[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 361
77 041
113
Az elmúlt négy hét során az oroszok által megszállt Donbászban és Ukrajna déli részén közel 20 orosz lőszerraktárt, köztük a legnagyobbakat is eltalálták vagy teljesen megsemmisítették.
Tehát eddig azok az orosz légvédelmi rendszerek nem tudták megvédeni azokat az orosz lőszerraktárakat parancsnoki és vezetési pontokat amelyeket az ukrán Himarsok szétlőttek.

Sőt nem csak lőszerraktárakról , vezetési és parancsnoki pontok megsemmisítéséről van szó ,hiszen a Himars rakétái sikeresen célba vettek egy Repellent-1-et július 18-án Nova Kahovkában és egy Podlet K1-et Lazurne-ban, a kritikus fontosságú orosz légvédelmi radarokat Herson megyében.

Oroszország Sz-400 vagy Pantsir-S1 légvédelmi rendszerei, amelyeket a megszállt Ukrajnában telepítettek, az elmúlt hetekben nem tudták hatékonyan megállítani őket. Az orosz Sz-300-as vagy Sz-400-as rendszerek állítólag sikeresen képesek elfogni a közepes és nagy hatótávolságú aerodinamikai (cirkálórakéták) vagy ballisztikus célpontokat.
A probléma az, hogy a HIMARS rakétáit nagyon nehéz időben észrevenni.

A HIMARS M30/M31 GMLRS rakéták 2,5 Mach, azaz közel 3062,6 kilométer/órás sebességgel csapódnak be a célpontjaikra. Ezért amikor el kell érniük egy 80 kilométerre lévő célpontot, körülbelül 94 másodpercet töltenek a levegőben, mielőtt célba érnek. De jóval alacsonyabb magasságban is repülnek, mint bármely cirkáló vagy ballisztikus rakéta, így az orosz légvédelemnek kevés ideje marad észrevenni és reagálni.

Arról nem is beszélve ,hogy a Himarsok gyorsak és nagyon mozgékonyak, mélyebben foglalják el pozícióikat az ukrán irányítású hátországban, ahol Oroszországnak még meglehetősen gyenge a felderítése, és ahol nagyon nehéz őket észrevenni és azonnal megsemmisítenie, még nagy pontosságú fegyverekkel is.

Ráadásul az ukrán hadsereg "túltölti" az orosz légvédelmet Tochka-U, Uragan vagy Smerch lövedékekkel – majd egy teljes HIMARS rakéta sorozatot lő, hogy garantált találatot érjen el.

Természetesen tizenegy-két Himars egymagában nem fogja megnyerni a vagy megfordítani a háborút, dehogy már most is komolyan javított az ukrán csapatok helyzetén az biztos.
Azt is tudod, hogy hogy támadnak? Ellövetik a légvedelmet és ha kifogytak akkor megy a HIMARS rakéta. Egyszerű a matek, ha tudod, hogy egy feltöltéssel 200 célt tud leszedni az orosz légvédelem akkor indítasz 200 akármit és a 201. HIMARS célba fog talalni, mert minden orosz rendszer üresre lőtte magát. Pont ezt szajkózom folyamatosan, nincs értelme legvédelmet tüzerség ellen használni. Az oroszok oda tudnának vinni 10× ennyi legvédelmi rendszert amit már nem tudnának túlterhelni, de ez marhasag lenne, sokkal egyszerűbb elpusztitani a HIMARS-okat.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Patrick Lancaster

Ukraine - Russia War Crimes In Lysychansk Exposed (Special Report)​


"Elutaztunk Liszicsanszkba, hogy megmutassuk, mi a valós helyzet ott. Ebben a riportban a lakosokkal beszélgetünk a mostani és a korábbi helyzetről. Egy lakos megmutatott nekünk egy civil egészségügyi központot, amelyet az Ukrán erők bázissá alakítottak. Beszélünk egy idős férfival is, aki azt mondja, hogy részeg ukrán katonák lőttek rá."
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
A időtávot érdemes nézni.
Az "időtávot" majd meglátjuk. Ezért írtam, hogy majd kiderül valójában mit is értek a szankciók. Eddig többet ártottunk magunknak. Király.
A világkereskedelem csökkenésével megrecsizhetnek a brics államok közül is többen.
A brics csak most kezd épülni, nyugi. Itt az EU fog megrecsizni. Sajnos.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113

‼️A Gazprom szerint a Siemens-turbináról Kanada által átadott dokumentumok nem szüntetik meg a berendezések szankciók hatálya alatt történő üzemeltetésével járó kockázatokat. A vállalat azt is közölte, hogy nem világos, hogyan fogják megoldani a szintén sürgős felújításra szoruló portovai üzem gázturbinamotorjainak szállítását. Az uniós és a brit szankciókkal kapcsolatban is vannak még kérdések. A vállalat azonnali választ követelt a kérésükre. Azóta a gáz ára Európában természetesen emelkedett.

 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

Caesar önjáró löveg videó
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Ráadásul az ukrán hadsereg "túltölti" az orosz légvédelmet Tochka-U, Uragan vagy Smerch lövedékekkel – majd egy teljes HIMARS rakéta sorozatot lő, hogy garantált találatot érjen el.
Ha ez valóban így van, az elég gáz orosz oldalról nézve. Azért arra nem számítottam, hogy az ukránok 6 hónap elteltével még annyi hadianyaggal rendelkeznek, hogy ilyen túlterheléses támadást végrehajtsanak.
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
ez egy eleg osszeszedett cikk a himars-okrol es az eddgi eredmenyeikrol


annyiban latszik, hogy itt europaiak haboruznak, hogy az ukranok nem lovoldoztek el a rakatekat kisebb nagyobb tuzersegi celpontokra, hanem tenyleg a hatorszagot tamadjak.

a himarsok eredmenyessege meg a holdrol is latszik, lasd twitter :

nyugalom minden oroszbaratnak,az ukranok ezzel nem nyerik meg a haborut, nem lesz tobb tuzerseguk, stb.
az oroszok tenyleg brutalis erovel tamadnak, de tobben irtak hogy elpuhult nyugat, viszont a lengyelek mar kemeny dio lenne az oroszoknak is.

---
pletscher tamas elemzo erste bank egy podcastban arrol beszelt, hogy putyin most odateszi a gazarat ahova akarja, de 5 ev mulva konyorogni fognak az europaiaknak hogy vegyenek toluk gazt meg olajat. amit most az oroszok muvelnek abba megreccsenhetnek ok is. de a kovetkezo par ev erdekes lesz az eunak is.

----

egyebkent ki gondolja azt, hogy egy 200-250 000 fos hadsereggel az oroszok beveszik harkovot meg kijevet ?
(masfel millios es 3 millios varos, ilyen azert nem volt sziriaban... )

lehet hogy az ukranok semmit nem tudnak visszafoglalni,az elvesztett teruletekbol, de hogy az orosz hadsereg ukrajnaban nem eleg jelenleg kijevhez az azert latszik. az NKE professzorai arrol beszeltek, hogy igaz, hogy az oroszoknak szinte vegtelen fegyveruk,hadianyagjuk van, de azert nem lenne esszeru mindenuket felhasznalni ukrajnaban, mert azert oroszorszagnak vannak
meg hatarai ahol lehetnek problemak...


az amik eddig annyit koltottek ukrajnara mint afganisztanban egy atlagos hetvegen.
az amiknak ez a fegyverszallitas nem tetel, az oroszok meg a raktarakbol szedik elo a T62-eseket...

jott 12 db himars, es megallt az orosz tuzerseg. azert ez elgondolkodtato.
 
W

Wilson

Guest
Azt is tudod, hogy hogy támadnak? Ellövetik a légvedelmet és ha kifogytak akkor megy a HIMARS rakéta. Egyszerű a matek, ha tudod, hogy egy feltöltéssel 200 célt tud leszedni az orosz légvédelem akkor indítasz 200 akármit és a 201. HIMARS célba fog talalni, mert minden orosz rendszer üresre lőtte magát. Pont ezt szajkózom folyamatosan, nincs értelme legvédelmet tüzerség ellen használni. Az oroszok oda tudnának vinni 10× ennyi legvédelmi rendszert amit már nem tudnának túlterhelni, de ez marhasag lenne, sokkal egyszerűbb elpusztitani a HIMARS-okat.
Azért az ukriknak már nincs annyi Tocska Uragan és Smerch rakétájuk, hogy ezt a túltöltést nagy léptékben megvalósítsák, valószínüleg csak a kiemelt célpontoknál operálnak ezzel az ukrik. Mindenesetre nekem az, hogy az oroszok különleges egységeket akarnak küldeni az ukrán hátországba az ukrán Himarsok felderítése és elpusztítása céljából eléggé kétségbeesett lépésnek tűnik.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
himarst adnak csak nem a 300 Km verziót
allitolag mar ott van az is a sevastopolbol par nagyobb hajo mar elment.
felkeszul az a szep uj hid... jaj csak baj ne erje azt a mernoki csodat kercsnel vagy hol.

meg jo hogy fustgranattal el tudjak takarni a hidat az oroszok.
orom volt nezni mikor gyakorlatban kiprobaltak nem szoltak a civileknek azok meg egymasnak mentek azon a hidon,
bekerult az a video is a daschames orosz gyongyszemek koze.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Önkéntes légiót hozott létre Oroszország olyan ukrán lakosok számára, akik az orosz oldalon akarnak harcolni Ukrajna Mikolaiv és Odessza régiójának „felszabadításáért” – jelenti a TASzSz hírügynökség.

Az oroszok által létrehozott légió „Odessza dandár” névre fog hallgatni, ukrán önkéntesekből áll. Igor Markov, a formáció vezetője azt mondta a TASzSz-nak, hogy céljuk, hogy „felszabadítsák Nyikolajev [ukránuk Mikolaiv] és Odesszát,” illetve, hogy az „ukronácik, zsoldosok és banderisták” ellen fognak harcolni.

A „dandár” látszólag kb. 20 főből áll, úgy tűnik, az orosz irreguláris alakulatok és különleges erők által használt egyenruhákat, katonai felszereléseket kapták meg, melyeket szovjet zászlókkal és kommunista szimbólumokkal díszítettek fel. Kaptak az oroszoktól egy Tigr 4x4-es MRAP-et, illetve egy BTR páncélozott szállító harcjárművet is.

Az oroszok vélhetően Herszon, Mikolaiv és Odessza térségében tervezik alkalmazni az önkéntes formációt.