[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 994
93
A legutóbbi térképen ezek a faluk még részben orosz terültek voltak.
Nekem úgy tűnik hogy rengeteg helyen semmilyen orosz katona nem volt, na erre végigszaladtak az ukránok ezeken az üres utakon, de nem komoly erőkkel. A komolyabb erők nem mentek 80 km-et. Ez persze feltételezés.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
További orosz hadoszlopok a Harkov-Izjum irányba

Nekem teljesen úgy tűnik, hogy az ukrán támadásra vártak az oroszok. Előfordulhat hogy lépre csalták a kaprokat. Kurszknál is bevárták az ellenséges támadást. Ezúttal gyengének mutatták magukat, hogy bekövetkezzen a támadás, az ukrán csapásmérő erők kimozdultak a védekező pozícióikból.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 469
18 526
113
További orosz hadoszlopok a Harkov-Izjum irányba

Nekem teljesen úgy tűnik, hogy az ukrán támadásra vártak az oroszok. Előfordulhat hogy lépre csalták a kaprokat. Kurszknál is bevárták az ellenséges támadást. Ezúttal gyengének mutatták magukat, hogy bekövetkezzen a támadás, az ukrán csapásmérő erők kimozdultak a védekező pozícióikból.
Én is ezen gondolkoztam, hogy most lehetne őket nagyon szétkapni!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 794
113
Sikertörténetről még a legnagyobb oroszbarátok sem írtak az elmúlt hat hónapban.

Ugyanakkor nem tudom, mennyire kell ukránbarátnak lenni ahhoz, hogy valaki ne vegye észre az orosz eredményeket, esetenként sikereket. A Krímből induló vágta Mariupolig egyértelmű siker volt. Bravúr, és nem bukdácsolás! Aztán a város elfoglalása, a szárazföldi összeköttetés megteremtése, a felzárkózás a Dnyeperhez, a Krím biztosítása kétségtelenül orosz eredmény.

Persze az oroszok is elszúrnak, benéznek ezt-azt, időnként csúnyán rápacsál Moszkva, de az erőviszonyok ettől még durván az ő oldalukon állnak, ezek egyszerű tények, leellenőrizhető számok. (Minap valaki pl. beírta, hogy idén 400 ezren emigráltak Oroszországból, micsoda veszteség! Az. De semmiség az Ukrajnát elhagyó bő 7 millióhoz képest. Ha a háború elhúzódik, Ukrajna egyszerűen kiürül, mert a fiatalok vagy lelépnek Nyugatra, vagy beleragadnak délen és keleten a lövészárkokba. Közben Oroszország lakossága az elfoglalt területek népességével növekszik.)

A K.O.-tól mindkét oldal távol áll, de Ukrajnának arra esélye sincs, ami pedig a "pontozás" állását illeti, ott vitathatatlanul az oroszok vezetnek, (érzésre kb. 3:1 arányban).

Van bárki, aki szerint reális esély van arra, hogy (akár pár hónap, akár pár év múlva) ez a háború úgy fog végződni, hogy Ukrajna visszahódítja a Krímet és a szakadár területeket, netán még Oroszországból is lecsíp ezt-azt?


A hekyzet az, hogy sokan, bármilyen orosz kivonulást, vagy akár most, harctéri vereséget egy nagy orosz taktika részének tekintenek, Putyin zsenialitását látják és várják Steinert. Vagy egyszerűen minden rosszhír ukrán propi, ignor.

Termeszetesen vannak orosz sikerek, Melitopol, Herszon, de akár még Mariupol vagy Luhanszk. Viszont fel évvel a háború kirobbanása utan, ha vki azt mondja, hogy Donyeck nincs meg, folyamatos ukrán offenzívák miatt a likakat tömködi a nagy orosz hadsereg, hát kiröhögöm. De te is!!! Az összkép 1 nagy kudarc. Kijev, Moszkva (fekete tenger) , Harkov, Donyeck stb, stb. Szánalmas!!!

De ha a gazdasági szankcióikat nézem az is röhej. Küldik a cseheknek, szlovákoknak a gázt, olajat, üzemanyagot az atomerőműveikbe, Harkovnál meg ezek a csehszlovak pancelosok nyomulnak előre.

Én szemelyesen rühellem az ukranokat. De amit nyújtanak az messze az orosz hadsereg fölött áll. Az oroszokra azért haragszok, mert qrvanagy xarba sodorták Magyarországot ezzel a dilettáns háborúval. A hekyzet az, a lengyeleknek volt 10 éve igazuk. Sajnalom, hogy nem azt az utat követtük. Szopunk az orosz energaifüggőség miatt, Paks is a penge élén táncol. Totális harapofogóban vagyunk a semmiért. Ha jobban leválunk a ruszkiktól, ma fele ennyi gondunk lenne.

Most abban biztam, ez az orosz haderő képes lesz megroppantani Ukrajnát. De ez most nagyon kevéssé látszik. Egy végeláthatatlan csőd amibe tartanak. Mi meg Putyin miatt folyamatosan tartjuk a hátunk, az Unióban teljesen elszigetelődtünk.

1 szerencsénk van, Brüsszel legalább annyira hülye, mint Moszkva. Összetolnak minket újra a lengyelekkel, jön az új orbanista olasz kormány. A dilettáns brüsszeli szankcióspolitika, ahogy anno migránsügyben, majd egyre több uniós országot mellénk sodor.

Ettől a xar ittmarad, csak jobbak lesznek az esélyeink.

Nem kívánok ukrán győzelmet, hanem fegyverszünetet, a gazdasági szankciók véget. Ehhez a minimál orosz célokat el kellene érni. Akár még ez a harkovi bukta is belefér. Főleg, hogy nem lefutott, fordíthat az orosz tartalék és légierő. Utána zúzzák már be Donyecket, aztán jöhet a fegyverszünet.

Folyt kövi majd később.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 962
113
A legutóbbi térképen ezek a faluk még részben orosz terültek voltak.
Nekem úgy tűnik hogy rengeteg helyen semmilyen orosz katona nem volt, na erre végigszaladtak az ukránok ezeken az üres utakon, de nem komoly erőkkel. A komolyabb erők nem mentek 80 km-et. Ez persze feltételezés.

Dzsihád mobilokkal száguldoztak fel-alá, kerülve az összetűzést, meg tolták felfele a twitterre a fotókat a zászló kitűzésről.


Igazából ha az oroszok tényleg várták őket és tényleg kelepce arra lenne egy egyértelmű bizonyíték: üresek a benzinkutak.
Mert ha most valamire vadászni fog az orosz légierő az az üzemanyag szállítmány, gázolaj nélkül megáll a páncélos ék...
Az abszolút 4D-s sakk az lenne ha csak megfognák őket és megindulnának Harkov felé amolyan Scipio-san.

De ez eddig csak sok HA, talán jövő hétre tisztul a kép.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 851
113
Elég gáz a helyzetborosz szempontból.


egy nap alatt több mint 50 kilométert haladtak előre Balaklija visszaszerzése után
rybarterkep-553539.jpg


Azért gondolom egyértelmű ilyen mértékű előrenyomulásnál, hogy ott a környék orosz katonát még nyomokban sem tartalmazott? Természetesen ezzel csupán a "szédítő" sebességet magyarázom, semmi esetre sem felmentve az orosz hadvezetést a (legalábbis úgy tűnik) balfszsága alól
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
vagy ennyire képes az orosz haderő és egy orosz mozgosítás káoszt szülne otthon?
Ilyesmiről már volt szó az egyik korábbi elemzésben, miszerint egyszerűen nem éri meg csak Ukrajnáért bevezetni a mozgósítást és a hadigazdaságot, de ha mégis megtennék és összerántanának egy milliós hadsereget, akkor meg esélyes, hogy rendeznék a számlát másokkal is...
Pl. a Baltikum miatt könnyen eszkalálódhatna a helyzet. Nekem meg egy hülye miatt sincs kedvem elhamvadni, szóval inkább ne szurkoljunk a nagyobb orosz seregért se. Reméljük, hogy a mostanival is lenyomják a kaprokat. :rolleyes:
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
497
1 688
93
További orosz hadoszlopok a Harkov-Izjum irányba

Nekem teljesen úgy tűnik, hogy az ukrán támadásra vártak az oroszok. Előfordulhat hogy lépre csalták a kaprokat. Kurszknál is bevárták az ellenséges támadást. Ezúttal gyengének mutatták magukat, hogy bekövetkezzen a támadás, az ukrán csapásmérő erők kimozdultak a védekező pozícióikból.
Ha ez csapda volna akkor most kellene átcsoportosítani erőket más hadszinterekről? 3 nappal a támadás megindulta után? Nagyon-nagyon csavaros tervnek tűnne ez nekem...
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
További orosz hadoszlopok a Harkov-Izjum irányba

Nekem teljesen úgy tűnik, hogy az ukrán támadásra vártak az oroszok. Előfordulhat hogy lépre csalták a kaprokat. Kurszknál is bevárták az ellenséges támadást. Ezúttal gyengének mutatták magukat, hogy bekövetkezzen a támadás, az ukrán csapásmérő erők kimozdultak a védekező pozícióikból.
Ez is lehetséges, de az általam látott képek/videók indokolatlanul nagy veszteségeket mutatnak az orosz oldalon.
Ha még meg is próbálják kellő erővel egyfajta harapófogóba zárni őket, akkor is ki tudnak menni belőle az ukránok és vissza tudnak vonulni a Balaklia-Sevcsenkova vonalig, ami viszont egy viszonylag könnyen védhető rész. Az előrehaladásuk tempójából egyébként számomra az látszik, hogy először felderítő egységek "rohannak" végig a területen (megkerülve azokat a pontokat, ahol komolyabb ellenállás van), mögöttük pedig második lépcsőben a hátramaradt orosz helyőrségek felmorzsolása történik (egyfajta "megtisztítás/takarítás - ez maradt el sokszor az oroszok részéről a háború első szakaszában).
Egyébként az Ardenneknél csináltak hasonlót az amcsik, mivel rossz nyelvek szerint az egy szándékos csapda volt a németeknek. Kurszknál egy orosz kiszögellés volt, amit nagyon megerősítettek a szovjetek.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Putyin mindent pontosan így tervezett. Alakul a balakliyai katlan szegény ukránoknak. Igor bring 'ze flammenwerfer. Eddig Demkó szerint húsklopfoló volt a front, Castel szerint húsdaráló, akkor most sajnos véres HURKATÖLTŐVÉ alakul át, amit Zselé fog lemélytorkozni, ugyanis szándékaival ellentétben még a legoptimistább szövetségesei is belátják, hogy elveszett a háború az ukrik számára.

@Kopi2000 Neked hoztam egy témába vágó klipet.


Igen. Hajszál pontosan így tervezte Putyin.
:D

Ha a ruszki támad, akkor az ukrán húsdarálóban van...
Ha az ukrán támad, akkor is ő van húsdarálóban....
:D

Nem zavar, hogy a ruszki nem bírja legyőzni az ukránt, ezért fog veszíteni?
Nem zavar a valóság?
;)
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
601
7 220
93
Ezekre nem fogok tudni választ adni de a 4 pont a NATO felé közvetlen konfliktust jelentene neki a Mátéval!Taktikai atomra taktikai atommal válaszolnának aztán eldöntheti mindkét fél hogy megsemmísíti egymás nagyvárosait!Fekete tengeri légtérzárat kíváncsi lennék hogy kiviteleznék a NATO légierőkkel szemben véleményem szerint kivitelezhetetlen.Ha "csak"hagyományos háború lenne Nato-Oroszország között akár Ukrajnában,akár a balti államokban nagyon nehéz helyzetben lennének ha például egy NATO ország elleni csapás után közvetlen légi támogatást kapnának a NATO országokból az Oroszok.
Az első részre hogy miért nem vetnek be nagyobb erőket,bombázzák szét a vasutat,vízművek nem tudom.És arra se tudok magyarázatot hogy miért nem vet be jóval nagyobb erőket.De abban szinte biztos vagyok hogy az a legutolsó dolog amit akarnak hogy közvetve harcoljanak NATO erőkkel
Se a lengyel vagy a román szörnyállam, se a balti latorállamok nem atomhatalmak. A NATO sem atomhatalom, mert nem egy létező entitás. Ez utóbbit kéne az oroszoknak bebizonyítaniuk a többi csicskának, európának.
Egyik atomhatalom sem kockáztatna háborút, egy nem atomhatalmat ért taktikai csapás miatt. Még akkor se, ha a szövetségese.
Amit Putyin mondott februárban, ahhoz kellett volna magát tartania, és világosan megmondani: bármilyen beleavatkozás csapást von maga után NATO tagságtól, szerződéstől függetlenül. Ezekre a csapásokra adott bármilyen válasz, mindig egy nagyságrenddel nagyobb viszontválaszt von maga után.

Támogatod ukrajnát? Lebombázzuk a rzeszówi repteret. Erre válaszolni mersz? Taktikai atomcsapás Mihail Kolgeniceanura. Ha erre taktikai csapás lenne a válasz amerikai, brit vagy francia részről, akkor stratégiai csapás naygvárosokra. Erre van az a szaros forródrót meg a diplomácia, hogy ezt megfelelően lehessen kommunikálni. Semmilyen figyelmeztetésnek nem lett következménye...tessék, itt az eredmény. Az első hírek után, hogy eszközök átlépték a lengyel-ukrán határt, csapást kellett volna mérni Rzeszówra. Az első hetekben le kellett volna szedni amerikai drónokat a fekete tengerről. Nincs áldozat...

Remélem tévedek, és az orosz csak arra vár, hogy miután a latorállamok mindenüket odaadták és az elhasalt ukrajnában, megindul a latrok ellen. Lengyelek sikeresen bebizonyították, hogy nincs joguk önálló államisághoz, mert az állandó békétlenség, feszültség forrása. Majd Marek oroszul fog megtanulni, Zbigniew meg németül, oszt jónapot. Baltiakkal meg lehet kicsit javítani jakutföld demográfiai helyzetén.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 786
40 076
113
Ezek oroszok vagy hoholok???
Ukránok.

Animált (hozzávetőleges) térkép a működési helyzet változásairól a Harkov régió Izyum körzetében a 2022.09.06. és 2022.09.09. közötti időszakban.

germán
Továbbítva innen ASB katonai hírek
Kherson régió — Az RF erők elektronikus hadviselési egységeket telepítettek, és most zavarják az ukránok kommunikációját. Az orosz erők azokon a helyieken is söprést végeznek, akikről bebizonyosodott, hogy „együttműködnek az ukrán fegyveres erőkkel”, és továbbítják nekik az orosz fegyveres erők átkelésének koordinátáit. A cellatornyokat az orosz fegyveres erők egységei is lehallgatták, és az elektronikus hírszerzés az első naptól fogva úgy működik, ahogy kellett volna.

Tegnap este óta többszörösére nőtt az orosz repülőgépek észlelése, az orosz fegyveres erők több ezer katonáját költöztették a konfliktus területére, páncélosokat dobtak le az elmúlt 10 órában, különleges erőket vetettek be a kis ukrán egységek ellen. hajtsa végre az áttöréseket (ISIS stílusban, kétségkívül ezt tervezte valaki, aki tapasztalt Irakból és Szíriából) és Oroszország nagyon jól ismeri ezeket a taktikákat. Úgy tűnik, hogy a központi katonai körzet a mozgatórugója annak az ellentámadásnak, amelyet Oroszország most indított a frontvonal másik végén. A cél az áttörést megkísérlő ukrán egységek megsemmisítése, és légicsapások beadása az elmúlt 48 órában az említett területeken áttörő ukrán egységek halmozódására.

Oroszország a civilek tömeges evakuálását végezte mélyebben a DPR-be és az orosz szárazföldre. Ez arra utal, hogy készek törmelékké tenni ezeket a helyeket.

Az ukránok folyamatosan csapnak le civil épületekre a DPR-ben, ma reggel óta több civil meghalt.

Még túl korai pozíciófrissítést adni. Hagyja, hogy a csapatok dolgozzanak mindkét oldalon, és 24 óránként egyszer nézzük meg.

Ha egy dolgot jelentünk, az 2 órán belül megváltozik. Aztán megint megváltozik.

Napi 1x helyzetjelentések kellenek, nem ez az állandó zűrzavar a pozíciókkal. A háború ködje valóságos.

Az oroszok most újra alkalmazkodnak az ukránok által alkalmazott új taktikához, így valószínűleg hamarosan megfordul a dagály.

A nagy kaliberű MLRS-t oroszok alkalmazták, a GRAD-ok is működnek, de a DPR oldaláról.

A DPR csapatai elmondták, hogy végül erősítést kaptak Oroszországtól, beleértve a felszerelést is.

Jelenleg több települést is visszafoglaltak az orosz fegyveres erők, de erre még nem láttunk bizonyítékot. Túl korai jelenteni.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Ha ez csapda volna akkor most kellene átcsoportosítani erőket más hadszinterekről? 3 nappal a támadás megindulta után? Nagyon-nagyon csavaros tervnek tűnne ez nekem...
Nekem is ez jutott eszembe egyből. Ha csapdát állítok, akkor vannak könnyen mozgósítható tartalékaim, nem messziről kell hoznom. De én csak laikus vagyok.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A legutóbbi térképen ezek a faluk még részben orosz terültek voltak.
Nekem úgy tűnik hogy rengeteg helyen semmilyen orosz katona nem volt, na erre végigszaladtak az ukránok ezeken az üres utakon, de nem komoly erőkkel. A komolyabb erők nem mentek 80 km-et. Ez persze feltételezés.

Nekem is ez az érzésem.
Ezen a szakaszon nem volt elég erő, nem volt kiépített védelem.
Ezért kell létszámú, gyors erők előretörése is lehetett sikeres.
De most mindkét fél fél kell, hogy keményedjen.
Aki lassabb, kevesebb erőt dob a kialakult peremvonalba, az hátrányba kerül.
Ez és a tartalékok manővereztetése dönthető el az ellentámadás sikerét, vagy a megszerzett területek megtartását.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 962
113
Nekem is ez jutott eszembe egyből. Ha csapdát állítok, akkor vannak könnyen mozgósítható tartalékaim, nem messziről kell hoznom. De én csak laikus vagyok.

Folyamatos műholdas megfigyelés alatt?
Kizárt dolog, egyetlen lehetőségük Belgorod környékén való felfejlődés volt.
Onnan meg nem két perc beérni a frontra.

De már odaértek.
S8m6wEG.jpg
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Francia 155 mm-es TRF1 tarackokat szállítanak Ukrajnába - francia sajtó....​



A francia sajtó arról számolt be, hogy Ukrajna 155 mm-es TRF1-es vontatott tarackokat kap.


A L'Opinion című francia lap forrásai szerint az ukrán hadsereg TRF1-es tarackokat kap, amelyeket kivontak a francia hadseregből.

9900276473-956dc12711-o.jpg



A francia 155 mm-es TRF1 tarackot a GIAT cég gyártotta 1984 és 1993 között.


Screenshot-1-12-1536x832.jpg

A francia hadsereg 155 mm-es TRF1 tarackja. 2013-as év. USA. Fotó: Amerikai Védelmi Minisztérium


Önállóan 8 km/h sebességgel tud mozogni és félautomata töltéssel rendelkezik.


Ezt a francia tüzérségi fegyvert először a "Satory" fegyverkiállításon mutatták be 1979-ben.


A francia hadseregben a 155 mm-es "Modele 50" tarackot váltotta fel.


A lőszer szállítását és szállítását egy "Renault TRM 10000" teherautó végezte. A 7 fős tüzérségi szélyzeten kívül ez az autó 48 lövedéket tud szállítani.


A TRF1 tarack hatótávolsága hagyományos lövedékekkel 24 kilométer, aktív-reaktív lövedékekkel pedig 30 kilométer.


Állítások szerint a tarack tüzelési sebessége percenként 6 lövés.


31983103114-64727f4044-o-1536x1083.jpg

155 mm-es TRF1 tarackhoz a francia hadsereg "Renault TRM 10000" teherautó. 2009 év. Franciaország. Fotó: MILINME MYJPO
A TRF1 helyettesítésére Franciaország a CAESAR önjáró tüzérségi berendezéseket választotta.


Nyílt forrásból származó adatok szerint 105 TRF1 tarack került a francia hadseregbe.


2016-ban még 12 db TRF1 tarack állt szolgálatban, a többit kivonták tárolásra.



(Ezek a fegyverek már nem szolgálnak a hadseregben, kivéve néhányat egy Dzsibutiban állomásozó ezredben. A készlet hiányában egy bróker – az S2M-Equipment (korábban Omat) cég – vásárolta meg őket Montlouis-sur-Loire-ban, Indre-et-Loire-ban. Tőle vásárolták meg az ukránok a TRF1-t.)

Durva ez kérem hogy 30 + éves technikát szállítanak nekik.
Sokszor leírtam hogy a összes II.vh.t elemző irodalomban már a 20 éves rombolók, könnyű cirkálók, lövegek stb. is a ócska vas kategóriába voltak sorolva.
Ott ahol a oroszok d-20 al operálnak ott persze még elmehet ez a technika is.
Ismét kérdem ezt is miért nem adták akár ingyen is a franciák 2022.02.24. előtt?
Inkább védelmi eszköz, tehát mehetett volna.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 946
93
Nem tudom, hogy ti mit gondoltok a kurszki csatáról, de az német taktikai sikert hozott.... Ráadásul ez nem az én agyszüleményem, hadtörténeti közhely.. De, furcsa ilyen vélekedéseket, olvasni, mint a tiétek. Ajánlom, nézzetek meg a neten egy-két filmet erről a témáról. Pld. elcseszett volt az a taktika is, úgy próbáltak a német páncélosokhoz közel kerülni, hogy maximális sebességgel haladtak, miközben tüzeltek, bár csak véletlenszerűen találtak, míg a németek nyugodtan, állva tüzelhettek, a híres prohorovkai orosz ellentámadásnál... Az orosz erők elkeseredettségére utalt az is, hogy ütközéssel próbálták a német harckocsikat harcképtelenné tenni. (Amúgy az orosz harckocsik műszaki szintje, a célzóberendezés kezdetlegessége, a hk. ágyú elégtelen teljesítménye, a rádió hiánya, a legénység kiképzettsége mind alacsonyabb volt, mint a németek hasonló képessége...)
Kurszknál a németek nyertek?
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ha a II. VH. kurszki csatajara gondolsz, marmint a hivatalos tortenetere, az maga volt az esti mese... Valojaban a nemetek meszaroltak a ruszkikat... De az oroszok mindent szepen, koltoien megmagyaraznak....
Igen ez így van, sokkal nagyobb veszteségeket szenvedett a szovjet, de amikor kifulladt a német támadás, megindult a krasznaja armija... és Berlinig mentek.