Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 932
15 520
113
Nem értem miért kell 24 fokra fűteni. A 21 is bőven jó. Ha meg energiaválság van, akkor a 19 is jó lesz. A 24 fok és 19 fok közötti difi külső hőmérséklettől függően 20-50% fogyasztás eltérés is lehet.

Mert nekem az a komfortos télen-nyáron. Elég a 21 fok? Elég, de azon a max. 2-3000 Ft-on egy hónapban sem éreztem soha, hogy spórolni lenne érdemes.

A téma amúgy nem is ez volt, hanem hogy a régi szigeteletlen lakások megszívják, nos, saját példámból látva erről korántsincs szó. A leghidegebb hónapban is fullra felfűtve bőven beleférek a 140 m3-ba.

Akik viszont nagyon meg fogják szívni, azok a régi lakások bérlői. Rengeteg ilyet vettek meg az elmúlt években befektetők, kiadási céllal, majd felújították őket. Jellemzően gázfűtés nincs is, hanem valami inverteres klíma vagy norvég panelt építettek, mert azt olcsó: nem kell gázterv, cirkó, új kémény, ami bő 2 millió forint, ezt jól "megspórolták" a az ingatlanbefektetők. A házamban sorra újítják fel a földszinti "házmesterlakásokat", mind ilyen: galériáztatva, alul nem fűti semmi, van valami "univerzális" klíma, és/vagy norvégpanel, cserébe jó sötét és nagy a belmagasság, hiszen az utcafronti üzletek magasságát öröklik. Kispénzű bérlőknek kiadásra, néha garzonméretre felosztva. Na ők megszívják.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Gyerekek, ez olyan, mint Mátyás Király hadiadói. Nagyon durva adók voltak akkoriban, most a kormány a lakosság rezsiszámlájában fizetteti meg.
A portfolio arra utaló jeleket talált, hogy az éves átlagfogyasztási limitet visszamenőlegesen fogják érvényesíteni, és akinek már elfogyott az már megkapta a rezsicsökkentést az elmúlt hónapokban, teljes "piaci"(utonálló) árat fizet.


A sokan együtt egy lakásban élők szívnak mint a torkos boci, a többiek meg áldassék a Viktor a csökkentésért... (nem tompítva, hanem tovább sarkítva lesz a dolog úgy néz ki, és most a korábban átlagfogyasztást átlépőket fogják azonnali hatállyal a fejőgépre nyomni)

Ha nem akarok szívni cökmókolnom kell és két héten belül átcsattogni a családdal egy olyan lakásba amiben az elmúlt évben nem volt átlagfogyasztás feletti fogyasztás...
 
  • Szomorú
Reactions: bel

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 255
113
"Van olyan háztartás is, ahol csak villanyt használnak, és gázt nem. Sok mindenben gondolkodunk. (…) Gyakorlatilag egész éjszaka ömlöttek az e-mailek és a Facebook-hozzászólások, és ezeket a problémákat mind-mind asztalra hozzuk, és ezzel nagyon komolyan foglalkozunk, mindenkin segíteni szeretnénk."
/Németh Szilárd rezsibiztos/
Átgondolták ott ők a nagy asztalnál, no.
 
  • Vicces
Reactions: hendrick

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 255
113
Mi a tesoval ujjitottuk fel az örökölt házat öt eve, két lakás van benne. Ablakcsere, hőszigetelés, konvektor helyett kondenzációs kazán. Minden pénz ráment, meg baromi sok saját munka. De sajnos közös a gazora, így viszont mivel a fogyasztásunk a határ 1.8 szorosa, jól rabasztunk. Hát, ez van. (Villanyóra külön van, Halleluja)
Na, kiderült nem tudok két számot összeadni, van ez így.
A mi éves fogyasztásunk 1100m2 gáz, két lakásra.
A felújítás elött négyszer ennyi volt, jó hogy elővettük megnézni a régi papírokat.
 
M

molnibalage

Guest
"Van olyan háztartás is, ahol csak villanyt használnak, és gázt nem. Sok mindenben gondolkodunk. (…) Gyakorlatilag egész éjszaka ömlöttek az e-mailek és a Facebook-hozzászólások, és ezeket a problémákat mind-mind asztalra hozzuk, és ezzel nagyon komolyan foglalkozunk, mindenkin segíteni szeretnénk."
/Németh Szilárd rezsibiztos/
Átgondolták ott ők a nagy asztalnál, no.
Ha én így terveznék bármit, úgy rúgnának picsán, hogy SPACE-X nélkül is LEO pályára állnék.
Ezek meg egy országot vezetnek így.

Na skacok, ez ám a szakértelem...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Gáz nincs, távhő eddig is qva drága volt, villanyt meg fizetünk 4800ft-ot havonta ami messze az előírt alatt van, úgyhogy felőlem azt csinál amit akar.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 974
21 928
113
nyugodtan le lehet vinni a családot akár az egész nagycsalád is lentlehet egy hetet ... vagy pár napot... 3 nap már 10% csökkenés. akár 2-3 családnál per család.
és a végén még jutni fog idő is mindenre ;) :)

Nem rossz otlet, de azert kicsit leegyszerusitetted. Az emberek tobbsege munka, gyerekek, iskola miatt nem tud egy hetre elkoltozgetni, nem igazan opcio.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
Én a hozzád hasonlók helyében akik szidják a kormányt -de például a babavárót , rezsicsökkentést etc igénybe veszik - mélyen hallgatnék és csendbe maradnék
Ha olvasod a villamosenergiás topicot, pont kiderül, hogy még semmit sem vettem igénybe, és ahogy a napelemes pályázatelbírálás áll, nem biztos, hogy fogok bármit is.
Nem szidom a kormányt, csak be kell vállalni a gazdaságpolitika következményeit. Azt az utat jártuk/járjuk, hogy a forint eliminálásával könnyitjük a tartozások kifizetését. Ha még mindig 310 lenne az euro, akkor ársapka nélkül is csak 620 lenne az üzemanyag, nem 820. Gázár, áramár szintén árfolyamfüggő.
Gyenge forint - drága energia. Csak ne kérjék, hogy tapsikoljak hozzá.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 513
55 819
113
Látszik, hogy az áram ára volt magasabb a hó elején is a nem lakossági ügyfeleknek, de kb. 37 vs 153 Ft eltérés van a lakossági és nem lakossági között.
Ez 4,13-szoros arány.

Ha az üzemanyag költség komponens nőtt meg hatszorosára, akkor miért is nő a másik komponense is hatszorosára, amit attól majdnem teljesen független?
Akkor hogy az istenbe lett az ebből, hogy a 37-et szorozták meg 6,46-tal és lett 240 Ft/kWh és nem csak az áram árát?

Nem olvastam még végig a topikot, de ebben most nagyon egyet értek veled!
Pont tegnap este gondolkodtam ezen.
A villanynál is a "világpiaci" tőzsdei árakat nézik. Csak éppenséggel mi a f@szomért?
Ugyanis a villamos energia fogyasztásunk 40%-a PAKS I.-ről jön, ami kb. 12 Ft körül adja el az áramot ha jól emlékszem.
Vannak a drága de fix áras napelemek, ezeknek sem változik az ára, meg ugye ott a vízenergiánk és a biomassza/szemét égetés. Ez sem változik.
Ezek eggyüttesen még kb. 10%-ot tesznek ki.
Utána van a Mátrai erőmű, ha minden blokkja üzemelni fog akkor hazai szarért-hugyért megtermelt lignittel fog menni, és kb. lefedi az országos fogyasztás 15%-át.
Ez összesen minimum 65% hazai, nem a világpiaci tőzsdei áram és gázártól függő termelés.
Kb. erre jön rá az összes többi tétel, ami a gázos erőművek meg az import.

E mellet jogos kérdés, hogy oké, hogy emelkedik maga a villanyáram ára, de mi a f@szomtól emelkedik a rendszer használati díj és a többi?
Azok milyen világpiaci ártól kerülnének 6 szor többe ? o_O
A gázhoz nem értek, de a villanynál ezek nagyon szemet szúrtak!
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 973
113
Ha én így terveznék bármit, úgy rúgnának picsán, hogy SPACE-X nélkül is LEO pályára állnék.
Ezek meg egy országot vezetnek így.

Na skacok, ez ám a szakértelem...
Kétezertizenakárhányban, még Matolcsi volt a pénzügyér, írtak róla valami könyvet, hogy mekkora zseni ez a fazon, mert a következő évi költségvetést felvázolta 3/4 óra alatt egy A4-es papírra.
Na ekkor már biztos voltam benne, hogy itt minden van, csak szakértelem nincs. És nekünk reszeltek.
A munkahelyemen évtizedes rutinnal sem tudok befejezni egy projektet 2-3 nap alatt (pedig az sem egy atomtengeralattjáró).
De itt megvolt a költségvetés 3/4 óra alatt...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
M

molnibalage

Guest
Nem olvastam még végig a topikot, de ebben most nagyon egyet értek veled!
Pont tegnap este gondolkodtam ezen.
A villanynál is a "világpiaci" tőzsdei árakat nézik. Csak éppenséggel mi a f@szomért?
Ugyanis a villamos energia fogyasztásunk 40%-a PAKS I.-ről jön, ami kb. 12 Ft körül adja el az áramot ha jól emlékszem.
Vannak a drága de fix áras napelemek, ezeknek sem változik az ára, meg ugye ott a vízenergiánk és a biomassza/szemét égetés. Ez sem változik.
Ezek eggyüttesen még kb. 10%-ot tesznek ki.
Utána van a Mátrai erőmű, ha minden blokkja üzemelni fog akkor hazai szarért-hugyért megtermelt lignittel fog menni, és kb. lefedi az országos fogyasztás 15%-át.
Ez összesen minimum 65% hazai, nem a világpiaci tőzsdei áram és gázártól függő termelés.
Kb. erre jön rá az összes többi tétel, ami a gázos erőművek meg az import.

E mellet jogos kérdés, hogy oké, hogy emelkedik maga a villanyáram ára, de mi a f@szomtól emelkedik a rendszer használati díj és a többi?
Azok milyen világpiaci ártól kerülnének 6 szor többe ? o_O
A gázhoz nem értek, de a villanynál ezek nagyon szemet szúrtak!
Az áram árszerkezetét nézve a kb. 6 Ft/kWh helyett azonos rendszerhasználati díj mellett 160 Ft-nak kéne lenni az áramár komponensnek, hogy kijöjjön a 240-es ár. Ez hülyeség. Nyilvánvaló, hogy az áramtermelési része emelkedik meg kb. 7-szereése. Csak mivel eddig a rendszerhasználati díj NÉGYSZERESE volt az áram termelési költséghez képest, így nem annyira drámai főleg, hogy csak adott mennyiség felett lenne piaci ár.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Nem rossz otlet, de azert kicsit leegyszerusitetted. Az emberek tobbsege munka, gyerekek, iskola miatt nem tud egy hetre elkoltozgetni, nem igazan opcio.
Igen és pont a gyerekeseket fogja súlytani, ahol többen laknak és fogyasztanak az átlagnál egy fogyasztási helyen. És ott ugyebár iskolaköteles a gyerek. Másrészről mivel a "kvóta" szilárd szavai szerint fogyasztási helyhez kötött, meg fognak jelenni a kvóta miatt albérletet váltó nagycsaládosok, hogy a kvótát kihasználják, aztán egy év múlva költözzenek, mielőtt "kifogyna" a kedvezményes kvóta... nagyon szép lesz ez... az egész el van qrva úgy ahogy, még fletó sem kellett hozzá.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Az áram árszerkezetét nézve a kb. 6 Ft/kWh helyett azonos rendszerhasználati díj mellett 160 Ft-nak kéne lenni az áramár komponensnek, hogy kijöjjön a 240-es ár. Ez hülyeség. Nyilvánvaló, hogy az áramtermelési része emelkedik meg kb. 7-szereése. Csak mivel eddig a rendszerhasználati díj NÉGYSZERESE volt az áram termelési költséghez képest, így nem annyira drámai főleg, hogy csak adott mennyiség felett lenne piaci ár.
És mi van akkor, ha nem csak az áramot akarják kifizettetni, hanem extra bevételre szert tenni (nahhát)?
Nyilván ők úgy járnak jól és jutnak azonnal pénzhez, ha minél jobban átbsszák az embert és magasabbat állapítanak meg.
Nem gondolnám, hogy na majd pont most lesznek fair és igazságosak...
 
  • Tetszik
Reactions: bel
M

molnibalage

Guest
És mi van akkor, ha nem csak az áramot akarják kifizettetni, hanem extra bevételre szert tenni (nahhát)?
Nyilván ők úgy járnak jól és jutnak azonnal pénzhez, ha minél jobban átbsszák az embert és magasabbat állapítanak meg.
Nem gondolnám, hogy na majd pont most lesznek fair és igazságosak...
Ez 28-szoros villamosáram díjkomponens emelést jelentene. Akkor lenne 240 Ft/kWh az ár.