[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Ukrajna, a Szovjetunió egykori éléskamrája. Ma az ukrán hadsereg katonai élelmiszercsomagjának csak a neve ukrán (a híres-hírhedt „Paljanicja”, amiről most már sokáig nem a hagyományos kalács, hanem a rossz kiejtése esetén a helyszínen likvidáló terrorbrigádok juthat az ember eszébe), tartalma kizárólag „Made in England”:

i


https://ok.ru/srochnye.novosti/topic/154048046261182
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
mélyen tisztelt publikum ..

Lenne egy kérdésem,most minden nyugati fegyverbeszerzésnél meg fogjuk futni ezeket a felesleges köröket,hogy a hohol brigád elkezdi felmagasztalni és sorsfordító csodafegyverként aposztrofálni az ukránoknak juttatott nyugati haditechnikai eszközöket,mint ha ez jelentené számukra a megváltást ?

mivel is kezdték ? volt azt hiszem a Bayraktar,aztán a javelin az NLAW jöttek a Zuzana lövegek, utána a francia Cesar,az amerikai M777 most meg a PZH 2000,most komolyan végig fogják ajnározni oldalakon keresztül a topicot,hogy ezek majd megfordítanak bármit is ?

miért nem kezdik akkor az M9 bajonettel vagy 9x19 Luger pisztolylőszerrel,és menjünk szépen sorban .. végig mindenen !

A valóságban meg a "levedlett" "elavult" "rozsdaboglya" "harmadik világbeli" "chip hiányos" régi orosz szarokkal vannak szerencsétlen ukránok kenterbe szopatva ..

ezért totál felesleges oldalakat végiggörgetni,hogy azt játszátok mint az óvodában,hogy "az én apukám erősebb mert .... " :D
lett is kemény 7 darabjuk. Most a legújabb német szöveg, hogy a lengyel harckocsisegélyért cserébe kéne valamit adni a lengyeleknek, mert mi van, ha tényleg elindulnak az oroszok a lengyelek felé? Ekkor viszont jön a következő kérdés, hogy ha lengyeleknek adnak, akkor mit adnak az ukránoknak? Vagy ha az ukránoknak is adnak, mi jut majd a görögöknek? Végül volt egy politikus aki rákérdezett: mi marad végül Németországban!?

A gázfrontról jelentik:​

Miért nem tudja az Egyesült Államok gyorsan leszoktatni Európát az orosz gázról?​


A három hónapos becslés azonban csak részműveletekre vonatkozik. A cég közleménye szerint „2022 végéig” nem számít a teljes körű működéshez való visszatérésre. A leállás csapást mér Joe Biden elnök arra irányuló erőfeszítéseire, hogy Európát az Egyesült Államokból származó LNG-export bővítésével gyorsan leszoktassák az orosz gázról.

Az érdekes lett volna, ha tudnak szállítani, amikor első körben az otthoni igényeket kellene ellátni. Ez az LNG-s hurráoptimizmus egy vicc. A katari nagyprojekt (38 milliárd dollár) is csak nemrég lett bejelentve. Figyelembe véve, hogy a világ milyen szakember-hiányban szenved, kíváncsi leszek, honnan találnak oda embereket. Ma volt "szerencsém" egy olyan mechanical lead-hez, amelyik nem tudja, hogy mi a különbség a biliacél és a melegszilárd acél között, de állítólag "komoly gázos és vegyipari háttere" van. Jah, látom.
Az olaj aránylag könnyen helyettesíthető, ezért került a szankciós listára. A gáz nem, de azt nem is szankcionálja az EU.

Amúgy az esetek jelentős részében kiváltható mással a gáz, pl szén vagy atom. Lehet növelni a hatékonyságot is, pl szigeteléssel. Ezen kívül ott van Norvégia és az LNG. Az EU egy hatalmas piac amit meg fog próbálni más kielégíteni, ehhez idő kell, de a végén pénz beszél.
Kíváncsian várom, hogy a stirol és társai miből és hogyan lesznek legyártva, mivel ebből már korábban is hiány volt, mára meg a küszöbön álló gázhiány miatt a vegyipar dobogós a korlátozandó gázfelhasználók között. Eddig is drága volt a szigetelés, ha mondjuk 3-4x drágább LNG-s gázból lesz, tuti nagy lesz érte a tolongás. Ennyi lóvé még a német költségvetésben sincs - plána a már folyamatban lévő "önként" vállalt kiadás mellé...

Az "ott van Norvégia és az LNG" mondat realitásáról annyit, hogy az LNG-t előbb NG-ből elő kell állítani, majd a fogadó állomáson visszagázosítani - vagy nagyon gyorsan építeni egy vezetéket a norvégoktól. Hogy azt a pár százezer tonna . Egy 40"-os API 5L-es cső 12 méterre 24 tonna. Az NS2 kb. 1250km hosszú, ehhez kellett kb. 200000 ilyen cső. Ezeket zömében Ukrajnában gyártották. Kéne hozzá fektetőhajó és akkor 3 év alatt készen van. Ha ma nekiugranak, akkor 2026-ra lehet valami belőle és akkor Európa gázigényének 13%-át tudják így behozni. Gázigényét, nem energiagényét. Ha tovább zöldítenek - szén helyett földgáz, akkor a 13% gyorsan elindul lefelé.

Érdemes megnézni, hogy mondjuk tavaly óta mennyit drágult egy-egy kompresszorokat gyártó cég a tőzsdén - olyan 250-300%-ok vannak, vajon miért? Ha ma aláírsz egy kompresszorra, talán idén megkapod.

Európa LNG álmai a nevetséges kategória, mint a műszaki tartalom, mind a méretét tekintve.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
A Szovjetunió elleni hitszegő német támadás, a Nagy Honvédő Háború kezdetének évfordulóján az egyáltalán-nem-náci ukránok büszkén használják a német PzH 2000 német önjáró tarackágyút szellemi elődeik előtt tisztelegve:

„Az oroszok szeretik a szimbolikát, főleg a dátumok esetében. Ezért június 22-én, pont hajnali 4 órakor* - a német PzH 2000 működésbe lép a rasiszták állásai ellen.”

i


*Az 1941-es német invázió kezdete.

https://ok.ru/srochnye.novosti/topic/154047845262270
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113

Az amerikai milliárdos elmondta, hogy miért nem működnek az oroszellenes szankciók.​

2022-06-22 14:36

Washington Moszkva elleni szankciói arra kényszerítenek más országokat, hogy csökkentsék befektetéseiket az Egyesült Államokban, mert attól tartanak, hogy ők lesznek a következő célpont – mondta Ray Dalio milliárdos fedezeti alapkezelő a Der Spiegel című német lapnak adott interjújában.

A világ legnagyobb fedezeti alapjának, a Bridgewater Associatesnek az alapítója az Oroszország-ellenes szankciókról kérdezve azt mondta, hogy az intézkedések kudarcot vallanak, de Washington számára nincs más lehetőség.

“A szankciók az egyetlen fegyver, amelyet az USA bevethet. Eddig az orosz bruttó hazai termék csökkenése 15 százalék körüli volt. Ez elviselhető a lakosság számára. Putyinnak csak akkor lesz gondja a hatalomban maradással, ha a gazdaság még jobban összeomlik, mondjuk akár 40%-kal” – mondta Dalio.
Úgy vélte, hogy miközben a szankciók nem érik el közvetlen céljukat, vagyis Oroszország ukrajnai harci képességének korlátozását, a szankciók az Egyesült Államoknak is ártanak.
“MÁR MOST BIZTOSRA MONDHATOM, HOGY A NYUGAT IS SZENVED A SZANKCIÓK MIATT. MÁS ORSZÁGOK EGYRE INKÁBB MEGVÁLNAK AZ AMERIKAI ÁLLAMKÖTVÉNYEKTŐL, MERT ATTÓL TARTANAK, HOGY ÚGY JÁRHATNAK, MINT OROSZORSZÁG. EZ ELTOLJA AZ ERŐVISZONYOKAT A VILÁGBAN” – ÉRVELT A BEFEKTETŐ.
Dalio arra számít, hogy az orosz-ukrán konfliktus drámai változásokat hoz az egész világ számára.
“Az egész dolog az 1938-as és 1939-es évekre emlékeztet, amikor a világ a második világháború küszöbén állt: két világhatalom áll egymással szemben, és különböző szövetségesek támogatják őket. Az, hogy India hogyan viselkedik, döntő lesz. Az ország kiállhat Oroszország gazdasága mellett, ha a Nyugat bojkottálja Moszkvát. Mindenesetre a minimális kereskedelmi korlátokkal és a tőke szabad áramlásával rendelkező globalizált világ ideje lejárt” – mondta.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 936
41 145
113
Hoppá hoppá / ha igaz/
Az elfogott francia önjáró „Caesar” fegyvereket „Uralvagonzavod”-ba vitték

Regis de Castelnau
jól ismert francia ügyvéd és politikus elmondta, hogy Oroszország elfogott két sértetlen francia gyártmányú Caeser önjáró fegyvert Ukrajnában, és jelenleg Uralvagonzavodban vizsgálja őket. .

„Egy újabb eredmény Macron számára. Két francia CAESAR önjáró fegyvert sértetlenül elfogtak az oroszok. Jelenleg az uralvagonzavodi üzemben dolgoznak visszafejtés céljából. Köszi Macron. Fizetünk érte” – írja Castelnau.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 672
113
Üdv mindenkinek!

Volt valami érdekes az elmúlt 2 hónapban? :) Ez idő alatt elindítottam a 4. FB oldalamat - Ukrán-orosz konfliktus címmel.

Mi az hogy 35 perc után lehet újabb hszt-írni?

Ideológiai harcot vívtunk főként. Volt itt minden. Tiltásra hietelen előkerülő reinkarnációk. Gyér magyartudással ukrán agitprop osztály.

Na meg persze elfogyó orosz preciziós fegyverek és ukrán aggódás az orosh chipphiány miatt. Kb ennyi.

A hozzászólás korlát a topik szándékps floodolása miatt lépett érvénybe. Az ukrán politikai osztály, többműszakos munkarendben, 2-3 regosztrációval felváltva folyamatosan a nap bármely szakaszában 5 percenként tolta a kőkemény agitpropot. Kb ennyi.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
"Az orosz FM azt állítja, hogy az ukrán hadsereg oldalán harcoló 9 izraeli vesztette életét az ellenségeskedés során. Az orosz FM hozzátette, 35 izraeli harcolt Oroszország ellen az ukrán hadsereg soraiban, közülük 9-en meghaltak, hárman elhagyták Ukrajnát, 18-an folytatják a harcot."

más:
pl. "Kelepisti" néven? Mióta "csürhézheted" te büntetlenül a többieiket? Pont tőled ez elég meredeken hangzik, eddig nem voltál ilyen...
Mert szerintem nagy K-val volt fent az igazi. Most meg egy szar troll a nevével ékeskedik.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 672
113
Hogy a francba került 2 db cézár sértetlenül a kezükbe

Gondolom ahol összeomlott a front, fejvesztve menekülnek, stb.
Én eleve nem tudom elképzelni, hogy pl az embereket hogy lehet lövészárokban tartani, folyamatos tüzérségi csapások alatt.. arra várva, hogy mikor jön egy tos a környékre, ami ha mellélő, akkor is kitakarít..
Nem lennék meglepve, ha a felderítés direkt menne ezekre.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Aresztovics: a krími híd lerombolásához taktikai nukleáris csapásra van szükség

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó egy videointerjúban beszélt erről. Véleménye szerint Ukrajnának még nincsenek olyan fegyverei, amelyek képesek eltalálni a hidat, még a hamarosan Ukrajnába érkező amerikai HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerek sem érhetik el a szerkezetet.

„Először is, még a HIMARS sem fogja elérni a front jelenlegi helyzete mellett. Pontosabban az érintkezési vonalak helyzete mellett. Másodszor, a krími híd lerombolása nagyon nehéz technikai feladat. Mert a hidat komolyan megrongálni annyi, mint lerombolni az egyik pillért. Taktikai nukleáris csapást kell végrehajtani, hogy le lehessen rombolni" Aresztovics kifejtette, hogy „még 5 tonna robbanóanyag sem tudja megsemmisíteni a pillért. Ha csak a híd sérül meg, a megszállók gyorsan helyre tudják állítani.”


https://newsfrol.ru/24/9149/
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 868
27 423
113
Kadirov telegram csatornájáról:
Seth Harp twitteréről mutat képernyőmentést:
https://t.me/RKadyrov_95/2373

És el is magyarázza:
https://t.me/RKadyrov_95/2374

Richard Black szenátor szerint Ukrajna veszített:
https://t.me/RKadyrov_95/2371

Ramzi durván tolja, 2,5 millió feliratkozó (meg a kibicek, mint én).
Kapott egy lovat egy német rajongótól(!). Shire:

megy egy kutya, ez ám a valami, nem a mosógép: