[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
E
Gabona-megállapodás – Éhes lett a Nyugat és meghátrált
Isztambul, 2022. július 23. szombat (MB)
Rákényszerült a Nyugat, hogy visszavonja az orosz gabonaexportra és műtrágyára kivetett szankcióit, és ezzel elhárítsa a maga teremtette akadályt annak útjából, hogy hozzájusson mindahhoz, amit nem tud nélkülözni. Az isztambuli megállapodás értelmében néhány napon belül nyolcvan hajó hagyhatja el búzarakományával az ukrán kikötőket – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton.
A török és ENSZ közvetítéssel született isztambuli orosz-ukrán megállapodás értelmében tengeri folyosó nyílik az odesszai, csernomorszki és juzsniji kikötőből 22 millió tonna gabona elszállításáért. Mivel az ukránok nem szedték föl a tengeri aknákat, eltávolításuk pedig hónapokba kerülne, a teherhajó forgalom biztonságát az ukrán parti őrség naszádjaival biztosítják majd a nyílt tengerig. A megállapodás 120 napra szól. Az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat három évre függesztették fel.
Az egyezményben foglaltak betartására orosz, ukrán, török és ENSZ képviselőkből álló koordinációs központ létesül török területen. A teherhajók nem szállíthatnak sem fegyvert, sem lőszert. Rakományukat egy Törökország által megjelölt kikötőben fogják ellenőrizni.
Elsőként az Afrikai Unió elnöke fejezte ki örömét a gabonaellátás biztosításáért. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint a megállapodással sok ember életét mentik meg. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter üdvözölte a Nyugat döntését, hogy a szankciók feloldásával elhárítja az akadályt a gabonakivitel útjából. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont tudatta, hogy a megállapodás nem jelent fegyvernyugvást. Azt mondta, a tűzszünet csak meghosszabbítaná a háborút, melynek végét csak az orosz kivonulás jelentheti.
Zelenszkij újabb HIMARS sorozatlövő rakétarendszereket kért az Egyesült Államoktól azoknak a pótlására, amelyeket az orosz hadsereg kilőtt. A Pentagon további négy HIMARS rendszert szállít neki.+++

Ezekről az orosz haderő által kilőtt Himarsokról , hogy hogy nincs még egy árva fénykêp és egy kósza videó felvétel sem.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 912
21 732
113
nagyon kemény .... a vak szerencsén múlik, ki az aki a nap végén meleg ételt kanalaz és ki az akit pokrócban visznek el ....

Nem voltam itthon, fulhallgatoval neztem meg max hangeron … ugy meg inkabb adta, nagyon komoly!

Adja Isten, hogy ilyenbe soha ne legyen reszunk es elkerulje Magyarorszagot, Europat!
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 930
11 538
113
Köszönöm az infót! Hát ez nem volt egy stabil kormány. Először a miniszterelnök pénzügyminiszter csere most ez. Ha lesznek előre hozott választások ki fog nyerni szerinted? Egy velünk jobban szimpatizáló kormány lesz?
A kozvelemeny kutatasok szerint, es a kornyezetemben levok szerint, valamint szerintem is a Fico partbol kivalo Pellegrini (HLAS-SD) fogja megnyerni a kovetkezo valasztasokat, esetleg Fico tudja majd megkozeliteni. Mindket verzio jobb lenne a mostanitol, Pellegrini normalisan all a bevandorlas es az ukran helyzethez is (persze most az ellenzek oldalarol gondolom ez konnyebb), Fico meg kifejezetten ellenzi az ukranok segiteset. Meglatjuk, elobb le kene mondani a minisztereknek es uj valasztasokat kiirni. A magyar Szövetség párton belul meg annyira marjak egymast a 3 volt part tagjai, akik tovabbra is a regi partallasuk alapjan politizalnak, ahelyett, hogy tenyleg egy szovetseget alkotnanak, hogy valoszinuleg nem jutnak majd be a parlamentbe, ha nem valtoztatnak a hozzaallasukon, mert teljesen unszinpatikusak lesznek minden normalis magyar szavazonak.

Persze ez ugye nyilatkozat, ha tenyleg meg akarjak tenni, akkor a parlamenti szunet elott is megtehettek volna, de csak nyilatkoztak. Nagyon jo helyul van a valyunal, nehez megvalmi tole, mert az uj valasztasokon csak kicsi az eselye, hogy ujra bejutnanak a parlamentbe, kormanyalakitasra meg szinte eselyuk sincs. Szoval nagy szavak hangzottak el, majd meglatjuk mi lesz, en akar azt is el tudom kepzelni, hogy kisebbsegben is kormanyoznanak, csak minel tovabb ott maradhassanak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 857
78 079
113
Kicsitsem hozáértőként nézve a dolgot, (ezt az utóbb elfelejtettem hozzátenni) amolyan politikus hülyitésnek elmegy a dolog de hogy ez való helyzet ben is hasonlóképp menne az már számomra kétséges. De mivel nem értek hozzá ha baromságot irtam azt is elfogadom. Te biztosan többet konyitasz hozzá, akár elemezheted is a dolgot ha van rá időd, talán nem csak én mások is tanulnak belőle.
De mi az ami szerinted nem jó? Nem kell hozzáértőnek lenni, hogy leírd azt ami véleményed szerint nem jó.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 166
12 256
113
E

Ezekről az orosz haderő által kilőtt Himarsokról , hogy hogy nincs még egy árva fénykêp és egy kósza videó felvétel sem.
mit vársz egy repülő tárgy lelővésénél? egy fényes pukkanás az égen és ennyi vagy a te kedvedérd szereljenek kamerát a rakéta orrába?
"De felülhetsz egy rakétára és élőben meg tapasztalhatod."
a poént félre téve nem értelek.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 912
21 732
113
E

Ezekről az orosz haderő által kilőtt Himarsokról , hogy hogy nincs még egy árva fénykêp és egy kósza videó felvétel sem.

Elobb vagy utobb valami lesz. Az ukranok szerintem kb. barminel jobban vigyaznak rajuk. Az oroszok pedig kifejezetten vadasznak ezekre es van erre felallitott egyseg is naluk, ha jol olvastam. Meglatjuk kinek sikerul jobban…
 
W

Wilson

Guest
Kicsitsem hozáértőként nézve a dolgot, (ezt az utóbb elfelejtettem hozzátenni) amolyan politikus hülyitésnek elmegy a dolog de hogy ez való helyzet ben is hasonlóképp menne az már számomra kétséges. De mivel nem értek hozzá ha baromságot irtam azt is elfogadom. Te biztosan többet konyitasz hozzá, akár elemezheted is a dolgot ha van rá időd, talán nem csak én mások is tanulnak belőle.
Miért kétséges számodra, hogy a "való helyzetben is hasonlóképp menne az már számomra kétséges".
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 529
113
Szoledar elotti ukran vedelem.
Nem kell csodalkozni szerintem a lassu haladason. Ezek ott Donbasszban mindent megeroditettek, alaaknaztak, telepuleseket, epuleteket romboltak le, uritettek ki, stb.



Csaxolok hogy lengyeleknel is hianycikk a cukor. Tuti az ukranokhoz van kihordva a kaja az EU-bol. Egyik orszagban az olaj hianycikk, a masikban a cukor, stb. Kozben az EU egy fejlett mgi terulet ugye?

Ujabb M777 maradvanyok.

Elmondhatjuk hogy ez mar atment egy olyan jellegu embervadaszatba mint amit tavaly az örmény - karabahi/azeri haboruban lattunk. Minden mozgo nyulat kiszednek a bokorbol.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 542
55 965
113
Olekszandr Morozov Szovjet - Ukránként tervezte az aktuális technika és tudomány legújabb vívmányait.

Amikor született szerintem az ukrán, mint etnikum nem is létezett, maximum kozák az meg nem volt.
De a harckocsi tervezés elég komoly csapat játék. Sok ember vesz benne részt, és Harkovban is elég komoly orosz etnikai fölény volt akkoriban.
Ami viszont tény, hogy az orosz etnikumú harckocsi tervező mérnökök nagyon komoly létszám fölényben voltak a szakmán belül a teljes szovjetunióban.

De ez itt mondjuk lényegtelen offtopik.
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
M
Milyen Ukránok szerinted ? Hol gyártották szerinted a T-64-est és társait ? És ki tervezte őket ? Ajánlom a harckocsis részleget.

Nekem az a véleményem, hogy a Szovjetek minőségi, úttörő harckocsikat alkottak, 1947 - 1980 között ők diktáltak, és 1983 után ismét tartották a lépést, és csak 1993-ban estek szét, mind az Orosz, mind az Ukrán Hadsereg megsínylette a Szovjetunió szétesését.
Volt a Szovjetunión belül orosz és ukrán hadsereg is? Nekem ez új. Ne költsél már az ukránok képzelt 1917-et megelőző történelme mellé már képzelt hadsereget is! Nagyon kilóg a lóláb nálad is. Már megint egy ukrán fantazmagóriás.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Elobb vagy utobb valami lesz. Az ukranok szerintem kb. barminel jobban vigyaznak rajuk. Az oroszok pedig kifejezetten vadasznak ezekre es van erre felallitott egyseg is naluk, ha jol olvastam. Meglatjuk kinek sikerul jobban…
Probaljak elkapni a himarsokat, de julius 19-en ket gepuk veszett oda a ruszkiknak , ezt az osszesitest talaltam valahol :
(forrast nem ellenoriztem, most nincs ra idom)

  • the VKS lost a Su-34 (Luhansk) and
  • a Su-35 (Kherson area);
  • the VSRF lost one of its most-advanced radars (Kherson area);
  • Antonovskiy Bridge was hit (Kherson area);
  • at least another ammo dump in Nova Kakhovka was blown up (Kherson area);
  • and the VSRF also lost a Redut-2US EW-system (or Repelent-1...some Ukrainian sources still say it was the latter), which was blown up while parked right next to the lock of the Kakhovskaya Hydroelectric Power Plant.

szoval a himarsokat keresik.

igazabol azok ertekesek tenyleg, de sokkal ertekesebb a hozzavalo raketa, kivancsi vagyok mennyi raketat kaphattak az ukranok ezekhez. de 12 van nekik, naponta egy pod minden autohoz, de vegyunk le negyet 8x6 = 48 raketa * 100 000 $ = 5 milla dollarban naponta.

egy honap alatt 150 millio dolcsit lonek el az ukranok, ha minden egyseg csak naponta egyszer hat raketat lo ki.

allitolag ejszaka lonek vele, nehezebb felderiteni a raketaknak meg mindegy, allitolag, egyszerre lonek ki gradokat is a celzott iranyba, hogy tulterheljek a vedelmet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 304
84 408
113
Volt chug-on egy faxa összefoglaló (az én lusta és béna fordításomban, az eredeti sokkal frappánsabb volt):

A Wunderwaffe 5 fázisa hoholfiloknál:
-Bibibi nekünk ilyenünk lesz és akkor végetek <-A10/F-16
-Bibibi lemészárlunk vele titeket (mikor kikerülnek twitterre az első photoshop-olt gabonatároló kilövések)
-Jó hát párat elvesztettünk, de még mindig jobb, mint a tiétek <-himars
-Sosem mondtuk, hogy wunderwaffe csak az oroszfanok voltak tőle beijedve <-M777
-Memóriatörlés <-bayraktar, javelin, Stinger, NLAW...



Közben a nagy herszoni bekerítésről kiderült, hogy egy már törölt tweet-tel indult amin azon elmélkedett a user, hogy ott azt a kiszögellést el lehetne vágni HA...
Ebből lett 2000-es meg 1000-es bekerítés, miközben a front 1 centit se mozdult, mivel egy Isten háta mögötti apró falu.



Feltűnt a milicistáknak, hogy félrehord az ukránoktól zsákmányolt BMP gépágyúja, hát...
nQSZVTJ.png



Lassan már tényleg csak a Pufi hiányzik a csodacsapatból:
jgTtqyd.jpg




Ukrainian anon reporting in
Happy caturday to all frens :3 Please take a moment to appreciate cats today.

What has happened in my country today?
The (((official))) media are telling us that:



Végre egy hajó makett amit még én is befejeznék:
HJbCv74.jpg

Ahogy mondani szokták az ukránoknak:
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 476
113
Amikor született szerintem az ukrán, mint etnikum nem is létezett, maximum kozák az meg nem volt.

1904-ben született, a Cári Oroszországban, akkor még teljes tagadásban voltak, mindent tűzzel - vassal írtottak. De a Szovjetunióban ott volt rendesen sokféle, 16 elismert etnikum, saját köztársaságokkal, és Morozov az Ukrán SzSzR-be lett besorolva.

De a harckocsi tervezés elég komoly csapat játék. Sok ember vesz benne részt, és Harkovban is elég komoly orosz etnikai fölény volt akkoriban.

Nyilván a főkonstruktőr elvtárs nem egymaga tervezte szólóban az adott gépjárművet, a legkisebb csavarig, hanem a mérnökcsapat, de ő fogta össze a team-et és jegyezték meg a nevét. Más mérnöki csapatnál meg Popov vagy Karcev - Venegyiktov koordinálták a projektet.

De ez itt mondjuk lényegtelen offtopik.

Centquri prime kissé félreértette a harckocsik kritikáját, nem a Szovjet / Orosz vasakat nézem le, hanem csak a modernizáció hiányára fújok.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Elhiszem, hogy az ukránok kezébe most egy olyan fegyverrendszer maroknyi példánya került amely lehetőséget ad egyáltalán precíziós csapásmérésre - no nem mintha soha nem lett volna ilyenjük, csak nem volt elég (mondjuk mert kilőtték őket).

De ez akkor is csak néhány darab. Ami részben előny (merthogy egyszerűbb elrejteni azt, amiből kevés van), de nyilván nem fog semmilyen fordulatot hozni, hiszen kevés van belőle.

PR akciónak tökéletes. Miért?
  • nyugati technika (hiszen minden ami orosz eredetű, az pfejj)
  • angolul kiejthető betűszó a neve (sokkal többen említik már HIMARS-ként azt, ami egyébként M270)
  • “precíziós” - erre minden hülyének felcsillan a szeme, akkor is, ha tudja, hogy nem az összes rakétája irányított
  • esztétikailag egy “technósabb” szerkezet: nem úgy néz ki, mint egy random orosz MLRS a rápakolt kéménycsövekkel, meg az ‘50-es éveket idéző teherautóalvázzal
  • tökéletesen illeszkedik “az oroszt ésszel győzzük le, hiszen ők buta orkként csak csöves tüzérséget használnak, haha” narratívába - persze az nem zavarja ezeket a debileket, hogy az oroszok ezres nagyságrendben használtak precíziós fegyvereket az elmúlt 5 hónapban
  • már rengeteg nyomi mémet kreáltak hozzá ráérős redditorok illetve jól fizetett CIA alkalmazottak (minő véletlen, van már Saint HIMARS is)

Szóval: a HIMARS egy psyops műveletbe oltott haditechnikai PR-akció. Nem tudom, nincs infók róla, hogy el akarnak-e adni belőle még, de kísértetiesen úgy tűnik, hogy a gyártó cég vergődik ezzel, hogy lehetőleg minél nagyobb hypeot generáljanak köré.
Ki emlékszik már a Javelinre, NLAW-ra, a mindenféle MANPADS-ekre vagy akár az M777-re (az is nagyon “precíziós” volt, ráadásul titán, nem mint a buta orosz acéltarackok).

Wilsonék azért gondolkodjanak már el egy percre a fentieken, illetve ezen: 4, 8, vagy akár 20 HIMARS úgy mégis mit változtat majd a dolgok menetén? Mi lesz a stratégiai előny?
az oroszok logisztikaja vasutvonal, loszer egy depoba lepakol 50kmre a fronttol
napi 50 000 buta de hatekony loszert lottek ki az oroszok az ukranokra.
ez brutalis szam.

a depok muholdrol tok jol behatarolhatok.
nem sok himarsot kaptak az ukranok, de egy himars hatosugara 80km es ezek nagyon mobilak.
na a loszerraktarak kilovese miatt most a napi 50000 tuzersegi lovedek erosen lecsokkent.
a haboru menetet ez nem forditja meg.
de az oroszokat talan lelassitja.

1. ki kell talalni uj logisztikat, elso korben a depokat hatrebb kell vonni, messzebbrol tobb teherautoval kell cipelni a loszert.
2. ki kell szedni a himarsokat. de ez hiabavalo, mert par tucatot mindig fognak kapni az amiktol
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 476
113
M

Volt a Szovjetunión belül orosz és ukrán hadsereg is? Nekem ez új. Ne költsél már az ukránok képzelt 1917-et megelőző történelme mellé már képzelt hadsereget is! Nagyon kilóg a lóláb nálad is. Már megint egy ukrán fantazmagóriás.

Szándékosan értetlenkedsz, hogy írtam volna ilyent ? Hogy kellett volna érthetőbben leírnom ? A Szovjetunió szétesését megszívta az azután, újonnan létrehozott Ukrán és Orosz Hadseregek ?
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: ghullaire and PPP

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 930
11 538
113
Meg sem száradtak az aláírások az egyezményen, de az oroszok már robotrepülőgépekkel támadták az odesszai kikötőt.
90c95b07504a4f85bd9e81145cfe5b73.png

Ennyit ér a szavuk.
ott van a szerzodes, te is beillesztetted. En ugy latom, azon nincs az orosz reszrol alairas, csak torok es ukran, valamint az ENSZ reszerol, mint aki tanusitja. Szoval az oroszok eszerint nem irtak ala, ergo nincs mit megszegniuk.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 389
10 986
113
Én azt értem, hogy a Donbaszban nagyon komoly ukrán erődítsék vannak/voltak, de 1940-ben a németek simán megkerultek a Maginot vonalat. Az oroszoknak is volt erre lehetőségük északról is és délről is, de ők inkább ezeket az erődítséket ostromoljak.
Csak laikusként.

Az eddigi fejleményekből kiindulva szerintem előbb-utóbb megtudnák kerülni az oroszok az erődítéseket.

De a mind a két félnek az a vélt vagy valós érdeke, hogy ott folytatódjanak a harcok:

- Az ukránok nem akarnak feladni egy talpalatnyi földet sem. Ráadásul ott maximalizálni tudják az oroszoknak okozott veszteségeket.

- Az oroszok a logisztikai útvonalat szeretnék mennél rövidebben tartani, amíg erőik anyagigényes harcba, komolyabb ellenállásba ütköznek.
A lassú előrenyomulással nem mellesleg folyamatosan lebegtetik az esélyét annak az ukránok előtt, hogy azok egyszer csak megtudják változtatni a hadiszerencsét (mert elfogy az oroszok lőszere, stb.)
Ehhez ráadásul nyilván apránként az ukránok folyamatosan kapják a nyugati utánpótlást.
Ha az oroszok kikerülve az erődítéseket - lásd betörés Kijevig - végigrohannak nyugat felé, akkor azokon a területeken ellehetetlenül a nyugati szállítás.
Márpedig szerintem az oroszok másik célja fogyasztani a Nyugat fegyvereit. Nem mintha nem maradna ott még "valamennyi", meg ne tudnának azok helyette újabbakat gyártani. De hát az idő (nem a majd maximálisan felpörgött fegyvertermelésű hidegháború idején járunk), de még a felpörgetés is idő.

Amikor és amennyiben terveik és reményeik szerint már az ukrán főerők elfogynak, a nyugati szállítási kedv is lanyhul (egy ponton túl a potenciális vásárlók is látják, hogy hagyományos orosz harcászattal is darálhatóak a nyugati fegyverek; nem egy jó reklám...), no meg a szankciók is sorra sülnek el visszafelé, ahhoz meg idő kell, az erődítések elleni harccal meg szépen megy az idő, akkor jöhet az, ami rendre jósolva volt a műveletek előtt; viszonylag rövid idő alatt beljebb nyomulni a nyugati területek felé - nem kritikusan megterhelve a saját logisztikai kapacitásukat.

Szerintem.