[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 988
113
Igaz, a herszoni átkelés elsősorban a Mikolajev irány miatt kell, meg hát a város élelmiszerkészlete miatt is. A duzzasztónál levő hidat egyrészt nehezebb lesz lerombolni, meg félő, hogy a gát is megsérül, az meg ugye elég nagy áradást okozna lejjebb (nem lenne népszerű lépés még az ukránok között sem...)
(sőt szerintem pont emiatt a telepített légvédelem is jóval erősebb ezen a részen.)
Igazából egyébként az Antonovsky híd elsősorban egyfajta marketing a HIMARS-nak, valójában nincs akkora jelentősége, mint azt előadják...
valamit produkálni kell a csodafegyvereknek különben hogy kérhttnének még pénzt paripát fegyvert... már televerték a sajtót hetek óta hogy most aztán szétkapnak mindent is ami orosz... legalább a látszatra adni kell hogy értek el valamit.

mit láttuunk eddig röviden tömören a teljesség igénye nélkül.

nyugati karabélyok (küldjetek mert nincs) csódafegyver vólt a videókba az AR... küldték de ma már mindenki ak val rohangál.
ATGM és egyéb páncéltörő eszközök küldjetek mert ezzel aztán brutális mészárlást viszünk végbe...küldték elején ment a video 1000 el ma már semmi
m777 és a többi 155 ös küldjétek és mindent ami orosz szétlövünk velük... több száz van a sikerjelentések elhalványúltak
m109 és egyéb önjárók cesar stb. huu ez nagyon durva mefordítják velük az ukránok a háború menetét... azóta is fordul
bayraktár és minidronok mindent kinyirnak mindet szétlőnek mindet elpusztítanak... nem nagyon látszik
most az MRLS vólt a csodafegyver. nem sok mindent produkált eddig (vólt pár szép találat de semmi extra)... kell neki is valami a sztoriba.
Lengyel tankok merrefele kószálnak?

nem a feti fegyvereket minősítem de a fegyverek önmagukba kevesek még ha van hozzá képzett zsoldos humánerőforrás akkor is... ha minden elégségtelen a mennyiség a minőség a taktika a stratégia...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113

Lettország elismerte, hogy ismét vásárol orosz gázt​


A Latvijas gāze ismét vásárol orosz gázt, de nem a Gazpromtól, hanem egy másik beszállítótól, és euróban fizeti – közölte Aigars Kalvitis, a cég vezetője.

„A Latvijas gāze most vásárol gázt (Oroszországból), de most nem a Gazpromtól veszünk gázt, mert nem tudjuk kifizetni a Gazpromot. Van egy másik beszállítónk… ez olyan kereskedelmi információ, amelyet nem tárgyalunk a nyilvános térben” – mondta a lett televízió adásában.

Kalvitis azt állítja, hogy rubel helyett euróban fizet a cég a gázért a szállítónál.
Július elején a lett parlament elfogadta az energiatörvény módosításait, amelyek tiltják az orosz gáz vásárlását, és Edgars Rinkevics külügyminiszter azt mondta, hogy az ország nélkülözni kívánja ezt az erőforrás-ellátási csatornát.


Источник: https://rusvesna.su/news/1659070428
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
Ahogy látom Donbaszban és Herszonban nagyon hatékonyan működik az orosz légvédelem....:)

5166d46-screenshot-257.jpg

KÉPERNYŐKÉP

A fegyveres erők az orosz erők lőszerraktárait találták el a Donyeck régióban lévő Ilovajszkban és a Herszon régióban található Brylivkában – jelentette a Stratégiai Kommunikációs Osztály.

Forrás : StratCom

Azt hiszed minden településnél van légvédelmi rendszer? :) Csak frontközelben! Egyébként a jenkik adják az infót -a koordinátákat állandóan (azokkal kéne már valamit csinálni végérvényesen) a banderistáknak.
 
W

Wilson

Guest
Szerintem itt már nincs az a légvédelem, ami annyi rakétát képes akárcsak követni, amennyit itt mindkét fél használ.
Azt hiszed minden településnél van légvédelmi rendszer? :) Csak frontközelben! Egyébként a jenkik adják az infót -a koordinátákat állandóan (azokkal kéne már valamit csinálni végérvényesen) a banderistáknak.
Itt szerintem inkább azon lenne a hangsúly az oroszok szempontjából, hogy legalább a lőszerraktáraikat tudják megvédeni, amúgy az orosz légvédelmet csak azért említettem meg, mert ugye pár napja az oroszok elhintették, hogy már üzembe helyezték azt a szuper titkos EW eszközt amely a GPS irányítású (Himars) GMLRS rakéták ellen hatékony....

Más

Sztrelkov mai helyzetjelentése..



Стрелков Игорь Иванович

29 Jul, 09:54


A fronton kialakult helyzetről

A két legforróbb pont a Donyecki Front és a Herszon Front középső része (az Ingulets folyó mentén).

A donyecki fronton csapataink két napon át tartó offenzív harcok során taktikai sikereket értek el (a legjelentősebbeket tegnapelőtt, az offenzíva első napján). Két helyen sikerült előrenyomulnunk: Marinkától északra az AFU "megszökött" egy akna szellőzőaknájából, és erőink elfoglalták ezt a védelmi csomópontot. Krasznogorovka és Peski között több pontot is sikerült elfoglalnunk. Avdijivka közelében tegnap kisebb előrenyomulásra került sor.
Az AFU frontját azonban sehol sem lehet áttörni, és az ellenséges védelembe való behatolás viszonylag sekély. (Legalábbis eddig). Az AFU súlyos veszteségeket szenved a masszív tüzérségi tűz miatt. A veszteségeink (úgy tudom) sokkal alacsonyabbak, és ez már jó.
Az ellenség ma este és ma reggel újabb rakétatámadásokat indított a lőszerraktárak ellen. Ilovajszk közelében és magában a városban lévő létesítményeket találták el és robbantották fel.
Általánosságban, mint már korábban írtam - komoly sikerekre nem számítok ebben az irányban - az ellenség a szárazföld belsejében fekvő, hosszú távú állásokon védekezik, és a gyalogságunk nagyon kevés ahhoz, hogy a kezdeti sikerek után mély benyomulást tegyen. Ha lassan "át is rágják magukat rajta", amíg végül szilárd infrastruktúrával nem találkoznak, majd véres utcai harcok következnek mindkét oldalon. A végeredmény a következő védelmi vonalba való "beleütközés".

A Herszon fronton: tegnap nem kaptam megerősítést azokra az állításokra, amelyek szerint csapataink teljesen visszafoglalták Andrejevkát és visszaverték az ukrán fegyveres erőket az Ingulets folyó mögött. A térségben továbbra is heves harcok folynak. Az ellenség tüzérségi és rakétacsapásokat indít Cskalovo falura (mélyen a Beriszlav felé irányuló védelmünkben), amely valószínűleg a legközelebbi operatív célpontja ennek az AFU-offenzívának. Tüzérségünk és repülésünk viszont "bevasalja" az ellenség frontvonalát és hátsó létesítményeit.

Tegnapelőtt, tegnap és ma is folytatódtak az orosz terület szórványos ágyúzásai az ellenség tüzérsége által. A határ menti katonai egységeket és a Kurszki és Brjanszki területen lévő településeket lőtték.

Más területekről nem érkezett információ.

P.S. A "miért nem kommentálom Novoluganszkoje felszabadítását?" kérdésre. - Azt válaszolom, hogy ez most egy másodlagos irány, az ellenség az Uglegorszkaja TPP feladása után kitartó harcok nélkül elhagyta a falut, megtisztítva a kialakult taktikai "zsákot". Sokkal fontosabbak az Artemivszk irányában folyó harcok, de ott - a legjobb esetben is - egy idő után a város peremén kezdődnek a harcok, amelyet az ellenség a fő védelmi vonallá alakított.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

A Kremlnek továbbra is határozott terve egész Ukrajnát „felszabadítani”

A Kreml szóvivője ismételten annak adott hangot, hogy Ukrajna teljes területét „fel kell szabadítani”, vagyis meg kell szállni – írja a RIA Novosti Dimitrij Peszkov nyilatkozatára hivatkozva.
A Kreml támogatja, hogy egész Ukrajnát fel kell szabadítani a náci eszmék minden megnyilvánulása alól
– közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy muszáj azokat a lépéseket megtenni, amelyeket a különleges katonai hadműveletben tettünk a Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság lakosainak megvédésére.
Dmitrij Peszkov nyilatkozata előtt a donyecki bábállam vezetője, Denisz Pusilin is hasonló véleményt fejtett ki a témában, mondván, hogy egész Ukrajnát „fel kell szabadítani”.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 214
4 426
113
Mondjuk a félár, amin most az oroszok eladják Ázsiának az olajat és gázt, még mindig magasabb, mint amit az EU-tól kaptak érte az áremelkedések előtt. Most akkor ki is jár rosszul, az EU, amely megveheti többszörös áron az LNG-t (és majd még az orosz gázt évekig, mert még sokáig nem fogják tudni kiváltani), vagy az oroszok, akik kevesebbet adnak el többért, mint eddig?
Ne tegyél fel ilyen bonyolult kérdést mert van itt pár zseni aki reggelig vakarja a fejét akkor sem rakja össze.... sehogy nem értik hogy merre áll a kibaszikrá egyenlet....
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Vicroria "fuck the eu" Nuland:

A szaudi herceg nem csípi jóska bácsit:
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 265
27 061
113
Szerintem itt már nincs az a légvédelem, ami annyi rakétát képes akárcsak követni, amennyit itt mindkét fél használ.
Az oroszoknak meg nincs légierejük és megfelelő képességű drónos felderítésük, hogy képesek legyene azonosítani és megsemmisíteni a HIMARS rendszereket és ezt belátható időn belül nem is fogják tudni pótolni. Ezen a ponton lehetséges, hogy megállították az orosz előrenyomulást, mert a zászlóalj- és dandár-szintű raktárak nélkül az orosz utánpótlás -annak ismert gyengesége miatt- nem lesz képes ellátni a csapatokat. Könnyen lehet, hogy ez az oka, hogy hetek óta állnak. Örülnek, hogy meglévő lőszermennyiséggel a frontot tartják ha úgy adódik. Ha az ukránok most össze tudnának vakarni valahonnan komolyabb számban újjonan felszerelt erőket, akkor akár brutálisan vissza tudnák vetni az oroszokat.

ps. Legyen tanúlság ez azoknak az idiótáknak, akik szerint a magyar légvédelemnek nem a magyar haderő hadianyagraktárait, repülőtereit és a legfontosabb hidakat, hanem Paksot, Budapestet és más, teljesen értéktelen, civil objektumokat kell potenciálisan védenie! Egy éve volt erről vita és ott soroltam fel, hogy mik az elsőrendű katonai célok:
  • repülőtér
  • hadianyagraktár
  • stratégiai fontosságú közúti híd
  • a legütőképesebb alakulatok laktanyái (csak békeállapotban, megelőzendő egy váratlan csapást)
Éppen ezért alapjaiban elhibázott, hogy nem dandárszintű szuperbázisokat építünk a katonai repülőterek mellé (Tata diszlokál a kecskeméti reptér mellé, Szentes, Kaposvár és Hódmező mondjuk Szolnokra), hanem szétaprózzuk az országban a haderőt. A Duna-Tisza közi hadianyagraktárak köré kell szervezni mindent, mert így lesz egy koncentrált terület, ami légvédelemmel viszonylag jól lefedhető.

Koncentrálni kell a légvédelemmel együtt, mert másképp teljesen védtelen lesz!
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 102
25 094
113
El nem hiszem,hogy ezek mostani képek.Vagy ennyire hatékonyan működik ezekben a gépekben a klimatizáció?
Ki állított olyat, hogy ezek most készültek!!! A háború februárban kezdődött, a többit gondold hozzá. Nem lesz nehéz. Az utolsó két kép azért került be, hogy a kabint mutassa a videó miatt, amit Boki tett be a Bayraktar lelövése kapcsán.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 420
4 488
113

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
"Európai parlamenti elnök: Ukrajna hozzánk tartozik!
Tartós támogatást ígért Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke Ukrajnának az uniós csatlakozási törekvéseihez."

Vajon miért ez a görcsös igyekezet? Az uniónak kije, mije Ukrajna?
Te write only üzemmódban vagy? Vagy néha szoktad olvasni is itt a posztokat?
Ukrajna a természeti kincseivel, ki tudná váltani az eddig Oroszország által szállított energiahordozó szénhidrogéneket. Közelebb lenne, ne adj 'sten EU tag. Szóval elég fontos pozíciót tölthetne be, ha nem támadta volna meg Oroszország teljesen véletlenül pont ezen nyersanyagmezőket.... Ukrajna bele akart köpni Oroszország nemzetközi exportjába, amit nem hagyhatott ... mivel szinte nincs más exportképes cikke, mint energiahordozók és nyersanyagok ... ez egy orosz gazdasági strukturális probléma (mármint, ha az EU-nak nem kellene az orosz olaj és gáz, mert Ukrajna megadhatná ezt neki, akkor az orosz államkassza jelentős zsugorodást szenvedne el), amit most katonai úton próbálnak megoldani ... végülis nekik már az is siker, ha nem tudják felépíteni az ukrán szénhidrogének kiteremelését biztosító infrastruktúrát, minden más csak hab a tortán ...
Az energiadiverzifikáció kellene az EU-nak, mint egy falat kenyér, és épp most kapja ki a szájából Oroszország.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 018
23 438
113
Az oroszoknak meg nincs légierejük és megfelelő képességű drónos felderítésük, hogy képesek legyene azonosítani és megsemmisíteni a HIMARS rendszereket és ezt belátható időn belül nem is fogják tudni pótolni. Ezen a ponton lehetséges, hogy megállították az orosz előrenyomulást, mert a zászlóalj- és dandár-szintű raktárak nélkül az orosz utánpótlás -annak ismert gyengesége miatt- nem lesz képes ellátni a csapatokat. Könnyen lehet, hogy ez az oka, hogy hetek óta állnak. Örülnek, hogy meglévő lőszermennyiséggel a frontot tartják ha úgy adódik. Ha az ukránok most össze tudnának vakarni valahonnan komolyabb számban újjonan felszerelt erőket, akkor akár brutálisan vissza tudnák vetni az oroszokat.

ps. Legyen tanúlság ez azoknak az idiótáknak, akik szerint a magyar légvédelemnek nem a magyar haderő hadianyagraktárait, repülőtereit és a legfontosabb hidakat, hanem Paksot, Budapestet és más, teljesen értéktelen, civil objektumokat kell potenciálisan védenie! Egy éve volt erről vita és ott soroltam fel, hogy mik az elsőrendű katonai célok:
  • repülőtér
  • hadianyagraktár
  • stratégiai fontosságú közúti híd
  • a legütőképesebb alakulatok laktanyái (csak békeállapotban, megelőzendő egy váratlan csapást)
Éppen ezért alapjaiban elhibázott, hogy nem dandárszintű szuperbázisokat építünk a katonai repülőterek mellé (Tata diszlokál a kecskeméti reptér mellé, Szentes, Kaposvár és Hódmező mondjuk Szolnokra), hanem szétaprózzuk az országban a haderőt. A Duna-Tisza közi hadianyagraktárak köré kell szervezni mindent, mert így lesz egy koncentrált terület, ami légvédelemmel viszonylag jól lefedhető.

Koncentrálni kell a légvédelemmel együtt, mert másképp teljesen védtelen lesz!
khmm ..

azért egy Paks biztosan nem élvezne prioritást igaz ? Budapestet meg totál felesleges védeni azzal a cirka 2 millió lakossal .. hulljon a férgese .. de "jó" is lenne egy második Drezda ..

a magyar honvédség minden vízi gyakorlat során demonstrálja a ponton híd építési képességeit,biztosan elkerülte a figyelmedet ,meg gondolom ezek a hidak ha a katonai teherautókat elbírják,biztosan összeszakadnának az élelmiszer szállító,tűzoltó és mentőautók alatt .
a dandárszintű szuper bázisok meg azért lennének "jók" a katonai repterek mellé,mert egy combosabb ellenség egy füst alatt ütné ki mind a kettőt :D

az utolsó részt inkább töröltem :)
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Lol, hoholoskodás:
⚡Az ukrán fegyveres erők tüzet nyitottak a Jelenovskaya büntetés-végrehajtási telep laktanyájára, ahol azovi foglyokat tartottak – 40 ember halt meg

Daniil Bezsonov, a DPR tájékoztatási miniszter-helyettese szerint ma este az ukránok megtámadták a Jelenovkai kolóniát, ahol az elfogott azovi embereket őrizték, akik Mariupolban tették le a fegyvert. Feltehetően amerikai HIMARS fegyverekből hajtották végre az ágyúzást.

40-en meghaltak, 130-an megsérültek. A szolgálatok most eltakarítják a romokat, növekedhet az áldozatok száma.

„Ukrajna katonai-politikai vezetése láthatóan úgy döntött, hogy megszabadul a felesleges ballaszttól” – mondta Daniil Bezsonov.
--
Ezek a sajátjaikat is lövik már. Vicces.
⚡Az ukrán fegyveres erők csapása a jelenovkai fogolytábor ellen kirívó provokáció, amelyet az ukrán katonák megfélemlítése és fogságba esésük megakadályozása érdekében követtek el, vizsgálat folyik - az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 244
67 206
113
Az oroszoknak meg nincs légierejük és megfelelő képességű drónos felderítésük, hogy képesek legyene azonosítani és megsemmisíteni a HIMARS rendszereket és ezt belátható időn belül nem is fogják tudni pótolni. Ezen a ponton lehetséges, hogy megállították az orosz előrenyomulást, mert a zászlóalj- és dandár-szintű raktárak nélkül az orosz utánpótlás -annak ismert gyengesége miatt- nem lesz képes ellátni a csapatokat. Könnyen lehet, hogy ez az oka, hogy hetek óta állnak. Örülnek, hogy meglévő lőszermennyiséggel a frontot tartják ha úgy adódik. Ha az ukránok most össze tudnának vakarni valahonnan komolyabb számban újjonan felszerelt erőket, akkor akár brutálisan vissza tudnák vetni az oroszokat.

ps. Legyen tanúlság ez azoknak az idiótáknak, akik szerint a magyar légvédelemnek nem a magyar haderő hadianyagraktárait, repülőtereit és a legfontosabb hidakat, hanem Paksot, Budapestet és más, teljesen értéktelen, civil objektumokat kell potenciálisan védenie! Egy éve volt erről vita és ott soroltam fel, hogy mik az elsőrendű katonai célok:
  • repülőtér
  • hadianyagraktár
  • stratégiai fontosságú közúti híd
  • a legütőképesebb alakulatok laktanyái (csak békeállapotban, megelőzendő egy váratlan csapást)
Éppen ezért alapjaiban elhibázott, hogy nem dandárszintű szuperbázisokat építünk a katonai repülőterek mellé (Tata diszlokál a kecskeméti reptér mellé, Szentes, Kaposvár és Hódmező mondjuk Szolnokra), hanem szétaprózzuk az országban a haderőt. A Duna-Tisza közi hadianyagraktárak köré kell szervezni mindent, mert így lesz egy koncentrált terület, ami légvédelemmel viszonylag jól lefedhető.

Koncentrálni kell a légvédelemmel együtt, mert másképp teljesen védtelen lesz!
Kellenek kislaktanyák, szervízbázisok az országos lefedettséghez, igaz ezt tartalékos állománnyal is lehet üzemeltetni.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 842
14 642
113

„Újraépítjük Ukrajnát: meg kell tennünk, és meg is fogjuk tenni, mivel erkölcsi kötelességünknek tartjuk” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen."​

"Európai parlamenti elnök: Ukrajna hozzánk tartozik!​

Tartós támogatást ígért Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke Ukrajnának az uniós csatlakozási törekvéseihez."

Vajon miért ez a görcsös igyekezet? Az uniónak kije, mije Ukrajna?

Valamiért én nem tartom az újjáépítést erkölcsi kötelességünknek. Humanitárius segélynyújtás igen, de az ukránok amúgy egyék meg amit főztek.

Habár ez a segély még az unión belül is szelektíven működik.
Amikor volt egy dunai árvíz pár éve, Ausztriáig bezárólag az érintett területek kaptak rendkívüli segélyt, valamiért Magyarországnak már nem jutott.

Amikor a Nyugat-Európaiak kedvenc üdülőhelyét a cunami kitakarította soron kívül mentek a segélyek, más területeknek coki volt.
Egyetértek meglátásaiddal.
Egy kis magyarázatként, természetesen Ukrajna (és Oroszország) gazdasági meghódításának "intézésében" nemcsak a tengerentúli hanem az európai befektetők ötlete és pénze áll.
Ezért vannak ezek az Úniós elképzelések hogy EU-s közpénzből kell helyreállítani a már felvásárolt értékeket.
Nyilvánvaló hogy mindíg jobban esik más f@rkával verni a csalánt...
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 471
16 872
113
Én nem írnám le egyik felet se.Idő akár dolgozhat az oroszoknak akár az Ukránoknak is.Ha csak csepegteti a nehéz fegyverzetet ahogy jelenleg behúzzák az oroszok Ukrajnát!Viszont ellenük is dolgozik az idő mert jelenleg is folyik az Ukránok kiképzése nyugati fegyverrendszerekre.Szándék megvan rá úgy néz ki hogy akár nagyobb mennyiségben is kaphatnak USAF állományában "feleslegessé"váló régebbi F16 vadászbombázókat.Egy block50/52 F16 meg lehet ma már nem top technika de hordozható szinte az szinte az összes precíziós amerikai bombát rakétát kis méretű sbd bombáktól egészen a 900 km hatósugarú csökkentett észlelhetőségű AGM 158 JSOW robotrepülőkig!
Az idő csak az orosznak dolgozik. Az ukrán katonák átképzése már semmin nem változtat. Ezt az F 16 sztorit már néhányszor elsütötték. Semmilyen hasonló repülőgépet nem kapnak,egyrészt az átképzés ideje,másrészt a pilóták hiánya miatt. Ez kizárólag az ukrán morál fenntartásáról szól. Arról nem is beszélve,hogy nem igazán van már olyan repterük,amire ezeket a gépeket telepíthetnék. Menjünk tovább,szerinted ezeknek a gépeknek a folyamatos működtetéséhez a hátteret honnan a lankadt répából kerítenék? Azt felejtsd el,hogy erre ki tudnak ukrán személyzetet képezni nemhogy rövid távon,de még közép távon sem. Azt meg senki nem fogja bevállalni,hogy akár amerikai,akár NATO személyzet települjön Ukrajnába.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 265
27 061
113
khmm ..

azért egy Paks biztosan nem élvezne prioritást igaz ? Budapestet meg totál felesleges védeni azzal a cirka 2 millió lakossal .. hulljon a férgese .. de "jó" is lenne egy második Drezda ..
Kifejezetten jó lenne, mert akkor az ellenség az értéktelen civil célpontokra pazarolná az erőforrásait a magyar katonák megsemmisítése helyett! Kifejezett érdekünk, hogy ezt tegye, már Churchill se véletlen kezdett bele a legszebb német kisvárosok elleni bombatámadásokba a blitz csúcsán, mert kiprovokálta a hülye Hitlerből a Baedeker bombázásokat, amik elterelték az angol repülőterekről és hadiiparról a németek figyelmét a bosszúra! A háborúban csak a hadsereg értékes. A civileket békével kell megvédeni, a hadsereget meg a civilektől a háborúban, mert ha a legcsekélyebb mértékben is törődik a saját haderőnk a háború kirobbantásáért felelős saját civiljeinkkel, a háború megnyerése helyett, amihez nincs szüksége rájuk, akkor veszteni fog.
a magyar honvédség minden vízi gyakorlat során demonstrálja a ponton híd építési képességeit,biztosan elkerülte a figyelmedet ,meg gondolom ezek a hidak ha a katonai teherautókat elbírják,biztosan összeszakadnának az élelmiszer szállító,tűzoltó és mentőautók alatt .
A hadihidak kapacitása igen csekély akár egy kétszer egysávos egyszerű közúti hídhoz képest is.
a dandárszintű szuper bázisok meg azért lennének "jók" a katonai repterek mellé,mert egy combosabb ellenség egy füst alatt ütné ki mind a kettőt :D
Egy rendesen felépített légvédelmi ernyő, ami a C-RAM-tól a nagy hatótávolságú rendszerig mindent tartalmaz éppenhogy megvédeni tudná. Az egyetlen védelem a jól rétegzett és egy kisebb körzet védelmére brutálisan koncentrált légvédelem.

Nincs szemed, hogy nem látod mit művelnek a szétaprózott orosz légvédelemmel az ukránok! Épp erről beszélünk!
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Nincs szemed, hogy nem látod mit művelnek a szétaprózott orosz légvédelemmel az ukránok! Épp erről beszélünk!
Hát, én azt látom, hogy az orosz légvédelem dolgozik ezerrel, és elég hatékony.
Az, hogy "túlterhelhető", az egy másik dolog. Ha szar lenne, már szétbombázták volna a hoholok amit csak lehet.
Meg ha annyira szar lenne, akkor rögtön a himarsokkal lőnének, és nem küldenének előtte minden szart, hogy kimerítsék a légvédelmet.
De azért kíváncsi vagyok, hogy te mit látsz, mit művelnek a szétaprózott orosz légvédelemmel az ukránok?