Egy stratégiai helyzetnek vannak stratégiai narrativái.Ezek a stratégiai narrativa sémák függetlenek a pillanatnyi politikai ideológiátol (ez igy nem igaz teljesen-de jelenleg nekünk ez az összefüggés lényegtelen).Oroszok is győztek már gazdasági hadviselés eszközével,pl az Asztrahányi kánság elfoglalásakor.Amig csak katonai eszközökkel viseltek hadat,kudarcot vallottak,mikor gazdasági eszközöket is bevetettek,simán győztek.Nagyon szépen visszaköhögöd a nyugati narratívát!
Szerintem az ukránok most vesztésre állnak. Gerilláskodni még futja (amellyel lehetséges bizonyos katonai sikereket elérni). De ezek csak arra jók, hogy valami fasz zenére össze-vissza vágott videócskákat osztogassanak meg mindenféle vicces kutya-avataros twitter felhasználók, csápolva a NATOnak meg zelenszkijnek.
Mivel az oroszok gyakorlatilag hazai pályán játszanak, ezért Afganisztánnal, Vietnámmal összehasonlítani a helyzetet eléggé ergya. A már kitakarított területeken egyrészt gőzerővel próbálnak remdet rakni, másrészt meg az ott maradt lakosság az oroszokat támogatja.
Ha eljutnak Odesszáig és/vagy Harkovig, hasonló lesz a helyzet. Amely két város tűnik jelen pillanatban a valódi “utolsó” védvonalig: ha bármelyiket be tudják venni, akkor borítékolható, hogy a másik már könnyen fog menni.
De az oroszok ezzel elérnek nyugat-ukrajna széléig, onnantól pedig már hoholfölde szíve kezdődik.
Azt meghagyják a megmaradó kuplerájnak, amely lengyel meg egyéb “protektorátus” alatt lesz, és egy jó száz évre utálni fogja az oroszokat (de leginkább magát).
Ez utóbbi az igazi veszély mindenkire, aki a környékükön lesz - így ránk nézve is. És ezt nézte be leginkább Putyin, meg a hírszerzésük. Ez a kijevi-galíciai banda soha nem adta volna föl, főleg nem azzal a nyugati agymosott támogatással, amelyet megvalósított az “arany egymilliárd” az USA gyarmatain.
Forditva.Ti nyomtok itt egy fikusz/orosz agitpropot,mitől katonai szempontbol értéktelen a rovat.Én irtam egy stratégiai helyzetleirást,politikamentesen.Nem foglaltam állást,hogy kinek a győzelmét tartanám kivánatosnak.(szerintem nekünk az lenne jó,ha mindkét fél úgy kimerülne,hogy jelenlegi berendezkedésük összeomlana,és utána számunkra kedvező belső változásaik lennének-de ilyen szerencsénk aligha lesz).