[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 900
11 362
113
Brit tudósok:


Hülye angolok, angol hülyék... Az ukrik nagyon szeretnenek igy megtorpanni, de sajna meg csak a kozeleben sem vannak egy ilyen megtorpanasnak. :D
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Az Uragan valóban öreg. De a Szmercs az ugyanolyan korú, mint az M270 MLRS. És az Amik felváltva alkalmazzák az M270-est és az M142-est.
Nem egy szerepkörben alkalmazzák az ukránok a GMLRS-t tüzelő HIMARS-ot és a saját szovjet gyártmányú rakéta-sorozatvetőiket. Nem tudom miért gondolod, hogy számít hogy ,,egy idős" az MLRS meg a Szmercs, ha az utóbbi nem rendelkezik a szóban forgó képességekkel.

Teljesen komolyan kérdem, 4 darab Wunderwaffe, legyen Nyugati vagy Orosz, milyen hatást tud gyakorolni a harcokra ?
Kérdezd meg az előző pár napban herszontól donyeckig levegőberepülő két tucat lőszerraktárat meg vezetési pontot. Az Ukrajnában lévő HIMARS-ok száma mostanra már tíz felé nőtt és csak növekedni fog. Lehet itt wunderwaffézni meg elrelativizálni a helyzetet, de olyan rendszerről beszélünk ami tű pontosan dolgozik 80km-es távolságra egyszerre több irányított rakétával. Hadműveleti szempontból fontos célok leküzdésére alkalmazzák, említett lőszerraktárak, vezetési pontok, logisztikai csomópontok, javítóállomások, üzemanyag tárolók ellen. Magyarul minden ellen, ami lehetővé teszi az oroszok harcát. Ez egyáltalán nem triviális képesség, mivel eddig ilyesmire az ukránok csak Tocskákat alkalmazhattak, melyek jóval pontatlanabb (igaz nagyobb rombolóerővel bíró) fegyverek. Magyarul előállt az a helyzet, hogy az ukránok minden nap többször lőhetnek kb 60 tűpontos robbanóeszközt az ellenség mélységébe. Még ha azzal számolunk, hogy erre ráfognak és dolgoznak is orosz légvédelmi eszközök, azokat ilyen mennyiséggel bőven lehet szaturálni, valami mindig célba fog érni. Ez a Tocska esetében nem volt igaz.

Modernizálatlan gépeket küldtek, a T-72A, a T-72B és a T-80BV nagyöregnek számít, főleg APS nélkül. Ordító hibájuk, hogy nem vitték sorozatgyártásba az Arénát, különben úgy a Stugnát és társai hajukra kenhetnék.
Cool story. A veszteségek jelentős része T-72B3 ill B3 '16, illetve veszett bőven 80BVM, 90, meg mostmár 90M is. Nem "modernizálatlan" dolgokat küldenek, csak valójában nincs modernizálva a flotta túlnyomó többsége.

A Hidegháborúban az USA és a Szovjetek hasonló mennyiségű fegyvert halmoztak fel,
A kőbalta is fegyver, meg a PGM is.
ami nagy részét Oroszország örökölte meg. Szíriában is láthattuk, hogy KAB-1500-ast és Kalibr-ot dobnak / lőnek a Toyota Hiluxos idiótákra. Szubjektív érzelmek, wishful thinking, hogy nincs elég H-59-es Ovod-juk vagy hasonlójuk az Oroszoknak.
KAB-okat nehezen dobálnak, ha nem tudnak az ellenség mélységébe repülni merevszárnyú repgéppel. A modern robotrepülőgépek nagy részét ellövöldözték, most már ott tartanak hogy H-22eseket lövöldöznek, illetve legújabban Sz-300-asokat földi célokra.

Erről is lenne egy terjedelmes válaszposztom. De röviden, előljáróban Miért van az, évek óta, nem csak most, hogy az Ukrán és Orosz katonák élénk színű rongyokat kötnek a kezükre-lábukra, meg a gépjárműveikre hogy lássák, ki kivel van ?
Azért mert kell valami amivel gyorsan meg lehet különböztetni az ellent a baráttól. Ez olyankor igazán nehéz, ha mindkét fél afféle egyenruha meg álca állatkertet tart, illetve ha minden álca ugyanúgy néz ki 30 méternél távolabbról. Multicamban mászkáló ruszkik multicamban mászkáló ukránok ellen.

(remélem ezt nem a naaaaagy testvérnépek nyelvi rokonságára akartad kihozni, mert elröhögöm magam :rolleyes: )
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 497
113
Ukrajna se nem EU, se nem NATO tag. Még csak NATO-n kívüli szövetségesünk sem. És milyen feltételeknek felel meg, hogy annyira akarják őket toborozni ?
Hogy tökéletesen megfelel egy proxi háború céljára.
A fegyverekkel lóvéval náci, és média F.O.S eszmékkel etetett proxibáb hűségesen végrehajt minden utasítást amit egy távolsággal is védett "anyaország" kíván töle, egészen az utolsó proxi harcosig.

Jelen esetben ez az etetés intenzíven már 1990 ben elkezdődött és 2014 ben kapcsolt a második fokozatra..
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 689
8 707
113
És a 200 Uragan vagy Szmercs az smafu ?



És miből gondolod, hogy még több lesz ? A Németek bejelentették rég, hogy sem Hidegháborús, sem modern készleteket nem adnak, vagy ha mégis, a kemény 3 darab Panzerhaubiitze az micsoda ? Jelképes támogatás. És másoktól mit vársz ? Visszatérhetünk erre akár szeptemberben, és ha addig sem lesz több fegyverük, mint 10 Wunderwaffe, mihez kezdesz ? A Nyugati politikusokat fogod teli torokból anyázni ?



Épeszű ember nem örül a háborúnak, nem ugrana fejest egy háborúba, de ugyanakkor az Ukrán politikáról is lesújtó véleményem van.



Igaz, hogy Liszicsanszk az ötödik olyan város, de most jön a hatodik - hetedik amit a média szerint az Oroszok nem tudnak bevenni, de az Ukrán Pravda, meg a helyi kormányzó, Szergej Gajdaj szerint fel kellett adni ezeket, további városok lesznek így, de még mindig az Ukránok állnak győzelemre, sőt vereséget fognak szenvedni az Oroszok.



Persze, az Ukránok Szupermenek, kifogyhatatlan a lőszerük, nincs félelemérzetük, nincs pihenés és alvás és táplálkozásigényük, és nem fog rajtuk a golyó / rakéta / légibomba. Az Oroszoknak is vannak olyan veszteségeik, ami kapcsán fogná bármi normális ember a fejét, de az Ukránoknál komplett fegyvernemek hiányoznak, nekik garantált a 2,5 - 3x-os veszteségi ráta, és meddig húzhatják így ?



Látszik, hogy a hadászathoz nem értesz, csak laikus civilként tolod fullba a félelmetesen primitív Ukrán propagandát.

Először is az Ukránok és az Oroszok majdnem ugyanazzal a fegyverzettel bírnak. AK-74-esek, RPG-k, T-64 / 72 / 80-asok, Szuhoj repülők, Mi-24-es Hind-ek és stb. Csak az Ukránoké leéltek, könnyűgyalogos hadviselést tolják, tüzérségi párbajjal, az Oroszok meg tudnak összfegyvermileg harcolni, pl simán élhetnek és sajátosan tudnak is élni a légifölénnyel.

A másik, a mennyiséggel tudnának minőséget kiállítani.

Az Oroszok nem teljes erőbedobással, meg felkészültséggel háborúznak, mint az USA a Közel-Keleten.

Az USA 3,000 + harckocsit, 2,000 IFV-t, 1,300 repülőt, és hasonló mennyiségű kiszolgáló egységet vitt, 700,000 katonával.

Itt meg van 180,000 katona, többségük gyalogos, néhány száz harckocsi, feltöltetlen békeidős sorkatonák, és teljesen könnyelmű haditervek.

És közben mindkettő nagy hadsereg állománya 1 millió és 3 millió között változik.

Egy rendes háborúra az Oroszok a komplett sereget mozgósítanák, legalább annyit, mint az USA, létszámfeltöltéssel, technika feltöltéssel, átcsoportosítással, hadseregcsoport kiegészítéssel készülnének, és előhoznák a raktárkészletüket. Itt meg fogtak békebeli, sőt kiképzetlen 18 év 2 napos sorkatonákat meg durván elavult cuccokat, BMP-1 / 2, T-72A / T-72B + K-1 / stb, és azokat dobták be, a Légierővel meg a Rakétaerőkkel nem számoltak, az jó lesz máskorra.

És a haditerveik is. Egy alaposan elszámított és összeomlott villámháború ez, nem pedig rendes háborúra készültek.

Úgy gondolták, hogy mivel Kijev mindössze 80 km-re fekszik a határtől, három nap alatt, "ellenállás nélkül" bevonulnak, és azért lesz 2 hetes a "különleges katonai művelet", mert Vinnicja / Luck / Ivano-Frankivszk környékén akadnak szórványos ellenálló mozgalmak, amiket úgyis kifüstölnek.

Ezt az Orosz offenzívát úgy kell elképzelni, hogy fogták magukat ráböktek 100 békeidős zászlóaljra, akik 60 - 70 %-osan kiképzetlen sorkatonák és azt mondták, hogy támadás ! Nem volt semmilyen felkészülés.

Azért nem omlott össze az Ukrán vezetés, mert az Oroszok légicsapása háromórás, 1 - 2 célpontra korlátozódó volt, showműsor, nem pedig műholdas / más felderítés alapján kijelöltek 500 - 700 - 1,000 - akár 2,500 célpontot, és azoknak a teljes légierő és rakétaerők normális légicsapásokat hajtottak végre ellenük.

Könnyű úgy játszani az ellenállósdit, hogy víz, gáz, villanyművek minden van :)

Elrontották a háborút egyrészt a megindításával, másrészt a kivitelezésével, de attól még a butácska üzemmód az ő javukra szól.

Nem feltétlenül kell minden faluért megküzdeni, hanem egy idő után az Ukránok is belefáradnak a harcokba, meg az Ukrán kisemberek sem értik, hogy mi a baja az Orosz és Ukrán politikának, amikor nagyjából ugyanazt a nyelvet beszélik, és bedobják a törülközőt.
Az uragan vagy a szmercs mennyire pontos és mekkora a hatótávolsága? Mennyi lőszerrel rendelkeznek hozzá az oroszok?

Csak feltételezem hogy több lesz. A nyugati világ érdekelt abban hogy több legyen.

Ez a háború nem Szeverodonyeckben vagy Liszicsanszkban dőlt el és nem is Szlovjanszkban fog. Kijevben eldőlhetett volna, de az oroszok visszavonultak.

Az ukrán hadsereg még mindig egy reguláris hadsereg. Milyen fegyvernemek hiányoznak? Nyilván más helyzet, de a tálibok is győztek az akkor még szuperhatalom SZU felett és náluk tényleg hiányoztak komplett fegyvernemek.

Tényleg nem értek különösebben a hadászathoz, de az itteni "szakértők" se győztek meg a kgb propagandájának ismételgetésével. Egyelőre jobban teljesült az amit én mondtam laikusként. Nem lett bevéve se Kijev, se Harkiv, de Odessza. Pedig csorgatták a nyálukat az oroszbarát "szakértők" XD

Ennyit tudnak mozgósítani az oroszok. Az USÁ-hoz viszonyítani értelmetlen. Ott a teljesítmény számít és nem a hűség. Másrészt nekik a logisztikájuk és a gazdasági hátországuk is meg volt. Ez az oroszoknak egyszerűen nincs.

A villámháború bukásával kapcsolatban egyetértek.

Ennyi erővel az oroszok is belefáradhatnak. Az ukránokat a nacionalizmus hajtja, ami egy nagyon erős eszme. Nem véletlenül tudta átformálni Európa térképét. Ezzel szemben az oroszok mögött az imperializmust látom. Csak egy birodalmat kevésbé érez magának az átlag ember mint egy nemzetállamot.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 889
35 650
113
T

Törölt tag 1711

Guest
a mai twitterhírek és térképek szerint az oroszok nekimentek frontálisan seversknek soledarnak és bakhmutnak, mindenféle bekerítési próbálkozás nélkül
csak úgy durrbele, semmi hókuszpókusz
jól látom a helyzetet?

Liszicsanszk óta arról szólnak a hírek, az ukránok ha meg is állnak az első tüzérségi tűzre menekülnek.
Aki már átélt egy poklot nem akarja még egyszer, aki meg még nem az nem akarja kipróbálni.
Így viszont nincs értelme trükközni, Már csak 1 védvonal van utána jöhet az összfegyvernemi harcászat a végtelen pusztákon.
Gyalogosan menekülő ellenség ellen.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 889
35 650
113
Liszicsanszk óta arról szólnak a hírek, az ukránok ha meg is állnak az első tüzérségi tűzre menekülnek.
Aki már átélt egy poklot nem akarja még egyszer, aki meg még nem az nem akarja kipróbálni.
Így viszont nincs értelme trükközni, Már csak 1 védvonal van utána jöhet az összfegyvernemi harcászat a végtelen pusztákon.
Gyalogosan menekülő ellenség ellen.
Amivel most a magyar kormány segíthetne az ukrán katonákon az több tízezer fehér zászlónak a frontra küldése.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 015
93
BAROMÁLLATOK, ki kezdte a szankciósdit, meg az ukrajnai fegyverszállításokat, oszt most csodálkoznak, hogy visszanyal a medve??!
"A Kreml még arra sem vette a fáradságot, hogy más vezetékeken keresztül pótolja az Észak Áramlat állítólagos karbantartása miatt kieső mennyiséget."
Az a fránya Kreml... Modjuk ha németek felajánlották volna az NS2-t...
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
NZZ tudósok:
Békét és gázt akarnak, de fegyvert küldenek és szankcióznak. Csak a művészet alkalmas arra, hogy jellemezze a retardáció szintjét, amit ezek képviselnek.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
ukrán Pion bumm


With Soledar and Seversk liberated, I presume that Bakhmut will be liberated in about a week's time
Now that brings me to this question, will the Russians attempt to storm Kramatorsk and Slavyansk? Those areas are arguably the most fortified positions and Donbass and Ukrainian troop concentration there is (was) comparable to Mariupol
Expect Mariupol-tier kino if the Russians decide to do what they already successfully did, assuming Ukrainian army doesn't flee or get routed beforehand

anecdotally Ukie morale seems pretty low, for some time units have posted those protest vids, now on Telegram you see anecdotal reports of refusal to deploy to the front degenerating into firefights,
a unit of Kraken in Kharkov just had a shootout with their commanders over not wanting to go to the front.
and yeah, first the senior officers and command part of units was leaving the night before abandoning it's men, now units seem to spontaneously pull out when they see the way the wind is blowing,
at what point do you have a mixture of mutiny and spontaneous withdrawal or even desertion?
will that be the entire Donbass front collapsing?

The command chain has completely broken down in Ukraine I’m certain of that. Kiev has completely lost control of their units in the Donbas. They’re just doing what they want and their commanders are going rouge and ignoring orders form Kiev and issuing their own. Best example would be the retreat out of the pockets in Luhansk. Someone started organising a retreat way before Kiev approved the order. It’s either that or the high command in Kiev are ignoring the politicians or both. Basically like Wehrmacht post 1944.




5HM86ml.jpg