[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
K

kamm

Guest
Ez egy hiánypotló komment volt abból a szempontból, hogy behoztad a benelux ellenérdek szálat.

Annyi, hogy az óceán innenső partjáról úgy tűnik, hogy a US elsődleges érdeke ezekkel a “shylock” Hanza-városokkal egyezik (már a tengeri kereskedelmi hegemóniát tekintve), nem kimondottan a hazai kontinentális (“landlocked”) érdekekkel.

Jó lenne, ha a US-szel lenne érdekegyezés, főleg, hogy most - úgy tűnik - mind az orosz, mind a német partnereink lékelik a modellünket (most az mellékes - legalábbis a mi szempontunkból - hogy ez mennyire intentional vagy mennyire side-effect). Itt a politikai vonalon van egy közeledés a repek meg a kormány között, ez látható, de a geopolitikai érdekek nem tudom, mennyire egyeztethetők össze.
Az látható, hogy Bobek - mint former nagykövet - rá lett állítva a brit vonalra. Most, hogy ez huxit előkészítés, és a hajót kezdik 90 fokkal más irányba állítani, vagy csak egy figyelmeztetés a németek felé, az nem látszik még.
Olvastam a közelmúltban valamelyik magyar portálon, hogy a francia vonal lehetne egy alternatíva, de az meg a török szállal nem kompatibilis. Mindenesetre most ez egy alkalom a német befolyástól való megszabadulásra (már akkor, ha meg akarunk tőle szabadulni).
Öngyilkosság lenne a németek ellen mennünk. A degeneralt Greens stb par even belül eltűnnek. A német ipar, a világ egyik, ha nam A legütősebb ipara, nyíltan magyar-párti... miért akarnad ezt a nyerő kártyát eldobni?
Makes no sense.

Franciákban sosem biznek. Érdekközösség - igen.

Bízni bennük - 100 év múlva. Talán.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
A horgest elfelejtve, megis mi mast tudna tenni Europa?

77. eve az amerikai vedoernyo alatt ucsorog, toredeket sem hajlando vedelmi kiadasokra, legfokeppen a hadseregere kolteni. Egyhamar nincs alternativa az amerikai (NATO) vedoernyore, a kozelmultig nem akartak semmifele elmeroggyant woke ideologiat sem lenyomni a torkukon az amerikaiak, csak jol jart Europa.

Az amerikai belpolitikai, tarsadalmi-szocialis haborunak az europai exportja nem amerikai kormanyzati project, mar Trump alatt is ment, es mindenfele degeneralt balos nonprofit altal, amit azota a holland (es belga, luxemburgi stb parazita-allamok) ill a degeneralt nemet baloldal probal arra felhasznalni, hogy kormanyt valtson kivulrol a nekik nem tetszo orszagokban (nemetek), illetve hogy megfurjak az evszazados kereskedelmi parazita gazadasagukra fundamentalis egzisztencialis veszelyt jelento magyar es lengyel kelet-nyugati kereskedelmi es energiautvonalak ujrarajzolasat (beneluxok.)

FYI a lengyelek es a magyarok is dolgoznak a kinaiak europai vasuti osszekottetesen; ezek kiepulese, majd beindulasa taccsra tenne a hagyomanyos shylock-kereskedo Hanza-varosokat; pl Europa messze legnagyobb kikotoje Rotterdam, legnagyobb reptere meg fej-fej mellett Amsterdam es Parizs.
A hollandoknal kezeben van Europa gaztartalekainak egyharmada, nem veletlenul az uj gaztozsde is naluk generalja a parazita profitot a jelenlegi helyzetben is - mindekozben Magyarorszag Paks II utan hirtelen aramexportorre valhatna, mig a szamtalan gaz es olaj pipeline miatt meg atvenne az egyik fo europai energiahub szerepet, irgalmatlan bevetellel a kovetkezo 40-50 even at, teljesen atrajzolva az europai gazdasagi-politikai-hatalmi terkepet.

A holland, belga stb parazita gazdasagokra ezek a fundamentalis, foldindulassal egyenerteku valtozasok eletveszelyesek, jelenlegi iszonyat trade surplusbol hirtelen par ev alatt deficittel kellene szembenazniuk, mikozben a GDPjuk nemhogy nem novekedne, de esni kezdene egy uj, Magyarorszagon es Lengyeloragon at erkezo kinai-europai vasuti trade rendszer elindulasa eseten.
Az meg kulonosen pikans lenne, ha Magyarorszag gyakorlatilag a keleti energia kereskedojeve-logisztikai ill eloszto kozpontjava valna, vidaman alaarazva a holland gaznak. :D
Ez utobbihoz elengedhetetlenek az oroszok, ok is okosan vissza lettek szoritva, de kozben tovabbra is erdekeltte vannak teve a sikerben - errol szolt a tavaly-tavalyelotti i huzavona az oroszokkal kotendo gazszerzodes korul, a lebegtetes stb, amikor Magyarorszag ellenalt es nem engedte, hogy az oroszok felvasaroljak az uj deli szallitasi kapacitasokat, az bizony maradt magyar kezben, megagyazva a jovobeni eloszto-szerepnek.
Ha ugyanide sikerul az azeri stb gazt is mind-mind becsatornazni, akkor 5-10 ev alatt akar Ausztriat lelepve valhat elosztova Magyarorszag - plane ha megmarad az oroszok kiveteles kereskedelmi partnerenek...

Sajnos, a haboru most nagyon odavagott a hosszutavu tervnek, mert az alapvetoen a keleti, elsosorban az orosz energiara epult - nem veletlenul tapsol es orditva kiabal szankciokert a beneluxos parazitak klubja, es nem veletlenul ovatos es kiabal bekeert a Foni meg a sleppje. ;)

Egyszer mindennek vege lesz, addig is es akkor meg plane esznel kell majd lenni, hogy nehogy valahogyan megint kiforgassak az orszagot ebbol a 200+ evenkenti fundamentalis atrendezodesbol adodo lehetosegbol... ez teljesen felulirhatja az orszag kovetkezo 100-150 evet, anyagilag siman a leggazdagabbak koze lehetne ilyesmivel vitorlazni.
Ahhoz viszont valoban kell majd egy utokepes hadsereg is, meg egy eros szovetsegi hatter. Ez pedig, paradox modon, az amerikai NATO, mese nincs - ok a legbiztosabb zaloga annak, hogy nem lehet eroszakosan rezsimet valtani avagy teruleti agresszioval fellepni az orszag ellen.

Make no mistake, a hollandok stb mindent meg fognak tenni, hogy keresztbe tegyenek a magyar piacszerzesnek, plane a regios energiakozponti statusz megszerzesenek. Egyszeruen turhetetlennek tartjak, hogy valaki igy alajuk merjen vagni - naluk a nyilt verseny azt jelenti, hogy ok vannak orokre nyero pozicioban es annyi. :cool:
Szerintem is el kell engedni egy részét a nagy német függésnek. Az USA, orosz, német kapcsolatban a németnek a harmadinak kell lennie. Túl sok bajt okoztak nekünk 1000 év alatt, hogy most is őket válaszuk elsődleges partnerünknek. Ha ide jönnek gyártatni, szívesen látjuk. De elmúlóban vannak azok az idők, hogy a német diktáljon (főleg, hogy már a nyersanyag tekintetében is az USA és Oo. jóindulatától függ).
Az USA kapcsolatok javítására pedig egy kicsit rá kell gyúrnunk, ha lesz fogadókészség (Friedman látogatása azt súgja, hogy lesz). Persze azzal a feltétellel, hogy nem a románokhoz hasonló státuszba kerülünk (teljes alávetettség!), hanem megmarad az önálló külpolitikánk, melynek keretében az orosszal is fenntartjuk a kapcsolatainkat (ahogy az USA is fenntartja abban amiből haszna van). Ahogy eddig, az európai országoktól, nem sok jóra számíthatunk (ahogy k-Európa sem, lásd a román bolgár Schengeni csatlakozás holland blokkolása a tengeri kikötők miatt).
Valamit valamiért alapon az USA-val is lehet alkudni. Azért ő sem mindent erőből akar megoldani. Ha okosak vagyunk jól is járhatunk velük. Egyelőre vágnak ahol érnek (igaz, valahogy nem látszanak az ostorcsapások helyei). De ahogy Putyin közeledik Záhonyhoz, úgy nő az alkupozíciónk. Ha a román meginog, vagyis dőlni látszik a délkeleti NATO bástya, Magyarország szerepe felértékelődhet. És ha már bástyát akarna az USA belőlünk csinálni a két leomlott (ukrán, román) helyére, akkor az nem maradhat ilyen csonka-bonka, mert így semmire sem lesz jó.
Az orosz az energia és nyersanyag bősége miatt mindig globális játékos marad. Vele jó ha vigyázunk, mert az USA is játékosnak tekinti. Amikor az USA Oo. viszonyáról gondolkodok, be be ugrik Neutronbagoly felvetése, miszerint az USA éppen most játsza át K-Európát az orosznak, cserébe, hogy támogassa Kína ellenében és a németek gazdasági lenyomásában. Mások is fel szokták vetni itt, hogy könnyen lehet a háttérben egy Oo.-USA titkos megállapodás. Elnézve ezt a háborúnak csúfolt cirkuszt, lehet benne igazság.

Más.
Valahányszor nyugaton látom OV.-t, mindig felteszem a kérdést, hogy miként mer ez oda ,kiutazni, amikor annyi borsot tört már az orruk alá. Honnan a bátorsága így szembemenni az európai főhatalmakkal?
Mást kevesebbé is megmerényelnek, és ő vígan repked össze vissza a világban, és semmi baja nem esik. Ki lehet mögötte?
Van egy olyan érzésem, hogy az USA lehet az a bizonyos támogató.
Persze kifelé, hogy még a látszatát is elkerülje, hogy jóban van Magyarországgal, vetíti a nagy szembenállást.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Öngyilkosság lenne a németek ellen mennünk. A degeneralt Greens stb par even belül eltűnnek. A német ipar, a világ egyik, ha nam A legütősebb ipara, nyíltan magyar-párti... miért akarnad ezt a nyerő kártyát eldobni?
Makes no sense.
Ha nem vetted volna észre, választott hazád éppen most csinálja ki a világ legütősebb iparát. És pont azért, mert már az USA iparát is meghaladta bizonyos szegmensekben. Nehogy már a cseléd jobb pozícióban legyen mint az ura. Ez a háború is részben a német ipar kivéreztetésére lett összehozva. Szerinted mennyire lesz versenyképes a német ipar az olcsó orosz nyersanyag és energia nélkül. Semennyire. Az USA és egyéb szállítok által háromszoros áron biztosított nyersanyagból előállított termék eladhatatlan lesz külföldön. Ha nem is teljesen, de részben el kell szakadni a németektől.
Az ipar az más.
Attól, hogy nem lesznek a stratégiai érdekein teljesen egybevágóak, még az - olcsó energia, nyersanyag és munkaerő okán - idetelepülő iparukat nem fogjuk elhajtani. Azonban az idióta politikusaikkal nem szabad összebútoroznunk.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 254
2 384
113
Szerintem is el kell engedni egy részét a nagy német függésnek.

A nagy német függés “elengedéséhez”… értékítélet nélkül.

Hazánk legnagyobb külföldi befektetője Németország.
A legnagyobb működő tőke befektető detto és ezzel összefüggésben a külföldi kézben levő magyar államadóság legnagyobb finanszírozója is Németország. Lásd még hazai bankszektor háttere.
Legnagyobb külkereskedelemi partner…
Stb…
Ezek változó paraméterek, de politikai értelemben csak terelhető, a geopolitikai/geográfiailag determinált gazdasági realitásokból következik.

Majd ezekben a pozíciókban egy másik ország/gazdaság jelenik meg akkor lehet róla beszélni.
Azért látszik nagyobbnak a mozgástér mint ami reális, mert a II.vh után követett német külpolitika hagyományosan visszafogott, moderált- nem ez a jó kifejezés a jellemzésére, de fórumon elfér.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
A nagy német függés “elengedéséhez”… értékítélet nélkül.

Hazánk legnagyobb külföldi befektetője Németország.
A legnagyobb működő tőke befektető detto és ezzel összefüggésben a külföldi kézben levő magyar államadóság legnagyobb finanszírozója is Németország. Lásd még hazai bankszektor háttere.
Legnagyobb külkereskedelemi partner…
Stb…
Ezek változó paraméterek, de politikai értelemben csak terelhető, a geopolitikai/geográfiailag determinált gazdasági realitásokból következik.

Majd ezekben a pozíciókban egy másik ország/gazdaság jelenik meg akkor lehet róla beszélni.
Azért látszik nagyobbnak a mozgástér mint ami reális, mert a II.vh után követett német külpolitika hagyományosan visszafogott, moderált- nem ez a jó kifejezés a jellemzésére, de fórumon elfér.


A mai magyar kormányzat arra alapozva politizál (illetve kezdte meg a gazdaságfejlesztést), hogy tőketulajdonosok nemzetiségénél fontosabb azok tevékenységi köre. A termelő tőke (ipar, bányászat, mezőgazdaság) természeténél fogva szuverenistább (lokálpatrióta), míg a szolgáltató szektor (kereskedelem, pénzügy, kommunikáció) hagyományosan globalistább (könnyebben is ugrál, nehezebben is sebezhető). A két tőkeféleség között “antagonisztikus” ellentétek vannak; az előbbi inkább arisztokratikus gyökerekkel bír, a második inkább bourg . Az egy történelmi sajátosság, hogy a kontinentális hatalmak hagyományosan (Oroszország, Németország) inkább a termelő tőkében felülreprezentáltak, (mondjuk a beneluxok meg pont fordítva), de a ‘80-as évekig a US-ben is egyensúly volt. Azóta viszont kiszervezték a termelést Távol-Keletre, a globalista tőke meg ott teljesen átvette a hatalmat (ennek az egyik szimptómája a woke is, meg a tech-cégek adóoptimalizálása is). Ezt látjuk most megismétlődni No-ban, ti a termelő tőke ellehetetlenítését. Ennek lehet olyan következménye, hogy ide, a félperifériára próbál kiszervezni (ennek vannak jelei), de ez azt is jelenti egyben, hogy a német politikai vezetéssel nekünk innentől nincsenek közös érdekeink (ezt támasztják alá az Eu-s szankciók is).

A bankrendszer átalakítása sokkal gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető, mint egy ipari szerkezet-átalakítás.

(Ja igen, Pokol Béla írásai ajánlottak a témában, bár ő inkább jogi oldalról közelít (ki hozza a törvényeket)).
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 254
2 384
113
A mai magyar kormányzat arra alapozva politizál (illetve kezdte meg a gazdaságfejlesztést), hogy tőketulajdonosok nemzetiségénél fontosabb azok tevékenységi köre. A termelő tőke (ipar, bányászat, mezőgazdaság) természeténél fogva szuverenistább (lokálpatrióta), míg a szolgáltató szektor (kereskedelem, pénzügy, kommunikáció) hagyományosan globalistább (könnyebben is ugrál, nehezebben is sebezhető). A két tőkeféleség között “antagonisztikus” ellentétek vannak; az előbbi inkább arisztokratikus gyökerekkel bír, a második inkább bourg . Az egy történelmi sajátosság, hogy a kontinentális hatalmak hagyományosan (Oroszország, Németország) inkább a termelő tőkében felülreprezentáltak, (mondjuk a beneluxok meg pont fordítva), de a ‘80-as évekig a US-ben is egyensúly volt. Azóta viszont kiszervezték a termelést Távol-Keletre, a globalista tőke meg ott teljesen átvette a hatalmat (ennek az egyik szimptómája a woke is, meg a tech-cégek adóoptimalizálása is). Ezt látjuk most megismétlődni No-ban, ti a termelő tőke ellehetetlenítését. Ennek lehet olyan következménye, hogy ide, a félperifériára próbál kiszervezni (ennek vannak jelei), de ez azt is jelenti egyben, hogy a német politikai vezetéssel nekünk innentől nincsenek közös érdekeink (ezt támasztják alá az Eu-s szankciók is).

A bankrendszer átalakítása sokkal gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető, mint egy ipari szerkezet-átalakítás.

(Ja igen, Pokol Béla írásai ajánlottak a témában, bár ő inkább jogi oldalról közelít (ki hozza a törvényeket)).
Szeressük a Pokol Belát pláne, mióta benne volt a kötelező irodalomban, de ahogy írod egy a politika tudományba áttévedt jogász - jó ez így nem igaz, mert a politológia diszciplina önálló megjelenése előtt nálunk állam- és jogtudomány szerény képviselői érezték indítást arra , h ilyen témákban is megnyilvánuljanak.

Ok, leírtad, az elmúlt 40 év világgazdasági fejlődésének (előttem is ismert) irányát - pontosabban annak egyik értelmezését.
Igaz a sztori COVID miatt - értelmezésétől függetlenül - a követet súlypontok, irányok tekintetében kapott egy “kokit”. Aztán vagy lesz valami változás vagy nem…

Vissza az eredeti témához.
Amikor reflektáltam a hozzászólásodra nem állítottam, s nem is jellemeztem, h a magyar-német relációt (vagy tetszőlegesen behelyettesíthető más szereplője a nemzetközi kapcsolatok rendszerének praktikusan államot megnevezve) részben vagy egészben, állandóan vagy átmenetileg milyen érdekközösség jellemzi, jellemezheti.

Csupán arra céloztam, h a realitás az, h nagyfokú a német gazdasági kitettség, s a német “iga” lerázásának nem látszanak az előfeltételei sem a hazai sem a nemzetközi folyamatok tekintetében, úgyhogy “a merjünk nagyok lenni”, az
akarás ehhez kevés. Pláne egy ilyen komplex(gazdasági, energetikai és biztonságpolitikai) válság kezdetén.
Természetesen legitim és fontos erről beszélni, gondolkodni csak a “hogyan” is érdekelne… nem fantáziák szintjén.

Összeségében azt gondolom, h az európai fejlődési modelleket leíró “három régió” keretrendszeréből kilépni nem sikerült és most se fog.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Szeressük a Pokol Belát pláne, mióta benne volt a kötelező irodalomban, de ahogy írod egy a politika tudományba áttévedt jogász - jó ez így nem igaz, mert a politológia diszciplina önálló megjelenése előtt nálunk állam- és jogtudomány szerény képviselői érezték indítást arra , h ilyen témákban is megnyilvánuljanak.

Aktív alkotmányjogászunk, a kormányzat háttér agytrösztjének oszlopos tagja. (Engem mondjuk tanított is, de ez személyes szál).

Ok, leírtad, az elmúlt 40 év világgazdasági fejlődésének (előttem is ismert) irányát - pontosabban annak egyik értelmezését.
Igaz a sztori COVID miatt - értelmezésétől függetlenül - a követet súlypontok, irányok tekintetében kapott egy “kokit”. Aztán vagy lesz valami változás vagy nem…

Vissza az eredeti témához.
Amikor reflektáltam a hozzászólásodra nem állítottam, s nem is jellemeztem, h a magyar-német relációt (vagy tetszőlegesen behelyettesíthető más szereplője a nemzetközi kapcsolatok rendszerének praktikusan államot megnevezve) részben vagy egészben, állandóan vagy átmenetileg milyen érdekközösség jellemzi, jellemezheti.

Csupán arra céloztam, h a realitás az, h nagyfokú a német gazdasági kitettség, s a német “iga” lerázásának nem látszanak az előfeltételei sem a hazai sem a nemzetközi folyamatok tekintetében, úgyhogy “a merjünk nagyok lenni”, az
akarás ehhez kevés. Pláne egy ilyen komplex(gazdasági, energetikai és biztonságpolitikai) válság kezdetén.

Nem feltétlenül van erre akarat. Nem biztos, hogy megéri; ezt én innen nem látom.

De vannak akik állítják, hogy a doktorminiszterelnökúrnak és a sleppjének szüksége van az úniós transzferekre, ezért végül ki fog egyezni.

Természetesen legitim és fontos erről beszélni, gondolkodni csak a “hogyan” is érdekelne… nem fantáziák szintjén.

Előzőleg arra igyekeztem rámutatni, hogy nem a (német) termelő tőkéről, hanem “csak” a Német Szövetségi államtól, a német politikától (az azt irányító globalista tőkétől) értelmezhető ez a hipotetikus függetlenedési törekvés.

A média egy jelentős része már az alapítvány kezében van, a bankrendszerünk is már sokkal kevésbe kitett Németország felé, mint 10 (vagy akár 5) éve, a közmű és a telkó is diverzifikáltabb (a német soft power egy része jelentősen kurtítva lett). Ilyen szempontból sokkal jobb a helyzetünk, mint a lengyeleké. A német hard power meg - jelenlegi formájában - nem annyira erős (még?). Ez most így vadul hangzik, de az elmúlt ezer évben többségében inkább fenyegető volt a Reich a szomszédunkban, mint kedves széplélek. Ezért vannak ezek helyett ilyen kötelezettség-szegési eljárások.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 254
2 384
113
Aktív alkotmányjogászunk, a kormányzat háttér agytrösztjének oszlopos tagja. (Engem mondjuk tanított is, de ez személyes szál).
Továbbra is tudom ki a Pokol Béla, kéretik nem tovább ragozni.
Vannak más legitim értelmezések, álláspontok részben hasonló következtetésekkel vagy akar gyökeresen eltérő megközelítések.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 254
2 384
113
Előzőleg arra igyekeztem rámutatni, hogy nem a (német) termelő tőkéről, hanem “csak” a Német Szövetségi államtól, a német politikától (az azt irányító globalista tőkétől) értelmezhető ez a hipotetikus függetlenedési törekvés.
Igen, értettem.
S azt is értettem, amikor arra céloztál, h a gazdasági szereplő és a politikai rendszer érdekeit a nemzetközi kapcsolatok rendszerében megjelenítő állam érdekei elválhatnak- magam is így gondolom. A különbség annak értelmezésében lehet ennek mik lehetnek a peremfeltételei.

2011 görög adósságválság?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Honnan a bátorsága így szembemenni az európai főhatalmakkal?
Mást kevesebbé is megmerényelnek, és ő vígan repked össze vissza a világban, és semmi baja nem esik. Ki lehet mögötte?
Ugyanabból a kottából játszik, csak az övé az ellenszólam. Nincs valódi ellentét, és nincs mozgástér sem a fő célok tekintetében. Ugyanarra megyünk, mint a világ. Minket így lehet beterelni a "közös akolba", ezzel a kurucos szembenállással. Gondolod, hogy van szuverenitás? Hogy a Magyarország mindenkori vezetésének nincs "főnöke"?

Itt egy csomóan halál komolyan úgy gondolják, hogy a nyugatot bábok vezetik valamilyen titkos hatalom irányítása mellett. De valahogy nem annyira vetődik fel, hogy Putyinnak is van főnöke, és mindenki másnak is. Mi van, ha a kotta ugyanaz, és a szólamok mások?
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 843
113
Ugyanabból a kottából játszik, csak az övé az ellenszólam. Nincs valódi ellentét, és nincs mozgástér sem a fő célok tekintetében. Ugyanarra megyünk, mint a világ. Minket így lehet beterelni a "közös akolba", ezzel a kurucos szembenállással. Gondolod, hogy van szuverenitás? Hogy a Magyarország mindenkori vezetésének nincs "főnöke"?

Itt egy csomóan halál komolyan úgy gondolják, hogy a nyugatot bábok vezetik valamilyen titkos hatalom irányítása mellett. De valahogy nem annyira vetődik fel, hogy Putyinnak is van főnöke, és mindenki másnak is. Mi van, ha a kotta ugyanaz, és a szólamok mások?
Minden elképzelhető és annak az ellenkezője is.
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Szerintem is el kell engedni egy részét a nagy német függésnek. Az USA, orosz, német kapcsolatban a németnek a harmadinak kell lennie. Túl sok bajt okoztak nekünk 1000 év alatt, hogy most is őket válaszuk elsődleges partnerünknek. Ha ide jönnek gyártatni, szívesen látjuk. De elmúlóban vannak azok az idők, hogy a német diktáljon (főleg, hogy már a nyersanyag tekintetében is az USA és Oo. jóindulatától függ).
Az USA kapcsolatok javítására pedig egy kicsit rá kell gyúrnunk, ha lesz fogadókészség (Friedman látogatása azt súgja, hogy lesz). Persze azzal a feltétellel, hogy nem a románokhoz hasonló státuszba kerülünk (teljes alávetettség!), hanem megmarad az önálló külpolitikánk, melynek keretében az orosszal is fenntartjuk a kapcsolatainkat (ahogy az USA is fenntartja abban amiből haszna van). Ahogy eddig, az európai országoktól, nem sok jóra számíthatunk (ahogy k-Európa sem, lásd a román bolgár Schengeni csatlakozás holland blokkolása a tengeri kikötők miatt).
Valamit valamiért alapon az USA-val is lehet alkudni. Azért ő sem mindent erőből akar megoldani. Ha okosak vagyunk jól is járhatunk velük. Egyelőre vágnak ahol érnek (igaz, valahogy nem látszanak az ostorcsapások helyei). De ahogy Putyin közeledik Záhonyhoz, úgy nő az alkupozíciónk. Ha a román meginog, vagyis dőlni látszik a délkeleti NATO bástya, Magyarország szerepe felértékelődhet. És ha már bástyát akarna az USA belőlünk csinálni a két leomlott (ukrán, román) helyére, akkor az nem maradhat ilyen csonka-bonka, mert így semmire sem lesz jó.
Az orosz az energia és nyersanyag bősége miatt mindig globális játékos marad. Vele jó ha vigyázunk, mert az USA is játékosnak tekinti. Amikor az USA Oo. viszonyáról gondolkodok, be be ugrik Neutronbagoly felvetése, miszerint az USA éppen most játsza át K-Európát az orosznak, cserébe, hogy támogassa Kína ellenében és a németek gazdasági lenyomásában. Mások is fel szokták vetni itt, hogy könnyen lehet a háttérben egy Oo.-USA titkos megállapodás. Elnézve ezt a háborúnak csúfolt cirkuszt, lehet benne igazság.

Más.
Valahányszor nyugaton látom OV.-t, mindig felteszem a kérdést, hogy miként mer ez oda ,kiutazni, amikor annyi borsot tört már az orruk alá. Honnan a bátorsága így szembemenni az európai főhatalmakkal?
Mást kevesebbé is megmerényelnek, és ő vígan repked össze vissza a világban, és semmi baja nem esik. Ki lehet mögötte?
Van egy olyan érzésem, hogy az USA lehet az a bizonyos támogató.
Persze kifelé, hogy még a látszatát is elkerülje, hogy jóban van Magyarországgal, vetíti a nagy szembenállást.

Pár gondolat.

1)
Írod: "Valamit valamiért alapon az USA-val is lehet alkudni. Azért ő sem mindent erőből akar megoldani. Ha okosak vagyunk jól is járhatunk velük. Egyelőre vágnak ahol érnek (igaz, valahogy nem látszanak az ostorcsapások helyei). De ahogy Putyin közeledik Záhonyhoz, úgy nő az alkupozíciónk. Ha a román meginog, vagyis dőlni látszik a délkeleti NATO bástya, Magyarország szerepe felértékelődhet. És ha már bástyát akarna az USA belőlünk csinálni a két leomlott (ukrán, román) helyére, akkor az nem maradhat ilyen csonka-bonka, mert így semmire sem lesz jó."

Na ettől én nagyon félek. Ebben az esetben NATO bástyaként az oroszok ellen fogunk menni úgy, hogy a bedőlt román bástyát próbáljuk menteni a NATO számára azáltal, hogy megpróbáljuk az USA támogatásával Erdélyt visszafoglalni. Ez azért veszélyes, mert ha van USA-Oroszo. paktum, akkor az USA nem fog minket megnyeretni Oo.-gal szemben, vagyis az Erdély visszaszerzéséért indított háborút el fogjuk veszíteni - mégpedig az USA tudatos jóváhagyásával - az oroszokkal és a már velük szövetségben lévő románokkal szemben.

2)
Írod: "Az orosz az energia és nyersanyag bősége miatt mindig globális játékos marad. Vele jó ha vigyázunk, mert az USA is játékosnak tekinti. Amikor az USA Oo. viszonyáról gondolkodok, be be ugrik Neutronbagoly felvetése, miszerint az USA éppen most játsza át K-Európát az orosznak, cserébe, hogy támogassa Kína ellenében és a németek gazdasági lenyomásában. Mások is fel szokták vetni itt, hogy könnyen lehet a háttérben egy Oo.-USA titkos megállapodás. Elnézve ezt a háborúnak csúfolt cirkuszt, lehet benne igazság."

Igen, ez fontos. De ebből az is következik, hogy az USA abban érdekelt, hogy ha Magyarország megtámadná az oroszokhoz átállt Romániát Erdélyért, akkor azt mi elveszítsük. Ezért javasolnám, hogy ne szövetkezzünk az USA-val Erdély visszaszerzésének ügyében. Csak látszólag fognak minket támogatni, mert valójában véve engedik majd az oroszokat (és velük a románokat) győzni. Tehát, hogy Magyarország legyen az új NATO bástya Románia helyett, - ezt szerintem felejtsük el. A magyar külpolitikusok között viszont többen is ezt a verziót támogatnák, ezért ezt a csapdát nem lesz egyszerű elkerülni.

3)
Írod: "Valahányszor nyugaton látom OV.-t, mindig felteszem a kérdést, hogy miként mer ez oda ,kiutazni, amikor annyi borsot tört már az orruk alá. Honnan a bátorsága így szembemenni az európai főhatalmakkal?
Mást kevesebbé is megmerényelnek, és ő vígan repked össze vissza a világban, és semmi baja nem esik. Ki lehet mögötte?
Van egy olyan érzésem, hogy az USA lehet az a bizonyos támogató."

Lehetséges, hogy az USA támogatja OV-t, azért mert OV tudja, hogy van USA-Oo. paktum, és az USA így tudja, hogy Magyarország ennek megfelelően játszik.
Magyarán, az USA az USA-Oo. paktum miatt nem nyírja ki Magyarországot amiatt, hogy Mo. Oo.-hoz közeledik - hiszen pont ez az USA célja is. Csak ne leplezzük le őket... annyit azért kérnek.
Ebből következik ld. pont 1) és pont 2) , hogy akik arra bazíroznak, hogy majd az USA megnyeret minket Romániával szemben Erdélyért, súlyosan tévednek.

Annyit szeretnék még mondani, hogy az USA abban érdekelt, hogy Kelet-Közép-Európa visszakerüljön Moszkvához, de az, hogy közben Közép-Kelet-Európa országainak határai hogyan változnak meg, az nekik voltaképpen mindegy... tehát, ha Magyarország területeket veszít közben, nekik az is mindegy...
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
A média egy jelentős része már az alapítvány kezében van, a bankrendszerünk is már sokkal kevésbe kitett Németország felé, mint 10 (vagy akár 5) éve, a közmű és a telkó is diverzifikáltabb (a német soft power egy része jelentősen kurtítva lett). Ilyen szempontból sokkal jobb a helyzetünk, mint a lengyeleké.
Ez biztos? Itt a legnagyobb nyugatieuropai befekteto orszag az nem nemet... hanem holland.
Ha itt valami nem hazai, hanem nyugateuropai akkor
a bank az nem nemet, hanem BNP Paribas, Santander,....
Az auto az Range Rover, Jeep, ... jo azert van par BMW is, de nem jellemzo.
A telekom ceg is francia, stb, ...
A kisker az portugal, francia.
Csak a baloldali sajto van itt nemet kezben, de azt is igyekszik a kormany megszuntetni.
Ha egy atlagos lengyel ember nyugatra megy dolgozni, akkor az UK vagy Norvegia, Nemetorszag elhanyagolhato mertekben. Ahhoz kepest, hogy mekkora a nemet gazdasag, egyaltalan nincsenek itt jelen. Sokkal inkabb a hollandok.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Aktív alkotmányjogászunk, a kormányzat háttér agytrösztjének oszlopos tagja. (Engem mondjuk tanított is, de ez személyes szál).



Nem feltétlenül van erre akarat. Nem biztos, hogy megéri; ezt én innen nem látom.

De vannak akik állítják, hogy a doktorminiszterelnökúrnak és a sleppjének szüksége van az úniós transzferekre, ezért végül ki fog egyezni.



Előzőleg arra igyekeztem rámutatni, hogy nem a (német) termelő tőkéről, hanem “csak” a Német Szövetségi államtól, a német politikától (az azt irányító globalista tőkétől) értelmezhető ez a hipotetikus függetlenedési törekvés.

A média egy jelentős része már az alapítvány kezében van, a bankrendszerünk is már sokkal kevésbe kitett Németország felé, mint 10 (vagy akár 5) éve, a közmű és a telkó is diverzifikáltabb (a német soft power egy része jelentősen kurtítva lett). Ilyen szempontból sokkal jobb a helyzetünk, mint a lengyeleké. A német hard power meg - jelenlegi formájában - nem annyira erős (még?). Ez most így vadul hangzik, de az elmúlt ezer évben többségében inkább fenyegető volt a Reich a szomszédunkban, mint kedves széplélek. Ezért vannak ezek helyett ilyen kötelezettség-szegési eljárások.
Ha nem figyeltél, ma kétszer is megemlítette a doktor-miniszeterelnök úr, hogy Dél-Korea vezet a magyarországi befektetések területén már két éve. Persze a végén azt is hozzá szúrt, hogy a németek is stabilan itt vannak. Szerintem Hancig nemlétező tökét ezzel is szépen diplomatikusan megfogta. Ha Korea és még más ázsiai gazdasági nagyhatalmak itt lesznek stabilan, a német nem tud ugrálni, örvendeni fog, ha jut neki hely errefelé. Ha nem tetszik és pattog, mehet az iparával a bolgár, román, ukrán munkaerőhöz (amiről ő is tudja mennyit érnek). Szóval, van amivel tromfoljunk a németnek, sőt, ha az orosztól kapunk háromszor olcsóbban gázt és olajat, akkor végképp nem kekeckedhet velünk. Pláné, ha az USA is mögöttünk állna! Ami nem kizárt egy demokrata fordulat esetén!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Ez biztos? Itt a legnagyobb nyugatieuropai befekteto orszag az nem nemet... hanem holland.
Ha itt valami nem hazai, hanem nyugateuropai akkor
a bank az nem nemet, hanem BNP Paribas, Santander,....
Az auto az Range Rover, Jeep, ... jo azert van par BMW is, de nem jellemzo.
A telekom ceg is francia, stb, ...
A kisker az portugal, francia.
Csak a baloldali sajto van itt nemet kezben, de azt is igyekszik a kormany megszuntetni.
Ha egy atlagos lengyel ember nyugatra megy dolgozni, akkor az UK vagy Norvegia, Nemetorszag elhanyagolhato mertekben. Ahhoz kepest, hogy mekkora a nemet gazdasag, egyaltalan nincsenek itt jelen. Sokkal inkabb a hollandok.
És a hollandok mit fektetnek be? De tényleg? Lassan mennek a lecsóba, a németekkel együtt!
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Ha nem figyeltél, ma kétszer is megemlítette a doktor-miniszeterelnök úr, hogy Dél-Korea vezet a magyarországi befektetések területén már két éve. Persze a végén azt is hozzá szúrt, hogy a németek is stabilan itt vannak. Szerintem Hancig nemlétező tökét ezzel is szépen diplomatikusan megfogta. Ha Korea és még más ázsiai gazdasági nagyhatalmak itt lesznek stabilan, a német nem tud ugrálni, örvendeni fog, ha jut neki hely errefelé. Ha nem tetszik és pattog, mehet az iparával a bolgár, román, ukrán munkaerőhöz (amiről ő is tudja mennyit érnek). Szóval, van amivel tromfoljunk a németnek, sőt, ha az orosztól kapunk háromszor olcsóbban gázt és olajat, akkor végképp nem kekeckedhet velünk. Pláné, ha az USA is mögöttünk állna! Ami nem kizárt egy demokrata fordulat esetén!
Nem republikánus fordulatra gondolsz?
 
Status
Not open for further replies.