[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 738
3 889
113

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 882
15 210
113
Ruszki propaganda zselé démonizálására.
Igazából őt már nem kell démonizálni., egy fogalom, akár a selyemzsinórt szállító török futár..

Tapasztalhattuk hogy nem jó ómen egy politika vezetőnek hozzá elutaznia meghívására mert nem sok jövőt jősolhatunk Neki. sokan megbuktak utána ebben az évben.
Ezért volt dicséretesen óvatos a kormányfőnk is, helyette más ment ki a visszautasíthatatlan meghívásra, hozta az üzenetét..

Most attól f@sok, hogy mi lesz a NAÜ embereinek további sorsa ha nem tudják ezt a talit elkerülni...
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
607
7 353
93
Igazából őt már nem kell démonizálni., egy fogalom, akár a selyemzsinórt szállító török futár..

Tapasztalhattuk hogy nem jó ómen egy politika vezetőnek hozzá elutaznia meghívására mert nem sok jövőt jősolhatunk Neki. sokan megbuktak utána ebben az évben.
Ezért volt dicséretesen óvatos a kormányfőnk is, helyette más ment ki a visszautasíthatatlan meghívásra, hozta az üzenetét..

Most attól f@sok, hogy mi lesz a NAÜ embereinek további sorsa ha nem tudják ezt a talit elkerülni...
Oroszok helyében megmondtam volna - az ellenőrök a ZNPP területére csak és kizárólag Oroszországon keresztül léphetnek be.

Herszoni offenzíva - ha a hírek igazak, az oroszok átmennek ellentámadásba és már Pervomajszkért megy a játék. Közben érkeznek Herszonba a pihentetett, feltöltött egységek Rosztovból.

Világossá kéne tenni a fegyvert szállító szomszédos országok részére, hogy a legenyhébb dolog ami történhet velük, hogy nem fognak olajat és gázt kapni. Szlovákok 2x is meggondolják, adnak-e Mig-29-et.

Lengyelország esetében pedig napról napra egyre jobban érzem, hogy hosszú távú megoldásként csak egy 4. felosztás, egy ukrajnizáció hozhat csak megnyugvást ott a fejekbe.

ghullaire: greenleader. de nem kell bántani. "lehetőségeihez mérten" igyekszik tárgyilagos maradni :D enni is kell ám
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 882
15 210
113
En csak abban bizom, hogy holnap tenyleg lemondanak az SAS miniszterei es hamarosan megbukik a kormany, elorehozott valasztasok kellenenek. Az ujonnan megvalasztott kormany mar nem bujna be az ukran seggbe...
Ebben az EU médiacirkuszban minden szereplő váltására akkor kerül sor, ha valami miatt a szinész játéka már hiteltelenné válik az átlagpolgár számára, vagy nagyon éles irányváltás jön a forgatókönyvben amihez új szereplő tartozik..

Van egy mondás, nem én találtam ki: Mit gondolunk, létezhet e szavazás, vagy akár népszavazás is, ami az átlagemberek, tömegek sorsát megváltoztatná?
Azt hiszem ez már a múlt században is igaz volt, nemhogy a mostani, F.O.S média által vezérel világban.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 214
2 520
113
Vissza-vissza nézve, a becsapódó gránátokat nézve, ők most menekülnek? Mert eléggé nagy sunggal szaporázzák lepteiket. Nem tudni, hogy az ellenség, vagy a baráti tűztől tartanak jobban?
Ha menekülnek, akkor délkelet felé.teszik.
Kb hétvégére kiderül, hogy mi van/volt..
Mondjuk a mig29rol harm indítás videóval és átment a cenz urán...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Figyelem, ez a gépi fordítás nem a legjobb. Akinek csípi a szemét, ne olvassa el. Vagy ottvan oroszul.
‼️UkroSMI közzéteszi a "megbízható" nyugati fegyverek súlyos meghibásodásainak listáját
Az M777-es löveg:
Gyakori tüzelés után a cső nem teljes visszatérése az eredeti helyzetébe, ami még inkább ellehetetleníti a fegyvert; 30 lövés után a retesz ékje komoly karbantartást igényel.
SAU M109:
A heves tüzelés miatt a retesz ékelőtükör és a tölténykamra o-gyűrűi átégnek;
FH70 típusú légvédelmi löveg:
Gyakori szivárgás és csökkent nitrogénnyomás a pisztoly egyensúlyi mechanizmusában;
SAU 2000:
A parancsnoki vezérlőegység monitorai folyamatosan túlmelegednek, a töltőrendszer gyakran meghibásodik; az obturátorgyűrűk gyorsan meghibásodnak.
Krab SAU:
Súlyos tüzeléskor a retesz ékénél lévő biztosíték tengelye letörik, és meghajlítja a retesz ékjének csavarjait;
Caesar fegyver:
Az irányító szoftver hibásan végzi a számításokat: az első lövés mindig 600-800 méteres lemaradást jelent; az irányító egységek spontán meghibásodnak.

Még a hoholok is trollkodnak a kijevi bulival.
Az irányító szoftver hibásan végzi a számításokat: az első lövés mindig 600-800 méteres lemaradást jelent; az irányító egységek spontán meghibásodnak.

Ez akár lehet a kiképzés hiánya is. A koordinátákat Kaszjanov térképekről adják meg, az ágyú meg WGS84 szerint lő. Utána meg korrigál.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Pejsze, pejsze ,...
Mindmegfagyunk, tudjuk, tudjuk.
:)
Ohh azt már nagyjából lehet tudni, hogy mi várható ezen (!) a télen. Persze lehet kártyavárakat építeni, csak nincs értelme.

"Az energiadrágulás ugyanis folyamatos. A földgáz egységára a koronavírus válság vége felé 25 euró volt (Megj.: az alatt még gyakran 15 euró se), 2022 elején 75 euró, a nyár során viszont 300 euróig száguldott.
Hasonló a kép az árampiacon, ahol a 2021 közepi 100 euróról 600 euró fölé mentek a villamosenergia-árak, csak a nyár eleje óta további háromszorozódás történt.

...
... az extrém árszintek sokkal nagyobb alkalmazkodást váltanak majd ki, mint a még tavasszal látott, ma már egész visszafogottnak látszódó árak. A vállalati szektor egy része leáll, drasztikusan visszafogja az aktivitását, ami miatt az import visszaesik. A lakossági rezsidrágulás és a költségsokk alapú magas infláció elszívja a lakossági vásárlóerőt, ami a fogyasztási keresletet is szűkíti. Mivel ezekre Európa-szerte számíthatunk, ezért a keresletcsökkenés az energiaárakat is lejjebb nyomja majd. Ám (ha valóban ez a forgatókönyv valósul meg) az energiaár már sokkal kevésbé lesz érdekes, hiszen

ekkorra már egész Európa és Magyarország is mély recesszióban lesz.
"

"Az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől a jövő év első feléig - írja az Infostart."

Angliában azt prognosztizálják, hogy a kocsmák akár 70%-a is bezárhat a tél folyamán.

"A legtöbb energiát fogyasztó ipari ágazatokban korlátozott időre felfüggeszthetik az energiaellátást. Az utóbbi napokban az acél-, kerámia- és üvegipar jelezte, hogy további áremelkedéssel a termelés leállítására kényszerülnek. Az augusztusi szabadságra bezárt papírgyárak közül többen nem indulnak újra szeptemberben, és lassították a termelést az olasz palackozott vizet gyártók is."
"Matteo Salvini kijelentette, hogy ha az árak nem csökkennek. az új római kormánynak "adagolni kell az áramot és a gázt a vállalkozásokkal kezdve".

A rendkívül magas gázárak miatt, az európai (!) műtrágygyártás lényegében leállt. Orosz import műtrágyával semmi sem veszi fel a versenyt, ami szintén legalább 3x-os áron kapható, mint korábban. Ha ez továbbra is fennmarad, megjósolhatatlan következményei lesznek az európai mezőgazdaságra nézve.

"Az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől a jövő év első feléig."

Szóval valami olyasmi várható, hogy a tehetős nyugati államok, hasonlóan 2020 tavaszához, az első lockdown-hoz, szépen zsebbe nyúlnak, s valahogy kompenzálják majd az érintett területek munkavállalóit (vendéglátás, turizmus, energiaintenzív iparágak, home-office ismételten nagyobb súllyal esik majd latba). Nem fogunk megfagyni, mivel a kormányok nem fogják ezt megtenni a lakossággal.
Szerintem nem a mostani tél fogja a legnagyobb gondot okozni, ha tovább tart a háború, hanem a következő. Számos okból kifolyólag. Annyit megjegyeznék, hogy a legtöbb forgatókönyv egy átlagos télre vonatkozik. Reméljük most is "meleg" telünk lesz és magának lesz igaza, én pedig óriásit tévedek.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 525
13 054
113
Most kezdődnének azbőszi munkálatok. Nem mindig lehet tankolni, esetleg kisebb kutakon csak reggelente. De tegnap délután, estefele már győrben is csak prémium volt.
1000es tartályba nem tankolhatsz.. a mezőgazdasági gépeknél a limit a 200 liter.. van ahol csak száz. De eleve vicc, hogy nem lehet vinni üzemanyagot tartályba és utazni kell üzemanyagért géppel. Azaz csökken a hasznos üzemidő és tankkapacitás is. Egy 200 liter hamar kidurran ám terhelés alatt.
A csóri egyszerűek már letették a lantot, mtz 120 literes tankjával elmész megtankolni, hogy 30 litert kijárj.. tiszta deficit.
De amikor lehetett, akkor is az ezres silózó kombájnokat küldték, hogy aztán abból fejtsék át a gépekbe.. de már azt sem lehet.
És akkor az őszi munkák el sem kezdődzek, ami kéri a gázolajat.
De nem mintha a gázhiány ne hozná majd magával az adblue hiányt is.

Szerintem az emberek messze nincsenek azzal tisztában, hogy mennyire közel vagyunk egy mad max2höz... hogy mennyire rezeg a léc, hogy jövőre legyen mit enni, legyen, mit fűteni. Már pengeélen táncol most az egész eu. De az is lehet már bebillent a szakadékba, ahonnan fájdalom nélkül nincs visszaút.
Az tuti, hogy a liberálkommandó az első pillanatban bedobja a törölközőt (és az elveiket), ha a kényelemből áldozni kell. Hátha még ha éhes lesz.

És persze hiába tartalékoltok.. a pénzzel kitörölhetitek, mert nem lesz mit venni. Ha egy lehelletnyit tovább gyűrűzik a gázolaj hiány, itt beborul az egész a francba. Akkor nincs tovább.
Ezt szerintem sokan nem értik meg
Lesz 3 tyúkod, meg egy zsák kukorica többet fog érni, mint egy kitömött pénztárca, mert holnap lesz mit enni.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Igaz vasárnapi, de azt 25 percet mindenképp éri.

Politikai Hobbista, Robert C. Castel​


Robert C. Castel nem akar német-orosz összefogást (Eurázsiai Uniót), mert az a kis nemzetek rovására menne. Fantasztikus. Akkor legyünk inkább a kettő közötti hadszíntér. Ezért ment a :mad:
Ezenkívül igen "érdekes" az a német-gyalázás, ami ebben a műsorban ment. Ugyan nem vagyok a németek túl nagy kedvelője, de ritka undorító volt. Különösen az a mondat, hogy ki a német (porosz)? Olyan LENGYEL, aki elfelejtette, hogy ki volt a nagyapja. A végén még kiderül, hogy Lengyelországnak adják Németország területének egy részét...
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Most kezdődnének azbőszi munkálatok. Nem mindig lehet tankolni, esetleg kisebb kutakon csak reggelente. De tegnap délután, estefele már győrben is csak prémium volt.
1000es tartályba nem tankolhatsz.. a mezőgazdasági gépeknél a limit a 200 liter.. van ahol csak száz. De eleve vicc, hogy nem lehet vinni üzemanyagot tartályba és utazni kell üzemanyagért géppel. Azaz csökken a hasznos üzemidő és tankkapacitás is. Egy 200 liter hamar kidurran ám terhelés alatt.
A csóri egyszerűek már letették a lantot, mtz 120 literes tankjával elmész megtankolni, hogy 30 litert kijárj.. tiszta deficit.
De amikor lehetett, akkor is az ezres silózó kombájnokat küldték, hogy aztán abból fejtsék át a gépekbe.. de már azt sem lehet.
És akkor az őszi munkák el sem kezdődzek, ami kéri a gázolajat.
De nem mintha a gázhiány ne hozná majd magával az adblue hiányt is.

Szerintem az emberek messze nincsenek azzal tisztában, hogy mennyire közel vagyunk egy mad max2höz... hogy mennyire rezeg a léc, hogy jövőre legyen mit enni, legyen, mit fűteni. Már pengeélen táncol most az egész eu. De az is lehet már bebillent a szakadékba, ahonnan fájdalom nélkül nincs visszaút.
Az tuti, hogy a liberálkommandó az első pillanatban bedobja a törölközőt (és az elveiket), ha a kényelemből áldozni kell. Hátha még ha éhes lesz.

És persze hiába tartalékoltok.. a pénzzel kitörölhetitek, mert nem lesz mit venni. Ha egy lehelletnyit tovább gyűrűzik a gázolaj hiány, itt beborul az egész a francba. Akkor nincs tovább.
Ezt szerintem sokan nem értik meg
Lesz 3 tyúkod, meg egy zsák kukorica többet fog érni, mint egy kitömött pénztárca, mert holnap lesz mit enni.


Egy kicsit off-topikba hajló hozzászólásom lesz.

"...a Himnuszt éhes hassal csak egy bizonyos ideig lehet énekelni."
Szabó Dezső, több mint 100 évvel ezelőtt egy közös felhívásban, így fogalmazott, amire Tisza Kálmán, az akkori miniszterelnök is reagált egy mondat erejéig egy írásában. Erre válaszul egy nyílt levelet fogalmazott meg, melyben a fentebb olvasható részlet ismét előkerült. Ebből a válaszlevélből, átköltés nélkül - pedig igen csábító a lehetőség -, a következő szavakat idézném:
"legyetek idealisták, éhezzetek a hazáért!".
Szóval az idealizmus, ha nehéz idők járnak, legyen az bármelyik, csak egy bizonyos ideig tartható.
Egyébként találkoztam néhány felméréssel, ahol ezen háború fontossága egyre inkább a háttérbe szorul a közbeszédben nyugaton, s a következményei, illetve egyéb történések kerülnek előtérbe. Szegények, pedig a sokak által dicsőitett Nyugaton is vannak, akiket ez legalább olyan érzékenyen fog érinteni, mint a honi szegényeket.

Szerk.: Az utolsó bekezdésével nem értek egyet, annyira szörnyű helyzet nem fog előállni.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 166
25 582
113
https://topwar.ru/200942-tankovyj-b...3-sas6-5261-bf6-sas-l7-balancer-8080-BAL-9742
A kurva anyját a Firefoxnak. Leírtam a rövid fordítást, hát nem lefagyott? Brrrr... Akkor még rövidebben:
Ugladar-Marijinka. Ukrán támadás. Szövetséges csapatokkal, páncélos ütközet. Harci helikopterek 2 hk.-t kilőnek. Ukránok visszavonulnak az aknamezők között manőverezve, ezáltal felfedik az aknamezők elhelyezkedését. Támadás kudarc, veszteségek ukrán oldalon óvatos becslések alapján 100 katona, 4 hk., 2 IFV.
1661688080_449.jpg

Orosz 3. hds. hadtestének harckocsijai
photo_2022-08-27_16-48-38.jpg

"A páncélozott járművek nagy pontosságú fegyverek elleni védelmet szolgáló orosz komplexum megjelent a csapatoknál. Az új komplexumot a legújabb katonai felszerelések védelmére tervezték. Többek között a TOSz-2 "Toszocska", a BTR-82-n alapuló PRP-5 mobil felderítő állomás, a Zavet-D automatizált tüzérségi irányító komplexum, az Uragan-1M MLRS és más típusú katonai hadifelszereléseknél.
Tavaly szeptemberben jelentették be az egységes páncélozott járművédelmi rendszerek tömeggyártásának megkezdését a TsNIITochmash-nál. A komplexum képes megvédeni a berendezéseket a nagy pontosságú fegyverektől, amelyek lehetnek lézeres, optikai, hő- és radarirányításúak. A komplexum működése a támadó lőszer-irányító rendszerek optoelektronikus zavarásának elvén alapul. A támadó rakéta felé egy aeroszolképző töltetű kazettatömb segítségével kilőtt aeroszollőszer látható, infravörös és rádiófrekvenciás hullámhosszon zavaró felhőt képez, ezáltal a rakétát eltéríti a célpontról. A komplexum támadásjelző érzékelőket, irányító-, és jelzőberendezéseket, kilövőket és aeroszolos lőszert tartalmaz. Egységesítésének köszönhetően szinte minden páncélozott járműre felszerelhető.
https://topwar.ru/200772-rossijskij...5-sas6-5256-bb7-sas-l7-balancer-8080-BAL-4907
1661340533_snimok.jpg
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
777
7 792
93
Most kezdődnének azbőszi munkálatok. Nem mindig lehet tankolni, esetleg kisebb kutakon csak reggelente. De tegnap délután, estefele már győrben is csak prémium volt.
1000es tartályba nem tankolhatsz.. a mezőgazdasági gépeknél a limit a 200 liter.. van ahol csak száz. De eleve vicc, hogy nem lehet vinni üzemanyagot tartályba és utazni kell üzemanyagért géppel. Azaz csökken a hasznos üzemidő és tankkapacitás is. Egy 200 liter hamar kidurran ám terhelés alatt.
A csóri egyszerűek már letették a lantot, mtz 120 literes tankjával elmész megtankolni, hogy 30 litert kijárj.. tiszta deficit.
De amikor lehetett, akkor is az ezres silózó kombájnokat küldték, hogy aztán abból fejtsék át a gépekbe.. de már azt sem lehet.
És akkor az őszi munkák el sem kezdődzek, ami kéri a gázolajat.
De nem mintha a gázhiány ne hozná majd magával az adblue hiányt is.

Szerintem az emberek messze nincsenek azzal tisztában, hogy mennyire közel vagyunk egy mad max2höz... hogy mennyire rezeg a léc, hogy jövőre legyen mit enni, legyen, mit fűteni. Már pengeélen táncol most az egész eu. De az is lehet már bebillent a szakadékba, ahonnan fájdalom nélkül nincs visszaút.
Az tuti, hogy a liberálkommandó az első pillanatban bedobja a törölközőt (és az elveiket), ha a kényelemből áldozni kell. Hátha még ha éhes lesz.

És persze hiába tartalékoltok.. a pénzzel kitörölhetitek, mert nem lesz mit venni. Ha egy lehelletnyit tovább gyűrűzik a gázolaj hiány, itt beborul az egész a francba. Akkor nincs tovább.
Ezt szerintem sokan nem értik meg
Lesz 3 tyúkod, meg egy zsák kukorica többet fog érni, mint egy kitömött pénztárca, mert holnap lesz mit enni.
Sajnos a jólét miatt a nagyszüleink tartalékolása, a készülés a rossz időkre már teljesen kiveszett. A boltok két nap alatt kifutnak az árukészletből ha leáll a logisztika. Kb az 5-6. napon a népesség nagy része éhenhalna. Ez van. Nem csak a városokban, hanem vidéken is. A konyhakertek sok helyen fűvel vannak bevetve mert kevesen veszik a fáradtságot hogy megtermeljék az alapvető élelmiszereket.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 660
55 640
113
A kaprok lengyel eredetű T-72M1 harckocsijai megsemmisülve a Viszokopolje-Potyemkino szektorban

https://topwar.ru/200942-tankovyj-b...3-sas6-5261-bf6-sas-l7-balancer-8080-BAL-9742
A kurva anyját a Firefoxnak. Leírtam a rövid fordítást, hát nem lefagyott? Brrrr... Akkor még rövidebben:
Ugladar-Marijinka. Ukrán támadás. Szövetséges csapatokkal, páncélos ütközet. Harci helikopterek 2 hk.-t kilőnek. Ukránok visszavonulnak az aknamezők között manőverezve, ezáltal felfedik az aknamezők elhelyezkedését. Támadás kudarc, veszteségek ukrán oldalon óvatos becslések alapján 100 katona, 4 hk., 2 IFV.
1661688080_449.jpg

Orosz 3. hds. hadtestének harckocsijai
photo_2022-08-27_16-48-38.jpg

"A páncélozott járművek nagy pontosságú fegyverek elleni védelmet szolgáló orosz komplexum megjelent a csapatoknál. Az új komplexumot a legújabb katonai felszerelések védelmére tervezték. Többek között a TOSz-2 "Toszocska", a BTR-82-n alapuló PRP-5 mobil felderítő állomás, a Zavet-D automatizált tüzérségi irányító komplexum, az Uragan-1M MLRS és más típusú katonai hadifelszereléseknél.
Tavaly szeptemberben jelentették be az egységes páncélozott járművédelmi rendszerek tömeggyártásának megkezdését a TsNIITochmash-nál. A komplexum képes megvédeni a berendezéseket a nagy pontosságú fegyverektől, amelyek lehetnek lézeres, optikai, hő- és radarirányításúak. A komplexum működése a támadó lőszer-irányító rendszerek optoelektronikus zavarásának elvén alapul. A támadó rakéta felé egy aeroszolképző töltetű kazettatömb segítségével kilőtt aeroszollőszer látható, infravörös és rádiófrekvenciás hullámhosszon zavaró felhőt képez, ezáltal a rakétát eltéríti a célpontról. A komplexum támadásjelző érzékelőket, irányító-, és jelzőberendezéseket, kilövőket és aeroszolos lőszert tartalmaz. Egységesítésének köszönhetően szinte minden páncélozott járműre felszerelhető.
https://topwar.ru/200772-rossijskij...5-sas6-5256-bb7-sas-l7-balancer-8080-BAL-4907
1661340533_snimok.jpg
A puding próbája az evés.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Oroszok helyében megmondtam volna - az ellenőrök a ZNPP területére csak és kizárólag Oroszországon keresztül léphetnek be.

Herszoni offenzíva - ha a hírek igazak, az oroszok átmennek ellentámadásba és már Pervomajszkért megy a játék. Közben érkeznek Herszonba a pihentetett, feltöltött egységek Rosztovból.

Világossá kéne tenni a fegyvert szállító szomszédos országok részére, hogy a legenyhébb dolog ami történhet velük, hogy nem fognak olajat és gázt kapni. Szlovákok 2x is meggondolják, adnak-e Mig-29-et.

Lengyelország esetében pedig napról napra egyre jobban érzem, hogy hosszú távú megoldásként csak egy 4. felosztás, egy ukrajnizáció hozhat csak megnyugvást ott a fejekbe.

ghullaire: greenleader. de nem kell bántani. "lehetőségeihez mérten" igyekszik tárgyilagos maradni :D enni is kell ám
Szerintem a szlotákoknál a fűtőelem-szállítások beszüntetése is megérett már.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 170
12 308
113
Robert C. Castel nem akar német-orosz összefogást (Eurázsiai Uniót), mert az a kis nemzetek rovására menne. Fantasztikus. Akkor legyünk inkább a kettő közötti hadszíntér. Ezért ment a :mad:
Ezenkívül igen "érdekes" az a német-gyalázás, ami ebben a műsorban ment. Ugyan nem vagyok a németek túl nagy kedvelője, de ritka undorító volt. Különösen az a mondat, hogy ki a német (porosz)? Olyan LENGYEL, aki elfelejtette, hogy ki volt a nagyapja. A végén még kiderül, hogy Lengyelországnak adják Németország területének egy részét...
A poroszok eredetileg szláv nép voltak, csak aztán a német lovagrendek meggyőzték őket, hogy jobb germánnak lenni.
Mint sokszor előfordul a neofitáknál, ők is germánabbak lettek a germánoknál.
 
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok hivatalosan megerősítette, hogy Irán drónokat adott át Oroszországnak​


2022. augusztus 30., kedd, 23:58.


A Fehér Ház szóvivője, Karin Jean-Pierre kedden megerősítette azt a korábban a médiában elterjedt információt, miszerint az Egyesült Államok szerint Oroszország harci drónokat kapott Iránból.

Az Európai Igazság jelentése szerint Jean-Pierre ezt egy keddi tájékoztatón jelentette ki.

"Adataink szerint Oroszország augusztusban néhány napon belül Mohajer-6 és Shahed drónokat kapott Iránból. Egy iráni repülőtéren UAV-t raktak orosz szállítógépekre, majd Iránból Oroszországba repültek. Ezt látjuk. , ezek a mi becsléseink." - mondta.

A Fehér Ház képviselőjének nem volt ideje nyilatkozni arról, hogy Oroszország készül-e iráni drónok bevetésére Ukrajnában , ahogy arról korábban a média beszámolt.

A médiában idézett amerikai hírszerzési tisztviselők azonban úgy vélik, hogy az Oroszország által Irántól vásárolt drónok közül sok már számos meghibásodást szenvedett a tesztelés során, így nem világos, hogy bevetésük után mekkora változást jelentenek majd az oroszok számára.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének első helyettese, Vedant Patel egy keddi tájékoztatón ugyanakkor hivatalosan is megerősítette , hogy Washington szerint Oroszország Iránból beszerzett drónokat kíván bevetni az ukrajnai hadszíntéren.

"Az orosz hadsereg súlyos ellátási hiánytól szenved Ukrajnában, részben a szankciók és az exportellenőrzések miatt, amelyek arra kényszerítik Oroszországot, hogy megbízhatatlan országokra, például Iránra támaszkodjon utánpótlás és felszerelés tekintetében. Továbbra is erőteljesen végrehajtjuk az orosz és iráni fegyverekre vonatkozó összes amerikai szankciót. a kereskedelmet, és támogatni fogja partnereinket az egész régióban az iráni fenyegetés hátterében” – hangsúlyozta.

Emlékeztetni kell arra, hogy a Fehér Ház a múlt hónapban először figyelmeztetett nyilvánosan, hogy Irán több száz fegyveres drónt tervez szállítani Moszkvának. Augusztusban pedig azt állították, hogy orosz tisztviselők kétszer is ellátogattak Iránba, hogy megszervezzék az átszállításukat.

Hossein Amir-Abdullahian iráni külügyminiszter ugyanakkor cáfolta , hogy Teherán több száz drónt adna el Moszkvának az ukrajnai háborúhoz.

A múlt héten vált ismertté, hogy Oroszország "több száz" drónt kapott Irántól , amelyeket felhasználhattak Ukrajna teljes körű inváziója során – annak ellenére, hogy Washington felszólította Teheránt, hogy ne tegye meg.


 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and oliver88

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Most kezdődnének azbőszi munkálatok. Nem mindig lehet tankolni, esetleg kisebb kutakon csak reggelente. De tegnap délután, estefele már győrben is csak prémium volt.
1000es tartályba nem tankolhatsz.. a mezőgazdasági gépeknél a limit a 200 liter.. van ahol csak száz. De eleve vicc, hogy nem lehet vinni üzemanyagot tartályba és utazni kell üzemanyagért géppel. Azaz csökken a hasznos üzemidő és tankkapacitás is. Egy 200 liter hamar kidurran ám terhelés alatt.
A csóri egyszerűek már letették a lantot, mtz 120 literes tankjával elmész megtankolni, hogy 30 litert kijárj.. tiszta deficit.
De amikor lehetett, akkor is az ezres silózó kombájnokat küldték, hogy aztán abból fejtsék át a gépekbe.. de már azt sem lehet.
És akkor az őszi munkák el sem kezdődzek, ami kéri a gázolajat.
De nem mintha a gázhiány ne hozná majd magával az adblue hiányt is.

Szerintem az emberek messze nincsenek azzal tisztában, hogy mennyire közel vagyunk egy mad max2höz... hogy mennyire rezeg a léc, hogy jövőre legyen mit enni, legyen, mit fűteni. Már pengeélen táncol most az egész eu. De az is lehet már bebillent a szakadékba, ahonnan fájdalom nélkül nincs visszaút.
Az tuti, hogy a liberálkommandó az első pillanatban bedobja a törölközőt (és az elveiket), ha a kényelemből áldozni kell. Hátha még ha éhes lesz.

És persze hiába tartalékoltok.. a pénzzel kitörölhetitek, mert nem lesz mit venni. Ha egy lehelletnyit tovább gyűrűzik a gázolaj hiány, itt beborul az egész a francba. Akkor nincs tovább.
Ezt szerintem sokan nem értik meg
Lesz 3 tyúkod, meg egy zsák kukorica többet fog érni, mint egy kitömött pénztárca, mert holnap lesz mit enni.
Sajnos még mindig sokan vannak, akik nem képesek felfogni a helyzet súlyosságát és további szankciókért sírnak. Az emberi retardáció az r/hungary trollfórumon kulminál, megéri beleolvasni azokba az untermensch diszkurzusokba. Az oroszokat és Orbánt okolják a kialakult helyzetért azok, akik pár hónapja még "orosz gáz ukrán vér"-eztek. A sok erkölcsbajnok széplélek fél éven belül át fog alakulni dögevővé és kanibállá, mert bíznak a rendszerben és még mindig üresek a szekrényeik a spájzban.