[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Amúgy most a hoholoknál mi ez a nagy civil infrastruktúra lövöldözés, mert eddig volt heti egy, most meg napi három, mi ennek a gyakorlati haszna, az látszik hogy a fronton már nem sok babér terem nekik, bosszú vagy csak erre áll fel ?
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Amúgy most a hoholoknál mi ez a nagy civil infrastruktúra lövöldözés, mert eddig volt heti egy, most meg napi három, mi ennek a gyakorlati haszna, az látszik hogy a fronton már nem sok babér terem nekik, bosszú vagy csak erre áll fel ?
Túl sok a lőszer, már nem tudnak vele mit kezdeni, kérték is, hogy senki ne küldjön többet.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Van egy német aknatípus (járművek ellen), amiből kaptak a hoholok, nem tudom hirtelen a típusát.
Ugyanakkor az is furcsa, hogy az autó jobb oldalán látszik a plazmasugár - vagy ez már azért van mert simán átment rajta balról?
DM-22 (PRAM-1), oldal elleni harckocsi elhárító akna, szerintem.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Kicsit lemaradtam.
Megtenné vki, hogy felhomályosít (térítés és prop mellőzésével),
mit tudunk Zaporizsjéről objektíve?

thx

+komolyan abba lehetne már hagyni az aknák alkalmazását.
Senkinek sem jó o_O

Objektíve? Semmit.
A hoholok aztmondják, hogy az oroszok voltak, és fordítva.
Az oroszok szóltak az ensz-nek, hogy nem lesz jó vége ha így folytatják a lövöldözést, és berobban.
Az atomenergiai európai brigád meg csak kussol, mert nem akarnak úgy járni, mint az amnesty international.
Lehet tippelni kik lőtték az erőművet...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Támadás Nikolajev ellen augusztus 7. Az oroszok megunták a várakozást a Herszonra indított ukrán ellentámadásra, ezért támadást indítottak Nikolajev ellen. Számos forrás szerint jelenleg az orosz hadsereg tüzérségi előkészületeket végez a Partizanszkoje falu elleni támadás előtt, és Blagodatnoje faluba is behatol. Valószínűleg az erős megerősített Partizanszkoje-Blagodatnoje terület elfoglalása után csapataink a szomszédos falvakkal együtt Pervomajszkoje falu megrohamozására indulnak. Pervomajszkij felszabadítása után az orosz hadseregnek hadműveleti tere lesz, és nem egy település a Snigirevszkaja országút mentén, egészen Nikolajev városáig. zastavnyii
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 230
93
Milyeink??? Mi van dudi már írni sem tudsz? MIEINK B+ !!!
Elképesztő, hogy már anyanyelvükön írni-olvasni sem tudnak az emberek! Komolyan mondom, szégyen!
Mi a f@sz? Ennyi? Es akkor mi van? Az itt főszerepet játszó katonai, technikai kérdésekben ha az összes forumozót nézem Dudi szakmailag benne van az első háromban. És te most ezt emelted ki? Jó ég...
Engem sokkal-sokkal jobban zavar, hogy az Ukri. fórumból egy agyament, katonai BDSM. szinten lévő ,,én apukám az erőssebb és úgyis megveri a te apukádat" szerű, faszlengetős ködszurkálást csináltak. Sokkal jobban zavar az eszetlen elköteleződés bármelyik fél mellett. Az orosz fanok egy része gondolkodás nélkül veszi át a szöveget, hogy pld.: ma ennyi és ennyi ukri nácival végzett a tüzérség. Pedig sokkal valószínübb, besorozott katonákról van szó, lehet 18-20 éves gyerekek. A sok f@sz meg nácizik itt. Ukrán oldal ugyanez,nincs is kedvem sorolni...
Ezek a f@szok jobban zavarnak.
 
W

Wilson

Guest

A brit hírszerzés megszámolta a háborúban elesett orosz tábornokok számát.....​


2022. augusztus 7., vasárnap, 08:57



c1db593-fzihy-lxgaiwf8n.jpg



Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta legalább 6 orosz parancsnokot elbocsátottak, és 10 orosz tábornok meghalt.

Ez áll a brit védelmi minisztérium vasárnapi hírszerzési áttekintésében – írja az " European Truth ".

"Az orosz fegyveres erők gyenge teljesítménye az ukrán invázió során nagyon sokba került az orosz katonai vezetésnek, ami valószínűleg legalább hat orosz parancsnok elbocsátásához vezetett a hadműveletek 2022 februári kezdete óta" - áll az összefoglalóban.

Különösen az oroszországi keleti és nyugati katonai körzetek parancsnokainak elbocsátásáról van szó.

Alexander Csaik vezérezredest 2022 májusában menesztették a Keleti Katonai Körzet parancsnoki posztjáról.

Alekszandr Zsuravlev vezérezredes, 2018 óta a nyugati katonai körzet parancsnoka, hiányzott a 2022. július 31-i szentpétervári orosz haditengerészet napi ünnepségéről, helyére nagy valószínűséggel Vlagyimir Kocsetkov altábornagy került.

Olekszandr Dvornyikov tábornokot eltávolították, miután átvette az ukrajnai hadművelet teljes irányítását, Szerhij Szurovikin tábornok pedig Gennagyij Zsidok tábornoktól vette át a Déli Hadseregcsoport irányítását.


"Ezeket az elbocsátásokat tetézi az a tény, hogy legalább 10 orosz tábornok meghalt az ukrajnai csatatéren. A parancsnoki koherenciára gyakorolt kumulatív hatás valószínűleg súlyosbítja Oroszország taktikai és hadműveleti problémáit" - áll a jelentésben.

Amint arról beszámoltunk, az USA-ban azt mondják, hogy az Orosz Föderáció naponta több száz katonát veszít az ukrajnai háborúban.

A brit hírszerzés augusztus 6-i jelentése szerint az Orosz Föderáció tömegesen dél felé helyezi át csapatait, a háború új szakasza kezdődik.



 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Kicsit lemaradtam.
Megtenné vki, hogy felhomályosít (térítés és prop mellőzésével),
mit tudunk Zaporizsjéről objektíve?

thx

+komolyan abba lehetne már hagyni az aknák alkalmazását.
Senkinek sem jó o_O

Mármint az ottani frontvonalon? Semmi. Nem maradt le semmiről. Zelene Pole-től keletre van msotanában érdemi aktivitás, attól nyugatra legfeljebb pozíciós harcok, vagy azok se. Az oroszok kilőnek néha pár precíziós rakétát a térségre, meg néha az ukrán légvédelem is lelő 1-2 orosz rakétát. Néha jelentenek orosz ágyúzást is, s kb. ennyi.
Herszon mellett itt terveztek az ukránok egy ellentámadást, de jelenleg még a herszoni sem tudott elindulni, vagy ha el is indult, nem hozta a várt eredményeket (ukrán részről -részükről már elég régóta hírzárlat van a herszoni térségből).
Ha az atomerőmű (Enerhodar) érdekli, nekem az az utolsó infóm, hogy a 6-ból 2 reaktor üzemel, a személyzet továbbra is ukrán.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Erre csak annyir mondanék:
“Üdvözöllek öcsém, ez a való világ!”

Mondjuk a hadianyag egy jelentős részét még a frontra juttatás előtt megsemmisítik az oroszok. Ha meg tényleg támadást terveznek az ukránok, ahhoz pedig fel kellene halmozniuk tartalékot.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 454
18 670
113
https://www.portfolio.hu/global/202...dosok-azt-is-elmondtak-ki-penzeli-oket-559851

Úgy tűnik, kezdik felkészíteni a közvéleményt az ukrán vereségre.
Ja, és az "amerikai magánbefektetők egy szűk csoportja" = oligarchák?
"Kevésbé ismert tény, hogy a Wagner csoport nem Richard Wagnerről kapta a nevét, hanem onnan, hogy a zsoldosformáció parancsnokának, Dimitrij Utkinnak ez a hívójele, aki vélhetően a nemzetiszocialista harmadik birodalom iránti szimpátiái miatt választott magának egy németesen csengő nevet."

Vélhetően... :D Igazi portfoliós prekoncepció, az még véletlenül sem lehet, hogy Wagner zenéjét szereti... :D
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Úgy tűnik, hogy ez az oldal valamiért mellőzésre került innen. Én a háború első napjaitól követem. Törekszik arra, hogy objektív legyen, bár ez sokszor azért igen nehéz.
A 164. nap allása (elnézést, de gyakran a települések angon nevét fogom írni, mivel nem fogom kikeresni a magyar megfelelőjét, azonbelül sem az oroszt, sem az ukránt, ha ez valakinek fontos, akkor utánanéz):

Harkivi front:
- Harcok Husarivka körül

Bakmut környéki helyzet:
  • Az ukránok visszavonultak Travneve-ből és Kodemából.
  • Az új pozíciókból Zaitseve irányába próbáltak továbbhaladni, de a támadást visszaverték az ukránok.
  • Támadtak Szoledarnál, Bakmutskánál, Yakovlivkánál és Vershyna nyugati részénél, de ezeket az ukránok visszaverték.
  • Bakhmut-tól keletre "komplikált" a helyzet. Az oroszok folymatos nyomást gyakorolnak az ukrán védelemre, s lassan haladnak a város felé (megj.: a Wagner itt aktívan jelen van).

Szlovjanszk környéki helyzet:
- Bohorodychne nyugati részét támadták az oroszok, de a támadást visszaverték.
Az oldal készítője megjegyzi, hogy az ukrán vezetés szerint a települést visszafoglalták. Az oldalon hetekig a "contested" (vitatott) jelzéssel volt ellátva.

Az előző két frontszakasz teljes térképe:

Donyecki front:
  • A harcok folytatódtak Krasznohorivka, Pisky, Avdiivka és egy ettől észkra elterülő (hasonló nevű) Krasznohorivka közelében.
  • Nevelszkénél az oroszok megpróbálták áttörni a vonalakat, de a támadást visszaverték, Ahogy a Pavlivka irányába történő előrehaladást is megakasztották.
  • Prechyvstikvát is támadták Novomayorskából, de a támadást visszaverték.
(Megjegyzés a front ezen része kb. jó egy hete aktív ismét, itt egy lényegesen nagyobb "pihenőt" tartottak az oroszok.)

Zaporizsjai front:
Nem történt változás

Herszoni front:
Nem történt változás.
Szóval a militaryland.net szerint az oroszok támadnak, de az ukránok mindenhol visszaverték őket és visszafoglaltak településeket. Teljesen hihető, objektív valós hírek. Ez valami amerikai oldal?
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Mi a f@sz? Ennyi? Es akkor mi van? Az itt főszerepet játszó katonai, technikai kérdésekben ha az összes forumozót nézem Dudi szakmailag benne van az első háromban. És te most ezt emelted ki? Jó ég...
Engem sokkal-sokkal jobban zavar, hogy az Ukri. fórumból egy agyament, katonai BDSM. szinten lévő ,,én apukám az erőssebb és úgyis megveri a te apukádat" szerű, faszlengetős ködszurkálást csináltak. Sokkal jobban zavar az eszetlen elköteleződés bármelyik fél mellett. Az orosz fanok egy része gondolkodás nélkül veszi át a szöveget, hogy pld.: ma ennyi és ennyi ukri nácival végzett a tüzérség. Pedig sokkal valószínübb, besorozott katonákról van szó, lehet 18-20 éves gyerekek. A sok f@sz meg nácizik itt. Ukrán oldal ugyanez,nincs is kedvem sorolni...
Ezek a f@szok jobban zavarnak.
A következö épületes hozzászólásod alkalmával,bármelyik topicban is teszed,próbálj meg kevesebb faszt tartani a szádban.Nem nagy kérés ugye.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 891
113
"Kevésbé ismert tény, hogy a Wagner csoport nem Richard Wagnerről kapta a nevét, hanem onnan, hogy a zsoldosformáció parancsnokának, Dimitrij Utkinnak ez a hívójele, aki vélhetően a nemzetiszocialista harmadik birodalom iránti szimpátiái miatt választott magának egy németesen csengő nevet."

Vélhetően... :D Igazi portfoliós prekoncepció, az még véletlenül sem lehet, hogy Wagner zenéjét szereti... :D
És mi van Mozartékkal? Nyilván a csokiról ... :)
 
W

Wilson

Guest
Szóval a militaryland.net szerint az oroszok támadnak, de az ukránok mindenhol visszaverték őket és visszafoglaltak településeket. Teljesen hihető, objektív valós hírek. Ez valami amerikai oldal?
Sztrelkov szerint is ez a helyzet (08.06)....



Sztrelkov Igor Ivanovics

augusztus 6., 10:35

A donyecki fronton - csapataink jelentették Peski végleges elfoglalását. A Szeverszk-Szoldar-Bakhmut fronton a fő erőfeszítések az utóbbi területre összpontosulnak, és a városi területeken megerősítik az utcai harcokat. Wagner az LNR és az RF fegyveres erőinek támogatásával ismét megrohamozza a várost. Egy újabb "szellemváros" a közeljövőben. Stratégiai eredmény nélkül.
Az ellenség visszavonja hátramaradó egységeit a Horlivkától északra fekvő területről, ahol észak felől mélyen átkarolták őket. Üldözésük során a DNR fegyveres erőinek egységei elfoglalták Gladosovo települést.

Jelentések szerint az orosz csapatok a Harkivi területen ma reggel óta megkezdték a tüzérségi előkészületeket (vagy valami ilyesmit). Ha a Harkov elleni támadásról beszélünk - akkor a lépés minden szempontból teljesen ésszerűen hangzik. Csak nem tudom, hogy lesz-e elég erő... (Bár tudom, hogy mostanában sok mindent belehúztak ebbe a területbe... viszonylag sokat).

Az ellenség folytatja a tüzérségi és rakétacsapások fokozását, hogy megpróbálja kihasználni a nagy hatótávolságú MLRS-ek terén meglévő helyi előnyét. A Donyecki területen ma újabb fegyverraktárat robbantottak fel (ezúttal Makiivkában), a Herszon régióban pedig tegnap több katonai létesítményt támadtak meg. És nemcsak a Himarsok, hanem az irányított kamikaze drónok aktív használatát is észlelték. Úgy tűnik, az ellenség nem adja fel a reményt, hogy a térség valamelyik irányában támadást indít.

A zaporizzsjai fronton (tegnap estétől) nyugalom volt.