFSDS, szintén a Britek próbáltak meg belőle azt csinálni, már 1976-ban, csak a gyártási folyamatok veszélyes üzem volt, meg a késztermék instabil, mérgező, és tökéletesítési félretették, de 1991-ben siettetve amennyit lehetett, gyártattak belőle. És most is van DU lőszerük, az előzőt felváltva.

L26A1 APFSDS : It was developed under the CHARM 1 (CHallenger ARMament 1) programme and can be fired from both the L11 gun in and the L30 gun. It has a depleted uranium long rod penetrator surrounded by an aluminium alloy sabot. The L26A1 shot and the less-volatile L14 bag charge combination is known as the JERICHO round[6] (Jericho 1 with the L8 charge and Jericho 2 with the L14 charge). The Jericho 1 combination was about 15% better in penetration terms than the L23A1 and closer to 25% when fired from the L30A1 gun with the L14 charge.

L27A1 APFSDS : Also known as CHARM 3 (CHallenger ARMament 3), it features a longer penetrator made of depleted uranium to defeat complex armour arrays and advanced forms of ERA.


Lőportöltet / hajtótöltet is a kulcsa az egésznek, az M829-es szériánál is heveségésű, erőteljes, ott is 20 - 25 % pluszot ad.

Aki teheti, DU-val él, ez valami Német kényszerképzet, hogy az atom az rossz.

most én is kérdezzem meg, hogyan kerül a Leclerc topikjába a UK apfsds??...szóval áthozom ide...

először is álljon itt ez, amiből kiderül, hogy a '75-77 között tartott 3nemzeti ágyú és lőszer teszten is a német nyíl volt a legjobb...

4IRNPMS.png


de ami most nekünk a lényeg belőle az, ez a mondat:

"we would like to make our round out of depleted uranium because, for opens, it is much cheaper"

szóval a helyzet az, hogy a DU lőszer legnagyobb előnye az olcsósága, illetve az volt még a 80-as évek elején, hogy a megmunkálása könnyebb volt...az oroszoknál is az első monoblokk DU lőszer a 3bm32 1987-ben állt szolgálatba, míg az első monoblokk WHA nyílig csak 1992-re jutottak el

egyébként meg rohadtul el kellene már engedni ezt "az USA a DU-t nem exportálja dolgot"...ugyanis exportálta, pl. a törököknek az M833-at és az M774-et is....sőt Tajvannak is felajánlotta az M829a1-et, de ők a KEW-A1-et (=DM43 licenc) választották....

Beszédes, hogy a 105-ös DU M900-as hozta a 120-as WHA DM 33-as teljesítményét.

ez megint ki szerint? mi szerint? forrás rá (persze nem valami gyerekes WoT-os számolgatás)?

egyébként fontos lenne megérteni, hogy ez "DU rúd jobb mint a WHA" önamgában pont olyan gyerekes mint az összetett páncélok RHA számítgatása...

miért? azért mert modern páncélok ellen az anyag mellett legalább (vagy sokkal inkább) olyan fontos a nyíl kialakítása

ha berakod az M829a2 paramétereit a longrod kalkulátorba (csak DU helyett WHA-val), valszeg sokkal nagyobb értéket fogsz kapni mint a DM53...csak éppen a dánok tesztelték a DM53-at és a KEW-A2-t (=M829a2 WHA-ból) és a DM 53 jobban teljesített...úgyhogy ezt rendszeresítették...ez igazából nem túl meglepő, ha az ember tudja, hogy a DM53 speciális fejkialakítást és "predetermined weak-point"-ot kapott, ami ERA ellen sokkal jobban teljesített, mint az M829a2 "brute force" megoldása...és láss csodát az M829A3-n megjelent a DM52-hoz hasonló weakpoint koncepció

és arról fip is mélyen hallgat, amikor a kontakt-5 M829 elleni teljesítményéről beszél, hogy azon a teszten a WHA rudak jobban teljesítettek, mint az amcsi DU, mert kevésbé törtek
(mondjuk a Janes cikkéből - legalábbis abbóla részből amit én nyilvánso forrásokban találtam - nem derül pontosan, de azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a WHA rudak azért teljesítettek valójában jobban, mert a németek már a DM33-at is NERA páncél ellen fejlesztették, és az X-ray felvételen tökéletesen lehet látni, hogy már ott is megjelent ez a "weakpoint" megoldás)

egyébként meg ha a nem folyamatosan a pre-koncepciótokhoz gyártanátok magyarázatot, akkor lehet közelebb jutnátok a dolgok megértéséhez...

a DU nyilak penetration (=behatolás egy "kvázi végtelen" acéltömbbe) képessége jobb mint a WHA-é...
ennek oka részben az adiabatikus nyírás, amely közben szilánkok törnek le a DU nyílról, amit utána a nyíl az acéltömbben "tol maga előtt", emiatt az áthatolást segítő DU tömeg kevésbé csökken mint a WHA esetében ahol a "mushroom-izáció" figyelhető meg...

azonban harcászati szempontból a perforation (=átütés) számít....itt viszont a WHA nyíl jobban teljesít mert erősebb a "break-out" effect-je...ez az a jelenség, amikor a páncél túloldala már azelőtt el kezd törni, hogy maga a nyíl elérné

és ezzel egyébként el is érünk ahhoz, hogy miért is jobb a WHA összetett páncélok esetében:
  • ha vannak légrések a páncélban ott a DU lőszer szinlánkjai "széthullanak" és nem vesznek részt az átütés növelésében
  • ha nem acélba hatol be a nyíl, akkor változik az adiabatikus nyírás
  • ahogy az konktakt-5 elleni teszt is mutatja a DU érzékenyebb a nyíró erőkre...márpedig akár NERA-ról akár ERA-ról van szó ilyen hatás jelentkezik
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
egyébként meg rohadtul el kellene már engedni ezt "az USA a DU-t nem exportálja dolgot"...ugyanis exportálta, pl. a törököknek az M833-at és az M774-et is....sőt Tajvannak is felajánlotta az M829a1-et, de ők a KEW-A1-et (=DM43 licenc) választották....

Erre azért forrást kellene hozni.... ;)

és arról fip is mélyen hallgat, amikor a kontakt-5 M829 elleni teljesítményéről beszél, hogy azon a teszten a WHA rudak jobban teljesítettek, mint az amcsi DU, mert kevésbé törtek

Ismét, forrást kellene rá hozni... ;)
Az M829 a Kontakt-5-ön porrá tört...
A lengyelekek Erawa-2 (olcsó jános kontakt-5-je) teszten az általad agyonsztárolt DM33-as meghajlott, mint egy kifli :D :D :D
Ennek megfelelően nem is tudta átütni a T-72M 60+105+40-es páncélját....
(Erről már tettem be forrást annó, kb. senkit nem érdekelt. Akinek van kedve előkeresi....)
Szóval micsoda siker a német lőszernek :)
Aztán ott volt az emirátusokban a T-84 teszt a "kés" típusú ERA-val. A német "sokkal jobban bírja a törést, mint a DU" DM43-at apró cafatokra vágta XD

Nem véletlenül fejlesztették ki nyugaton és keleten is a szegmentált nyíllövedékeket!
ha berakod az M829a2 paramétereit a longrod kalkulátorba (csak DU helyett WHA-val), valszeg sokkal nagyobb értéket fogsz kapni mint a DM53...csak éppen a dánok tesztelték a DM53-at és a KEW-A2-t (=M829a2 WHA-ból) és a DM 53 jobban teljesített...úgyhogy ezt rendszeresítették...ez igazából nem túl meglepő, ha az ember tudja, hogy a DM53 speciális fejkialakítást és "predetermined weak-point"-ot kapott, ami ERA ellen sokkal jobban teljesített, mint az M829a2 "brute force" megoldása...és láss csodát az M829A3-n megjelent a DM52-hoz hasonló weakpoint koncepció
Nem tudom, hogy a KEW-A2 miféle, de az M829A2-es nagyon a 90's évek eleje, a DM53 meg 2000 körül jött ki, az M829A3 meg 2003-as.
Most azon kellen meglepődni, hogy a Dánok német lőszert vettek egy német tankhoz? :)
Vagy azon, hogy az újjabb fejlesztésű lőszer jobb, mint a régi? o_O
Illetve ha az USA szerinted exportálja a DU lőszereket, akkor miért nem azt ajánlották fel a Dánoknak? :rolleyes:

egyébként meg ha a nem folyamatosan a pre-koncepciótokhoz gyártanátok magyarázatot, akkor lehet közelebb jutnátok a dolgok megértéséhez...

Mondod te, aki le van ragadva a 40 évvel ezelőtti urán-titán ötvözeteknél, amik tényleg még egész gyászosak voltak...
Tudod ez akkor volt amikor a DM13-at még nem tudták egy darabból összetákolni a németek :D
De már 1985-ben az általad lenézett szovjetek is urán-nikkel-cink ötvözetből csináltak lőszereket.
És ki tudja, hogy ma már hol járnak műszakilag....

a DU nyilak penetration (=behatolás egy "kvázi végtelen" acéltömbbe) képessége jobb mint a WHA-é...
ennek oka részben az adiabatikus nyírás, amely közben szilánkok törnek le a DU nyílról, amit utána a nyíl az acéltömbben "tol maga előtt", emiatt az áthatolást segítő DU tömeg kevésbé csökken mint a WHA esetében ahol a "mushroom-izáció" figyelhető meg...

Képen:
du-2.jpg


Még most sem tudom miből gondolod, hogy a DU-khoz képest puha WHA ötvözetek , gombára tompulva , hogyan ütnek át több páncélt, mint a lemezről lemezre önmagát élező DU...
Mert ugye a szegmentálásnak az is értelme a WHA esetén, hogy ne legyen belőle béna gomba :)