[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
Donetsk-nél miért nem tudnak előre jutni az oroszok? Csak nem a nagy bekerítésre játszanak?
Legjobban megerődített terület, elit harcedzett katonaság. Inkább megkerüli. De addig is az ukránok nem tudják onnan kivonni a legjobb erőiket.
A történelemben nincs lehet, ha, csak ami megtörtént, az van. A többi fölösleges találgatás.
A múlt is folyton változik manapság.
Oroszország ereje és jelenléte a Közel-Keleten halálos veszélyt jelent a hazámra.
Hmmm. Ezért fals a közel-keletiek elemzése, mindent cionprizmán keresztül értelmeznek.
Az oroszok ezt a könnyű verziójú "univerzális"sorozatvetőt szánják utódjaként a grad,uragan,smercs rendszereknek.Lényegében 122,220,300 mm-es rakétákat tartalmazó konténereket tud hordozni feladattól függően.
Hajaz a "cumóra".
Szerintem simán csak tervszerűen haladnak és a felőrlés elérte azt a szintet, hogy előrébb léptek. Nem azért, mert most tudtak (eddig is bírtak volna), hanem mert számukra ott volt célszerű a harc.

Mivel az első roham után rájöttek, hogy ez NATO vezetésű háború, nem ukrán, így visszahúzódtak és teljesen keletre kezdtek koncentrálni - nem azért, mert oda lett volna csak erejük, hanem, hogy a háborút a NATO erőktől legmesszebb vívják meg. A legközelebb az orosz forrásokhoz, a leghosszabb ellátási útvonalat kikényszerítve az ukránoknak és a támogatóiknak. Így ugyanis a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudják felőrölni az ukrán haderőt (plusz kapott időt a légierő SV stílusban felőrölni a légvédelmet+hátországot), amire viszont szükség van, mert ha egyszer a nyugati részre érnek, na akkor a nyakukba szakad az egész amerikai AEW&C apparátus.

Vagyis a zsákot nyitva hagyták hónapokig, a hülye hadvezetés meg öntötte bele a haderőt, amit le is daráltak, így mire elérnek Odesszába (meg a többi nyugatabbra fekvő területre), akkor hiába lesz már az egész Orosz Légierő a nyugati AWACS és minden létező egyéb felderítő gép (és földi állomás) hatótávolságában - nem lesz érdemi ukrán haderő, akik ezekkel a kvázi istenszem adatokkal bármit is kezdhetnének.
Mert az fix, hogy a román/lengyel határon fognak egyensúlyozni, amint az orosz gépek megjelennek (és a légvédelem is fel lesz szántva addigra, ami folyamatban van), csak éppen nem lesz aki harcoljon is, vagyis kvázi a szemük előtt fogják bevenni Ukrajna mindazon részét, amelyet csak szeretnének.
Mert a barmok hagyták az ukrán haderőt elvérezni keleten, a legkényelmesebb orosz pozícióban, a leghosszabb ellátási vonalat nyitva hagyva a légierőnek felszántásra - most pedig, hogy a legelitebbeket leölték (itt meg korábban az Azovstalban), simán előre léphettek.
Tökéletes.
"nem kívánatos vagy nem értékes ukránok" már meg ne haragudj, de ez igy nem normális. Más, lassan lasszóval kell fogni az embereket nekik, itt meg fü alatt felállított mindentlegyőző sereget vizionálnak egyesek, biztos valami alternatív valóságot néztek vagy én nemtudom.
Nine chamber. Így lehet, hogy jobban értik az angol tudósok...
És micsoda kibaszott nyomorban..
A nyomor nem ez. Hanem ahogy a putrilalkók élnek.
#142 947
E hozzászólást javítom azzal hogy Beijingi helyreállítási iroda helyett politikai okokból javasolt Hongkongi irodát létre hozni és esetleg Szingapúrit a már a alap hozzászólásban is megjelölt Rijádi mellett.
Mi meg nem építhetjük újjá Kárpátalját?
Beáramló valuta támogatások, otthonmaradottaknak valutában utalt pénz és héják felvásárolják az ukrán államkötvényeket, mivel fizetésképtelenség esetén az állami föld a fedezet.
Ezért nem hagyják az Oroszokat, hogy elfoglalják Ukrajnát.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
"Breszt" belorusz nacionalista likvidálva
511Ir9p_mUw.jpg
Forrás?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 360
113
Beáramló valuta támogatások, otthonmaradottaknak valutában utalt pénz és héják felvásárolják az ukrán államkötvényeket, mivel fizetésképtelenség esetén az állami föld a fedezet.
Ukrajnában 1990 után igen nagy területek állami tulajdonban maradtak, érdekes módon a privatizációs folyamat ott nem zajlott le autómatikusan. Annó 1990 előtt nem létezett az ingatlanok magántulajdona pld a családi házas ingatlanok is jogilag állami tulajdonban voltak...
Sok lakóház családi házas ingatlan, földterület még most is elvileg - állami tulajdon, jogilag privatizálni kellene.

Ezek a felvásárlások nagy számban 2014-től kezdődtek, egyik módszer a közjegyzők által készített, 50 évre szóló hosszútávú földbérleti szerződés, filléres azaz kopejkás bérleti díjért. Ilyeneket Kárpátalja szerte kötöttek.
A termőföldeket ennek keretében , hivatalos ügyintézéssel "privatizálni" kellett (Ez egy bürokratikus folyamatot jelent, hogy az "állami" tulajdon átszálljon magántulajdonba térítésmentesen.
Csak meg kell nézni ma is a földmérő cégek kiterheltségét, jól el vannak melóval látva még most is... sietniük kell..

Lehet hogy ukrajna "átalakulásakor" a most érvényes jogrend is megváltozik, és a sok spekuláns földre kerül..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 538
113
"Breszt" belorusz nacionalista likvidálva
511Ir9p_mUw.jpg
Ugy nez ki mint egy torpe a Gyuruk urabol...

Megremiti Moravieczkit a gondolat hagy a BRICS orszagok katonai szovetsegre lepnek.


Ukran tank es legenysege esett fogsagba.


Ukran nem porszivo ügynökök.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Nagyon jó videó!
Az elején megfigyelhető egy fehér zsinór, amit követnek. Valószínűleg a rohamutászok nyitottak egy folyosót az aknamezőn előző éjjel.
Az árokrendszer végét "szedik fel", majd seprik ki. Hallani ahogy áthelyezik az elnyomó tüzet a támogatók, amikor gránátozzák végig az árkot és a pozíciókat a rohamegység tagjai.
Tananyag szintű 13 perc.
És az örök taktika: -Előbb a Gránát, aztán Én.
Volt 1 (-2?) hónapja az a gránátdobálós drónvideó, ez kb hasonló ügy, csak alulnézetből.
Az mindenesetre látszik, hogy egyik oldalnak sem könnyű…
Lenne pár kérdésem:
  • az egyik milicistán két hátizsák látható, miért?
  • simán lövöldöznek egymás feje mellett - egy lövészárokban ez nem bassza szét teljesen a hallásukat?
  • tipikusan hány gránátot visznek ezek magukkal? Csak mert láthatóan nem sajnálják, kb minden saroknál hajítanak egyet. Mondjuk ez megmagyarázná az extra hátizsákot ;)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 855
113
Huncut! :D De ki az áldozat, ugye? :D

"Arra a kérdésre, mit szeretne, ki nyerje ezt a háborút, azt felelte, hogy „természetesen az áldozat”".


Jók ezek a válaszok, Orbán Bidennek gratulált a sikeres kampányhoz és jó egészséget kívánt, Peti meg huncutan "természetesen az áldozat"-ozik. :D
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Volt 1 (-2?) hónapja az a gránátdobálós drónvideó, ez kb hasonló ügy, csak alulnézetből.
Az mindenesetre látszik, hogy egyik oldalnak sem könnyű…
Lenne pár kérdésem:
  • az egyik milicistán két hátizsák látható, miért?
  • simán lövöldöznek egymás feje mellett - egy lövészárokban ez nem bassza szét teljesen a hallásukat?
  • tipikusan hány gránátot visznek ezek magukkal? Csak mert láthatóan nem sajnálják, kb minden saroknál hajítanak egyet. Mondjuk ez megmagyarázná az extra hátizsákot ;)
Harcban minimum 10 gránát, és 10 tár van mindenkinél. ( Ugye háború.)
Hátizsákban extra lőszer ömlesztve ( Csomagban hagyva, ugye 10-es kiszerelésben, kb mint egy heveder.), extra gránát, eü cucc, aksik,és víz, sok-sok víz.
Franciknál még bement egy 24órás fejadag a zsákba, plusz extra kollektív felszerelés, 100méter detonációs kötél, C4, láncfűtész, erővágó, különböző brizáns és vágótöltetek. Evidens ezek szétosztva szakasz szinten.

Korkedvezményes nyugdíj intézménye nem volt véletlenül kitalálva. Egy harci században, ami rendesen gyakorlatozik és bevetésekre jár, 15-18 év alatt teljesen elhasználódik az ember. Félig süket-vak, gyomorfekély, izületeknek végük, foguk elhullik, stb...
Magyarán 40 éves kora előtt roncs lesz, ha 18-20 évesen vonult be.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 927
113
és héják felvásárolják az ukrán államkötvényeket, mivel fizetésképtelenség esetén az állami föld a fedezet.
Ha azt is ki lehet kötni, hogy melyik földek jönnek, akkor ebben rejlik potenciál. :)
Bevásárolunk, aztán meg minden gabonavonat kisiklik, minden hajóba beb@sz egy aszteroida, utána meg einstabdoljuk a határ menti 30-40km-es szakaszt. Esetleg egész Kárpátalját és megalapítjuk a Ruszin államot is.
Jjja utána meg minden ukrán vendégmunkásunk szerveit eladjuk. Abból is befolyik pár cent. :D
Nagy-Britanniában arról számoltak be, hogy az ukrán katonák első csoportja megérkezett kiképzésre
Korábban Boris Johnson miniszterelnök azt javasolta, hogy indítsanak nagyszabású kiképzési műveletet az ukrán csapatok számára, amely négyhavonta akár tízezer katonát is kiképezhet.
Ez jó hír. Nagybritibe könnyen be lehet vinni pár liter novicsokot (hacsak a kalácsképű angolok korábban nem hazudoztak), aztán volt ukrán, nincs ukrán.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 051
113
Megsemmisült ukrán T-64BV, ATGM találat a torony alatt

Orosz Buk-M2 munka közben, Harkov oblaszt
A videón Buk-M1 komplexum van.
1632813009-884.jpg

Ez a Buk-M2
1-10.jpg

Én abban sem vagyok biztos, hogy a videón orosz Buk van.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 357
9 947
113
Hát szép álmokat! :D
Fuha, nagyon erőlködsz. Az egész komment arról szólt, hogy megpróbálsz valamit a számba adni amit nem mondtam. Amit ellenben mondtam (előfordulhat, hogy magas harcértékű erőket tartanak a nyugati területeken későbbre), azt úgy próbálod nevetségessé tenni, hogy felépítesz valamit ami hülyeség, nekem tulajdonítod és azt cáfolod.

Zselé 1 millió újoncról beszélt, de tegyük fel, megint egy csíkkal többet szívott, így felezzük meg, legyen mondjuk 500.000 fő.
Kezdve ezzel. Ki a tököm beszél az újonnan sorozottakról?

A kiképzés még elfogadható magasabbegysége általában a zászlóalj, bár nem tudom arra keleten mi a divat, nálunk ez volt a kezelhető. A zászlóaljnak kiképzőkörlet kell, épületekkel, alakulótérrel, kiépített gyakorlótérrel. Ennek nagyjából meg kell egyeznie a várható felhasználás sajátosságaival (pl. hegyidandár) stb.
Egy kiképző zlj. létszáma kiképzőkkel együtt kb. 500 fő. (itt lehet +/- eltérés)
Namost 500.000 újonc esetében ez bőven több, mint 1000 kiképzőkörlet.
A háború 4 hónapja tart, vagyis mondjuk hogy sikerült nekik mindjárt az elején 500.000 újoncot berántani, akkor 4 hónapja képzik őket.
Egy katona komolyabb kiképzése minimum 6 hónap, szakterületi képzéssel együtt akár 1 év. Háborús körülmények között persze ez jócskán lerövidíthető, de az a tényleges harcérték rovására megy.
Szóval mindezek alapján Nyugat-ukrajnában van valahol legalább 1000 olyan kiképzőkörlet, ahol intenzív képzés folyik 4 hónapja.
Azt láttuk, hogy a külföldi zsoldosok kiképzőhelyeit általában elég gyorsan felderítik az oroszok és kalibrálják a miheztartás végett.
Elképzelhető lenne, hogy 1000 kiképzőkörletből egyet sem tudnak felderíteni? :D
Habár még mindig nem tudjuk hogyan kapcsolódik a pihentetett, hátravont alakulatokhoz ez a gondolatmeneted, de ha már itt tartunk jegyezzük meg, hogy frankón önellentmondásba keveredsz. Leírod, hogy az oroszok az ilyeneket lehetőség szerint megküldik valamivel, de mégis nagy fix kiképzőbázisokat akarsz látni. Tanultak belőle az ukránok úh. nem fogsz, szétszórtan kisalegységekben képeznek mert nem akarnak zsíros célpont lenni.


Azt is láttuk, hogy sokan a front előli menekülésre használták a területvédelmi egységekbe jelentkezést, amiket aztán egy (Zs)eniális húzással átirányítottak a frontra. Ez is azt mutatja, hogy komolyabb kiképzett erő nem áll rendelkezésre.
Szóval erre értettem a "híg fos"-t, bár láthatóan nem erősséged a metafora.
...vagy csak az elvont költészeted emésztem nehezen, még nem tudom :)
Harmadvonalas erőket küldtek a darálóba, hogy azok hulljanak el az oroszok kb. hazai pályáján. Ezt írtam én is, csak ebből az egy tényből te egyenesen következtetsz arra, hogy nincs már más erő. Bizonyára a repülőgépeknek is azért vannak kerekei mert nem tudnak repülni, aki meg repülni látja őket (fordítok: tud pihentetett alakulatokról) az képzeleg vagy ukrán propagandát tol, és különben is hol van az ezer szervizközpont ami köztudott, hogy minden repülőbázis mellé kell?


Tehát a várakozásod szerint valahol nyugat kaporisztánban létezik kb. 1000 olyan kiképzőkörlet, ahol 4. hónapja képeznek szuperkatonákat és a beérkező nyugati fegyverekre várnak? És ezt az oroszok igazából nem veszik észre és meg sem próbálják megsemmisíteni, úgy hogy közben a zsoldosok körleteit sorra bedarálják?
Hát szép álmokat! :D
Igen igen, csakis az agymenésed mentén gondolok bármit is, főleg lehetetlen számokkal eltúlozva, indulatból dobálózni, az a kedvencem :D

Amit a számba adni próbált idiótaságokkal szemben mondtam, mondok: jó esély van rá, hogy a hátországban pihentetett (nem újonc) alakulatok kapják a nyugati technika és képzés egy jelentősebb részét, ezért is lehet, hogy nem látjuk a hadisegély nagy hányadát megjelenni a frontokon. Mert oké, hogy a Javelin a piacon köt ki, de pl. egy önjáró löveg már nehezen.

Nyugat-Ukrajna felett jelentős VVS tevékenység továbbra sincs. Talán mert oda van visszavonva a légvédelem, a MANPADS állomány java is?...
 

InvesterJoe

New Member
2022. február 14.
4
18
3
Sziasztok,

Valaki elmagyarázza nekem, hogy Oroszország miért van ennyire fölényben Ukrajnában, ha az ukránokat elvileg két kontinensnyi ország látja el folyamatosan fegyverrel, lőszerrel, pénzzel, felderítéssel? Laikusként azt gondolná az ember, hogy két kontinensnyi ország csak össze tud dobni annyi erőforrást, hogy esélye se legyen egyetlen országnak, Oroszországnak. Értem, hogy Oroszország szuperhatalom, de ennyire? Vagy nem is cél, hogy a nyugat felülkerekedjen az oroszokon? Ha nem cél, miért nem az? Azt gondolnám, hogy olcsóbb lenne egyszerre oda vinni mindent, ami kell a gyors győzelemhez, mint belemenni egy ilyen elhúzódó világválságba.

Mi a végső cél? Hagyják az oroszokat elérni a céljaikat, hogy lenyugodjanak, de ezt úgy, hogy közben a közvélemény előtt látszólag mindent megtettek az ország megvédéséért?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Sziasztok,

Valaki elmagyarázza nekem, hogy Oroszország miért van ennyire fölényben Ukrajnában, ha az ukránokat elvileg két kontinensnyi ország látja el folyamatosan fegyverrel, lőszerrel, pénzzel, felderítéssel? Laikusként azt gondolná az ember, hogy két kontinensnyi ország csak össze tud dobni annyi erőforrást, hogy esélye se legyen egyetlen országnak, Oroszországnak. Értem, hogy Oroszország szuperhatalom, de ennyire? Vagy nem is cél, hogy a nyugat felülkerekedjen az oroszokon? Ha nem cél, miért nem az? Azt gondolnám, hogy olcsóbb lenne egyszerre oda vinni mindent, ami kell a gyors győzelemhez, mint belemenni egy ilyen elhúzódó világválságba.

Mi a végső cél? Hagyják az oroszokat elérni a céljaikat, hogy lenyugodjanak, de ezt úgy, hogy közben a közvélemény előtt látszólag mindent megtettek az ország megvédéséért?
A végső cél a szkíta utódnépek írtása, szétüldözése.