[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Az orosz légierő Gracs harci gépei légitámogatást nyújtanak a földön harcoló hősöknek.


A hős felszabadítók kíméletlenül végeztek a hohol fasisztákkal, azóta már Banderával ülnek forró szurokban a pokol legfertelmesebb bugyrában, mely a Rógyina ellenségeinek végállomása.
A felszabadító hősök kegyetlenül lecsaptak Izjum közelében a népirtó hohol rezsim diverzáns pribékjeire!

Rabotajtye Bratyja!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Azért utaznak a tetején, mert még ott is naygobb biztonságban érzik magukat mint a harcjárműben. Te komolyan nem érted ennek a ténynek az abszurditását?
Akkor ezt ugy kell értelmezni ugye,hogy támadás esetén is a tetön tartózkodnak,mert nagyobb biztonságban érzik magukat,mint a jármüben.Hagyjuk már ezt a témát,neked kell a legjobban tudnod katona létedre,hogy a legtöbb PSZH tésztaszürévé löhetö 12.7-es rombolópuskával teljesen mindegy,hogy a szent NATO tagállamok valamelyike vagy a rusz gyártja.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 985
113
Vajon az oroszoknak megérné atomfegyver alkalmazása esetén Moszkva,Szentpétervár nukleáris fegyverrel való felégetésének kockázata?Egyenlőre nincs szó arról hogy katonai erőt alkalmazzanak Litvánia ellen.Ha meg is történik USA beavatkozik akkor már csak a nukleáris fegyver emlitésére DEFCON 1 szintre emelik a stratégia nukleáris csapásmérő erők készültségi fokát.
Senkinek nem éri meg. De az orosznak muszáj valahogy jeleznie a nyugat felé, hogy eddig és ne tovább. Megteheti ezt szóban, írásban vagy el is énekelheti, az a baj, hogy szarnak rá. Marad tehát egy taktikai nuk. Nem viccből, nem erőfitogtatásból hanem utolsó figyelmeztetésként a katasztrófa előtt. Ha ebből sem értenek az illetékesek, akkor újra indul az időszámítás. És ne hidd, hogy ezt hűvös nyugalommal írom.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Napi Zelenszkij:

„Nem minket fognak beszorítani, mi fogjuk kiszorítani őket, egyetlen orosz rakéta sem képes megtörni az ukránok szellemét, minden elfoglalt területünket visszavesszük – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök szombat esti videüzenetében, számolt be a Levij Bereg hírportál. A tudósítás szerint az elnök azt mondta, „az ötödik napon Oroszország már egész Ukrajna elfoglalását tervezte, de valójában egy teljes körű háború ötödik hónapjában „rakéta-bemutatót” tartott, ami stratégiailag semmit, de semmit nem változtatott a helyzeten.” Mint jelezte, Oroszország szombaton fél nap alatt 45 rakétát lőtt ki Ukrajnára, támadva Zsitomir, Lemberg, Csernyihiv és Mikolajiv megyéket. „Este – még több rakéta. Különböző típusok, kilövési területek. Mindegyiket egy céllal indították – hogy megmutassák, Oroszország meg tud szorítani valamit, hogy az orosz hadseregnek valami sikerül” – tette hozzá. Hangsúlyozta: tudjuk, hogy képesek leszünk megvédeni magunkat, de nem ismerjük az időkeretet. Zeleneszkij rámutatott: „ez nemcsak az infrastruktúránk tönkretétele, hanem az emberekre nehezedő nagyon cinikus, kiszámított nyomás is. De nem minket fognak beszorítani, mi fogjuk kiszorítani őket. Egyetlen orosz rakéta sem tudja megtörni az ukránok szellemét.” Kiemelte, hogy Ukrajna mindent, minden elfoglalt települést visszaszerez. „Szeverodonyeck, Donyeck, Luhanszk – mindent visszaveszünk. Minden héten Herszonba megyünk. Soha nem feledkeztünk meg Bergyanszkról, Melitopolról, Energodarról és Mariupolról. Ukrajna összes többi városáról” – húzta alá. Az államfő úgy vélte, minden orosz rakéta érv Ukrajna számára a partnerekkel folytatott tárgyalásokon. Mint jelezte, hétfőn részt vesz a G7-csúcson, majd ugyanezen a héten a NATO-csúcson. „Fél nap alatt 45 rakéta a bizonyítéka annak, hogy a szankciók nem elégségesek, több fegyverre van szükség, hogy a légvédelmi rendszereknek nem a gyakorlótereken, hanem Ukrajnában kell rendelkezésre állniuk, mert itt van rájuk a legnagyobb szükség, amilyen sehol másutt” – szólította fel a nyugati partnereket Volodimir Zelenszkij.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=51973&lang=hu
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Ezt miből sikerült levezetned?
Most akkor ukrajnáról szól, vagy sem?

A helyzet alapvetően nem ukrajnáról vagy litvániáról szól, ezt jól írtad.

Azért nem, mert a helyzet arról szól, hogy az USA nem első számú akar lenni, hanem az egyetlen kizárólagos hatalom. Nincsenek szövetségesei, leigázott, megszállt, megzsarolt, megvett hűbéresei vannak. Ez lenne a "szabad világ", és amit csinál, illetve másokra kényszerítve csináltat, ez pedig a "szabályokon alapuló világrend" lenne.

A világ nagyobbik része ezt persze nem akarja elfogadni teljesen jogosan, az USA meg azt nem képes elfogadni, hogy mások ezt nem fogadják el, és ennek érdekében hajlandó országokat lerohanni, tönkretenni, befolyásolni, milliókat legyilkolni vagy szolgasorba, nyomorba taszítani.

30 éve máson sem ügyködött, csak azon, hogy fenti törekvésnek útjában álló legnagyobb hatalmat, azaz Oroszországot kicsinálja, de elbaszta a demokráciaexportot ott is, belaruszban is, ukrajnában sem úgy alakult, ahogy akarta. Mindeközben Oroszország tűrt, tárgyalt, hátrált, egészen egy olyan pontig, ahonnan nincs tovább.

Ahogy az öreg Fidel mondotta:


Ádám: látom röhögsz ezen, csak nem értelek :) mi nem igaz ebből?
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Bocs, nem szívesen pofáznék bele az atlantista mámorba, de a BMP a maga idejében egy korszakosan csúcs gép volt. Igen, eljárt felette az idő, de az általad most istenített Bradley vagy Puma hol és mikor mutatta meg a tudását reguláris hadsereg ellen? (nem a kecskebaszó papucsosok ellen)
Isteníted őket és lehet, hogy az "elméleti" tudásuk valóban arra enged következtetni, hogy qrva jók lennének, de láttunk már karón varjút rengeteget... A Leo2-esek is ászok, de sajnos élesben eddig egyszer láttuk őket a törökök által bevetve és a kurdok által xarrá lőve.
Szóval szép ez a lelkesedés, de anno láttunk lopakodót is nem természetes körülmények között leszállni...
A BMP-k már nem korszerűek, és lehet, hogy kevéssé konfortosak a fotelpárnához szokott NATO katonának, de qrva sok van belőlük és bár ma már nem túl sikeres de ott van, ahol kell. A Bradley meg a Puma meg nincs ott.
Na, de ennyi részemről, láthatóan te elméletileg sokkal képzettebb vagy e téren nálam, szóval nem vitatkoznék... :D
Hadd szóljak bele én is. "A BMP-k már nem korszerűek, és lehet, hogy kevéssé konfortosak a fotelpárnához szokott NATO katonának, de qrva sok van belőlük és bár ma már nem túl sikeres de ott van, ahol kell."
És MÁR KI VAN FIZETVE! Az Oroszok azt használják most, ami már van raktáron. Amit az Ukránok most kapnak, azt pedig majd KI KELL FIZETNIÜK (már ha lesz miből). Ti tájékozottabbak vagytok, de az egyik videón Javelinnel lőttek ki egy a mezőn elakadt üres BMP-t. 170000 dodó a Javelin, ha jól tudom. Mennyit is kóstál az a BMP? Meddig lesz rentábilis ez az ukrán segélyezés a bankoknak?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 477
19 221
113
Már majdnem elgondolkoztam azon, hogy érdemben válaszolok, de nincs értelme*. Te is hívő vagy, az észérvek leperegnek róldad. Molnival ellentétben én nem érzek belső késztetést a hittérítésrer, szóval Ámen.

*Csakhogy értsd a logikai hátraszaltó abban amit leírsz. Leírod, hogy már eljárt felette az idő, majd azzal igazolod ennek az általad is elismerten elavult járműnek a létjogosultságát, hogy az elavultsága ellenére még harcolnak vele. Úgy legalizálod az érvedet, hogy teljesen irreleváns módon valamifajta minőségi mutatóként hivatkozol a felhasználás tényére. Tehát amit használnak az jó amit meg nem használnak az nem jó pusztán csak azért mert. Az elavkultságodban nem akarod elfogadni, hogy az orosz hadsereg egy teljesen elavult IFV-t használ, helyette a használat tényével érvelsz mellette.
Dudi, ezesetben rosszul értelmezted amit írtam. Leírtam, hogy igen, ma már elavult, de rengeteg van belőle és jelenleg a legtöbbet használt (gyakorlatban!) IFV. Csak annyit tettem hozzá, hogy a Bradley és társai nagyon jónak tűnnek, de a puding próbája az evés, és ezeket komoly háborúban még nem láttam ténykedni. Szóval minden elméleti előnyük egyelőre csupán elméleti. A gyakorlat sokszor rohadtul nem egyezik ezzel: láttam nagyon leharcolt és elavult technikával taktikai győzelmeket elérni sokkal fejlettebb technikák ellen, pusztán azért mert az élet soha nem a technika vs. technika játékot játssza. Ezer más tényező is közrejátszik, bár elismerem, hogy jó személyzettel és potens vezetéssel egy komolyabb technikának nagyobb az esélye a győzelemre, de pl. éppen NATO szimulációs eredmény volt, hogy hiába a potensebb páncélos, az 5 : 1 aránynál már szinte minden esetben a nagyobb számú de gyengébb technika a győztes. Ezek meg ugye annyian vannak, mint az oroszok... :D
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 682
55 461
113
Az orosz légierő Gracs harci gépei légitámogatást nyújtanak a földön harcoló hősöknek.


A hős felszabadítók kíméletlenül végeztek a hohol fasisztákkal, azóta már Banderával ülnek forró szurokban a pokol legfertelmesebb bugyrában, mely a Rógyina ellenségeinek végállomása.
A felszabadító hősök kegyetlenül lecsaptak Izjum közelében a népirtó hohol rezsim diverzáns pribékjeire!

Rabotajtye Bratyja!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Tetszik a szöveg! :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 350
113
Megjelent Liszicsanszk szelleme...
289812096_142639641755405_8661800526588167748_n.png


Liszicsanszki helyzetkép
288546041_142693818416654_7606783565192742890_n.jpg
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Remélhetőleg lesz annyi eszük az oroszoknak, hogy nem próbálják ki.

Mi értelme van keménykedni a nyugattal?

Alapvetően a mostani helyzet sem Ukrajnáról vagy Litvániáról szól.

Értelmes szinten megy a társalgás.
Te tehetsz róla. Te viszed le a bányászbéka valaga alá a szintet "meszike". Nem baj küldöm neked a trollok himnuszát, hátha amíg hallgatod sem minket szomorítasz az óvodás büfikéiddel.

 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Ismét egy frappáns Wilsoni terelésnek lehetünk szemtanúi. Tisztelt Hölgyeim,és Uraim. A mi szeretve tisztelt Wilson ügynökünk megint brillírozik. Namármost: a mondandójában szerepelt olyan,hogy a nyugati országok katonai,és gazdasági támogatása Ukrajnának. Erre reflektálva írtam,hogy éppen a szopórolleren vagyunk gazdasági oldalról,mert hát valamiből finanszírozni kell a kaprok működését,de ezen a mi szeretett Wilsonunk könnyedén átsiklott,és azt találta mondani,hogy ez egy haditechnikai fórum. Na ez az egy dolog,amiben itt igaza van. Csak az apró szösszenet,miszerint mi pénzt,paripát,fegyvert adunk az ukiknak,az egy idő után elég komolyan fájni kezd,mert ezeket az úri huncutságokat mi fizetjük. Tehát az egész szervesen összefügg,de a mi kedves Wilsonunk,jó szokásához híven,megpróbálja kisiklatni a lényeget. Annak idején egy hozzáértő úriember találta mondani,hogy a háborúhoz három dolog kell. Pénz,pénz,és pénz.
"Annak idején egy hozzáértő úriember találta mondani,hogy a háborúhoz három dolog kell. Pénz,pénz,és pénz."
Én úgy látom ez kicsit változott: Pénz,energia, nyersanyag és talán technológia, de azt lehet, hogy pénzzel meg lehet oldani. Kinél van meg ebből a négyből három?