[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 390
45 898
113
Szoktam őt is olvasni.
"MAGYARÁZKODOM

Mivel egyre többen kérdőjelezik meg az indítékaimat, kénytelen vagyok azt tenni amit a legjobban utálok a posztmodern értelmiségben.
Elmondani, hogy magánemberként hogyan érzek, gondolkodok az ukrán háborúról.

Minden amit ebben a témában publikáltam elemzés és nem magánvélemény, de mivel manapság a legnyilvánosabb dolog a "magán", kénytelen vagyok beállni a sorba.

Szóval hogyan is "érzek" magánemberként ezzel kapcsolatban?

Oroszország ereje és jelenléte a Közel-Keleten halálos veszélyt jelent a hazámra.
Ebből kifolyólag szívből remélem, hogy ezt a háborút az oroszok elvesztik.
A hazám és a Máramennyire Szabad Világ iránti aggodalmamból következetesen az oroszok erejével vagyok elfoglalva, nem a gyengeségükkel.

A gyerekes moralizálás és a primitív drukkerkedés helyett jobb lenne ha a veszély megértésével töltenénk az időnket.
Oroszország nem fog megállni Ukrajnában és nem fog visszariadni az atomfegyverek bevetésétől sem.

Itt az ideje, hogy a magyarajkú közönség is felnőjön, objektívan tekintsen a veszélyre és nem asszerint, hogy hova ixelt egy nagyot a választásokon."
Ez a magyarázkodás egy fölösleges pocséklás volt a hozzászólási lehetőségedből. Minden egyes megnyilvánulásod tökéletesen tükrözte a te meggyőződésedet. A hozzászólásaid- és ez lehet, hogy az én fogyatékosságom- Számomra nem ütötték meg az elemzés szintjét. Mondom, lehet, hogy az én készülékemben van a hiba.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Többen támogatják ezt a hozzáállást:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Ukrajna újjáépítése nemcsak arról szól, hogy mit kell tenni később, hanem most is – Zelenszkij

Fellebbezés

2022. 07. 04. 22:28

Ukrajna újjáépítése nem csak arról szól, hogy mit kell tenni később, győzelmünk után, hanem arról is, hogy mit kell tenni ebben az időben. És ezt partnereinkkel, az egész demokratikus világgal együtt kell tennünk. Csináld most.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt hangsúlyozta esti videoüzenetében – írja az Ukrinform.

Egészséget kívánok, kedves ukránok!

A mai külpolitikai tevékenységünk hosszú és nagyon fontos napja volt.

Ukrajna újjáépítésének szentelt konferencia nyílt Luganóban, Svájcban. Rögtön szeretném leszögezni, hogy amikor rekonstrukcióról beszélnek, gyakran rosszul helyezik a hangsúlyt. Nem csak arról van szó, hogy mit kell tennünk a győzelmünk után vagy a következő években, hanem arról is, hogy mit kell tennünk most.

Az ukrán erők több mint ezer települést szabadítottak fel a megszállók alól, és hetente újabbak csatlakoznak hozzájuk. Most például hazánk déli részén. Mindegyikük nagymértékű pusztítást szenvedett. És ez azt is jelenti, hogy kolosszális forrásokra van szükség az infrastruktúra helyreállításához, az orvostudomány és a szociális szolgáltatások visszaadásához, a normális gazdasági élet helyreállításához. Csak a felszabadított területeken több tízezer lerombolt ház található.

És fel kell készíteni az iskolákat és egyetemeket is az új tanévre az ország teljes szabad területén és új, állandó fenyegetés körülményei között, különös tekintettel a rakétacsapásokra... Már készülnünk kell a télre, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy túllépjünk. ezen a télen nyugodtan energetikai szempontból, annak ellenére, hogy Oroszország milyen fenyegetéseket teremt nap mint nap.

A gazdaság nagy részét tönkretették az ellenségeskedések és az orosz csapások, és több ezer vállalkozás szűnik meg. Ez pedig nagy munkahely-igényt jelent, hogy az adóbevételek csökkenése ellenére is biztosítható legyen a szociális ellátás.

Ezért Ukrajna újjáépítése nem csak arról szól, hogy mit kell tenni később, győzelmünk után, hanem arról is, hogy mit kell tenni ebben az időben. És ezt partnereinkkel, az egész demokratikus világgal együtt kell tennünk. Csináld most.

Ma Svédország miniszterelnöke, Mrs. Andersson Kijevbe látogatott. A fő témák a védelmi támogatás - kapunk egy új bővített csomagot - köszönjük. Valamint új szankciók Oroszország ellen és új lehetőségek Ukrajna számára, különösen a hulladékfeldolgozás terén.

Nálunk ez a téma nagyon sokáig elhanyagolt volt, és nem csak arról van szó, hogy mit kezdjünk a szeméttel. Ez a biztonságról, az életminőségről szól. Minimum 25 új és modern technológiailag fejlett hulladékfeldolgozó üzemre van szükségünk. Energiát és másodlagos nyersanyagot egyaránt tudnak biztosítani, és végül megoldást a hulladéklerakók és hulladéklerakók ősrégi problémájára, arra, hogy sok közösség nem tud megoldást találni a hulladékra.

És ha egyesek úgy gondolják, hogy ez már nem időszerű, akkor azt akarom mondani, hogy államunk újjáépítése nem csak a falak helyreállítása, amelyek megvoltak, és amelyeket ágyúzással leromboltak. Ukrajnának Európa legszabadabb, legmodernebb és legbiztonságosabb országává kell válnia – a szó minden értelmében, különösen környezetünk állapotát illetően. Biztos vagyok benne, hogy fogunk.

Ma július 4-e van - az Amerikai Egyesült Államok fő ünnepe, a függetlenség napja. És szeretnék gratulálni Biden elnöknek, az amerikai népnek és minden egyesült államokbeli barátunknak.

Szeretnék idézni valamit. „Azt valljuk, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, mint magától értetődő igazságok; hogy a Teremtő bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket, amelyek közé tartozik az élet, a szabadság és a boldogság keresése; hogy kormányokat hoznak létre az emberek között, hogy biztosítsák ezeket a jogokat, és hogy a kormányok hatalma az általuk irányítottak beleegyezéséből fakad” – mondja az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata. És egyetértenek abban, hogy az ukránok történelmük során többször is bebizonyították, hogy hasonló elveink vannak. Elég csak az ukrán Maidanokra vagy a szabadság védelmében való kitartásunkra nézni.

Még egyszer gratulálok a függetlenség napjához. Köszönöm a segítséget!

Ma gratuláltam az ukrán rendőröknek az Országos Rendőrség Napján. Átadta a díjakat. A törvényes rend alapja a munkájuk minősége.

Természetesen még sokat kell tenni ahhoz, hogy az ukrán rendőrség maradéktalanul megfeleljen a modern idők követelményeinek. De emlékezzünk a rendőrhősökre, akik a frontvonalban harcolnak. Azokról, akik aknamentesítést biztosítanak. Aki segíti az ágyúzás áldozatait. Ki végzi az evakuálást? Aki humanitárius segélyt szállít. És aki mindannyiunknak védelmet nyújt a bűnözés ellen.

A frontvonal helyzete a nap folyamán nem változott lényegesen. Az ellenség továbbra is terrorizálja a Szumi régió határ menti régióit, Harkov városát és a régió régióit, Donbászt. Az ukrán fegyveres erők nap mint nap válaszolnak, nyomást gyakorolnak és megsemmisítik a megszállók támadási potenciálját. Meg kell törnünk őket. Ez nehéz feladat, időt és emberfeletti erőfeszítést igényel. De nincs alternatívánk – ez a függetlenségünkről, a jövőnkről, az egész ukrán nép sorsáról szól.

Köszönjük mindenkinek, aki védi hazánkat!

Dicsőség Ukrajnának!
Milyen újjáépítés? Még tart a háború.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 886
65 704
113
Ha meg beszélnéd az oroszt akkor még jobb lenne...! ;) A videó címe: "Mariopol ma" tehát minden nap bemutatják mi folyik/zajlik Mariopol városában. Az építkezés pedig a már sokszor említett, leírt 12 darab 5 emeletes lakóház, amely 1000 lakásával megpróbál segíteni azokon azembereken, akik teljesen elvesztették a lakásukat. Tehát szeptember, októberben átadják az első lakóházakat, ahol lesz vizük és fütésük az embereknek. Egy fél milliós városról beszélünk, ahol az épületek 90%-a károsult. Hogyan lehet a vizet biztosítani? Csak ciszternákban ! (az egyik videón rajta is van) Egyébként bekapcsolták a vízvezetéket, de 10000 helyen folyt a víz , így el kellett zárni. Akinek van pénze vásárol , akinek nincs várja a humanitárius segélyt.
Attol a sok razkodastol amit a tuzerseg es a leomlo epuletek okoztak tuti a foldben megrepedt a komplett vizvezetekrendszer. Nem tudom mibol lehet nekik, eternit vagy vas sanszosan, az meg plane kevesbe birja mint a muanyag. Azert az osszeset kicserelni ott oriasi munka. Itthon se gyozik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 847
81 341
113
Teljesen elakarják pusztítani Donyeck városát az ukránok.
Donyeckot este is lőtték az ukronácik, több mint 600 lövedék csapódott be a nagyváros civil épületeire, (iskolák, ovodák, piac, vasútállomás)Grad, Uragan, 152,155,122mm,120 mm-es tüzérségi lövedékek,aknák, gránátok.





Vannak halottak és sebesültek is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 514
113
Teljesen elakarják pusztítani Donyeck városát az ukránok.
Donyeckot este is lőtték az ukronácik, több mint 600 lövedék csapódott be a nagyváros civil épületeire, (iskolák, ovodák, piac, vasútállomás)Grad, Uragan, 152,155,122mm,120 mm-es tüzérségi lövedékek,aknák, gránátok.





Vannak halottak és sebesültek is.
Ez miben más, mint amikor az oroszok lőnek egy várost?
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 337
13 748
113
Ezeket, mármint amit HAndrás írt, azok idézetek Robert C. Casteltől.
És sajnos igaza van. Ha lenyomja Ukrajnát, akkor tovább fog menni, minimum Lo., Ro., Tócia és Mo.-ig.
Ezt csak az nem érti, aki nem akarja!
Az ugye megvan, hogy ezen országok megtámadása esetén a Pentagonban csoportos orgazmus törne ki, mert instant rázavarhatnák az oroszokra az egész USAF-ot, ami úgy törölné fel velük a padlót, mint Marika néni a kiskonyhát?
Éppen azon megy a nyüszítés, hogy nem tehetik ezt meg - ha meg az orosz lenne olyan hülye, hogy nekiesik a szarrátápolt NATO-nak, akkor nemhogy a határon összetörik, de lendületből Ukrajnából is kivernék őket és buknának mindent. Basszus, még a felfejlődött Kínaiak is kevesek lennének e pillanatban a NATO ellen...

Ám mégis, nem látom, hogy a nehéz hadosztályok özönlenének az USA-ból, szóval van egy olyan gyanúm, hogy ez rég le van beszélve a színfalak mögött. Senki sem szeretne 6000 Celsius fokos jóreggelt...
Ukrajna el lett adva rég, már csak a színjáték megy az arcmentésért.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
Ez miben más, mint amikor az oroszok lőnek egy várost?
Érzésem szerint annyiban más, hogy amikor az oroszok lőnek egy ukr várost azt el akarják foglalni, elűzni az ukr katonaságot. Donyeck rakétázásával, ágyúzásával pedig az ukránok tönkre akarják tenni az infrastruktúrát, illetve megsemmisíteni minél több lakost, akiket valószínűleg gyűlölnek, mert oroszok. Ez a ténykedésük elég jól mutatja, hogy nem számolnak azzal, hogy ezen területek valaha még Ukrajna részét képezzék.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 536
6 633
113
Hát a legutóbbi donyecki és luhanszki orosz tüzérségi darálókkal és Mariupoli ostrommal összevetve nincsenek különbségek.

Ti komolyan máshogy látjátok?
Miért lőné az orosz a saját civiljeit?
Miért pazarolná rá a lőszert?
Szerintem egyértelmű, hogy Zselé utasítására lövik az orosz civileket, mert megmondta, hogy fájdalmat akar okozni.
De nem vagyok ott, én innen így gondolom.

Mivel lejár az 1 órám:
térképet tud valaki?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 886
65 704
113
Miből gondolod, hogy nincs hová hazamenniük? Nem néznek ki csövesnek. Vásárolnak, fürödnek, sétálnak. A vizespalackról: elképzelhető, hogy még nincs víz a lakásban, de az is elképzelhető, hogy az otthonában nincs bevezetve a víz. A mi utcánkban is van egy ház, ahová nem kérték bevezetni a vizet. Szóval több oka is lehet egy-egy látott jelenetnek. Mondjuk, nekem az nem tetszett, hogy a húst áruló hölcs nem takarta le a portékáját, ott lepték a legyek. Egyszerre nem lesz kész minden ezt józan ember belátja, de építkeznek, csinálják. Bizonyára évek kellenek, míg rend lesz. Budapesten sem volt ez másképp.
Ne legy finnyas ott mas a szokas. A husboltokban meg van tőke.
Kollegam sokszor elmeselte mar hogy leakasztottak a bogaras hust, a koszos token meg lecsaptak amaekkorat kert Karpataljan.
Mondjuk nem lesz attol kulonosebb baja ha bogaras. Nyaron ha vagsz vagy nyuzol valamit ez elkerulhetetlen, nem tudod megoldani a szabadban, megy a legy es a darazs. Ne torodj veluk, nem lesz baja, inkabb dogozd fel mielobb.
A meleg inkabb problema ha nem fogy el, de gondolom estenket lemossak a nap vegen ami nem kelt el. Mondjuk sok boltban itthon is lemossak ha mar tobb napos.
Az 50-es evekben vagy azelott itthon se volt maskepp, megis eltek emberek.
Fagyasztassal/fozessel ugyis hokezeled.
Na most kepzeld el hogy ezek bemasiroznak igy az EU-ba...
Meg meg meg akarjak reformalni azt!
Mar most ilyen terveik vannak de meg be se leptek! :D

Napi Kadirov :D

 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Teljesen elakarják pusztítani Donyeck városát az ukránok.
Donyeckot este is lőtték az ukronácik, több mint 600 lövedék csapódott be a nagyváros civil épületeire, (iskolák, ovodák, piac, vasútállomás)Grad, Uragan, 152,155,122mm,120 mm-es tüzérségi lövedékek,aknák, gránátok.





Vannak halottak és sebesültek is.
Ez ugye nem orosz maszkirovka? Itt például csak annyi látszik, hogy a donyecki pályaudvaron telibevágtak két lőszerraktárt:
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Már bocs, de még most is az oroszok támadnak, még most is az oroszok szereznek ukrán területeket nem fordítva. Az igaz, hogy az nagy győzelem, hogy megmarad az ukrán államiság, de ezzel véget is ért a győzelmek sora. Ha az oroszok elfoglalják amit akarnak (a két keleti megye és a teljes ukrán tengerpart), akkor az ukrán állam egy életképtelen torzó lesz csupán. Nem olyan mint amilyen Magyarország volt Trianon után, hanem annál is életképtelenebb.
És jelenleg nem látszik semmi arra utaló jel, hogy az ukránok bárhol képesek lennének megakadályozni az orosz térnyerést.
Hogy várhatod el, hogy Ukrajna domináljon ebben a konfliktusban? :D Ha nem vetted volna észre, Oo és Ukrajna alapvetően nincsennek egy súlycsoportban: előbbi egy katonai nagyhatalom, utóbbi meg egy regionális középhatalom. Ettől függetlenül Ukrajna már így is fölülteljesít, míg Oo. alul (4 és fél hónapja tart ez az egész, és Oo. csak Ukrajna kb. 10-20 %-át szerezte meg eddig!)... Viszont azért elég abszurd egy lapon kezelni őket. Soha nem volt titok, hogy a számok Oo. oldalán vannak. :D Nyilvánvaló, hogy Oo. erőfölényben van. Mennyiségiben mindenképpen. Ezt az ukránok tudják valamelyest ellensúlyozni azzal, hogy honvédő háborút folytatnak, a hazájukat védik, támogatja őket több tucat ország (pl. információval és pénzzel), és kapnak valamennyi fegyvert. Ezek azonban főként arra elegek, hogy lassítsák, fárasszak, fogyasszák az orosz haderőt (ami eddig sikeres, habár tény, a második fázisban már súlyos ára van ennek ukrán részről is), miközben párhuzamosan pl. szankciókkal az orosz hátországot is gyengítik (elsősorban közép- és hosszútávon). A cél az, hogy Oo. a veszteségektől és a következményektől lemondjon további expanziós törekvéseiről... Arra nem elegek Ukrajna erőforrásai és a Nyugati segélyek, hogy kiverjék az oroszokat, és teljes vereséget mérjenek rájuk... Ahhoz több mindenre lenne szükség. Donbászt valószínűleg elfoglalják az oroszok (még most nyáron), de Odessza és Harkiv kérdéses.