[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
Én ebben nem vagyok biztos főleg mivel az ukrán katonai média képviselői biztosak abban, hogy az amerikai hadsereg aktívan részt vesz az ukrán Himarsok célfelderítésében...

"SMAC (Standoff Munitions Activity Center) amerikai katonai szakemberei segítenek a kilövési küldetések kidolgozásában. Az SMAC feladata többek között az ellenséges légvédelem radartérképeinek elkészítése, illetve a radarlefedettség gyenge pontjainak felkutatása. Ez felhasználható repülőgép- és rakétatámadások irányítására.

Telenko úgy véli, hogy a Starlink terminálokon keresztül a kilövési feladatok közvetlenül az SMAC központból tölthetők fel az ukrán front HIMARS rakétavetőinek tűzvezető rendszereibe.

Ez egy másik példa egy "globális harci hálózat" létrehozására a Starlink műholdkonstelláció segítségével. A hírszerzési és felderítési információkat a Szövetség parancsnoki központjaiban dolgozó szakértők dolgozhatják fel, majd a Starlink segítségével valós időben továbbíthatják az ukrán fronton lévő egységekhez._
Biztosan nem közvetlen kapják az adatokat az amerikaiaktól a HIMARS-ok, ez marhaság! Az amik elküdik az ukrán parancsnokságnak, ők továbbítják az aktuális egység tűzvezető központjába és ettől a központtól kap koordinátákat a HIMARS. Ez történhet Starlinken természetesen, dehogy az amik közvetllen nem kommunikálnak az indítókkal az biztos. Gondolj bele, ha nem így lenne, akkor az ukránoknak halvány lila gőzük sem lenne, hogy mikor hol és mit csinálnak a HIMARS-ok.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Boki most akkor az oroszok mértek kizárólag katonai célpontokra csapást az Odesszai kikötőben,vagy semmi köze az Oroszoknak az odeszai kikötőt ért támadáshoz?
Mert az alábbi hír alapján nagy lehet a "kupi" a Kreml propaganda osztályán.

"Oroszország azt állítja, hogy semmi köze nem volt az odesszai támadáshoz...

Orosz tisztviselők azt állították török kollégáiknak, hogy Moszkvának „semmi köze” volt a fekete-tengeri odeszai kikötőt ért csapásokhoz – derült ki Hulusai Akar török védelmi miniszter közleményéből. Amint írta, az esetet részletesebben is megvizsgálják majd.

Tűzoltók dolgoznak egy rakétacsapás helyszínén Odesa egyik kikötőjében, 2022. július 23-án

Tűzoltók dolgoznak egy rakétacsapás helyszínén Odesa egyik kikötőjében, 2022. július 23-án
Fotó: Ukrainian Armed Forces / Reuters


– tette hozzá a miniszter.
Mint ismeretes, pénteken Kijev és Moszkva megállapodást kötöttek az ukrán gabonaexport zavartalanságáról.


Kérdezd meg tőlük!
Én beazonosítottam az ukrán haditengerészet kötelékébe tartozó támadó-partraszálló naszádot, amit megsemmisítettek.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
537
1 944
93
Én azt értem, hogy a Donbaszban nagyon komoly ukrán erődítsék vannak/voltak, de 1940-ben a németek simán megkerultek a Maginot vonalat. Az oroszoknak is volt erre lehetőségük északról is és délről is, de ők inkább ezeket az erődítséket ostromoljak.
Igen ez hülyeség, északról és délről kéne támadniuk, a szárnyakról.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Nagy viszhangot(tetszést) váltott ki OB tegnapi beszéde az ukrán háború kapcsán...

 
W

Wilson

Guest
Biztosan nem közvetlen kapják az adatokat az amerikaiaktól a HIMARS-ok, ez marhaság! Az amik elküdik az ukrán parancsnokságnak, ők továbbítják az aktuális egység tűzvezető központjába és ettől a központtól kap koordinátákat a HIMARS. Ez történhet Starlinken természetesen, dehogy az amik közvetllen nem kommunikálnak az indítókkal az biztos. Gondolj bele, ha nem így lenne, akkor az ukránoknak halvány lila gőzük sem lenne, hogy mikor hol és mit csinálnak a HIMARS-ok.
Elösször is feltételesen fogalmaznak ezzel kapcsolatban az idézetben, de ha végig gondolod sokkal több érv van amellett, hogy az amerikaiak közvetelenül ellenőrzik az ukránokat a Himarsok bevetésével kapcsolatban mint ellene.
Ezt erősíti, hogy eddig a Pentagon minden olyan kérdésre, amely az Ukránoknak átadott amerikai fegyverrendszerek bevetésével sorsával az oroszok által történő feltételezett megsemmisítésével foglalkozott a Pentagon mindig azt válaszolta, hogy erről nincsenek első kézből származó adataik ez az Ukránok "asztala", de most láss csodát amikor az Oroszok azt mondják, hogy megsemmisítettek négy Ukrán Himars indítót a Pentagon egyből megcáfolja a négy Ukrán Himars indító oroszok általi megsemmisítését.
 
  • Tetszik
Reactions: Sniper

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 955
41 216
113
Tegnapi összefoglaló.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe július 23-án este​

Szergej Storozsev ma 01:05-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
A július 23-i leghangosabb eseményhez egy teljesen hétköznapi kalibráció társult, és nem azért lett hangos, mert nagyon erősen felrobbant, hanem az ukrán Telegram csatornáin felerősödő csikorgástól. A helyzet az, hogy az érkezés egyenesen Odessza kikötőjébe érkezett.
Annak ellenére, hogy a rakéták eltaláltak . Az ellenfelek elkezdték vádolni Oroszországot a "török megállapodások" megsértésével , mondván, hogy az infrastruktúra és a gabonatárolók megsérültek. Valójában minden teljesen másképp alakult, és a célpontok katonai létesítmények voltak, amelyeknek a megállapodások keretében általában nem tiltják a bombázást.
A helyzet a frontokon:
A Harkov és Nikolaev közötti érintkezési vonalon
a kép nem változott. Mindenütt a front stabilizálása zajlik, a harcok gyakorlatilag helyzetiek, az ellenüteg tüzérsége folyik. Az ukrán fél "vicsorogni" próbál , de az RF fegyveres erők nyolcszoros fölényben vannak a kilőtt lövedékek számában. Az ilyen taktikák természetesen eléggé lekaszálják a munkaerőt, de nem adnak gyors előrelépést. Mindkét oldalon komoly „támadásokról” érkeznek bejelentések , mindenki újabb „fázisokat” és ütéseket vár.
Haladás van a Szeverszk-Szoledar-Bakhmut (Artemovszk) vonalon. Az Orosz Föderáció fegyveres erői a magaslatokat támadják. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara délelőtti összefoglalójában először említette az orosz csapatok Szeverszk irányú támadásait – ez azt jelzi, hogy ott igazi sikerek vannak. Július 23-án ismét jelentették a Wagner előrenyomulását Pokrovszkijban, a falutól nyugatra fekvő magaslatokat elfoglalták, de az ellenség a település északi részén kitartott. MO azt mondta , hogy az Aerospace Forces intenzíven vasalták Belogorovkát (a DPR-ben található, a nemrég elfoglalt Berestovo mellett). Az Ukrán Fegyveres Erők 14. gépesített dandár 2. zászlóalja összetételének több mint fele megsemmisült . Az ugledari hőerőmű környékén nagy a nyomás, és ha erről még az ellenség is beszél, az azt jelenti, hogy érdemes megvárni a település felszabadítását.

Érkezés. Reggel kezdődött az érkezés a "khimarokból" a Kakhovskaya vízerőmű gátja és az Ingulets folyón átívelő híd mentén. Nem hoztak nagy eredményeket az ellenségnek. A gát nem sérült meg komolyabban. Az Inguleten átívelő híd némi kár ellenére továbbra is működik. Délután Gorlovka békés területei ismét az Ukrán Fegyveres Erők csapásai alá kerültek, a gépgyártó üzem szenvedett leginkább, és az elosztás alá is került. helyi benzinkút. Emellett hagyományosan Donyeckben jegyezték fel az érkezéseket. Yasinovataya, Marinka és más területek szenvedtek.
Kalibráció. A védelmi minisztérium beszámolt a Nikanorovka (DPR) és Nikolaev régiókban található 12 parancsnoki állomás, 4 rakéta- és tüzérségi fegyverekkel és lőszerrel ellátott raktár pontkalibrációjáról, valamint 226 régióban a munkaerő és a katonai felszerelés megsemmisítéséről. A Kirovograd régió elleni reggeli támadások következtében több objektum, valamint a kanatovoi repülőtér is megsérült. És ismét a csapásokat Caliber rakéták és X-22 rakéták adták. Nos, hagyományosan az ukrán fegyveres erők szenvedtek Harkovban.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Az vajon miért van, hogy a fejlett nyugat haladó sajtója (itt épp a Politico) ilyen, totál minősíthetetlen formában nyilatkozik az oroszok elesettjeiről?
Ilyenkor mutatkozik meg a nyugati morális fölény. Hálával tartozunk az oroszoknak, hogy felvették a kesztyűt ezek ellen a pszichopata nyugati véglények ellen.

Van, hogy a sz@r felkerül a stelázsipolcra, mert a nagymama véletlenül a lekvárt vitte vissza az orvoshoz. De előbb-utóbb napvilágra kerül a tévedés, és minden a helyére kerül.
 
W

Wilson

Guest
ISW: Az ukrán fegyveres erők már ellentámadásba lendülhetnek a Herszon régióban....

2022. JÚLIUS 24., VASÁRNAP, 02:50

7ecd474-gettyimages-1233770189.png

FOTÓ: GETTY

Az ukrán erők valószínűleg ellentámadás megindítására készülnek, vagy már el is indították Herszon térségében.

Forrás : az American Institute for the Study of War ( ISW ) elemzői

Részletek : A nyílt forrásokból származó információk az ellentámadás előrehaladásáról és üteméről valószínűleg korlátozottak és késleltetve maradnak el a tényleges események mögött.

Az ISW azt írja, hogy a frontvonal és Herson közötti terület vidéki, és főleg kis településekből áll, amelyek kevésbé valószínű, hogy csapatmozgásokról és harcokról számolnak be, ami lehetővé teszi a terület ellenőrzésének megváltoztatását a területen anélkül, hogy bizonyítékok jelennének meg a jelentésekben. nyílt források. Az orosz hatóságokat sem ösztönzik arra, hogy bejelentsék az Ukrán fegyveres erők győzelmeit.

Az intézet közzétette a hadműveletek térképeit:

47770d3-draftukrainecotjuly23-2022.jpg


83b17c1-kherson-mykolaiv-battle-map-draft-july-23-2022.jpg

bd3c720-donetsk-battle-map-draft-july-23-2022-1.jpg

e865326-kharkiv-battle-map-draft-july-23-2022-1.jpg


 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
A New York Times egy névtelen, magas rangú ENSZ-forrásra hivatkozva azt írja, hogy az ukrán kikötőkből származó gabonaexportról szóló szerződés szövege csak annyit tartalmazhatott, hogy Oroszország nem célozhat közvetlenül gabonaszállításra szánt berendezéseket.

A lap forrása szerint, ha katonai célpontok vannak a kikötő közelében, akkor az Oroszország és Ukrajna képviselői által az ENSZ-szel kötött megállapodások nem tartalmazhatták az ellenük irányuló csapások tilalmát.

Így az újság azt írja, az Odesszát ért „technikai” csapások nem jelenthetik az Isztambulban kötött megállapodások megsértését.. NYT: Oroszország kihasználhat egy kiskaput a gabonamegállapodásban, amikor Odesszát üti
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Ukran terroristak lovik a bekesen alvo civileket Donyeckben. Latvanyos.




Orosz felszabaditok lovik az ukran terroristakat. 10-ből csak 1 úszta meg sertetlen.


Ukran loveg elpusztitasa.
Folyik a demilitarizalasuk.

Ukran fegyveresek elpusztitasa.
Folyik a denacifikalasuk.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
A "cargo terminal"-ban miért horgonyoz egy L451 Malin?
Gondolom az ukrik benézték a dokkot igaz?
Az oroszok meg precízen kivették a tilosban parkolót. Ennyi.
Elkezdhetnék keresni Neked a Föld bármely pontjáról olyan képeket, ahol katonai/parti őrség/ határ őrség stbstb
hajók vannak kikötve 'civil' kikötőben. Hamar tele lenne vele itt jópár oldal.
Nincs ebben semmi rendkívüli.
Persze, mint cél teljesen legit, de rögtön a megállapodás után ilyet csinálni...
Attól, hogy valamit meg lehet tenni, még nem kötelező is.