Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

Mivel jelenleg már 526 MW-on dübörög a Mátrai Erőmű, ezért úgy tűnik, a szokásos IV.-V. blokkon kívül egy harmadikat is beröffentettek.

A pánikolással várni egy picit. Lehet, hogy nem véletlen változtattak 2022.07.01-én az áramdíjon. A1 háztartási tarifa villamosenergia ár 5.25 Ft/kWh. 2022.06.30-ig A1 háztartási tarifa 12.270 Ft/kWh.
Feltételezve, hogy nem a ~ 36 Ft/kWh akarják 6-szoros áron számolni, hanem a villamosenergia árát az 5.25 Ft/kWh, akkor fájni fog, de valahol elviselhető.
Én remélem ez a verzió fog megvalósulni.
Én ez alapján olyan 60 Ft/kWh - ra számítottam. Alábecsültem, mert a mostani bejelentés szerint 70.10 Ft/kWh a támogatott energián feletti ár.
A jó hír valahol az, hogy nem 280 Ft/kWh, mint ahogy a hivatásos riogatók úton-útfélen terjesztették.
Az is igaz, hogy a Fidesz kommunikációja is nagyon minőségen alatti volt, bár nagyon sok a váratlan tényező. A júnijó gondoskodik arról, hogy semmi sem biztos.

Én ez alapján olyan 60 Ft/kWh - ra számítottam. Alábecsültem, mert a mostani bejelentés szerint 70.10 Ft/kWh a támogatott energián feletti ár.
A jó hír valahol az, hogy nem 280 Ft/kWh, mint ahogy a hivatásos riogatók úton-útfélen terjesztették.
Az is igaz, hogy a Fidesz kommunikációja is nagyon minőségen alatti volt, bár nagyon sok a váratlan tényező. A júnijó gondoskodik arról, hogy semmi sem biztos.
Akkor ezek szerint a kormány és rezsiszilárd is az? Mert MOST is ezt terjesztik.
Ami nyilvánvaló hazugság. Én 60-80 közötti tartományra számítottam.

Nem vészes, mondjuk nem tiszta, hogy mivel nincs gáz és a tűzhely is villannyal megy mennyi lenne az annyi, bár múlt hónapban légkondival volt 202kwh a fogyasztás.

A gáz a durva, 102Ft-ról 747Ft-ra emelés, az nem kicsi. Az "átlagfogyasztás" meg olyan alacsonyan van megszabva, hogy azt mindenképp meghaladja még az egyedül élő édesanyám is a kis lakásában.
Családi házban 1000m3-ert fogyasztok. 1.700m3 a határ. Ez sztem szigeteléstől függ.

Inkább a régi házaknál lehet ez gond, ha nincs kandalló, kályha.

Apósomnak már el is gurult a gyógyszere, 3 millióért akar napelemet felrakatni a 280kwh-s fogyasztás leszorítására...

Úgy látszik új reneszánszát fogja élni az agyhalál.
Fater szintúgy, plusz nikecellt akar pakolni az alap vastag szigetelésre, és nem érti meg, hogy nemhogy embert nem találnánk most rá de a gatyánk is rámenne. Sztem inkább amúgy rendelni kéne még olyan 3-4 m3 akác-bükk kombót és akkor a mostanival együtt 2-3 évre előre fixen van annyi fa, hogy gázt ne kelljen úgy használjunk.

Családi házban 1000m3-ert fogyasztok. 1.700m3 a határ. Ez sztem szigeteléstől függ.

Inkább a régi házaknál lehet ez gond, ha nincs kandalló, kályha.
Régi társasház, alig, vagy egyáltalán nem szigetelve. A kandallót sok éve lebontatta, mert sok helyet foglalt az amúgy is kicsi lakásban, és már az is gázosítva volt. Majd veszek valami villannyal fűtő dolgot neki, aztán vegyesen használja.

"Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós versenypiaci ár egyébként 268,9 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."

Ez a 268,9 forint hogy jön ki?

• Vicces
Reactions: Kim Philby
"Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós versenypiaci ár egyébként 268,9 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.

Mi az a “versenypiaci” ár?! Pláne amelyik így fix…
Ez olyan kicsit mint az “extraprofit”…

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

Na szerinted? Böfögtek egyet és kitalálták.
Megszorozták kb. 6 egész akárhánnyal a teljes 37 FtkWh tájit és annyi.
És azóta ezt is idézik vissza és játsszák itt a jóságos kereszteslovagot, aki levágja a rezsisárkányt.

Ebből az átlagfogyasztásig támogatás igaz, de az, hogy a 70 FtkWh az nem piaci ár, az elég nagy kamu.
Ez kb. a Villamosenergia-ár (Ft/kWh) 5,2-szeresére növelése változatlan rendszerhasználati díj mellett.

A gáz a durva, 102Ft-ról 747Ft-ra emelés, az nem kicsi. Az "átlagfogyasztás" meg olyan alacsonyan van megszabva, hogy azt mindenképp meghaladja még az egyedül élő édesanyám is a kis lakásában.
Ez azért relatív… Mi 4-en két pici gyerekkel vagyunk átlag alatt. Pedig toltam a fűtést 22 fokra nehogy fázzanak. És nem passzív házban élek. C az energia besorolás. Ez sima 10 centi szigetelés a falakon 20 a tetőn.

A jogalkotó ismét tanúbizonyságát tette, hogy fogalma sincs arról, amit szabályoz. A villany kedvezményes kvótánál szinonimaként kezelik a mérési pontot és a fogyasztási helyet... pedig fogyasztási helyenként akár 4 óra is lehetne... egy A1-es, egy B, egy B GEO és egy H... szerencsére a H és a B GEO továbbra is full rezsicsokis, csak a B az amiben zavaró ez:
2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni, azzal, hogy egyzónaidős, több egységárú árszabás esetén alacsonyabb áron jogosult villamos energiát vételezni.
De szerencsére a szolgáltatók úgy értelmezik a jogszabályszöveget, hogy a zárójelen kívüli az erősebb, és felülírja a zárójelbelit, és mérési pontonként lesz kedvezményes kvóta. Hacsak nem lesz egy módosító a következő 10 napban...

A jogalkotó ismét tanúbizonyságát tette, hogy fogalma sincs arról, amit szabályoz. A villany kedvezményes kvótánál szinonimaként kezelik a mérési pontot és a fogyasztási helyet... pedig fogyasztási helyenként akár 4 óra is lehetne... egy A1-es, egy B, egy B GEO és egy H... szerencsére a H és a B GEO továbbra is full rezsicsokis, csak a B az amiben zavaró ez:

De szerencsére a szolgáltatók úgy értelmezik a jogszabályszöveget, hogy a zárójelen kívüli az erősebb, és felülírja a zárójelbelit, és mérési pontonként lesz kedvezményes kvóta. Hacsak nem lesz egy módosító a következő 10 napban...

Látod, ehhez kellett egy hét. Megérte várni...

Ezt hogy kell értelmezni?
Mi tesóval lakunk együtt. három lakás van a házban, három külön villanyóra szekrény, három villanyszámla van. Ezeket össze fogjuk adni?
(nem vagyunk társasház)
Mert persze értem úgy is, hiszen mindenki igényelne plusz egy mérési helyet a házra, fele innen kap áramot, fele onnan, csak az már irgalmatlan rábaszás lenne.

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre
Ezt hogy kell értelmezni?
Mi tesóval lakunk együtt. három lakás van a házban, három külön villanyóra szekrény, három villanyszámla van. Ezeket össze fogjuk adni?
(nem vagyunk társasház)
Mert persze értem úgy is, hiszen mindenki igényelne plusz egy mérési helyet a házra, fele innen kap áramot, fele onnan, csak az már irgalmatlan rábaszás lenne.
A szolgáltató felrakta a honlapjára, mérési pontonként fognak kvótát adni, úgy értelmezik ami zárójelben van azt felülírja az, ami nincs... nagyon fine jogalkotás... business as usual... olvasd el a szolgáltató honlapján, be is linkeltem az mvm-et. Hűha már le is szedték.... ajjaj ... lehet mégis fogyasztási helynként lesz ennyi a kvóta? Vagy csak simán túlterhelték a weboldalaikat ezért egy egyszerűbbre váltottak.