[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 686
113
Biztos, csak mi ér oda 80 km-re, mire lelépnek az indítók. Csalódott vagyok, hogy az oroszok nem tudják nyomon követni ezeket a rendszereket akár műholdról vagy drónról.
Szerintem ők HUMINTre számítottak elsősorban és ez valószínűleg a konfliktus elején még egész jól működött is (azért rengeteg ukrán katonai célpont lett szétkapva akkor).
De az SBU is jól működik, és már jóval óvatosabbak lehetnek OPSEC témában az ukránok, főleg ha kb az egyetlen potens, távolsági fegyverrendszerükről van szó.

Tehát a helyzet: eleve hétpecsétes titokként őrzik a HIMARSok pillanatnyi pozícióját, és ha az oroszok be is tudnák mérni, hogy honnan jönnek a rakéták, a kilövők már kilométerekkel odébb vannak. És akár pár óránként váltogatják a kilövők tárolási helyét is.
Szerintem ehhez még AWACS se kell, "egyszerű" fegyelem kérdése. Amely viszont idővel erodálódhat.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 354
113
Nem megszállók. Megpuccsolták a legitim kormányukat 2014-ben. Bontsuk le megyékre? Demokrata vagy? Akkor milyen jogalapja volt a 2014-es puccsnak? Milyen alapon verik le a puccsisták aki nem fogadja el a puccsot? Majd Zsitomirban meg Vinnyicában ott megszállók lesznek az oroszok, ha eljutnak odáig.

Mindig a győztes irja majd a történelemkönyveket, abban "felszabadító" a helyes megszólítása. Mi magyarok is saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy a vereségünket is évente megünnepeltették velünk hogy ne felejtsünk
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 686
113
Szerintem ezt ti szoptátok be! Jól kiérdemelten nálatok maradhat a felajánlott díj (a hsz-ed alatti lájkokkal még lehet jelentkezni a csapatotokba, szerintem még páran hiányoznak). Ez egy ukri videó. cirqle leírta a megfejtést. Ennyit fűznék hozzá: az is szembetűnő, hogy milyen szépen meg vannak komponálva a kezdő képkockák:
- 1970-es Molnija Komandirskie - karóra... , pont 11:05-van, hogy véletlenül se nézz máshová, pont a mutatók közé, igen a vörös csillagra (innen már azt kell gondolnod, hogy egy orosznál van a kamera).
Ennyire intakt hohol szerkót szerintem nehezen szereznek be az oroszok. De majd kielemzik az autisták, engem is érdekel, vajon melyik fél csinálta.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 014
93
működnek a psyops szolgálatok

na erről mondja meg valaki eredeti ukrán, vagy orosz ....
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 752
113

Támadás Balakleya ellen: az ellenség megpróbál betörni a városba (MAP)​


Az ukrán fegyveres erők támadása Balakleya ellen: az ellenség nem tudott betörni a városba.

►Az Ukrán Fegyveres Erők régóta készültek csapásra, az elmúlt hetekben folyamatosan ágyúzták az állásokat, majd a reggeli újabb erős lövöldözés után rohamot indítottak.

►Több irányból indult a támadás, próbálják bekeríteni.

►A város alatti első védelmi vonalat felhagyták, a mieink a másodikba - a külterületre költöztek.

►Az ellenség Verbovka mellett erős pontot kapott, a mieink a városba mentek.

►Embereink felrobbantották a Balakleyka folyón átívelő hidat, hogy megnehezítsék az ellenséges járművek bejutását a városba.

►Az ellenség megpróbálja elérni a Balakleya-Volokhov Yar-Shevchenkovo-Kupyansk autópályát, hogy bekerítse csapatainkat.

►A leghevesebb csaták a Balakleya-Volokhov Yar szakaszban.

►Az elfogások szerint zsoldosok vesznek részt a támadásban.

►Vannak halottak, sebesültek és foglyok.

►Este az ellenség abbahagyta a támadási kísérleteket.

►Reggel újabb támadás várható.

►A várost az LPR és a DPR tartalék harcosai, az RF fegyveres erők és a PMC harcosai védik.

A városban a srácoknak van kapcsolatuk, és segítséget várnak.
►Az Izyum Fronton folyó heves harcokról szóló információk nem igazak, ott a helyzet normális.

►Az, hogy az OMON és a SOBR visszaverte az offenzívát, valamiféle játék a médiában.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662496655
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 752
113

A 33. berlini doni kozákezred megsemmisíti az ellenséget a Herson melletti csatákban (VIDEO)​


A 33. berlini Doni kozák motoros lövészezred a front Herszon-Nikolajev szektorában harcokban semmisíti meg az ellenséget.

Az Ukrán Fegyveres Erők harcosai erdőültetvényekben próbáltak elrejtőzni, de tüzérség fedezte fel és fedezte őket, amit kvadrokopterekkel korrigáltak.

Emlékezzünk vissza, hogy a hagyományos Mavic 3 drónok, amelyeket a harcosoknak küldünk, nagyban segítik harcosainkat az Ukrán Fegyveres Erők támadásainak visszaszorításában és maguk az ellenség megtámadásában.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662499650
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
vagy menet közben derült ki róla hogy egy rakat szar .. ezt az opciót se felejtsük már el !

Az automatizált eszközökben automatizált a védelem is. Szerintem sok rendszer egyszerűen letilt, ha túllépik a normákat.
Egy D-20-nal nem tilt le semmi, pontatlanabb lesz, egyszer talán fel is robban, vagy szétesik.
Logisztika nélkül mindegyik meghal.
De nyilván a Pzh+T kell fikázni.... ;)
Azt használja az ellenség....
A német kicseréli, aztán kész.


Emlékeztek, a zaporozsijei erőmű elleni támadás után volt egy videó (a "karórás") amin állítólag partra sodort ukrán kommandósokat láttunk.
Sokan arra tippeltek, hogy ukrán psyop volt, mivel a videó "látványosan" megrendezett: semmi vér, semmi látható sérülés, makulátlan egyenruhák, stb, de ugye úgy adták el, mintha orosz csatornák terjesztették volna. Kb az ukránok el akarták hitetni, hogy az oroszok csináltak fake videót, igazolva a partraszállási akció meghiúsulását, de mivel nyilvánvalóan hamisítvány a videó, mindenki azt fogja vinnyogni, hogy az oroszok hamis videót terjesztenek, nem is volt partraszállás, így diszkreditálódik a partraszállási kísérlet ténye is, és mindenki elfelejti ezt a kis félresikerült katonai akciót...
Igen, némileg nyakatekert :D

Nos, valóban fake a videó, kikerült a teljes verzió is:

Érdekes...
De miért a lebukás után jöttek ezzel?
Miért nem akkor, amikor megjelent?
Így még nehezebben hihető.

@mindenen kívül Resperger szerint ukrajna 1200 harckocsit vesztett eddig(2:35 körül). Mit gondolsz? Minden hátsó szándék nélkül kérdem

Én az Oryx adatbázist figyelem, szerintem ő is. Az 1200 egy sacc lehet, ha abból indul ki, hogy nem minden roncsból van kép. Ezer feletti a dokumentált veszteség, saccolt, hogy 1200.
Én más forrást nem tartok megbízhatónak.
Én azért nem kerekitenék e miatt (fel), mert a többször gazdát cserélt, majd végleg megsemmisült eszközök meg másik irányba torzitják a számokat. (Többször szerepelhetnek, dokumentálva).
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Szerintem ők HUMINTre számítottak elsősorban és ez valószínűleg a konfliktus elején még egész jól működött is (azért rengeteg ukrán katonai célpont lett szétkapva akkor).
De az SBU is jól működik, és már jóval óvatosabbak lehetnek OPSEC témában az ukránok, főleg ha kb az egyetlen potens, távolsági fegyverrendszerükről van szó.

Tehát a helyzet: eleve hétpecsétes titokként őrzik a HIMARSok pillanatnyi pozícióját, és ha az oroszok be is tudnák mérni, hogy honnan jönnek a rakéták, a kilövők már kilométerekkel odébb vannak. És akár pár óránként váltogatják a kilövők tárolási helyét is.
Szerintem ehhez még AWACS se kell, "egyszerű" fegyelem kérdése. Amely . idővel erodálódhat.
A HIMARS-ok levadászásához sok kisebb méretű infra érzékelős drónra az indítás észleléséhez és pár nagyobb long endurance csapásmérőre az indítók kiiktatására van szukség. Ezt a teljes fronton megoldani combos. Azért lenne pár ötletem.
De nekem csak a divannuje vojszka marad :)
Szerintem ezt ti szoptátok be! Jól kiérdemelten nálatok maradhat a felajánlott díj (a hsz-ed alatti lájkokkal még lehet jelentkezni a csapatotokba, szerintem még páran hiányoznak). Ez egy ukri videó. cirqle leírta a megfejtést. Ennyit fűznék hozzá: az is szembetűnő, hogy milyen szépen meg vannak komponálva a kezdő képkockák:
- 1970-es Molnija Komandirskie - karóra... , pont 11:05-van, hogy véletlenül se nézz máshová, pont a mutatók közé, igen a vörös csillagra (innen már azt kell gondolnod, hogy egy orosznál van a kamera).
Speciel nekem az tűnt fel, hogy aki olyan Molniját hord, az már lezabrálta volna az aktiv zajvédős könnyített kevlársisakot a halott fejéről. (ahogy jómagam és mindenki aki szagolt puskaport ;) ) De ezt írtam is akkor.
Itt az a fura, hogy csinál egy jó videót, elb...a, megvágja és most 2 nap múlva lebuktatja magát? Amúgy egy olyan Molnijára benevezek szerintem :)

Támadás Balakleya ellen: az ellenség megpróbál betörni a városba (MAP)​


Az ukrán fegyveres erők támadása Balakleya ellen: az ellenség nem tudott betörni a városba.

►Az Ukrán Fegyveres Erők régóta készültek csapásra, az elmúlt hetekben folyamatosan ágyúzták az állásokat, majd a reggeli újabb erős lövöldözés után rohamot indítottak.

►Több irányból indult a támadás, próbálják bekeríteni.

►A város alatti első védelmi vonalat felhagyták, a mieink a másodikba - a külterületre költöztek.

►Az ellenség Verbovka mellett erős pontot kapott, a mieink a városba mentek.

►Embereink felrobbantották a Balakleyka folyón átívelő hidat, hogy megnehezítsék az ellenséges járművek bejutását a városba.

►Az ellenség megpróbálja elérni a Balakleya-Volokhov Yar-Shevchenkovo-Kupyansk autópályát, hogy bekerítse csapatainkat.

►A leghevesebb csaták a Balakleya-Volokhov Yar szakaszban.

►Az elfogások szerint zsoldosok vesznek részt a támadásban.

►Vannak halottak, sebesültek és foglyok.

►Este az ellenség abbahagyta a támadási kísérleteket.

►Reggel újabb támadás várható.

►A várost az LPR és a DPR tartalék harcosai, az RF fegyveres erők és a PMC harcosai védik.


►Az Izyum Fronton folyó heves harcokról szóló információk nem igazak, ott a helyzet normális.

►Az, hogy az OMON és a SOBR visszaverte az offenzívát, valamiféle játék a médiában.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662496655
Talán át kéne telepíteni az éjjel pár Gracsot, Kamovot meg Mi-28ast Balakleja környékére... Rögtön áttelepülés közben lerakhatnak egy fuvart üdvözlésképpen. Csaxólok :oops::oops::oops:
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
@dudi

Múltkor azt mondtad a vasút nem igazán jelentős, felesleges támadni, a NATO úgyis közúton szállít főleg. Akkor is mondtam, hogy hülyeség, és a vasúti infrastruktúrát a közútival együtt (lengyel átkelők, hidak, csomópontok, depók) kell szisztematikusan pusztítani.

Erre tessék:


Az ellentámadás 7. napján ukrán katonák Nyikolajevből Szigurovkán keresztük érkeznek Murahovkára. 15km-re Davidov Brodtól.
Ez vicc. Nyikolajevben már rég nem szabadna, hogy létezzen a 3 rendező, na meg a vasúti hidak az inhulon vagy a déli bugon. Nem is beszélve a Nyikolajevből Szigurovkába menő sinekről...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
@dudi

Múltkor azt mondtad a vasút nem igazán jelentős, felesleges támadni, a NATO úgyis közúton szállít főleg. Akkor is mondtam, hogy hülyeség, és a vasúti infrastruktúrát a közútival együtt (lengyel átkelők, hidak, csomópontok, depók) kell szisztematikusan pusztítani.

Erre tessék:


Az ellentámadás 7. napján ukrán katonák Nyikolajevből Szigurovkán keresztük érkeznek Murahovkára. 15km-re Davidov Brodtól.
Ez vicc. Nyikolajevben már rég nem szabadna, hogy létezzen a 3 rendező, na meg a vasúti hidak az inhulon vagy a déli bugon. Nem is beszélve a Nyikolajevből Szigurovkába menő sinekről...
A rendezőt én sem lőném ki, de a síneket naponta máshol :)
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
A rendezőt én sem lőném ki, de a síneket naponta máshol :)
Rosszil tennéd: ha valaki ránéz ukrajna vasúri hálózatára, láthatja, hogy elég lenne az infrastruktúrát szétlőni Lvov, Kovel, Rava-ruszka területén, hogy a lengyelből érkező utánpótlást jelentősen visszavessék (közúti csomópontok, átkelők, hidak támadásával kiegészítve), de ha ehhez még Kijev, Szila és/vagy Kremencsuk, valamint Dnyeperpetrovszk vasúti hálózatát is szétlőnék, azzal kb az egész országot lebénítanák.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 835
113
Emlékeztek, a zaporozsijei erőmű elleni támadás után volt egy videó (a "karórás") amin állítólag partra sodort ukrán kommandósokat láttunk.
Sokan arra tippeltek, hogy ukrán psyop volt, mivel a videó "látványosan" megrendezett: semmi vér, semmi látható sérülés, makulátlan egyenruhák, stb, de ugye úgy adták el, mintha orosz csatornák terjesztették volna. Kb az ukránok el akarták hitetni, hogy az oroszok csináltak fake videót, igazolva a partraszállási akció meghiúsulását, de mivel nyilvánvalóan hamisítvány a videó, mindenki azt fogja vinnyogni, hogy az oroszok hamis videót terjesztenek, nem is volt partraszállás, így diszkreditálódik a partraszállási kísérlet ténye is, és mindenki elfelejti ezt a kis félresikerült katonai akciót...
Igen, némileg nyakatekert :D

Nos, valóban fake a videó, kikerült a teljes verzió is:
Szóval, amit ma pedzegettem, hogy Gyula vitéz összebarátkozott a törökkel, és a törököt tényleg megünnepelték, nem megverték, az b+ igaz? Nem hittem volna! :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 835
113

Közeleg a segítség: Az orosz hadsereg hatalmas erőit szállítják át a frontokra​


Közel a segítség: az orosz hadsereg hatalmas erőit szállítják át a frontokra.

Erről az "orosz tavasz" katonai tudósítóinak új jelentésében a különleges műveleti övezetből.

A felvételek a határ közelében készültek – nem mondjuk meg, hogy mikor és hol.

Ám ezalatt az Egyesült Államoknak már 10 alkalommal sikerült műholdképet mutatnia ukrán rabszolgáinak.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662494048
Hehe. Várható volt, hogy nem dísznek voltak hónapokig felhalmozva technikával a határ mellett.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 029
113
1848 tudod a rokonság erős kötődés, és az osztrákok tudtak rokonságot építeni, tudod az oroszoknak nem volt semmi baja velünk, csak kötötte a rokonság, és azt mindig kisegítette, utánna haza is mentek.
.
Az orosz cár 1849. május 5-én irt levelében a Magyarország elleni beavatkozás vezetésével megbizott Paszkevicsnak igy minősitett minket : "Ne kíméld a csőcseléket."