A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 469
46 374
113
most is kell meg majd is kell :D kaposvárra is kell ott is van egy kisebb szentesiek alá tartozó müszaki csoport.
Ok, csak nem látom azt a mennyiségű, a Honvédség előtt álló melót, amit feltétlen nekik kellene elvégezni. Pláne nem egymással parhuzamosan a 2 zaszlóalj előtt.
De ha te tudsz par példát mondani, akkor azt szívesen veszem.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 224
33 683
113
Ok, csak nem látom azt a mennyiségű, a Honvédség előtt álló melót, amit feltétlen nekik kellene elvégezni. Pláne nem egymással parhuzamosan a 2 zaszlóalj előtt.
De ha te tudsz par példát mondani, akkor azt szívesen veszem.
persze hogy tudok hadiutak objektumokon bellüli utháózatok objektumokon bellüli parkolóhelyek telephelyek objektumokra vezető utak stb.
elfoglalt területek úthálozat fejlesztés karbantartása.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 132
73 664
113
Ok, csak nem látom azt a mennyiségű, a Honvédség előtt álló melót, amit feltétlen nekik kellene elvégezni. Pláne nem egymással parhuzamosan a 2 zaszlóalj előtt. De ha te tudsz par példát mondani, akkor azt szívesen veszem.
Nem lepődnék meg, ha a KC-390 érkezése után az lenne a gépek egyik fő feladata, hogy ezeket az eszközöket katasztrófa sújtotta övezetekbe és vissza szállítsa pl. a Hungary Helps Program keretében...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Összességében nekem is olyan érzésem van, hogy az elmúlt 2 évben nagyon lelassult a haderőfejlesztés. Sok a majd, meg a ha, de nem sok konkrétumról tájékoztatják a nagyközönséget, holott van még pár fejlesztést igénylő terület. Hol vannak már a legendás 2018-2019-es bejelentéscunamik. Hiába a sok szerződés, ma nem lennénk még sokkal eredményesebbek egy konfliktusban, mint 5 évvel ezelőtt. A kiképzést, motiváltságot nem ismerem, de az eszközök terén nem. Az eredeti határidő meg csúszik. A Gidránok még mindig csak mutatóban vannak, a 300-ból 10 van itt eddig.
Bizonyos szempontból értem a lassulást. SAMOC egy része, hk-k egy része, helikopterek egy része megjött, átfegyverzés folyik gyalogság szinten, iszonyat mennyiségű képzésre mászkálnak fegyvernemek katonái, infra rendbetétele (talán baszott lassan) folyik. Szóval részben érthető, mert hirtelen rengeteg embert köt le minden szinten nemcsak az ezekkel való foglalkozás, hanem a meglévő dolgok kezelése és a további érkező sokféle eszközhöz az előkészítés.

Elég széles a skála amin beszerzések lettek leszerződve és mindenből a legjobb. A probléma a késés (pedig megmondtam előre :rolleyes:) és az, hogy olyannak tűnnek most a dolgok, mintha a folyamatoktól függetlenül nem változott volna az elképzelések világa. Szóval pluszt nem látunk pillanatnyilag, ellenben egy önszopató nyugati ipart igen, amit megérez a mi beszerzéseink tempója is (salakká perelhetnék bármelyik felet a részünkről emiatt esélyesen, csak pont azt nem aki tehet róla, mert hát a fasz szankciókat mi is megszavaztuk a klubtagság miatt). És mellé akkora pénzeket kötöttünk le a meglévő beszerzések és iparfejlesztés mentén, hogy a jelenlegi globális tébolyban tojáshéjon járva kell meggondolni mindent, amíg ez ki nem fut és az eszközök meg nem jönnek. Ha mi megcsúszunk, velünk nem fognak jófejkedni.

Várható idén némi PZH 2000, Lynx, még némi Gidrán, szóval ilyen látványpékség szinten előrébb leszünk megint egy lépéssel. De eközben meg kell oldani a személyügyi és személyi felszereltség dolgokat és nagy hiba, hogy ezt párhuzamosan kell megtenni az ugyanabból meríteni képes honvédség és rendőrség esetében is és eséllyel a kilépők által mindkét szervezet részéről teljesen elvesztett embereket nem egyszerű pótolni. Emellé mivel redukálódik a rendvédelem állománya, lehet számolni egy felfutó bűnözési hullámmal, azok is néznek híreket. És ennek is a legfontosabb megoldási tétele a pénz.

Közben szankcionálnak minket egy olyan összeggel, ami rohadtul hiányzik a képletből. Emiatt politikailag is eszközölt a kormány némi irányváltást, kompromisszumképesebb is (közben az eu parlament felosztós gondolat nem rossz). Ha az megjön, az olyan mint amikor nem fogy el a fizetés hó végére. Biztonságérzet. De emellé ahogy feljebb írtam, tojáshéjon járás kell most, mert az eu szarakodásai is csúnyán tudnak kihatni ránk, meg az orosz lépések is.

Technikai szempontból ugye megintcsak elgondolkodtató tétel lehet a haderőtervezés szintjén, hogy a fenyegetés indokol-e gyorsabb beszerzéseket, vagy megnövelt beszerzéseket? Ha igen, az milyen legyen? A háború megmutatta, amiről azért páran beszéltünk, hogy a nem a legmodernebb eszköz is fontos eszköz a háborúban. Legyen olcsóbb, modernizált? Ez a leggazdaságosabb, de a megvétele, modernizációja fordítható másra, ha nagyobb tételt vállalunk a jelenkori modern technika beszerzésével megnövelve az eddigi tételeket. Vagy beszálljunk a nemrég megjelent mondhatni jövő technológia kiforratlan első generációjába, ami mellé mocskosul drága, de előrébb leszünk vele legalábbis mentális nyomásgyakorlás szinten, majd technikailag is, mint mások? Melyik a jó döntés, időt-pénz-fenyegetettség függvényében?

Úgy, hogy közben a fenti szerteágazó dolgokat ki kell építeni a várható teljes SAMOC, Meteor, IRIS-T, KC-390, L39NG, PZH 2000, Leopard 2A7HU, Leguan, Wisent, Büffel, Lynx mindenféle verziói, Skyranger, Gidrán mindenféle verziói, NMS, NASAMS, EL/M-2084, Spike, RGW, Hirtenberger aknavetők, az összes szimulátor, legénységi infrastruktúra terén, miközben életben kell tartani az eddigi, a felújított és a reaktivált technikát, a beszerzett munkagépeket, miközben szolgálatot is kell adni.

Minden beszerzésnek hosszútávú következménye van. Elkéstünk, (bár én megmondtam :D ), de ugye mivel már el vagyunk késve, megint elkésni nem fogunk akkor sem, ha ma döntünk a még tüzérség, még harckocsi, még repülő, még bármi ügyében. Mert akármilyen is lesz, az majd lesz, túlságosan majd.

Amit lehetne tenni, az az, hogy egy munkacsoportot lehet felállítani, ami megkapja a tárolt eszközök listáját, mindegy, hogy az PSZH, vagy D10 ágyú, mindent. Ez a csoport felmérné helyszínen, hogy mi használható ezekből, milyen feltételekkel mire használható (új motor, plusz páncél, vagy APS, az elérhető legmodernebb lőszer hozzá, leselejtezett, de működő 2. generációs nappali és éjjellátó optikák a nagyvilágból stb, ) és javaslatot tesz, hogy mit mire lehet úgy rábarkácsolni, hogy abból életképes jármű, vagy páncéltörő eszköz, vagy felderítésre alkalmas eszköz, vagy harctéri munkagép, vagy szállítójármű vagy bármi más lehessen akkora számban, amit érdemben hadrendbe tud illeszteni bármely aktív vagy tartalékos egység, vagy új önálló egység keretében történik ez, aztán ezt a hazai hadiipar komisszárok jelenlétében megcsinálja kis pénzért, hazafisággal motiváltan elkerülni az adóügyi vizsgálatokat a vezetőknél.
 
K

kamm

Guest
Én minden NKE-st abszolút figyelmen kívül hagyok.
Teljesen irreleváns, hogy mit mondanak.
Ebben egyébként van valami. Ha nem aktívak, nincs aktív clearance, ha nincs megfelelő security clearance, akkor nem férnek hozzá friss elemzéshez, pláne olyanhoz, aki már nem nyílt forrásokra támaszkodik...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 283
120 124
113
Ebben egyébként van valami. Ha nem aktívak, nincs aktív clearance, ha nincs megfelelő security clearance, akkor nem férnek hozzá friss elemzéshez, pláne olyanhoz, aki már nem nyílt forrásokra támaszkodik...
Hát simán megigényelhető nekik, főleg ha belsős think tankban vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle
K

kamm

Guest
Bizonyos szempontból értem a lassulást. SAMOC egy része, hk-k egy része, helikopterek egy része megjött, átfegyverzés folyik gyalogság szinten, iszonyat mennyiségű képzésre mászkálnak fegyvernemek katonái, infra rendbetétele (talán baszott lassan) folyik. Szóval részben érthető, mert hirtelen rengeteg embert köt le minden szinten nemcsak az ezekkel való foglalkozás, hanem a meglévő dolgok kezelése és a további érkező sokféle eszközhöz az előkészítés.

Elég széles a skála amin beszerzések lettek leszerződve és mindenből a legjobb. A probléma a késés (pedig megmondtam előre :rolleyes:) és az, hogy olyannak tűnnek most a dolgok, mintha a folyamatoktól függetlenül nem változott volna az elképzelések világa. Szóval pluszt nem látunk pillanatnyilag, ellenben egy önszopató nyugati ipart igen, amit megérez a mi beszerzéseink tempója is (salakká perelhetnék bármelyik felet a részünkről emiatt esélyesen, csak pont azt nem aki tehet róla, mert hát a fasz szankciókat mi is megszavaztuk a klubtagság miatt). És mellé akkora pénzeket kötöttünk le a meglévő beszerzések és iparfejlesztés mentén, hogy a jelenlegi globális tébolyban tojáshéjon járva kell meggondolni mindent, amíg ez ki nem fut és az eszközök meg nem jönnek. Ha mi megcsúszunk, velünk nem fognak jófejkedni.

Várható idén némi PZH 2000, Lynx, még némi Gidrán, szóval ilyen látványpékség szinten előrébb leszünk megint egy lépéssel. De eközben meg kell oldani a személyügyi és személyi felszereltség dolgokat és nagy hiba, hogy ezt párhuzamosan kell megtenni az ugyanabból meríteni képes honvédség és rendőrség esetében is és eséllyel a kilépők által mindkét szervezet részéről teljesen elvesztett embereket nem egyszerű pótolni. Emellé mivel redukálódik a rendvédelem állománya, lehet számolni egy felfutó bűnözési hullámmal, azok is néznek híreket. És ennek is a legfontosabb megoldási tétele a pénz.

Közben szankcionálnak minket egy olyan összeggel, ami rohadtul hiányzik a képletből. Emiatt politikailag is eszközölt a kormány némi irányváltást, kompromisszumképesebb is (közben az eu parlament felosztós gondolat nem rossz). Ha az megjön, az olyan mint amikor nem fogy el a fizetés hó végére. Biztonságérzet. De emellé ahogy feljebb írtam, tojáshéjon járás kell most, mert az eu szarakodásai is csúnyán tudnak kihatni ránk, meg az orosz lépések is.

Technikai szempontból ugye megintcsak elgondolkodtató tétel lehet a haderőtervezés szintjén, hogy a fenyegetés indokol-e gyorsabb beszerzéseket, vagy megnövelt beszerzéseket? Ha igen, az milyen legyen? A háború megmutatta, amiről azért páran beszéltünk, hogy a nem a legmodernebb eszköz is fontos eszköz a háborúban. Legyen olcsóbb, modernizált? Ez a leggazdaságosabb, de a megvétele, modernizációja fordítható másra, ha nagyobb tételt vállalunk a jelenkori modern technika beszerzésével megnövelve az eddigi tételeket. Vagy beszálljunk a nemrég megjelent mondhatni jövő technológia kiforratlan első generációjába, ami mellé mocskosul drága, de előrébb leszünk vele legalábbis mentális nyomásgyakorlás szinten, majd technikailag is, mint mások? Melyik a jó döntés, időt-pénz-fenyegetettség függvényében?

Úgy, hogy közben a fenti szerteágazó dolgokat ki kell építeni a várható teljes SAMOC, Meteor, IRIS-T, KC-390, L39NG, PZH 2000, Leopard 2A7HU, Leguan, Wisent, Büffel, Lynx mindenféle verziói, Skyranger, Gidrán mindenféle verziói, NMS, NASAMS, EL/M-2084, Spike, RGW, Hirtenberger aknavetők, az összes szimulátor, legénységi infrastruktúra terén, miközben életben kell tartani az eddigi, a felújított és a reaktivált technikát, a beszerzett munkagépeket, miközben szolgálatot is kell adni.

Minden beszerzésnek hosszútávú következménye van. Elkéstünk, (bár én megmondtam :D ), de ugye mivel már el vagyunk késve, megint elkésni nem fogunk akkor sem, ha ma döntünk a még tüzérség, még harckocsi, még repülő, még bármi ügyében. Mert akármilyen is lesz, az majd lesz, túlságosan majd.

Amit lehetne tenni, az az, hogy egy munkacsoportot lehet felállítani, ami megkapja a tárolt eszközök listáját, mindegy, hogy az PSZH, vagy D10 ágyú, mindent. Ez a csoport felmérné helyszínen, hogy mi használható ezekből, milyen feltételekkel mire használható (új motor, plusz páncél, vagy APS, az elérhető legmodernebb lőszer hozzá, leselejtezett, de működő 2. generációs nappali és éjjellátó optikák a nagyvilágból stb, ) és javaslatot tesz, hogy mit mire lehet úgy rábarkácsolni, hogy abból életképes jármű, vagy páncéltörő eszköz, vagy felderítésre alkalmas eszköz, vagy harctéri munkagép, vagy szállítójármű vagy bármi más lehessen akkora számban, amit érdemben hadrendbe tud illeszteni bármely aktív vagy tartalékos egység, vagy új önálló egység keretében történik ez, aztán ezt a hazai hadiipar komisszárok jelenlétében megcsinálja kis pénzért, hazafisággal motiváltan elkerülni az adóügyi vizsgálatokat a vezetőknél.
Milyen jól indult - majd csak megint a DIY barkács-szakkor fele vitted el...:cool:
 
K

kamm

Guest
Hát simán megigényelhető nekik, főleg ha belsős think tankban vannak.
Azzal viszont már együtt jár a nyilatkozati tilalom, nem?
Itt legalábbis már sima civil céges szinten is minden szart szankcionalnak, ha ilyesmi clearancet kapsz (=valószínűleg a cégedn vedelmi beszállító)...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113