[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 454
18 670
113
Fizetésképtelenséget jelentett be az ukrán állami tulajdonú Naftogaz gázipari vállalat. Az országban ők az első állami cég, amely a háború februári kezdete óta fizetésképtelenné vált. A Naftogaz nem teljesítette a nemzetközi kötvénykifizetéseket a türelmi idő lejárta előtt.

59165832_303.jpg
Hát igen, ez az "orosz államcsőd" első jele... :D :D :D (vagy nem azért vannak a szankciók? :D )
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 816
113
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 454
18 670
113
Ez kétségtelen, de jól látszik, hogy HIMARS-al nagyon sokáig kell lőni, hogy javíthatatlen legyen a híd. Ezenkívül pontomot bármikor építhetnek az oroszok.
Talán tegnapi fotó volt, hogy már kész van mellette a ponton... :D Azt meg ugye elemenkénti cserével egy-két órán belül ki lehet javítani... :D
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 079
11 757
113
Meglátjuk mi lesz. A teljes elzárás az oroszoknak sem érdeke szerintem. Bár az oroszok már eddig is a hosszú távú érdekeikkel szemben cselekedtek. Az már eldőlt hogy Európa meg fogja szüntetni az orosz gázfüggőséget, csak ehhez még kell pár év. Ezután az oroszok ennyi gázt ilyen áron már senkinek se fognak tudni eladni. Nincs piac és infrastruktúra se hozzá.

A lakossági fogyasztás csökkentésével sokat lehet spórolni. Ennek kb annyi az ára hogy póló helyett pulcsiban kell otthon lenni, én eddig se szerettem ha rohadt meleg volt valahol. De ez a legrosszabb esetben lenne, azaz ha nem jönne orosz gáz. Valamennyi jönni fog szerintem és Európa minden egyéb forrásból tölti a tárolóit.

Azon se lepődnék meg ha az oroszok azzal zsarolnának, hogy nyissák meg az északi áramlat 2-t.

Én nem látom hogy ezzel a zsarolással az oroszok hogyan járhatnának jól. Legfeljebb azt tudják elérni hogy Európának is rossz legyen pár évig, de ebből nekik nem lesz hasznuk.
DRága kicsi Meszike91 India > EU, Kina> Eu pakisztán> Eu Afganisztán >Eu és arra felé csak úgy hasít a fejlődés és nem a hurrá optimizmusom mondja ezt, arra felé úgy buknak az energiára mint tojós tyúk a friss gilisztára/ vagy piros kis egérre

 
W

Wilson

Guest
Ez kétségtelen, de jól látszik, hogy HIMARS-al nagyon sokáig kell lőni, hogy javíthatatlen legyen a híd. Ezenkívül pontomot bármikor építhetnek az oroszok.
Ez igaz, de egy pontonnak nem lesz akkora áteresztő képessége mint ennek a hídnak és egyetlen rakéta találat is elég ahhoz, hogy fém hulladékot csináljon belőle, az viszont igaz, hogy nagyon gyorsan újra létrehozható egy újabb ponton híd , mindenesetre kíváncsi leszek arra, hogyha az ukriknak hosszabb időre sikerül kivonni a forgalomból az Antoniv hidat akkor az oroszoknak ez mennyire fogja megnehezíteni a logisztikáját Herszon nyugati részén, mindenesetre az ukrik szerint az Antoniv híd kiiktatása az egyik kulcsfontosságú eleme a herszoni ellentámadásuk sikerességében.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Ez kétségtelen, de jól látszik, hogy HIMARS-al nagyon sokáig kell lőni, hogy javíthatatlen legyen a híd. Ezenkívül pontomot bármikor építhetnek az oroszok.

Kazettás töltettel lövik, mert így van esélyük, hogy a szétlőtt rakétából pár töltet eltalálja a hidat. Normál rakétával már elintézték volna (HA...).

Viszont tegnap Donbasszból volt egy jelentés, hogy az oroszok bevetettek vmi új EW cuccot, feltörték a Himars-ok adatközlő rendszerét és fals koordinátákat etettek meg a tűzvezető rendszerrel.
Ha ez igaz akkor az ukránok valóban eladhattak legalább egyet nekik és már meg is van az első eredménye.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 068
113
Te látsz erős orosz tüzérségi aktivitást? Egyértelműen visszaesett, a mértékben lehet vitatkozni.. Sztem lőszerük van dögivel. Vagy átcsoportosítanak újra?? De minek?? Donyeck után erteném, de most....amikor lendületbe voltak??


Hosszabb lett az ukrán tüzérség lőtávja és ez bezavar minimum átmenetileg az oroszoknak.
Dehogy esett vissza. Tele van a net orosz tüzérségi tűzzel,meg százszámra belehalt ukránnal. Néhány löveg lőtávja nem fogja akadályozni több száz orosz tüzérségi eszköz munkáját. Jóval kevesebb a célpont is,ahova koncentrálják a tüzet.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113

Nem sikerült bombázót lopni​


Miközben a világ az állítólagos, ám beindulni nem akaró herszoni ellentámadásra figyel, épp az orosz haderő az, amelyik közel került a donbasszi ukrán védelem áttöréséhez. Ráadásul nemcsak a stratégiai fontosságú Artyomovszk ostroma kezdődhet meg hamarosan, de Uglegorszkkal együtt Ukrajna három legnagyobb erőműve immár orosz kézben van. Persze a délnyugati front is tartogat lehetőségeket orosz szempontból, ám ahhoz szükséges környezeti adottságokat kihasználó manőverező harcászat kidolgozása. Egyúttal viszont Kijev a nyugati sajtó szent tehenének tekintett Bellingcat oknyomozó portál segítségével akart pilótákkal együtt bombázókat lopni Oroszországból. Nem meglepő módon a terv nem jött be.​



Hidegkuti Konstantin v. nyugger
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Ez igaz, de egy pontonnak nem lesz akkora áteresztő képessége mint ennek a hídnak és egyetlen rakéta találat is elég ahhoz, hogy fém hulladékot csináljon belőle, az viszont igaz, hogy nagyon gyorsan újra létrehozható egy újabb ponton híd
pontonológiából nem vagyok toppon, de ami videót eddig pontonkészítésről láttam az kivétel nélkül úgy nézett ki hogy tökazonos elemeket kapcsoltak össze jó sokat amíg át nem értek a túloldalra
a két végén szokott talán másik fajta hídelem lenni, a rámpával a fel-le hajtáshoz
khersonban tennap vagy tennapelőtt már volt egy videó az akkor még járható hídról amin látszott hogy ott van már mellette a kész pontonhíd
ha odakészítettek néhány plusz hídelemet a közelbe az oroszok akkor naponta cserélhetik a sérülteket
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113

Lövések a hersoni Antonovszkij-hídra: a HIMARS rakéták új támadásának eredménye (VIDEO)​


Lövések a hersoni Antonovszkij-hídra: a HIMARS rakéták új támadásának eredménye (VIDEO) |  Orosz tavasz
A Herson régió hatóságai az ukrán csapatok rakétatámadása után blokkolták a forgalmat az Antonovszkij-hídon – mondta a RIA Novosztyinak Kirill Stremousov, a regionális közigazgatás helyettes vezetője.
„Találatok voltak az Antonovszkij hídon, blokkoltuk a forgalmat. Megjavítjuk” – mondta a forrás.
Tisztázta, hogy az ukrán fegyveres erők több mint tíz lövedéket lőttek ki különféle tüzérségi rendszerekből, amelyek nagy részét a légvédelmi rendszer tükrözte.
Az elmúlt 24 órában az ukrán csapatok háromszor próbáltak rakétatámadást indítani Herszon ellen. A katonaság már több kompátkelőt és pontont épített, az élelmiszert időben kiszállítják.
Blöff az ukrán médiában az a hisztéria, hogy a háború kimenetele ezen a hídon dőlt el... Akik lőttek a hídra, egy kicsit megnehezítették a Herson régió lakosságának életét. Ez semmilyen módon nem befolyásolja az ellenségeskedés kimenetelét ”- magyarázta Stremousov.
„Mindenről gondoskodtunk, több kompátkelőhely van, katonai pontonok is. Ez semmilyen módon nem befolyásolja az események kimenetelét. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy Herson lakóinak ne legyen gondja az élelmiszerrel…” – tette hozzá.
1985-ben épült a Dnyeperen átívelő Antonovszkij híd, amelynek teljes hossza 1366 méter. Szélessége 25 méter, 30 nyílásból áll. Ennek az átkelőnek az építése előtt a Kherson régióban lévő bal partra autóval vagy komppal lehetett eljutni a Kakhovskaya vízerőmű gáton keresztül.

Источник: https://rusvesna.su/news/1658905987
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Orosz BMP-3 bevetésen és egy BMP-2 megsemmisitése

Zsákmányolt Humwee Liszicsanszk

Ez egy visszavonulás? Nagyon bátrak a katonák, keményen harcolnak. A két típus egy kötelékében alkalmazása sok mindenre rávilágít.
 
W

Wilson

Guest
Kazettás töltettel lövik, mert így van esélyük, hogy a szétlőtt rakétából pár töltet eltalálja a hidat. Normál rakétával már elintézték volna (HA...).

Viszont tegnap Donbasszból volt egy jelentés, hogy az oroszok bevetettek vmi új EW cuccot, feltörték a Himars-ok adatközlő rendszerét és fals koordinátákat etettek meg a tűzvezető rendszerrel.
Ha ez igaz akkor az ukránok valóban eladhattak legalább egyet nekik és már meg is van az első eredménye.
Érdekes amint kiderült, hogy milyen hatékonyak a Himarsok az ukrán fronton ,hirtelen az oroszok egy szuper titkos rendszert vettek elő, amellyel feltörték a Himarsok adatközlő rendszerét és fals kordinátákat adtak meg a Himars tűzvezető rendszerének, miközben még arra sem képesek, hogy a Starlink rendszere ellen hatékonyan fellépjenek.....
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
325
3 643
93
Érdekes amint kiderült, hogy milyen hatékonyak a Himarsok az ukrán fronton ,hirtelen az oroszok egy szuper titkos rendszert vettek elő, amellyel feltörték a Himarsok adatközlő rendszerét és fals kordinátákat adtak meg a Himars tűzvezető rendszerének, miközben még arra sem képesek, hogy a Starlink rendszere ellen hatékonyan fellépjenek.....
De. Képesek. Le tudnák szedni a műholdakat, de elég kockázatos lépés lenne.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Ez igaz, de egy pontonnak nem lesz akkora áteresztő képessége mint ennek a hídnak és egyetlen rakéta találat is elég ahhoz, hogy fém hulladékot csináljon belőle, az viszont igaz, hogy nagyon gyorsan újra létrehozható egy újabb ponton híd , mindenesetre kíváncsi leszek arra, hogyha az ukriknak hosszabb időre sikerül kivonni a forgalomból az Antoniv hidat akkor az oroszoknak ez mennyire fogja megnehezíteni a logisztikáját Herszon nyugati részén, mindenesetre az ukrik szerint az Antoniv híd kiiktatása az egyik kulcsfontosságú eleme a herszoni ellentámadásuk sikerességében.
1-nek igen, de 3-nak? Vagy 5-nek? Mert ez a nagy problémája az ukránoknak, nem tudnak annyi technikát elpusztítani amennyinek a többszörösét ne tudnák pótolni az oroszok.

Pontont.
;)
De az még sérülékenyebb.
Javítani is egyszerűbb és gyorsabb és ha nem használod akkor szét is szedheted...

Érdekes amint kiderült, hogy milyen hatékonyak a Himarsok az ukrán fronton ,hirtelen az oroszok egy szuper titkos rendszert vettek elő, amellyel feltörték a Himarsok adatközlő rendszerét és fals kordinátákat adtak meg a Himars tűzvezető rendszerének, miközben még arra sem képesek, hogy a Starlink rendszere ellen hatékonyan fellépjenek.....
Mert a Starlink zavarásához egész Ukrajna területét kéne zavarni, a HIMARS zavarásához meg elég ott zavarni ahol a védendő objektumok vannak (nem a jármű és a műholdak közti kommunikációt zavarják, hanem a rakéta és a műholdak köztit és csak a célpontok közelében nem az egész röppályán). A rendszer meg annyira titkos, hogy Szíriában is alkalmazták, az elődjét meg 2003-ban irakban.