[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
324
2 123
93
Pl. Zselének megparancsolják, hogy zárja el az Ukrajnán keresztül érkező kőolajat (mondjuk, "véletlenül" orosz rakéta találatot kapna a vezeték és aztán nem hoznák helyre, mert nem lehet anyaghiány és veszély miatt).
Azzal pedig Mo. megtérdelne.
Nincs más alternatív beszerzési lehetőségünk! Főleg ilyen mennyiségre, mint ami kiesne egy vezeték elzárásnál.
Nem kétkedő vagy inkább rinyáló.Egyébként Horvátország felől van
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 113
113
Jó szakértönek tartom Castelt és mint zsidó sokmindent kimondott mâr a konfliktus kezdetén, amikor a többi inkâbb még köntörfalazott.
Èrdekesnek tartom azonban, hogy ( tudtommal) a semmiböl került elö és azóta lassan már a vizcsapból is ö folyik.
Ki tud erröl többet?
Mondjuk én is úgy gondolom, hogy objektíven próbálja nézni a dolgokat. Jól elő tudja adni a gondolatait és kerüli vagy nem hozza szóba azokat a dolgokat, amivel úgymond kiverné a liberális biztosítékot. Szóval szerintem jól csinálja dolgát, még akkor is ha geopolitikailag én nem az ő véleményét osztom. Pontosabban ez sem igaz, mert tökéletesen egyetértek a véleményével. Ő úgymond a "sajátjai" és a nyugati világ mellé áll, bár tény, hogy a nyugati világ cselekedeteinek legitimitását nem boncolgatja.
Úgymond mivel a világ ezen a felén élek... mondhatjuk magam ellen beszélek, de teljesen jogosnak érzem orosz szemszögből nézve a "hadműveleteket", sőt mitöbb , ha létezik igazság, akkor most az oroszoknak adnék igazat.
Nekünk sajnos semmi sem jó.. mert az usa is csak egy utolsó kizsákmányolandó gyarmatként tekint ránk.. sőt egész európára. Ez világossá vált. Nyilván más az usa hozzáállása izraelhez.. lehet egészen máshogy érezném mennyire fontos az usa mellett kiállni egy ilyen szituációban is.. így vagy úgy, etikus vagy nem etikus módszerekkel fent tartani az usa/izrael hegemóniát.
De összességében objektív és ez tisztelendő.
Szóval szerintem jól eladható a termék, amelyet létrehoz.
Viszont abban is biztos vagyok.. és ezt nem kell túlgondolni, de ha szimplán magyar állampolgárként lenne ezen a véleményen, akkor szóhoz sem juthatna. Vagy ha valamilyen véletlen folytán mégis, akkor össztámadásban a liberál média eltaposta volna úgy a szakmájában, hogy hasonló munkakörben az életben nem kapna állást. De mikrofon mögé állni még talán egy ovis bálon sem hagynák. Tuti eltakarítanák egy héten belül.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
A lengyelek vegkepp megbolondultak, legalabbis politikusi szinten mindenkeppen.
Vagy eddig is azok voltak, csak nem figyelt rajuk az ember, meg van ez az evszazados magyar-lengyel baratsag maszlag is.
De ezzel mit lehet most kezdeni, haboru, valsag, erre a kretenek most jönnek elö ezzel az igen aktualis, friss problemajukkal:
.
.

Kaczyński: Lengyelország 520 ezermilliárd forintnyi háborús jóvátételt fog követelni Németországtól​

 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Hogy mik vannak? Jól fizethet a színész szakma, hogy még ez is van nekije. Az oroszok meg gyanútlanul támogatják a komikust.

A pénz az pénz, kell a kokainra. Bocs, ez off volt.

Amúgy miújság hoholsimogatók? Olvasgattam a híreket ma, hát ez sem a hoholok legszebb napja. Egyre több az orosz fizetett propagandista a nyugaton. Hajjajj :D
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 113
113
Talán még pár embernek leesik az a groteszk és hazug bohózat amit Zelenszkij előad. Először az, hogy az erőművet megszálló orszok lövik az erőművet. Most meg azt nyilatkozza, miután odavesztek a látogatás alatt támadó szabotőrei, hogy az ukránok lehetővé tették a NAÜ ellenőrzést az oroszok meg próbálták elszabotálni. Mindezt úgy hogy közben az oroszok tartják az erőművet. Sajnos még egy ilyen ordas hazugságot is igazságnak akar eladni a nyugati mainstream. Most meg lenyilatkozza a fostalicska miniszter, hogy Ukranja végrehajtja NAÜ ajánlásait, ami az KELL, hogy legyen, hogy az oroszok kivonulnak. Tragikomédia. Aki egy hangyányit is gondolkodik annak azért már kilóg a lóláb még akkor is ha csak mainstreamet néz.
Az oroszok azt is gondolhatják, hogy az ottmaradó 5 NAÜ-s miatt majd nem lövik tovább az ukránok az erőművet. Pedig ettől a rezsimtől minden kitellik.
Ahogy várható volt, a 128-asokat beküldték a húsdarálóba, hadd vesszen az etnikailag kevert népesség. Régi szovjet logika, persze hozzá kell tenni, az oroszok is a kaukázusiakat küldik előre, de azért nem vágóhídra, hanem harcolni.
Ami a mi szempontunkból számít, a veszteség biztosan nagyon komoly, ha gyásznapot hirdettek Kárpátalján. Tehát biztos, hogy ismét haltak meg magyarok az Ukrán államért. Remélem olyan kormánya lesz a maradék kis Ukrajnának, amelyik megadja a tiszteletet a polgárainak. Egy Moldova vagy Szlovákia szintű békés kis országot szeretnék Ukrajnából tengeri kijárat és számottevő hadsereg nélkül, aztán lehet nemzetté válni pár generáció alatt. Mert ez a mostani rezsim rosszabb mint egy afrikai diktatúra.

Nem esik le, a mainstream szerint az oroszok lövik az erőművet. Bármit megírhatnak. Egy magát városi értelmiséginek gondoló hvg olvasót az életben nem tudnál meggyőzni az ellenkezőjéről. Hiszen tényként ezt olvassa a hvg hasábjain.
Ezekből százak kellenének.. sajnos milliók vannak.
Teljesen irreleváns a vizsgálat eredménye. Ne magadból indulj ki.
Annyira naív Putyin és bizottsága sem lehet, hogy ettől eredményt várjon. Az is lehet, hogy a naü hazamegy és teljesen más lesz a vizsgálat eredménye, mint a valóság. Szimplán politikai nyomásra.
Abban is biztos vagyok, hogy a "nyugat" iránti bizalom egy-két száz évre elveszett teljesen. Hacsak nem egy komoly nyugati összeomlás nem jön el előbb.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Szerintem az aknamentesítés -a körítéstől függetlenül- nemes és támogatandó !

Elárulok egy igazságot. Az a kutya életében nem szagolt ki egyetlen aknát sem. Azért mutogatják, hogy kapjon egy kis szeretet. Mivel a gazdija meghalt. Igen, Kijev Szelleme volt a gazdája... (Ez is csak egy ukri PR fogás. Nézd mega videókat róla, ez nem egy kiképzett kutya. Ez egy kotorékeb, még jó hogy turja a földet.)

10 mp-nél látszik, hogy konkrétan odahugyozik a detektoros ürge mellé.

Sajnálom, ha ez mélyen érint téged. De ez az igazság.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
Legjobb:
"..is under attack by some side, I must say, I think russia attacked that station on purpose they want to rise the topic"

 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Allin mennek a hoholok, vagy mik ezek a nagy mozdulások?
Hullaházak már tele.. hohol oldalon.

Mikor puccsolják már meg a katonák ezt a bohóc Z-t?

Na, az urszula megint kezdi. Pfejj
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 983
113
Akkor vagy megoldjatok mas uton (elvegre a MOL a terseg masodik legnagyobb olajcege az Orlen utan) vagy a kettes opcio jon, a haboru, ha mashogy nem juttok olajhoz, gondolom. Biztos kell egy NATO taggal (bel)haboru most az EU-nak? Szoval szerintem Magyarorszag tovabbra is kap majd olajat az oroszoktol. Ha meg atall a NATO oldalra, akkor meg az USA-tol. Ez miatt nem izgulnek.
Nekunk csak az orosz olaj jó, arra van tervezve a finomito. Nincs penz arra felesleges hogy egyik heten ilyen, masik heten olyan olaj finomitodjon benn. Amugy csak szolok a motor es egyeb hasonszoru olajok is bedragultak ahogy az uzemanyag.

Ukran DRG-t fogtak.

Franciknal is draga lesz az aram.
Persze nalunk is.

Kozben elkezdodott az orosz ellentamadas ugy nez ki delen a loholo hoholok nyomaban.

Az ukranok bejelentettek hogy gyoztek.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 108
113
Ez tényleg nagy szám. Honnan volt még mindig ennyi harckocsijuk? Mennyi volt a háború előtt? Azt nem hiszem, hogy a külföldi támogatás ennyit jelentene.
Lassan 3000 harckocsit lőttet ki át oroszok saját állitásaik szerin
Nem kétkedő vagy inkább rinyáló.Egyébként Horvátország felől van
Lezárnák a barátság vezetéket szlovákok,csehek nagyobb gondban lennének mint mi.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonman

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
517
1 892
93
Elárulok egy igazságot. Az a kutya életében nem szagolt ki egyetlen aknát sem. Azért mutogatják, hogy kapjon egy kis szeretet. Mivel a gazdija meghalt. Igen, Kijev Szelleme volt a gazdája... (Ez is csak egy ukri PR fogás. Nézd mega videókat róla, ez nem egy kiképzett kutya. Ez egy kotorékeb, még jó hogy turja a földet.)

10 mp-nél látszik, hogy konkrétan odahugyozik a detektoros ürge mellé.

Sajnálom, ha ez mélyen érint téged. De ez az igazság.
Volt már sok kutyám, nekem is gyanús lett ez a blöki! Igen, ez nem egy kiképzett, fegyelmezett kutya, rohangál össze-vissza, ugat pisil,stb. De nagyon, nagyon aranyos! Szerintem is propaganda!
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
324
2 123
93
Az én nagyapám boltos volt. Mindig annyit mondott a vevőnek, hogy: rakd le a pénzt! Nem is volt sokáig gondja. Csak majd 1943 nyara után, amikor a zsidóknak csak annyit, hogy felírjam a többihez? Aztán ugye ők nem jöttek vissza a táborokból, anyagilag a háború után legatyásodott, majd a boltját is elvették a komcsik, de újrakezdte többször is. De akár saját boltja volt, akár boltvezető volt, mindig azzal kezdte: rakd le a pénzt (oszt lehet álmodozni mindenféle áruról!). Nos, Ukrajna rohadtul csórón álmodozik mindenről, olyanokról is, amilyeneket szívesen elfogadna más ország is. A különbség az a más ország és Ukrajna között, hogy pl. nekünk csak akkor szállít a náci bármilyen nagymacskát, ha tudunk fizetni ...
A nyugati kasszák kulcsa is pont ilyen álmodozó idióták kezébe került..a kettő együtt pont annyit tesz hogy minden vagyon kimegy a kéményen..
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 918
113

A herszoni édesmindegy​


Robert C. Castel

Az utóbbi napokban egyetlen dolog foglalkoztatja azokat, akik egy foci VB-nek kijáró figyelemmel követik az ukrajnai eseményeket. A herszoni csata előrehaladása és kimenetele. Ki fogja megnyerni, ki fogja elveszíteni, és mik lesznek a csata következményei a déli frontra nézve? Megnyílik-e az út Mikolajiv és Odessza felé, vagy veszélybe kerül az orosz uralom a Krími Félszigeten? Robert C. Castel elemzése.


Némi általánosítással elmondható, hogy a szakvélemények két pontban konvergálnak:

  1. Nem áll a rendelkezésünkre elegendő információ, hogy bármilyen érdemleges dolgot lehessen mondani a csata jelenlegi állásáról.
  2. A herszoni csatának igen jelentős, esetleg döntő következményei lehetnek a háború egészét illetőleg.
Én egy kicsit másképp látom ezt az egészet.

Kétségtelen, hogy a rendelkezésünkre álló információ hézagos, ellentmondó és propagandával átitatott. Ez viszont elmondható a többi hadszíntérről, sőt az ukrán háború harci selekményeinek a döntő többségéről. A harctér clausewitzi köde mindig ott lebeg a csatamezők felett és ezt semmilyen technológiai – hírszerzési innováció nem lesz képes eloszlatni. Miért? Azért, mert a köd nagy része öngerjesztett, a saját gondolkodási folyamataink, szubjektivitásunk, előítéleteink mellékterméke. Mindez nem jelenti azt, hogy át kell adnunk magunkat az intellektuális defetizmusnak. Ha nem is leszünk képesek előre megjósolni egy csata konkrét kimenetelét, megvannak az eszközeink arra, hogy jelentősen beszűkítsuk az elméletben lehetséges kimenetelek számát és valószínűségi sorrendbe állítsuk őket.

Ami a kialakult konszenzus második pontját illeti, én úgy gondolom, hogy ha az igen alacsony valószínűségű, szélsőséges kimeneteleket kivesszük a pakliból, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy


a herszoni csata nem fog stratégiai szintű fordulópontot hozni az orosz-ukrán háborúban.
Talán meg műveleti szintűt sem.

Miután sikerült kellőképpen felbosszantanom a permanens csodavárókat, illene elmagyaráznom, hogy miért gondolom így. Ahhoz, hogy ezt megtegyem, elengedhetetlen, hogy a herszoni csatát a háború tágabb, nagystratégiai kontextusában vizsgáljuk.
...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Jó szakértönek tartom Castelt és mint zsidó sokmindent kimondott mâr a konfliktus kezdetén, amikor a többi inkâbb még köntörfalazott.
Èrdekesnek tartom azonban, hogy ( tudtommal) a semmiböl került elö és azóta lassan már a vizcsapból is ö folyik.
Ki tud erröl többet?
Robert régi motoros, klg erőktől kezdve diplomáciai vonalig dolgozott. Korábban nem nagyon jelentek meg írásai magyarul, most azért került itthon előtérbe, mert újabban a Neokohnon is publikál.