[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 367
45 661
113
lehet, hogy van egy ket embedded ugynok, de ha van is, azok perfektul tudnak ukranul, ukran szemelyazonossaguk van, soha nem fog kiderulni, hogy voltak-e ott amik, de tanacsadokent valoszinu vannak.

de tul sokan nem lehetnek mert annak hire menne, azert az oroszok is eleg jol be vannak epulve az ukranok koze.
ha csak egy amcsi katonat az oroszok fel tudnanak mutatni az a jelenlegi helyzetben eleg blamazs lenne.

viszont most mar supportot ugye lehet home officebol is tolni, a himars gepjarmuvet gondolom egy sima nehezteherrel el lehet vezetgetni oda nem kell cia kommandos.

a himarsokra vigyazank az ukranok.

de a jelentoseguket az is mutatja, hogy mennyi bejegyzes szuletett errol itt a forumon.

ha az oroszok egyet el is kapnak, akkor tele lesz a fotokkal az internet errol, de hat abbol tobb szaz van jelenleg az amiknal.
hogy a himarsok elfogyjanak, az olyan mint azt varni, hogy kifogynak az oroszok a loszerbol.
----

Racz Andras, mar nem NKE-s elemzo szerint ilyen intenzitassal egyik fel sem kepes sokaig harcolni.
Osz vegere azt gondolja hogy valamilyen ideiglenes megallapodasnak kell szuletnie, mert ezt egyik fel sem birja sokaig.
Az hogy haboru lesz, o par hettel a beavatkozas elott ki merte nyilvanosan jelenteni.
igaza lett most ki is rugtak.
----
Rácz Andrást sajnálom! Ezt írtam neki:
Tisztelt Rácz András! Kevés állításával értettem egyet, én elfogultnak láttam az ukránok irányába. De: ennek ellenére nem helyeslem, hogy nem hosszabbították meg a szerződését a NKE részéről. Minden álláspontnak olvashatónak és láthatónak kell lennie a magyar közvélemény előtt, és mindenki maga dönthesse el, abból mit tart hitelesnek. És értékeltem kulturált vitastílusát!
 

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
Vagy 1 hete raktak fel fotókat, hogy oroszoknál fogyóban a fehérítő a papírhoz (nem értek hozzá), már fénymásoló papír is sárgás-szürkés van szinte csak.
Ellenben ott a gyártók elsütötték azt a "viccet", hogy visszahozták a régi szovjet csomagolást is, mivel a 80-as években is ilyet lehetett náluk kapni :)
Hát ha a klór is hiánycikk az nem vet fel bennem jó emlékeket az első világháború óta. Szerintem kamu. Az egyik legegyszerűbben előállítható ipari anyag sóból, gáztámáadásra meg sok ezer tonnányi ideggáz, pl. szarin, szomán van a ruszkiknak raktáron, ez biztos.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 127
113
Óhajok és sóhajok...

Ukrajnának 3-6 héten belül vissza kell szereznie az Oroszország által megszállt területeket – mondta Zelenszkij elnök.

„Ez az időszak döntő fontosságú, mert a tél közeledtével a hűvösebb hőmérséklet és a zordabb körülmények lelassítják a harcokat, ami előnyös az Orosz Föderáció számára. Ezért Ukrajna felszólítja az Egyesült Államokat, hogy a következő hetekben nyújtson sürgős segítséget.”
7f8D8EIbOyY.jpg


Más!

Ukrópok büszkén töltötték fel ezt a videót egy kamikaze drónról, amely megtámadja a brjanszki régióban található Troebortnoye vámhivatalt.

A Switchblade UAV támadás következtében egy moldovai állampolgár életét vesztette, a második állapota válságos

Kirívó terrorcselekmény. De természetesen nem lesz csapás Kijev ellen.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 367
45 661
113
Interju ajanlom :

Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa


par reszlet az interjubol - mivel neki a foglalkozasa egy reszben katonai egyetemen az, hogy a temaval foglalkozzon es szerintem jobban ert hozza mint itt mi mindannyian egyben (kivancsi vagyok van itt foallasu hirszerzo aki nezegeti ezt a forumot, soha nem tudjuk meg, de szerintem nincs, ha megis irhat privatban :) )

ajanlom hallgatasra az interjut, szemle :

- gaz ara tartosan draga marad egy evtizedig.

- oroszoknak is nagyon fognak fajni a szankciok, de hozza vannak szokva, de azert moszkvaban a meki sajtburgeren kivul peldaul nem lehetett intim betetet kapni hetekig. (ez azert rosszabb lehet mint az hbo go vagy netflix hianya, de mekkora nagyhatalom mar ami ezt nem kepes biztositani sajat megjegyzes.)

- iphonoket nem lehet frissiteni, windowsokhoz nem erkezik frissites - ransomware koraban azert ez kinos lehet.

- hozza vannak az oroszok szokva a szankciokhoz, de azert ez kozelebb lesz a 90-es evekhez szamukra.

- a gazukat nagy valoszinuseggel nem fogjak tudni kinek eladni, vagy ha igen uj vevo evtizedes projekt lesz. az olaj eladas menni fog tovabbra is.

- alakul egy energia nato, de mivel nemetorszagot kellene itt foleg tamogatni, a deli allamok ezt valoszinuleg meg fogjak furni, mert a nemeteket nem nagyon szeretik es a nemetek sajat magukat hoztak ilyen fuggo helyzetbe.

- a himarsokhoz egy 2.5 tonnas pod 5 masodperc alatt kiloheto. 12 daraboz, naponta egy lovethez az 30 tonna szukseglet. ennek a logisztikaja eleg nehez, mert vasuton kell megoldani.

- az oroszok peldaul gyogyszer import engedelyhez kotottek a gabona exportlehetoseget. a gyogyszerek egyebkent nem allnak szankcio alatt, de megoldhatatlan a gyogyszer import az egyeb szankciok hatasa miatt. (nagyhatalom, de nincs inzulinjuk, tudom majd a brics szallit.meg kina, meg a szankcios perzsia. )

- a legvedelmi rendeszerek exportjat minden erintett fel alairta, 3 hete ott van scholz asztalan, a nemet ipari lobbi miatt meg nem irta ala ezt a papirt.

- ha a nemetek be is hodolnak most putyinnak es elengedik ukrajnat, a zsarolasi potencial nem szunik meg.

- a szankciokkal nem biztos, hogy hosszu tavon lehet eredmenyt elerni. az oroszok az erobol ertenek, ha ukrajnaban az oroszokat arcvesztesre kenyszeritik, akkor azt az oroszok orosz nep is megerti, mert csak az erobol ertenek az oroszok. az amik ezt a vonalat fogjak vagy mar viszik is. (apropenzert messzirol nezhetik, ahogy fogynak az oroszok, tankok, repulok. ha az oryxnak a fele igaz, mar az is gaz. )

- A lenyeg : az USA latja el fegyverrel ukrajnat, es oroszorszag nemetorszagot bunteti emiatt. ertelmetlen igy ez a lanc.

- szijjarto / orban korabbi latogatasa eredmenytelen volt. csak igereteket kaptunk, semmi konkret gaz megallapodas nem tortent.
-----------------------------------

ami szamomra fura volt ebben az interjuban, hogy nagyon nem a kormany hivatalos allaspontjat magyarazzak ezek az NKE-s arcok,
a Racz Andrasnak valoszinu ezert is kellett mennie. nem mondtak ezek az arcok semmi durvat, csak a kulugyminiszterunk Lavrovval pacsizik, ezek az NKE-s arcok meg azt mondjak hogy oroszorszag hosszu tavon vesztesre all.

Racz Andras megindokolva elmondta, miert lesz haboru es ehhez kepest a kormany - bayer, gulyas, stb, lehulyezte aki az orosz tamadast valoszinusitette meg februarban.

Az infostart allami radio, nem ertem, hogy lehet ennyira mas a kormany kommunikacioja es egy NKE-s allami intezet kommunikacioja, mert ez total ellentmondasos. tuti agyfaszt kapnak a sracok, amikor a jelenteseik ellenere majomkodik a kormanyunk.

Ezeket az arcokat mind kifogjak golyozni. latszik, hogy van szakertelem meg itt ott a kormanykozeleben, de orbanek masban hisznek.

ez a diszonancia nem maradhat fent sokaig.

NKE - minden tiszteletem az onoke, ha megis olvassak ezt az oroszfan forumot.
Belehallgattam! Egy közgazdász beszél arról, amihez nem ért. Nem én mondom, ezt ő többször kijelenti. Nem tudja megnézni az orosz tévét, mert más az értelmezési kerete, mint az övé. Milyen szakértő az olyan, aki meg sem próbálja a másik nézőpontjából is látni a dolgokat. Én éltem két évet akkor még Leningrádban. Az ottani emberek pont ugyanolyan európai polgárok, mint mi vagyunk. Alapvetően nem mások! Trehányabbak mint a németek, talán érzelmesebbek, annyit isznak, mint a skandinávok stb. Persze, Oroszország hatalmas ország sokféle nemzetiséggel. Nem túl régen néztem egy magyar filmes útifilmjét, ő a szibériai , úgy emlékszem enyec, vagy nyenyec családnál volt, majd 10 év múlva tért vissza. Nagyon jó film volt. Számomra megdöbbentő felfedezést adott, ugyanazok a motivációk mozgatják őket is, mint bennünket itt Európában. Ez a Deák András nem győzött meg engem.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 901
8 178
113
Én is jártam többször Oroszországban. Ott is normális emberek élnek természetesen vágyakkal, csalódásokkal stb. Ahogy itt is fertőz a propaganda, ott is fertőz.. Ennyi.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Wilson

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Óhajok és sóhajok...

Ukrajnának 3-6 héten belül vissza kell szereznie az Oroszország által megszállt területeket – mondta Zelenszkij elnök.

„Ez az időszak döntő fontosságú, mert a tél közeledtével a hűvösebb hőmérséklet és a zordabb körülmények lelassítják a harcokat, ami előnyös az Orosz Föderáció számára. Ezért Ukrajna felszólítja az Egyesült Államokat, hogy a következő hetekben nyújtson sürgős segítséget.”
7f8D8EIbOyY.jpg


Más!

Ukrópok büszkén töltötték fel ezt a videót egy kamikaze drónról, amely megtámadja a brjanszki régióban található Troebortnoye vámhivatalt.

A Switchblade UAV támadás következtében egy moldovai állampolgár életét vesztette, a második állapota válságos

Kirívó terrorcselekmény. De természetesen nem lesz csapás Kijev ellen.

https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Az államok felgyorsítják a fegyverek átadását Ukrajnába - Pentagon
2022.07.26 23:37
Az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a múlt héten bejelentett legújabb védelmi segélycsomagból fegyvereket és felszereléseket, köztük HIMARS rendszereket mielőbb Ukrajnába szállítsanak.

Erről a Pentagon számolt be Ukrajna és az Egyesült Államok védelmi miniszterei telefonbeszélgetésének eredménye alapján – írja az Ukrinform saját tudósítója.

Megjegyzendő, hogy a beszélgetőpartnerek megvitatták az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoportja (az ún. „Ramstein-4”) közelmúltbeli ülésének eredményeit, valamint az országunknak nyújtott jelenlegi biztonsági segítséget, beleértve az Egyesült Államok közelmúltbeli kötelezettségvállalását is. HIMARS rendszerek.

Lloyd Austin biztosította Olekszij Reznikovot, hogy "az Egyesült Államok igyekszik a lehető leghamarabb felszerelést szállítani Ukrajnába".

A megbeszélések során a szoros koordináció fenntartásáról is megállapodtak.

Olvassa el még: Ukrajnának védelmi támogatásra van szüksége a következő 3-6 hétben - a bizottság elnöke az amerikai kongresszusban

Mint az Ukrinform beszámolt róla, múlt pénteken az amerikai elnök adminisztrációja bejelentette egy új segélycsomag kiutalását, amely 175 millió dollárt tartalmaz az elnöki hatalmi alapból és további 95 millió dollárt fegyvervásárlásra. Ezekkel az összegekkel további négy HIMARS rakétarendszert, 580 Phoenix Ghost pilóta nélküli légijárművet, valamint 36 000 lőszert és egyéb gépet és felszerelést szállítanak Ukrajnába.
 
W

Wilson

Guest

Putyin arra kéri Erdogant, hogy vonja be Oroszországot a Bayraktar - CNN Türk - gyártásába...​


2022. JÚLIUS 26., KEDD, 19:02

Vlagyimir Putyin orosz elnök felkérte Recep Tayyip Erdogan török vezetőt, hogy segítsen megnyitni a Bayraktar csapásmérő drón gyárat.

Forrás: CNN Türk

Részletek: Erdogan a hírek szerint egy július 25-i pártülésen elmondta, hogy Putyin egy teheráni találkozón kereste meg őt azzal a javaslattal, hogy kössön megállapodást a Baykar török céggel.

Erdogan : "Putyin azt mondja: Dolgozzunk együtt a Baykarral." Az Egyesült Arab Emírségek felajánlja, hogy gyárat építenek UAV-k gyártására.

Részletek: Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek állítólag együttműködni akarnak a Baykarral, a Bayraktar és Akıncı UAV-k gyártójával.

Erdogan elmondta párttársainak az Orosz Föderáció és az Egyesült Arab Emírségek azon vágyáról, hogy gyárakat nyissanak meg török drónok gyártására.


Áprilisban Oroszország panaszt tett Törökországnak a Bayraktar TB2 drónok Ukrajnának történő eladása miatt , amelyek az orosz agresszió elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközévé váltak.

Korábban a török Baykar Makina Haluk Bayraktar ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy soha nem engedi meg Bayraktar drónok eladását Oroszországnak , és támogatja Ukrajnát a szuverenitásért és függetlenségért folytatott harcában.

 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest

A hersoni táviratcsatornák az Antoniv-híd megsemmisüléséről számolnak be...​

2022. JÚLIUS 27., SZERDA, 00:27

c980ad1-5128924-antonivskyi-mist.jpg

A MEGSÉRÜLT ANTONIVSZKIJ HÍD, KÉPERNYŐKÉP A VIDEÓBÓL

A Herson Telegram csatornák a megszállt városban történt robbanásokról, különösen az Antonivszkij-híd állítólagos támadásáról számolnak be.

Forrás : Telegram csatornák

Részletek : A hírek szerint az ukrán fegyveres erők lerombolták az Antoniv hidat, amelyet az oroszok a visszavonuláshoz használhattak volna fel.
Jelenleg nincs hivatalos megerősítés az információhoz. A pusztítás következményei és mértéke sem ismert.

 
T

Törölt tag 1711

Guest
ukránok elég kétségbeesettek (sok értelme már nincs, az első ponton híd már áll a folyón).
Mondjuk most már nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az orosz légvédelmisek számára ez a legjobb képzési lehetőség, gondolom bőszen rotálják is őket.
Komoly veszélynek nincsenek kitéve, de mégis harctéri körülmények között kell döntést hozniuk és cselekedniük.
Velük együtt a technika is vizsgázik és eddig kiválóra.
Btw. az ukrán propagandisták már ünnepelnek, reggelre kiderül kinek van igaza.
2VtQRmW.png




az ukrán elnöki propaganda stábról rövidke videó:


Kínai harckocsik érkeznek a nemzetközi hadijátékokra.
Vajon utána beküldik őket egy éles tesztre is?


Belarusz-ukrán határ:


Úgy látszik ma is felszívott pár csíkot:
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Belehallgattam! Egy közgazdász beszél arról, amihez nem ért. Nem én mondom, ezt ő többször kijelenti. Nem tudja megnézni az orosz tévét, mert más az értelmezési kerete, mint az övé. Milyen szakértő az olyan, aki meg sem próbálja a másik nézőpontjából is látni a dolgokat. Én éltem két évet akkor még Leningrádban. Az ottani emberek pont ugyanolyan európai polgárok, mint mi vagyunk. Alapvetően nem mások! Trehányabbak mint a németek, talán érzelmesebbek, annyit isznak, mint a skandinávok stb. Persze, Oroszország hatalmas ország sokféle nemzetiséggel. Nem túl régen néztem egy magyar filmes útifilmjét, ő a szibériai , úgy emlékszem enyec, vagy nyenyec családnál volt, majd 10 év múlva tért vissza. Nagyon jó film volt. Számomra megdöbbentő felfedezést adott, ugyanazok a motivációk mozgatják őket is, mint bennünket itt Európában. Ez a Deák András nem győzött meg engem. Üdv! Érdekelne az az utifilm. Köszönöm!
 
  • Tetszik
Reactions: Ursula and N.K.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 127
113

A hersoni táviratcsatornák az Antoniv-híd megsemmisüléséről számolnak be...​

2022. JÚLIUS 27., SZERDA, 00:27

c980ad1-5128924-antonivskyi-mist.jpg

A MEGSÉRÜLT ANTONIVSZKIJ HÍD, KÉPERNYŐKÉP A VIDEÓBÓL

A Herson Telegram csatornák a megszállt városban történt robbanásokról, különösen az Antonivszkij-híd állítólagos támadásáról számolnak be.

Forrás : Telegram csatornák

Részletek : A hírek szerint az ukrán fegyveres erők lerombolták az Antoniv hidat, amelyet az oroszok a visszavonuláshoz használhattak volna fel.
Jelenleg nincs hivatalos megerősítés az információhoz. A pusztítás következményei és mértéke sem ismert.

Lőtték a hidat az ukránok, de dolgozott az orosz PVO is . Ezzel a képpel ,amin Mariopul hídja látható hülyítik az embereket. Reggel majd látható lesz mit okoztak a göthösök lövései.

Wjl-8iyKNkQ.jpg
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Kijev és Moszkva között – Poltava feszült várakozásban

(Dmitrij Kovalevics cikke, ukraina.ru)


Az Oroszországgal határos Poltavai terület a különleges hadművelet kezdetével harci cselekmények színterévé vált. A régió keleti részéről az ukrán csapatok még most is ágyúzzák az Oroszországi Föderáció területét és állásaik megtorló ágyúzások célpontjai. Sok akna és szögesdrót maradt a mezőkön és erdőkben, ami rendkívül veszélyessé teszi őket. A régióban rendszeresen beszámolnak arról, hogy egy-egy traktoros aknára szaladt és ez megnehezíti a gabona betakarítását, amely mostanában fejeződik be. A helyi hatóságok megtiltották a civileknek az erdők látogatását, figyelmeztetve, hogy szabotázs- és felderítő csoportoknak tekinthetők és tüzet fognak rájuk nyitni.

A városban és a régióban feszültebb a hangulat, mint Közép- vagy Nyugat-Ukrajnában a front közelsége miatt és a félelemtől a véletlen csapásoktól. Számos útlezárás és rigorózus ellenőrzés nehezíti az utazást és bőszíti fel a sofőröket. Mivel a közelmúltig még elég sok volt a térségben az orosz vagy a szovjet történelemhez kapcsolódó emlékmű, a nacionalisták most bejárják a régiót, mozaikokat törnek szét a buszmegállókban vagy ledöntik a szovjet katonák emlékművét. A poltavai csatához kapcsolódó emlékművek is megkapják, például I. Péter szobrára nemrégiben „megszálló” feliratot festettek, valószínűleg azt feltételezve, hogy ellenfele, XII. Károly svéd király nem volt az.

Poltava polgármestere, Alekszandr Mamaj egészen a közelmúltig próbált küzdeni az efféle vandalizmus ellen, ezért a "Mirotvorec" listáján kötött ki és az ukrán nacionalisták egyik ellenségévé vált. Április óta rendszeresek nála a házkutatások. Szeparatizmussal, vagy sikkasztással gyanúsítják, mivel úgymond az Elnöki Hivatal védelmezi az illojális polgármestereket, de eddig még nem sikerült megbuktatni Mamajt Poltavában. A polgármester tagadja a szeparatizmus vádját, kijelentve, hogy hivatalában csak Ukrajna zászlaja alatt fog dolgozni.

Különös buzgalommal keresik a határvidéken az oroszok iránt rokonszenvet érző poltavai lakosokat, valamint az ukrán nacionalizmus ellenfeleit. Gyakran a személyes számlák banális rendezéséről, személyes bosszúról vagy zsarolásról van szó.

Ennek ellenére a meleg nyári éjszakákon a poltavai kiskorú tizenévesek hangosan hallgatják az orosz rapet és megtartják a kijárási tilalom alatt az „engedetlenség ünnepét”. Egy részük biztos abban, hogy ez a hatalom úgyis megbukik.

Az Ukrán Fegyveres Erők állandóan komor és dühös katonái egymás között veszekednek, mivel egyesek "árulásról" beszélnek és a további katonai műveletek lehetetlenségét hirdetik ilyen körülmények között, addig mások elöljáróik szavait visszhangozva gyors ellentámadást ígérnek és vannak, akik épp ellenkezőleg, az orosz hadsereg új offenzívájára számítanak a Poltavai területen.

Eközben a Poltava terület falvainak lakói elsősorban a téli fűtés kilátásai miatt aggódnak. A kijevi hatóságok nyilatkozatai a függetlenség óta várható legnehezebb télről arra késztetik őket, hogy tartalék tűzifát gyűjtsenek, amit a környező erdőkből szereznek meg. Ezek az félelmek adják a táptalaját a régió egyik legelterjedtebb csalásának, amely során az elkövetők – figyelmeztet a rendőrség – tűzifát kínálnak, majd az előre kifizetett pénzzel eltűnnek.

Magában Poltavában is észrevehető, hogy a közelmúltban számos kisvállalkozás megszűnt, különösen a szolgáltató szektorban. A kávézók, éttermek és kisboltok több mint fele bezárt, a városi telephelyeken pedig szinte semmiért árulják a csődbe jutott vállalkozások bútorait. A térség mezőgazdasági termelői is csődbe mennek, mezőgazdasági gépeket és elevátorokat próbálnak eladni.

Sok egyszerű polgár is feszült várakozásban él, nem tudja, mire készüljön, felfüggeszti szokásos tevékenységeit. Az emberek azon töprengenek, hogy folytassák-e a javításokat, építkezéseket, vállalkozásalapítási kísérleteket, számítsanak-e orosz csapatok érkezésére vagy meneküljenek-e el a térségből. Ebben az ideiglenes állapotban arra várnak, hogy ha nem ebben, akkor majd a következő hónapban rendeződik a helyzet.

A Poltavai terület mindig szegény volt, Kijev és Harkov értékes munkaerőforrásokat vontak el tőle. Most megfigyelhető, hogy a helyi lakosok adósságokat halmoznak fel, és utolsó megtakarításaikat élik fel. Poltava és Kremencsug korábbi középosztálybeli lakásbérlői olcsó lakásokba költöznek a külterületen. Gyakran ők is kénytelenek választani egy darab csirke és egy karton tej között. Ebben a helyzetben sok poltavai a nyugalmasabb nyugati régiókban próbál biztonságot keresni.

Alaposan átvizsgálják a Poltava kijáratánál sorakozó autóoszlopot, majd végtelen kukorica-, napraforgó- és frissen betakarított búzaföldeken vezet keresztül az út. Az autókat egy lábon álló gólyák követik tekintetükkel, melyeket ősidők óta a béke és a jólét szimbólumaként tartanak itt számon.

(Saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220726/1036853395.html
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Kijev és Moszkva között – Poltava feszült várakozásban

(Dmitrij Kovalevics cikke, ukraina.ru)


Az Oroszországgal határos Poltavai terület a különleges hadművelet kezdetével harci cselekmények színterévé vált. A régió keleti részéről az ukrán csapatok még most is ágyúzzák az Oroszországi Föderáció területét és állásaik megtorló ágyúzások célpontjai. Sok akna és szögesdrót maradt a mezőkön és erdőkben, ami rendkívül veszélyessé teszi őket. A régióban rendszeresen beszámolnak arról, hogy egy-egy traktoros aknára szaladt és ez megnehezíti a gabona betakarítását, amely mostanában fejeződik be. A helyi hatóságok megtiltották a civileknek az erdők látogatását, figyelmeztetve, hogy szabotázs- és felderítő csoportoknak tekinthetők és tüzet fognak rájuk nyitni.

A városban és a régióban feszültebb a hangulat, mint Közép- vagy Nyugat-Ukrajnában a front közelsége miatt és a félelemtől a véletlen csapásoktól. Számos útlezárás és rigorózus ellenőrzés nehezíti az utazást és bőszíti fel a sofőröket. Mivel a közelmúltig még elég sok volt a térségben az orosz vagy a szovjet történelemhez kapcsolódó emlékmű, a nacionalisták most bejárják a régiót, mozaikokat törnek szét a buszmegállókban vagy ledöntik a szovjet katonák emlékművét. A poltavai csatához kapcsolódó emlékművek is megkapják, például I. Péter szobrára nemrégiben „megszálló” feliratot festettek, valószínűleg azt feltételezve, hogy ellenfele, XII. Károly svéd király nem volt az.

Poltava polgármestere, Alekszandr Mamaj egészen a közelmúltig próbált küzdeni az efféle vandalizmus ellen, ezért a "Mirotvorec" listáján kötött ki és az ukrán nacionalisták egyik ellenségévé vált. Április óta rendszeresek nála a házkutatások. Szeparatizmussal, vagy sikkasztással gyanúsítják, mivel úgymond az Elnöki Hivatal védelmezi az illojális polgármestereket, de eddig még nem sikerült megbuktatni Mamajt Poltavában. A polgármester tagadja a szeparatizmus vádját, kijelentve, hogy hivatalában csak Ukrajna zászlaja alatt fog dolgozni.

Különös buzgalommal keresik a határvidéken az oroszok iránt rokonszenvet érző poltavai lakosokat, valamint az ukrán nacionalizmus ellenfeleit. Gyakran a személyes számlák banális rendezéséről, személyes bosszúról vagy zsarolásról van szó.

Ennek ellenére a meleg nyári éjszakákon a poltavai kiskorú tizenévesek hangosan hallgatják az orosz rapet és megtartják a kijárási tilalom alatt az „engedetlenség ünnepét”. Egy részük biztos abban, hogy ez a hatalom úgyis megbukik.

Az Ukrán Fegyveres Erők állandóan komor és dühös katonái egymás között veszekednek, mivel egyesek "árulásról" beszélnek és a további katonai műveletek lehetetlenségét hirdetik ilyen körülmények között, addig mások elöljáróik szavait visszhangozva gyors ellentámadást ígérnek és vannak, akik épp ellenkezőleg, az orosz hadsereg új offenzívájára számítanak a Poltavai területen.

Eközben a Poltava terület falvainak lakói elsősorban a téli fűtés kilátásai miatt aggódnak. A kijevi hatóságok nyilatkozatai a függetlenség óta várható legnehezebb télről arra késztetik őket, hogy tartalék tűzifát gyűjtsenek, amit a környező erdőkből szereznek meg. Ezek az félelmek adják a táptalaját a régió egyik legelterjedtebb csalásának, amely során az elkövetők – figyelmeztet a rendőrség – tűzifát kínálnak, majd az előre kifizetett pénzzel eltűnnek.

Magában Poltavában is észrevehető, hogy a közelmúltban számos kisvállalkozás megszűnt, különösen a szolgáltató szektorban. A kávézók, éttermek és kisboltok több mint fele bezárt, a városi telephelyeken pedig szinte semmiért árulják a csődbe jutott vállalkozások bútorait. A térség mezőgazdasági termelői is csődbe mennek, mezőgazdasági gépeket és elevátorokat próbálnak eladni.

Sok egyszerű polgár is feszült várakozásban él, nem tudja, mire készüljön, felfüggeszti szokásos tevékenységeit. Az emberek azon töprengenek, hogy folytassák-e a javításokat, építkezéseket, vállalkozásalapítási kísérleteket, számítsanak-e orosz csapatok érkezésére vagy meneküljenek-e el a térségből. Ebben az ideiglenes állapotban arra várnak, hogy ha nem ebben, akkor majd a következő hónapban rendeződik a helyzet.

A Poltavai terület mindig szegény volt, Kijev és Harkov értékes munkaerőforrásokat vontak el tőle. Most megfigyelhető, hogy a helyi lakosok adósságokat halmoznak fel, és utolsó megtakarításaikat élik fel. Poltava és Kremencsug korábbi középosztálybeli lakásbérlői olcsó lakásokba költöznek a külterületen. Gyakran ők is kénytelenek választani egy darab csirke és egy karton tej között. Ebben a helyzetben sok poltavai a nyugalmasabb nyugati régiókban próbál biztonságot keresni.

Alaposan átvizsgálják a Poltava kijáratánál sorakozó autóoszlopot, majd végtelen kukorica-, napraforgó- és frissen betakarított búzaföldeken vezet keresztül az út. Az autókat egy lábon álló gólyák követik tekintetükkel, melyeket ősidők óta a béke és a jólét szimbólumaként tartanak itt számon.

(Saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220726/1036853395.html
Megjegyzés: az eredeti szövegben hibásan szerepel az, hogy a Poltavai terület határos lenne az OF-val, a februári-márciusi előrenyomulás során ideiglenesen az orosz csapatok által ellenőrzött északkelet-ukrajnai (Szumi és Csernyigovi terület) régiók (így Ahtirka térsége) viszont csakugyan közvetlenül szomszédosak a Poltavai területtel. A hibát a fordításban nem korrigáltam.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 643
55 252
113
Én is jártam többször Oroszországban. Ott is normális emberek élnek természetesen vágyakkal, csalódásokkal stb. Ahogy itt is fertőz a propaganda, ott is fertőz.. Ennyi.
Ki gondolta volna ezt? Én eddig meg voltam győződve, hogy ott csak orkok laknak, akiket nem lehet emberszámba venni és nem tudnak irni, olvasni sem és 2022ben abban a téves felfogásában élnek, hogy vagy fiúk vagy lányok, nem pedig valami köztes, liberális képződmény.
Minden nap tanul az ember valami ujat! :)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113

Evseev: Ha Észak-Korea elismeri a donbászi köztársaságokat, az el fogja pusztítani az Egyesült Államokat​

2022.07.26. 00:08
Világ
Washingtonnak tisztában kell lennie azzal, hogy az Ukrajnának szállított amerikai többszörös kilövésű rakétarendszerek nem csak az orosz hadsereg birtokában lehetnek. Ezt Vladimir Evseev katonai szakértő nyilatkozta .

Evseev: Ha Észak-Korea elismeri a donbászi köztársaságokat, az el fogja pusztítani az Egyesült Államokat


Megjegyezte, hogy az amerikai gyártmányú fegyverek Észak-Korea kezébe kerülhetnek, tekintettel a DPR elismerésére. Elképzelhető, hogy ebben az esetben a KNDK véglegesíti saját rendszereit, és eladja azokat Iránnak, amellyel az Egyesült Államok rendkívül nehéz viszonyt ápol – mondta a szakértő.


A szakértő úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak gondolnia kell a technológia kiszivárgására, és gondoskodnia kell róla az ukrán fegyveres erők fegyverszállítása során. Washington lépései veszélybe sodorhatják az amerikai katonák életét szerte a világon – összegzett Jevsejev.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1730281-vladimir_evseev_severnaja_koreja_donbass_ssha/

Elég kétségbe esett ruszki propaganda az amerikai fegyverszállítások akadályozására.
Nagyon fognak attól, hogy billen a mérleg nyelve, mert a nyugat egyre hatékonyabb fegyverekkel látja el az ukránokat.