[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Reaktív tüzérség dolgozik a Harkovi régióban


VDV7. gárda légideszant rohamegységének tüzérsége megsemmisíti az ellenség önjáró lövegeit. A korrekció a Zala UAV segítségével történik. Ha alaposan megnézzük, láthatjuk, hogyan repül a test jobbra az önjárólövegek mellől.

A DPR vezetője, Denis Pushilin személyesen meglátogatta a DPR Népi Milíciájának előretolt állásait a Donyeck melletti felszabadított Peski faluban, ahol az ukrán fegyveres erők erőteljes megerősített területe található.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Az orosz fegyveres erők állásain talált rakétamaradványok alapján az ukrán fegyveres erők amerikai nagysebességű AGM-88 HARM radarellenes rakétákat kezdtek használni.

Ezek a rakéták passzív radarirányító fejjel rendelkeznek, és radarállomásokra irányulnak. Még a kikapcsolt radart is eltalálja miután az észleli a rakétát és kikapcsolják,

A maximális kilövési hatótáv 150 km, a minimális 25 km.

Még érdekesebb, hogy ezeket a szállításokat hivatalosan nem jelentették be.
r-w9R7CrXUQ.jpg

ZVSz6P7PBB0.jpg

ckYGJCUYgUg.jpg

J7Lqj6vUNpU.jpg
És ugyan miről lőtték ki ezeket??
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 043
113
Az orosz fegyveres erők állásain talált rakétamaradványok alapján az ukrán fegyveres erők amerikai nagysebességű AGM-88 HARM radarellenes rakétákat kezdtek használni.

Ezek a rakéták passzív radarirányító fejjel rendelkeznek, és radarállomásokra irányulnak. Még a kikapcsolt radart is eltalálja miután az észleli a rakétát és kikapcsolják,

A maximális kilövési hatótáv 150 km, a minimális 25 km.

Még érdekesebb, hogy ezeket a szállításokat hivatalosan nem jelentették be.
r-w9R7CrXUQ.jpg

ZVSz6P7PBB0.jpg

ckYGJCUYgUg.jpg

J7Lqj6vUNpU.jpg
Mégis miről használják az ukránok?
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
A szennyvízszállítók sztrájkja és az Ifjú Harcos Tanfolyam – Kropivnyickij (Kirovográd) a háború szomszédságában

Dmitrij Kovalevics, ukraina.ru, 2022. augusztus 4. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220804/1037249208.html

1037251613_0:191:1200:866_600x0_80_0_0_d99073821d1a14d67236aab37a09e2fe.jpg.webp


Kedden, augusztus 2-án megkezdődött a lakosság kötelező evakuálása a Donyecki Népköztársaság Kijev által ellenőrzött részeiről. Az első evakuációs vonat 133 menekülttel még aznap megérkezett Kropivnyickij város vasútállomására, amelynek neve nemrégiben még Kirovográd volt, 1934-ig a Zinovjevszk, még korábban pedig a Szent Erzsébet erőd után (melyet Erzsébet császárnő alapított 1754-ben) a Jelizavetgrád nevet viselte.

Akkoriban ezt a területet Új-Szerbiának nevezték, mivel az Osztrák és az Oszmán Birodalom területeiről áttelepülő szerbek költöztek ide. Mielőtt 1939-ben külön területté (oblaszty) alakult volna, a régió a Herszoni, majd a Nyikolajevi kormányzóság része volt, később pedig az Ogyesszai területhez csatolták.

Az elmúlt hetekben a Kirovográdi terület vált a belső menekültek fő célpontjává. Viszonylag közel van Ukrajna keleti és déli részeihez, a térségben nem zajlottak harci cselekmények, nem számítva a "Kalibr" légicsapásait katonai létesítmények ellen. Nincs akkora túlzsúfoltság, mint Nyugat-Ukrajnában, az árszínvonal pedig egyike a legalacsonyabbaknak az országban. Igaz, az áttelepülteknek felajánlott munkák is alacsony bérezésűek. A városban főként megüresedett portási és takarítói állásokat kínálnak havi 6500 hrivnya fizetéssel. Irina Verescsuk reintegrációs miniszter szerint a belső menekültek mindössze 10 százalékának van munkája.

Az áttelepülteknek általában az elhagyatott falvakban kínálnak lakást, feltételezve, hogy saját maguk hozzák rendbe a húsz éve lakatlan házakat. A várostól nem messze lévő mintegy 2000 lakosú Pancsevoje faluban például mintegy 250 menekültet szállásoltak el elhagyott viskókban.

A menekültekhez való hozzáállás, akárcsak máshol, meglehetősen gyanakvó. A délkelet-ukrajnaiakat számos nacionalista aktivista próbálja „reintegrálni” és asszimilálni a Nyugat által finanszírozott pályázati projektek segítségével. Érdekes jogi affér történt a közelmúltban Kropivnyickijben. Egy 19 éves harkovi menekültet, akit elítéltek azért, mert támogatta az oroszokat a közösségi oldalakon, a helyi bíróság arra kötelezte, hogy tanulja meg Ukrajna himnuszát, az alkotmánynak a területi struktúrára vonatkozó szakaszát és a „Batyko nas Bandera” című dalt.

Magában a városban az utóbbi időben az őslakosok is egyre nehezebben igazodnak el. Sok más ukrajnai városhoz hasonlóan a helyi hatóságok a város jelképeinek, zászlajának és címerének megváltoztatásával vannak elfoglalva, bár ezek mindegyike a független Ukrajna idején született. A nacionalista aktivisták az utcák átnevezésével foglalkoznak. A Gagarin utcát Bandera utcára akarják átkeresztelni. A helynév-bizottságokat a nyugat-ukrajnaiak uralják, így az általuk felajánlott utcaneveknek semmi közük a város történetéhez: Ljubomir Huszar, Levko Lukjanyenko vagy Winston Churchill utca.

Nemcsak a szovjet vagy orosz egyéniségekről elnevezett közterületek neve kerül a célkeresztbe, hanem a teljesen semleges nevűek is, mint például a Junoseszkaja (Ifjúsági), Szolnecsnaja (Nap) utcák, a Szvjazisztov (Híradósok) és a Szosznovij (Fenyves) közök. Ezen utcák egy része ugyan csak a közelmúltban kapott új nevet, de nem csillapodik a viszketegség, hogy átírják a helyneveket, hiszen ez is az egyik módja a költségvetés megcsapolásának. Jövőre valószínűleg át kell majd nevezniük a Szolnyecsnaját Szosznovijra, a Szosznovijt pedig Szolnyecsnajára, őrületbe kergetve a postásokat, a kiszállítókat és a taxisokat.

Mindeközben egy jóval nagyobb probléma is kialakult a városban: egy részét elöntheti a szennyvíz. Kropivnyickijben (Kirovográd) a város jelentős része családi házas övezet, ahol szippantóskocsikkal szivattyúzzák ki az emésztőgödröket. Augusztus óta minden figyelmeztetés nélkül megduplázták a tarifákat, aminek következtében Kropivnyickij városában, a Kropivnyickij utcában szippantókocsik egész oszlopa sorakozott fel, melyek tulajdonosai nem fogadják el az új tarifákat, nem hajlandók fizetni, a szennyvizet pedig nem lehet visszanyomni. Ennek eredményeként nem éppen az ibolyától illatozik a Kropivnyickij utca.

A speciális hadművelet során nem egyszer támadtak katonai létesítményeket a városban és a környéken. Július 28-án a kanatovói katonai repülőtér került tűz alá, korábban pedig a Légierő Repülőakadémiájának hangárjai. A város félúton fekszik az Ungvár-Ternopol-Donyeck útvonalon, így mind a katonai szállítmányok, mind az Ukrán Fegyveres Erőknek (VSzU) a nyugati régiókból érkező utánpótlása áthalad rajta. Az utcákon gyakran látni nyitott platós terepjárókat, amelyeken az ukrán hadsereg katonái rohannak valahova, ami leginkább a szíriai háborúra emlékeztet. Ugyanakkor a város napi híreinek mintegy 30 százaléka a VSzU helybéli katonáinak halálához kapcsolódik. Ezzel összefüggésben kevesen égnek a vágytól a kijevi rezsimet védelmezni, így a helyi SzBU rendszeresen beszámol olyan csalók letartóztatásáról, akik 1-2 ezer dollár ellenében hamis dokumentumokat állítottak elő a szolgálatelkerülőknek.

Ennek ellenére sokkal több katona tartózkodik a városban, mint Közép-Ukrajna más városaiban. Sokan itt vesznek részt egy rövid kiképzésen, mielőtt a frontra küldik őket – ez az úgynevezett „Ifjú Harcos Tanfolyam”. Egy kövérkés férfi a VSzU egyenruhájában, izzadva a hőségben, sóvárogva nézi az ablakokban a sörösüvegeket és szomorúan mondja: "Inkább a tengernél lennék, mint mindezt a…" De azért továbbmegy végzetes úticélja felé és eltűnik a szem elől egy 19. század végi neobarokk épületben, amelyet laktanyává alakítottak át.

A régi Jelizavetgrád óvárosát a városi villák szomszédságában az egykori zsidónegyedek görbe utcái tarkítják, amelyeket helyenként a szovjet Kirovográd emeletes épületei és elhagyott ipari létesítményei szakítanak meg, ezeket a most már Kropivnyickijnek nevezett város kommunális szolgáltatói próbálják eltakarni és átfesteni a városi tanács nacionalistáinak vezetése alatt.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Nem azt akarom én itt bizonygatni, hogy a 2500 lövés sok/kevés más eszközhöz képest, legyen az keleti Mista, vagy nyugati M777-es technika, hanem azt hogy árban hány vontatott cső is jön ki az önjáró árából?
A drón ugyan úgy szétszedi a PZH-2000-et is, ha tűzkész állapotban van, ha menetben, teljesen mindegy. Álcázni és védeni kell a tüzérséget, vagy megbaszhatjuk.

Nem azt mondom hogy igazam van mindenképp, pusztán azt próbálom itt boncolgatni, hogy értem én hogy mennyivel nagyobb lehetőségek vannak a szuper nagy lőtávban, szuper pontosságban, főleg mint Counter Arty, de KELL a darabszám. Na már most nem tudom pontosan hogy áll pl. a PZH-2000 árban pl. egy M777-hez arányban, de ha már csak 3 kijön az árából, az elgondolkoztató hirtelen, mert bizony ott 3 cső áll szemben 1 csővel, s az mint a valós ukrán példa mutatja, egy háborúban SOSEM elég. Meggyőződésem hogy nem kell mindenhova PZH-2000, lenne egy csomó olyan feladat amire HA VAN MŰKÖDŐKÉPES elégséges számú cső, jó az M777-kategóriájú fegyver is... Amihez SZINTÉN vannak amúgy nagy hatótávolságú ÉS prec gránátok... Csak sokkal olcsóbb maga az eszköz, egységnyi forrásból több cső jön ki.

Erről beszélek.
Ha már hozzátesszük az M777-hez a digitális tűzvezető rendszert plussz kell vontató is akkor már annyival nem is olcsóbb mint elsőre.
Az orosz fegyveres erők állásain talált rakétamaradványok alapján az ukrán fegyveres erők amerikai nagysebességű AGM-88 HARM radarellenes rakétákat kezdtek használni.

Ezek a rakéták passzív radarirányító fejjel rendelkeznek, és radarállomásokra irányulnak. Még a kikapcsolt radart is eltalálja miután az észleli a rakétát és kikapcsolják,

A maximális kilövési hatótáv 150 km, a minimális 25 km.

Még érdekesebb, hogy ezeket a szállításokat hivatalosan nem jelentették be.
r-w9R7CrXUQ.jpg

ZVSz6P7PBB0.jpg

ckYGJCUYgUg.jpg

J7Lqj6vUNpU.jpg
Még érdekesebb hogy ezt nem lehet bármiről indítani!F16-osnak is külön HTS pod szükséges a radarok beméréséhez!
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Miért panaszkodik most csendben a Fehér Ház Zelenszkijről?

Biden akaratlanul is proxyháborúba került Oroszországgal – írja az NR. Látja, mivé fajul az ukrajnai konfliktus, és valószínűleg csak meg akar szabadulni ettől a "zűrzavartól" - véli a szerző. Még akkor is, ha ehhez Kijevnek "területi engedményeket" kell tennie.

A Biden-adminisztráció melyik tisztviselője szivárogtatta ki Tom Friedmannak a The New York Timestól, hogy a Fehér Ház nem bízott Volodimir Zelenszkijben?

A pillanat nagyon alkalmatlan. Kedves olvasó, az ukrajnai konfliktus még nem ért véget. És titokban az amerikai tisztviselőket sokkal jobban aggasztják az ukrán vezetés tettei, mint ahogy elismerik. Mély bizalmatlanság van a Fehér Ház és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Ez a bizalmatlanság sokkal nagyobb, mint amit a média beszámol.

Valami nagyon furcsa történik Kijevben. Zelenszkij július 17-én menesztette Ukrajna főügyészét és a biztonsági szolgálat vezetőjét. Ez volt a legjelentősebb megrázkódtatás irodájában az orosz katonai művelet februári kezdete óta. Ez egyenértékű azzal, hogy Biden ugyanazon a napon kirúgja Merrick Garlandet és Bill Burnst. De még nem láttam olyan bejegyzést, amely meggyőzően elmagyarázná, miről is van szó. Úgy tűnik, félünk betekinteni a kijevi hatalmi folyosók sötét zugaiba, és nem akarjuk tudni, milyen korrupciót és bohóckodást fogunk látni ott a kormánynak nyújtott támogatás után. (De erről majd máskor.)

A becslések eltérőek lehetnek, de én itt két lehetséges indítékot látok. Először is lehetséges, hogy a Biden-kormány egyszerűen véget akar vetni az orosz-ukrán konfliktusnak, Zelenszkij pedig nem ért egyet ezzel. Ezért az adminisztráció előkészíti a terepet, hogy Zelenszkijt pompás elszigeteltségben hagyja: hadd gondolkozzon a viselkedésén. Második indíték. Az adminisztráció előre látja, hogy a konfliktus nem úgy alakul, ahogy kellene, és Zelenszkijből bűnbakot akar csinálni. Így állítja be a terepet: "Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy segítsünk az ukránoknak megvédeni magukat, de végül túlságosan alkalmatlanok, túl korruptak és polgári viszályokba keveredtek."

Ne feledje, milyen kemény és kemény szavakat mondott Biden Oroszországról a választási kampány során. "Putyin tudja, hogy amikor én leszek az Egyesült Államok elnöke, zsarnoksága és az Egyesült Államok és Kelet-Európa országainak megfélemlítésére tett kísérletei véget érnek."

De hivatalba lépésekor Biden arról beszélt, mennyire szüksége van egy "stabil és kiszámítható" kapcsolatra Oroszországgal. "Rivalizálásunk hosszú története során országaink képesek voltak megtalálni a módját a feszültségek enyhítésének, hogy azok ne vezessenek ki az irányítás alól." Az egykor Putyinnal szemben meglehetősen ellenséges elnök új megállapodási területeket kezdett keresni. Biden azonnal elfogadta Putyin javaslatát a START-3 megállapodás öt évre történő meghosszabbítására, felhagyott az Északi Áramlat 2 vezeték ellenző politikájával, növelve ezzel Európa függőségét az orosz energiaexporttól, nem vadászott Putyin személyes vagyonára szankciókkal, növelte az orosz olaj importját. , és leállította a Keystone csővezeték építését is.

Most proxy háborúban találta magát Moszkvával, bár soha nem akarta. Az orosz hadművelet megkezdése előtt utalt arra, hogy egy "kis konfliktus" nem provokálja az Egyesült Államokat és a NATO-t megtorlásra. Biden a konfliktus következményeinek eszkalálódását látja – az energia- és élelmiszerárak emelkedése, a globális éhezés, a Nyugat-Európának túl hideg tél –, és valószínűleg csak ki akar szabadulni a zűrzavarból. És ha Ukrajnának bizonyos területi engedményeket kell tennie, nos, az USA-t soha nem érdekelte különösebben az, hogy ki irányítja a Donbászt
.

Szerző: Jim Geraghty
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 863
113
Az orosz fegyveres erők állásain talált rakétamaradványok alapján az ukrán fegyveres erők amerikai nagysebességű AGM-88 HARM radarellenes rakétákat kezdtek használni.

Ezek a rakéták passzív radarirányító fejjel rendelkeznek, és radarállomásokra irányulnak. Még a kikapcsolt radart is eltalálja miután az észleli a rakétát és kikapcsolják,

A maximális kilövési hatótáv 150 km, a minimális 25 km.

Még érdekesebb, hogy ezeket a szállításokat hivatalosan nem jelentették be.
r-w9R7CrXUQ.jpg

ZVSz6P7PBB0.jpg

ckYGJCUYgUg.jpg

J7Lqj6vUNpU.jpg
Ez szerintem hülyeség. Vagy nato ország légiereje sutyiban segíti a specopsjaikat.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Mai Völkischer Beobachter Panzerbär, avagy ez a vég, kedves Cousin, ez a vég:

„Olcsók az ukrán árulók, mindössze 5-10 ezer hrivnyáért adják el magukat a megszállóknak – belügyminiszter-helyettes. Az Ukrajna elleni teljes körű invázió kezdete óta az ukrán biztonsági szervek több mint 1 600 személyt vettek őrizetbe, akik valószínűleg az ellenséget segítették, az elfogottak 5-10 ezer hrivnyáért vállalták az együttműködést a megszállókkal – jelentette ki vasárnap Jevhen Jenyin, első belügyminiszter-helyettes egy televíziós műsorban, számolt be az rbc.ua hírportál. A tudósítás szerint Jenyin az ukrán televízió non-stop háborús műsorának nyilatkozva elmondta: „ha a háború összesen 164 napjáról beszélünk, ebben az időszakban mintegy száz diverzáns felforgatócsoportot derítettek fel az ország területén, és több mint 1600, valószínűleg felforgató tevékenységben részt vevő személyt vettek őrizetbe.” Hozzátette, hogy a hivatalos Facebook- oldalán gyakran ír rakéta-célráirányítókról és diverzánsok segítőiről. A belügyminiszter első helyettese szerint a rakétákat célra irányítók és a diverzánsok segítői mindössze 5-10 ezer hrivnyáért vállalják az együttműködést az oroszokkal. Az árulók ezért a pénzért információkat adnak át az ellenségnek katonai állásaink, ellenőrző pontjaink elhelyezkedéséről, valamint a rakéták becsapódási helyeiről – emlékeztetett. „A hazaárulás 300 dollárért majdnem olyan, mint a 30 ezüstpénz, és az a kilátás, hogy a következő 15 évet szűk börtöncellában tölti az áruló” – mutatott rá Jevhen Jenyin.”

https://podiji.karpat.in.ua/?p=91661&lang=hu

„A kormány evakuációra szólította fel Herszon és Zaporizsja megye lakosait. Az ukrán fegyveres erők ellentámadásra készülnek délen, ezért a kormány felszólította Herszon és Zaporizsja megye lakosait, hogy mielőbb hagyják el a régiókat. A hírt Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter közölte. „Ellentámadásra készülünk. Hadseregünk ismételten segítséget kér a civil lakosság kimenekítésében” – mondta. Elmondása szerint naponta 1000-1200 lakos hagyja el az említett megyéket, ami azt jelenti, megfogadják a kormány javaslatait. „Az emberek mennek, s egyre többen mennek. Hálás vagyok minden családnak, aki bátorságot gyűjtenek és beülnek az önkéntesek járműveibe, evakuációs vonatokra és buszokra, s élnek minden lehetőséggel, hogy kimeneküljenek” – tette hozzá.”

https://podiji.karpat.in.ua/?p=91664&lang=hu

+ három cikk, csak a címek:
  • 12:24 Aláaknázták az oroszok a zaporizsjai atomerőművet
  • 17:00 Az oroszok ismét lőtték az általuk megszállt és ellenőrzött zaporizzsjai atomerőművet
  • 18:06 Zelenszkij szankciókat követel az EU-tól, amiért Oroszország löveti az irányítása alatt lévő zaporizzsjai atomerőművet
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Az orosz fegyveres erők állásain talált rakétamaradványok alapján az ukrán fegyveres erők amerikai nagysebességű AGM-88 HARM radarellenes rakétákat kezdtek használni.

Ezek a rakéták passzív radarirányító fejjel rendelkeznek, és radarállomásokra irányulnak. Még a kikapcsolt radart is eltalálja miután az észleli a rakétát és kikapcsolják,

A maximális kilövési hatótáv 150 km, a minimális 25 km.

Még érdekesebb, hogy ezeket a szállításokat hivatalosan nem jelentették be.
r-w9R7CrXUQ.jpg

ZVSz6P7PBB0.jpg

ckYGJCUYgUg.jpg

J7Lqj6vUNpU.jpg
De mi volt az indítò platform????
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
És ugyan miről lőtték ki ezeket??
Jó kérdés. Ha tudnák megírták volna.
Ki tudja milyen NATO segítséget kapnak a valóságban, hiszen a napokban derült ki, hogy Észak-Macedónia titokban 4 Szu-25 gépet adott át Ukrajnának. A napokban derült ki, hogy Bulgária titokban több mint 1 milliárd Euro értékben szállított fegyvereket Ukrajnának, és mennyi dologról nem tudunk még amit titokban müvelnek....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Az Ukrán Fegyveres Erők légi-támadó csapatainak parancsnoksága közzétett egy videót az Egyesült Királyság által korábban szállított könnyű, 105 mm-es vontatott L119-es löveg harci alkalmazásáról.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Jó kérdés. Ha tudnák megírták volna.
Ki tudja milyen NATO segítséget kapnak a valóságban, hiszen a napokban derült ki, hogy Észak-Macedónia titokban 4 Szu-25 gépet adott át Ukrajnának. A napokban derült ki, hogy Bulgária titokban több mint 1 milliárd Euro értékben szállított fegyvereket Ukrajnának, és mennyi dologról nem tudunk még amit titokban müvelnek....
Értem. De egy HARMot tudtommal csak azt kilőni képes vadászbombázóról tudnának használni. Az átadott Szuhojok nyilván nem ilyenek. Az ukránoknak van még pár Szu-27 meg talán MiG-29 is - de ezekre se integrálták ezeket a rakétákat soha.

Ha ez tényleg egy HARM roncsa valahol ukrajnában, az NATO repülők aktív fegyverhasználatára utal, és ezt szerintem nem fogják meglépni.
 

mentuhotep

Well-Known Member
2016. december 20.
373
1 070
93
Értem. De egy HARMot tudtommal csak azt kilőni képes vadászbombázóról tudnának használni. Az átadott Szuhojok nyilván nem ilyenek. Az ukránoknak van még pár Szu-27 meg talán MiG-29 is - de ezekre se integrálták ezeket a rakétákat soha.

Ha ez tényleg egy HARM roncsa valahol ukrajnában, az NATO repülők aktív fegyverhasználatára utal, és ezt szerintem nem fogják meglépni.
de ha meglépték akkor alea iacta est, és kihajtani nem fog.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
m-ukri-T-64-BV-Liszicsanszk-0701-id34352-03.jpg

m-ukri-T-64-BV-Liszicsanszk-0701-id34353-03.jpg

2 ukrán T-64BV és 1 T-64BM végzete Liszicsanszknál 2022.07.01.
Erről linkeltem a videót korábban. Elég látványos, dugig voltak lőszerrel.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Donyecket lövik 155mm-el:

‼️A helyzet Donbászban nagyon nehéz, a déli és a harkivi régióban is - Zelenszkij megszólalása
"Avdejevka, Peszki, Marinka, Bakhmutskoje és más forró területek a Donyecki területen nagy erőfeszítéseket és sajnos sok emberéletet követelnek. Nehéz a helyzet a Harkovi területen is, az ország déli részén, ahol (az orosz hadsereg) megpróbál erőket összpontosítani".
https://t.me/RVvoenkor/22321

‼️☠️Az AFU vezérkara több irányból is orosz offenzívát jelentett. A legfontosabb az ellenség összefoglalójából: ▪️Szlavjanszk irányában az orosz csapatok támadást hajtanak végre Bogorodicsnoje közelében. ▪️Az orosz hadsereg és a szövetséges erők Dolyna és Novoluganszkoje közelében előrenyomulnak, Kodema városánál harcok folynak. ▪️Artemivszk irányában az orosz csapatok Lozovoj-Peszki Veszeloj, Alekszandrovka-Mariinka területeken nyomulnak előre.

‼️Zelenszkij: Ha népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról, Oroszország bezárja az ajtót az Ukrajnával és a világgal folytatott tárgyalások előtt
Lol
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
A különleges hadművelet megkezdése után megnőtt a mikrochipek és egyéb katonai felhasználású alkatrészek kínai exportja Oroszországba. Ez megnehezíti az Egyesült Államok és a nyugati szövetségesek erőfeszítéseit, hogy elszigeteljék az orosz gazdaságot és kárt tegyenek fegyveres erőiben. Erről a The Wall Street Journal számolt be.