[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113

Orosz katonai szóvivő: Nukleáris provokációval készülnek az ukránok Zaporizzsjánál


707471_zapo.jpg


- és milyen jó ürügy lesz ez Putyinnak az Ukrajnából történő kivonulásra!!!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 939
48 711
113
Változik a narratíva… az ukrán idegenlégiónak “új vezetésre van szüksége”, mert a mostani korrumpálódott :D
De vajon mit készíthetnek elő ezzel? Az idegenlégió NATO vezetést kap?
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 098
93
A hat legnagyobb európai nemzet júliusban nem tett újabb ígéretet katonai segítségnyújtásra Ukrajnának ...... jelentette csütörtökön a Politico hírportál a németországi Kieli Világgazdasági Intézet adataira hivatkozva.

https://www.politico.eu/article/data-show-europe-waning-military-support-ukraine/

Így a jelenlegi ukrán vezetésnek valószínűleg még hamarabb leáldozik ....
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️⚔️DPR hadsereg offenzívája a Pisky hídfőből Peski felszabadítása után a DNR hadserege folytatja offenzíváját északnyugati irányban. Az ebbe az irányba történő előrenyomulás azzal a veszéllyel fenyeget, hogy elérik az AFU Avdejevkában lévő egységeit. Az előrenyomuló egységeket a 11. népi milíciaezred tüzérek támogatják, akik továbbra is sikeresen pusztítják az ellenség Pervomajszkoje közelében lévő megerősített állásait különböző tüzérségi rendszerekkel.

A közeljövőben „akut eseményekre” lehet számítani a fronton – mondta Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője.

„A közeljövőben természetesen nagyon akut események lesznek az egész fronton. És ez nem csak bizonyos dátumokhoz való kötődésről szól. Manapság sok szó esik a függetlenség napjáról. Bár ezt a tényezőt figyelembe kell venni” – mondta.

Jusov hozzátette, hogy az ukrán hírszerzés azt mondta, hogy "augusztus és szeptember rendkívül fontos hónap lesz" a fronton zajló események további alakulása szempontjából, és azt mondta, hogy az aktív ellenségeskedés az egész frontvonalon folytatódik.

„Nem állnak készen arra, hogy ma beszéljenek a visszavonulásról és arról, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna területéről, de Ukrajna felszabadítja minden területét” – mondta.

Eközben katonai szakértők szerint ősszel Ukrajna támogatásának mértéke az Egyesült Államok és Európa részéről meredeken csökken, így legalább némi sikerre van szükség az ukrán fegyveres erők számára "itt és most".
--
Aztán felébredt az álomvilágból..
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 157
2 377
113
De mi az, hogy a Biden adminisztráció engedélyezi Ukrajnának? Most akkor ki irányít kit, és ki háborúzik kivel?
Végtelen egyszerű, csak úgy kapnak további fegyvert, lőszert! ha a használatukat kb engedélyezik.
Tök jól lehetne a HIMARSokat használni egy rakás célpont ellen, de az US nem akarja, hogy belgorodi vagy fehérorosz lőszerlerakatok, repülőterek akarmik ezekkel legyenek megsemmisítve - egyelőre.
Persze, Ukrajna dönthet úgy, hogy ezt figyelmen kívül hagyja, de akkor nem kap több lőszert, alkatrészt meg hát ugye celfelderitesi adatokat.
Spec ops, saját eszköz persze mehet, de azt is csak módjával, ők se hülyék..
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Kopi2000

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
De mi az, hogy a Biden adminisztráció engedélyezi Ukrajnának? Most akkor ki irányít kit, és ki háborúzik kivel?
Az amerikaiak bizonyos fegyvereket az itt illetve az internet más felületein habzó szájjal picsogó oroszfanok állításaival ellentétben bizonyos feltételekkel adták át az ukránoknak, hogy azokat még véletlenül se lehessen "eszkalációnak" értelmezni. Ilyen feltétel az, hogy ezek a nagy hatótávolságú fegyverek nem használhatóak oroszország mélységében történő támadásra. Ezért is nem pukkannak szét lőszerraktárak / légibázisok Branjszktól Belgorodon át Voronyezsig.
Mivel a krímet az oroszokon és csatlósaikon kívül senki sem ismeri el oo részeként, az jogilag ukrajna területe, ezért szabad a gazda.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 939
48 711
113
...

Magyarán ez az alapkiképzésük: egy 10 napos tréning. Aminek a végén az innen kikerülő katonák a jelenlegi haderő háromnegyedénél jobbak lesznek, s mehetnek is a húsdarálóba.

Ezután szerintem jogosan merül fel az a kérdés, hogy valójában az ukrán haderő mekkora része képes egyáltalán egy ellentámadás kivitelezésére? Tegyük fel, hogy az aktív haderő, mindent egybevéve valahol 600-700e fő lehet, s az innen kikerülő katonák bekerülnek a "keménymagba": 150-175e katona. De ha másként számolok, akkor az ismeretlen számú ukrán gyalogság felső negyedének a részei lesznek.

A cikk második részében már azért olvasható olyan részlet is, hogy volt aki már egy 40 napos tiszti kiképzés után került ide (hadnagy):
150-175e képzett ukrán katona? Melyik dimenzióban?
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
150-175e képzett ukrán katona? Melyik dimenzióban?
Ha valaki egy 10 napos kiképzés után (legyenek ott bármilyen kiképzők) képzettnek tekinthető... : D

Komolyra fordítva, még az origo-nak volt egy jó cikke márciusban az ukrán hadsereg vélhető létszámát tekintve.
Akkor 2022-es adatok szerint a hivatásos állomány 245 ezer fő volt (ebből a szárazföldi erők létszáma 169 ezer), a tartalékosok száma 220 ezer.
Én sajnos nem tudtam követni, de minimum 4 mozgósítási hullám volt már (bár itt már a 6.-ról is olvastam).
Tegyük fel, hogy mindent egybe véve a hadsereg létszámát sikerült a 600-700 ezres szintre emelni, ahogy arról szólt régebben néhány hír, hogy a kiképző erre értette a legjobb egy negyedet, vagy csak az ismeretlen számú gyalogságra az sajnos nem derült ki, de bárhogyan is, az egy elég siralmas kép szvsz.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 924
113

Az Egyesült Államok bízik abban, hogy a zaporozsjei atomerőműben bekövetkezett esetleges baleset következményei nem fenyegetik Európát​


Nagy kaliberű tüzérségi lövedékek esetleges találata a zaporozsjei atomerőmű üzemanyagtárolójában nem fenyegeti Európát, a radioaktív szennyeződés sugara minimális lesz – nyilatkoztak az amerikai Fegyverzetellenőrzési és Leszerelési Ügynökség szakemberei, az orosz A Honvédelmi Minisztérium jelentése.
Az orosz katonai minisztérium felhívta a figyelmet az amerikai médiában megjelent számos publikációra, amelyekben az Egyesült Államok Fegyverzetellenőrzési és Leszerelési Ügynöksége azt állítja, hogy ha lövedékek érik a ZNPP üzemanyagtárolóját, a radioaktív szennyeződés sugara mindössze 20 km lesz, és nem jelent veszélyt.
(...) a nagy kaliberű tüzérségi lövedékek közvetlen találata a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolójában a terület radioaktív szennyeződését okozhatja 20 km-es körzetben, az atomreaktorbantörtént károsodás pedig maximum vészhelyzetet 30 km-ig okoz

- idézi az amerikai védelmi minisztérium szakértőit.

Eközben orosz szakértők úgy vélik, hogy a kijevi atomerőmű ágyúzása károsíthatja a zaporizzsja atomerőmű hűtőrendszerét, ami túlmelegedéshez vezethet a reaktortelepek megsemmisülésével, radioaktív anyagok légkörbe kerülésével és több száz kilométerre. szállításával. A legnagyobb európai atomerőműben bekövetkezett baleset következményei sokkal nagyobbak lesznek, mint a csernobili és a fukusimai balesetek következményei.

Úgy látszik a 20-30 km-es körzetben élő civilek most nem számítanak. És akkor ki is lövi az atomerőművet?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 403
113
Nekünk szerintem egyértelműen az a jó, ha biztonságban tudhatjuk az oroszoktól jövő csővezetékeket, és a kárpátaljai magyarokat. Kb ennyi, és ehhez jobb egy oroszbarát kormány Ukrajnában. Orosz határt én sem szeretnék Csapnál.

Vagy....
Nem függünk sem a ruszkitól, sem a csőtől.
:)
Ezért a Kárpátaljai magyarok érdekeit kiszolgáltatottság, függés nélkül képviselhetjük velük, vagy bárkivel szemben.
;)
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Wilson

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 924
113

Ukrajnába utazott Erdogan​


A török elnök megérkezett Lembergbe, hogy az ukrán elnökkel tárgyaljon.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nyugat-ukrajnai Lvivben/Lembergben találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Antonio Guterres ENSZ -főtitkárral.

Erdogan lvivi látogatása során felajánlja Vlagyimir Zelenszkijnek, hogy szervezzen találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – jelentette diplomáciai forrásokra hivatkozva Lvivből a Haber tévécsatorna.

"Várhatóan Erdogan felajánlja Zelenszkijnek, hogy szervezze meg találkozóját Putyinnal" - mondta a lvovi tévécsatorna tudósítója.

Továbbá szó eshet az ukrán-orosz háború diplomáciai úton történő befejezésének lehetséges lépéseiről” – áll a török közleményben. Beszélni fognak az ukrán gabona világpiacokra irányuló exportjának növeléséről is.
 
W

Wilson

Guest
De nem tartoznak semmilyen formában az oros hadsereghez. Elhiszem, hogy kényelmes őket összemosni, de hülyeség.
Mert miért lenne hülyeség? Értem én, hogy szerinted mivel hivatalosan nem részei az Orosz haderőnek , nem lehet qz Orosz haderő részének tekinteni ,de attól még, hogy papíron nem tartoznak az Orosz hadsereghez , és az orosz hadvezetés aféle könnyen feláldozható katonai erőnek tartja őket, attól még az orosz parancsnokság alá tartoznak az ő parancsaikat ,hadműveleteiket hajtják végre a háború kezdete óta az első vonalban, az oroszoktól kapják a fegyverzetet a felszerelést (az most más kérdés, hogy ez milyen minőségű) a lőszert.